Hoe Bescherm Je Je Hond Tegen Sneeuw?

Hoe Bescherm Je Je Hond Tegen Sneeuw
Tip 6: verlichting – In de wintermaanden is het vaak al om 17. 00 uur donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje zodat je hond goed zichtbaar is.

Hoe pootjes hond beschermen sneeuw?

Hoe voorkom je sneeuw tussen de voetzolen –

 • Smeer voordat je gaat wandelen met de hond in de sneeuw de voetzolen van de hond goed in met vaseline of wax voor honden poten.
 • Spoel en droog de poten van de hond bij thuiskomst goed af en verwijder de ijsballetjes uit de pootjes.
 • Knip lange haren tussen de tenen weg zodat er geen ijsklontjes tussenkomen.
 • Probeer wegen waar gestrooid is te vermijden.
 • Wees voorzichtig bij dichtgevroren waterplassen: op sommige plekken is het ijs nog erg dun en bestaat er gevaar op doorzakken.
 • Voor langere wandelingen zijn hondenschoentjes of sokjes het beste advies. Ze houden de poten droog en de spieren warm! Bovendien wordt de hond meteen beschermd tegen verwondingen. Deze kunnen sneller optreden  door een bevroren ondergrond. Een goed alternatief zijn babyschoentjes of sokjes, deze zijn vaak goedkoper en net zo effectief.
 • Iedereen weet wat pekel aanricht bij auto’s e. De voetzolen van de hond lijden er ook van. Door de sneeuw komen er kloofjes tussen de voetzolen van de hond. De pekel werkt hier op in, met een nare irritatie aan de poten als gevolg.
 • Pekelzout blijft aan de poten van de hond zitten. Als de hond zijn pootjes schoon likt krijgt hij pekelzout binnen, dit kan zoutvergiftiging veroorzaken en ernstige gevolgen hebben.

Als je hond al last heeft van zijn poten dan helpt het om  regelmatig een goede zalf of ontsmettingsmiddel te gebruiken. Om te voorkomen dat het dier alles er meteen weer af likt, kun je proberen het af te leiden door bijvoorbeeld een bot te geven. ‘ Heb je aanvullende tips? Of wil je vertellen wat je eigen ervaring is? Laat gerust een reactie achter. Elke is de eigenaar en het gezicht van Animaren trimsalon. Elke heeft 4 jaar dierverzorging gestudeerd en hiervan 3 jaar stage gelopen in een trimsalon. In 2014 Animaren na een grote verbouwing geopend. Nog steeds volgt Elke regelmatig cursussen en workshops om haar kennis en vaardigheden te vergroten. Zo heeft ze ondanks de cursus hondenmassage afgerond, hierdoor is het makkelijk om de hond ook tijdens de behandeling zo rustig mogelijk te laten zijn..

Kunnen honden pootjes tegen sneeuw?

Pekel en strooizout – En dat geldt met name bij (extreme) koude of sneeuw. De huid van hondenpoten kunnen barsten en er kunnen kloofjes ontstaan. Met name pekel en strooizout en andere andere chemische middelen om de weg, fietspaden of de stoep sneeuw en ijsvrij te houden, kunnen wondjes, kloven, blaren en soms infecties veroorzaken.

 • Als je gewandeld hebt op een stoep die met pekel of chemische middelen sneeuwvrij is gemaakt, is het aan te raden om daarna de poten van jouw hond even met ene lauwwarme doek schoon te maken;
 • Zo voorkom je bovendien dat jouw hond de pekel en andere chemische middelen op likt en inslikt;

Het klinkt misschien overdreven, maar jouw hond kan een zoutvergiftiging oplopen als ze te veel pekel en strooizout binnenkrijgt.

Kunnen de poten van een hond bevriezen?

Bevriezing – Let ook op voor pootjes die kunnen bevriezen, bijvoorbeeld wanneer je te lang op het ijs verblijft met je hond. Ook andere plaatsen kunnen bevriezen, zeker bij honden met kort haar. Ook plaatsen waar er weinig haar aanwezig is, zijn erg gevoelig voor kou.

