Hoe Heet De Hond Van Kruimeltje?

Hoe Heet De Hond Van Kruimeltje
Het verhaal [ bewerken | brontekst bewerken ] – Leeswaarschuwing : Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal. Harry Volker, beter bekend als Kruimeltje, is een tienjarige jongen in het Rotterdam van 1916. Hij is zonder ouders opgegroeid en wordt verzorgd door vrouw Koster.

 • Zij is een humeurige en hardvochtige vrouw die bovendien aan de drank is en Kruimeltje regelmatig eropuit stuurt om geld voor haar te verdienen;
 • Toch maakt Kruimeltje vaak lol door te sleeën met zijn vriendjes of stiekem zonder te betalen naar de bioscoop te gaan;

Wanneer hij weer eens door vrouw Koster in een dronken bui op straat is gegooid, overnacht hij in een oude kist bij een kruidenier, waar hij een hond vindt. Deze hond noemt hij Moor en Moor wordt Kruimeltjes kameraad, hoewel vrouw Koster het maar een vies beest vindt.

 • Verder leert hij ook de kruidenier, meneer Wilkes, kennen;
 • Hij en Moor komen regelmatig voor wat te eten en een praatje bij hem;
 • Op een dag valt vrouw Koster van de trap als ze een zak kolen haalt en ze breekt haar rug;

Op haar sterfbed vraagt ze Kruimeltje om vergeving voor de slechte behandeling. Kruimeltje heeft van zijn kant enorme spijt dat hij de kolen niet zelf heeft gehaald. Vrouw Koster geeft Kruimeltje een enveloppe, die pas geopend mocht worden bij haar dood. De enveloppe bevat een medaillon met daarin de foto’s van Kruimeltjes vader en moeder: Harry Volker en Lize van Dien.

 • Kruimeltje heeft veel verdriet om zijn stiefmoeder, hoe slecht ze hem ook altijd heeft behandeld;
 • Hij heeft het gevoel dat hij nu helemaal alleen in de wereld staat;
 • Wilkes wil Kruimeltje nu adopteren en naar school sturen;

Er gaat een schok door Wilkes heen als hij het medaillon ziet: hij kent Harrie Volker, met wie hij vroeger in Amerika naar goud heeft gezocht. Hij wil hem zoeken om zo tevens Kruimeltje met zijn vader te herenigen, maar dan slaat het noodlot opnieuw toe.

De winkel van Wilkes brandt die nacht af en tijdens het nachtelijk bluswerk loopt Wilkes een zware longontsteking op. Hij moet langdurig in het ziekenhuis herstellen en Kruimeltje is nu een echt straatkind geworden.

In de ijskoude Kerstnacht worden Kruimeltje en Moor door de koster de kerk uitgezet en ze vriezen beiden bijna dood. Ze worden net op tijd door een politieagent gevonden. De politie brengt Kruimeltje naar een ‘Gesticht voor onverzorgde kinderen’, geleid door Vader Keyzer.

 1. Dit is een autoritaire strenge man, die geen tegenspraak duldt en er niet voor terugdeinst kinderen slaag te geven;
 2. Slechts een van de kinderen in het gesticht heeft het goed, omdat er voor hem betaald wordt;

Bovendien staat Vader Keyzer geen honden toe en Moor wordt daarom naar het asiel gebracht, waar honden na drie dagen worden vergast als niemand ze komt halen. Kruimeltje en hij hebben al direct een hevige hekel aan elkaar, en al na de eerste dag loopt Kruimeltje weg.

 • Hij redt Moor uit het asiel en ze vatten opnieuw hun zwervende leven op, totdat Wilkes terugkomt uit het ziekenhuis;
 • Wilkes stuurt Kruimeltje naar school, waar hij het al snel goed kan vinden met zijn nieuwe onderwijzer, meester Leentvaar;

Het knaagt echter aan Wilkes dat hij Harrie is kwijtgeraakt, en hij plant dan ook een nieuwe tocht naar Amerika om Harrie te zoeken. Omdat niemand voor Kruimeltje kan zorgen tijdens Wilkes’ afwezigheid zal hij terug moeten naar het gesticht, al is het tijdelijk.

 1. Terug in het gesticht blijkt het nog steeds niet te boteren tussen Kruimeltje en Vader Keyzer;
 2. Vader Keyzer is gewend om blindelings te worden gehoorzaamd en hij kan er dus niet tegen dat Kruimeltje eerlijk voor zichzelf en anderen opkomt en daarbij ook nog eens vaak gelijk krijgt;
See also:  Waarom Poept Mijn Hond Niet?

De antipathie ontaardt in een persoonlijke vete tussen de twee. Uiteindelijk weet Vader Keyzer Kruimeltje valselijk te beschuldigen van diefstal tegenover meester Leentvaar, door zijn eigen beurs onder Kruimeltjes bed te leggen en te doen alsof Kruimeltje deze gestolen heeft.

 1. Wanneer meester Leentvaar bij het presenteren van het ‘bewijs’ Vader Keyzer blijkt te geloven, loopt Kruimeltje woedend weg;
 2. Opnieuw keert hij terug naar het leven op straat;
 3. Wanneer Vader Keyzer erachter komt dat een ander jongetje, Spijker, heeft gezien dat hij het ‘bewijs’ fingeerde, mishandelt Vader Keyzer hem zwaar en dreigt hem dood te slaan als Spijker iets vertelt;

Op een dag wordt Kruimeltje, na het illegaal bijwonen van een voorstelling van de beroemde operazangeres Vera Di Borboni, door de auto van de vedette zelf aangereden. Vera neemt Kruimeltje en Moor in huis en verzorgt hen. Naar het gesticht hoeft Kruimeltje niet meer terug.

Vader Keyzer is inmiddels opgepakt wegens de slechte behandeling van de kinderen, die bij betere pleegouders worden ondergebracht. Vera Di Borboni, die eigenlijk Lize [1] van Dien heet, ontdekt uiteindelijk het medaillon met de foto’s van Kruimeltjes ouders, oftewel die van haarzelf en haar vroegere man Harry.

Ze besluit nog even niets te vertellen. Wanneer Kruimeltje opknapt groeit hun onderlinge band. Dan biecht ze aan hem op dat zij en Harry in bittere armoede leefden. Harry vertrok naar Amerika en kwam maar niet terug, waarop Vera zich uiteindelijk gedwongen zag om haar kind af te staan aan vrouw Koster en zelf te gaan werken.

Inmiddels is ze succesvol en rijk, maar ze is al die tijd ongelukkig geweest omdat ze ieder spoor van haar zoon was verloren. Ze is heel blij dat ze haar zoon nu terug heeft. Kruimeltje van zijn kant heeft zijn moeder zijn hele leven gehaat omdat ze hem meteen na zijn geboorte in de steek heeft gelaten.

Nu hij de waarheid kent, is ook hij zielsgelukkig. Enkele weken later komt Wilkes terug uit Amerika samen met Kruimeltjes vader. Hij heeft de bandiet Lefty uitgeschakeld met wie hij het vroeger al aan de stok had, en daarvoor is hij rijkelijk beloond. Eindelijk heeft Kruimeltje nu dus zijn vader én moeder terug.

Wie is spijker in Kruimeltje?

Rolverdeling

Acteur Personage
Jaap Spijkers vader Keesie
Bert Geurkink agent
Eric van der Donk Commissaris
John Kraaijkamp sr. oppasser dierenasiel

.

Hoe oud is de film Kruimeltje?

2019 Familie 78 min. In 1999 veroverde de film Kruimeltje massaal de harten van het Nederlandse publiek, meer dan één miljoen mensen gingen naar de bioscoop. In 2020 is de tijd aangebroken voor een nieuw avontuur. In deze gloednieuwe film worden de hoofdrollen vertolkt door o.

 1. Rick Engelkes, Kim Pieters en Ilse Warringa;
 2. Kruimeltje wordt gespeeld voor Viggo Neijs;
 3. In Kruimeltje; De Strijd om de Goudmijn is Kruimeltje weer verenigd met zijn ouders;
 4. Hij is niet meer het arme straatjongetje, maar woont samen met zijn ouders in een mooie villa op het platteland;

Hoe fijn het ook is om weer met zijn ouders samen te zijn het is ook saai op zo’n landgoed, Kruimeltje mist het spannende stadsleven. Hij besluit om weg te lopen, samen met zijn trouwe hond Moor. Maar wanneer hij onderweg naar de stad wordt tegengehouden door Anna en aan haar probeert te ontsnappen, worden zij allebei ontvoerd! Een oude bekende slechterik duikt op en heeft het op hen gemunt in de strijd om de goudmijn.

Wie is de moeder van Kruimeltje?

Torenstraat 5, 1981 BC Velsen-Zuid 6 mei 2019, 14. 15 uur – “Kom hier! Rotjong!”, roept de oud-ijzerboer – groene overall, pet en klompen – tegen zijn onzichtbare kwelgeest. Een paar tellen later vliegt hij door de lucht. Hij landt veilig op een dikke judomat, die buiten het zicht van de camera op de grond ligt.

