Hoe Duur Is Een Hond Uit Het Asiel?

Hoe Duur Is Een Hond Uit Het Asiel
Jaarlijks vangen onze dierenasielen meer dan 50. 000 dieren op. Er is dus keuze genoeg om een toffe hond te vinden in het asiel. Zeker als het voor jou niet zo belangrijk is hoe zuiver het ras van de hond is, kan dit een mooi alternatief zijn. Hoeveel kost het om een hond uit een asiel te halen en waarom is dit een goed idee? Enkele redenen om een hond uit het asiel te adopteren zijn dat je zo een achtergelaten hond een nieuwe thuis bezorgt en dat er hierdoor weer plaats komt voor andere honden die opvang nodig hebben.

Asielhonden zijn normaalgezien ook al voorzien van de nodige vaccins en ze zijn tot op een zekere hoogte al afgericht. Nog een belangrijke reden is dat adoptie van een asielhond minder kost dan een fokker.

Uiteraard moet je eerst zeer goed nagedacht hebben of jij klaar bent voor een hond in je leven. De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie, dus beeld je ook een leven met je hond in tijdens ‘normale tijden’. Hoeveel het kost om een hond te adopteren hangt van hond tot hond af.

De prijs voor adoptie uit een asiel bedraagt gemiddeld tussen de €125 en €300. De prijs voor een teefje is meestal iets hoger omdat de sterilisatie duurder is. Voor een puppy kan dit bedrag oplopen tot €400, terwijl je een oudere hond soms al aan €25 meekrijgt.

In deze bedragen zitten de sterilisatie- of castratiekosten, de vaccinatiekosten en het chippen van de hond al inbegrepen. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat als je een hond uit het asiel haalt het de bedoeling is dat je hem zelf houdt. Je mag hem dus niet doorverkopen aan andere mensen.

 • De meeste asielen vragen ook dat je minstens 18 jaar oud bent en in België verblijft;
 • Je mag de hond ook niet gebruiken voor fokprogramma’s en uiteraard moet je hem voorzien in zijn basisbehoeftes;
 • Als je een asielhond wilt adopteren, moet je een afspraak maken bij een asiel naar keuze;

Er bestaan veel asielen dus er zal zeker één bij jou in de buurt zijn. Een asielmedewerker zal je dan enkele vragen stellen om je thuissituatie en levensstijl te kunnen beoordelen zodat hij je de hond kan aanraden die bij jou het gelukkigst zal zijn. Ben jij actiever of zoek je net een rustig hondenras? Woon je in een huis met een grote tuin of woon je in een appartement? Dit zal allemaal bepalen welk karakter bij je past.

In sommige gevallen komen de medewerkers van het asiel zelfs bij je thuis langs om de situatie goed in te schatten. We geven je ook als tip mee om altijd nog een nachtje over je keuze te slapen. Iedere asielhond heeft al veel meegemaakt en ze zijn niet allemaal even gemakkelijk om mee om te gaan.

Als je kinderen of een partner hebt, is het een goed idee om hen ook mee te nemen zodat je weet dat het hele gezin een klik heeft met de hond. Heb je thuis al huisdieren? Vraag dan een proefperiode aan zodat je nieuwe hond en je huidige huisdieren aan elkaar kunnen wennen.

Vraag ook naar het verleden, de medische geschiedenis en de tekortkoming van de hond zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij Corona Direct bieden we niet enkel verzekeringen aan voor mensen, maar ook voor dieren.

Je hond maakt tenslotte toch ook deel uit van je gezin? Onverwachte dierenartskosten kunnen zwaar zijn om te dragen. Met een hondenverzekering zijn jij en je viervoeter gerust.

Wat kost een hond bij een asiel?

Tarieven

Adoptie hond Tarief (incl. BTW)
Hond € 93,00
Kat € 72,50
Konijn € 26,00
Cavia € 21,00

.

Welke honden zitten in het asiel?

Is dierenasiel gratis?

Reacties – Debbie , 31-03-2018 Ik zit met een probleem waar ik geen oplossing voor weet. Hopelijk kan iemand mij advies geven. We hebben 4 katten waarvan er 1 waarschijnlijk door stress zichzelf helemaal open krabbelt. Haar hele nekje ligt open en bloed. Ik ben de afgelopen 2 jaar al zo vaak bij de dierenarts geweest en dat heeft alleen maar heel veel geld gekost en verder niets opgeleverd.

Voeding hebben we al meerdere keren aangepast daar veranderd niets door. Waarschijnlijk is het toch stress en daar kunnen wij helaas niets aan veranderen. Ik wil zo graag een oplossing voor haar zoeken want dit is zo ontzettend zielig.

Reactie infoteur , 02-04-2018 Als je zeker weet dat het geen vlooien- of eiwit allergie is, zou ik 2 dingen uitproberen: 1. Rauw vlees voeren (absoluut niets anders ernaast. Dus GEEN brokjes, blikvoer of melk) 2. Feliway Onze katten eten alleen rauw vlees, omdat het carnivoren zijn.

 • In kattenvoer zit plantaardig voedsel en nauwelijks vlees;
 • Blikvoer bevat 90% mais en granen, wat ze in de natuur NOOIT eten;
 • In de natuur eten ze vogels en muizen en insecten;
 • Je kunt eerst kip en vis (alles rauw) geven;

Niet koken of bakken. Als je kat nooit rauw krijgt kan het wennen zijn, maar hij zal er voor zwichten bij honger. Vlees in kleine stukjes snijden. Lees ook: https://dier-en-natuur. infonu. nl/huisdieren/145055-welk-kattenvoer-is-gezond-is-rauw-vlees-beter. html https://dier-en-natuur.

infonu. nl/huisdieren/152801-nieuwe-kat-in-huis-feliway-maakt-wennen-makkelijker. html Na 6 weken ging het beter met onze kat. Lees ajb ook dit: https://radar. avrotros. nl/forum/viewtopic. php Rose Marijn , 18-10-2017 Het is niet bekend wie het baasje is van de kat.

Mijn ouders zeggen dat de man waar van de kat is geweest overleden is. Wat moet er nu gebeuren? Groetjes! Reactie infoteur , 18-10-2017 Als je zeker weet dat het een zwerfkat is kunnen je ouders contact opnemen met de dierenambulance en (alleen) vragen wat ze het beste kunnen doen.

De dierenambulance niet laten langskomen als het niet om een zoek dier gaat, want anders kan de dierenambulance geld rekenen. Informatie en advies kunnen ze wel geven. Een asiel bellen kan ook, maar een kat naar het asiel brengen is helaas niet gratis.

Rose Marijn , 17-10-2017 Hallo, ik ben Rose Marijn. Ik heb geen kat of hond maar ik en mijn gezin hebben last van een kat die rond zwerft in onze straat, hij/zij zit vol vlooien en heeft een enge bult op zijn poot. Deze kat probeert er voor te zorgen dat wij hem eten en drinken geven.

