Hoe Heette De Eerste Hond In De Ruimte?

Hoe Heette De Eerste Hond In De Ruimte
Een hondje in de Spoetnik II – Op 3 november 1957 besloten de russen om een hondje de ruimte in te schieten. Het hondje heette Laika en ze werd vastgebonden in een speciaal voor haar gebouwd harnas in de Spoetnik II. Laika was haar leven als zwerfhond begonnen, en eindigde als het eerste levende wezen dat vanaf de aarde de ruimte in werd gestuurd.

 • Laika kon in leven worden gehouden met voedsel en water, maar ze zat zo stevig vast in het harnas dat ze zich niet bewegen kon;
 • De Spoetnik was echter niet in staat om haar naar de aarde terug te brengen;

Men wist voor de lancering dus al dat Laika zou sterven op de ruimtereis. Het was de bedoeling dat het beestje een tijdje zou leven. Gegevens over haar lichamelijke conditie, zoals hartslag en bloeddruk, zouden naar de aarde verzonden worden. Daarna zou er gif in haar eten gestopt worden zodat ze sterven zou.

Wat is er gebeurd met Laika?

Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.

Hoe heet het hondje in de ruimte?

Het hondje Laika, het eerste levende wezen dat in 1957 de ruimte in ging, is al enkele uren na de lancering om het leven gekomen, door oververhitting en stress In de geschiedenisboeken staat, op basis van Russische informatie, dat het hondje pas na vier à vijf dagen is omgekomen in zijn ruimtecapsule, de Sputnik 2.

Hoe heet de eerste hond op de maan?

Op 3 november 1957 lanceerden de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevond zich een hondje genaamd Laika. De viervoeter werd het eerste dier dat levend rond de aarde zou cirkelen. Tijdens ruimtevaartprogramma’s waren al eerder dieren de ruimte ingestuurd, maar die hadden allemaal geen volledige omloop volbracht. Hoe Heette De Eerste Hond In De Ruimte Hondje Laika De drie jaar oude Laika was speciaal voor het project van de straat in Moskou gehaald. Haar naam is afgeleid van het Russische woord voor “blaffer”. Voorafgaand aan haar bijzondere reis onderging Laika verschillende operaties zodat sensoren voor hartslag, bloeddruk en ademhaling aangebracht konden worden. Ze werd getraind om in steeds kleinere ruimtes te kunnen overleven. Hoe Heette De Eerste Hond In De Ruimte Laika Op 3 november 1957 werd het hondje in de Spoetnik geplaatst om vervolgens vanaf het lanceerplatform bij Bajkonoer de ruimte in te worden geschoten. Dat Laika de ruimtereis niet zou overleven stond vooraf al vast, al suggereerden de Sovjets enige tijd dat het de bedoeling was het hondje weer levend terug op aarde te krijgen. De Spoetnik II was echter helemaal niet ontworpen voor een terugkeer naar de aarde.

Laika zou de historische ruimtereis niet overleven. Daarnaast werd de hond af en toe rondgedraaid in een centrifuge zodat ze zou wennen aan veranderingen in zwaartekracht en men leerde haar voedsel in geleivorm te accepteren, omdat dat in de ruimte eenvoudiger toegediend kon worden.

Bijna twee weken na de lancering werd door de Sovjet-autoriteiten bekendgemaakt dat Laika was gestikt. Ongeveer tien dagen na de lancering, onder meer door zuurstofgebrek. Hierna zou de kunstmaan nog bijna vijf maanden om de aarde cirkelen, om op 14 april 1958 uiteindelijk te verbranden in de dampkring. Hoe Heette De Eerste Hond In De Ruimte Ruimtepak voor Laika ( CC BY-SA 2. 0 – James Duncan – wiki) In 2002, decennia later dus, maakte de Russische wetenschapper Dimitri Malashenkov bekend dat Laika veel eerder overleed, namelijk vijf tot zeven uur na de lancering. Ze zou zijn overleden aan oververhitting en stress, nog voor de voltooiing van de vierde omloop.

Wat is de eerste hond ter wereld?

