Hoe Groot Wordt Mijn Hond?

Hoe Groot Wordt Mijn Hond

Mensen zoeken ook naar Dobermann 63 – 68 cm Dwergkeeshond 20 cm Golden retriever 56 – 61 cm.

Hoe kun je zien hoe groot een hond wordt?

Aan de hand van de groeicurve kunt u zien hoe zwaar uw pup gaat worden. Zet de leeftijd ten opzichte van het gewicht en kijk waar de groeicurve uitkomt. Als u deze pagina uitprint kunt u het groeiverloop van uw pup bijhouden.

.

Hoeveel groeit mijn hond nog?

Hoe lang groeit een hond? – Een hond groeit gemiddeld tot het eerste jaar. Kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50% van hun eindgewicht behalen. Grote tot zeer grote rassen mogen dezelfde periode slechts 20/25% van hun eindgewicht realiseren. Dit betekent dat grote rassen, in vergelijking tot kleine rassen, er 2 keer zolang over doen om 95% van het eindgewicht te behalen.

Kun je aan de poten van een hond zien hoe groot hij wordt?

 • Het heel normaal is wanneer honden af en toe gras eten? Het helpt ze bij hun spijsvertering.
 • De voorpoten van een hond groter zijn dat de achterpoten, omdat ze bij het lopen 60% van het gewicht dragen.
 • Tussen de 8 en 12 weken het leervermogen van een pup het grootst is. Wat hij dan leert, vergeet hij nooit meer.
 • Honden met een langharige staart meestal bijzonder goede zwemmers zijn, omdat ze met hun staart kunnen sturen.
 • Je als vuistregel bij pups aan de grootte en dikte van de poten kunt zien hoe groot ze zullen worden.
 • De meeste problemen met honden worden veroorzaakt doordat mensen het te veel menselijke eigenschappen toelichten.
 • De hondenpoot bestaat uit een duimsteen, een teenbal, twee zoolballen en drie voetwortelballen. Onder de haarloze dikke huid bevinden zich elastische vezels met vetcellen die als stootkussentjes dienen. Klieren produceren geurstoffen die met ieder stap aan de grond afgegeven worden, waar ze hun boodschap later weer doorgeven aan andere honden. Bovendien in dit de enige plaats waar een hond zweet.
 • Honden niet op houden met eten wanneer ze genoeg hebben, maar overtollige voeding omzetten in vet!
 • Je niet direct na het eten met de hond naar buiten moet gaan. Geef vooral grote honden pas eten na afloop van een wandeling, als hij tot rust gekomen is!

Hoe lang groeit een pup in de hoogte?

Je pup wordt volwassen – Wanneer je pup klein is zul je soms wensen dat  hij snel groter wordt. Maar de puppytijd is voorbij voordat je het weet!  Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen.

Hoeveel groeit een hond nog na 7 maanden?

Duur en snelheid van de groei – Terwijl kleine hondenrassen reeds met acht maanden volgroeid zijn, groeien middelgrote honden tot een jaar lang. De grote rassen hebben anderhalf jaar nodig en de reuzenrassen zelfs twee jaar om hun uiteindelijke gewicht te bereiken.

Een tekkel weegt bij zijn eerste verjaardag 25 keer zoveel als bij zijn geboorte. Bij een deense dog is het geboortegewicht in dezelfde periode verhonderdvoudigd. Uw hond neemt gedurende de eerste maanden snel in spiermassa toe.

Dit gewicht wordt dan echter nog door een week skelet gedragen. Om blijvende schade te voorkomen is het van belang uw hond in deze periode te ontzien en in het bijzonder traplopen, naast de fiets lopen en lange wandelingen te vermijden. Voor het uitgroeien van uw pup tot een gezonde volwassen hond is uitgebalanceerde voeding van essentieel belang.

Naast de kwaliteit en samenstelling van het voedsel, is de hoeveelheid en daarmee de energietoevoer belangrijk voor een evenwichtige groei. Geeft men een pup meer dan hij nodig heeft, en dat is anders dan bij een volwassen hond helaas moeilijk te herkennen omdat puppy’s van de grotere rassen zelden dik worden, in plaats daarven wortd overtollige energie dan in een te snelle groei omgezet.

Omdat de pup hierbij zeer slank blijft, is het voor de eigenaar moeilijk de juiste hoeveelheid voeding in te schatten. Voor een gezonde skelet- en gewrichtsontwikkeling is het belangrijk dat de hond niet te snel groeit. Daartoe is het zinvol de gewichtsontwikkeling aan de hand van een groeicurve te controleren.

Met behulp van deze curve kan men vaststellen hoeveel de hond bij een bepaalde leeftijd ongeveer wegen mag. Voor de juist zo belangrijke groeiperiode, die zo beslissend is voor de rest van zijn leven, bieden wij van PLATINUM hiervoor een waardevol hulpmiddel aan: als PLATINUM-klant heeft u de mogelijkheid de ontwikkeling van uw pup regelmatig aan de hand van een gratis groeicurve te laten controleren om zo een ideale groeiontwikkeling te bereiken.

Ons PLATINUM service-team staat voor u klaar. Bel vanuit Nederland ons gratis servicenummer 0 800. 3 64 36 63 of vanuit België +49 67 21. 30 59 30.

Hoeveel mag een pup groeien per week?

Dwangvoeding van de pasgeboren pup – Maar wat nu als de pup niet goed of zelfs helemaal niet drinkt? Dan zal moeten worden bijgevoerd. De voorkeur gaat uit naar kunstmelk. Er zijn verschillende merken met ieder hun eigen energiedichtheid. Cruciaal bij het voeren van pups is het besef dat pups een individueel groeipatroon hebben! Standaard voeradviezen werken daarom onvoldoende. Om dit goed te kunnen berekenen zijn enkele basale gegevens nodig:

 1. Geboortegewicht van de pup
 2. Verwachte groei in grammen met dag
 3. De energie die per gram groei nodig is (dit is voor een pup 16 kilojoule)
 4. De energiedichtheid per ml kunstmelk (op te vragen bij de fabrikant)

Een gezonde pup dient ongeveer 10% te groeien, waarbij geldt dat er iedere 10 dagen een verdubbeling van het gewicht heeft plaatsgevonden. Na elke 100 gram groei dient opnieuw te worden berekend hoeveel melk dient te worden gegeven. De maximale maaginhoud van een pup is ongeveer 5-10% van het lichaamsgewicht. Een pup van bijvoorbeeld 200 gram mag dus maximaal per keer 20 ml melk krijgen. Veiligheidshalve wordt 7% van het lichaamsgewicht aangehouden.

 1. Dat betekent dat voor iedere pup afzonderlijk berekend moet worden hoeveel melk er gegeven dient te worden op een dag;
 2. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is het voeden van pups veiliger met een sonde;

Het risico op verslikken is minder groot dan met flesvoeding. Een flesje is niet noodzakelijk om de zuigbehoefte te vervullen. Pups zuigen ongeveer 40x per dag en die behoefte kun je toch niet met flesvoeding bevredigen. In de eerste week wordt minimaal 8x daags (om de 3 uur) voer aangeboden (of 9x daags om de 2 uur). Rekenvoorbeeld

 • Een pup heeft een geboortegewicht van 500 gram.
 • In de eerste 10 dagen tijd moet dit gewicht verdubbelen. De pup moet in 10 dagen dus 500 gram groeien. Dit is 50 gram per dag.
 • Voor 1 gram groei is 16 kilojoule energie nodig. Per dag is dan 800 kilojoule energie nodig.
 • Stel dat in 1 ml kunstmelk 6,1 kilojoule energie zit (op te vragen bij de fabrikant), dan is 800/6,1 =131 ml per dag aan kunstmelk nodig.
 • Dit wordt in 8 keer gegeven, wat neerkomt op ongeveer 16,4 ml kunstmelk per keer. Dat moet ook passen omdat een pup van 500 gram een maximale maaginhoud heeft van ongeveer 35 ml.

Dwangvoeding van de pup kan m. de fles. of in noodgevallen met een sonde (vraag voor instructies uw dierenarts).

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

Dat is in ieder geval een mooi gegeven. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden.

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Kan een pup te snel groeien?

De voeding van een pup – Voor een pup is een goede voeding belangrijk. Een pup groeit in de eerste maanden van zijn leven heel hard. Daarnaast moeten ze ook heel veel leren. Het is belangrijk dat ze hierin ondersteund worden door een goede voeding. Er zijn veel verschillende hondenrassen, wisselend van een chihuahua van 1 kg tot een Duitse dog van 80 kg.

Het is dus ook logisch dat er voor de verschillende rassen verschillende eisen aan de voeding gesteld wordt. Daarnaast is het zo dat het per ras ook verschilt hoe lang een hond door blijft groeien. Kleine rassen zijn veel sneller uitgegroeid dan grote rassen, en kunnen dus ook eerder over op een voeding voor volwassen honden.

Aangezien er een groot verschil is in groei is het ook logisch dat de voeding van een kleine hond anders van samenstelling moet zijn dan die van een grote hond. Doordat grote rassen veel harder moeten groeien dan kleine honden zien we sneller groeiproblemen bij deze rassen.

