Hoe Krijg Ik Mijn Hond Dikker?

Hoe Krijg Ik Mijn Hond Dikker

Laat jouw hond in beweging blijven – je hebt misschien de neiging om jouw hond minder te laten bewegen als zij te mager is. En het klinkt misschien als een paradox, maar beweging helpt juist om iets dikker te worden. Als jouw hond beweegt krijgt zij namelijk meer honger en zal zij meer kilocalorieën kunnen verwerken.

Beweging is verder goed voor de spijsvertering (niet meteen na het eten, wacht minstens 30 minuten!). Door te bewegen en actief te zijn maakt jouw hond endorfinen aan. En dat is goed voor haar gezondheid. En, door te bewegen behoudt jouw hond haar spiermassa.

en dat is super belangrijk voor haar algemene gezondheid. Je wil namelijk niet dat het extra gewicht er (alleen) als vet aankomt, maar ook dat de spiermassa in stand blijft.

Wat kan ik mijn hond geven om aan te komen?

Meer voeren – Is je hond echt te licht, dan zal hij meer moeten eten om aan te komen. Bij sommige honden is dat niet zo lastig, maar anderen eten niet zomaar meer en laten misschien zelfs hun huidige porties al staan. Je kunt dan een aantal van de volgende dingen proberen:

 • Vaker kleine maaltijden voeren
  • Door vaker een klein beetje voer te geven, krijgt je hond misschien meer zin in de brokjes of eerder weer trek.
 • Snackjes
  • Wie houdt er nou niet van snacks! Door je hond veel meer hondensnacks  te geven dan je anders zou doen, krijgt hij meer calorieën binnen. Kies verantwoorde snacks en combineer dit eventueel met spelletjes en training.
 • Experimenteer met voeding
  • Los van snackjes en kleine maaltijden van de gewone brokjes, vindt jouw hond misschien rauw vlees of bijvoorbeeld eieren erg lekker. Hier kun je mee experimenteren om je hond meer te laten eten.
 • Heb geduld
  • Te snel aankomen of afvallen is nooit gezond, ook niet voor honden. Een gewichtstoename van 100 tot 200 gram per week kan dus al meer dan genoeg zijn. Heb geduld en blijf werken aan het gewicht van je hond, dan zul je zien wat je in een aantal maanden kunt bereiken!

Wat te doen als je hond te mager is?

Hoe kun je jouw huisdier helpen aankomen? – Wanneer een huisdier veel is afgevallen, is het belangrijk om de oorzaak van het gewichtsverlies te achterhalen. Plotseling veel gewichtsverlies kan een signaal zijn van ziekte of andere gezondheidsproblemen.

Wanner dit het geval is, neem dan contact op met de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vast te stellen of uit te sluiten. Ieder pondje gaat door het mondje, toch? Vaak wordt gedacht dat ondergewicht kan worden opgelost door simpelweg het dier meer te voeren.

Helaas is dit niet waar en komt er veel meer kijken bij het verantwoord laten aankomen van een dier dan enkel wat meer brokken, natvoer of snacks geven. Hieronder delen we een aantal tips hoe je zelf jouw huisdier op een gezonde manier kunt helpen met aankomen: – Kies voor voeding van hoge kwaliteit Om een mager huisdier te helpen aankomen, is het belangrijk dat je kiest voor goede kwaliteit voeding die een hoog gehalte aan vetten en eiwitten bevat.

Deze twee voedingsstoffen zorgen namelijk voor energie. Koolhydraten leveren naast eiwitten en vetten ook energie, maar zijn in grote hoeveelheden weer niet gezond voor jouw hond of kat. Probeer daarom voeding met veel vulmiddelen (zoals tarwe, rijst, aardappelen of andere granen) te vermijden, omdat hier weinig voedingsstoffen in zitten en in grote hoeveelheden kunnen zorgen voor spijsverteringsproblemen.