Europese jagers en verzamelaars waren de eersten die de wolf domesticeerden en stonden dus aan de wieg van de hond zoals we die vandaag de dag kennen. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Europeanen zouden de wolf zeker 18. 000 jaar geleden al gedomesticeerd hebben. “We ontdekten dat niet recente wolven, maar oude Europese wolven direct verwant waren aan de hond,” vertelt onderzoeker Robert Wayne, verbonden aan de University of California, Los Angeles.

 1. De vondst is in lijn met eerder onderzoek waaruit bleek dat de oudste fossiele resten van honden in Europa terug te vinden zijn;
 2. Genen Wayne en zijn collega’s bestudeerden tien oude, ‘wolfachtige’ dieren en acht oude ‘hondachtige’ dieren;

De dieren leefden meer dan 1000 jaar geleden (sommigen zelfs 30. 000 jaar geleden) en waren allemaal afkomstig uit Europa. Op basis van de genen van de dieren concluderen de onderzoekers dat de gedomesticeerde honden genetisch nauw gerelateerd waren aan inmiddels uitgestorven wolven die in Europa leefden.

Jagers en verzamelaars De onderzoekers vermoeden dat de eerste wolven door Europese jagers en verzamelaars gedomesticeerd werden. “De wolf is het eerste gedomesticeerde dier en de enige grote vleesetende soort die mensen ooit hebben gedomesticeerd,” stelt Wayne.

“Dat vond ik altijd een beetje apart. Andere wilde dieren werden gedurende de ontwikkeling van de landbouw gedomesticeerd en moesten daarna in de nabijheid van mensen blijven. Dat zou voor een groot, agressief roofdier (zoals de wolf, red. ) een lastige situatie zijn.

 1. Maar als de domesticatie van wolven samenviel met het bestaan van jagers en verzamelaars, kan men zich voorstellen dat wolven eerst voordeel haalden uit karkassen die mensen achterlieten – een natuurlijke rol voor een grote vleeseter – en later dichter bij de mensen gingen verblijven;

” Het idee van wolven die gingen waar jagers en verzamelaars gingen, kan mogelijk verklaren hoe deze wolven uiteindelijk evolueerden tot de hond. De wolven die de mens volgden, zouden hun territorium hebben opgegeven en waarschijnlijk niet of nauwelijks meer gepaard hebben met wolven die in dat territorium achterbleven.

 • “We hebben vandaag de dag een vergelijkbaar proces,” vertelt Wayne;
 • Hij denkt dan aan wolven in Noord-Amerika die het rendier tijdens zijn duizend kilometerlange reis vergezelt;
 • Wanneer deze wolven tijdens de winter weer terugkeren naar hun eigen territorium, paren ze niet met wolven die daar leven en nooit migreren;

De onderzoekers denken dat ditzelfde proces speelde onder de wolven die achter de mens aangingen, waardoor zij zich uiteindelijk tot een aparte soort ontwikkelden. Het onderzoek van Wayne is ongetwijfeld niet onomstreden. Eerdere studies wezen er namelijk op dat de hond in het Midden-Oosten ontstond.

Wayne denkt die resultaten echter wel te kunnen verklaren. “Toen we eerder overeenkomsten ontdekten tussen wolven uit het Midden-Oosten en gedomesticeerde honden, waren die overeenkomsten waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen honden en wolven.

Het suggereert niet per se dat de hond in het Midden-Oosten ontstond.

See also:  Welke Hond Blijft Klein?

Hoe heet de Russische hond?

LONDEN – De Russische hond Laika, het eerste levende wezen dat in een baan om de aarde draaide, leefde veel korter dat de Sovjet-autoriteiten destijds vertelden. Dit heeft de Britse omroep BBC maandag gemeld. Destijds, in november 1957, werd verteld dat de hond een week na de geruchtmakende lancering in de Spoetnik 2 pijnloos was gestorven.

Maar nu blijkt dat Laika al enkele uren na de lancering stierf aan oververhitting en paniek. Dimitri Malesjenko van het Instituut voor Biologische Problemen in Moskou maakte de nieuwe versie van de gebeurtenissen bekend in Houston op het onlangs gehouden Wereld Ruimte Congres.

De lancering van de 113 kilogram wegende Spoetnik 2 kwam minder dan een maand na de lancering van de Spoetnik 1 (achttien kilogram), de eerste satelliet die ooit werd gelanceerd. De wereld was volslagen verrast door de lanceringen. Vooral in de VS kwamen ze hard aan, omdat de Amerikanen in de veronderstelling leefden een voorsprong te hebben op de Sovjet-Unie in de race naar de ruimte.

Zwerfhond Laika was een zwerfhond die van de straten van Moskou was geplukt. Kort na de lancering maakten de Russische ruimtevaartautoriteiten bekend dat het niet de bedoeling was dat het dier levend naar de aarde zou terugkeren.

Dat leidde in veel kringen tot verontwaardigde reacties. De sensoren die op Laika waren aangebracht, gaven aan dat de hartslag van het dier tijdens de lancering met een factor drie toenam. Toen gewichtsloosheid intrad daalde de hartslag weer, maar dat duurde drie keer zo lang als tijdens proeven in een centrifuge op aarde.

 1. Daaruit bleek de geweldige stress waar Laika onder leed;
 2. Volgens Malasjenko begon de vochtigheidsgraad en de temperatuur in de satelliet na de lancering toe te nemen;
 3. Vijf tot zeven uur na de begin van de vlucht werden er geen levenstekenen van Laika meer waargenomen;

Tijdens de vierde omloop om de aarde werd duidelijk dat het dier was omgekomen door oververhitting en stress. Tot nu toe werd aangenomen dat het dier zeker vier dagen en mogelijk zelfs zeven dagen had geleefd. De Spoetnik 2, met Laika aan boord, draaide 2570 maal om de aarde en verbrandde op 4 april toen het terugkeerde in de dampkring..

Wat was het eerste dier op de maan?

Maandieren – In 1960 kwamen de Russische honden Belka en Strelka met succes in een baan om de aarde en keerden heelhuids wel terug. De Amerikanen importeerde chimpansees uit Afrika en stuurde minstens twee ervan de ruimte in voordat ze een mens lanceerden.

Schildpadden die door de Sovjets werden gelanceerd waren de eerste dieren die rond de maan vlogen in september 1968. Er worden nu nog steeds proefjes gedaan met dier in de ruimte. Maar nu gaan er gewoon mensen mee, om op de dieren te passen.

Er zijn nog geen dieren geland op de maan, maar dat kan nog komen.

Wat betekent de naam Laika?

Laika – Laika is een Oost-Europese naam die voornamelijk voor honden wordt gebruikt, maar af en toe ook als meisjesnaam voorkomt. Het betekent “blaffer”. De Russische hond Laika speelde een grote rol in de ruimtevaart. Zij was het eerst wezen dat levend een omloop om de aarde volbracht. Ze werd van de Russische straten gehaald en onderging samen met tw. Gevonden op http://www. ensie. nl/definitie/Laika.

Hoe is de hond ontstaan?

Honden stammen af van de wolf. Inmiddels is de hond waarschijnlijk de diersoort met de meeste fysieke variatie. [1] We kennen bijvoorbeeld Chi Hua Hua’s van 1,5 kilo tot een Deense Doggen van bijna 90 kilogram. De lichaamsbouw, kop, oren, staart, vacht kent vele variaties. Hoe kan het dat al deze verschillende typen honden van dezelfde soort wolf afstammen? De hond (Canis lupus familiaris) is een roofdier uit de familie van de hondachtigen (Canidae).

 • DNA onderzoek wijst uit dat de Euraziatische grijze wolf de voorouder is van gedomesticeerde honden;
 • Van daaruit is de hond geëvolueerd naar een diersoort met vele verschillende verschijningen;
 • Honden zijn waarschijnlijk de diersoort met de meeste fysieke variatie;

[2] We kennen bijvoorbeeld kleine hondenrassen zoals de Chi Hua Hua die 19 cm hoog en 1,5 kilo kan zijn. Er zijn grote hondenrassen zoals de Deense Dog die wel 107 cm hoog en bijna 90 kilogram kunnen worden. En er zijn honderden hondenrassen die er tussen in liggen qua hoogte, gewicht en uiterlijk.

 1. De vorm van het de kop, schedel, neus en lichaamsbouw van honden kunnen sterk variëren;
 2. Er zijn honden met tiporen, knoporen, rozenoren, hangende oren, kurketrekkeroren, lobvormige oren en meer;
 3. Ook de staart kent vele variaties: zwaardstaarten, otterstaarten, sikkelstaarten, ringstaarten en krulstaarten;

We kennen daarnaast honden met onder andere korte en lange beharing, krulhaar, ruwhaar en zelfs naakthonden. Hoe kan het dat al deze verschillende typen honden van dezelfde wolvensoort afstammen?.

Hoeveel honden zijn er in de ruimte geweest?

Er zijn inmiddels al aardig wat mensen de ruimte in geweest, maar wist je dat dieren de eerste waren in de ruimte? Welk dier was de eerste? Lang voordat de eerste man de ruimte in geschoten kon worden, werd er flink geëxperimenteerd met ander leven. Het meest bekende dier is het hondje Laika, maar er zijn nog veel meer dieren die een plaatsje in onze geschiedenisboeken verdienen.

 • De allereerste dieren die de ruimtevaarders genoemd mogen worden waren…fruitvliegen! Fruitvliegen? Jazeker;
 • Op 20 februari 1947 zonden de Amerikanen fruitvliegen de ruimte in;
 • Het mooiste aan dit verhaal? Ze hebben de vlucht overleefd;

De raket waarmee ze naar 108km hoogte zijn gekomen was een Nazi V-2 raket die door de Amerikanen veroverd was. Albert II was de eerste aap in de ruimte. Op 4 juni 1949 kwam hij tot een hoogte van 134km. De parachute werkte niet goed waardoor Albert helaas bij neerkomen is overleden.

 • Zijn voorganger Albert I overleed toen de raket faalde;
 • Hierna zijn er nog meer aapjes met de naam Albert omgekomen bij tests met de raket;
 • Er zijn in totaal 32 apen de ruimte in gestuurd;
 • 15 augustus 1950 was de eer aan een muis;
See also:  Waarom Stopt Man Bijt Hond?

Helaas werkte de parachute niet goed waardoor de muis het niet heeft overleefd. Er zijn er nog meer muizen gelanceerd door de Amerikanen in de jaren ‘50 tot er overgestapt werd op apen, die meer lijken op mensen. Aap Able Bron: Flickr Eind jaren 50 werd er succes geboekt met de aapjes Able en Baker. Deze twee, waarvan een een resus aapje en de ander een doodshoofdaapje, kwamen na de vlucht weer levend op aarde. Ze hadden blootgestaan aan 32x de aantrekkingskracht van de aarde en zijn in totaal 9 minuten gewichtloos geweest. Chimpansee Ham (1961) voerde tijdens zijn vlucht simpele opdrachten uit.

Hij was de eerste chimpansee in de ruimte en kwam heelhuids weer terug. Dit was een grote stap omdat chimpansees en mensen veel op elkaar lijken! Als chimpansees de ruimte kunnen overleven, kunnen mensen dat ook, dachten veel wetenschappers.

Rusland heeft voor een andere aanpak gekozen. Zij haalden honden van de straat en lanceerde deze in de jaren 50 in een lagere baan om de aarde. In totaal gaat het om 12 honden waarvan in 1 in 1957 de naam Laika had. Op 3 november van dat jaar, met de Sputnik 2, werd Laika gelanceerd. In 1960 lukte het wel om twee honden levend terug te krijgen. Hun namen waren Belka en Strelka. Ze gingen echter niet alleen maar werden vergezeld door 42 muizen, 2 ratten en een konijn. De Russen waren de eerste die een baan rondom de maan maakte in 1968 met een ruimtevaartuig bewoond door; twee schildpadden, vliegen, meelwormen, planten, zaden en bacteriën.

Ze heeft een paar uur geleefd tot ze helaas overleed aan stress en warmte. De russen hadden overigens geen terugkeerplan voor Laika. Ze kon in haar capsule ook niet bewegen. Leuk weetje: Laika betekent zoveel als ‘ blaffer’ haar eigenlijke naam was Kudryavka wat kleine krullenbol zou betekenen.

Niet alleen Amerika en Rusland hebben dieren de ruimte in gelanceerd. Ook China (muizen, ratten en honden), Frankrijk (kat) en Iran (aap) hebben hiermee geëxperimenteerd. Hoewel het nu geen groot nieuws meer is om een dier in de ruimte te krijgen, weerhield dit Iran in 2013 niet van om een aap de ruimte in te sturen.