Snel groeien betekent niet automatisch dat dit het beste is voor een hond. Snelle groei kan bijvoorbeeld leiden tot botproblemen, zoals elleboogproblemen of groeipijn. Het is dus belangrijk dat een groeiende pup niet te veel voeding krijgt en dat de voeding ook uitgebalanceerd is.

Een voorbeeld hiervan is dat het calciumgehalte in het voer niet te hoog is. Daarnaast is het belangrijk om de groei van uw pup in de gaten te houden om de hoeveelheid voeding hierop af te kunnen stemmen. Wat er op een verpakking staat is een richtlijn, sommige honden hebben meer nodig, andere juist weer minder.

 • Daarom is het verstandig om elke maand even uw pup te laten wegen in het eerste jaar, en dan vooral in de eerste 6 maanden als de grootste groei plaats vindt;
 • Op die manier kunnen we goed in de gaten houden of uw pup niet te snel groeit en of hij of zij niet te dik of te dun is;
See also:  Hoe Vaak Wordt Een Hond Loops?

Het te dik zijn op jonge leeftijd geeft veel problemen op latere leeftijd. Daarnaast leert een pup op die manier dat de dierenkliniek niet vervelend is om naar toe te gaan.

Hoe lang ben je een puppy?

Wanneer wordt een puppy een volwassen hond? – De leeftijd waarop uw puppy een volwassen hond wordt, hangt af van het ras en de grootte. Alle hondenrassen zijn onderverdeeld in vijf grootten: zeer kleine rassen, kleine rassen, middelgrote rassen, grote rassen en zeer grote rassen. Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd:

 • Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden
 • Kleine rassen (5 – 10 kg): 10 maanden
 • Middelgrote rassen (11 – 25 kg): 12 maanden
 • Grote rassen (26 – 44 kg): 15 maanden
 • Zeer grote rassen (45 kg en meer): 18 tot 24 maanden

De verschillende classificaties om te bepalen wanneer uw puppy een volwassen hond is, hangen samen met de lengte van de groeifase voor rassen van verschillende groottes. Bij honden van grote rassen en zeer grote rassen duurt het veel langer voordat ze volledig volgroeid zijn dan bij kleinere honden, hoewel ze allemaal een intense groeispurt doormaken.

Hoe groot is een middelgrote hond?

De één vindt 40 à 50 cm schouderhoogte al groot, terwijl wij dat als middelmaat zien. Bij groot denken we toch wel aan 60 à 70 cm schouderhoogte. Kleinere honden zijn voor ons honden die een schouderhoogte van maximaal 40 cm bereiken.

Hoe snel groeit de vacht van een hond?

Husky, labrador of jack russel niet scheren – Voorbeelden hiervan zijn de stokhaarvachten zoals de huskies en chow-chows, maar ook de kortere variant zoals de labrador en jack russels. Soms zien we het ook bij langharige vachten met onderwol zoals bijvoorbeeld de golden retriever.

Na een rigoureuze trimbeurt groeit de vacht niet of zeer langzaam terug. Normaal gesproken is de volledige vacht in zo’n 3 tot 4 maanden teruggegroeid, maar bij post-clipping alopecia duurt dit veel langer.

Meestal is er weer spontane haargroei na 6 tot 12 maanden, maar volledige teruggroei kan wel 18 tot 24 maanden duren. Hierdoor lijkt het enkele maanden later nog steeds alsof de hond net geschoren is, alleen met her en der wel aangegroeide stukken.

Hoe zwaar moet mijn hond zijn?

 • Hond
 • Tabel gewichten

Er komen in België bij honden veel gewichtsproblemen voor. Jammer genoeg realiseren veel eigenaars zich niet dat hun hond teveel weegt. Van sommige rassen zijn de dieren zo vaak te dik dat het “normaalbeeld” veranderd is. Overgewicht ontstaat door een wanbalans tussen energieopname en verbruik; kortom teveel eten al dan niet in combinatie met te weinig bewegen.

 • Overgewicht heeft een aantal nadelen;
 • Iedere kilo die het dier teveel weegt moet door het skelet gedragen worden; de gewrichten slijten harder;
 • Bij een wat ouder dier slijten de gewrichten, worden de spieren slapper en de reflexen trager;

Als er dan ook nog overgewicht bijkomt, blijkt plots dat het dier de mand niet meer uit kan, moeite heeft met in de auto te geraken en soms zelfs tijdens het wandelen in elkaar zakt. De gevaren van overgewicht kan je vinden in de rubriek “verzorging”. Wilt u het gemiddelde gewicht van een ras weten; kijk in de tabel hier onder.

