Hoe Je Binnen Een Week Een Compleet Zindelijke Hond Of Pup Hebt?

Hoe Je Binnen Een Week Een Compleet Zindelijke Hond Of Pup Hebt
Vaste momenten – Puppy’s moeten ongeveer elke 30-60 minuten plassen en na het eten en spelen zullen ze vaak moeten poepen. Wanneer je de eetmomenten strikt inplant, weet je ongeveer hoe lang de pup zijn ontlasting vast kan houden, dit kun je dan gaan rekken.

 • Zet de puppy na elk eetmoment op de juiste plek om te ontlasten.
 • Zet de puppy na veel gespeeld en/of gedronken te hebben op deze plek.
 • Wanneer de puppy veel piept, kan het zo zijn dat hij moet plassen of poepen.
 • Snel nadat het hondje wakker wordt zal hij ook nodig moeten plassen of poepen.

Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut. Bekijk het assortiment zindelijkheidstraining op Plein. nl.

Hoe leer je een pup niet binnen te plassen?

De buiten plas routine – Als je je pup mee naar buiten hebt genomen omdat het weer tijd is, of omdat hij aan gaf te moeten is het handig om meteen duidelijk te zijn over de gewenste toiletgewoonten. Laat je bijvoorbeeld je hondje altijd eerst spelen en neem je hem na de poep of plas weer naar binnen, dan kun je hem aanleren om zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden zodat hij lekker buiten kan spelen. Het is daarom handig om een minuutje naar buiten te gaan met je pupje aan de lijn, zonder te spelen.

Hoe maak je je hond zo snel mogelijk zindelijk?

Hoe Je Binnen Een Week Een Compleet Zindelijke Hond Of Pup Hebt Je puppy zindelijk maken vergt aandacht en geduld. Niet iedere puppy wordt even snel zindelijk. Er bestaan veel factoren die impact hebben op dit proces. Daarnaast is de leeftijd van de pup van grote invloed. Het is belangrijk dat jij als baasje consequent bent en je geduld bewaart. In dit blogartikel behandelen we de verschillende factoren die een impact kunnen hebben en geven we tips hoe jij als kersvers baasje je hond traint zindelijk te worden. Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort:

 1. Laat je puppy iedere twee uur uit
 2. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen)
 3. Ook ‘s nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden

Door duidelijke signalen af te geven lukt het de meeste puppy’s om rond de 6 tot 10 weken nagenoeg volledig zindelijk te zijn. Een ongelukje hier en daar zal dan nog wel eens plaatsvinden. Per puppy kan het enorm verschillen hoe gemakkelijk het is om de puppy zindelijk te maken. De volgende factoren hebben een impact op het zindelijk maken van je puppy.

Hoe lang duurt het om een pup zindelijk te maken?

Hoe lang duurt het? – De tijd die je uit moet trekken voor zindelijkheidstraining loopt uiteen. Sommige pups zijn al bijna zindelijk als je ze in huis neemt, maar meestal duurt het wat langer. Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo’n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is.

Hoe laat laatste plas puppy?

Je pup zindelijk maken is niet moeilijk, maar vraagt wel intensieve aandacht. Je moet goed op zijn signalen letten. De meeste pups doen hun plas netjes buiten als ze 12-13 weken oud zijn. Zo kun je helpen:

 • Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit.
 • Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen.
 • Zet in het begin ‘s nachts de wekker. Hij kan zijn plas nog niet de hele nacht ophouden.

Een puppy zindelijk maken is één van de belangrijkste onderdelen van de opvoeding van een pup. Hierbij kan een bench als hulpmiddel gebruikt worden. Per pup kan er een enorm verschil zitten in de snelheid waarmee ze zindelijk zijn. Als baasje is het belangrijk om consequent en geduldig te zijn. Het kunnen ophouden van de urine en de ontlasting vergt namelijk ook een lichamelijk groeiproces van het beheersen van de blaas- en kringspieren.

Zindelijkheid begint al in het nest De basis van de zindelijkheid krijgen ze al mee vanaf hun geboorte. De eerste paar weken houdt de moeder de nestomgeving schoon. Zodra de puppy’s rond gaan lopen, zoeken ze steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoefte te doen.

Pups die in een te klein nest opgroeien ontwikkelen dit gedrag minder sterk. Door gebrek aan ruimte leren puppy’s dat het bevuilen van hun eigen nest ‘normaal’ is. Bij deze puppy’s is het lastig om ze later zindelijk te krijgen. Zorg daarom dat het nestje genoeg ruimte heeft of dat je de pup bij een goede fokker of huis vandaan haalt.

Hoe vaak moet je een puppy ‘uitlaten’ Puppy’s moeten vaker hun behoefte doen dan volwassen honden. Onderstaand schema kan je als leidraad gebruiken voor het aantal keer per dag dat je met je puppy naar buiten moet gaan om eventuele ongelukjes te voorkomen.

Naarmate de pup ouder wordt zal hij steeds minder vaak naar buiten moeten om zijn behoefte te doen. De tijd dat de pup zijn ontlasting kan ophouden neemt dan toe. Vaste toiletplekjes Kies voor je puppy een paar vaste plekjes waar hij zijn behoeftes mag doen. Vergeet de poepzakjes niet!

Leeftijd puppy Plas ophouden Minimaal aantal keer naar buiten per dag
8 weken 2 uur 12 keer
12 weken 3-4 uur 6-8 keer
16 weken 4-5 uur 5-6 keer
20 weken 5-6 uur 4-5 keer
6 maanden 6-8 uur 3-4 keer
7 maanden 12 uur 3 keer

‘s Nachts naar buiten Puppy’s hebben geen controle over hun blaas, ook ‘s nachts niet. Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen. Om de zindelijkheid ‘s nachts te ondersteunen, en als je bepaalde moment niet op hem kunt letten, kan je gebruik maken van een bench. Bench als hulpmiddel Een beperkte ruimte zorgt ervoor dat het natuurlijke zindelijksheidsgevoel van jouw pup wordt geprikkeld, net zoals dat gebeurt in het nest.

Zo weet hij wat van hem verwacht wordt op die plekken. Prijs je pup als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan met een aai of wat lekkers. Als je een paar plekjes afwisselt, voorkom je dat hij later nog maar op 1 plek zijn behoefte wil doen.

Honden zijn van nature hygiënisch en bevuilen niet hun eigen plekje, mits ze in de eerste weken genoeg ruimte hebben gehad in het nest. In een bench heeft de pup een beperkte ruimte, waardoor hij zijn behoefte op zal houden. Maar dit lukt natuurlijk niet urenlang.

Hou de richtlijnen van bovenstaande schema daarom goed aan. Voordat je een puppy voor een langere tijd in de bench kan laten zal je puppy eerst moeten wennen aan de bench. Het is belangrijk dat je voor de puppy de juiste maat bench aanschaft.

Maar vergeet de wekker niet te zetten! Je pup redt het gewoon niet om droog door de nacht te komen en zal zijn behoefte in de bench doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ongelukjes in huis Let de gehele dag goed op jouw kleine viervoeter. Als je ziet dat jouw pup op het punt staat zijn behoefte in huis te doen (snuffelt over de grond en loopt rondjes), til hem dan op en breng hem naar buiten.

Door het optillen krijgt de pup een plasrem. Heeft hij buiten zijn behoefte gedaan? Beloon hem dan uitbundig. Ben je een keer te laat en heeft hij al zijn behoefte gedaan? Maak dan, net als de moederhond in de nest doet, de plek goed schoon.

Dit kan je doen met heet water en neutraliseer de geur door middel van een neutraliserende spray of azijn. Dit voorkomt dat de pup die plek steeds weer gaat gebruiken om zijn behoefte te doen. Straf de pup niet voor dit ongelukje. Geef de pup geen enkele vorm van aandacht.

Straffen voor onzindelijkheid zorgt er voor dat de pup bang wordt om in jouw nabijheid zijn behoefte te doen en het voortaan ergens doet waar je het niet kan zien, zoals achter de bank. Niet straffen Als je ziet dat je puppy zijn behoefte in de kamer gedaan heeft, straf hem dan niet.

Hij ziet geen tussen zijn plasje en het boze baasje. Dus nooit met de neus door zijn plas halen! Alleen als je je pup op heterdaad betrapt, heeft het nut om ‘foei’ te zeggen en hem buiten op de vaste toiletplek te zetten. Verwacht in het begin regelmatig ongelukjes.

