Hoe Hond Afleren Binnen Plassen?

Hoe Hond Afleren Binnen Plassen

Opwinding – Ten gevolge van opwinding kunnen honden de controle over hun blaasspieren verliezen en een plasje laten lopen. Deze opwinding kan bestaan uit enthousiasme en blijdschap, maar ook spanning. We zien dit ook voornamelijk bij pups en jonge honden.

Deze worden bij een begroeting of tijdens het spelen soms zo enthousiast dat ze de urine laten lopen. Probeer een begroeting zo rustig mogelijk te laten verlopen en blijf daarbij zelf rustig. Als dit onvoldoende werkt, kunt u de hond bij binnenkomst eerst negeren en pas weer aanhalen wanneer deze wat rustiger is geworden.

Daarnaast is het verstandig om voor en na het spelen de hond de kans te geven om te gaan plassen en hou de spelletjes kort. Dit maakt de kans op ongewenst plassen kleiner.

Wat moet je doen als je hond in huis plast?

Honden die voorheen prima zindelijk waren kunnen soms opeens in huis gaan plassen. Een vervelend probleem voor zowel baasje als hond. De oorzaken zijn divers maar meestal goed behandelbaar. Wat kan de oorzaak zijn? Eén van de oorzaken van in huis plassen is een blaasontsteking.

Vaak zie je dan dat je hond veel kleine plasjes doet, ook tijdens het uitlaten plast hij/zij veel vaker dan normaal. Bij gesteriliseerde teefjes komt urine-incontinentie met enige regelmaat voor, maar ook reutjes en intacte teefjes kunnen hiermee te maken krijgen.

Bij, met name ongecastreerde, reuen komt het voor dat ze na het plassen steeds druppels urine blijven lekken. Dit kan wijzen op problemen met de prostaat. Tot slot kan het voorkomen dat je hond niet alleen in huis plast, maar daarnaast ook veel is gaan drinken.

Je hond produceert dan zoveel urine dat hij of zij het gewoon niet meer op kan houden. Hoewel gedrag ook een oorzaak kan zijn, zie je dit bij honden niet vaak en moeten medische oorzaken eerst uitgesloten worden.

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen.

 1. Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig;
 2. Meestal zal verder onderzoek gedaan worden naar de prostaat en afhankelijk van de uitkomst, zal een behandeling ingesteld worden;
 3. Veel drinken en veel plassen duidt bijna altijd op een (ernstig) onderliggend probleem;

Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.

De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen.

Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek. Daarnaast zal de dierenarts uitgebreid vragen stellen aan jou als eigenaar.

Hoe lang spelen de problemen al, plast je hond grote of juist kleine plasjes, zit er bloed bij de urine, druppelt je hond urine na of spelen er naast het in huis plassen nog andere problemen? Uit jouw verhaal kan de dierenarts een hoop nuttige informatie halen.

Ook zal de dierenarts je hond goed van top tot teen onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo van de blaas, het op kweek zetten van urine of een bloedonderzoek. De dierenarts zal vervolgens met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen..

Waarom blijft een hond binnen plassen?

Blaasontsteking – Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine,  troebele urine, koorts en veel drinken en plassen.

Gesteriliseerde teven hebben een verhoogde kans op blaasontsteking. Blaasontsteking kan worden vastgesteld door urineonderzoek en is goed te behandelen. Er zijn een aantal  natuurlijke middelen ter ondersteuning van de blaas en urinewegen.

Als de blaasontsteking snel terugkomt en bij blaasontsteking bij reuen en bij niet-gesteriliseerde teven moet je altijd alert zijn op andere aandoeningen. Denk aan nierbekkenontsteking, nierfalen, prostaatontsteking, blaasstenen, blaastumor, suikerziekte, of ziekte van Cushing.

Hoe leer ik mijn pup binnen plassen af?

Markeergedrag – Sommige mannelijke intacte honden hebben de neiging om overal ‘geurvlaggen’ te gaan plaatsen. Deze manier van plassen wordt markeren genoemd. Ze doen dit om hun territorium af te bakenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit binnenshuis gebeurt! Wanneer de positie van de hond binnen de groep of het gezin niet duidelijk is, kan dit optreden.

See also:  Hoe teken je een hond?

Maar ook bij het zien van een andere hond, een loops teefje in de buurt of een andere hond in huis, kan dit optreden. Gehoorzaamheidstraining kan helpen om goed de regels te stellen en duidelijk leiderschap naar de hond toe te tonen.

