Hoe Heet De Hond Die Suske En Wiske Vaak Helpt?

Tobias is een regelmatig terugkerend nevenpersonage uit de Suske en Wiske -stripreeks. Tobias speelt ook een rol in De Kronieken van Amoras. Hij is een klein hondje met een karakteristieke grote snor, dat voor het eerst in Het hondenparadijs zijn opwachting maakte.

 • Tobias speelt op onregelmatige basis een belangrijke bijrol door zijn dapperheid;
 • Zo keert hij in Amoris van Amoras samen met andere figuren terug uit het rijk der geesten (zonder verklaring hoe hij ginds is gekomen) en kan tot verrassing van Suske en Wiske praten;

Bij latere verschijningen is hij dat spraakvermogen weer kwijt. Door zijn gevoelige blaas wil Tobias nog weleens een plasje gaan doen op momenten dat het eigenlijk niet uitkomt, maar dit is ook weleens de redding van een gevaarlijke situatie.

Hoe heette Suske en Wiske vroeger?

Het ontstaan – Suske en Wiske is een stripreeks die werd bedacht door Willy Vandersteen (1913-1990). Wiske verscheen voor het eerst ten tonele in het verhaal Rikki en Wiske. Als opvolger van dit avontuur begon in december 1945 een nieuw verhaal in de krant De nieuwe Standaard : De avonturen van Suske en Wiske op het eiland Amoras.

In dit verhaal ontmoeten Suske en Wiske elkaar voor het eerst. Na Op het eiland Amoras volgden nog vele andere verhalen in de krant. Al in 1946 werd het avontuur op Amoras uitgebracht in albumvorm. Ook alle andere verhalen werden na publicatie in de krant in album uitgebracht.

Sinds die allereerste uitgave van Op het eiland Amoras is er nauwelijks wat veranderd aan de buitenzijde van de albums. Nog altijd is de kaft rood en nog altijd staan de namen Suske en Wiske in fiere witte letters bovenaan. .

Wie zijn de hoofdpersonen van Suske en Wiske?

Jerom , Lambik , Barabas , Arthur , Sus Antigoon , Sidonia , de Van Zwollems , Tobias , Schanulleke , Theofiel, Krimson en niet te vergeten Suske en Wiske , we kennen ze allemaal! Op deze pagina geven we je meer informatie over de belangrijkste personages van de Suske en Wiske albums. Een lijst van alle* personages die je ooit zag mee spelen in Suske en Wiske? Check snel deze pagina op Wikipedia.

.

Hoe heette de eerste partner van Suske?

Lijst van personages uit Suske en Wiske

Personage(s) Eerste verschijnen Beschrijving
Suske 1945 beste vriend van Wiske
Wiske 1945 beste vriendin van Suske
Lambik 1946 goede vriend van Suske en Wiske
Tante Sidonia 1945 tante van Wiske

.

Wat is de oudste Suske en Wiske?

Suske en Wiske op het eiland Amoras. Waarde 3. 000 tot 6. 000 euro – Het tweede album in de Suske en Wiske reeks is het album Suske en Wiske op het eiland Amoras. Het album kwam uit in 1947 en was toen te koop voor 36 Belgische frank (omgerekend 0,85 euro).

Hoe heten Suske en Wiske in het Engels?

07/09/2018 Hoe Heet De Hond Die Suske En Wiske Vaak Helpt Een van de populairste Nederlandstalige stripreeksen is Suske & Wiske. Willy Vandersteen (1913-1990) begon aan deze strip in 1945. Later werd de reeks voortgezet door achtereenvolgens Paul Geerts, Marc Verhaegen en het duo Luc Morjaeu en Peter Van Gucht. Daarmee is het de langstlopende reeks in België. Suske & Wiske is in de eerste plaats een humoristische strip voor alle leeftijden met vele kleurrijke personages.

Maar de reeks bevat tevens elementen van fantasy , geschiedenis en maatschappijkritiek. Net als vele andere Belgische strips verschenen de verhalen van Suske en Wiske ook in een aantal andere talen, al gaat het soms om slechts enkele albums.

En zo kreeg het duo een resem nieuwe namen. Een overzicht:

 • Afrikaans: Neelsie & Miemsie
 • Chinees: 波布和波贝特 (Bobu & Bobete in 1996) en 苏苏和维维 (Susu & Weiwei sinds 2011)
 • Deens: Finn & Fiffi (later: Bob & Bobette)
 • Duits: Ulla und Peter (later: Bob und Babette/Suske und Wiske/Frida und Freddie)
 • Esperanto: Cisko kaj Vinjo
 • Engels (VK): Bob & Bobette (later: Spike & Suzy)
 • Engels (VS): Willy & Wanda
 • Fins: Anu ja Antti
 • Frans: Bob & Bobette
 • Grieks: Bobi & Lou
 • Indonesisch: Bobby dan Wanda
 • Italiaans: Bob e Bobette
 • Japans: ススカとウィスカ (Susuka to Wisuka)
 • Latijn: Lucius et Lucia
 • Noors: Finn & Fiffi
 • Portugees: Bibi & Baba
 • Portugees (Brazilië): Zé & Maria
 • Spaans: Bob y Bobette, Bob y Bobet
 • Swahili: Bob na Bobette
 • Tamil: Bayankaap & Bayanam
 • Tibetaans: Baga & Basang
 • IJslands: Siggi og Vigga
 • Zweeds: Finn & Fiffi

Hoe oud is Wiske?

De leeftijd van Suske en Wiske is nooit echt bekend gemaakt. In het begin van de reeks waren ze ongeveer 8 jaar oud. Tegenwoordig ligt hun leeftijd meer rond een jaar of 13. In ieder geval zijn Suske en Wiske ongeveer even oud. Wiske is wel eerder in de verhalen verschenen dan haar vriendje.

In het eerste avontuur, “Rikki en Wiske”, verkeerde ze nog in het gezelschap van haar oudere broer, Rikki. Pas in het tweede verhaal, “Op het eiland Amoras” kwam Suske voor het eerst voor. In de stripgeschiedenis is Wiske dus wel iets ouder dan Suske.

Bron: Frank Koper.

Hoe oud is tante Sidonia?

Vertalingen [ bewerken | brontekst bewerken ] –

 • Aunt Agatha; vertaling in het Engels , album The Poisoned Rain ( De ruige regen ).
 • Aunt Sidonia, tante Sidonie, tante Sidonia; vertaling in het Engels
 • Muoike Sidonia; vertaling in het Fries , De goalgetter en It Woelige Waad ( De woelige wadden ).
 • Tante Sidonie of Tantine; Franse vertaling in bijvoorbeeld Les Piquedunes Pickepockets ( De dappere duinduikers ) en Du rififi à Cnossos ( Knokken in Knossos ).
 • Stina Frænka, IJslandse vertaling bijvoorbeeld Fákurinn Fjúgandi ( Het ros Bazhaar ).
 • Onjo Sidonia, vertaling in het Esperanto
 • Tant Klara, Zweedse vertaling
 • Tant Sidonia, Limburgse vertaling
 • Sanelma-täti, vertaling in het Fins

Tante Sidonia heeft haar oorspronkelijke naam behouden in het Duits en Drents ..

Hoe oud is Lambik?

Van alle bieren die wij nu kennen, is lambiek ongetwijfeld het oudste. De oorsprong van dit bier hult zich echter in de nevel der tijden. Een exacte datering is niet mogelijk, maar we kunnen toch stellen dat de eerste lambiek reeds gebrouwen werd vóór 1300. Tot omstreeks 1860 zijn lambiek, faro en meerts (= soms een licht hooggegist bier, meestal een lambiek) trouwens de enige bieren die in het Brusselse gebrouwen worden.

In ‘Le Moniteur de la Brasserie’ uit 1861 wordt voor het eerst vermeld dat er ook andere bieren worden gebrouwen: tafelbier, bruin bier, witbier, gerstenbier (dus zonder het gebruik van tarwe), Beiers bier, en bock.

Deze laatste twee zijn de eerste lage gistingsbieren van de stad. Verscheidene kenmerken van lambiek behouden hun historisch aspect: de aanwending van een hoog percentage tarwe, de spontane gisting, de afwezigheid van hopsmaak, het in ere houden van het oude kuiperswerk en van de tonmerken en het seizoengebonden brouwen.

Het gebruik van tarwe Reeds in 1420 vaardigde Jan IV, hertog van Brabant, een edict uit met als doel de kwaliteit van de Brabantse bieren te verbeteren. Als middel daartoe verplichtte hij het aandeel tarwe in de totale storting te verhogen.

Stadsontvanger Remi le Mercier van Halle schrijft in 1559: “Niemand mag een beslag aanmaken zonder er 16 razieren graan in te doen, te weten 6 razieren tarwe en 10 razieren gerst, zoals men vanouds placht te doen. ” Een rekensom leert ons dat de verhouding tarwe / gerst op 37,5 % / 62,5 % ligt, een verhouding die de lambiekbrouwers tot op de dag van vandaag respecteren.

 1. Deze middeleeuwse verplichting werd trouwens nog eens herhaald in het Koninklijk Besluit van 31/03/1993;
 2. Artikel 2 stipuleert: “In bieren van spontane gisting moet ten minste 30 % van het totale gewicht van de verwerkte zetmeel- of suikerhoudende grondstoffen, uit tarwe bestaan;

” lambiek is dus een echt tarwebier. Dat mag geen verwondering wekken want ook dat andere tarwebier, het witbier, is Brabants. Overjaarse hop De eerste met hop gebrouwen bieren werden in onze streken ingevoerd vanaf het einde van de 13de, 14de eeuw, vanuit Noord-Duitsland en Holland.

 • In eigen land gebruikten de brouwers gruit, een kruidenmengsel dat van streek tot streek verschilde, maar veelal gagel, salie, duizendblad en jeneverbessen bevatte;
 • Deze bieren waren echter beperkt houdbaar, waardoor ze moeilijk verhandelbaar waren over grotere afstand;

Hop verbetert de houdbaarheid. Modern gezegd: de bacteriostatische werking remt de groei van bacteriën af zodat de gist beter zijn werk kan doen. De huidige lambiekbrouwers gebruiken ook hop, maar omdat ze de bittere geur en smaak ervan niet wensen, gebruiken ze zogenaamde overjaarse hop (van meer dan een jaar oud), die zijn bitterheid heeft verloren.

 1. Geen toegevoegde gist Tot ongeveer het jaar 1000, volgens sommige bierhistorici zelfs tot rond 1300, werd bij het brouwen van bier geen gist gebruikt;
 2. Alle bieren waren dus zelfgistend;
 3. De brouwkunst was in de middeleeuwen trouwens zeer empirisch: zo merkte men op dat de toevoeging van schuim (= bovengist) van het vorige brouwsel de gisting bevorderde;

Het gebruik van gist verspreidde zich razendsnel over Europa. Enkel in het Brabantse bleef men de spontane gisting – tot op heden – trouw. Houten tonnen De houten ton is een Gallische uitvinding, die zowel gebruikt werd voor het gisten als voor het bewaren van wijn en bier.

Ten opzichte van de amforen hadden ze veel voordelen: ze waren lichter, konden een grotere inhoud bevatten, waren minder fragiel en waren ook nog handiger, want men kon ze rollen. De tonnen en pijpen die Breughel schilderde kunnen zo afkomstig zijn uit het tonnenmagazijn van elke Pajottenlandse lambiekbrouwer (of daar nog staan.

Houten tonnen werden algemeen gebruikt tot het begin van de vorige eeuw. Door de opkomst van metalen, later roestvrijstalen vaten die gemakkelijker te reinigen en te onderhouden zijn, verdwenen de houten tonnen uit zowat alle brouwerijen. behalve uit de lambiekbrouwerijen! De houten vaten komen voor in drie verschillende formaten: tonnen (ca 250 liter), pijpen (ca 600 liter) en foeders met een inhoud van 6 à 10.