Belonen na goed gedrag stimuleert echter enorm en snel zal je pup begrijpen wat je van hem verwacht. Negeer dus de ongelukjes en beloon de pup heel enthousiast en uitbundig als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan.

Op deze manier bereik je zo snel mogelijk het gewenste resultaat. Plassen vòòr de wandeling Veel hondeneigenaren wandelen met hun puppy totdat hij geplast heeft. Dan prijzen ze hem en gaan naar huis. Als jij dit ook doet zal je pup leren, dat zijn behoeftes doen betekent dat hij weer naar binnen moet.

 • Als je pup buiten zijn leuk vindt, zal hij zijn plas ophouden;
 • Als je opgeeft en naar binnen gaat, ontploft de blaas van je pup bijna en laat hij zijn plas binnen lopen;
 • Daarom is het beter de volgende keer je pup eerst te laten plassen;

Daarna speel je met hem of ga je wandelen als beloning. Onderdanigheidsplasjes Wanneer er iemand op bezoek komt of de pup ziet andere honden kan hij een beetje urine laten lopen. Dit worden ook wel onderdanigheidsplasjes of deemoedplasjes genoemd en hebben niets met zindelijkheid te maken.

Wanneer de pup dit doet kan jij of het bezoek in eerste instantie de pup negeren. Als hij rustig blijft kan je hem na enkele minuten begroeten. Doe dit niet te enthousiast, want dan krijg je hetzelfde effect en laat de pup alsnog een beetje urine lopen.

Uiteindelijk groeien honden hier gewoon overheen. Op commando plassen Het kan handig zijn je pup op commando te leren plassen. Als je bijvoorbeeld wilt dat hij tijdens een stop onderweg ook daadwerkelijk plast. Leer het commando aan, door het te zeggen als je pup begint met plassen.

Houd moed Sommige puppy’s zijn heel snel zindelijk, terwijl anderen er langer over doen. Jouw puppy zindelijk maken vergt daarom tijd en geduld, maar dat zal uiteindelijk beloond worden. Zorg dat de pup vaak genoeg naar buiten gaat en beloon hem uitbundig en enthousiast als hij zijn behoefte buiten doet.

Gebeurt er een ongelukje? Straf de pup dan niet. Dat zal alleen maar een averechts effect hebben.

Hoe lang plast een pup in huis?

Hoelang kan een pup zijn behoeften ophouden? – Uiteraard in het begin nog niet zolang, maar naar mate de pup ouder wordt is hij steeds beter in staat om zijn plas en poep op te houden. Een pup van 8 weken oud houdt het hooguit 2 tot 2,5 uur vol maar wanneer ze 12 weken oud zijn lukt het ze vaak al om het 3 tot 4 uren in te houden.

Wat te doen als puppy in huis poept?

Medische oorzaken – Het is belangrijk om eerst mogelijke medische oorzaken uit te laten sluiten. Bij plassen in huis zou bijvoorbeeld een blaasontsteking een onderliggende oorzaak kunnen zijn. Dit is gemakkelijk aan te tonen door middel van urineonderzoek.

Soms is het ook nodig om aanvullend onderzoek te doen zoals bloedonderzoek of een echo. Bij poepen in huis kan worden gedacht aan problemen van het maagdarmkanaal. Het kan zijn dat je van 3 opeenvolgende dagen de ontlasting van je huisdier moet opvangen voor verder onderzoek.

Maar ook tal van andere medische oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan plassen of poepen in huis door je hond of kat. Daarom kan verder aanvullend onderzoek soms nodig zijn om tot een juiste diagnose te komen.

Hoe vaak plast een pup van 8 weken?

Hoe vaak moet een puppy plassen en poepen? – Vaak! Verwacht niet dat een puppy aan 3 keer per dag genoeg heeft. In de basis moet een puppy zijn behoeften doen als het wakker wordt, wanneer het heeft gegeten en gedronken en een paar keer tijdens het spelen/uitlaten.

Hoe lang kan pup 9 weken plas ophouden?

8-10 weken : 1 uur of minder. Puppy’s kunnen, wanneer ze zo jong zijn, maximaal 1 uur hun plas ophouden. En zelfs dan is het veel van ze gevraagd! Je kunt op deze leeftijd al beginnen met benchtraining, maar als je jouw jonge puppy zo lang in zijn bench laat, zal hij zich aanleren om hier in te plassen.

Hoeveel nachten bij pup slapen?

Hoeveel nachten bij pup slapen? – Het is aan te raden om het samen slapen na een week af te bouwen. Sommige puppy’s geven al eerder aan dat ze groot genoeg zijn om alleen te slapen en sommige puppy’s hebben meer hulp nodig om zelfvertrouwen op te bouwen.

Het antwoord op de vraag: hoeveel nachten bij je pup slapen is dus voor iedere pup verschillend. Kijk daarom goed naar het gedrag van je pup en kies op basis daarvan of jou pup het aankan om alleen te slapen.

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk – 6 tips (Puppy Zindelijkheidstraining)

Als je pup erg angstig is dan kan het helpen om langer samen te slapen. Zo zorg je ervoor dat je pup meer zelfvertrouwen krijgt en niet angstig blijft. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen! Bij je puppy slapen kan overigens ook een goede manier zijn om een band met je pup op te bouwen.

Wat te doen als je pup snachts piept?

Puppy trainen om alleen thuis te zijn – Hoe leer je een puppy om alleen thuis te zijn en hoe train je dit? Het is belangrijk om de pup zeker de eerste weken tot eerste paar maanden niet alleen te laten. Zorg eerst voor basisvertrouwen , zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

 • Er bestaan allerlei schema’s op een pup trainen alleen thuis te zijn, maar veel zijn achterhaald;
 • Wanneer je een pup in huis haalt, doe je er goed aan om de eerste weken tot maanden de pup niet alleen te laten;

Regel bijvoorbeeld een oppas als je even weg moet of neem de pup mee. Het alleen zijn kun je na een aantal maanden stapje voor stapje opbouwen. Laat de pup (zeker de eerste nachten) bij je in de buurt slapen en wanneer de pup piept, reageer hierop net als de moederhond zal doen van nature.

Je beloont de pup niet wanneer je reageert op het gejank en gepiep als je naar hem toe gaat. Achterhaald en verkeerd advies is om pas te wachten tot de pup rustig of gekalmeerd is voordat je naar hem toe mag.

Op veel sites staat het advies dat je niet moet reageren als de pup jankt, omdat hij dan leert dat hij door te blaffen en janken aandacht krijgt. Dit is onjuist. Is de pup overstuur dan ben je een stap te ver gegaan en kan de pup het alleen zijn leren nog niet aan.

Ook zorg je er niet voor dat een pup verwend wordt als je reageert op zijn gepiep. Een pup piept niet voor niets en laat zo merken dat hij je nodig heeft. Een puppy is nog een baby, die laat je ook niet alleen.

Reageer als de pup piept, jankt of huilt , hierdoor krijgt een pup vertrouwen dat jij er bent, ontwikkelt hij zich stabieler en raakt hij veilig gehecht. De eerste weken zal de pup constant bij je willen zijn, laat dit toe, zorg dat jij de veilige haven bent voor je pup die er altijd is.

 1. Na een paar weken wordt deze aanhankelijkheid vanzelf minder , dit gebeurt op een natuurlijke manier, zonder dat de pup stress ervaart;
 2. Is de pup minder aanhankelijk? Als een pup gewoon relaxed en rustig bij je in de buurt slaapt en rustig is als jij eens opstaat om een kopje thee te pakken dan kan je rustig eens 10 seconden (of korter!) de woonkamer uitlopen en daarna weer terug komen;

Dit bouw je stap voor stap op en daarbij is het belangrijk dat de pup onder alle omstandigheden rustig blijft en niet gaat piepen of janken, de pup mag geen stress ervaren bij het oefenen. Hoe Je Binnen Een Week Een Compleet Zindelijke Hond Of Pup Hebt Puppy Riff voelt zich veilig en slaapt in de armen van zijn baasje.

Hoe laat ik mijn pup doorslapen?

Kruik en warmtekussen voor je puppy – Sommige pups vinden het fijn om tegen een iets warms te liggen. Een voorbeeld wat je kunt maken is een krui. Een kruik kun je maken van een harde plastic limonadefles. Deze vul je met warm/lauw water en de fles wikkel je in een kussensloop. Geef je puppy na 21. 00 uur geen drinken meer. Hierdoor kan je hond zijn plas ‘s nachts beter ophouden. Als je pup ‘s nachts minder piept, kun je de bench met je puppy beneden laten staan. Dit kan meestal al na een paar nachten. Zorg er wel voor dat je je puppy kunt horen. Je zult er nog wel uit moeten als hij moet plassen of poepen.

Ook kun je gebruik maken van een warmtekussen. Je kunt de Trixie warmtekussen gebruiken of de All For Paws Warm Bear. Deze warmtekussens zullen tijdens de nachten alleen als beste vriend worden gezien. Doe dit dan ook zonder plichtplegingen of aandacht.

Knuffel de hond niet uitgebreid. De meeste puppy’s kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan. Als de hond ‘s nachts minder piept kan de bench met de pup weer beneden staan.

Wat als je puppy niet buiten plast?

Asiel is een verkeerde leerschool – Als straathonden naar een plaatselijk asiel (in het buitenland) komen, moeten ze samen met veel andere honden in een beperkt gebied wonen. Ze moeten daar ook hun behoeften doen. Als de kennel niet regelmatig wordt schoongemaakt, raken ze gestrest.

 • Als een pup op jonge leeftijd naar in een asiel terecht komt, leert hij niet van zijn moeder om zijn uitwerpselen buiten zijn territorium te laten;
 • Hij leert niet zijn behoeften te doen in de hoge gras (sommige honden hebben gras nodig om hun darmen actief te houden);

Ze kennen alleen de stenen vloer van het asiel. In het brein van de pup wordt geprent: hier moet ik mijn behoeften doen. ‘In sommige landen worden honden aan kettingen gehouden, waar zij dienstdoen als waakhond. Ook deze honden worden wel gered door instanties en krijgen uiteindelijk een beter leven bij ons.

 • Maar omdat zij maar zo’n klein leefoppervlak hadden, hebben zij zichzelf aangeleerd minder te plassen en te poepen;
 • Dit kan voor een adoptant een vreemde gewaarwording zijn;
 • ‘ Honden die wij adopteren uit het buitenland, hebben dus een heel andere manier geleerd van zindelijk zijn, dan hoe wij dat graag van ze zien;

Niet alleen hebben ze geleerd te plassen op de plek waar ze wonen, maar de stress van de reis en het onbekende speelt ook nog een belangrijke rol. .

Wat moet je doen als je hond in huis plast?

Honden die voorheen prima zindelijk waren kunnen soms opeens in huis gaan plassen. Een vervelend probleem voor zowel baasje als hond. De oorzaken zijn divers maar meestal goed behandelbaar. Wat kan de oorzaak zijn? Eén van de oorzaken van in huis plassen is een blaasontsteking.

 • Vaak zie je dan dat je hond veel kleine plasjes doet, ook tijdens het uitlaten plast hij/zij veel vaker dan normaal;
 • Bij gesteriliseerde teefjes komt urine-incontinentie met enige regelmaat voor, maar ook reutjes en intacte teefjes kunnen hiermee te maken krijgen;

Bij, met name ongecastreerde, reuen komt het voor dat ze na het plassen steeds druppels urine blijven lekken. Dit kan wijzen op problemen met de prostaat. Tot slot kan het voorkomen dat je hond niet alleen in huis plast, maar daarnaast ook veel is gaan drinken.

 1. Je hond produceert dan zoveel urine dat hij of zij het gewoon niet meer op kan houden;
 2. Hoewel gedrag ook een oorzaak kan zijn, zie je dit bij honden niet vaak en moeten medische oorzaken eerst uitgesloten worden;

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen.

Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig. Meestal zal verder onderzoek gedaan worden naar de prostaat en afhankelijk van de uitkomst, zal een behandeling ingesteld worden. Veel drinken en veel plassen duidt bijna altijd op een (ernstig) onderliggend probleem.

Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.

De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen.

Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek. Daarnaast zal de dierenarts uitgebreid vragen stellen aan jou als eigenaar.

 • Hoe lang spelen de problemen al, plast je hond grote of juist kleine plasjes, zit er bloed bij de urine, druppelt je hond urine na of spelen er naast het in huis plassen nog andere problemen? Uit jouw verhaal kan de dierenarts een hoop nuttige informatie halen;

Ook zal de dierenarts je hond goed van top tot teen onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo van de blaas, het op kweek zetten van urine of een bloedonderzoek. De dierenarts zal vervolgens met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen..