Hoe Haal Je Een Teek Uit Een Hond?

Hoe Haal Je Een Teek Uit Een Hond
7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts Hoe Haal Je Een Teek Uit Een Hond.

Kan een hond dood gaan aan een teek?

Niet alle teken zijn gevaarlijk, maar sommige dragen bepaalde ziektes met zich mee. Als een teek bijt, kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme en Babesiose worden overgedragen.

Hoe verwijder je een teek bij een hond zonder tekentang?

Hoe verwijder je een teek? –

 • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek ‘zichzelf leeg maakt’ en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
 • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
 • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
 • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
 • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.

Bron: Ehbo. nl en Tekenbeetziekten. nl.

Hoe haal je teek eruit bij hond?

Wat gebeurd er als je een teek er niet helemaal uit gehaald hebt bij een hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen.

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

See also:  Hoe Herken Je Vlooien Hond?

Waar op letten na tekenbeet hond?

Hoe lang duurt het voordat een teek volgezogen is bij een hond?

Babesiose – Er zijn maar 2 soorten teken die deze ziekte over kunnen dragen (de Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus). Vroeger kwamen deze teken niet voor in Nederland, maar door onze zachte winters zijn ze inmiddels wel in Nederland gesignaleerd.

 • Vooral de Dermacentor reticulatus is in opkomst en heeft zelfs de zorgwekkende bijnaam ‘hondenkiller teek’, omdat onbehandelde honden vrijwel allemaal overlijden aan deze ernstige ziekte;
 • Ze komen vooral voor in duingebieden waar grote grazers lopen en de volwassen teken zijn al in de loop van de winter actief;

Wanneer de teek zich heeft vastgezogen duurt het ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen op de hond en het duurt zo’n 2 tot 4 weken voor de eerste symptomen optreden. De ziektekiemen dringen door in de rode bloedcellen en vermenigvuldigen zich, wat ervoor zorgt dat de rode bloedcellen openbarsten, met veel nare gevolgen van dien! Bron: www.

Wat als je een teek er niet uit krijgt?

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb? •    Haal een teek  zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. •    Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.

•    Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.

Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. •    Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme. .

Waarom mag je een teek niet draaien?

Draaien, trekken of schrapen? – Ben je toch gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Dit doe je door de teek eruit te trekken, het liefst met een tekentang. Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit.

Wat gebeurt er als je een teek verkeerd verwijderd?

Als de kop van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Het kan wel gaan ontsteken. Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met een alcohol (70%) of povidonjood oplossing.

Wat als een hond een teek opeet?

Inslikken van een teek – Wanneer een teek ingeslikt wordt zijn er veel factoren anders dan bij besmetting via een tekenbeet. De teek die opgegeten wordt, zal meestal al een bloedmaaltijd bij het huisdier hebben genuttigd en van het dier af gevallen zijn.

Een volgezogen teek kan voor een kind bijvoorbeeld lijken op een klein snoepje en wordt daarom in de mond gedaan. Slechts 1 op de 5 teken bevat Borrelia -bacteriën. Als er gekauwd wordt op een besmette teek komen de Borrelia -bacteriën uit de darm en speekselklieren van de teek mogelijk kortdurend rechtstreeks in de mondholte en daarmee op het (intacte) mondslijmvlies.

See also:  Wat Is De Oudste Hond Ter Wereld?

De bacterie kan dan geen gebruik maken van de mechanismen die normaal gesproken op gang komen in de teek om de huid te doordringen (of in dit geval het slijmvlies). Bij de korte periode in de mond worden deze bacteriën ook nog blootgesteld aan allerlei enzymen met een antibacteriële werking.

Hoe maak je een teek dood?

Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.

Wat is een goed middel tegen teken bij honden?

Pipetten met permethrine en imidacloprid – De werkzame stoffen die het meest worden gebruikt bij de tekenbestrijding voor honden zijn permethrine en imidacloprid. Een combinatie van deze twee vind je bijvoorbeeld in pipetten van Advantix. Door eens per 3-4 weken een pipet tussen de schouderbladen van de hond te druppelen is deze voorzien van een gedegen bescherming tegen teken, vlooien, luizen, muggen en (zand)vliegen.

Imidacloprid en permethrine hebben een dubbele functie; ze zijn zowel tekenwerend als tekendodend. Dit is erg belangrijk, het doodt niet alleen teken die zich vastbijten in de hond maar voorkomt ook dat teken op de hond terecht komen.