Wij hebben de kat een tijd geholpen maar mijn ouders zijner klaar mee. Ze zeiden dat we niet meer aan de kat mochten zitten doordat hij vlooien heeft. Hij blijft telkens voor de deur zitten, zijn baasje is er echt nóóit.

Wat kunnen wij als gezin doen? En wat zouden jullie kunnen doen? Een reactie zou erg fijn zijn! Groetjes Reactie infoteur , 17-10-2017 Is de eigenaar bekend? Dan kunnen je ouders de eigenaar vragen of hij/zij weet dat de kat ziek is, en om eten bedelt.

Als dat vriendelijk gevraagd wordt komen je ouders er misschien achter wat de reden is. Als de eigenaar niet bekend is, kunnen je ouders de dierenambulance bellen en uitleggen dat er een kat rondzwerft die er ziek uit ziet.

De dierenambulance zal dan waarschijnlijk komen kijken. , 08-10-2017 Beste Mensen, Eigenlijk heb ik wat tips nodig. Ik heb sinds 3 maanden een kat in huis. Ik geef dr alle aandacht van de wereld. Als ik alleen met dr ben is ze hartstikke gezellig en komt ze bij mij zitten knuffelen en spinnen.

 1. Als mijn vriend thuis is, zit ze heel bang in elkaar gedoken in dr mandje en kan ze alleen maar blazen en uithalen;
 2. Ook naar mij! Waar ze nog een uur geleden vrolijk bij mij zat te knuffelen en spinnen zit ze dan naar mij te blazen en uit te halen;

Het is een kat met een rugzakje, ze komt uit een huisje waar drie andere katten waren. Waar een kat steeds de baas over haar heeft gespeeld. Ze zat in het andere huis alleen maar verstopt op zolder. Bij ons leeft ze voornamelijk in de woonkamer. Heeft iemand tips voor mij? Dat mijn kat minder bang is.

 1. Help mij! Want ik ben ten einde raad;
 2. Reactie infoteur , 09-10-2017 Hi, met Feliway zal de kat een stuk rustiger worden;
 3. Het bevat hormonen die katten aanmaken als ze van elkaar houden;
 4. Je vriend kan de kat het beste negeren en niet aanhalen;

Als de kat er ooit aan toe komt, zal de kat vanzelf naar hem toekomen. Zorg dat je kat een hoge plek heeft waar hij/zij kan liggen, katten voelen zich veilig als ze hoog kunnen zitten. Soms helpt een plekje in de kast of een plankje aan de muur al. Met Feliway lig- en zitplaatsen een beetje inspuiten, ook de handen en kleren van jou en je vriend met Feliway insmeren, zal de kat kalmeren.

 1. Het is eigenlijk gemaakt om katten aan elkaar te laten wennen maar het helpt ook tegen andere problemen omdat de kat zich meer ontspannen zal gaan voelen;
 2. De kat vervolgens gewoon met rust laten is het beste;

Een kast die al gestrest is aanhalen helpt meestal niet. Lees er eens over via dit artikel: https://dier-en-natuur. infonu. nl/huisdieren/152801-nieuwe-kat-in-huis-feliway-maakt-wennen-makkelijker. html Succes! Mvrhond , 11-03-2017 Beste, We hebben een hond die een kruisband scheuring heeft.

We hadden haar al een keer laten opereren dit kostte ons al een fortuin maar ze is onderdeel van de familie, die kun je niet in de steek laten. 2 maanden later zou ze al vrij mogen rennen en springen van de dierenarts.

Dit hadden wij nog niet gedaan uit angst dat het te vroeg was. 2 weken geleden tijdens het uitlaten zag ze en hond die naast de fiets aan het rennen was en trok zo hard dat ze los kwam en rende achter de fiets en toen we thuis waren zag ik weer dat ze aan het hinkelen was.

Nou hebben we gewacht in de hoop dat t spierpijn zou zijn. Maar ze is nog steeds aan het hinkelen met “de” poot. Maar wij hebben dat geld niet meer voor nog een operatie. Ze is een bully xl en is dus aardig groot en zwaar, de operatie was 1500.

Het is niet dat we haar weg willen maar ze kan ook niet langer zo lopen en we gunnen haar wel een beter leven. We zijn een beetje radeloos. Is de dierenasiel een optie? En wie wil nou een hond waar je al zoveel geld aan uit moet geven voor dat je haar leert kennen? Dit zijn de vragen die door onze hoofden gaan.

Ik hoop dat iemand ons raad kan geven. Mvg. Reactie infoteur , 13-03-2017 Hi, in eerste instantie zullen jullie toch met de hond naar de dierenarts toe moeten. Dat de boel alweer losgeschoten is zal de dierenarts toch ook aangaan.

De hond kan veel pijn hebben, dus bel in elk geval de dierenarts en leg uit dat de hond nu alweer hinkt en dat u er heel veel zorgen om heeft omdat u niet nogmaals zo’n dure operatie betalen kunt. De dierenarts zou een beetje schappelijk moeten zijn en in elk geval een gratis onderzoek verrichten lijkt me niet onredelijk, maar ja, dat bepaalt de dierenarts natuurlijk wel zelf.

Mogelijk is de kruisband niet weer gescheurd en kan het met rust nog genezen, maar de dierenarts zal dat moeten bepalen. Sterkte, laat nog eens horen hoe het verder is gegaan. , 28-02-2017 Beste Ik ben de eigenaar van een lieve teef (kruising deense dog labrador) 5jaar oud en heel aanhankelijk.

Niet heel erg sociaal met andere honden. Door privéomstandigheden moet ik worden opgenomen voor de duur van 9weken. In mijn directe omgeving kan ik geen opvang regelen. De enige keus die ik heb is het asiel of een pension maar dat is veelste duur. Doordat ik niet zo goed weet wat ik moet doen, Blijf ik mijn behandeling uitstellen.

 1. Want ik wil vooral voorkomen dat mijn hond naar het asiel moet;
 2. Maar de tijd begint ook te dringen en de behandeling moet echt gebeuren;
 3. Heeft er iemand nog een goed advies? Alvast bedankt! Reactie infoteur , 01-03-2017 Hi, dit lijkt me heel moeilijk voor u;

De hond kan idd niet 9 weken alleen blijven. Dingen die u zou kunnen overwegen zijn: Iemand de hond laten verzorgen voor een bedrag van bijvoorbeeld 3,- per dag. Dat zou 21,- per week kosten, exclusief voer natuurlijk. Die persoon zou dan de hond in huis moeten nemen gedurende 9 weken en krijgt daar dan 9 x 21,- voor.

Voor een student of alleenstaande persoon kan zoiets net een bijverdienste zijn die toch meegenomen is. Op Marktplaats een advertentie plaatsen kan heel handig zijn. Kijk maar eens naar deze advertentie van een oppas die zich aanbied in de regio Nijmegen: http://link.

marktplaats. nl/m1139356257 En dit is haar Facebook: https://www. facebook. com/search/top/?init=quick&q=Wilma%27s%20Logeetjes&tas=0. 275134943625154 Ik weet niet waar u woont, maar op Marktplaats kunt u dus kijken of er iemand in uw omgeving te vinden is, ook kunt u zelf een advertentie plaatsen.

