Hoe Knip Ik De Nagels Van Mijn Hond?

Hoe Knip Ik De Nagels Van Mijn Hond
Nagels knippen hond; Waar moet je op letten? – De nagels van de hond hebben een andere vorm als onze nagels. Maar in feite is de anatomie ervan exact hetzelfde. Bij onze huisdieren loopt er door de nagel een ader heen, en deze stopt ongeveer halverwege de nagel.

Wanneer de nagels wit van kleur zijn, kan je deze ader vaak zien lopen, dit is het donkere gedeelte binnenin de nagel. Deze ader in de nagel van honden is te vergelijken met ons nagelbed: als onze nagel inscheurt in het nagelbed, gaat het bloeden.

Bij de hond geldt dit ook. Er loopt een ader tot ongeveer halverwege de nagel! Er zijn bij de dierspeciaalzaak speciale kniptangen te koop om de nagels van je hond te knippen. Voor honden zijn er verschillende nagelknippers, waarbij die voor grotere honden sterker zijn en een grotere opening hebben.

Op de gebruiksaanwijzing staat altijd beschreven hoe de kniptang gebruikt dient te worden. Meestal wordt de kniptang over de nagel geschoven en druk je de knipper vervolgens in om de nagel af te knippen.

Je moet natuurlijk wel uitkijken dat de ader niet geraakt wordt. Want dat doet zeer en zorgt voor een kleine tot iets grotere bloeding. In het ergste geval moet de ader dicht gebrand worden om het bloeden te stoppen. Je kan bij het knippen van de nagels beter de nagel met kleinere stukjes tegelijk knippen, dan dat je in één keer een groot stuk wegknipt.

Kan ik zelf de nagels van mijn hond knippen?

Kan ik zelf de nagels knippen of is een bezoek aan de dierenarts nodig? – U kunt als eigenaar prima de nagels van uw hond met een speciale nagelschaar knippen, te koop bij uw dierenarts. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Bij lichte nagels is het ‘leven’ makkelijk te zien. Zo knipt u de nagels van uw hond:

 • kijk wat uw hond prettig vindt: staan, zitten of liggen;
 • stel hem gerust;
 • pak met één hand de ondervoet vast en houdt de teen waar de nagel van geknipt moet worden vast;
 • reageert uw hond niet? Knip dan de nagel af.

Heeft u de nagel per ongeluk toch te kort geknipt? Oefen met een gaasje druk uit om het bloeden te stoppen. Als het bloeden niet snel stopt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Hoe knip ik zwarte nagels van een hond?

Zwarte nagels – Veel hondeneigenaren vinden het eng om zwarte nagels te knippen, je ziet namelijk het leven niet zitten. Deze nagels dien je dan ook voorzichtig te knippen. Of je knipt steeds een klein stukje af, totdat je in het midden van de nagel een zwart stipje ziet.

Zodra je dat zwarte stipje ziet, zit je dicht bij het leven en moet je stoppen. Ook kun je een beetje druk zetten met de nageltang voordat je de nagel daadwerkelijk kort gaat knippen. Trekt je hond zijn poot terug? Dan zit daar waarschijnlijk het leven.

Herhaal dit vervolgens een paar mm lager, totdat je hond de poot niet meer terugtrekt.

Hoe gebruik je een nagelknipper hond?

Houd de poot van je hond éven vast, je hond vind het goed en ervaart nog geen stress of angst -> beloon met lekkers. Houd de poot van je hond iets langer vast met nagelknipper in het zicht, je hond kijkt ernaar, maar ervaart nog geen stress of angst -> beloon met lekkers.

Hoe kort nagels knippen hond?

Instructie –

 • Voor het knippen van de nagels van voorpoot kunt u het beste uw hond laten zitten of laten liggen. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat het beste in liggende positie.
 • Met een hand neemt u de onderpoot van de hond vast, met de te knippen teen tussen duim en wijsvinger.
 • Bij een licht gekleurde nagel ziet u een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het “leven” van de nagel. Dit gedeelte dient u te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot bloeding leiden. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.
 • Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij uw hond zit. Gaat u de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt uw hond de poot terug, dan zit u waarschijnlijk in het leven.
See also:  Hoe Dekt Een Hond?

Wat kost nagels knippen hond bij dierenarts?

De nagels van je hond knippen kan eng zijn. Omdat de nagel van een hond groeien moeten deze dan ook verzorgd worden. Je kunt zelf de nagels van je hond knippen maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. De kosten hiervan liggen ongeveer tussen €7,50,- en €12,50,-.

Wat als je de nagel van een hond te ver knipt?

Nagel hond te ver afgeknipt – Wanneer u toch per ongeluk in het leven in de nagel heeft geknipt, kan de nagel van de hond gaan bloeden. Dit bloeden kan ook moeilijk te stelpen zijn. Het ziet er daarom vaak enger uit dan het is. Het is niet gevaarlijk, wel kan het pijnlijk zijn voor de hond.

 1. U kunt het bloeden proberen te stelpen door er even met een gaasje druk op uit te oefenen, het bloeden stopt dan vaak vanzelf;
 2. Ook kunt u aluin gebruiken om het bloeden te stelpen;
 3. Dit is bij de meeste drogisterijen te koop;

Blijft het nageltje maar bloeden, neem dan even contact op met een dierenarts voor advies.

Kan een hond last hebben van te lange nagels?

Mijn hond heeft lange/scherpe nagels – Normaal gesproken slijten de nagels van je hond tijdens het wandelen en spelen en hoef je de nagels niet bij te knippen. Als je hond vaak op een zachte ondergrond loopt (gras bijvoorbeeld) of als de stand van de tenen iets afwijkt kan het voorkomen dat de nagels te lang worden.

 • Dit is vervelend voor je hond en de nagels kunnen makkelijker inscheuren;
 • Als de nagels te lang zijn kun je ze (laten) knippen;
 • Wanneer moet ik de nagels van mijn hond knippen? De duimnagels of nagels van wolfsklauwtjes slijten niet vanzelf omdat ze de grond nooit raken tijdens het lopen;

Als deze nagels te lang zijn gaan ze kromgroeien en in het leven prikken. Dit is pijnlijk en kan voor een vervelende ontsteking zorgen. Deze nagels moet je dus regelmatig knippen. Voor de overige nagels kun je aanhouden dat, wanneer je hond rechtop staat, de nagels de grond net (niet) raken.

Je moet er zonder weerstand een a4tje papier onder kunnen schuiven. Als de nagels de grond wel raken en/of de tenen omhoog duwen dan zijn ze waarschijnlijk te lang en moeten ze geknipt worden. Thuis doen of naar de dierenarts? Nagels knippen kunt je zelf thuis doen.

Bij de dierenspeciaalzaak zijn hiervoor verschillende handige nagelscharen te koop. Bij witte nagels is het leven makkelijk te zien (dit schemert roze door). Bij zwarte nagels is dit moeilijker. Soms knip je in het leven en ontstaat er een bloeding. Het bloeden stopt vaak vanzelf en kan niet zoveel kwaad maar in het leven knippen is wel erg pijnlijk.

 • Mocht het bloeden (te) erg zijn dan kunnen wij op de praktijk de bloeding stelpen;
 • Als je de nagels van je hond niet zelf durft te knippen kunnen wij dit voor je doen;
 • Wij kunnen je ook laten zien hoe je dit thuis het best aan kunt pakken, zodat je het in het vervolg misschien wel zelf durft te doen;
See also:  Ontworming Hond Wanneer?

Onze Service Ook als je graag een tweede mening wilt kun je bij ons terecht. Niet alleen baasjes, maar ook andere dierenartsen sturen regelmatig patiënten naar ons door voor een second opinion op het gebied van cardiologie, tandheelkunde en interne geneeskunde. 00 uur .

Welke nagelknipper hond?

Hoe kun je het beste je nagels knippen?

Vingernagels knippen – Het doel hier is om de “vrije randen” van je nagels te verwijderen. De ondoorzichtige, gebroken witte halve maan die aan de toppen van je vingernagels groeien. Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden.

Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.

Teennagels zijn van nature ovaalvormig en een enkele snede heeft de neiging het ovaal plat te maken.

Waarom groeien de nagels van mijn hond zo snel?