Naast de naam van het ras staat eerst het gewicht van de reu en daarnaast het gewicht van de teef. Deze gewichten zijn geen absolute waarde voor een individuele hond; ze gelden als richtlijn, u moet ook altijd naar het dier zelf kijken.

U kunt bij mij natuurlijk altijd terecht om uw dier te wegen en te overleggen over het gewicht. (tabel: met dank aan Waltham ) Om een dier te laten afvallen kunt u het natuurlijk gewoon minder eten geven. Dat blijkt echter lastiger dan u denkt. Meestal is het echter handiger (en goedkoper) om over te gaan op een vermageringsdieet voor honden.

Maar er zij ook goede kant en klare dieetvoeders, echter niet vrij in de handel. Allen zijn ze exclusief bij de dierenarts verkrijgbaar , om de eenvoudige reden dat het afvallen deskundig moet opgevolgd worden.

Bij alle voeders horen maatbekers waarmee u heel gemakkelijk de dagelijkse hoeveelheid kunt afmeten. Dit zet u ‘s ochtends klaar. Dit is het enige wat de hond die dag krijgt; of het nu bij de koffie is, of na de wandeling, als het niet uit de maatbeker komt mag het niet gegeten worden. Voor elk ras is het eerste cijfer het ideaal gewicht van de reu, het tweede cijfer dat van de teef! A  –  B  –  C  –  D  –  E  –  F  –  G  –  H  –  I  –  J  –  K  –  L  –  M  –  N  –  O  –  P  –  Q  –  R  –  S  –  T  –  U  –  V  –  W  –  X  –  Y  –  Z

Rassen Gewicht Reu Gewicht Teef
Affenpincher 4 3
Afgaanse windhond 27 23
Airdale terrier 23 22
Akita inu 45 41
Alaska malamute 42 36
Amerikaanse cocker spaniel 16 12
Anatolische herdershond 57 54
Appenzeller sennenhond 32 28
Australische herder 16 33
Barzoi 41 34
Basenji 11 10
Basset 22 19
Beagle 14 13
Bearded collie 23 20
Bedlington terrier 9 9
Berghond van de Maremmen 43 35
Berner sennenhond 50 45
Bichon frise 6 5. 5
Bloedhond 41 36
Bobtail 36 30
Bordeau dog 60+ 50+
Border collie 24 19
Border terrier 6. 5 6
Boston terrier 9 8
Bouvier 38 34
Boxer 30 28
Briard 39 34
Bull mastiff 55 45
Bull terrier 21 20
Cairn terrier 7 6
Cavalier king Charles spaniel 8 7
Chesapeake bay retriever 31 28
Chihuahua 3 2. 5
Chinese naakthond < 5. 5 < 5. 5
Chow chow 27 25
Clumber spaniel 34 28
Collie (schotse herder) 25 22
Curly coated retriever 34 34
Dalmatische hond 27 24
Dashond (teckel) kaninchen 4 3
Dashond (teckel) dwerg 5 4
Dashond (teckel) standaard 9 8
Dandie Dinmont terrier 8 8
Deerhound 43 34
Dobermann 37 30
Duitse dog 60+ 45+
Duitse herder 38 32
Duitste staande hond 30 24
Elandhond 23 20
Engelse bulldog 25 23
Engels cocker spaniel 14 13
Engels setter 30 27
Engelse springer spaniel 21 19
Eskimo hond 46 34
Fiend spaniel 21 20
Finse spits 15 13
Flatcoated retriever 30 29
Foxhound 32 30
Fox terrier 8 7
Franse bulldog 13 11
Golden retriever 34 30
Gordon setter 30 25
Greyhound 36 30
Griffon Bruxellois 5 4
Grote Munsterlander 28 25
Heidewachtel 20 18
Hollandse herder 30 28
Hongaarse vizsla 28 25
Hovawart 35 32
Ierse setter 30 26
Ierse setter (rood-wit) 29 25
Ierse soft coated wheaton terrier 17 16
Ierse terrier 12 11
Ierse water spaniel 27 24
Ierse wolfshond 55 42
Italiaanse windhond 3. 5 3
Jack russell terrier 8 7
Japanse spaniel 2. 5 2. 5
Keeshond (dwerg) 3 2. 5
Keeshond (standaard) 19 18
Kerry blue terrier 17 16
King Charles spaniel 6 5
Kooiker 11 9
Komondor 60 55
Labrador retriever 32 28
Lakeland terrier 7. 5 7
Leonberger 55 50
Lhasa apso 6 4
Maltezer 4 3
Manchester terrier 8 7. 5
Mastino Napolitano 70+ 60+
Mopshond 8 7
New Founlander 65 55
Norfolk terrier 6. 5 6
Norwich terrier 6. 5 6
Otterhound 52 45
Papillon (vlinderhondje) 3 2. 5
Pekingees 6 5
Petit basset griffon Vendeen 18 16
Pharao hond 21 19
Pincher (dwerg) 3. 5 3
Pincher (miniatuur) 2. 5 2
Poedel (koningspoedel) 34 30
Poedel (dwerg) 6 5
Poedel (toy) 4. 5 4
Pointer 30 25
Polski Owczarek Nizinny 22 20
Portugese waterhond 22 16
Pulli 14 13
Pyreneese berghond 55 45
Rodesian ridgeback 36 32
Rottweiler 50 40
Saluki 24 19
Samojeed 22 18
Schapendoes 16 14
Schipperke 6. 5 5
Schnauzer (dwerg) 8 7
Schnauzer (middenslag) 18 16
Schnauzer (riesen) 45 40
Schotse terrier 10 9
Sealyham terrier 9 8
Shar pei 25 23
Shetland sheepdog (sheltie) 9 8
Shih tzu 6 6
Siberische husky 24 20
Sily terrier 4. 5 4
Sint bernard 75 68
Spinopne Italiano 36 31
Staffordshire bull terrier 15 13
Tibetaanse spaniel 5. 5 5
Tibetaanse terrier 13 12
Vastgöspets 15 12. 5
Weimaraner 27 23. 5
Welsh corgi cardigan 11 10
Welsh corgi pembroke 10 9
Welsh springer spaniel 17 17
Welsh terrier 9. 5 9
West highland white terrier 8. 5 8
Whippet 11. 5 10
Yorkshire terrier 3 2. 5

.

Wat kan een pup van 6 maanden?

Een puber kan het bloed onder uw nagels vandaan halen, of het nu een mens of een hond is – Want als u denkt dat pubergedrag alleen bij mensen voorkomt dan heeft u het mis. Puppy’s komen in hun puberteit als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Ze worden vaak behoorlijk eigenwijs, zoeken de grenzen op van wat mag en wat niet mag en proberen te laten zien dat ze onafhankelijk zijn.

 1. Uw puppy zal nu waarschijnlijk proberen om u uit te testen en u merkt dat hij duidelijk minder zijn best doet om in de smaak te vallen! Dit wordt allemaal verhevigd door zijn hormonen;
 2. Die beginnen op te spelen doordat hij geslachtsrijp wordt;

Als uw puppy nog niet is gecastreerd of gesteriliseerd, dan is dit een goed moment om hem te laten helpen.

Wat kan een pup van 5 maanden?

Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.

Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat de basisoefeningen al vóór de puberteit goed aangeleerd zijn, bijvoorbeeld door een puppycursus te volgen waar met een positieve methode getraind wordt, en te weten wat u ongeveer kunt verwachten in deze periode.

In de puberteit wordt uw teefje voor het eerst loops. Bij grote rassen gebeurt dit meestal later dan bij kleine rassen. De loopsheid kan gedragsveranderingen met zich meebrengen. Welke dit zijn, is niet helemaal te voorspellen, wel kunt u zien dat het eraan begint te komen als uw teefje ineens veel vaker kleine plasjes doet.

Daarin kunnen andere honden ruiken dat ze loops gaat worden. De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat u bloed vindt. Dit is echter bij de ene hond duidelijker dan bij de andere, sommige teven zijn zo schoon op zichzelf dat u vrijwel niks merkt.

Wel kunt u zien dat de uitwendige geslachtsdelen gaan opzwellen. Vaak wordt uw teefje onrustig. Geïnteresseerde reuen snauwt ze nog weg. Na een paar dagen tot twee weken lijkt het bloeden af te nemen. De uitvloeiing wordt vaak wat wateriger en bruingeler van kleur en veel mensen denken dan dat het ergste voorbij is.

Niets is echter minder waar. Uw teef is er nu helemaal klaar voor om gedekt te worden, zal reuen nu toelaten en haar staart voor hen opzij houden. Die periode kan ook weer enkele dagen tot twee weken duren.

Daarna is er een periode van gemiddeld twee maanden waarin het lichaam weer terugkeert naar een rusttoestand. De teef wil dan niet meer gedekt worden en de uitvloeiing verdwijnt. Houd uw teef aan de lijn vanaf de eerste voortekenen van de loopsheid totdat u merkt dat zij reuen weer afwijst, ze geen uitvloeiing meer heeft en de geslachtsdelen niet meer gezwollen zijn, ook al luistert ze nog zo goed.