Ook (chemische)  castratie  biedt een uitkomst. Straf jouw hond nooit bij het vinden van een ongewenst plasje. Duw hem er zeker niet met zijn neus in. Straffen maakt de situatie alleen maar erger! Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet.

Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten. Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen. Wanneer het maar niet lukt, kan gedragstraining noodzakelijk zijn.

Om de training te ondersteunen kan je gebruik maken van Kalmerende voedingssupplementen. Deze supplementen helpen tegen stress en spanning, factoren die ongewenst plasgedrag veroorzaken. Bestel hier je voedingssupplement voor je hond tegen angst, stress en spanning.

Waarom plast een volwassen hond in huis?

Hond plast in huis als er visite komt – Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets. Hoe Hond Afleren Binnen Plassen Ik help je daar graag bij. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Waarom wordt mijn hond niet zindelijk?

Een onzindelijke hond kan een groot probleem zijn. Of er iets aan te doen is en hoe eenvoudig dat is, ligt aan de oorzaak en de vorm van de onzindelijkheid. Er is een aantal verschillende factoren die onzindelijkheid kunnen veroorzaken. Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd.

Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.

Let u de eerste weken niet goed op, dan leert de pup dat hij zijn ontlasting best binnen kan doen en wordt het moeilijk dit weer af te leren. Bij de ene pup duurt het zindelijk worden langer dan bij de andere. Echt zindelijk zijn veel honden pas na een aantal maanden.

Met ‘echt zindelijk’ bedoelen we dat de pup weet dat hij zijn behoeften buiten moet doen, het langere tijd kan ophouden en aangeeft wanneer hij naar buiten moet. In het begin moet u heel regelmatig met de pup naar buiten.

‘s Nachts of op momenten dat u de pup niet in de gaten kunt houden kunt u de pup het beste in een bench zetten. De pup zal deze als een nest beschouwen en de bench zo lang mogelijk schoon houden. De bench mag dan niet te groot zijn, anders verdeelt de pup deze in een deel om te slapen en een deel om zijn behoeften te doen.

Een bench die op de groei is gekocht kunt u kleiner maken door een schot tussen de tralies door te schuiven. Laat de pup indien nodig ook ‘s nachts om de paar uur naar buiten. Verleng de duur tussen twee uitlaatbeurten geleidelijk zodat de pup leert het steeds iets langer op te houden.

Beloon de pup met uw stem, steeds als hij buiten zijn behoeften doet. Normaal gesproken zal een hond zijn eigen nest niet bevuilen. Honden die echter langere tijd in een kennel zijn gehouden zonder daar regelmatig uit te worden gelaten, kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen.

 1. Dit komt bijvoorbeeld vaker voor bij honden die niet onder huiselijke omstandigheden opgroeien, bijvoorbeeld bij pups die continu in kennels of een hok worden gehouden, dan bij pups die wel in huis opgroeien;

Omdat de hond geen kans heeft gehad om zijn behoeften ergens anders te doen, is hij eraan gewend dat hij zijn eigen plek moet bevuilen. Hij zal zijn dan ook gewoon in zijn bench plassen en sommige van deze honden weigeren zelfs om buitenshuis hun behoeften te doen.

Het is een enorme klus om dit gedrag weer te doorbreken en de hond alsnog zindelijk te krijgen, dit vergt veel tijd en aandacht. Een vorm van onzindelijkheid die bij pups of bij onderdanige honden voorkomt is het submissief plassen oftewel het ‘deemoedsplasje’.

Deze honden doen een plasje als ze geconfronteerd worden met benadering door iets of iemand die ze bedreigend of imponerend vinden. Hierbij nemen ze een lage houding aan, zakken wat door hun poten of gaan op hun rug of zij liggen, doen de oren naar achteren en de staart laag.

 1. Het is natuurlijk gedrag dat bedoeld is om de ander gunstig te stemmen en te kalmeren;
 2. Helaas werkt dit bij ons mensen vaak averechts;
 3. Boos worden helpt echter uiteraard helemaal niks maar maakt het gedrag juist erger;
See also:  Wat Moet Je Doen Als Je Hond Niet Eet?

Het beste wat u kunt doen is zowel het plasje als de hond negeren. Zorg ervoor dat u niet over de hond heen buigt, geen hand naar hem uitsteekt, niet recht op de hond toeloopt, maar blijf rustig bij begroetingen en laat de hond uit zichzelf naar u toe komen en rustig aan u snuffelen.