000 liter en zelfs groter. Deze houten vaten zijn gemaakt uit eik of kastanjelaar en kunnen 150 jaar oud zijn. Iedere brouwerij immers heeft vaten gekocht bij collega’s die stopten. Dit merkt u trouwens aan de verschillende tonmerken.

Nieuwe vaten worden zelden gebruikt door de lambiekbrouwers, veelal worden vaten uit wijngebieden (Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland) aangekocht. Seizoensgebonden brouwen Ofschoon het bierverbruik steeds het hoogst is geweest in de zomer, was de brouwactiviteit geconcentreerd op de koudere maanden.

In onze streken was oorspronkelijk alle brouwactiviteit verboden tussen 24 april (St. Joris) en 24 september (St. Michel). Bij warm weer werd brouwen immers problematisch. Vooral de afkoeling van het kokende wort tot vergistingstemperaturen bracht veel risico’s met zich mee: de hitte deed het brouwsel verzuren, de gist bedierf en de kieming van de mout ontaarde vaak in brand.

Met de Baudelot-koeler, die midden 19de eeuw opkwam, en de moderne platenkoelers, werd het mogelijk om het hele jaar door te brouwen. Heden ten dage stroomt immers zowel wort als koelwater in gesloten leidingen, zodat er geen contact meer is met de open lucht.

See also:  Welke Hond Loopt Naar De Hoek Als De Bel Gaat?

Laat die open lucht nu nèt datgene zijn dat lambiekbrouwers nodig hebben als bondgenoot in het brouwen. Zij brouwen derhalve nog steeds enkel tussen ‘het vallen’ en ‘het schieten’ van het loof, omdat het wort in open lucht afkoelt.

Opkomst, neergang en herleving van de oorspronkelijke producten Hoewel reeds bekend tijdens het laatste kwart van de achttiende eeuw, maken faro en lambiek vooral opgang vanaf het begin van de negentiende eeuw. In een verslag over de economische toestand van het departement van de Dijle van 2 messidor jaar 4 lezen we: “Achtentwintig tot dertig brouwerijen, waarvan verschillende in volle activiteit, brouwen faro en vormen een aanzienlijke tak van de lokale handel.

 1. ” Hoewel niet uitdrukkelijk vermeld, brouwen deze brouwerijen ook lambiek;
 2. Faro wordt immers gemaakt door lambiek en meerts met elkaar te vermengen en er kandijsuiker aan toe te voegen;
 3. De goedkoopste en meest volkse drank was faro, die vooral in trek was bij vrouwen en kinderen;

lambiek was duurder en werd vooral door de mannen gedronken. Dat niet iedereen warm liep voor deze bieren is evident! In 1864 schreef Baudelaire, de Franse dichter die in Brussel asiel had gevonden, dat Brusselaars hun faro tweemaal dronken: “. De faro wordt uit de grote latrine, de Zenne, getapt.

Deze drank wordt dus uit de uitwerpselen van de stad bereid en zo drinkt Brussel sinds eeuwen zijn eigen urine. ” De Zenne was toen inderdaad een riool. Geen enkele brouwer zou het dan ook in zijn hoofd hebben gehaald dit water voor de bierproductie te gebruiken.

Ondanks deze nogal negatieve reactie was zowel faro als lambiek ook buiten Brussel en het Pajottenland vrij bekend..

Hoe oud is Jerom?

Jerom
Strippersonage
Op een muur in Brussel worden van boven naar beneden Schanulleke , Wiske , Suske , tante Sidonia , Lambik , Jerom en Manneken Pis afgebeeld.
Bedacht door Willy Vandersteen
Stripreeks Suske en Wiske , Jerom , Amoras , J. ROM – Force of Gold en De Kronieken van Amoras
Introductie 1953, in De dolle musketiers
Kenmerken bovenmenselijke spierkracht
Familie Moe Mie (moeder), oom (naam onbekend)
Lijst van personages uit Suske en Wiske
Portaal     Strip

Jerom is een van de hoofdfiguren uit de stripreeks Suske en Wiske. Hij werd in 1953 in opdracht van Willy Vandersteen ontworpen door Karel Verschuere. Jerom werd datzelfde jaar nog in een van de verhalen geïntroduceerd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een van de belangrijkste en populairste personages uit de reeks.

Jerom staat vooral bekend om zijn bovenmenselijke spierkracht en andere zeer bijzondere lichamelijke vaardigheden. Het personage kreeg in 1962 een eigen stripreeks , naast zijn inmiddels vaste rol in Suske en Wiske.

Hij speelt daarnaast een vaste rol in de stripreeksen Amoras , J. ROM – Force of Gold en De Kronieken van Amoras ( spin-offs van de oorspronkelijke Suske en Wiske-reeks).

Hoe heette Wiskes?

Hoofdpersonages [ bewerken | brontekst bewerken ] –

 • Suske – Een verre nazaat van Sus Antigoon , die eigenlijk François heet. Wiske noemt hem ook al eens Fransiscus. Oorspronkelijk woonde hij op het eiland Amoras , maar tante Sidonia adopteerde hem in haar gezin. Bij zijn introductie in de strip is hij een schaars geklede woesteling, die volledig uit zijn vel springt wanneer iemand “Seefhoek vooruit” roept (bij latere herdrukken van Het eiland Amoras is dit veranderd in “Antigoon vooruit” om een breder publiek aan te spreken dan de Antwerpse volksbuurt in het bijzonder).
  • In vrijwel alle andere verhalen is hij een doorsnee jongen zonder kleurrijk karakter;
  • Hij is echter wel moedig, idealistisch, trouw, meestal intelligent en ook tamelijk sterk;
  • Hij wordt makkelijk verliefd en door zijn meestal evenwichtige karakter trekt hij makkelijk de aandacht van vrouwen en meisjes;

  Wiske weet zijn peperkoeken hart praktisch elke keer te beroeren.