 1. Ik hoop nog eens te horen hoe het verder is gegaan Helma , 24-10-2016 Hallo, ik heb een hele lieve kat;
 2. Hij is een echte buitenkat;
 3. Helaas wordt zijn buiten steeds kleiner, want ik woon in een zeer kattenonvriendelijke buurt;

Hij is al eens vergiftigd, met een windbuks beschoten en met een voorwerp op zijn ruggenwervel geslagen. Gevolg is, dat hij steeds minder vaak naar buiten gaat. Hij verveelt zich stierlijk in mijn kleine tuintje en binnen, ondanks alle speeltjes waar hij niet naar omkijkt.

 1. Ik heb zo met hem te doen en gun hem een plekje op een boerderij of bij iemand met een grote tuin waar hij zich kan uitleven;
 2. Of het moet zo zijn, dat hij zich toch gelukkig voelt nu hij meer een binnenkat is geworden;
See also:  Hoe Lang Kan Een Hond Alleen?

Ik weet dat niet en kan het ook niet goed inschatten. Hij eet en drinkt goed en eigenlijk wil ik hem voor geen goud missen. Heeft iemand een idee of ervaring hiermee? Reactie infoteur , 24-10-2016 Een kat heeft liefde en aandacht nodig. Als je dagelijks de tijd hebt om te aaien en ook even met hem/haar te spelen, naast alles wat je hem al geeft, is de kat wellicht gelukkiger dan je denkt.

Wel is het waar dat een kat zich vervelen kan, vooral als hij veel alleen is. Een 2e kat zou een oplossing zijn, maar het kost tijd om ze te laten wennen. Een jonger exemplaar wordt w. sneller geaccepteerd dan een oudere kat, maar zelfs als ze niet voor 100% vrede sluiten hebben ze toch veel aan elkaars gezelschap.

Is een 2e kat geen optie? Zorg dan sowieso voor veel afleiding. Denk aan: hoge plekken waar hij naartoe kan klimmen, kartonnen dozen met gaten erin, dagelijks een paar maal knuffelen, variatie in voedsel (vers vlees en verse vis), vogelveren rapen en aan je kat geven, besprenkel kroelplaatsen met valeriaandruppels, geef eens catnips en gevriesdroogde muisjes.

 • Doe je best om meer aandacht en speeltijd te creëren en het zal beter gaan;
 • Ik hoor graag nog eens hoe het gaat;
 • 🙂 Davine Bernard , 12-05-2016 Goedemiddag, wij hebben 6 jaar geleden een zwerver in huis genomen, hij was achtergelaten door zijn eigenaar die ging verhuizen! Het is een Noorse boskat en heel lief, omdat hij bij andere mensen in de tuin ging sproeien hebben bij hem laten castreren maar nu komt het: het is een buitenkat, hij kent geen kattenbak, hebben we geprobeerd! Hij is ongeveer 12 jaar en slaapt de laatste tijd wel veel binnen;

Nu moeten mijn man en ik ons huis gedwongen verkopen en weten wij niet wat wij met onze Arie aanmoeten, overal gevraagd maar niemand wil hem die korte tijd die hij nog heeft verzorgen! Ik zit met mijn handen in het haar en slapeloze nachten! HELP! Reactie infoteur , 13-05-2016 Hi, ondanks uw uitleg is me niet duidelijk waarom u de kat nergens kwijt kunt.

 1. Is dit omdat hij binnen plast, bijvoorbeeld op de vloer? Decoster , 12-05-2016 Ik zou graag een vraagje willen stellen, ik heb een hondje een Maltezerke en die logeert nu voorlopig bij mijn vriendin, maar mijn vriendin haar vader zegt dat hij dat hondje zal plaatsen in het asiel zonder dat ik daar voor mijn toestemming heb gegeven, kan ik dan daar voor een klacht indienen tegen mijn vriendin haar vader? Dank jullie op voorhand voor de medewerking;

Met Vriendelijke Groeten Kurt Decoster Reactie infoteur , 12-05-2016 Hi, ik denk dat je wel een klacht kunt indienen maar voorkomen is beter dan ‘genezen, ‘ en de vraag is of het veel zou helpen. Kan je de hond niet beter zo snel mogelijk daar ophalen? Of kan iemand anders dat misschien voor je doen.

 • Of misschien kunnen je ouders bellen naar de vader van die vriendin, om te voorkomen dat de hond in het asiel terecht komt;
 • Die vader kan trouwens niet zomaar een hond bij een asiel plaatsen, dat kost hem wel een bepaald bedrag;

Waarom wil die vader dit eigenlijk doen? Lena , 30-12-2015 Mijn man heeft me verlaten hij had een circus en heeft nu de dieren bij mij achter gelaten nu zit ik. met 3 honden en 4 katten financieel heeft hij me goed kapot gemaakt ik kan dus niet voor mijn dieren zorgen dit met pijn in mijn hart wat kan ik doen Reactie infoteur , 31-12-2015 Hi, wat moeilijk voor u.

Maar gezien uw financiële problemen zijn dit inderdaad erg veel dieren om te onderhouden. Heeft u geprobeerd om op Marktplaats gratis advertenties te plaatsen? Hoewel het niet makkelijk zal zijn, zijn er altijd mensen die graag een lief gratis huisdier zouden ophalen.

Het zal wel een kwestie zijn van volhouden want het kan even uren voordat u een nieuw huis gevonden heeft. Kijk voor uzelf of u misschien toch enkele dieren houden kunt, omdat het erg emotioneel zal zijn om afstand te doen van alle dieren tegelijk. Misschien 1 hond en 1 kat, of misschien 2 katten.

Ook als alle dieren weg zijn kan dat de eenzaamheid versterken. Durf op Facebook en andere social media om gratis honden -en kattenvoer te vragen. Misschien hebben mensen nog voer over. U kunt dan terecht bij Facebook pagina’s die gratis weg geven.

De dieren kunnen er niets aan doen. U kunt er ook niets aan doen. Misschien zijn er mensen in uw omgeving die mee kunnen helpen, met voer betalen bijvoorbeeld. Of misschien zijn er vrienden of familieleden die een kat of hond willen opnemen. Het asiel vraagt inderdaad geld om dieren af te geven, omdat u dat niet betalen kunt is de enige mogelijkheid de dieren weg te geven aan mensen die een gratis huisdier zoeken.

Veel sterkte ermee, en laat nog eens horen hoe het verder is gegaan. Tamari , 25-06-2015 Ik heb een kitten van 3 maanden en ik kan er niet meer voor zorgen. Wat moet ik doen? Reactie infoteur , 25-06-2015 Hi, je kunt het weggeven aan iemand die een kitten zoekt.

Je kunt de kitten op Marktplaats gratis aanbieden als je niemand in je omgeving kent die hem/haar graag wil hebben. Je mag het kitten niet zomaar ergens achterlaten, bovendien zou het dan doodgereden worden. Bij het asiel afgeven kost geld. Je kunt het asiel bellen en vragen of er andere oplossingen zijn.