 • Vaak gaat deze vorm van onzindelijkheid op die manier vanzelf over wanneer de hond wat meer zelfvertrouwen krijgt en zich realiseert dat u niet bedreigend bent;
 • Ook opwindingsplasjes komen vooral voor bij pups;

Als de hond door begroeting of spel erg opgewonden of enthousiast wordt, kan het zijn dat hij zijn urine laat lopen. Op dat moment is er nog niet genoeg controle over de blaasspieren. Om opwindingsplasjes te voorkomen kunt u de begroeting het beste zo rustig mogelijk houden.

Negeer de hond bij binnenkomst en roep hem pas even later bij u, als hij weer wat gekalmeerd is. U kunt ook de hond buiten begroeten om zo te voorkomen dat het plasje in huis terecht komt. Maak ook dan de begroeting zo rustig mogelijk.

Houd wilde spelletjes kort of doe ze helemaal niet, en ga direct na het spelen en na het begroeten met de hond naar buiten. Reuen hebben soms de neiging om ook binnenshuis hun terrein te willen markeren. Dit kan voorkomen als de hond niet zeker is over zijn positie binnen de groep of als er vreemde honden in huis geweest zijn.

Ook kan het zijn dat er een loopse teef in de buurt is. Sommige honden markeren ook uit onrust of zenuwen. Bij het markeren wordt tegen rechtopstaande oppervlakken geplast. Castratie kan een oplossing zijn, maar in een aantal gevallen helpt het al om anders met de hond om te gaan, duidelijke regels te hanteren of ervoor te zorgen dat hij andere honden die buiten langslopen niet kan zien.

Soms vertonen ook teven dit gedrag, maar dat komt niet veel voor. Honden die niet goed alleen kunnen zijn, zijn soms onzindelijk op het moment dat ze alleen thuis worden gelaten. De opbouw van stress zorgt ervoor dat ze hun behoeften niet meer kunnen ophouden.

 • Wilt u hier iets aan doen dan zult u moeten gaan oefenen met het alleen thuis blijven;
 • Dit is een training die veel tijd kost en waarbij u het beste de hulp van een gedragstherapeut kunt inroepen;
 • Een alternatief is om een oppas voor de hond te zoeken;

Ook als uw hond last heeft van langdurige of steeds terugkerende stress kan dit een effect hebben op de zindelijkheid. Stresshormonen beïnvloeden de waterhuishouding van het lichaam: een hond die nerveus is, zal vaker moeten plassen. Het kan voorkomen dat honden nadat ze gecastreerd zijn ineens niet meer helemaal zindelijk zijn.

 • Dit komt voornamelijk voor bij teven van vooral (maar niet alleen) grote rassen (met name de Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Bobtail, Rottweiler en Ierse Setter);
 • U merkt dit aan kleine plasjes en druppels op de ligplek van de hond, want de onzindelijkheid treedt op als de hond slaapt;

Dit wordt veroorzaakt doordat de geslachtshormonen de spanning van de sluitspier van de blaas beïnvloeden. Het is eventueel te behandelen met medicijnen. Castreren op heel jonge leeftijd geeft bij teven maar waarschijnlijk ook bij reuen een verhoogde kans op dit type onzindelijkheid. Onzindelijkheid kan ook een medische oorzaak hebben:

 • Blaasontsteking is een van de meest voorkomende medische oorzaken van onzindelijkheid. Hierbij ziet u dat de hond heel veel plasjes moet doen.
 • Rugklachten kunnen aanleiding geven tot onzindelijkheid als de zenuwen die naar de blaas en/of de darmen voeren in de knel komen.
 • Nierproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van onzindelijkheid.
 • Suikerziekte zorgt ervoor dat de hond vaker moet plassen.

Als u merkt dat uw hond ineens onzindelijk is, laat hem dan altijd eerst nakijken door een dierenarts. Deze kan vaststellen of er lichamelijk iets met uw hond aan de hand is of dat het een gedragsprobleem is..

Waarom plast een hond overal?

Waarom plassen honden overal tegen aan? – Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun ‘boodschap’ veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje. Honden die helemaal niet markeren en altijd zo dicht mogelijk op de grond plassen op één plek, zijn wat minder extroverte types. Hoe Hond Afleren Binnen Plassen.

Hoe maak je je hond zo snel mogelijk zindelijk?

