Blauwalg Hond Wat Te Doen?

Blauwalg Hond Wat Te Doen
Behandeling blauwalgvergiftiging bij hond – Er bestaat helaas nog geen antigif tegen een blauwalg-vergiftiging. Wanneer je vermoedt dat je hond blauwalg heeft binnen gekregen, maar je dier nog geen symptomen heeft, kan de dierenarts het volgende doen:

 • je dier proberen te laten overgeven
 • de maag van je dier schoonspoelen en Norit poeder toedienen
 • een laxeermiddel toedienen
 • jouw dier opnemen en een infuus toedienen

Heeft je dier al symptomen? Dan bestaat de behandeling voornamelijk uit symptoombestrijding.

Kan blauwalg kwaad voor honden?

Risico’s van blauwalg voor uw hond – Blauwalgen zijn giftig voor uw hond. Door de blauwalgen kunnen vooral de lever en het zenuwstelsel van uw hond beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe gevaarlijk de bacterie is. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn.

Wat te doen bij blauwalg vergiftiging?

Blauwalg – Blauwalg is een algensoort die goed kan groeien in water tussen de 20 en 30 graden. Het is een cyanobacterie die van nature voorkomt in zoet en zout water. De naam blauwalg is misleidend, omdat de blauwalgen niet tot de ‘echte’ algen, maar tot de bacteriën behoren.

De meeste soorten hebben een blauwgroene kleur, maar er zijn er ook met een roodbruine kleur, gevormd door de kleurstof fycoërytrine. Bij warm weer neemt de groei enorm toe en kunnen er “matten” van algen op het wateroppervlak ontstaan (zie foto’s).

Door waterbewegingen kunnen daar stukjes van loslaten. Als een hond water uit een met blauwalg besmet watertje opneemt, kan dit zeer giftig zijn. Lang niet alle blauwalgen zijn giftig, maar het is niet zichtbaar welke wel en niet giftig zijn. Symptomen

 • Braken
 • Diarree
 • Algehele zwakte
 • Trillen
 • Stuiptrekkingen
 • Ademhalingsproblemen
 • Verlamming

Wat te doen bij vergiftiging? Als u vermoedt dat uw hond blauwalg heeft binnengekregen bel dan in ieder geval direct de dierenarts. Door uw hond meteen te laten braken kunnen eventuele brokjes blauwalg worden uitgebraakt. Was uw hond geheel met kraanwater. Op die manier wast u eventuele brokjes blauwalg uit de vacht van uw hond, deze kunnen dan later niet meer worden opgelikt. Geef uw hond actieve kool (Norit), dit bindt gifstoffen (toxines).

 • Waar kan mijn hond veilig zwemmen? De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet gecontroleerd op welke soort er groeit;
 • Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar helemaal geen controle van het water is;

Tot nu toe zijn er nog niet veel gevaarlijke meldiongen in geweest in Nederland. Maar omdat er ook in het buitenland nog maar weinig over bekend is, is het raadzaam om alert te zijn wanneer u uw hond laat zwemmen of buiten laat drinken. Als u hond ziek wordt na het zwemmen of drinken uit een sloot, plas of vennetje neemt u dan direct contact op met de dierenarts.

Hoe snel klachten blauwalg?

Hoe gaat het verder als ik gezwommen heb tussen blauwalg? – De kans dat u ernstig ziek wordt van ‘s zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn.

Kan er blauwalg in stromend water?

In stilstaand of weinig stromend water ontstaan met hoge temperaturen snel blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn). Op verschillende plekken in ons beheergebied is reeds blauwalg geconstateerd of is er een vermoeden van blauwalg.

See also:  Hoe Voorkom Ik Dat Mijn Hond Eikels Eet?

Waar zit blauwalg in het water?

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.

Is zwemmen slecht voor honden?

Hond laten zwemmen in een zwembad of zeewater – Bij zwembaden zit vaak chloor in het water. Op zich heeft chloor weinig invloed op de gezondheid van uw hond, tenzij ze veel van dit water binnenkrijgen. Ook bij zeewater is het goed om op te letten. Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor:

 • geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies
 • teveel achter elkaar drinken is niet gezond en kan ervoor zorgen dat uw hond overgeeft. Bij zout water kan uw hond zelfs een zoutvergiftiging oplopen.
 • diarree

Bij diarree na zwemmen Als er niet meer gezwommen wordt verdwijnen eventuele darmklachten meestal vanzelf binnen een paar dagen. Let op, als het erg warm is of als uw hond nog erg jong is, dan kan uw hond uitdrogen door de diarree. Neem bij twijfel contact op met de dierenarts. Wilt u problemen door zwemwater zoveel mogelijk voorkomen? Geef uw hond dan voor het zwemmen veel drinkwater en droog uw hond na het zwemmen goed af.

Wat zijn de gevolgen van blauwalg?

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën.

Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht.

Wat is de oorzaak van blauwalg?

BLAUWALG in het AQUARIUM BESTRIJDEN, zo doe je het! //Nickey//

Een vermeerdering van blauwalgen in het water kan alleen optreden als er voldoende voedingsstoffen (nutriënten) aanwezig zijn. Oorzaken hiervan zijn onder andere lozingen uit de industrie, huishoudelijk afvalwater/ riooloverstort en mest (afspoeling van landbouwpercelen).

Hoe kun je blauwalg herkennen?

Hoe herken je blauwalgen? – In het veld zijn blauwalgenbloeien vrij makkelijk te herkennen:

 • Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olie- of verfachtige laag, drijvend op het wateroppervlak.
 • Wanneer er in de oeverzone wit of blauw schuim verschijnt, is er ook sprake van een blauwalgenbloei.
 • Ook een ongewone watervogel- en/of vissterfte kan in die richting wijzen.
See also:  Waarom Plast Mijn Hond In Huis?

Blauwalg Hond Wat Te Doen Een drijflaag van blauwalgen mag niet verward worden met een bedekking van het wateroppervlak door kroos, stuifmeel of andere bacteriën. In het eerste geval bestaat de bedekking uit afzonderlijke kleine groene plantjes. Het massale vrijkomen van stuifmeel in het voorjaar kan tot geelachtige drijflaagjes op het water leiden. Sommige andere bacteriën kunnen dunne drijflaagjes vormen die gemakkelijk herkenbaar zijn doordat ze bij verstoring in kleine stukjes uiteenvallen.

Welke periode blauwalg?

Blauwalg Hond Wat Te Doen Heel wat waterpartijen hebben na deze periode van aanhoudend droog en warm weer af te rekenen met algenbloei. Vooral de mogelijk giftige blauwalgen halen daarbij het nieuws, omdat ze een gevaar vormen voor watervogels en de zwempret steevast verpesten. Maar waar komt het fenomeen precies vandaan? Anders dan hun naam doet vermoeden, zijn blauwalgen of blauwwieren eigenlijk bacteriën die net als algen en planten aan fotosynthese doen.

 • Een meer correcte naam voor blauwalgen of blauwwieren is dan ook cyanobacteriën;
 • De meeste soorten hebben een typisch blauwgroene kleur, maar er zijn er ook met een roodbruine kleur die wordt veroorzaakt door de kleurstof fycoërytrine;

In zowat alle waterpartijen kunnen blauwalgen aangetroffen worden. Blauwalgen die tot bloei komen, gedijen vooral goed in warm en stabiel water. Die bloei ontstaat dan ook vooral bij aanhoudend warm en droog weer, tenminste op voorwaarde dat voldoende voedingsstoffen en dan met name stikstof en fosfor aanwezig zijn.

Jammer genoeg zijn die voedingsstoffen (vooral door de uitstoot van verkeer, de mestgiften in de landbouw en afvalwaterlozingen) in grote mate aanwezig in de meeste Vlaamse waters. Tijdens de bloei vormen de blauwalgen vaak een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olieachtige laag op het wateroppervlak, en kan samendrijven tot een dikke verfachtige substantie.

Op een gegeven moment beginnen de blauwalgen af te sterven, waarbij de toxines die veel blauwalgen produceren vrijkomen in de waterkolom. Het zijn deze giftige stoffen die bij hoge concentraties schadelijk zijn. Bovendien wordt door de ontbindende biomassa het warme vaak zeer ondiepe water soms ook nog eens erg zuurstofarm, condities waarin ook botulisme kan optreden.

Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door besmetting met botulinetoxines die door de bacterie Clostridium botulinum worden aangemaakt onder zuurstofarme condities. In eerste instantie worden waterdieren zoals watervogels en vissen ziek van blauwwiertoxines, en treedt er grote sterfte op.

Ook honden lopen risico omdat zij met open bek zwemmen en een snel metabolisme hebben, net als drinkend vee. Zwemmers en watersporters kunnen blootgesteld worden aan het gif door het inslikken van water, maar ook door contact met de drijflaag via de huid of de ogen.

De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. In recreatie- en zwemwateren met overmatige blauwalgenbloei wordt daarom doorgaans een zwemverbod uitgevaardigd bij blauwwierbloei, dat pas wordt opgeheven na het verdwijnen ervan en indien de concentratie aan toxines onder een bepaalde drempelwaarde gaat.

Na de regen: blauwalgenbloei nog niet voorbij De huidige weersverandering met regen (meer stroming) en frissere temperaturen kan de bloei van blauwalgen afremmen, en in sommige gevallen verdunnen of door verhoogde doorstroming doen verdwijnen. Maar de meeste zijn daarom nog niet meteen verdwenen.

Een bloei kan zich namelijk, afhankelijk van de omstandigheden, ook bij minder extreme temperaturen voordoen. Het fenomeen is pas echt voorbij in de loop van het najaar, wanneer de temperaturen een duik nemen.

En volgend jaar? De cyanobacterie overwintert in ruststadium in de vijverbodem of in lage concentratie in de waterkolom, maar alles hangt volgende zomer af van het weer, en van de voedingsstoffen in het water. Dat het water van een meer elk jaar opwarmt, hoeft dus niet per se meer blauwalg te betekenen, zolang de nutriënten er niet zijn.

Als er veel stikstof en fosfor in de bodem blijven, zal de blauwalg wel jaarlijks terugkeren, om als het weer het toelaat grote bloeien te vormen. Er is dan eigenlijk maar één remedie: indien mogelijk de vijver leegpompen en het slib laten verdrogen en inklinken, of dan zelfs het slib met de voedingsstoffen afgraven.

Na opvullen kunnen dan in het visvrije heldere water onderwaterplanten terugkeren, die eenmaal voldoende ontwikkeld het water helder en vrij van blauwwierbloei kunnen houden. Alleszins wordt verdere toevoer van voedingsstoffen via overstorten of inlaat van voedselrijk water best vermeden. Tekst & foto: Pieter Vanormelingen, Natuurpunt Studie

See also:  Hoe Meet Je Schofthoogte Hond?

Hoe lang blijven blauwalgen?

Blauwalg houdt aan – Helaas blijft het probleem nog even aanhouden. Doorstroming van het water, regen, storm of een temperatuurdaling zouden helpen, maar dat zit er voorlopig allemaal niet in. Blauwalg gedijt goed bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden.

Verwacht wordt dat de watertemperatuur pas in september onder dit niveau komt. In plassen waar de blauwalg kan wegspoelen, is het water eerder schoon maar dat geldt niet voor elke duiklocatie. Storm zou voor vermenging met koudere waterlagen kunnen zorgen en bij flinke r egen gaan de polders weer water afvoeren en stromen ook veel plassen door.

Kortom, zolang het huidige zomerweer aanhoudt, houdt ook de meeste blauwalg aan. Kijk op zwemwater. nl voor een actuele stand van zaken. Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER.

Hoe herken je blauwalg in vijver?

Blauwalgen – Blauwalgen komen gelukkig niet veel voor in de vijver. Deze algsoort groeit vooral goed in water dat verontreinigd is door mest of kunstmest. Het water wordt hierdoor extreem voedselrijk. De naam blauwalg is eigenlijk misleidend, want het gaat hier niet om een alg-, maar om een bacteriesoort.

Blauwalgen zijn giftig voor mensen en dieren. Blauwalgen maken het water troebel. Ze vormen vaak een wat vettig aandoende laag boven op de vijver. Deze bestaat uit bacteriën, die een blauwgrijze kleur hebben.

Blauwalgen verspreiden een vieze geur. Deze algsoort (cyanobacteriën) groeit vooral goed bij hoge watertemperaturen.

Wat kun je doen tegen zwemmersjeuk?

Wat kan je arts doen? – Zwemmersjeuk heeft geen behandeling nodig. Het geneest vanzelf in enkele dagen tot maximaal 3 weken. Zo nodig kan je een jeukwerende crème gebruiken. Tegen algemene jeuk bestaan jeukwerende geneesmiddelen.

Waar is blauwalg in Groningen?

Is er blauwalg in de Kralingse Plas?

Niet elke blauwalgsoort is gevaarlijk. Maar van sommige soorten blauwalg kunnen mensen en dieren ziek worden. Daarom werkt de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om blauwalg tegen te gaan. Het doel is dat de plas recreatief, gezond en natuurlijk is en blijft.