De bescherming tegen andere parasieten – waaronder zandvliegen- maakt dit middel een aanrader voor wie met de hond zal reizen naar een gebied rond de middellandse zee. Deze regio is berucht om de aanwezigheid van zandvliegen, die de chronische en potentieel dodelijke ziekte leishmaniose kunnen overbrengen.

 1. Als nadeel van deze pipetten kan benoemd worden dat de werkzaamheid maar kort is;
 2. Voor een goede bescherming moet iedere 3-4 weken een pipet worden toegediend;
 3. Ook is het niet verstandig om honden te wassen of laten zwemmen als ze zijn behandeld met een pipet;

Dit vermindert de werking, maar is bovendien schadelijk voor waterdieren. Voor katteneigenaren geldt een extra waarschuwing: katten reageren vele malen heftiger op de werkzame stof permethrine dan honden en kunnen hieraan overlijden! Ook kunnen honden last krijgen van neurologische problemen als ze de vloeistof uit de pipet per ongeluk binnen krijgen.

Hoe lang duurt het voordat een teek vast zit?

Wat zijn teken? – Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.

Kan een teek ingroeien?

Ingegroeide teek bij je hond? – Een teek hecht zich vaak op de huid van jouw hond. Er zijn echter ook teken die zich nagenoeg volledig ingraven in de huid van jouw viervoeter. Dit kan voor problemen zorgen bij het verwijderen van een teek. Indien het beestje in de huid zit, kun je hem namelijk niet te pakken krijgen met een pincet of een tekentang.

 • Blijf in dat geval niet eindeloos proberen om de teek te verwijderen, maar ga met jouw hond naar de dierenarts;
 • Zo’n specialist weet namelijk precies hoe hij een ingegroeide teek bij jouw hond moet verwijderen;
See also:  Waarom Legt Mijn Hond Zijn Poot Op Mij?

Zo voorkom je een ontsteking.

Wat moet je doen als je hond gebeten is door een teek?

De tekentang en de tekenlasso – Je kunt nog zó goed hebben opgelet, teken zijn venijnige beestjes en kunnen ongemerkt toeslaan. Zie je een teek zitten? Haal hem zo snel mogelijk weg, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. Dit kun je het beste doen met een tekentang of tekenlasso, verkrijgbaar bij de betere dierenwinkel. >>>Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Gebruik je een tekenlasso? Doe de lasso om de teek heen door op de pen te ‘klikken'. Trek de lasso strak met het schuifsysteem en verwijder de teek voorzichtig. >>> Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Is de teek eruit? Ontsmet de wond dan even goed en schrijf in je agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Dit kan later een nuttige aanwijzing voor de dierenarts zijn.

Hoe reageren honden op teken?

Ze wachten – vaak in groepjes – tot er een warmtebron voorbij komt. Dit is meestal een dier maar kan ook een mens zijn. Ze laten zich vallen op hun nieuwe gastheer en bijten zich na een poosje vast in de huid. Hier leeft het beestje een paar dagen van het bloed wat hij op zuigt.

Wat gebeurt er als je een teek laat zitten?

Teek verwijderen bij de hond

Wat is een teek? – Een teek is een klein beestje, één tot drie millimeter groot, dat lijkt op een plat spinnetje. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken kruipen en kunnen niet vliegen of springen.

Ze houden van een vochtige omgeving en zijn vooral actief van maart tot oktober. Ze kruipen of klimmen op passerende mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Teken leven van het bloed van dieren of mensen.

Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruin-zwart of grijzig bolletje en wordt dan ongeveer een centimeter groot. Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoe herken je ziekte van Lyme bij honden?

Ziekte van Lyme bij de hond – In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia burgdorferi (bron: RIVM). Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme bij honden en mensen kan veroorzaken. Een teek die de bacterie draagt, brengt dit over zodra hij een hond of mens bijt.

 • Niet iedere teek is geïnfecteerd dus een hond raakt niet per definitie besmet door iedere tekenbeet;
 • Na een beet van een geïnfecteerde teek lopen honden wel het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen;
 • Het kan maanden of jaren duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden;

Niet zelden toont een besmette hond pas twee tot vijf maanden na een tekenbeet symptomen. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben.