Hoe Een Teek Verwijderen Bij Een Hond?

Hoe Een Teek Verwijderen Bij Een Hond
7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts Hoe Een Teek Verwijderen Bij Een Hond.

Hoe verwijder je een teek bij een hond zonder tekentang?

Hoe verwijder je een teek? –

 • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek ‘zichzelf leeg maakt’ en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
 • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
 • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
 • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
 • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.
See also:  Wanneer Wisselt Hond Tanden?

Bron: Ehbo. nl en Tekenbeetziekten. nl.

Wat als er een stukje teek blijft zitten bij hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

 1. Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen;
 2. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen;
 3. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen;

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

Kan een hond dood gaan aan een teek?

Niet alle teken zijn gevaarlijk, maar sommige dragen bepaalde ziektes met zich mee. Als een teek bijt, kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme en Babesiose worden overgedragen.

Hoe kun je het beste een teek verwijderen?

Hoe lang kan een teek blijven zitten bij hond?

Wat is en doet een teek bij honden? – Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige die zich nestelt op muizen, honden en zelfs mensen. Doordat het bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan het ernstige ziekten bij zich dragen. Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is zo snel mogelijk te verwijderen.

 • Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt;
 • Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los;
 • Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht;
See also:  Hoe Lang Is Een Loopse Hond Vruchtbaar?

De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen zware gevolgen hebben.

Hoe lang kan een teek op een hond blijven zitten?

Ontwikkeling en leefwijze – De volgezogen vrouwelijke exemplaren laten na de bloedmaaltijd hun gastheer los en zoeken een goede schuilplaats. Zij hebben daarbij een sterke neiging om naar boven te kruipen, zodat ze vaak gevonden worden in naden en kieren bij plafonds van woningen, kennels en dergelijke.

In deze schuilplaatsen deponeert het wijfje 1000 – 3000 eitjes, waaruit na 19-60 dagen de 6-potige larven komen. Deze larven hechten zich, zodra de gelegenheid zich voordoet, vast aan een hond en zuigen zich in 3-6 dagen vol bloed.

Teek verwijderen bij de hond

Vervolgens laten ze zich vallen en verbergen zich in allerlei naden en kieren, om in 6-23 dagen te vervellen tot de 8-potige roodbruine nimfen. Na enige inactieve dagen, beklimmen de nimfen vegetatie of verticale oppervlakken en wachten ze op een gastheer.

Mocht deze passeren, dan hechten ze zich weer vast en blijven gedurende 4-9 dagen zitten, waarin ze zich opnieuw volzuigen met bloed. Na afloop wordt de hond verlaten, verbergen zich en vervellen in een periode van 12-29 dagen, waarna het dier volwassen is.

Het dier is zeer actief als het verstoord wordt. De volwassen teken hechten zich nogmaals aan de hond en blijven daar gedurende 50-60 dagen, waarbij zij zich ook weer met bloed volzuigen. Na de laatste bloedmaaltijd leggen de volwassen vrouwelijke exemplaren eitjes.

Wat moet je doen als je hond is gebeten door een teek?

De tekentang en de tekenlasso – Je kunt nog zó goed hebben opgelet, teken zijn venijnige beestjes en kunnen ongemerkt toeslaan. Zie je een teek zitten? Haal hem zo snel mogelijk weg, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. Dit kun je het beste doen met een tekentang of tekenlasso, verkrijgbaar bij de betere dierenwinkel. >>>Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Gebruik je een tekenlasso? Doe de lasso om de teek heen door op de pen te ‘klikken'. Trek de lasso strak met het schuifsysteem en verwijder de teek voorzichtig. >>> Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Is de teek eruit? Ontsmet de wond dan even goed en schrijf in je agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Dit kan later een nuttige aanwijzing voor de dierenarts zijn.

See also:  Hoe Lang Duurt Crematie Hond?

Hoe maak je een teek dood?

Plet de teek met een voorwerp – Of je nu een schaar, de achterkant van een vork, een sleutelhanger, een steen of je sleutel gebruikt. Dat maakt niets uit. Dood moet ie. Haal de teek wel eerst van je hond af voordat je gaat pletten. Als je nog buiten bent zoek je een boomstronk, een platte steen of een picknicktafel en daar leg je de teek op, om hem vervolgens dood te maken door te pletten.

Hoe kan je een hond tekenen?