 1. Asiels zijn er in eerste instantie om te zorgen dat dieren goed onderdak krijgen dus ze zullen ook behulpzaam zijn als je je problemen uitlegt;
 2. Sterkte;
 3. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief;
 4. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn;

Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk..

Waar moet je op letten als je hond uit het asiel haalt?

Hoeveel kost een puppy uit het asiel?

Aankoopprijs puppy – Sommige mensen schrikken van de aanschafprijs van een pupje. Om enige referentie te hebben, vraag je best zoveel mogelijk rond aan mensen die je kent met hetzelfde ras hoeveel zij betaalden. Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro.

Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro’s. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer. Het is je goed recht om meerdere fokkers te bezoeken en prijzen te vergelijken.

Alles hangt natuurlijk af van de kosten die de fokker vooraf maakte voor de pup. Een puppy wordt door de dierenarts van de kweker klinisch onderzocht, gechipt, gevaccineerd en meestal nog ontwormd. Daarnaast mag je het dagelijks onderhoud en de voeding niet vergeten.

Deze kosten worden doorgerekend. Op het internet vind je hondjes terug die soms de helft goedkoper zijn dan de honden van een stamboekfokker. Laat je niet verleiden door die aanbiedingen. Ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pups voldoen aan alle voorwaarden.

Zijn alle vaccinaties correct toegediend? Is de pup ontwormd en gechipt? Voldoen beide ouders aan de gezondheidseisen die vandaag door de wetgever gesteld worden? Zijn de pups gesocialiseerd? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan je de moeder van de pups zien? De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond.

Wie betaald dierenasiel?

Ieder jaar belanden er tienduizenden honden en katten in het asiel. Daar komen alle konijnen, knaagdieren, reptielen en andere dieren nog bij. De Partij voor de Dieren vindt dat de overheid actief werk moet maken van het terugdringen van impulsaankopen, onder meer door de verkoop van dieren op internet en in tuincentra te verbieden.

Zo pakken we het dumpen van dieren aan bij de bron. De opvang van dieren die helaas wel het slachtoffer zijn geworden van dump of afstand, is een verantwoordelijkheid van de overheid, vindt de Partij voor de Dieren.

We willen daarom dat de overheid financiële steun geeft aan een landelijk netwerk van gecertificeerde opvangcentra. Hoewel de opvang van gevonden of afgestane dieren een wettelijke taak is van gemeenten, laat de overheid het afweten. Het zijn hardwerkende vrijwilligers die de dierenasielen en opvangcentra draaiende houden.

 1. De centra verkeren al jaren in financiële nood;
 2. De enige wettelijke regeling die op dit moment bestaat voor de opvang van dieren is de bewaarplicht;
 3. Gemeenten zijn verplicht zwervend aangetroffen dieren veertien dagen te ‘bewaren’ als een gevonden voorwerp;

De huidige, willekeurige invulling van deze gemeentelijke plicht zorgt voor onduidelijkheden en ongelijkheid, met als gevolg dat het merendeel van de dierenasiels structureel kampen met geldgebrek, capaciteitsproblemen en personeelstekorten. Na aandringen van de Partij voor de Dieren heeft de regering toegezegd landelijk beleid op te stellen voor dierenopvang in Nederland.

 1. Door dierenbeschermingsorganisaties wordt al gewerkt aan een landelijk netwerk van professionele opvangcentra die aan kwaliteitseisen voldoen;
 2. Dit netwerk van opvangcentra moet landelijk dekkend voor alle dieren worden;

De hiervoor verantwoordelijke staatssecretaris werkt aan afspraken hierover en gaat dankzij een motie van de PvdD in gesprek met gemeenten over de financiering van de opvang van gevonden dieren. De PvdD vindt dat ook de huisdierensector moet meebetalen aan de opvang en verzorging van afgestane dieren.

We pleiten voor een opvangfonds waarin per dier dat als huisdier wordt verkocht, een bijdrage wordt gestort. Het BTW-tarief voor de herplaatsing van dieren moet van het hoge naar het lage tarief. Veel in het wild levende dieren komen in opvangcentra terecht dankzij menselijk handelen en niet vanwege natuurlijke oorzaken.

In meerdere wetten is een zorgplicht voor deze dieren opgenomen. We vinden dat er duidelijkheid moet komen over de zorgplicht en de verantwoordelijkheid voor de financiering van opvangcentra voor in het wild levende dieren. De provincies dienen structurele financiële ondersteuning te bieden aan de opvangcentra voor vogels en andere in het wild levende dieren die aan landelijke kwaliteitseisen voldoen.

Waarom een hond uit het asiel?

Voor en nadelen van een asiel hond – Voordelen:

 • Het karakter is vaak al ontwikkeld (weinig puppy’s in een asiel) waardoor je veel meer waar je aan toe bent
 • De hond heeft (in de meeste gevallen) al een basis opvoeding gehad waardoor jij minder tijd in de opvoeding hoeft te steken
 • Wanneer je een rashond uit het asiel haalt ben je een stuk voordeliger uit
 • Je geeft een hond een tweede kans en haalt hem uit het asiel
 • Je kunt kiezen voor een wat oudere hond, wat minder intensief kan zijn qua opvoeding dan een puppy
 • Omdat je weet wat het karakter van de hond is kun je kijken of dit matcht bij jou als persoon en jouw situatie

Nadelen:

 • Hond kan minder lang bij je zijn (omdat hij misschien al wat ouder is)
 • Het kan zijn dat honden beschadigd zijn door situaties die ze meegemaakt hebt –  dit vraagt van jou tijd en geduld
 • Bij een kruising, bastaard weet je niet precies wat er voor rassen in zitten, waardoor je niet weet wat je krijgt voor eigenschappen
 • Soms is het onbekend of een hond wel of niet bij kinderen, katten e. kan
 • Honden in een asiel kunnen een vertekend beeld geven wanneer ze in het asiel zijn omdat ze daar niet volledig tot hun recht komen
 • Wanneer je kiest voor een hond met een (flink) rugzakje is het belangrijk dat je hier tijd en geduld voor hebt!

Hoe Duur Is Een Hond Uit Het Asiel.

Hoe lang kun je je hond alleen laten?

Honden zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter regelmatig alleen thuis blijven. Voor een paar uur is dat meestal geen probleem, maar het moet de hond wel eerst aangeleerd worden. Hij moet het vertrouwen krijgen dat u altijd weer terug zult komen. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan is de kans groter dat uw hond angst voor alleen zijn ontwikkelt.

Hij kan dan bijvoorbeeld gaan blaffen, het huis slopen of onzindelijk worden als u hem te lang alleen laat. Angst om alleen te zijn is heel vervelend, zowel voor de hond als voor u. Het is niet altijd te voorkomen, maar u maakt de kans dat uw hond angst ontwikkelt zo klein mogelijk als u hem stap voor stap aanleert om alleen thuis te blijven.

Heeft u een pup, begin dan op jonge leeftijd al met oefenen. Ook als u een nieuwe volwassen hond heeft, is het verstandig om voorzichtig te bekijken of de hond wel of niet alleen kan zijn. Ook al kon de hond in zijn vorige huis wel goed alleen thuis zijn, alleen blijven in een nieuwe omgeving brengt altijd meer stress met zich mee.

De hond zal eerst bij u moeten wennen dus bouw het alleen blijven altijd langzaam op. Bij een hond die niet alleen kan blijven zonder angstig te worden, gaat het vaak om de aanwezigheid van mensen in het algemeen.

In dat geval is een oppas voldoende om de hond rustig te houden. Er zijn echter ook honden die zo gehecht zijn aan één bepaald persoon dat ze er niet tegen kunnen als ze van die persoon (of enkele specifieke geliefde personen) gescheiden zijn. In zo’n geval helpt een oppas dus niet! De laatste vorm is in feite échte ‘verlatingsangst’; de eerste is ‘angst om alleen te zijn’.

See also:  Wat Te Doen Tegen Blaffende Hond Buren?

Beide vormen worden bij honden echter vaak verlatingsangst (of in het Engels ‘separation anxiety’) genoemd en die term zullen we hier ook gebruiken. Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn.

Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.

Moet u toch eens langer weg, schakel dan een oppas of uitlaatservice in. Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt! Er is veel verschil in hoe vervelend honden het vinden om alleen te moeten blijven.

Erfelijke aanleg speelt een rol. Uit sommige onderzoeken komen verschillen in gevoeligheid tussen rassen; zo is er een onderzoek waarbij Cocker Spaniels, Schnauzers en Teckels gevoeliger dan gemiddeld leken te zijn en in een ander onderzoek werden ook Engelse Springer Spaniels en Golden Retrievers genoemd.

 1. Er zijn echter ook onderzoeken waarin geen verschil tussen rassen werd gezien;
 2. Ook binnen een ras kunnen er foklijnen zijn waarin de honden meer moeite hebben met alleen blijven en een grotere kans hebben om verlatingsangst te ontwikkelen;

Honden die van een rescue organisatie komen zijn vaak extra gevoelig. Dit kan komen doordat ze als pup geen veilige hechting hadden met het moederdier, bijvoorbeeld door slechte omstandigheden tijdens het leven op straat of jong verlies van hun moeder. Mogelijk kunnen deze pups daardoor in hun latere leven hechtingsproblemen krijgen, zoals overmatig gebonden zijn aan een of enkele personen.

Dat kan overigens ook gelden voor asielhonden. Bij plaatsing vormen zij vaak snel een sterke band en zijn dan extra gevoelig voor het (tijdelijk) verbreken daarvan. Daarnaast kunnen opgedane ervaringen invloed hebben op het ontwikkelen van angst voor alleen zijn.

Kijk dus altijd naar uw hond en hoe deze reageert. De training moet hierop afgestemd worden. Die training houdt in dat u heel geleidelijk het alleen blijven moet gaan introduceren en aanleren. Bij de ene hond zult u veel sneller door de stappen kunnen gaan dan bij de andere.

 • De in dit artikel beschreven opbouw geldt voor honden die nog niet geleerd hebben om alleen te blijven, zoals pups, en die nog niet bang zijn om alleen te zijn;
 • Bij het leren om alleen te zijn is het heel belangrijk dat u de oefening langzaam opbouwt;

Het is namelijk de bedoeling dat de hond het vertrouwen krijgt én houdt dat u altijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden. Heeft u te veel haast en laat u de hond te lang alleen, dan zal hij zich onrustig gaan voelen en kan stress zich gaan opbouwen.

 • Dat vervelende gevoel dat hij dan heeft, zal hij gaan koppelen aan het alleen zijn;
 • Het gevolg is dat hij voortaan steeds als hij alleen moet blijven, ook al is het maar even, dat gevoel weer krijgt;
 • Hij is het vertrouwen kwijt dat u snel weer terugkomt;

Dit moet u voorkomen omdat het erg moeilijk is om dat vertrouwen weer terug te krijgen, u moet dan helemaal opnieuw beginnen met oefenen! Overhaast het dus niet, laat de hond het tempo bepalen. Ook al lijkt het langzaam te gaan, u bereikt zo uw uiteindelijke doel sneller.

Begin niet met oefenen om alleen te blijven op momenten dat uw hond vol energie zit. Kies eerder de momenten uit dat hij moe is van het wandelen of spelen. Hij zal dan veel sneller rustig blijven liggen op zijn eigen plek.

Natuurlijk is het ook verstandig als de hond voor het oefenen zijn behoeften heeft kunnen doen. Een eerste voorbereiding voor het alleen thuis blijven is om ervoor te zorgen dat uw hond zelfstandig is. Voor honden die constant achter hun eigenaar aanlopen in huis en eraan gewend zijn dat de baas altijd in de buurt is, is het contrast erg groot als de baas even weg moet.

Leer de hond dus om ook terwijl u thuis bezig bent, rustig in de kamer of op zijn eigen plek te blijven liggen in plaats van u te volgen. Dit oefent u eerst terwijl u in dezelfde kamer bent, daarna kunt u ook een paar tellen de kamer verlaten.

Zorg dat de hond iets te doen heeft, bijvoorbeeld dat er speelgoed ligt waar hij veilig op kan kauwen. Als dit goed gaat, dan kunt u voorzichtig de tijd dat u de kamer uit bent wat opbouwen. Hoe snel dat kan, ligt aan de reactie van uw hond. Maak de tijd eerst langer met stapjes van een paar seconden; kunt u zonder problemen een minuut wegblijven dan kunt u de stappen wat groter gaan maken (bijvoorbeeld met stapjes van 10-20 seconden tegelijk).

Hoe langer u weg kunt blijven, hoe groter u de stappen kunt maken, maar kijk naar uw hond om te bepalen wat voor hem haalbaar is. Zorg er hierbij voor dat u de tijd niet alleen maar steeds langer maakt maar kom tussendoor ook regelmatig weer snel terug.

Geef bij de oefeningen in huis geen aandacht aan de hond. Let op: misschien slaapt uw hond beneden in de huiskamer en gaat dat prima. Dat betekent echter niet dat hij overdag ook zo lang alleen kan blijven! Het naar bed gaan is voor de hond een hele duidelijke context en veel honden hebben snel in de gaten dat u niet echt weg bent.

Bovendien zijn ze dan moe en al snel wennen ze eraan dat dit een dagelijks terugkerend ritueel is. Het is heel anders voor hem als u overdag weggaat. Heeft u een pup of een nieuwe hond waarvan u bang bent dat hij dingen kapot zal maken of dingen doet die niet mogen als u even weg bent? Dan kunt u overwegen hem in een bench of andere veilige ruimte te zetten tijdens de oefeningen.

U moet hem dat echter wel eerst aanleren! Daarover leest u meer in het artikel over ‘ Een hondenbench gebruiken ‘. Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat.

Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten. Zorg ervoor dat u altijd terug bent voordat de hond nerveus begint te worden! Maak de tijd dat u weg bent steeds een paar tellen langer, maar bouw tussendoor ook weer steeds kortere oefeningen in die de hond gemakkelijk aankan (zodat het niet zo is dat elke volgende oefening langer is dan de vorige).

Kunt u eenmaal een minuut wegblijven dan kunt u iets grotere stappen gaan nemen. Vergeet niet om ook dan regelmatig oefeningen te doen waarbij u al na korte tijd terug bent. Let op: de hond mag niet leren voorspellen wanneer u langer en wanneer u korter weg bent.

Als u tijdens het oefenen bijvoorbeeld steeds na 3 langere oefeningen 1 korte oefening inplant, dan gaat hij het patroon herkennen. Probeer dat dus zo onvoorspelbaar mogelijk af te wisselen. Eindig een oefensessie wel steeds met de langste oefening.

Mocht die langste oefening onverhoopt toch niet helemaal goed gaan (wat u natuurlijk probeert te voorkomen door rustig op te bouwen), doe dan nog een kortere oefening die zeker goed gaat zodat u de training positief kunt afsluiten. Ga niet te snel door naar lange oefeningen maar oefen voldoende met minder lange oefeningen zodat de basis er goed in zit.

Gaat het goed, oefen dan ook met een zo realistisch mogelijk vertrek. Als u van huis gaat om naar uw werk te gaan of een boodschap te doen, zult u vaak een paar dingen doen zoals uw sleutels pakken, schoenen aandoen, een tas pakken en uw jas aantrekken.

Honden leren vaak dat dit voorspelt dat u weggaat, en een hond die niet goed alleen kan zijn zal al nerveus worden als hij deze voorbereidingen ziet. Oefen ze daarom mee: bedenk wat u doet voor vertrek en ga één voor één deze vertreksignalen opnemen in het oefenen, zodat uw hond meteen leert dat ook dit heel gewoon is.

Maak de tijd dat u weg bent tijdens het oefenen met deze extra vertreksignalen de eerste keren weer korter dan waar u gebleven was. Dus kon u 10 seconden naar buiten, maar neemt u nu voor het eerst uw tas mee? Blijf dan dit keer bijvoorbeeld maar 3 seconden weg en bouw dat weer langzaam op.

Neem niet uitgebreid afscheid door bijvoorbeeld de hond te knuffelen: het is de bedoeling van de oefeningen dat uw tijdelijke afwezigheid voor de hond een ‘saaie’ gebeurtenis is. Neem dus rustig en kort afscheid. Het kan helpen als u op het moment dat u weggaat een vaste, korte zin zegt, bijvoorbeeld: ‘tot straks’.

 1. De hond leert dan tijdens de oefening dat als u dat zegt, u weliswaar even weg bent maar ook dat u op tijd weer terug bent;
 2. Het wordt voor de hond uiteindelijk een signaal dat hij zich veilig kan blijven voelen;

U moet dan wel zeker weten dat u op tijd terug bent, dus voordat de hond nerveus wordt! Ga nooit ‘stiekem’ weg, bijvoorbeeld als de hond slaapt of doordat u hem afleidt met voer. Bij uw terugkomst kunt u de hond begroeten, maar doe dat rustig en kort, bijvoorbeeld door hem gewoon gedag te zeggen met een rustige, vriendelijke stem.

U hoeft hem dus niet helemaal te negeren. Ga hem echter niet uitgebreid knuffelen, dat kunt u later doen als hij helemaal kalm is. Om geluiden van buiten te maskeren wordt wel eens gebruik gemaakt van het aanzetten van de radio of een andere geluidsbron.

Dat kan handig zijn als u een hond heeft die snel blaft als hij iets hoort, maar pas wel op. Het komt regelmatig voor dat honden met verlatingsangst ook bang zijn voor geluiden. Angst voor geluiden tijdens het alleen zijn kan de angst voor het alleen zijn ook versterken.

 1. Van een radio of televisie weet u niet zeker welke geluiden er voorbij zullen komen;
 2. Een plotseling geluid van bijvoorbeeld een reclame of geluidsfragment tijdens een nieuwsbericht kan uw hond juist extra angstig maken;

Wilt u geluiden afspelen tijdens uw aanwezigheid, kies dan liever voor een geluidsbron waarvan u zeker weet dat het de hond niet onrustig maakt. Reageert uw hond niet sterk op geluiden van buiten, dan hoeft u ook geen muziek of ander geluid aan te zetten als u gaat oefenen met het alleen blijven.

 • Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft;
 • Veel honden zullen janken, blaffen of piepen;
 • Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair;

In huis plassen of poepen kan ook een uiting van stress zijn. Andere tekenen van stress zijn bijvoorbeeld onrust, hijgen, bek aflikken, gapen, steeds van positie wisselen (staan, zitten, liggen), overmatig kwijlen en soms overgeven, zwetende voetzolen hebben of ineens haar verliezen.

Vrij veel honden die verlatingsangst hebben, willen niet eten als ze alleen zijn. Er zijn echter ook honden die juist wél eten op momenten van stress. Het komt ook regelmatig voor dat honden eerst hun voer opeten maar zodra dat op is alsnog enorm gestrest raken door het alleen zijn.

Niet eten is dus vaak (niet altijd) een teken van stress; wél eten wil niet zeggen dat er niets aan de hand is! Honden met verlatingsangst volgen vaak hun eigenaar in huis, waar deze ook gaat. Omgekeerd is het niet zo, dat alle honden die de eigenaar in huis volgen ook slecht tegen alleen zijn kunnen.

Honden met verlatingsangst zijn vaak ontzettend blij als de eigenaar terugkomt en het kan enkele minuten duren tot ze weer gekalmeerd zijn. Sommige dingen zijn opvallend zodra u thuiskomt, zoals plasjes, krassen op uw deur van nagels of een natte vacht door het kwijlen.

Sporen van uitbraakpogingen, zoals krassen, gesloopte deurposten en soms zelfs afgebroken en bloedende nagels zijn signalen dat de hond echt in paniek is en probeert te vluchten. Maar als uw hond vooral blaft en onrustig heen en weer loopt in huis, kunt u dat gemakkelijk missen.

Soms is het geblaf al gestopt omdat de hond uw auto de straat in hoort rijden en denkt u dat de hond er geen problemen mee heeft, tot u van de buren hoort dat hij tekeer is gegaan. Het is belangrijk dat u tijdens het oefenen goed in de gaten houdt of het echt wel goed gaat.

Als uw hond toch nerveus begint te worden, kan dat uitlopen op verlatingsangst. Let daarom goed op of u tekenen van onrust ziet bij uw hond. U kunt een filmcamera laten lopen als u oefent. Zo zult u het horen als hij blaft of zachtjes piept of zien als hij stresssignalen laat zien zoals onrustig heen en weer lopen of veel hijgen.