Jaartal Diersoort
1947 Fruitvliegen
1949 Aap (Albert ||)
1950 Muizen en honden
1957 Laika (Hond)
1959 Apen (Able & Baker)
1961 Apen (Ham)
1963 Kat (Felicette)
1968 Schildpadden, vliegen, meelwormen
1973 Spinnen (Anita & Arabella)

.

Welke dieren zijn er al in de ruimte geweest?

‘ Voordat de eerste mens een ruimtevlucht maakte, gebruikten landen onder meer chimpansees, honden en konijnen als proefdieren. Wetenschappers waren er destijds van overtuigd dat als de dieren konden overleven in de gewichtsloosheid, de extreme snelheden en de flitsende acceleraties, het mensen wellicht ook zou lukken.

Wie heeft de hond ontdekt?

 1. ↑ Linnaeus, C. (1758). Systema naturae ed. 10: 38
 2. ↑ Omhoog naar: a b ( en ) Rabies is killing more than 55,000 a year. The Independent ( 11 oktober 2011 ). Gearchiveerd op 12 juli 2021. Geraadpleegd op 12 juli 2021.
 3. ↑ Omhoog naar: a b C. Vilà, P. Savolainen, J. Maldonado, e. (1997). Multiple and ancient origins of the domestic dog. Science 276 : 1687–1689.
 4. ↑ C. Vilà, I. Amorim, J. Leonard, e. (1999). Mitochondrial DNA phylogeography and population history of the grey wolf Canis lupus. Molecular Ecology 8 : 2089–2103
 5. ↑ Balter, M. (2010). Burying Man’s Best Friend, With Honor. Science 329  (5998): 1464-1465. DOI : 10. 1126/science. 329. 5998. 1464-b.
 6. ↑ Omhoog naar: a b Acland, G. , Ostrander, E. (2002). Population Genetics: The dog that came in from the cold. Heredity 90 : 201–202. DOI : 10. 1038/sj. hdy. 6800224.
 7. ↑ Ostrander, E. , Wayne, R. (2005). The canine genome. Genome Research 15 : 1706-1716. DOI : 10. 1101/gr. 3736605.
 8. ↑ Druzhkova, A. , Thalmann, O. , Trifonov, V. , Leonard, J. , Vorobieva, N. (2013). Ancient DNA Analysis Affirms the Canid from Altai as a Primitive Dog. PLoS ONE 8  (3): e57754. DOI : 10. 1371/journal. pone. 0057754.
 9. ↑ Germonpré, M. (2009). Fossil dogs and wolves from Palaeolithic sites in Belgium, the Ukraine and Russia: osteometry, ancient DNA and stable isotopes. Journal of Archaeological Science 36  (2): 473-490. DOI : 10. 1016/j. jas. 2008. 09. 033.
 10. ↑ Thalmann, O. (2013). Complete Mitochondrial Genomes of Ancient Canids Suggest a European Origin of Domestic Dogs. Science 345  (6160): 871-874. DOI : 10. 1126/science. 1243650.
 11. ↑ Abby Grace Drake, A. , Coquerelle, M. , Colombeau, G. (2015). 3D morphometric analysis of fossil canid skulls contradicts the suggested domestication of dogs during the late Paleolithic. Scientific Reports 5  (8299)  DOI : 10. 1038/srep08299.
 12. ↑ Germonpré, M. , Sablin, M. (2015). Palaeolithic dogs and Pleistocene wolves revisited: a reply to Morey (2014). Journal of Archaeological Science 54 : 210–216. DOI : 10. 1016/j. jas. 2014. 11. 035.
 13. ↑ Wolfgang M. Schleidt & Michael D. Shalter (2003). Co-evolution of Humans and Canids; An Alternative View of Dog Domestication: Homo Homini Lupus? Evolution and Cognition 9 (1): 57 e.
 14. ↑ Carl Zimmer , From Fearsome Predator to Man’s Best Friend , New York Times , Science, 16 mei 2013
 15. ↑ Scott F. Gilbert , DevBio, A Companion to Developmental Biology , 7de editie, Sinauer Associates, Chapter 23 Evolution and Domestication: Selection on Developmental Genes? Onlineversie
 16. ↑ Virginia Morell , Wolves cooperate but dogs submit, study suggests , Sciencemag. org, 19 augustus 2014
 17. ↑ Virginia Morell , How Wolf Became Dog. Scientific American , juli 2015
 18. ↑ Erik Axelsson et al. (2013). The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet. Nature 495 : 360–364
 19. ↑ Lyudmila N. Trut (1999). Early Canid Domestication: The Farm-Fox Experiment. American Scientist 87 : 160–169; online-versie
 20. ↑ F. Zeuner (1963). A History of Domesticated Animals (Harper & Row, New York)
 21. ↑ H. Epstein (1971). The Origin of the Domestic Animals of Africa (Africana Publishing, New York)
 22. ↑ I. Brisbin Jr. (1976). American Kennel Gazette januari, p. 23.
 23. ↑ Boor-van der Putten I. (2003). The canine veterinary medicine in the Middle Ages according to Le Livre de Chasse by Gaston Phoebus. Hist. Med. Vet. 28 (1): 1–11