Riverwood voedingen bevatten geen granen of aardappels. In plaats daarvan hebben wij gekozen voor gele erwten vanwege de lage glycemische index. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken en dat is beter voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. De varianten met Rendier, Hert & Wild Zwijn voor de hond en Eend, Rendier & Everzwijn voor de kat zijn in het bijzonder geschikt voor honden en katten die extra energie kunnen gebruiken.

 • Smakelijke toppers
See also:  Hoe Kun Je Zien Of Een Hond Loops Is?

Heb jij een hele kieskeurige hond of kat die veel is afgevallen omdat hij zijn eten laat staan? Dan kun je ervoor kiezen om de brokken te mengen met een beetje natvoer. De geur en de textuur van het natvoer zetten waarschijnlijk aan tot eten. Kies bij natvoer wel voor voeding van hoge kwaliteit met een hoog vleespercentage. De Mono Proteïne blikvoedingen voor honden van Riverwood zijn op basis van één eiwitbron en bestaan voor 70% uit vlees.

Beide varianten bevatten een hoog gehalte aan uitgebalanceerde en hoogwaardige eiwitten en vetten. Bekijk hier het volledige assortiment Mono Proteïne blikvoedingen voor de hond. Wil je jouw viervoeter liever geen natvoeding geven? Dan kun je ook kiezen voor een supplement als topper over de voeding.

De Riverwood Noorse Zalmolie is een voedingssupplement dat geschikt is voor zowel honden als katten. De sterke geur van de zalmolie kan aanzetten tot eten. Daarnaast is de Noorse Zalmolie ook rijk aan onverzadigde omega-3 vetzuren, welke de huid en vacht extra ondersteunen.

 • Geef kleinere porties voeding en verdeel deze gedurende de dag

Een goede tip is om de maaltijden van jouw hond of kat te verdelen over drie of vier porties per dag, in plaats van één of twee grote voermomenten per dag. Kleinere porties helpen het dier namelijk zijn voedsel beter te verteren en de energie uit de voedingen beter op te nemen. Hierbij is het belangrijk dat er niet meer dan zes uur tussen de maaltijden zit.

 • Geef verantwoorde tussendoortjes

Veel tussendoortjes bevatten veel calorieën. Deze snacks kunnen een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voedingen van jouw hond of kat. Kies echter wel voor gezonde snacks. Gezonde snacks bevatten natuurlijke ingrediënten en geen toegevoegde suikers of zout. Bekijk hier het assortiment gezonde beloningssnacks en natuurlijke kauwsnacks voor honden van Riverwood.

 • Laat het dier in beweging blijven

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig om lichaamsbeweging aan te bevelen voor een hond of kat die moet aankomen. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk juist voor dat je calorieën verbrandt, toch? Hoewel dat waar is, is lichaamsbeweging juist gunstig omdat het een magere hond of kat helpt om spiermassa op te bouwen. Als extra bonus zal de verhoogde activiteit hun eetlust verhogen.

We hebben eerder blogartikelen geschreven met tips voor kieskeurige honden en katten. Tips voor moeilijk etende honden vind je hier en in deze blog vind je tips voor moeilijk etende katten. Daarnaast is beweging goed voor de spijsvertering.

Let er hierbij wel op dat er minimaal 30 minuten tussen het eten en de beweging zit. Wil je jouw hond of kat meer laten bewegen? Houd er dan rekening mee dat je dit rustig moet opbouwen om blessures te voorkomen als het dier extra beweging niet gewend is.

 • Weeg jouw huisdier regelmatig

Het wekelijks wegen van jouw hond of kat is een goed hulpmiddel om het gewicht van jouw huisdier in de gaten te houden. Het geeft een goed beeld of het dier in de loop der tijd is aangekomen, afgevallen of op gewicht is gebleven.

 • Houd een voerdagboek bij

Door het bijhouden van een voerdagboek ben je je bewust van alle voeding die jouw huisdier op een dag binnen krijgt. Daarnaast kun je in achterhalen of de strategie met betrekking tot het laten aankomen van jouw viervoeter wel of niet werkt. Als het gewicht van het dier bij de volgende weging verandert – gewichtstoename of -afname – kun je terugkijken naar de aantekeningen om te zien wat er is gebeurd.