 • In het oude dorp Velsen wordt de openingsscène opgenomen van Kruimeltje , het vervolg op Maria Peters’ kaskraker uit 1999 (1;
 • 136;
 • 000 bezoekers) naar het gelijknamige boek van Chris van Abkoude over een Rotterdamse straatjongen in de jaren twintig;
See also:  Wat Moet Je Doen Als Je Hond Dood Is?

Daarin vond het weesjongetje Kruimeltje (Ruud Feltkamp) eerst zijn moeder (Thekla Reuten) en vervolgens ook zijn vader (Rick Engelkes) terug, die rijk is geworden in Amerika. In het door Engelkes geproduceerde, door Diede in ‘t Veld ( Mees Kees de serie ; Spangas op survival ) geregisseerde vervolg woont Kruimeltje met zijn ouders (Kim Pieters heeft de moederrol overgenomen) in een kast van een landhuis buiten Rotterdam.

In de openingsscène loopt Kruimeltje over de markt in Rotterdam, als zijn oog valt op hoe de oud-ijzerboer zijn vastgebonden hond slaat. Kruimeltje twijfelt geen moment en bevrijdt de hond. Het beest en Kruimeltje gaan ervandoor, de oud-ijzerboer zet de achtervolging in.

Een volstrekte chaos is het resultaat: Kruimeltje stoot een stapel kisten om, de koppen van alle tulpen breken af in een bloemenstal, groente en fruit rollen over de grond. De oud-ijzerboer glijdt uit over de appels. Velsen-Zuid doet dienst als Rotterdam.

Tussen tal van Rijksmonumenten is een markt opgebouwd, met kramen vol bloemen, brood, kazen, groente en fruit en héél veel figuranten. Terwijl het gezicht van acteur Rein Hofman wordt natgemaakt met een plantenspuit overlegt In ‘t Veld even met cameraman Coen Stroeve.

Producent Rick Engelkes, in cowboy-outfit, en de nieuwe Kruimeltje, de dertienjarige musicalster Viggo Neijs, staan buiten het zicht van de camera’s de pers te woord (“Bij film moet je het vanbinnen voelen”, zegt Neijs voor de camera van SBS 6). Stroeve en alle figuranten nemen hun posities weer in.

“Repetitie… en actie!”, roept de opnameleider. “Grijp dat rotjoch!”, roept Hofman, voordat hij een enorme smakkerd maakt. In ‘t Veld komt achter zijn monitor vandaan. Hij is nog niet helemaal tevreden over de val.

“Je moet spelen alsof het glibberig is”, zegt hij. “Met iets meer paniek in je ogen, iets meer comedy!” Hofman antwoordt: “Alles voor de kunst”, en hij strompelt quasi-gewond terug naar zijn beginpositie. “Houdt het stil, we gaan ‘m opnemen”, zegt de opnameleider als alle groente en fruit weer is teruggelegd en de figuranten op de juiste plek staan.

Dan vliegt er een politie-helikopter over. Even later vliegt Hofman opnieuw door de lucht, nóg spectaculairder, maar nu heeft Stroeve nog commentaar. “Het moet in volle vaart aankomen”, zegt hij. “Dan wordt het een interessantere val.

” Stroeve neemt een aanloopje, gooit zijn benen in de lucht en land soepeltjes op de zwarte judomat. “Zoiets”, zegt hij. “Als er een dubbele mat ligt, is het dan makkelijker om achterover te vallen?”, vraagt de stuntcoördinator aan Hofman. “Dan kun je je benen misschien iets meer opgooien.

Wie is de vader van Kruimeltje?

Begin 20e eeuw leeft de 10-jarige Kruimeltje (Ruud Feltkamp) meer op straat dan thuis. Alhoewel, Kruimeltje heeft geen thuis. Hij is ondergebracht bij mevrouw Kosten (Sacha Bulthuis), die hem hardvochtig en liefdeloos behandeld. Het is winter aan het worden, maar zelfs de kerstboom die Kruimeltje heeft gebietst, wordt door mevrouw Koster afgewezen.

Ze betreurt de dag dat ze Kruimeltje in huis haalde. En dus struint Kruimeltje rond op straat en haalt veel kattenkwaad uit, waardoor hij ook voortdurend in aanraking komt met de politie. De laatste keer heeft groenteboer Wilkes (Hugo Haenen) nog een goed woordje gedaan voor Kruimeltje.

Door een ongelukkige val maakt mevrouw Koster het niet lang meer. Op haar sterfbed vertelt zij Kruimeltje over zijn ouders en geeft hem een medaillon met de fotootjes van zijn vader en zijn moeder. Na haar dood ontfermt Wilkes zich over Kruimeltje. Kruimeltjes vader blijkt een vriend van Wilkes te zijn geweest.