 • Wiske – Een meisje dat eigenlijk Louise heet. Ze wordt door haar tante Sidonia opgevoed, wie haar ouders zijn of wat daarmee is gebeurd wordt in de verhalen nergens duidelijk. Wiske is intelligent, maar ook nieuwsgierig, jaloers, koppig, impulsief en soms ijdel. Toch kan ze wanneer het moet deze gebreken ook opzijzetten en haar goede hart tonen.
 • Tante Sidonia – Wiskes tante, die in veel verhalen min of meer de bijrol van adoptiemoeder van zowel Suske als Wiske vervult, maar soms (met name in de oudere verhalen) zelf ook heel actief meespeelt. Ze is een lange, magere vrouw die haar mannetje kan staan in noodsituaties. Desondanks wordt het haar soms ook te veel en krijgt ze zenuwtoevallen. Ze lijkt in sommige verhalen heimelijk verliefd op Lambik te zijn en komt daar soms gewoonlijk openlijk voor uit, zoals in De sterrenplukkers.
 • Lambik – Werd ooit door professor Barabas ingehuurd als detective en is sindsdien altijd een van de vaste hoofdpersonages gebleven. Lambik zorgt meestal voor de grappigste momenten in de strip. In Nederland heette hij aanvankelijk Lambiek. Vandersteen gaf hem aanvankelijk de naam Pukkel. De naam Lambik is afgeleid van het lambiekbier. Lambik is makkelijk verstrooid, drinkt graag een glas te veel en werpt zich graag op als de leider.

  Door de vorm van haar hoofd (zeker met de haren opgebonden met het kenmerkende strikje), wordt ze soms op haar paard getild met het scheldwoord ‘eierkop’ en varianten hierop. Vaak krijgt ze spottende opmerkingen over haar grote voeten en haar abnormaal lange neus, of haar hyperslanke lijn en borstelharde haartooi.

  In sommige verhalen gedraagt hij zich echter beduidend volwassener en soms zelfs heldhaftig. Met de komst van Jerom kwamen ook zijn eigen gebreken en stunteligheid boven water, net als de afgunst voor Jeroms kracht en aantrekkelijkheid. Hij is kalend, op zes sprieten na (drie aan elke kant, net achter zijn oor), wat ook vaak aanleiding geeft tot eenzelfde soort spot als bij Sidonia.

 • Jerom – Een ongelofelijk sterke man die de anderen in moeilijke situaties dankzij zijn kracht steeds uit de problemen helpt. Hij komt oorspronkelijk uit de prehistorie , maar zat ingevroren totdat hij in de 17de eeuw door de hertog Le Handru werd ontdooid. [g] In zijn debuutverhaal De dolle musketiers is hij een van de vijanden van Suske, Wiske, Lambik en Sidonia. Na door Wiske tot het goede te zijn bekeerd, wordt hij meegenomen naar de 20e eeuw.
  • Lambik beseft dat hij bij Sidonia redelijk hoog in de schuif ligt en dat er vaak grond is voor avances;
  • Lambik gaat hier echter nooit op in, soms met kwetsende of pijnlijke gevolgen;
  • In Nederland heette Jerom vroeger Jeroen of Jeroentje;

  In diverse verhalen, waaronder De malle mergpijp en De slimme slapjanus , wordt er meer bekend over Jeroms geschiedenis. Zo was hij eerst een zwakke, tengere slapjanus, die door toedoen van zijn moeder, Moe Mie, en een sjamaan, op magische wijze tot de dubbelgespierde kleerkast en man van weinig woorden zoals men hem vandaag kent om wordt getoverd.

  Jerom heeft, naast zijn overduidelijke fysieke kracht, heel wat andere sterktes: zo kan hij licht laten schijnen uit zijn ogen (wanneer hij ze opent), maar kan er ook X-stralen mee projecteren. Hij kan supersnel lopen, zeer hoog en zeer ver springen, zichzelf optillen aan zijn voeten met zijn eigen handen, blikken openen, stokken splijten enzovoorts.

  Hij drinkt graag kokend lood, eet graag ijzer, eet 40 eieren per dag, en als hij koffie wil doet hij een lepel koffie in de volle suikerpot. Niettemin zit er onder al die spieren een zeer klein hartje, zoals blijkt uit de tederheid en zorg voor Schanulleke, en de hoffelijkheid die hij meestal voor Sidonia en andere vrouwen tentoonspreidt.

 • Professor Barabas – Een geleerde wiens merkwaardige uitvindingen in veel verhalen een belangrijke rol spelen. Zijn beroemdste en meest gebruikte uitvinding is de teletijdmachine. Hij is geniaal, maar ook, haast stereotiep, makkelijk verstrooid, en soms zeer idealistisch tot op het naïeve af.
 • Schanulleke – Een lappenpopje waar Wiske zielsveel van houdt. Aanvankelijk heette ze in België Schalulleke en in Nederland Schabolleke. Haar huidige naam kreeg ze in De schone slaper. In de meeste verhalen is ze slechts een rekwisiet, of heeft ze hooguit een sleutelrol als (lijdend) voorwerp. In sommige verhalen komt ze echter tot leven en is dan een werkelijk personage; soms zelfs als tegenstander, zoals in Bibbergoud.

Wat is de laatste Suske en Wiske?