Oorzaken van te lange hondennagels – Het verschilt dus erg per hond wanneer de nagels te lang zijn en geknipt moeten worden. Naast de natuurlijke slijtage en de stand van de voeten zijn er nog een paar andere oorzaken van lange hondennagels te noemen:

 • Honden zetten bij het lopen en rennen voornamelijk met hun achterpoten af. Hierdoor zullen deze nagels sneller slijten dan de nagels van de voorpoten welke vaak wat langer zullen zijn.
 • Kleine honden zijn in lichaamsgewicht te licht waardoor de nagels niet genoeg gewicht dragen om echt goed te kunnen slijten.
 • Door het inzakken van de pezen bij oudere honden, steunen ze vaak meer op het achterste gedeelte van de voet. Hierdoor wijzen de hondennagels wat meer omhoog en raken ze grond niet meer voldoende om te kunnen slijten.
 • Door ziekte, ouderdom of blessures kan het zijn dat je hond minder beweegt dan anders en de nagels niet voldoende kunnen slijten.

Hoe moet je een nagelknipper gebruiken?

Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.

Waarom hebben honden Duimnagels?

Er zijn ook honden met een duimnagel aan de achterpoot, maar dit komt zelden voor. De duimnagel wordt ook wel de wolfsklauw of hubertusklauw genoemd, dit ondanks dat wolven helemaal geen duimnagel hebben! Deze wolfsklauw komt door zijn positie natuurlijk niet met de ondergrond in aanraking, waardoor deze niet de kans krijgt om te slijten.

 1. Check daarom regelmatig de lengte van de duimnagels van jouw hond en zorg ervoor dat deze op tijd geknipt worden;
 2. De duimnagel kan als deze te lang wordt de huid binnendringen doordat deze in het rond groeit;

Dit kan niet alleen erg ontstekingen veroorzaken, de duimnagel is dan ook moeilijk weer te verwijderen. Beide zullen erg pijnlijk zijn voor jouw hond. Daarnaast is de duimnagel door zijn ongelukkige hoge plaatsing vele malen kwetsbaarder dan de overige nagels.

 • Tijdens spel of een wandeling in het bos bijvoorbeeld kun je hond zich hier makkelijk aan verwonden door met de duimnagel ergens achter te blijven haken;
 • Zo loopt jouw hond gemakkelijk een gebroken of gescheurde duimnagel op, wat ook erg pijnlijk zal zijn voor je hond;
See also:  Hoe Lang Mag Diarree Duren Bij Een Hond?

Mocht jouw hond zijn of haar duimnagel verliezen, zorg er dan voor dat het gebied niet kan gaan ontsteken. Uiteindelijk zullen duimnagels vanzelf weer teruggroeien. [contentblock id=19 img=html. png].

Hoe knip je de poten van een hond?

Hoe knip ik de nagels bij mijn hond? | Instructievideo

Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? – Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.

Gebruik vervolgens een goede trimschaar zonder scherpe puntjes om de uitstekende haren weg te knippen. Langs en om de pootjes. Ook bij de zooltjes. Maar let op! knip bij de zooltjes alleen de haartjes weg die uitsteken.

Knip geen haartjes tussen de zolen van je hond weg. Dit kan namelijk voor wrijving zorgen wanneer ze terug groeien. Wat vervolgens weer flink kan gaan irriteren.

Wat is SLO bij honden?

SLO is een ziekte van de nagels waarbij de nagels loslaten en misvormd weer terug groeien. Hierbij heeft de hond vaak pijn en kan hij kreupel lopen. Waarschijnlijk is het een auto-immuunziekte, maar de oorzaak is niet helemaal duidelijk. Bepaalde rassen worden vaker getroffen dan andere.

Welke nagelknipper hond?

Hoe kun je het beste je nagels knippen?

Vingernagels knippen – Het doel hier is om de “vrije randen” van je nagels te verwijderen. De ondoorzichtige, gebroken witte halve maan die aan de toppen van je vingernagels groeien. Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden.

 • Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels;
 • Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen;

Teennagels zijn van nature ovaalvormig en een enkele snede heeft de neiging het ovaal plat te maken.

Hoe moet je een nagelknipper gebruiken?

Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.

Hoe knip je de poten van een hond?

Hoe knip ik de nagels bij mijn hond? | Instructievideo

Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? – Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.

Gebruik vervolgens een goede trimschaar zonder scherpe puntjes om de uitstekende haren weg te knippen. Langs en om de pootjes. Ook bij de zooltjes. Maar let op! knip bij de zooltjes alleen de haartjes weg die uitsteken.

Knip geen haartjes tussen de zolen van je hond weg. Dit kan namelijk voor wrijving zorgen wanneer ze terug groeien. Wat vervolgens weer flink kan gaan irriteren.