 1. De huid wordt op deze plaatsen bleek, grijs of blauw;
 2. Later slaat de huid rood uit en wordt ze schilferig of rimpelig;
 3. Je hond heeft pijn aan zijn oren, staart of poten;
 4. Ook hier is de boodschap: opwarmen voor het te laat is! Gebruik warm water om de bevroren plekken te deppen;

Zeker niet wrijven of masseren want zo beschadig je de bevroren plekken nog meer. Ook hier geen haardrogers, elektrische dekens of warmwaterkruiken! Na de eerste zorgen zeker ook even naar de dierenarts voor controle en verdere behandeling.

Welke temperatuur is te koud voor een hond?

Wanneer is het te koud? – Iedere hond reageert anders op de koude weersomstandigheden. Sommige honden kunnen slechter tegen de kou dan andere honden, wat komt door het verschil in grootte, leeftijd of de dikte van de vetlaag. Je ziet dat je hond gaat trillen, minder contact zoekt met jou of andere dieren en niet wilt spelen. Dit zie je bij honden van verschillende grootte:

 • Kleine honden kunnen minder goed tegen de kou. Dit komt voornamelijk omdat deze honden met de pootjes dichter bij de koude grond staan en ze een dunnere vetlaag hebben dan grote honden. Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico’s op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in!
 • Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen. Hou je hond in de gaten wanneer je denkt dit te zien.
 • Grote honden kunnen goed tegen kou. Dit betekent niet dat ze geen verschijnselen van onderkoeling laten zien. Blijf bij temperaturen onder de 4 graden alert op onderkoelingsverschijnselen.

Hoe lang mag een hond in de sneeuw lopen?

Voorkom dat je hond onderkoeld raakt – Niet alleen jij, maar ook honden kunnen het koud krijgen. Onderkoeling is daardoor het tweede aandachtspunt. Wanneer je met je hond de sneeuw in gaat ligt onderkoeling op de loer. Nattigheid en kou zijn geen goede combinatie.

Een hond heeft  een goede vacht, maar dit is niet altijd afdoende. Een hond die altijd binnen woont zal een minder dikke ondervacht hebben dan een hond die buiten leeft. De hond die binnen leeft is daardoor minder voorbereid op de koude temperaturen.

Daarnaast zijn kleine hondjes een stuk gevoeliger voor de kou dan grote honden. Door de kleinere massa koelen zij sneller af en hebben ze meer moeite om warm te blijven. Bij kleinere honden, extra lange wandelingen of de combinatie van kou en nat raden wij een hondenjas aan. Hoe Bescherm Je Je Hond Tegen Sneeuw.

See also:  Welke Hond Bij Autisme?

Hoe lang mag een hond wandelen in de sneeuw?

Foto: Annamarias/Shutterstock Vorige maand speelde onze radio continu liedjes af als “I’m dreaming of a white Christmas”  en ” Let it snow”. Een witte Kerst zat er niet in, maar we hopen nog elke ochtend wakker te worden met uitzicht op een prachtig wit sneeuwtapijt.

 • Hoe oud en volwassen we ook zijn, sneeuw doet het kind in ons weer ontwaken;
 • Dat geldt ook voor onze viervoeters: ze vinden het geweldig om in de sneeuw te ravotten, achter sneeuwballen aan te lopen en een plasje te doen tegen een verse sneeuwman;

Door al die sneeuwpret vergeten we soms de pootjes van onze hond te beschermen. Kloven, wondjes, chemische brandwonden, vrieswonden… de winter kan wreed zijn voor de pootjes van onze hond. Met deze tips rent jouw hond veilig over de sneeuw! IJSVORMING TUSSEN DE TENEN Honden lopen op hun “blote voeten” over de sneeuw en zijn daardoor erg kwetsbaar voor verwondingen.

Een bevroren ondergrond kan leiden tot pijnlijke vrieswonden en ijs kan in de poten snijden. Zelfs de zachte sneeuw kent geen genade voor je hond. Vooral bij langharige honden kan sneeuw zich tussen de voetkussentjes en tenen ophopen tot kleine “ijsbolletjes”.

Door de lichaamstemperatuur van de hond zal de sneeuw eerst smelten, maar na een tijdje kan deze terug bevriezen, waardoor de sneeuw samenklontert tot ijsbolletjes. Die kunnen snijden en zijn erg pijnlijk voor je hond. Hij kan er zelfs wondjes of kloven van krijgen.

 1. Smeer daarom voor je gaat wandelen de poten van je hond in met een beschermend product, zoals bijvoorbeeld de FRONTLINE PET CARE  Voet & voetzoolkussenbalsem;
 2. Dat zorgt voor een fysieke barrière tussen de pootjes van je hond en de winterse ondergrond;

Zorg ervoor dat de vacht aan de pootjes kort getrimd is en dat de haren tussen de voetkussentjes niet in contact komen met de grond om zo ijsvorming tegen te gaan. OPGEPAST VOOR STROOIZOUT De sneeuw zelf is echter niet de grootste boosdoener voor de poten van je hond.

Strooizout en pekel kunnen irritatie veroorzaken en drogen de huid uit. Langdurig contact met deze producten kan zelfs chemische brandwonden veroorzaken. Als de hond zijn pootjes schoonlikt na het wandelen, kan hij een (zout)vergiftiging oplopen.

Zet een kom met lauw water en een handdoek klaar bij de voordeur. Zo kan je na de wandeling meteen de pootjes schoonmaken en voorkom je dat het strooizout zich over je huis verspreidt. TIPS:

 • Voor je de deur uitgaat: smeer de poten in met een beschermend product , zoals bijvoorbeeld de FRONTLINE PET CARE Voet & voetzoolkussenbalsem.
 • Houd de haartjes tussen de voetkussens kort.
 • Verzorg elke dag de huid op de voetkussentjes met een hydraterend product , zoals bijvoorbeeld de FRONTLINE PET CARE Voet & voetzoolkussenbalsem v. Een sterke en gezonde huid biedt meer weerstand tegen wondjes en kloven.
 • Wandel zo weinig mogelijk op plekken waar er gestrooid is. Stap dan liever in de sneeuw.
 • Strooizout kan giftig zijn voor je hond. Was de poten  na het wandelen met lauw water.
 • Laat je hond niet uit plassen drinken en geen smeltende sneeuw happen. Die kunnen strooizout bevatten.
 • Hondenschoentjes  beschermen de poten tegen sneeuw en strooizout. Is je hond niet gewend om schoenen te dragen, oefen dan eerst thuis met babysokjes.
 • Honden die lange tijd buiten zijn in de winterkoude lopen risico op onderkoeling en vrieswonden aan de poten. Maak liever meerdere korte wandelingen dan één grote wandeling.
 • Controleer na elke wandeling de poten van je hond  op kloven in de voetkussens of roodheid tussen de tenen. Verwijder ijs en zout.
 • Vermijd wandelen op ijs , zeker met pups, oudere honden en viervoeters met gewrichtsklachten. Je hond kan uitglijden en zich serieus verwonden.

.

Kan een hond in de sneeuw?

Zorg dat je hond niet nat wordt. Hou hem in beweging als je buiten in de sneeuw wandelt, dan blijft hij warm. Honden met een korte vacht kan je voorzien van een hondenjasje. Hou in de gaten of hij het niet te koud heeft.

Kan een hond Sneeuwblind worden?

Het idee om honden een bril op te zetten is niet nieuw, maar pas de laatste jaren zie je ze af en toe ook in het straatbeeld verschijnen. De redenen daarvoor zijn heel divers en gaan verder dan het beschermen van gevoelige ogen voor invloeden van buitenaf.

 1. In dit artikel getuigen vier hondeneigenaars over hun motivatie om hun viervoeter een bril aan te meten;
 2. Voor het eerste gebruik van hondenbrillen moeten we naar witte bergtoppen, waar reddingshonden de spierwitte sneeuw ingestuurd werden met een UV-bril op hun neus;

Zo riskeerden ze niet om sneeuwblind te worden, een gevaar dat altijd op de loer ligt waar zon en sneeuw samengaan. Later begonnen ook andere werkhonden brillen te dragen, bijvoorbeeld tijdens de jacht op doornrijk terrein, tijdens gevaarlijk werk voor de politie of als bescherming tegen de wind bij parachutesprongen voor legermissies.

 • Tegenwoordig grijpen ook steeds meer particulieren naar een degelijke hondenbril – het lijkt wat op een duik- of skibril – om de ogen van hun oogappel te beschermen;
 • Zulke bezorgde eigenaars meten zorgvuldig de snuit van hun hond op, bestellen een bril met lenzen geschikt voor hun doel en laten hun hond voorzichtig wennen aan dat grote ding op hun neus;

Allemaal zijn ze het erover eens dat honden zich sneller dan verwacht aanpassen aan hun oogbeschermers. Wij interviewden vier (eigenaars van) honden die niet meer zonder hun bril kunnen.

Wat betekent een natte neus van een hond?

In de neus van de hond zitten kliertjes die vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken. Daarom hebben honden een natte neus.

See also:  Waarom Wordt Mijn Hond Waaks?

Kan een hond in de winter buiten slapen?

Hoe Bescherm Je Je Hond Tegen Sneeuw Bepaalde hondensoorten kunnen prima buiten in een hondenkennel slapen, als er een goed nachthok aanwezig is. Maar wanneer moet een hond naar binnen toe? Als je ervoor kiest om jouw hond buiten te laten slapen, zorg dan dat het niet tocht in de buitenkennel. Het is goed om de kennel met één kant tegen een muur te plaatsen. Laat de open zijde op het zuiden vallen, zodat er veel licht in de kennel valt.

 1. Het nachthok in de kennel moet losstaan van de grond en warm genoeg zijn;
 2. Koop een hok dat precies groot genoeg is voor je hond, dus niet te klein en niet te groot;
 3. Dek de ingang af met een hangende jutezak, zodat wind buiten wordt gehouden;

Leg een synthetische mat neer op de grond, waar een hond op kan slapen. Wanneer het vriest, is het verstandig om het nachthok van de hond tijdelijk in de garage of een stal te zetten. Hier is het niet zo warm als binnen, zodat je hond niet went aan de warmte.

Wanneer de temperatuur boven het vriespunt uitkomt, mag de hond weer naar het nachthok in zijn kennel. Overigens is iedere hond anders. Grote honden met een dikke vacht zullen het minder snel koud krijgen dan een kleine tekkel.

Let op de signalen die de hond jou geeft. Bibbert de hond? Dan snel naar binnen! Ben je geïnteresseerd in een hondenkennel voor buiten, of in een hondenbench voor binnen ? Ga naar de webshop van GrootPlezier. nl !.

Hoe weet je of een hond het koud heeft?

Heeft mijn hond het koud? – Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen:

 • Uw hond gaat rillen;
 • Het ademen gaat moeizaam;
 • De hartslag wordt zwakker.

Het kan ook zijn dat uw hond in zichzelf keert, geen contact zoekt en niet wil spelen. Wanneer u een of meerdere van deze verschijnselen constateert, is het verstandig om uw hond goed in de gaten te houden en het comfortabeler voor hem of haar te maken. Koelt de hond namelijk teveel af, dan kan onderkoeling optreden.

Kan een hond het s nachts koud hebben?

Honden kunnen het ‘ s nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud ‘ s nachts kunnen krijgen.

Heeft een hond het koud in de sneeuw?

– Het weer: hevige wind of regen kan het nog kouder maken voor je viervoeter; – Sneeuw : er kunnen sneeuwklompjes blijven hangen in de vacht en zorgt ook vaak voor snelle afkoeling van je hond.

Hoe hond warm houden winter?

Hebben honden besef van tijd?

Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

“Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd. Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht. Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme.

Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

 • Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur;
 • Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap;
 • Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken;

Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond. Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht.

Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

 1. Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving;
 2. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag;
See also:  Waarom Likt Mijn Hond Mijn Hand?

Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

Honden ruiken misschien wel 100. 000 keer beter dan mensen. Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren. Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan.

Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

 1. Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt;
 2. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis;

Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

Zie hieronder het betreffende filmpje. De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015.

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Kan een hond in de sneeuw?

Zorg dat je hond niet nat wordt. Hou hem in beweging als je buiten in de sneeuw wandelt, dan blijft hij warm. Honden met een korte vacht kan je voorzien van een hondenjasje. Hou in de gaten of hij het niet te koud heeft.

Hoe bescherm ik de pootjes van mijn hond tijdens hitte?

Wandeltips voor een zonnige dag  – Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele dag binnen te blijven bij mooi zomerweer. Wil je toch naar buiten? Pas dan je dagritme aan, zoek een geschikte wandelplek en doe enkele belangrijke checks voor je de leiband uithaalt.

 • Maak je lange wandeling ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat, wanneer de zon laag staat. Dan is de temperatuur lager en is er meer schaduw. Ondertussen kan je genieten van een romantische zonsopgang of -ondergang met je favoriete viervoeter.
 • Een korte wandeling overdag kan, maar zoek plekjes met veel schaduw uit. Wandel zoveel mogelijk over gras, dat blijft de hele dag relatief fris aanvoelen. Wandel in geen geval over asfalt en andere hete oppervlakken! 
 • Kan je niet anders dan een stuk asfalt overbruggen om op een geschikte uitlaatplek te geraken, bescherm dan de pootjes van je hond met speciale hondenschoentjes, een laag je potenwax of een beschermende spray. Die laatste maakt de huid harder en steviger, zodat ze beter bestand is tegen de hitte. Gebruik zo’n spray vlak voor je naar buiten gaat op schone, stofvrije pootjes, maar vermijd nog steeds té zonnige plekken. Better safe than sorry! 
 • Houdt je hond van zwemmen ? Prima! Zwemmen is een goed alternatief voor een lange wandeling en je voorkomt er een hitteslag mee. Wel opletten wanneer je weer naar de auto wandelt: door het zwemmen worden de voetzooltjes weker en zijn ze extra gevoelig voor brandwonden.
 • Neem altijd wat te drinken mee voor onderweg , want ook het hondenlichaam heeft regelmatig afkoeling nodig.

Zwemmen is een goed alternatief voor een lange wandeling. Let wel op: door het water worden de voetzolen zachter en verbranden ze sneller!.

Kan een hond Sneeuwblind worden?

Het idee om honden een bril op te zetten is niet nieuw, maar pas de laatste jaren zie je ze af en toe ook in het straatbeeld verschijnen. De redenen daarvoor zijn heel divers en gaan verder dan het beschermen van gevoelige ogen voor invloeden van buitenaf.

 1. In dit artikel getuigen vier hondeneigenaars over hun motivatie om hun viervoeter een bril aan te meten;
 2. Voor het eerste gebruik van hondenbrillen moeten we naar witte bergtoppen, waar reddingshonden de spierwitte sneeuw ingestuurd werden met een UV-bril op hun neus;

Zo riskeerden ze niet om sneeuwblind te worden, een gevaar dat altijd op de loer ligt waar zon en sneeuw samengaan. Later begonnen ook andere werkhonden brillen te dragen, bijvoorbeeld tijdens de jacht op doornrijk terrein, tijdens gevaarlijk werk voor de politie of als bescherming tegen de wind bij parachutesprongen voor legermissies.

 1. Tegenwoordig grijpen ook steeds meer particulieren naar een degelijke hondenbril – het lijkt wat op een duik- of skibril – om de ogen van hun oogappel te beschermen;
 2. Zulke bezorgde eigenaars meten zorgvuldig de snuit van hun hond op, bestellen een bril met lenzen geschikt voor hun doel en laten hun hond voorzichtig wennen aan dat grote ding op hun neus;

Allemaal zijn ze het erover eens dat honden zich sneller dan verwacht aanpassen aan hun oogbeschermers. Wij interviewden vier (eigenaars van) honden die niet meer zonder hun bril kunnen.

Wat betekent een natte neus van een hond?

In de neus van de hond zitten kliertjes die vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken. Daarom hebben honden een natte neus.