Hoe Kalmeer Je Een Hond?
Mary Taylor
- 0
- 36
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Hoe krijg je een overprikkelde hond rustig?
Een overprikkelde hond uitlaten? Zo doe je dat! – Als je hond overprikkeld is, is het belangrijk dat je tijdens het uitlaten goed aandacht besteedt aan het gedrag van de hond en hoe jij daarop reageert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de lijn van de hond lang genoeg is, zodat hij aan passerende honden duidelijk kan maken hoe hij zich voelt. Andere punten om aan te denken tijdens het uitlaten, zijn:
- In een boog om een andere hond heen lopen zodat jouw hond zich meer op zijn gemak voelt.
- Stoppen met straffen en boos worden.
- Wegkijken in plaats van de hond aanstaren.
- Een klein beetje wegdraaien en niet recht tegenover je hond gaan staan.
- Het looptempo verminderen.
- Door je knieën zakken als je de hond roept.
- Wil je van richting veranderen, houd de lijn dan slap en klop op je dij. Niet aan de lijn rukken, dat bezeert de hond.
- Je hond belonen als hij het goed doet.
Als je wilt dat je prikkelgevoelige hond rustig, ga dan bij jezelf na of jij ook rustig en ontspannen bent. Een goede relatie is gebaseerd op tweerichtingsverkeer.
Hoe Ontstress je een hond?
Hoe angstige hond kalmeren?
Wat kan ik mijn hond geven om rustiger te worden?
Welke leeftijd wordt een hond rustiger?
Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.
Dat is in ieder geval een mooi gegeven. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..
Hoe krijg je een hond ontspannen?
Hoe kan je zien of je hond ongelukkig is?
Symptomen ongelukkige hond Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Hoe maak je een hond mentaal moe?
/ / Alternatieven voor de lange wandeling : Hersenwerk Je kunt je hond uitputten door hem veel te laten bewegen. Let wel op; hoe meer je hond beweegt, hoe beter zijn conditie wordt en hoe meer hij moet bewegen om echt moe te worden. Gelukkig groeien de hersenen van honden niet zo makkelijk als zijn spieren Het is dus beter om je hond moe te maken met denkspelletjes.
- En een geestelijk uitgeputte hond is een tevreden hond;
- En dat kan jou een lange wandeling door de regen schelen;
- Dit betekent niet dat beweging onbelangrijk is, want het is gezond om een goede conditie te hebben;
Maar het is ook gezond om af en toe je hersenen lekker te kunnen gebruiken. Dus als een lange wandeling er een keer, om wat voor reden dan ook, niet inzit, dan is een hersenwerkje een goed alternatief. Maar zelfs als je wel een lange wandeling maakt, zijn deze spelletjes natuurlijk nog steeds leuk om te doen. Zoals ik in het filmpje liet zien zijn er dus meerdere opties: TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.
- hondenpuzzels
- snackballen
- doe het zelf puzzels
Hoe leer je een hond niet te trekken?
Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorg je er op deze manier voor dat jij de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.
Hoe maak je een onzekere hond zeker?
Angst en onzekerheid Oorzaken en reacties Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben: Het kan veroorzaakt worden door genetische aanleg. Het kan daarbij ook zijn dat je hond als jonge pup het angstige gedrag van zijn moeder heeft geïmiteerd. Dit komt niet zo vaak voor.
- Vaker wordt angst veroorzaakt door een slechte inprenting en/of socialisatie in de eerste 6 maanden van zijn leven;
- Dit kan er toe leiden dat je hond angstig is geworden (en zal blijven) voor allerlei situaties en dingen waar hij geen kennis mee heeft kunnen maken in de eerste maanden van zijn leven;
· Een derde reden waarom honden angstig kunnen zijn is door één of meerdere traumatische ervaringen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een ernstig gevecht met een andere hond of een al dan niet opzettelijke mishandeling. Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten.
- Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie);
- Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen;
- Zij hebben geleerd dat de aanval de beste verdediging is;
Vluchten geeft je hond de illusie van veiligheid. Hij denkt de situatie toch een beetje in de hand te hebben. Vluchten houdt de angst of paniek van je hond in stand. Hij zal nooit leren om met de situatie om te gaan, maar zal deze altijd blijven ontwijken.
- Je moet dus voorkomen dat je hond kan vluchten door hem aan de riem te houden;
- Op die manier geef je de hond ook steun, omdat hij via de riem met je verbonden is;
- Als een hond zich bedreigd voelt en angstig is en hij kan niet vluchten, dan kan hij gaan dreigen en uiteindelijk angstagressie vertonen en uitvallen;
Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren. Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.
Steunen, beschermen, daadkrachtig zijn en vrolijk. Honden voelen dezelfde gevoelens van angst als mensen. Maar anders dan mensen, zullen honden ook altijd hun gevoelens van vrees en angst uitten. Angst negeren is kortzichtig Vaak wordt het advies gegeven om je hond volledig te negeren als hij ergens bang voor is, want als je aandacht geeft dan beloon je de angst.
Maar bij angst moet een hond steun krijgen van zijn baas. Jij moet je als leider opstellen (zoals aangegeven is in de eerste omgangsregel) en je hond steunen en beschermen. Als je hond op jou kan bouwen, dan zal hij jou aanvaarden als leider en zal hij bij angst of onraad naar jou toe komen.
Als je zijn angsten negeert, dan zal je hond als hij los is bijvoorbeeld wegvluchten als er buiten iets gebeurt. Niet troosten bij angstig gedrag. Wat je nooit moet doen is je hond troosten als hij bang is.
Als je een hond troost, dan ziet en hoort hij alleen dat je vriendelijk en belonend klinkt. Je beloont je hond dan onbedoeld voor zijn angstige gedrag. En daarmee bevestig je dat dat het gedrag is wat je graag van de hond wilt zien. Belonen van gedrag leidt tot herhaling en intensivering van dat gedrag.
Je hond zal dus steeds vaker en heftiger angstig gedrag laten zien. Wel vrolijk en kordaat zijn. Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn.
Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op “het gevaar” af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen. Neem een houding aan die uitstraalt “kom op, stel je niet aan”. En beloon je hond pas op het moment dat hij besluit om ondanks zijn angst toch maar met je mee te lopen.
- Wanneer je op dat moment met je stem beloont, zorg er dan voor dat je oprecht vrolijk klinkt en dus niet geruststellend/troostend;
- Spelen en belonen Het is niet goed om een hond die al angstig gedrag vertoont, af te leiden met iets lekkers of een speeltje;
Dan beloont je namelijk precies het gedrag dat je niet wilt zien. En gedrag dat beloond wordt zal zich steeds vaker en heftiger herhalen. Wat je wel kunt proberen is om het ontwikkelen van angstig gedrag vóór te zijn. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor andere honden en je ziet in de verte een andere hond aankomen, doe dan iets met je hond wat hij heel leuk vindt.
- En doe dat vóór dat je hond angstig of opgewonden wordt omdat er een andere hond aankomt;
- Speel met hem met een balletje of laat hem simpele gehoorzaamheidsoefeningetjes doen waarbij je beloont met iets lekkers;
Stop met spelen en belonen zodra je hond toch angstig gedrag gaat vertonen. Loop kordaat door en praat vrolijk tegen je hond. Begin weer het spelen en belonen zodra je hond zich weer “gedraagt”. Wanneer je dit consequent herhaalt dan gaat je hond de komst van een andere hond zien als de voorbode van iets leuks (spelen met de baas) in plaats van als iets bedreigends Zo kun je met de angst van je hond omgaan.
Dus niet zielig doen en niet troosten, maar daadkrachtig en vrolijk optreden. Zoek een strategie uit die bij jou en je hond past. Neem je hond en zijn angst serieus. Steun en bescherm je hond als dat nodig is, jij bent de leider.
Op die manier kun je een goede relatie met je hond opbouwen. Angstig gedrag binnen De meest voorkomende problemen die veroorzaakt kunnen worden door angst zijn het bevuilen van je huis, vernielzucht, ontsnappingsgedrag (graven bij deuren en ramen), huilen en blaffen en in het ergste geval kan de hond zichzelf verwonden.
Als je een hond in huis krijgt die zich angstig gedraagt, geef hem dan als eerste de gelegenheid om zich op zijn gemak te gaan voelen. Hij weet nog niet dat jij de leiding hebt en dat hij ook werkelijk op jou kan steunen.
Dat moet hij allemaal eerst nog ervaren. Laat je hond gewoon met rust als hij onder een kast of een stoel is gekropen. Laat hem daar maar zitten en rol af en toe eens iets lekkers naar hem toe terwijl je vrolijk tegen hem praat. Blijf daarbij op een goede afstand van je hond.
Laat zijn halsband steeds om, zodat je alleen zijn riem eraan hoeft te klikken als je hem wilt gaan uitlaten. Neem je hond uitsluitend mee naar buiten om hem zijn behoefte te laten doen. Doe dit zo dicht mogelijk bij huis.
Raak je hond alleen aan om hem zijn riem om te doen, maar aai hem niet. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, dan ga je gelijk weer naar binnen. Laat hem steeds uit op dezelfde plaats, zodat die plek in ieder geval bekend wordt voor hem en hij zich daar kan ontspannen en ontlasten.
Binnen laat je hem weer met rust en laat je hem desnoods weer wegkruipen als hij dat wil. Het stukje lekkers dat je iedere keer naar hem toerolt, laat je iedere keer een klein stukje verder bij hem vandaan terechtkomen.
Ga ook een aantal keren per dag op de grond zitten met een boek of een tijdschrift terwijl je het lekkers naar hem toerolt. Zo kan je hond ervaren dat jouw aanwezigheid geen bedreiging is. Rol het stukje lekkers op een gegeven moment zo, dat het in de buurt van jou blijft liggen.
- Als hij voorzichtig een poging doet om het te komen halen, kijk dan niet naar hem maar praat zachtjes maar wel vrolijk tegen hem;
- Het kan een tijdje duren maar op een gegeven moment wint zijn nieuwsgierigheid het van zijn angst en zal je hond bij je komen kijken;
Praat alleen rustig en vrolijk tegen hem en raak hem niet aan. Laat hem maar kijken en laat hem maar weer terugvluchten, hij zal steeds sneller en langer naar je toekomen. Let op!. Vanaf het moment dat je hond zich wat vrijer door het huis gaat bewegen, ga je hem ook meteen beperken in zijn privileges.
Hoe dit moet kun je terugvinden in de omgangsregels. Jolanda heeft al veel honden zien veranderen van angstige, bange honden in dominante, bijtende honden. De baasjes waren dan blij dat hun hond eindelijk onder de tafel of stoel vandaan kwam en de hond mocht vervolgens alles.
Dus let erop dat je je hond gewoon als hond blijft behandelen en dat je hem niet gaat vereren alsof hij een koning is. Angstig gedrag buiten Als je hond binnen eenmaal over zijn angst heen is en zich op zijn gemak voelt, dan kun je buiten verder gaan.
- Wandel in het begin kleine blokjes rondom je eigen straat en maak dat blokje elke week een stukje groter;
- Zo leert je hond zijn omgeving goed kennen;
- Mocht hij onverhoopt ontsnappen en vluchten, dan kan hij in ieder geval de weg naar huis terugvinden;
Het is een goed teken als je hond achter je knie blijft lopen. Beloon hem daarvoor, want dat is een teken dat hij jou als zijn leider aanvaart. Als je hond stopt met lopen, dan is er iets dat zijn aandacht trekt of wat hij eng vindt. Zoek dan uit waar hij naar kijkt.
- Het is nu het handigste als je je hond aan een flexlijn of lange lijn vast hebt;
- Als het een stilstaand voorwerp is wat je hond eng vindt, loop er dan zelf naar toe terwijl de flexilijn/lange lijn uitrolt;
Raak het voorwerp waar hij bang voor is aan en praat ondertussen vrolijk tegen je hond. Moedig hem aan om ook eens te komen kijken en iedere stap in de richting van het voorwerp is een beloning waard. Mensen vinden het vaak moeilijk om te praten tegen een hond en denken dat andere mensen denken dat ze gek geworden zijn.
- Maar de mensen in je omgeving hebben niet te maken met een angstige hond en waarschijnlijk vinden ze het juist leuk dat je zo met je hond bezig bent;
- Laat ze verder maar denken wat ze willen;
- Praat op vrolijke toon tegen je hond: “Vindt je dit eng? Maar dat is helemaal niet eng;
Zullen we eens samen gaan kijken? Kijk ik loop er vast naar toe. Zie je er gebeurt gewoon helemaal niets. ” Ga bij het voorwerp op je hurken zitten en rol iets lekkers naar de hond toe en praat verder: “Zie je wel, als je dichterbij komt gebeurt er ook niets.
- Kom maar eens kijken” Ook nu zal op een gegeven moment zijn nieuwsgierigheid het winnen van zijn angst en zal je hond dichterbij komen;
- De eerste keer doe je over een voorwerp misschien wel 3 dagen voordat hij het echt durft gaan te bekijken;
Maar je zult zien dat je hond naarmate hij meer vertrouwen krijgt in jou, hij ook steeds sneller naar een voorwerp toe zal komen. Als hij bij het voorwerp is, dan ga je dat natuurlijk uitgebreid met hem onderzoeken. Geef er eens een klap op en beloon je hond meteen daarna.
Ook als hij schrikt. Doe dat nog een paar keer zodat je hond weet dat hij beloont wordt na het geluid en niet voor zijn schrikreactie. Door het op deze manier aan te pakken bouw je aan een sterke band met je hond.
Hij zal steeds meer vertrouwen in je krijgen. Als jij iets durft en je roept je hond, dan kan hij met een gerust hart ook gaan kijken. Hij vertrouwt er op den duur op dat jij voor hem beslist wat goed voor hem is. Dit heeft natuurlijk even tijd nodig. Want net als bij mensen hebben honden tijd nodig om over een traumatische ervaring heen te komen.
Hoe maak je een hond zekerder?
Hoe lang duurt Angstfase hond?
/ / Angstige Honden, angstfase, en angst overwinnen Het is vervelend als je hond ergens bang voor is. Behalve dat het natuurlijk voor je hond niet leuk is, kan het ook tot ongewenst gedrag leiden. Denk bijvoorbeeld aan vluchtgedrag of angstagressie. In bepaalde levensfasen van een jonge hond is het normaal dat hij opeens angstiger reageert, ook wel angstfase genoemd.
Hoe goed je ook met ze gewerkt hebt aan de socialisatie de meeste pups krijgen nadat ze ongeveer 12 weken zijn opeens last van hun eerste angstfase. De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert.
Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken. Omdat de angst van honden in de angstfase meestal veroorzaakt wordt door veranderingen in het lichaam maken we onderscheid tussen hoe je om moet gaan met deze angst en hoe je om moet gaan met ‘gewone’ angst.
Waar wordt hond rustig van?
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Wat is het beste kalmeringsmiddel?
Benzodiazepinen Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.
Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst. Bij aanvallen van paniek of angst, of bij dwangstoornissen (obsessies) zijn ze minder goed werkzaam. Voorbeelden zijn alprazolam, bromazepam,, clobazam, clorazepinezuur, diazepam, ketazolam, lorazepam, medazepam, nordazepam, oxazepam, prazepam en temazepam.
Tricyclische antidepressiva Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeeld is clomipramine.
- Serotonineheropnameremmers Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI’s genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties;
Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline. Venlafaxine Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties.
- Het vermindert algemene angstgevoelens en gespannenheid;
- Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan;
Duloxetine Duloxetine regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Sint-janskruid Er is niets bekend over de werkzaamheid van sint-janskruid bij angststoornissen.
Bètablokkers Bètablokkers vertragen de hartslag. Hierdoor worden hartkloppingen en trillen minder. Bètablokkers werken dus niet tegen de angst zelf, maar kunnen wel de verschijnselen maskeren. Bètablokkers worden gebruikt bij ernstige examenvrees en plankenkoorts.
Voorbeelden zijn oxprenolol en propranolol. Valeriaan Valeriaan is een kruidenmiddel. Het heeft een licht kalmerende werking wanneer u angstig of gespannen bent. Buspiron Buspiron dempt emoties en werkt daardoor kalmerend bij angst of gespannenheid. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.
Waar worden honden slaperig van?
Lichaamsbeweging en hersenwerk – Moe, maar voldaan – Honden hebben elke dag beweging nodig. De een wat meer dan de ander, maar allemaal hebben ze behoefte aan fysieke, maar ook mentale activiteiten. Uit onderzoek is gebleken dat honden gemiddeld veel te weinig beweging krijgen. Voor honden die overprikkeld zijn kies bij voorkeur je rustige activiteiten, zoals hersenwerk !
- Geef de hond niet zijn voer in een voerbak. Laat hem werken voor zijn voer : Verstop het in de tuin, strooi het uit in het gras, stop het in een voerbal, verstop het in een oude spijkerbroek. Wissel af!
- Je hoort vaak dat bij jonge honden de wandeling niet meer dan 5 minuten per maand leeftijd mag duren. Dit is een richtlijn. Voor sommige honden is dit niet voldoende. Rechtlijnige beweging (dus geen wild spel) kan geen kwaad en kun je rustig gaan opbouwen naar maximaal een uur. Daarnaast geldt deze 5-minuten-regel per wandeling; Maak een extra wandeling als je merkt dat je hond dat nodig heeft.