 24. ↑ R. Nickel, A. Schummer, E. Seiferle. Lehrbuch der Anatomie der Haustiere , Band 1, 6. Auflage, Paul Parey Verlag, ISBN 3-489-58016-8 , Afbeelding 239 en 245
 25. ↑ Dellmann e. , Cytology and Microscopic Anatomy , Williams & Wilkins, ISBN 0-683-01467-6 , p. 354
 26. ↑ Lehrbuch der Anatomie der Haustiere , Band IV, 3. Auflage, Verlag Paul Parey, ISBN 3-489-58216-0 , p. 413 ff.
 27. ↑ Neitz, J. , Geist, T. & Jacobs, G. (1989). Visual neuroscience, Color vision in the dog. Department of Psychology, University of California Santa Barbara 93106
 28. ↑ Laurie Iseel-Tarver, Jasper Rine (1997). The Evolution of Mammalian Olfactory Receptor Genes. Genetics 145 (1): 184 e. ; online versie
 29. ↑ Lehrbuch der Anatomie der Haustiere , Band IV, 3. Auflage, Verlag Paul Parey, ISBN 3-489-58216-0 , p. 134 e.
 30. ↑ Patrick McCaffrey The limbic system ; The Neuroscience on the Web Series: Chapter 5. The Corpus Striatum, Rhinencephalon, Connecting Fibers, and Diencephalon
 31. ↑ Gray, Henry (1918). Anatomy of the human body : 825
 32. ↑ Omhoog naar: a b c d Concannon, P. , England, G. , Verstegen, J. & Linde-Forsberg, C. (Eds. ) Recent Advances in Small Animal Reproduction.
 33. ↑ Richard C. Hill (1998). The Nutritional Requirements of Exercising Dogs. The Journal of Nutrition 128 : 2686S–2690S
 34. ↑ Richard F. Butterwick & Amanda J. Hawthorne (1998). Advances in Dietary Management of Obesity in Dogs and Cats. The Journal of Nutrition 128 (12): 2771S–2775S
 35. ↑ Erin L. Streiff, Bettina Zwischenberger, e. (2002). A Comparison of the Nutritional Adequacy of Home-Prepared and Commercial Diets for Dogs. The Journal of Nutrition 132 : 1698S–1700S
 36. ↑ Lulich, J. , Osborne, C. , Thumchai, R. Epidemiology of canine calcium oxalate uroliths. Identifying risk factors, Minnesota Urolith Center, College of Veterinary Medicine, University of Minnesota, St. Paul, USA
 37. ↑ Richardson, D. (1992). The role of nutrition in canine hip dysplasia, The Veterinary Clinics of North America. Small Animal Practice 22 (3): 529–40
 38. ↑ PTSS-hulphond
 39. ↑ Epilepsie-hulphond
 40. ↑ ( en ) Chris Bishop , The Encyclopedia of Weapons of World War II: The Comprehensive Guide to Over 1,500 Weapons Systems, Including Tanks, Small Arms, Warplanes, Artillery, Ships and Submarines. Sterling Publishing Company (2002), p. 205. ISBN 978-1-58663-762-0.
 41. ↑ Debijbel. nl
 42. ↑ Cultural Catholic – Saint Roch (Saint Rocco). www. culturalcatholic. com. Gearchiveerd op 27 november 2020. Geraadpleegd op 12 juli 2021.
 43. ↑ Malik ibn Anas, al-Muwatta (Egypt: al-Babi al-Halabi, n. ), 2:969. Reported in El Fadl
 44. ↑ Abu Huraira Volume 3, Book 40, Number 551.
 45. ↑ ( en ) Judaism and Dogs. My Jewish Learning. Gearchiveerd op 13 juni 2021. Geraadpleegd op 12 juli 2021.
 46. ↑ Judaism & The Treatment of Animals. www. jewishvirtuallibrary. org. Gearchiveerd op 17 april 2021. Geraadpleegd op 12 juli 2021.
 47. ↑ https://www. thejc. com/news/israel/hounds-from-hell-rabbis-sign-anti-dog-edict-1. 486441
 48. ↑ Omhoog naar: a b Boyce, Mary 1989. A History of Zoroastrianism: The Early Period. 303
 49. ↑ ( en ) Joseph H. Peterson. “AVESTA: VENDIDAD: Fargard 13”. avesta. org. Retrieved 2015-05-12.
 50. ↑ Omhoog naar: a b Wayback Machine. web. archive. org ( 11 december 2017 ). Gearchiveerd op 24 oktober 2021. Geraadpleegd op 12 juli 2021.
 51. ↑ Omhoog naar: a b Web. archive. org
 52. ↑ Hondebeten in perspectief, 2008, WUR
 53. ↑ ( 998/2003/EG en 592/2004/EG )
 54. ↑ Profiel: de hond in de kunst. Maartje den Breejen ( 15 oktober 2013 ). Gearchiveerd op 19 oktober 2020. Geraadpleegd op 12 juli 2021.
 55. ↑ Omhoog naar: a b FCI breeds nomenclature , FCI
 56. ↑ Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus ; enkel rashonden zijn opgenomen, straathonden dus niet; gerangschikt volgens het aantal geboorten in 2005
 57. ↑ Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland ; uitsluitend rashonden met FCI stamboom ingeschreven in het NHSB zijn opgenomen, niet-rashonden (bastaarden) dus niet; gerangschikt volgens het aantal ingeschreven honden in het NHSB in 2007