De Fluitende Olifant, De Kronieken van Amoras 8 en veel korte verhalen. Wat staat er allemaal op het programma voor Suske en Wiske in 2021? [update 1 november 2021: cover van De Kronieken van Amoras 9 en Suske en Wiske 360 toegevoegd] Dit is wat we op dit moment al weten over de te verschijnen albums van Standaard Uitgeverij in 2021: De Reguliere stripreeks van Suske en Wiske in 2021 Natuurlijk komen er ook in 2021 weer een aantal delen uit in de reguliere hoofdreeks. We beginnen op 10 februari met Suske en Wiske 365 – De Fluitende Olifant. Dit is de cover en backcover van het album: In Suske en Wiske 356 wil professor Barabas onze vrienden trakteren op een ticket voor de eerste treinrit in België. Zijn over-over-overgrootmoeder Miranda was één van de machinisten. In het verleden aangekomen, moeten ze een aanslag op de trein voorkomen. Maar als dat niet lukt, wordt professor Barabas misschien nooit geboren. Dit is een kleine preview van een van de pagina’s: Op 6 april 2021 verschijnt vervolgens Suske en Wiske 357 – De Zalige Ziener. Dit is de cover van het album: De uitgever geeft de volgende samenvatting van het verhaal: ‘Lambik krijgt van een oude waarzegster een amulet met voorspellende gaven in handen. De amulet maakt hem gevierd en beroemd maar ook steeds ongelukkiger. De toekomst die hij voor sommige mensen voorspelt, is helemaal niet zo rooskleurig. Hij wil weer af van zijn gave maar ondervindt al snel dat dat alleen mogelijk is door de amulet terug te brengen naar zijn oorspronkelijke eigenaar, de Indische godheid Garamasala. Op 1 juni 2021 verschijnt daarna Suske en Wiske 358 – De Drakenprinter Dit is de coverafbeeldingen van het album: De samenvatting van dit verhaal is als volgt: ‘Op een dag krijgt Lambik telefoon van een onbekende die ermee dreigt de stripreeks Suske en Wiske stop te zetten als ze Jerom niet onder controle kunnen houden. Jerom grijpt namelijk steeds vaker in met zijn geweldige spierkracht zodat de avonturen veel te snel aflopen. Barabas onderwerpt Jerom aan een uitgebreid onderzoek en ontdekt dat hij onderdrukte angsten heeft en pas opnieuw normaal zal kunnen functioneren als hij die angsten overwint.

 1. Helaas wordt hij achternagezeten door een collegawaarzegster die de amulet voor zichzelf wil;
 2. Als ze daarin slaagt, zal Lambik sterven…’ Intussen is het album verschenen;
 3. Bekijk onze review in dit artikel;

Hiervoor gebruikt de prof een zeer bijzondere methode. Hij vertaalt de angst van Jerom naar een wezen van vlees en bloed. Maar eenmaal het monster los is, blijkt Lambik een ongelofelijke stommiteit te hebben begaan, en onze vrienden verkeren in groot gevaar.

‘ Op 31 augustus 2021 verschijnt ook nog Suske en Wiske 359 – De Naamloze Negen : ‘Nadat er ingebroken wordt in het laboratorium van de professor en deze daarbij ernstig gewond raakt, worden Suske en Wiske benaderd door een onbekende man.

Hij vraagt hen de naamloze negen bij elkaar te roepen zodat deze de aarde kunnen redden. Maar onze vrienden mislukken in hun opdracht en de naamlozen worden ontvoerd en meegenomen naar een ruimtestation. Daar ontvouwt de dader zijn duivelse plannen die aansturen op de snelle vernietiging van onze planeet. ‘ Dit is de cover van De Naamloze Negen: Op het Twitteraccount van Stripland verscheen al eerder een preview van de voor- en achterkant van het album: Tenslotte verschijnt op 23 november 2021 Suske en Wiske 360 – De Drijvende Dokters : ‘Sidonia gaat mee als vrijwilliger met Mercy Ships, de liefdadigheidsorganisatie die medische hulp levert in Afrika. Maar wat een plezierige tocht moest worden op het grootste ziekenhuisschip ter wereld, wordt al snel een nachtmerrie wanneer een saboteur aan boord blijkt te zijn. Als Sidonia de zaak wil onderzoeken, verdwijnt ze spoorloos. Suske en Wiske snellen te hulp maar komen tot hun ontzetting te laat om tante te redden. ‘ Dit is de cover van het album: De Kronieken van Amoras Op 11 mei 2021 verschijnt deel 8 in de reeks De Kronieken van Amoras. De titel is Avontuur in Piscine-Les-Bains. Dit is de cover van het album: Het verhaal grijpt terug op een gebeurtenis die we al eerder in Amoras hebben gezien: ‘Krimson kon z’n misdaadimperium uit de grond stampen dankzij de onmetelijke schat die hij als jongeling in een trein in een geheime tunnel in Piscine-les-Bains vond. Professor Barabas gelooft dat de geschiedenis anders zal verlopen als Krimson die schat niet vindt. Dus stuurt hij onze vrienden naar het Franse dorpje, kort na de Tweede Wereldoorlog, om de trein met de Duitse oorlogsbuit te doen verdwijnen. Het lijkt een makkie.

Taak is nu de naamlozen uit de klauwen van die nietsontziende schurk te halen en de Aarde te redden. Blijkt dat iemand niet wil dat de Global Mercy Afrika bereikt. Wanneer het schip dan toch besluit door te varen naar Buranda, dreigt hun tegenstander ermee het ziekenhuisschip te doen zinken, wat eindigt in een zenuwslopende race tegen de klok.

Tot ze ter plaatse komen en er van een trein geen sprake is. ‘ Dit zijn wat eerste schetsen uit het nieuwe album: Op 23 november 2021 verschijnt De Kronieken van Amoras deel 9: De zaak Sus Antigoon deel 1 : ‘Aan de oevers van de Schelde fantaseren Suske en Wiske over Sus Antigoon die er lang geleden op weg naar de Grote Oceaan met de Antverpia passeerde. Wanneer het tijd wordt om naar huis te gaan, hebben ze motorpech. Ze krijgen een lift, maar belanden na een klapband in het water en ontsnappen op het nippertje aan de dood. De droombeelden die ze eerder die dag hadden, duiken weer op. Zullen we eindelijk te weten komen naar wat Sus Antigoon op zoek ging, waarom hij zoveel dronk en hoe het kwam dat hij en z’n mannen op een onbewoond eiland schipbreuk leden?’ Dit is de cover van het album: Suske en Wiske Hommage albums De Vroemvroem-club Op 3 november 2021 verschijnt er ook een nieuw hommage album, dat De Vroemvroem-club gaat heten. Het is na Cromimi het tweede album voor het duo Yann en Gerben Valkema. De inhoud van het album is als volgt: Een geheimzinnige vogel vervangt een van de eieren uit Wiskes boodschappenmandje door een toverei. Wanneer tante Sidonia een omelet klaarmaakt, weerklinkt plots een luide knal. Waar ze stond te koken, ligt nu een klein meisje dat verdacht veel op Sidonia lijkt. Het is de ontvoerde kleindochter van een Texaanse miljardair. Hiermee kondigt zich voor onze vrienden een avontuur aan vol magische wezens, gevaarlijke boeven, heksen en… rotte eieren! Dit is een eerste strook uit het hommage album: Op de website van De Fameuze Fanclub zijn nog veel meer schetsen en afbeeldingen uit het album te vinden. Update: Het album is intussen verschenen. Lees onze review hier. Suske en Wiske in het Kort Suske en Wiske in het Kort is een reeks met heruitgaven van kortere Suske en Wiske strips die ooit buiten de reguliere reeks zijn verschenen. Het gaat dan om commerciële uitgaven of uitgaven in het kader van een speciaal evenement of gemaakt voor een bepaalde instantie. Suske en Wiske in het Kort nummers 24, 25 en 26 staan gepland voor juni 2021. Het gaat dan om de titels De Primitieve Paljassen, Sinjeur Stekkepoot en Tante Biotica. Suske en Wiske in het Kort nummers 27, 28, 29 en 30 staan gepland voor oktober 2021. De bijbehorende albumtitels zijn De Toetercup, De Tragische Tante, Het Vervloekte Venster en De Werken van Lambik. De website SuskeenWiske. ophetwww. net heeft op deze pagina een mooi overzicht gemaakt van alle beschikbare titels in deze reeks inclusief links naar de inhoud van de verhalen. Overige uitgaven Ook in 2021 staan er weer albums op het programma voor Suske en Wiske Junior, de reeks voor de wat jongere fan.

 • De reeks is gestart in 2019 en kent intussen al 20 delen;
 • Dit jaar verschijnen er wederom 10 nieuwe delen;
 • Suske en Wiske in het Kort nummer 21, 22 en 23 staan gepland voor de maand maart 2021;
 • Het gaat om de albums De Beestige Brug, Pezige Peekah en De Galapagosgasten;

De delen zijn getekend door Charel Cambré op scenario van Kim Duchateau. Suske en Wiske Junior 4 – Een Appeltje voor de Dorst zal verschijnen op 9 februari 2021. Suske en Wiske Junior 5 – Het Boemerang Effect zal verschijnen op 1 juni 2021. Het Blije Bijenteam Eind mei 2021 verschijnt een speciale uitgave voor De Week van de Bij van de Vlaamse Overheid. Het gaat om een kort verhaal van 8 pagina’s dat de aandacht wil richten op het belang en behoud van bijen in de natuur. Meer informatie over dit album vind je op deze website. Zodra we meer beeldmateriaal en informatie hebben over andere uitgaven in 2021 zullen we dit artikel updaten..

Is Suske verliefd op Wiske?

De verhalen die bedenker Vandersteen schreef, spreken Jaspers heel erg aan. “Het leuke van Suske en Wiske is de goedheid die ze van nature uitstralen. Er zit totaal geen kwaad in. Vaak is het onbezonnenheid, zoals bij Lambik. Maar het is altijd vanuit een goed hart.

Wat ze doen, is nooit om iemand moedwillig te kwetsen. Wat mij daarin aantrekt is dat ik mezelf herken in alle karakters. ” Voorlopig lijkt het er niet op dat de Suske en Wiske veranderen in nieuwe verhalen.

“Willy Vandersteen heeft gezegd dat er een aantal dingen absoluut niet mag veranderen als hij er niet meer is. Zo mogen Suske en Wiske niet ouder worden. Ze mogen geen relatie krijgen. Ze zijn wel verliefd op elkaar, maar kunnen niet met of zonder elkaar. Dat moet allemaal zo blijven.

” Inmiddels uit de passie zich in een verzameling van ontelbaar veel spullen, zoals een deurmat, spelletjes, puzzels, poppen, beeldjes, een doos met cassettebandjes, maar ook lp’s. “Als Suske en Wiske erop staan dan wordt het, zeker vroeger, negen van de tien keer aangeschaft.

” Jaspers heeft bijna alles van zijn collectie in dozen, uit het zicht. “Het is allemaal leuk om te hebben en te sparen. Als je een aparte ruimte zou hebben, is het leuk om dat in te richten. ” Het gaat zelfs deze fan net iets te ver ‘om nu een stel poppen in de huiskamer te hebben liggen’..

Wat is de duurste strip?

15 jan 2021 om 05:00 Update: 2 jaar geleden Een stripalbum uit 1940 over de superheld Batman is donderdag op een veiling in de Verenigde Staten verkocht voor meer dan 2,2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro). Het is een nieuw recordbedrag voor een stripboek van Batman en zou het op een na duurste stripboek ooit zijn, na een Superman-stripboek.

De koper wil anoniem blijven, aldus een woordvoerder van veilinghuis Heritage Auctions. Op de gele cover van de geveilde strip Batman #1 slingeren Batman en zijn hulpje Robin aan touwen door de lucht, boven een rode skyline van Gotham City.

In het album komen onder anderen de schurken de Joker en Hugo Strange voor. Ook Catwoman verschijnt in het stripboek, dat volgens het veilinghuis nog in bijna perfecte staat verkeert. Het kostte in 1940 slechts 10 cent. Een verzamelaar kocht dit exemplaar in 1979 voor 3.

000 dollar (bijna 2. 500 euro). Het vorige recordbedrag voor een Batman-strip stamt uit november, toen bij hetzelfde veilinghuis Detective Comics #27 uit 1939 werd geveild. Dat stripboek, waarin Batman voor het eerst verschijnt, ging voor 1,5 miljoen dollar onder de hamer.

Het duurste stripboek is Action Comics #1 uit 1938, dat in 2014 tijdens een veiling 3,2 miljoen dollar opleverde. In deze comic is Superman voor het eerst te zien. In Parijs werd donderdag een recordbedrag neergelegd voor een tekening van Hergé, bedoeld voor de omslag van een Kuifje-album uit 1936.

Hoe duur is een Suske en Wiske?

Het is een absoluut record voor een Suske en Wiske : 13. 100 euro. Een anonieme liefhebber telde dat bedrag afgelopen week neer voor een eerste druk van het album ‘Op het eiland Amoras’ (1947).

Wat betekent Suske?

Suske = De jongen suske is een van de hoofdpersonages uit de suske en Wiske-reeks. Zijn echte naam is François, maar zo wordt hij zelden genoemd. Wiske noemt hem af en toe Fransiscus of Frans.

Hoe heten Suske en Wiske in Frankrijk?

Suske en Wiske → Bob et Bobette Lambique, Bob et Bobette wordt genoemd, verscheen in het Frans voor het eerst in le Journal de Tintin in 1948, drie jaar nadat de Belg Willy Vandersteen hen verzon. Enkele belangrijke personages: Bob ← Suske, die eigenlijk François heet.

Hoe heten Suske en Wiske in België?

Suske en Wiske, vernederlandst Vlaams erfgoed. ‘Lambik, van nu af spreken wij beschaafd Nederlands en daarom wil ik voortaan Sidonia heten. ‘ Tot 1953 spraken Suske en Wiske en hun vrienden Vlaams. Vanaf 1953 worden de stripfiguren ‘tweetalig’; de strips worden zowel in het Vlaams als in het Nederlands uitgegeven.

Wat is de achternaam van Suske en Wiske?

Wiske
Strippersonage
Op een muur in Brussel worden van boven naar beneden Schanulleke , Wiske , Suske , tante Sidonia , Lambik , Jerom en Manneken Pis afgebeeld.
Bedacht door Willy Vandersteen
Stripreeks Suske en Wiske , Amoras , De Kronieken van Amoras
Introductie 1945, in De avonturen van Rikki en Wiske
Familie Tante: Sidonia Broer: Rikki Achteroom: Rosse John Voorouders: Petra Jan Estella Van Stiefrijke, Wiske van Stiefrijke
Lijst van personages uit Suske en Wiske
Portaal     Strip

Het meisje Wiske is een van de hoofdpersonages uit de serie stripverhalen van Suske en Wiske. Haar eigenlijke naam is Louise, maar zo wordt ze slechts zelden genoemd. Wiske speelt ook een rol in de spin-offstripreeksen Amoras en De Kronieken van Amoras.

Wat is de laatste Suske en Wiske?

De Fluitende Olifant, De Kronieken van Amoras 8 en veel korte verhalen. Wat staat er allemaal op het programma voor Suske en Wiske in 2021? [update 1 november 2021: cover van De Kronieken van Amoras 9 en Suske en Wiske 360 toegevoegd] Dit is wat we op dit moment al weten over de te verschijnen albums van Standaard Uitgeverij in 2021: De Reguliere stripreeks van Suske en Wiske in 2021 Natuurlijk komen er ook in 2021 weer een aantal delen uit in de reguliere hoofdreeks. We beginnen op 10 februari met Suske en Wiske 365 – De Fluitende Olifant. Dit is de cover en backcover van het album: In Suske en Wiske 356 wil professor Barabas onze vrienden trakteren op een ticket voor de eerste treinrit in België. Zijn over-over-overgrootmoeder Miranda was één van de machinisten. In het verleden aangekomen, moeten ze een aanslag op de trein voorkomen. Maar als dat niet lukt, wordt professor Barabas misschien nooit geboren. Dit is een kleine preview van een van de pagina’s: Op 6 april 2021 verschijnt vervolgens Suske en Wiske 357 – De Zalige Ziener. Dit is de cover van het album: De uitgever geeft de volgende samenvatting van het verhaal: ‘Lambik krijgt van een oude waarzegster een amulet met voorspellende gaven in handen. De amulet maakt hem gevierd en beroemd maar ook steeds ongelukkiger. De toekomst die hij voor sommige mensen voorspelt, is helemaal niet zo rooskleurig. Hij wil weer af van zijn gave maar ondervindt al snel dat dat alleen mogelijk is door de amulet terug te brengen naar zijn oorspronkelijke eigenaar, de Indische godheid Garamasala. Op 1 juni 2021 verschijnt daarna Suske en Wiske 358 – De Drakenprinter Dit is de coverafbeeldingen van het album: De samenvatting van dit verhaal is als volgt: ‘Op een dag krijgt Lambik telefoon van een onbekende die ermee dreigt de stripreeks Suske en Wiske stop te zetten als ze Jerom niet onder controle kunnen houden. Jerom grijpt namelijk steeds vaker in met zijn geweldige spierkracht zodat de avonturen veel te snel aflopen. Barabas onderwerpt Jerom aan een uitgebreid onderzoek en ontdekt dat hij onderdrukte angsten heeft en pas opnieuw normaal zal kunnen functioneren als hij die angsten overwint.

 1. Helaas wordt hij achternagezeten door een collegawaarzegster die de amulet voor zichzelf wil;
 2. Als ze daarin slaagt, zal Lambik sterven…’ Intussen is het album verschenen;
 3. Bekijk onze review in dit artikel;

Hiervoor gebruikt de prof een zeer bijzondere methode. Hij vertaalt de angst van Jerom naar een wezen van vlees en bloed. Maar eenmaal het monster los is, blijkt Lambik een ongelofelijke stommiteit te hebben begaan, en onze vrienden verkeren in groot gevaar.

‘ Op 31 augustus 2021 verschijnt ook nog Suske en Wiske 359 – De Naamloze Negen : ‘Nadat er ingebroken wordt in het laboratorium van de professor en deze daarbij ernstig gewond raakt, worden Suske en Wiske benaderd door een onbekende man.

Hij vraagt hen de naamloze negen bij elkaar te roepen zodat deze de aarde kunnen redden. Maar onze vrienden mislukken in hun opdracht en de naamlozen worden ontvoerd en meegenomen naar een ruimtestation. Daar ontvouwt de dader zijn duivelse plannen die aansturen op de snelle vernietiging van onze planeet. ‘ Dit is de cover van De Naamloze Negen: Op het Twitteraccount van Stripland verscheen al eerder een preview van de voor- en achterkant van het album: Tenslotte verschijnt op 23 november 2021 Suske en Wiske 360 – De Drijvende Dokters : ‘Sidonia gaat mee als vrijwilliger met Mercy Ships, de liefdadigheidsorganisatie die medische hulp levert in Afrika. Maar wat een plezierige tocht moest worden op het grootste ziekenhuisschip ter wereld, wordt al snel een nachtmerrie wanneer een saboteur aan boord blijkt te zijn. Als Sidonia de zaak wil onderzoeken, verdwijnt ze spoorloos. Suske en Wiske snellen te hulp maar komen tot hun ontzetting te laat om tante te redden. ‘ Dit is de cover van het album: De Kronieken van Amoras Op 11 mei 2021 verschijnt deel 8 in de reeks De Kronieken van Amoras. De titel is Avontuur in Piscine-Les-Bains. Dit is de cover van het album: Het verhaal grijpt terug op een gebeurtenis die we al eerder in Amoras hebben gezien: ‘Krimson kon z’n misdaadimperium uit de grond stampen dankzij de onmetelijke schat die hij als jongeling in een trein in een geheime tunnel in Piscine-les-Bains vond. Professor Barabas gelooft dat de geschiedenis anders zal verlopen als Krimson die schat niet vindt. Dus stuurt hij onze vrienden naar het Franse dorpje, kort na de Tweede Wereldoorlog, om de trein met de Duitse oorlogsbuit te doen verdwijnen. Het lijkt een makkie.

Taak is nu de naamlozen uit de klauwen van die nietsontziende schurk te halen en de Aarde te redden. Blijkt dat iemand niet wil dat de Global Mercy Afrika bereikt. Wanneer het schip dan toch besluit door te varen naar Buranda, dreigt hun tegenstander ermee het ziekenhuisschip te doen zinken, wat eindigt in een zenuwslopende race tegen de klok.

Tot ze ter plaatse komen en er van een trein geen sprake is. ‘ Dit zijn wat eerste schetsen uit het nieuwe album: Op 23 november 2021 verschijnt De Kronieken van Amoras deel 9: De zaak Sus Antigoon deel 1 : ‘Aan de oevers van de Schelde fantaseren Suske en Wiske over Sus Antigoon die er lang geleden op weg naar de Grote Oceaan met de Antverpia passeerde. Wanneer het tijd wordt om naar huis te gaan, hebben ze motorpech. Ze krijgen een lift, maar belanden na een klapband in het water en ontsnappen op het nippertje aan de dood. De droombeelden die ze eerder die dag hadden, duiken weer op. Zullen we eindelijk te weten komen naar wat Sus Antigoon op zoek ging, waarom hij zoveel dronk en hoe het kwam dat hij en z’n mannen op een onbewoond eiland schipbreuk leden?’ Dit is de cover van het album: Suske en Wiske Hommage albums De Vroemvroem-club Op 3 november 2021 verschijnt er ook een nieuw hommage album, dat De Vroemvroem-club gaat heten. Het is na Cromimi het tweede album voor het duo Yann en Gerben Valkema. De inhoud van het album is als volgt: Een geheimzinnige vogel vervangt een van de eieren uit Wiskes boodschappenmandje door een toverei. Wanneer tante Sidonia een omelet klaarmaakt, weerklinkt plots een luide knal. Waar ze stond te koken, ligt nu een klein meisje dat verdacht veel op Sidonia lijkt. Het is de ontvoerde kleindochter van een Texaanse miljardair. Hiermee kondigt zich voor onze vrienden een avontuur aan vol magische wezens, gevaarlijke boeven, heksen en… rotte eieren! Dit is een eerste strook uit het hommage album: Op de website van De Fameuze Fanclub zijn nog veel meer schetsen en afbeeldingen uit het album te vinden. Update: Het album is intussen verschenen. Lees onze review hier. Suske en Wiske in het Kort Suske en Wiske in het Kort is een reeks met heruitgaven van kortere Suske en Wiske strips die ooit buiten de reguliere reeks zijn verschenen. Het gaat dan om commerciële uitgaven of uitgaven in het kader van een speciaal evenement of gemaakt voor een bepaalde instantie. Suske en Wiske in het Kort nummers 24, 25 en 26 staan gepland voor juni 2021. Het gaat dan om de titels De Primitieve Paljassen, Sinjeur Stekkepoot en Tante Biotica. Suske en Wiske in het Kort nummers 27, 28, 29 en 30 staan gepland voor oktober 2021. De bijbehorende albumtitels zijn De Toetercup, De Tragische Tante, Het Vervloekte Venster en De Werken van Lambik. De website SuskeenWiske. ophetwww. net heeft op deze pagina een mooi overzicht gemaakt van alle beschikbare titels in deze reeks inclusief links naar de inhoud van de verhalen. Overige uitgaven Ook in 2021 staan er weer albums op het programma voor Suske en Wiske Junior, de reeks voor de wat jongere fan.

De reeks is gestart in 2019 en kent intussen al 20 delen. Dit jaar verschijnen er wederom 10 nieuwe delen. Suske en Wiske in het Kort nummer 21, 22 en 23 staan gepland voor de maand maart 2021. Het gaat om de albums De Beestige Brug, Pezige Peekah en De Galapagosgasten.

De delen zijn getekend door Charel Cambré op scenario van Kim Duchateau. Suske en Wiske Junior 4 – Een Appeltje voor de Dorst zal verschijnen op 9 februari 2021. Suske en Wiske Junior 5 – Het Boemerang Effect zal verschijnen op 1 juni 2021. Het Blije Bijenteam Eind mei 2021 verschijnt een speciale uitgave voor De Week van de Bij van de Vlaamse Overheid. Het gaat om een kort verhaal van 8 pagina’s dat de aandacht wil richten op het belang en behoud van bijen in de natuur. Meer informatie over dit album vind je op deze website. Zodra we meer beeldmateriaal en informatie hebben over andere uitgaven in 2021 zullen we dit artikel updaten..