- Loop niet elke keer dezelfde route. Afwisseling maakt het interessant. (Tenzij je hond snel overprikkeld of onzeker is, dan loop je juist voorspelbare routes, dit geeft de hond houvast. )
- Wandel minimaal één keer per dag op een plek waar de hond veilig los kan rennen. Kan je hond niet los, wandel dan met een lange lijn zodat hij meer bewegingsvrijheid heeft. Maak gebruik van de mogelijkheden van de omgeving ; over een sloot of hekje springen, over boomstam lopen, slalom tussen paaltjes, brokjes verstoppen in een boomstam etc.
- Laat de hond zo veel mogelijk snuffelen. Sta stil als hij snuffelt, geef hem de kans om de wereld op zijn manier te verkennen.
- Meenemen met hardlopen (als de hond volgroeid is). Oefen dit eerst rustig en bouw het op.
- Fietsen. Bouwt wel uithoudingsvermogen op, dus de hond wordt steeds minder snel moe. En nooit fietsen als het warmer is dan 20 graden. Richtlijn: 2 minuten per maand leeftijd met het maximum van een half uur. Laat de hond draven, niet galopperen, dit is extra belastend voor zijn lijf.
- Apporteren ; Je gooit een bal weg en je hond haalt hem op. Doe dit echter slechts enkele malen! Te veel achter een bal aanjakkeren veroorzaakt onnodig veel opwinding bij sommige honden. Beter kun je de bal verstoppen en je hond laten zoeken. Zo word je hond moe op een goede manier. Gooi NOOIT met stokken, dit kan verschrikkelijke verwondingen veroorzaken, soms met de dood als gevolg.
- Samen aan een lap sjorren ; dit bootst het verscheuren van een prooi na en is een mooie manier van samen spelen. Werk hierbij tegelijkertijd aan zelfbeheersing en je hebt een fantastische oefening.
- Zwemmen. Leer je hond het op een leuke manier aan, niet door hem in het water te gooien. Let op: niet alle honden zijn fysiek in staat om te zwemmen.
- Met behulp van clickertraining kunstjes leren. Kijk op Youtube voor inspiratie.
- Neusgebruik : zoeken, sorteren, speuren. Brokjes verstoppen, handschoen “verliezen”, kinderen zich laten verstoppen achter een boom etc. , balletje verstoppen onder een rij van plastic bloempotten. Dergelijke spelletjes kunnen vaak ook goed binnen. Meer ideeën op actiefmetjehond. nl en www. hersenwerkvoorhonden. nl
- Kauwen ; Geef hem een vers bot van de slager, een rauw kippenkarkas, buffelhuid kauwbot of iets dergelijks. Moet wel veilig zijn, een gulzige hond mag zich er niet in verslikken.
- Geef hem een Kong met daarin zijn maaltijd, hondenworst, brokjes, een plakje kaas binnen in, kaas laten smelten in magnetron (wel even laten afkoelen). Er zijn talloze recepten te vinden op internet. Meerdere Kongs kun je verstoppen in het huis en hem er naar laten zoeken; perfect voor als je hond alleen thuis is.
Kan een hond overprikkeld zijn?
Een overprikkelde hond kan gaan happen of bijten. Bij pups is het vaak een teken van overprikkeling wanneer ze hard bijten. Maar ook volwassen honden kunnen happen in kleding of ledematen bij overprikkeling. Een hond aan de lijn kan je van je af houden, om het happen te voorkomen.
Waarom is mijn hond zo onrustig?
Iets wat ik steeds meer tegenkom zijn de honden die erg onrustig zijn of hyperactief gedrag vertonen. Zeker bij pups & jonge honden lijkt dit steeds vaker voor te komen! Maar ook bij oudere honden kom ik het tegen… Er kunnen hierbij meerdere oorzaken meespelen:
- Ten eerste lijkt het binnen bepaalde rassen meer voor te komen. Voornamelijk binnen de rassen die met als doel zijn gefokt als huishond maar wel een achtergrond hebben van werklijnen. Er zit dan, vanuit dat werklijn stuk een “drift” in om maar iets te doen. Aan de andere kant worden ze gefokt als heel sociaal, wat natuurlijk een fijn doel is.
Echter deze honden lijken dan vanuit die drift wat door te slaan in het sociale, zover dat ze daarin erg onrustig gedrag vertonen, niet meer te houden zijn bijvoorbeeld als ze een andere hond zien. Mijn ervaring is dat dit echt een doorslaan is naar de andere kant.
Deze honden missen een eigen begrenzing, waardoor alles hard binnenkomt en ze heel snel overprikkelt raken.
- Ten tweede kan stress een grote rol spelen bij onrustig gedrag. In deze blog ga ik uitgebreid in over stress bij honden. Als een hond langdurig of zeer regelmatig stress ervaart dan kan de hond moeite krijgen om rustig te worden en te gaan slapen. Vergelijk het maar even met mensen die veel stress hebben, het eerste symptoom daarvan is vaak slecht kunnen slapen.
Dit heeft te maken met de stress hormonen die vrij komen, en die eigenlijk het lichaam continue aanzetten tot actie. Die stress hormonen zijn heel nuttig als je in een situatie komt die gevaarlijk is, daardoor ga je iets doen om de situatie op te lossen, bijvoorbeeld vluchten.
Denk bijvoorbeeld aan “vroeger” als je oog in oog stond met bijvoorbeeld een leeuw. Echter nu is de stress die wij & onze honden ervaren niet meer van die mate, maar minder heftig, vaak langduriger. Waardoor directe actie niet meer noodzakelijk is, maar het lichaam je wel aanzet tot “iets doen”. En als dat ‘s avonds is, dan slaap ik slecht…
- Een derde oorzaak van onrust die heel dichtbij stress ligt is angst. Eigenlijk is dit ook een stress reactie, maar dan heel specifiek gericht op de emotie angst. Als je je als hond niet veilig kan voelen dan kun je ook geen rust pakken. Sommige honden kruipen in een hoekje weg en vertonen dan niet direct onrust. Andere worden erg oplettend en onrustig om zichzelf te beschermen voor een nare situatie.
En dus komt er (fysieke) onrust. Belangrijk hierbij is om je te beseffen dat ook positieve dingen zorgen dat deze stress hormonen vrijkomen. Ook dat kun je wellicht bij jezelf herkennen. Ik herken dat in ieder geval heel duidelijk, als ik ergens heel blij of enthousiast van ben dan ga ik ook stuiteren.
Maar wat ik ook regelmatig tegen kom en dan vooral buitenshuis zijn de honden die heel onrustig wandelen en continue de omgeving scannen op gevaar. Vaak begint dat al bij de voordeur dat ze naar buiten gaan en gelijk de omgeving af scannen. Ook dit is een vorm van onrust die ik vaak tegen kom!
Herken je een van deze vormen bij jouw hond? Dan wil je vast graag weten hoe je daar mee om kunt gaan! Omdat er verschillende vormen en verschillende oorzaken zijn voor onrust en hyperactiviteit is het heel lastig via internet advies te geven, zonder dat ik jullie situatie heb gezien. Het beste advies krijg je door een consult aan te vragen! Maar ik ga er toch wat over zeggen…
- De 1e vorm van hyperactiviteit die ik noem is vaak heel goed te behandelen met homeopathie. Met homeopathie zal je niet het karakter van de hond veranderen, voor een deel zit het vaak daarin. Maar we kunnen wel met middelen zorgen dat de scherpe randjes er af gaan en de hond daardoor zijn eigen grens beter leert herkennen.
- Over stress heb ik een aparte blog geschreven met al een aantal tips hoe er mee om te gaan: Stress bij honden
- En ook over angst heb ik al een blog geschreven, dus als je angst herkent bij jouw hond lees dan zeker deze blog: Over angst
Kan je een hond Valeriaan geven?
Beaphar No Stress producten zijn rustgevend, stimuleren goed gedrag en ondersteunen honden in spannende tijden. Deze druppels bevatten Valeriaan -extract; een natuurlijk middel met een rustgevende werking. Het micro-ingekapselde extract komt langzaam vrij en is langdurig werkzaam.
Waarom is mijn hond zo druk?
Laten we voorop stellen dat een hond beweging nodig heeft, actie, aandacht en mentale uitdaging. Als je hond met één van bovenstaande woorden kunt beschrijven, is het goed om na te gaan of hij misschien overprikkeld is? Is je hond altijd druk, vraagt hij veel aandacht, onvermoeibaar en zelfs na lange wandelingen nog boordevol energie? Bijna elk hondenras heeft aanleg om een druktemaker te worden.
Als ze door hun wilde gedrag krijgen wat ze willen. Sommige rassen hebben minder beloning nodig dan andere om druk, of zelfs hyperactief gedrag te ontwikkelen. Dit zien we meestal bij jachthonden en types die erg baas- en speel gericht zijn.
Denk aan herders, golden retrievers, labradors en sommige terriërs. .