Hoe Hond Afleren Binnen Plassen Je puppy zindelijk maken vergt aandacht en geduld. Niet iedere puppy wordt even snel zindelijk. Er bestaan veel factoren die impact hebben op dit proces. Daarnaast is de leeftijd van de pup van grote invloed. Het is belangrijk dat jij als baasje consequent bent en je geduld bewaart. In dit blogartikel behandelen we de verschillende factoren die een impact kunnen hebben en geven we tips hoe jij als kersvers baasje je hond traint zindelijk te worden. Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort:

 1. Laat je puppy iedere twee uur uit
 2. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen)
 3. Ook ‘s nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden
See also:  Wanneer Hond Vruchtbaar?

Door duidelijke signalen af te geven lukt het de meeste puppy’s om rond de 6 tot 10 weken nagenoeg volledig zindelijk te zijn. Een ongelukje hier en daar zal dan nog wel eens plaatsvinden. Per puppy kan het enorm verschillen hoe gemakkelijk het is om de puppy zindelijk te maken. De volgende factoren hebben een impact op het zindelijk maken van je puppy.

Hoe lang duurt het tot een hond zindelijk is?

Hoe lang duurt het? – De tijd die je uit moet trekken voor zindelijkheidstraining loopt uiteen. Sommige pups zijn al bijna zindelijk als je ze in huis neemt, maar meestal duurt het wat langer. Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo’n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is.

Hoe hond snel zindelijk maken?

Hoe kun je het beste een hond straffen?

Het stoppen van ongewenst gedrag – Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen. Een correctie toedienen lijkt eenvoudig, maar er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

 • Zo moet er bijvoorbeeld een duidelijke link bestaan tussen het ongewenste gedrag en de straf;
 • Als je bij thuiskomst je hond straft voor het slopen van je pantoffels 4 uur geleden, dan zal je hond die link nooit leggen;

Ook moet je altijd consequent zijn en op tijd corrigeren zodra het gedrag zich voordoet. We zijn er niet altijd bij als een hond ongewenst gedrag vertoond; denk aan blaffen of slopen als je van huis bent of het stelen van eten. Er zijn nog veel meer obstakels die het toedienen van straf ineffectief maken.

Welke medicatie incontinentie hond?

Incontinentie   – Incontinentie komt vaker voor bij teven dan bij reuen. Gesteriliseerde teven zijn vaker incontinent dan niet-gesteriliseerde teven. Bepaalde hondenrassen zoals de Boxer hebben ook een grotere kans op incontinentie. Hoe ouder een dier is, hoe groter de kans op incontinentie.

Veel incontinente dieren laten de urine lopen als ze slapen. Met medicijnen (Enurace®, Propalin® met of zonder Incurin®) wordt de functie van de sluitspier vaak beter. In sommige gevallen wordt Suprelorin® hier aan toegevoegd.

In sommige gevallen is het nodig de hond te opereren. Lees verder op: Incontinentie hond Aangeboren incontinentie wijst mogelijk op ectopische ureteren. Bij deze afwijking komen de urineleiders van de nieren niet uit in de blaas maar in of achter de sluitspieren van de blaas.

Hoe lang duurt het tot een hond zindelijk is?

Hoe lang duurt het? – De tijd die je uit moet trekken voor zindelijkheidstraining loopt uiteen. Sommige pups zijn al bijna zindelijk als je ze in huis neemt, maar meestal duurt het wat langer. Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo’n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is.

Hoe leer ik mijn hond zindelijk te worden?

Hoe maak je een volwassen hond zindelijk?

Oudere, onzindelijke hond – Wanneer je een oudere hond in huis hebt gehaald kan het zijn dat hij (nog) niet zindelijk is. Dat de hond zindelijk was bij de vorige eigenaar of in het asiel wil niet zeggen dat hij dat ook direct bij jou thuis is. Ook deze honden moet geleerd worden wat goed gedrag is en waar de behoefte gedaan mag worden.

Wat je hierbij kunt doen is de hond vaker uitlaten. Zo voorkom je dat de hond de kans krijgt om binnen te plassen. Wanneer de hond op een goede plek zijn behoefte doet beloon je deze uitgebreid. Zo begrijpen de meeste volwassen honden vrij snel wat de bedoeling is en welk gedrag beloond wordt.

Als je hond eerder zindelijk was en opeens niet meer, kan het een medische oorzaak hebben. Het is dan verstandig contact op te nemen met de dierenarts.