Chemische Casteren Hond Wanneer Werkt Het?

Chemische Casteren Hond Wanneer Werkt Het
Chemische castratie – Als u wilt “uitproberen” wat het effect van castratie is op (het gedrag van) uw hond, kunt u kiezen voor een tijdelijke chemische castratie. Bij chemische castratie wordt de productie van testosteron onderdrukt. Er zijn twee vormen van chemische castratie:

  • een snel- maar kortwerkende injectie (Vetadinon®): binnen 2 tot 4 dagen is het eerste effect zichtbaar. Deze injectie werkt 3-4 weken.
  • een langer werkend implantaat (Suprelorin®): dit is een klein oplosbaar staafje dat via een injectie onder de huid wordt ingebracht. De eerste 2 weken kan er een toename van de seksuele belangstelling of andere “reuengedrag” optreden, voordat er een afname gezien wordt. Na 4-6 weken is het effect op het gedrag volledig zichtbaar. Onvruchtbaarheid treedt na 6 weken op. De werkingsduur is minimaal 6 maanden en is mede afhankelijk van de grootte van de hond: bij kleine honden kan het implantaat 12-18 maanden werken.

Gedraagt uw hond zich tijdens de chemische castratie zoals u graag zou willen, dan is chirurgische castratie een goede optie. Ziet u geen of onvoldoende verandering, dan is het verstandig om (ook) met het gedrag van uw hond aan de slag te gaan. De effecten van de chemische castratie verdwijnen in principe volledig nadat het implantaat is uitgewerkt.

Hoe lang na castratie Merk je verschil?

Chemische castratie – Als je wilt testen hoe het gedrag van je hond zal veranderen, of als je de optie open wilt houden om je reu te laten dekken, is chemische castratie een hele goede optie. De reu krijgt een stof toegediend die de werking van testosteron tegen gaat.

See also:  Wat Is De Beste Riem Voor Een Hond?

Chemische castratie heeft dus bijna het zelfde effect dat castratie van een reu heeft. Chemische castratie kan op twee manieren. De eerste manier is door de vloeistof direct in te spuiten. Het voordeel is dat je dan snel resultaat ziet, al na ongeveer 48 uur.

Het nadeel is dat deze methode maximaal zes weken werkt. De tweede manier is door een staafje onder de huid van de hond in te brengen. Deze ingreep lijkt op het chippen van je hond. Bij reuen die op deze manier chemisch gecastreerd worden is het effect na ongeveer twee weken zichtbaar en kan het ongeveer een jaar werken.

Wat merk je na chemische castratie?

Voordelen chemische castratie: –

  • Geen anesthesierisico, aangezien chemische castratie enkel uit een injectie bestaat.
  • De chemische castratie is omkeerbaar. Als het product van de chemische castratie is uitgewerkt, zal het testosteron in de reu terug stijgen en wordt hij terug vruchtbaar.
  • Het is een goede manier om te zien of het gedrag van de reu positief verandert. Indien er geen verandering is, heeft castratie geen zin. Dit omdat ca. 30% van alle ongewenste gedragingen (agressie, plas- en rijgedrag, … ) niet wordt opgelost met castratie. Denk maar aan aangeleerd gedrag, maar ook aan agressie bij angstige reuen. Zien we dat het ongewenst gedrag verdwijnt, dan kan men kiezen om de chemische castratie te herhalen, of om meteen chirurgisch te castreren.
  • Tijdelijke onvruchtbaarheid kan nuttig zijn bij fokreuen die tijdelijk niet voor de fok worden ingezet.
  • Chemische castratie zal bij oudere honden met prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren vaak voldoende zijn om deze problemen tijdelijk te verhelpen. Het dier hoeft hiervoor niet onder narcose, wat bij oudere dieren vaak voordelig is. Let wel dat de chemische castratie in zo’n gevallen moet herhaald worden en chirurgische castratie niet.
  • Ook reuen met een scheur in de spierwand naast de anus (hernia perinealis) worden best gecastreerd, ook dit kan chemisch.
See also:  Welke Hond Hoeft Je Niet Uit Te Laten?

.

Hoe lang werkt chemische castratie reu?

Hoelang werkt chemische castratie? – De periode van onvruchtbaarheid verschilt per hond en implantaat. Het ene implantaat garandeert zes maanden onvruchtbaarheid, het andere één jaar. Zodra de hormonen zijn uitgewerkt, wordt uw hond vanzelf weer vruchtbaar.

Hoe lang duurt het voordat chemische castratie?

Echter het kan ook langer duren voor u veranderingen ziet. Bij het 4,7 mg implantaat kan het tot 8-9 weken duren en bij het 9,4 mg implantaat tot 11-12 weken. Mocht het implantaat in het vet terecht gekomen zijn dan kan het zelfs nog langer duren voordat u veranderingen ziet.

Kan je nog een erectie krijgen zonder teelballen?

Als beide zaadballen verwijderd zijn, maakt u niet meer voldoende testosteron aan. Door een testosterontekort kunt u last krijgen van verschijnselen zoals minder zin in seks, erectieproblemen en een vrouwelijke vetverdeling. Het testosterontekort kan gelukkig aangevuld worden.

Waarom hebben castraten een hoge stem?

Castraten waren in Europa volwassen mannelijke zangers die in hun jeugd (voordat ze 10 jaar oud waren) gecastreerd werden om hun hoge (sopraan-)stem te kunnen behouden. Het verwijderen van de testikels hield de stembanden klein, maar liet het lichaam en vooral de longen doorgroeien, waardoor goede castraten hun ‘kinderstem’ met grote kracht konden laten klinken. Anders dan bij de eunuch , die gecastreerd werd om dienst te nemen in een hofhouding , had castratie bij een castraatzanger een esthetische achtergrond.