 • Soms wint de natuur het van de gehoorzaamheid;
 • Wandel ook niet door een losloopgebied, voor u het weet wordt u gevolgd door alle reuen uit de buurt;
 • Meer informatie over loopsheid leest u in ons document ‘ Loopsheid bij de hond ‘;

Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes.

Na het ruiken of soms zelfs oplikken ziet u ze zelfs wel eens klappertanden. Ze willen het teefje dekken! Soms ziet u een gedragsverandering ten opzichte van andere jonge honden waarmee uw hond eerst bevriend was.

In eerste instantie konden ze samen fantastisch spelen. Op deze leeftijd kan het spel echter steeds fanatieker worden en uiteindelijk uitmonden in ruzie. Een hond die volwassen wordt, is de sociale grenzen aan het uitproberen en andere dingen beginnen belangrijker te worden.

Vooral reuen kunnen soms minder goed met andere reuen overweg. Hoewel dit gedrag niet ongewoon is, zult u er uiteraard wel voor moeten zorgen dat uw hond geen vechtersbaas wordt. Daarbij helpt het als u voordat de puberteit aanbreekt de basisoefeningen al goed getraind heeft.

Zorg er ook voor dat u een goede band met uw hond heeft en dat hij altijd met plezier naar u toe komt als hij wordt geroepen. Aandachtsoefeningen en oefeningen met hierkomen zijn belangrijk om uw hond uit situaties te halen die uit de hand dreigen te lopen.

 1. Soms gaat spelen in het begin goed, maar als het langer duurt kan het alsnog op ruzie uitlopen;
 2. Haal uw hond al uit een situatie voordat de opwinding te hoog oploopt door hem naar u toe te roepen met spel of wat lekkers;

U laat hem dus even kort spelen en neemt hem dan mee terwijl u hem iets anders leuks te doen geeft. Gelukkig zijn er ook veel honden die het wel altijd en overal met de meeste andere honden goed kunnen vinden. De puberteit is de periode waarin de rek in de sociale regels wordt uitgeprobeerd en een wereld vol geuren voor uw hond open gaat.

 1. In deze periode luisteren de meeste honden minder goed naar u, want alles wat onbekend is, is veel interessanter;
 2. Sommige honden proberen de baas te gaan spelen over andere honden;
 3. Andere proberen uw regels uit en kijken hoe ver ze kunnen gaan;

In het begin van de puberteit kunnen sommige honden ook juist onzeker worden of schrikken van dingen die ze al kenden. Ook zijn ze soms zo afgeleid door hun omgeving en de hormonen die door hun lichaam razen dat ze verzoeken waar ze eerst goed op reageerden nu ineens vergeten lijken te zijn.

Dat wil doorgaans niet zeggen dat ze u met opzet negeren: het betekent vooral dat de puberteit ook voor hén een hele verwarrende tijd is! Dat betekent echter niet dat u alles maar goed moet vinden, want u moet voorkomen dat er ongewenst gedrag ontstaat dat u daarna weer met veel moeite moet afleren.

Het is daarom belangrijk om structuur te bieden, consequent en duidelijk te blijven en niet toe te staan dat de hond uw grenzen steeds verder oprekt. Ga gewoon door met het op een positieve manier trainen van de basisoefeningen zoals hierkomen, aandachtsoefeningen, zitten, liggen en het loslaten van voorwerpen.

 • Let daarnaast op dat u niet steeds op de initiatieven van uw hond ingaat: natuurlijk mag uw hond best aangeven wat hij wil, maar als zijn begeleider bent u degene die kan overzien of zijn acties wel gewenst zijn;

Blijf dus de huisregels die u uw hond heeft geleerd, handhaven. Juist nu zijn hormonen opspelen en hem misschien onzeker of overmoedig maken, heeft de hond behoefte aan veel structuur en moet hij weten waar hij aan toe is. Een goede hondenschool kan u helpen het gedrag van de hond te begrijpen en het pubergedrag in goede banen te leiden.

 1. Een oefening die vaak veel minder goed gaat in de puberteit is het op verzoek terugkomen;
 2. Merkt u dat uw hond de neiging krijgt om uw roepen te negeren, houd hem dan liever aan de lijn, zeker op plekken met veel afleiding of in de buurt van verkeer;

U voorkomt zo dat u de controle verliest. Bovendien krijgt hij zo niet de gelegenheid om te leren dat het leuk is om er vandoor te gaan in plaats van naar u terug te komen. Train daarnaast veel met het hierkomen terwijl uw hond aan de lijn is, wissel de normale beloningen af met voer dat uw hond extra lekker vindt of gebruik zijn favoriete speelgoed, zoals een bal.