Waarom is de hond het oudste dier?

Oudste hond – Wie wil weten wie de eerste hond was, komt al snel uit bij de resten die zijn gevonden in prehistorische vondsten. Deze dateren van ongeveer twaalf tot veertienduizend jaar geleden. Rond 40. 000 tot 100. 000 jaar geleden zouden de eerste wolven door de mens gevangen zijn en gehouden worden als een soort van huisdier.

Uit het verre oosten is bekend dat ongeveer 15. 000 jaar geleden de huishond ontstond. Wat er in die tussentijd allemaal is gebeurt, blijft waarschijnlijk een gok. Hoe dan ook, het heeft geleidt tot het huisdier dat we nu erg waarderen en waar we van zijn gaan houden: de trouwe huisvriend de hond.

© 2010 – 2022 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Wat voor soort hond was Laika?

De Oostsiberische laika is een ras dat komt uit Rusland. De honden worden gemiddeld 58 cm groot. Het zijn honden die in worden gezet voor de jacht op wild, hierbij kun je denken aan beren, otters, zwijnen en elanden. De oren van de hond worden overeind gedragen, net als bij veel herdershonden.

Wat betekent de naam Laika?

Laika – Laika is een Oost-Europese naam die voornamelijk voor honden wordt gebruikt, maar af en toe ook als meisjesnaam voorkomt. Het betekent “blaffer”. De Russische hond Laika speelde een grote rol in de ruimtevaart. Zij was het eerst wezen dat levend een omloop om de aarde volbracht. Ze werd van de Russische straten gehaald en onderging samen met tw. Gevonden op http://www. ensie. nl/definitie/Laika.

Welke dieren zijn er in de ruimte geweest?

Wie was de eerste mens in de ruimte?

Wie was de eerste mens in de ruimte? – Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties ‘Yuri Night’ gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.

De vlucht bestond uit een enkele baan om de aarde en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Zoals gepland landde Gagarin apart van zijn capsule aan een parachute, na op 7 km hoogte zijn capsule verlaten te hebben.

Het was de tijd van de koude oorlog waarbij Amerika en Rusland streden om het recht van de sterkste en vooral de snelste in space: de #spacerace! Foto: Roscosmos.