 • Heeft u geen camera dan kan een voicerecorder een aantal van deze signalen ook opvangen;
 • U kunt ook een webcam of de camera van een mobiele telefoon gebruiken zodat u de hond via een andere mobiele telefoon kunt bekijken terwijl u oefent, bijvoorbeeld via software voor online meetings;
See also:  Wat Kost Een Echo Maken Bij Een Hond?

Op die manier kunt u direct reageren op wat u ziet en de oefening afbreken als u ziet dat de hond nerveus wordt. Let op: het is niet de bedoeling dat u via zo’n verbinding tegen uw hond praat terwijl u er niet bent! Zet de microfoon aan de kant van de hond uit zodat hij u en uw omgeving niet kan horen.

Hij moet immers wennen aan het alleen blijven, zonder enige vorm van uw aanwezigheid. Bovendien bestaat er een kans dat het averechts werkt en de hond juist extra naar u op zoek gaat. In sommige gevallen blijkt de reden waarom een hond blaft als hij alleen is niet te zijn dat hij angstig is, maar blaft hij omdat hij erg waaks is en steeds voorbijgangers ziet of hoort.

En er zijn ook honden die bijvoorbeeld gaan slopen uit verveling als ze te lang alleen zijn, of die in huis plassen omdat ze nog niet goed zindelijk zijn of om medische redenen of wellicht omdat ze te weinig zijn uitgelaten. Ook daarom is het van belang om bij dergelijke signalen het gedrag tijdens uw afwezigheid te filmen, zodat u kunt zien of er meer tekenen van stress en angst aanwezig zijn of dat er misschien andere redenen zijn waarom het alleen blijven niet goed gaat. Tijdens de hele training zijn er twee belangrijke dingen om op te letten:

 1. Laat uw hond nooit langer alleen dan hij aankan! Kom dus altijd op tijd terug. Dat betekent dat u niet ineens een uur kunt gaan winkelen als uw hond pas tien minuten alleen was gebleven in de training. De kans is dan groot dat hij alsnog bang wordt en dan moet u weer helemaal van voor af aan beginnen bij een paar tellen alleen. Waarschijnlijk wordt de training zelfs moeilijker omdat de hond nu de ervaring heeft dat alleen blijven hem een angstige ervaring oplevert.
 2. Straf de hond nooit voor zijn gedrag als hij toch eens is gaan blaffen, plassen of slopen. Het gedrag ontstaat immers vanuit spanning, angst of zelfs paniek, en als u hem gaat straffen wordt dat alleen maar erger omdat de situatie er voor hem nog vervelender van wordt. Angst verdwijnt niet door de hond ervoor te straffen. De hond kan er bovendien niets aan doen dat hij zich zo naar voelt: u wél, namelijk door hem niet langer alleen te laten dan hij aankan.

Als uw hond problemen heeft met het leren om alleen thuis te blijven of als hij al verlatingsangst vertoont, kan dit verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • Erfelijke aanleg
 • Het is de hond nooit goed aangeleerd om alleen te blijven
 • De hond heeft het wel geleerd en het ging goed, maar daarna hoefde hij een hele tijd nooit alleen thuis te blijven waardoor hij dit verleerde. Toen dit wel weer nodig was, is het niet opnieuw opgebouwd (denk aan situaties na vakanties of na ziekte of werkloosheid van de baas).
 • De hond heeft iets engs of vervelends meegemaakt toen hij alleen was (bijvoorbeeld onweer of inbraak).
 • Er is een plotselinge verandering van omstandigheden, bijvoorbeeld er is iemand uit het huishouden weggegaan door scheiding, uit huis gaan van kinderen of door overlijden. Of de hond is herplaatst, of u bent verhuisd.
 • Oudere honden kunnen ineens problemen gaan krijgen met het alleen blijven, doordat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden (zoals dementie).
 • Fysieke aandoeningen kunnen effect hebben op het alleen blijven, denk aan blaasontsteking waardoor de hond ineens onzindelijk kan lijken, maar ook andere ziektes en pijn hebben effect op hoe de hond zich voelt. Het komt voor dat plotseling optredende verlatingsangst wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

Sommige honden die, wanneer ze alleen moeten blijven, in een beperkte ruimte moeten zitten zoals in een bench of kleine kamer kunnen stress vertonen die niet te maken heeft met het alleen zijn maar met het ‘opgesloten’ zitten en doen het veel beter als ze vrij in huis mogen rondlopen. Opgesloten zijn betekent dat de hond geen controle heeft over zijn situatie en dat kan stress opleveren. Een hond met verlatingsangst ervaart stress, angst en soms paniek. Het is niet zo dat een hond bijvoorbeeld iets gaat slopen of in huis plast ‘omdat hij kwaad is dat hij niet mee mag’, ‘uit wraak’! En als uw hond zich ‘schuldig’ gedraagt wanneer u thuiskomt en er is iets gesloopt of er ligt plas, dan is dat niet omdat hij zich schuldig voelt.

Regel dus een oppas! Ook een dagopvang of hondenuitlaatservice kunnen hierbij helpen. Hij neemt een onderdanige houding aan omdat hij merkt dat u niet blij of zelfs boos bent en hij wil voorkomen dat u agressie tegen hem vertoont, zoals boos tegen hem praten of hem op andere manieren straffen.

Maar hij snapt niet dat uw boosheid wordt veroorzaakt door iets wat hij misschien al een uur eerder heeft gedaan, uit angst, en hij weet ook niet dat dit ‘niet mag’: het was voor hem dan ook geen bewuste keuze maar een uiting van zijn stress en paniek! Verlatingsangst is een vervelend probleem dat de hond veel stress bezorgt en zijn welzijn en zijn gezondheid benadeelt.

Een goede opbouw op jonge leeftijd kan de kans op problemen verkleinen, maar verlatingsangst kan niet altijd voorkomen worden. Met een goede training en soms met medicijnen kan verlatingsangst behandeld worden.

Dit vergt wel inzet, want er is geen ‘quick fix’. De terugkerende stress van verlatingsangst is echter voor uw hond zowel heel vervelend als ongezond, en ook voor uw huisraad en de relatie met de buren is het belangrijk er iets aan te doen. Straf uw hond nooit voor zijn angst en gebruik nooit hulpmiddelen zoals een anti-blafband: deze werken averechts, geven de hond nog meer stress en zijn daardoor slecht voor het welzijn van de hond.

Hij blaft misschien niet meer, maar hij voelt zich waarschijnlijk nog ellendiger. Vertoont uw hond tekenen van verlatingsangst, ga dan eerst naar een dierenarts om mogelijke lichamelijke problemen uit te sluiten.

Een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist kan u vervolgens helpen om een behandelplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Hoe u aan betrouwbare adressen komt, leest u in het artikel over ‘ Gedragstherapie voor de hond ‘..

Waar kan ik het beste een hond kopen?

Wat kost een hond gemiddeld per maand?

Verzorgingskosten van een hond – Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten voor inentingen van je hond moet je rekenen op zo’n €1000,- per jaar, wat neerkomt op zo’n €85,- aan kosten per maand. Daar kunnen ook nog andere kosten bijkomen, bijvoorbeeld kosten voor chippen of extra kosten bij ziekte.