Wilkes gaat naar Amerika om Kruimeltjes vader te gaan zoeken. Kruimeltje is nu ondergebracht in het Gesticht voor Onverzorgde Kinderen, waar de strenge Vader Keyzer (Jan Decleir) de scepter zwaait. Ook dat bevalt hem totaal niet.

Door een toeval ontmoet Kruimeltje de beroemde pianiste Vera di Borboni (Thekla Reuten). Zij blijkt een speciale band met Kruimeltje te hebben. En Wilkes komt weer terug uit Amerika. Kruimeltje was de kerst familiefilm van 1999. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Chris van Abkoude heeft regisseur Maria Peters er een onderhoudende en warme film van gemaakt.

 • Peters is er in geslaagd het tijdsbeeld van begin 20e eeuw zeer sfeervol neer te zetten;
 • Mooie decors, een lekker pak sneeuw (dat hadden we dus toen nog) en een aangepast kleurenpalet;
 • Om het nostalgische sfeerbeeld te versterken neigt het kleurenpalet naar sepia (= de bruin/gele kleur die oude zwart/wit foto’s hebben);
See also:  Wanneer Hond Puber?

De acteerprestaties zijn van een prima niveau, waarbij de jonge Ruud Feltkamp met Kruimeltje een lekker eigenwijs jochie neerzet. De film wordt adequaat ondersteund door de muziek van Henny Vrienten en Ruth Jacott zingt de titelsong, op tekst en muziek van het bekende duo Fluitsma en Van Tijn.

In 2000 is de eerste release van Kruimeltje verschenen. Buena Vista heeft de film toen in een pan & scan versie uitgebracht op een DVD voorzien van een aantal aantrekkelijke extra’s. Als promotie voor de nieuwe Nederlandse familiefilm Pietje Bell, de nieuwe film van Maria Peters wederom naar een verhaal van Chris van Abkoude, is Kruimeltje door Buena Vista nu opnieuw uitgebracht.

Het beeldformaat is nu netjes breedbeeld, maar dit keer geen extra’s. Maar goed, die kun je voor de lage promotieprijs dan ook niet verwachten.

Hoe heet de meester van Pietje Bell?

Rolverdeling

Acteur Personage
Stijn Westenend Jozef Geelman
Katja Herbers Martha Bell
Rick Engelkes Paul Velinga
Herman Vinck Eindredacteur van de krant

.

Waar is Kruimeltje 2020 opgenomen?

Velsen-Zuid – Er komt een nieuwe Kruimeltje in de bioscoop. Deze week zijn de opnames van Kruimeltje 2. 0 gestart in Velsen-Zuid. De nieuwe verfilming gebaseerd op het boek van Chris van Abkoude zal vanaf 5 februari 2020 te zien zijn in de bioscoop. De dertienjarige musicalster Viggo Neijs uit Lelystad gaat de hoofdrol spelen in de nieuwe bioscoopfilm Kruimeltje.

 • Viggo, bekend van rollen in Ciske de Musical en Billy Elliot, stapt in de voetsporen van Ruud Feltkamp die in 1999 gestalte gaf aan het innemende straatjongetje Kruimeltje;
 • In Kruimeltje 2;
 • 0 zijn de ouders van het voormalige weesjongetje weer bij elkaar;

Zij hebben door het vinden van een goudmijn in Amerika genoeg geld verdiend om Kruimeltje op te laten groeien in een mooi landhuis. Kruimeltje moet alleen wennen aan zijn nieuwe leventje en mist de avonturen op straat. De oude Kruimeltje-film is een van de grootste Nederlandse bioscoophits van de afgelopen decennia.

Waar speelt Kruimeltje zich af?

Even opfrissen. – De film speelt zich af in Rotterdam in de jaren twintig. Kruimeltje woont samen met de strenge vrouw Koster, bij wie zijn moeder hem heeft achtergelaten. Kruimeltje wordt maar slecht verzorgd en zwerft over straat op zoek naar klusjes om wat te verdienen.

Samen met zijn vriendje Keesie haalt hij heel wat ongein uit. Mevrouw Koster geeft Kruimeltje op haar sterfbed een medaillon met de foto’s van zijn ouders, waarna hij vastberaden is zijn vader te zoeken.

Gaat dit hem lukken?.

Wie heeft Kruimeltje?

Kruimeltje is een jeugdboek uit 1923 van de Nederlandse schrijver Chris van Abkoude. Het gaat over een tienjarig zwerfjongetje, dat na veel tegenslagen uiteindelijk zijn ouders weer terugvindt. Het boek is vele malen herdrukt en behoort samen met de Pietje Bell -verhalen tot Van Abkoudes bekendste werk.

Is Kruimeltje een C boek?

Vaak samen gekocht –