Zorg dat u dit op een positieve manier oefent: zo blijft hij onthouden dat naar u toe komen hem iets fijns oplevert. Roep altijd met een vriendelijke stem en beloon als de hond naar u toe komt. Doet hij er wat langer over, mopper dan niet als hij er eenmaal is want daardoor twijfelt hij een volgende keer waarschijnlijk nog langer voor hij bij u komt! In de puberteit kunnen spelletjes waarbij het op een krachtmeting aankomt soms lastiger worden.

De hond wordt sterker en soms ook feller en winnen wordt belangrijker. Veel honden vinden het leuk om te “touwtrekken” en dagen u uit met hun flostouw. Op zich is dit helemaal geen probleem, zolang het maar bij spel blijft, alles gecontroleerd blijft en de hond netjes op uw signaal los laat.

Dit laatste is een belangrijke oefening om te blijven oefenen; ruil daarbij regelmatig het voorwerp om voor een voertje en zorg dat het geen competitie wordt. Bij sommige honden wordt zo’n spelletje echter te wild en soms gaat spel over in agressie.

U kunt dat zien aan de manier waarop de hond het speeltje vast heeft. Als de tanden bedekt zijn, bijt de hond uit spel. Laat uw hond zijn voortanden of zelfs zijn hele gebit zien als hij het speeltje vast heeft, dan is het verstandig het spel onmiddellijk te stoppen.

Grommen hoeft niet altijd slecht te zijn. Als de grom wat hoger en een beetje afwisselend van toon is, is het een zogenaamde spelgrom. Gromt uw hond echter heel diep op dezelfde toonhoogte, dan is het spel voor de hond geen spel meer.

Ook nu geldt dat het beter is direct het spel te stoppen. Merkt u dat uw hond bij trekspelletjes te wild wordt, de krachtmeting te serieus neemt of dat uw hond te sterk voor u wordt, doe dan liever andere spelletjes waarbij u met uw hond samenwerkt, zoals zoekspelletjes, apporteren of denkwerk.

 1. In de puberteit kan een hond gaan merken dat hij, nu hij groter en sterker wordt, anderen beter de baas kan en zijn zin kan doorzetten;
 2. Hij kan bijvoorbeeld zijn speelgoed of zijn mand meer gaan verdedigen;

Binnen een gezin kan dit soms problemen geven met jongere kinderen. Het is daarom belangrijk dat u in de buurt blijft om alles in goede banen te leiden. Ga er niet zomaar vanuit dat als een hond als jonge pup goed met de kinderen kon omgaan, dit nog steeds goed gaat als de hond gaat puberen.

 1. Leer uw kind om uw hond met rust te laten als hij eet of slaapt en om hem niet steeds allerlei commando’s te geven;
 2. Het is niet verstandig om de hond door jonge kinderen te laten uitlaten;
 3. De hond wordt steeds sterker en de kinderen kunnen hem minder snel de baas, zeker als het een grotere hond is;

Ook is in de puberteit de kans wat groter dat de hond ruzie krijgt met andere honden. In zo’n geval kan het gevaarlijk zijn als kinderen tussenbeide willen komen. Overigens is ook buiten de puberteit het uitgangspunt om jonge kinderen nooit alleen de hond te laten uitlaten.

De veranderingen in het gedrag van uw hond kunnen soms een reden zijn om castratie te overwegen. Vooral bij reuen wordt castratie vaak gezien als een oplossing voor ongewenst gedrag. Castratie is echter lang niet altijd een goede manier om het gedrag van uw hond te beïnvloeden want gedrag wordt door allerlei factoren bepaald, niet alleen door de aansturing via geslachtshormonen.

Alleen ongewenst gedrag dat echt door hormonen beïnvloed wordt, zoals bij reuen het weglopen bij het ruiken van loopse teven of bij teefjes probleemgedrag dat duidelijk te maken heeft met loopsheid of schijnzwangerschap, zal meestal afnemen na castratie.

 1. Soms kan een castratie echter ook ongewenste gedragseffecten hebben;
 2. Bovendien kan castratie ook invloed hebben op de gezondheid van uw hond;
 3. Castratie wordt uiteraard ook ingezet om ongewenste nestjes te voorkomen en soms om medische redenen, dat laatste vooral bij teefjes;

Overweegt u om uw hond te laten castreren, overleg dat dan goed met uw dierenarts en, als u vooral het gedrag wilt beïnvloeden, liefst ook met een hondengedragstherapeut. Bij twijfel kan bij een reu eerst een chemische castratie worden toegepast om te kijken wat het effect is op zijn gedrag.

Bij de Praktische informatie over ‘ Castratie of ‘sterilisatie’ van uw hond ‘ leest u meer over dit onderwerp. Honden zijn echt uitgerijpt op een leeftijd van 1,5 tot 2,5 jaar, waarbij de ontwikkeling bij reuen langer duurt dan bij teven.

Ook zijn er rasverschillen mogelijk..

Wat moet een pup van 4 maanden kunnen?

Vier tot zes maanden – Pups groeien zo snel gedurende deze periode dat je elke dag veranderingen opmerkt. Je pup kan je niet alleen testen en uitdagen, maar dit is ook de periode waarbij ze ontdekken waar ze staan in de rest van de roedel. Er wordt wat gekibbeld en gevochten, dit doen ze om dominantie te bepalen.

Het is een honden regel dat de oudere dieren de pup willen limiteren en aangeven wat de grenzen zijn. In feite neemt het testosteronniveau van een on-gecastreerde mannelijke pup toe bij de 4 de  of 5 de  maand.

Puppy’s kunnen in deze periode soms ook een andere fase van angst ervaren. Het kan tot een maand duren en het kunnen er meer dan één zijn. Vooral bij honden van de wat grotere rassen kan dit veel voorkomen. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken.

 1. Het gaat gepaard met de groeispurt en zal zich kenmerken door wat lichte agressie, beschermd gedrag voor  zijn speeltjes  en het territorium;
 2. Zorg ervoor dat je het angstige gedrag niet met meer aandacht beloont, en weet  hoe je met je puppy moet omgaan;

Juist om deze reden is het dan ook raadzaam om een training te volgen zodat je weet waar je aan begint, deze fase kan heel bepalend zijn. Het is het beste om de angst te negeren.

Hoe groot is een middelgrote hond?

Wat is groot? – Dan is er nog de vraag, wat is groot? De één vindt 40 à 50 cm schouderhoogte al groot, terwijl wij dat als middelmaat zien. Bij groot denken we toch wel aan 60 à 70 cm schouderhoogte. Kleinere honden zijn voor ons honden die een schouderhoogte van maximaal 40 cm bereiken. Hoe Groot Wordt Mijn Hond.

Hoe groot is een kleine hond?

Een kleine hond. Wanneer is een hond klein? – Kleine honden… Wat daaronder wordt verstaan, is natuurlijk voor iedereen anders. Maar grofweg kunnen we alle erkende hondenrassen in drie groepen onderverdelen: klein, middelgroot en groot. Onder klein vallen de honden met een schofthoogte (de hoogte van de rug tussen de schouders) van maximaal vijfendertig centimeter en een gewicht van maximaal tien kilogram.

Wat is het gemiddelde gewicht van een hond?

Indeling van de hondenrassen: –

 • Kleine rassen: 1-10 Kg
 • Middelgrote rassen: 10-25 Kg
 • Grote rassen: 25-40 Kg
 • Hele grote rassen: 45-90 Kg

Hoe lang groeit een Dobermann door?

Op de leeftijd van 3 maanden , moet een reu van de Doberman tussen 13 – 14 kg wegen, afhankelijk van de grootte. Op de leeftijd van 6 maanden bedraagt het gewicht van een reu gewoonlijk tussen 25. 5 – 28. 2 kg. Al na één jaar is de groei grotendeels voltooid.

Een Doberman reu weegt nu tussen 34. 2 – 38 kg op een leeftijd van 12 maanden. Nog eens 7 maanden later , op de leeftijd van 1. 6 jaar , is zijn groeifase voltooid en bereikt hij zijn eindgewicht van 40 – 45 kg.

Vergelijk de onderstaande tabel en de bijbehorende groeigrafiek met het gewicht van uw Doberman puppy/hond door hier gratis registreren.

Maand 2 7. 8 kg
Maand 3 14 kg
Maand 4 19. 5 kg
Maand 5 24. 2 kg
Maand 6 28. 2 kg
Maand 7 30. 2 kg
Maand 8 31. 9 kg
Maand 9 33. 5 kg
Maand 10 35 kg
Maand 11 36. 2 kg
Maand 12 38 kg
Maand 13 39 kg
Maand 14 40. 2 kg
Maand 15 41. 4 kg
Maand 16 43 kg
Maand 17 44 kg
Maand 18 44. 5 kg
Maand 19 45 kg

.