Hoe vind ik een nieuw baasje voor mijn hond?

BAASJE GEZOCHT. NL is opgezet voor het bevorderen van directe herplaatsing van huisdieren. Via deze collectieve website kunnen zowel particulieren als herplaatsingsinstanties een nieuw baasje voor hun dier(en) zoeken. De voordelen van directe herplaatsing zijn dat u zelf bepaalt naar wie uw dier toegaat en u alle wetenswaardigheden (hoelang kan het dier alleen zijn? / kan het dier bij andere dieren? / kan het dier bij kinderen? etc.

Wie wil mijn hond overnemen?

Hoe lang duurt het voor een hond gewend is?

De Nederlandse hond maakt al generaties lang onderdeel uit van ons gezin. Vaak is dit met buitenlandse honden heel anders, zij zijn minder gedomesticeerd. Dit houdt in dat het instinct nog veel sterker aanwezig en beter zichtbaar is in het gedrag. Het resultaat? Gedrag dat niet altijd wenselijk is in onze drukke maatschappij.

 • Denk hierbij aan het alleen thuis kunnen blijven, omgang met andere mensen en honden en drukte in de omgeving;
 • Het duurt enige tijd voordat een hond gewend is aan zijn nieuwe omgeving;
 • In ons onderzoek hebben we onze respondenten gevraagd naar welk gedrag de hond vertoonde in de eerste periode, of dit verbeterd is en wat hierbij geholpen heeft;

Gemiddeld geeft men aan dat het wennen aan de nieuwe omgeving 2 tot 6 maanden duurt. Mensen die hun hond al meer dan twee jaar hebben zeggen over het algemeen vaker dat het 6 tot 12 maanden duurt. Geef je hond (en jezelf) dus even de tijd.

Hoe oud moet je zijn om een hond te adopteren?

Als je minderjarig bent, ben je niet handelingsbekwaam, en mag je dus wettelijk geen overeenkomsten afsluiten (je mag niets huren of kopen). Ook het adopteren van een hond is een overeenkomst (namelijk met het asiel, je koopt of ‘huurt’ de hond van het asiel) en dus moet je meerderjarig zijn om zo’n overeenkomst rechtsgeldig te kunnen sluiten.

Waarom geen hond uit het buitenland?

De meeste honden uit het buitenland hebben een rugzakje, zijn niet gesocialiseerd en er speelt vaak angst en stress. Daar moeten adoptanten zich bewust van zijn. Maar dat zijn geen redenen dat mensen niet aan een buitenlandse hond zouden moeten beginnen. Het is wel zo dat mensen het niet moeten onderschatten.

Wat zijn de kosten van een hond?

Hoeveel kost een hond? De aankoopprijs van een hond varieert van 200 euro voor een adoptiehond tot 2000 euro of meer voor een rashond. Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.

Wat is Afstandskosten?

Afstandskosten – Als je afstand komt doen betaal je afstandskosten. Daarmee lever je een bijdrage in de verzorging van je dier in onze opvang. Jouw dier wordt bij ons verzorgd door gediplomeerde dierverzorgers, staat onder controle van onze eigen dierenarts en wordt indien nodig begeleid door een gedragsdeskundige.

Hoeveel kost een honden hotel?

Tarieven

Honden tot 15 kilo € 13,50 euro per dag
Honden vanaf 15 kilo € 15,- euro per dag
Dagopvang (min. 1x per week) Dagopvang (twee honden ) € 10,- euro per dag € 9,- euro per dag
Incidentele dagopvang € 13,50 of € 15,- euro per dag
Poezen en katers € 10,- euro per dag

.

Wat kost het als de dierenambulance te laten komen?

Dat doet de ‘zaakwaarneming’. – Ze staan dag en nacht voor jou en je dieren klaar. Dagelijks worden onze dierenambulancebroeders en -zusters ingezet om gewonde dieren en dieren in nood een helpende hand toe te steken. Ze krijgen meldingen binnen waarin zij worden gevraagd om gezelschapsdieren, vogels, en ook in het wild levende dieren te vervoeren naar de dierenarts of naar een opvangcentrum. Door: Bärbel Theelen Hoe Duur Is Een Hond Uit Het Asiel Nu vraag je je misschien af, op grond waarvan doen zij dit? En wie betaalt de dierenambulance? Stel, er komt een melding binnen bij de centrale van de dierenambulance. Er is een gewonde en geringde postduif gevonden op straat, en de dierenambulance wordt gevraagd of zij de postduif kunnen ophalen en naar een dierenarts kunnen brengen. De dierenarts besluit de duif te onderzoeken en te behandelen. Aangezien het hier gaat om een geringde postduif, mogen we aannemen dat de duif een eigenaar heeft.

 • Zo zorgen zij ervoor dat de dieren zorg krijgen en veilig worden opgevangen tot de eigenaar het dier op komt halen;
 • In dit geval heeft de dierenambulance de eigenaar kunnen achterhalen dankzij het ringetje om zijn pootje;

De eigenaar van de duif krijgt dan na de behandeling een verzoek om het diertje op te halen en mee naar huis te nemen. De dierenambulance kan de dieren ophalen op grond van hetgeen ‘zaakwaarneming’ wordt genoemd. Zaakwaarneming is een rechtsfiguur geregeld in titel 4 afdeling 1 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.

 1. Het beschrijft het willens en wetens op redelijke grond inlaten met de behartiging van eens anders belang, zonder de bevoegdheid daartoe aan een rechtshandeling of een elders in de wet geregelde rechtsverhouding te ontlenen;

De dierenambulance mag op grond van de wet het belang van de eigenaar van het dier behartigen, zonder hier voorafgaande toestemming van de eigenaar voor te vragen. Zodra is vastgesteld dat het dier zorg nodig heeft, mag de dierenambulance optreden en doen wat noodzakelijk is. Hoe Duur Is Een Hond Uit Het Asiel Een dierenambulance kan dus zorg bieden aan de dieren op grond van zaakwaarneming. Op grond van artikel 6:200 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek mogen kosten die de dierenambulance heeft gemaakt voor de behartiging van het belang van de eigenaar worden verhaald op de eigenaar. Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro.

Dat is maar goed ook, want de eigenaar is niet altijd direct in de buurt en vaak kan de zorg voor het diertje niet lang wachten. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.

Kortom, mocht je een dier aantreffen waarvan je niet helemaal zeker weet of het dier zich goed voelt, gewond is of niet in de dagelijkse natuur thuishoort, en dat het dier naar jouw mening verzorging nodig heeft, bel dan de dierenambulance bij jou in de buurt.

Als door de dierenambulance wordt vastgesteld dat het dier hulp nodig heeft, dan nemen ze hem mee voor een ritje op de dierenambulance. Zij hebben hiervoor op grond van zaakwaarneming geen toestemming nodig van de eigenaar van het dier.

Eventuele kosten die voortkomen uit de rit kunnen voor rekening van de eigenaar van het dier komen..