See also:  Waarom Legt Een Hond Een Poot Op Je?

Wat maakt honden dik?

Oorzaken van overgewicht hond – Is uw hond te dik? Dan zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Net als bij ons ontstaat overgewicht bij honden door teveel voeding en te weinig beweging. Wanneer uw hond onvoldoende beweegt en weinig energie verbruikt, houdt hij energie over.

Als dit dagelijks gebeurt wordt uw hond te dik. Waar gaat het nou fout? Veel hondeneigenaren vullen de voerbak zonder op de verpakking te lezen hoeveel voer de hond mag. Doorgaans staat op de verpakking aangegeven hoeveel voer een hond van een bepaald gewicht mag hebben per dag.

Het is verstandig om het voer met een maatbeker af te wegen. Zo geeft u nooit onnodig te veel. Dan komen we bij die smekende blik van uw trouwe viervoeter. Hiermee weten honden vaak een extra tussendoortje te bemachtigen. Maar in deze tussendoortjes zit vaak veel energie waar uw hond te dik van wordt.

Gebruik daarom tijdens het trainen en een wandeling speciale trainingskoekjes, een kleine beloning. Baasjes vergeten wel eens dat een speeltje of aai over de bol ook als beloning kan dienen. Het hoeven dus echt niet altijd koekjes te zijn.

Wat u ook kunt doen is het voer afwegen en in een bakje doen. Als u dan gaat wandelen of trainen pakt u gewoon wat brokjes van de dagelijkse portie. Naast voeding kan ook castratie en sterilisatie zorgen voor een toename van het gewicht, omdat de hond dan een stuk minder energie heeft.

Een gecastreerde of gesteriliseerde hond mag doorgaans een derde voer minder dan voorheen. U kunt ervoor kiezen om na een castratie of sterilisatie over te stappen op specifieke voeding. Uiteraard speelt de leeftijd van uw hond ook een rol.

Een oudere hond heeft minder energie wat leidt tot kortere wandelingen, minder spelen en meer slapen. Als laatste hebben sommige hondenrassen nou eenmaal meer aanleg om dikker te worden dan andere. Enkele voorbeelden zijn de Beagle, Teckel, Cavalier King Charles Spaniël, Duitse herder en Labrador Retriever.

Waarom blijft mijn hond dun?

Als uw hond minder is gaan eten   – Als uw hond onbedoeld minder eet en afvalt, is dit een reden voor een bezoek aan de dierenarts. Dit geldt ook als uw hond nog te zwaar is en afvalt zonder dat het de bedoeling was. Bijna alle internistische aandoeningen kunnen leiden tot gewichtsverlies.

 • Uw dierenarts zal uw hond onderzoeken en mogelijk aanvullend onderzoek inzetten naar de oorzaken van het slechte eten;
 • Als er geen aanwijzingen worden gevonden bij lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en borstfoto’s, is een endoscopie soms zinvol;

Maagzweren hebben bijvoorbeeld soms als enige klacht “slecht eten”.

Hoe weet je of je hond te mager is?

Herkennen van het juiste gewicht – Je kunt herkennen of jouw hond te dik of te dun is door het postuur van je hond te vergelijken met de onderstaande foto’s. Let op: elk soort ras en elke hond verschilt in postuur. Deze foto’s zijn een algemeen beeld van een hond.

Hoe hond aansterken?

Wat is de juiste voeding voor mijn hond na ziekte of een operatie? – Na ziekte of een operatie is het belangrijk dat uw hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om weer aan te sterken. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor de periode van ziekte en herstel. Een ideaal hersteldieet bevat:

 • Veel eiwitten om de vetvrije massa te behouden
 • Veel energie, omdat uw hond waarschijnlijk weinig eetlust heeft en een verhoogde stofwisseling. De voeding dient rijk te zijn aan energie en voedingsstoffen zodat uw hond voldoende binnenkrijgt, ook als hij weinig eet
 • Meer vet en eiwitten en minder koolhydraten, omdat honden in de herstelperiode resistent zijn voor insuline
 • Goedverteerbare ingrediënten, omdat ze voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen dan normaal
 • Smakelijke ingrediënten, zodat uw hond meer zin heeft om te eten
See also:  Hoe Vaak Pens Voor Hond?

Als de herstelperiode langer duurt dan is de Active droge voeding een goed alternatief. Deze voeding bevat meer energie.

Is schapenvet goed voor de hond?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te dik wordt?

Schapenvet voor honden en katten (500 ML) – Schapenvet gebruik je voor de hond. Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht.

Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D. Deze vitamines zijn belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor de versteviging en opbouw van de botten, voor de slijmvliezen, voor de luchtwegen en voor het maag-darmkanaal.

Vitamine A en D ondersteunen de afweer tegen bacteriën en infecties. Schapenvet kun je ook geven aan katten, voor katten is schapenvet ook erg gezond!

 • Gezondere huid
 • Sterkere botten
 • Betere gezondheid
 • Hogere weerstand
 • Glanzende vacht
 • Betere darmflora
 • Goed voor hart en bloedvaten

Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag. De praktische fles met pomp maakt makkelijke dosering mogelijk. Schudden voor gebruik.

Hoe hond aansterken?

Wat is de juiste voeding voor mijn hond na ziekte of een operatie? – Na ziekte of een operatie is het belangrijk dat uw hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om weer aan te sterken. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor de periode van ziekte en herstel. Een ideaal hersteldieet bevat:

 • Veel eiwitten om de vetvrije massa te behouden
 • Veel energie, omdat uw hond waarschijnlijk weinig eetlust heeft en een verhoogde stofwisseling. De voeding dient rijk te zijn aan energie en voedingsstoffen zodat uw hond voldoende binnenkrijgt, ook als hij weinig eet
 • Meer vet en eiwitten en minder koolhydraten, omdat honden in de herstelperiode resistent zijn voor insuline
 • Goedverteerbare ingrediënten, omdat ze voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen dan normaal
 • Smakelijke ingrediënten, zodat uw hond meer zin heeft om te eten

Als de herstelperiode langer duurt dan is de Active droge voeding een goed alternatief. Deze voeding bevat meer energie.

Waar sterkt een hond van aan?

Wat voer ik mijn hond die moet aankomen? – Als je hond moet aankomen, ligt het voor de hand om hem dan gewoon meer voeding te geven. Toch is dat niet helemaal verstandig. Zijn spijsverteringsysteem kan de grotere hoeveelheid eten misschien niet goed verwerken en hij kan een overschot krijgen aan bepaalde voedingstoffen.

Een voeding waarmee je je hond aan kunt laten komen moet rijk zijn aan energie. Zo kun je hem namelijk kleine porties aanbieden, waardoor zijn spijsverteringssysteem niet overbelast raakt en hij toch voldoende energie tot zich kan nemen.

Als je hond herstellende is van een operatie, kan worden geadviseerd hem een iets vettere voeding te geven. Je dierenarts kan bij bepaalde aandoeningen soms ook een speciale voeding adviseren. Eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor een hond; het is tevens de belangrijkste bron voor zijn energie.

 • De voeding moet rijk zijn aan hoogwaardige eiwitten die makkelijk verteerbaar zijn, zodat ze goed opgenomen worden door het lichaam van je hond;
 • Ook is het belangrijk dat de voeding de juiste balans vezels heeft; dit is goed voor de darmen en de kwaliteit van zijn ontlasting;

Een hond die ziek is (geweest) of een operatie heeft ondergaan, kan minder trek in eten hebben. Zijn voeding moet daarom extra smakelijk zijn zodat hij gestimuleerd wordt om te eten. De geur en textuur van de voeding zijn uitermate belangrijk voor honden, dus kies voor een voeding die speciaal ontwikkeld is voor jouw ras of grootte hond.