Chemische casteren hond vanaf welke leeftijd?

chemische casteren hond vanaf welke leeftijd
Vanaf welke leeftijd kan een hond chemisch gecastreerd worden? Het is aan te raden om hiermee te wachten tot de pubertijd bereikt is. Er zijn geen onderzoeken gedaan naar het effect van de chemische castratie op honden die voor de pubertijd een implantaat krijgen.

Hoe oud mag een hond gecastreerd worden?

De ingreep – Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig.

Waarom eerst chemisch castreren?

Voordelen chemische castratie: –

 • Geen anesthesierisico, aangezien chemische castratie enkel uit een injectie bestaat.
 • De chemische castratie is omkeerbaar. Als het product van de chemische castratie is uitgewerkt, zal het testosteron in de reu terug stijgen en wordt hij terug vruchtbaar.
 • Het is een goede manier om te zien of het gedrag van de reu positief verandert. Indien er geen verandering is, heeft castratie geen zin. Dit omdat ca. 30% van alle ongewenste gedragingen (agressie, plas- en rijgedrag, … ) niet wordt opgelost met castratie. Denk maar aan aangeleerd gedrag, maar ook aan agressie bij angstige reuen. Zien we dat het ongewenst gedrag verdwijnt, dan kan men kiezen om de chemische castratie te herhalen, of om meteen chirurgisch te castreren.
 • Tijdelijke onvruchtbaarheid kan nuttig zijn bij fokreuen die tijdelijk niet voor de fok worden ingezet.
 • Chemische castratie zal bij oudere honden met prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren vaak voldoende zijn om deze problemen tijdelijk te verhelpen. Het dier hoeft hiervoor niet onder narcose, wat bij oudere dieren vaak voordelig is. Let wel dat de chemische castratie in zo’n gevallen moet herhaald worden en chirurgische castratie niet.
 • Ook reuen met een scheur in de spierwand naast de anus (hernia perinealis) worden best gecastreerd, ook dit kan chemisch.

.

Welke leeftijd mag een reu gecastreerd worden?

Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren? – De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond. Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf zes maanden veilig gecastreerd kunnen worden.

Hoe lang chemisch castreren?

Chemische castratie – Als u wilt “uitproberen” wat het effect van castratie is op (het gedrag van) uw hond, kunt u kiezen voor een tijdelijke chemische castratie. Bij chemische castratie wordt de productie van testosteron onderdrukt. Er zijn twee vormen van chemische castratie:

 • een snel- maar kortwerkende injectie (Vetadinon®): binnen 2 tot 4 dagen is het eerste effect zichtbaar. Deze injectie werkt 3-4 weken.
 • een langer werkend implantaat (Suprelorin®): dit is een klein oplosbaar staafje dat via een injectie onder de huid wordt ingebracht. De eerste 2 weken kan er een toename van de seksuele belangstelling of andere “reuengedrag” optreden, voordat er een afname gezien wordt. Na 4-6 weken is het effect op het gedrag volledig zichtbaar. Onvruchtbaarheid treedt na 6 weken op. De werkingsduur is minimaal 6 maanden en is mede afhankelijk van de grootte van de hond: bij kleine honden kan het implantaat 12-18 maanden werken.

Gedraagt uw hond zich tijdens de chemische castratie zoals u graag zou willen, dan is chirurgische castratie een goede optie. Ziet u geen of onvoldoende verandering, dan is het verstandig om (ook) met het gedrag van uw hond aan de slag te gaan. De effecten van de chemische castratie verdwijnen in principe volledig nadat het implantaat is uitgewerkt.

See also:  Welke Muilkorf Hond?

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

 • Dat is in ieder geval een mooi gegeven;
 • Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen;
 • Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden;

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Wat kost chemisch castreren reu?

Op welke leeftijd reu castreren – Wanneer je een reu laat castreren maakt niet heel veel uit. Het is niet goed om dit heel jong, voordat de reu zes maanden is, te doen. Vooral in Amerika worden reutjes op jonge leeftijd al gecastreerd, soms zelfs als ze pas zeven weken oud zijn.

Vroeg castreren beïnvloedt echter de bouw en het karakter van de hond vaak negatief. De botten van een reu worden bij vroege castratie langer en dunner, met bijbehorende skelet problemen. Omdat de hele bouw van de hond verandert ontstaat er ook veel vaker heupdysplasie.

Gedrag technisch is het ook niet goed om je hond te vroeg te castreren. Hormonen, dus ook testosteron, helpen bij het geestelijk volwassen worden van een hond. Als je een reutje als hij nog heel jong is castreert, loop je een groter risico op toekomstige gedragsproblemen.

Dit komt misschien doordat reutjes die gecastreerd worden angstiger kunnen zijn. Hierdoor kan een jong gecastreerde hond zijn socialisatiefase en angstfase anders beleven en makkelijker trauma’s, dus blijvende angst, oplopen.

Prijs castratie De kosten van het castreren van je hond hangen samen met het gewicht van je hond. Om een hond te castreren gaat hij onder narcose. Het gewicht van je hond bepaalt hoeveel narcose middel er nodig is. Hoe zwaarder de hond, hoe meer er gebruikt moet worden.

Maar de prijs hangt ook af van de dierenarts die de castratie uitvoert. Dit heeft onder andere te maken met het type narcose en de apparatuur die ze gebruiken om je hond tijdens de operatie in de gaten te houden.

Het loont om klinieken in jouw omgeving te vergelijken, want de kosten kunnen sterk verschillen, soms wel meer dan honderd euro. Duurder kan beter zijn, maar hoeft niet. Vraag daarom informatie over wat ze precies doen en als ze duurder zijn, waarom. We kunnen dus geen precieze prijs voor de castratie van jouw hond geven, maar wel een indicatie.

Zo kost het ongeveer 75 tot 210 euro om een hele kleine hond van minder dan tien kilo te castreren. Castratie van een middelgrote hond van tussen de twintig en dertig kilo ongeveer 115 tot 250 euro. En kost het castreren van een hele grote hond van meer dan zestig kilo ongeveer 160 tot 330 euro.

See also:  Wat Doet Een Hond?

Chemische castratie is een stuk goedkoper om uit te voeren dan echte castratie, maar wordt, omdat het effect maar tijdelijk is, op den duur duurder. Chemische castratie door middel van injectie kost ongeveer 25 tot 45 euro. Chemische castratie door middel van een implantaat kost ongeveer 50 tot 100 euro.

Ook dit is weer een indicatie, dus vraag in je omgeving rond wat de kosten zijn voor jouw hond en wat er voor die prijs precies gebeurt. TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters.

Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Is chemisch castreren schadelijk?

Voordelen chemische castratie hond – Naast dat de chemische castratie tijdelijk is, is een ander groot voordeel dat er geen operatie plaatsvindt. Uw hond hoeft dus niet onder narcose en er is geen herstelperiode. Dit brengt minder risico’s en complicaties met zich mee voor uw hond.

Wat is de beste leeftijd om een hond te laten steriliseren?

Zo verloopt een castratie

Wanneer is het beste tijdstip om mijn puppy te laten steriliseren? – Als u besluit om uw puppy te laten steriliseren, moet dit vóór de puberteit plaatsvinden op een leeftijd van zes tot negen maanden. Grote rassen en zeer grote rassen worden later volwassen dan kleinere honden, dus het beste tijdstip om deze te steriliseren is wanneer ze al wat ouder zijn.

Uw dierenarts kan u adviseren over wat het beste tijdstip is om uw puppy te laten steriliseren. Voor vrouwelijke puppy’s is het belangrijk dat ze niet gesteriliseerd worden als ze jonger zijn dan drie maanden, omdat dit kan leiden tot gezondheidscomplicaties op latere leeftijd.

Als u echter uw puppy laat steriliseren voordat ze vier jaar oud is, kan dit als bijkomend gezondheidsvoordeel hebben dat er minder risico bestaat op een infectie van de baarmoeder.

Wat is de beste leeftijd om je hond te castreren?

Castratie (sterilisatie) – Over het castreren van de reu en de teef zijn de meningen erg verdeeld. Wanneer u in de toekomst geen nestje wilt van uw teefje, of uw reu niet voor dekkingen wilt gebruiken, dan kunt u beslissen uw dier te castreren. In het kort sommen wij hier de voor- en nadelen op.

Sterilisatie teef: veelal spreken we over sterilisatie, maar we nemen bij de operatie de eierstokken van de teef weg, waardoor we eigenlijk moeten spreken over castratie. Bij een echte sterilisatie (het onderbinden van de eileiders) zou de teef nl.

niet meer vruchtbaar zijn, maar toch nog loops worden. De castratie wordt het beste uitgevoerd op 3 maanden na het begin van de (eerste) loopsheid. U kunt er ook voor kiezen om het teefje vóór de eerste loopsheid (op 6 a 7 maanden oud) te castreren. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren nog kleiner, maar de kans op incontinentie iets groter. Voordelen castratie teef:

 • Geen loopsheid meer.
 • Geen schijndracht meer mogelijk.
 • Veel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd.
 • Veel minder kans op suikerziekte.
 • Geen baarmoederontsteking meer mogelijk.
 • Gecastreerde teef gedraagt zich vaak wat zekerder.

Nadelen castratie teef:

 • Kans op (licht) urineverlies, meestal goed te ondervangen met medicatie. Dit komt vooral op oudere leeftijd voor bij poedels en grotere rassen.
 • Neiging om dikker te worden.
 • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt.
 • Elke operatie/narcose brengt een klein risico met zich mee.
See also:  Loopsheid hond hoe lang bloedverlies?

Conclusie: Al deze factoren opgeteld, is ons advies om uw teef wél preventief te laten castreren. Kleine rassen kunnen vanaf 6 maanden oud geopereerd worden, dus voor de eerste loopsheid. Grote rassen (richtlijn >15 kg volwassen gewicht), poedels, teven met juveniele vagina-ontsteking en indien u erg bang bent voor incontinentie het beste 3 maanden na de eerste loopsheid.

Castratie reu : een reu is vanaf de leeftijd van 7 a 8 maanden geslachtsrijp. Castratie is mogelijk vanaf 6 maanden ouderdom. Bij de reu wordt castratie vaak overwogen bij ongewenst (dominant) gedrag. Hoe ouder de reu is op het tijdstip van castratie, hoe minder de invloed is op zijn gedrag.

Als een bepaald gedrag namelijk lang aanwezig is, wordt deze als het ware een gewoonte. Naast een operatieve (definitieve) castratie, bestaat er voor de reu ook een hormonale castratie d. een implantaat. Hiermee kunnen we de reu “chemisch” castreren. De werking begint na ongeveer 6 weken en duurt minimaal 6 maanden, maar vaak ook wel enkele maanden langer. Voordelen castratie reu:

 • Geen etterige voorhuidontsteking meer (bijna bij elke intacte reu aanwezig)
 • Minder dominant; minder agressie naar andere reuen, minder vlaggen (veelvuldig urineren om geur uit te zetten), minder achter loopse teefjes aanlopen, minder dekbewegingen,…
 • Voorkomt (goedaardige) prostaatvergroting, maar niet prostaatkanker
 • Geen teelbalkanker meer mogelijk

Nadelen castratie reu:

 • Neiging om dikker te worden
 • Onzekere reu wordt onzekerder, gecastreerde reu kan gedomineerd worden door een intacte reu
 • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt
 • Elke operatie/narcose brengt een risico met zich mee

Conclusie; het is moeilijk om een algemeen advies te geven of u uw reu preventief moet laten castreren. Ieder dier en iedere huissituatie is immers anders. U dient hierin uw eigen keuze te maken, maar uiteraard willen wij u graag een advies op maat geven. Indien er een medisch probleem of gedragsprobleem (vanuit dominantie) is, raden wij castratie wel aan..

Wat is de beste leeftijd om een hond te laten steriliseren?

Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft! –

 • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
 • Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
 • Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.

Wat kost het om een hond te laten steriliseren?

Kosten sterilisatie hond en poes – De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.