Hoe Krijg Ik Mijn Hond Zindelijk?
Mary Taylor
- 0
- 29
Bench – Een bench kan helpen bij het zindelijk maken, indien goed aangeleerd. Je hond zal zijn best doen om zijn plas en poep op te houden als hij in de bench zit. Hij ziet zijn bench als nest, het natuurlijke zindelijkheidsgevoel wordt geprikkeld. Let op: De bench mag niet te groot zijn anders zal de pup het niet in zijn geheel als nest zien.
Hoe lang duurt het om een hond zindelijk te maken?
Hoe lang duurt het? – De tijd die je uit moet trekken voor zindelijkheidstraining loopt uiteen. Sommige pups zijn al bijna zindelijk als je ze in huis neemt, maar meestal duurt het wat langer. Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo’n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is.
Hoe kun je het beste een hond zindelijk maken?
Je puppy zindelijk maken vergt aandacht en geduld. Niet iedere puppy wordt even snel zindelijk. Er bestaan veel factoren die impact hebben op dit proces. Daarnaast is de leeftijd van de pup van grote invloed. Het is belangrijk dat jij als baasje consequent bent en je geduld bewaart. In dit blogartikel behandelen we de verschillende factoren die een impact kunnen hebben en geven we tips hoe jij als kersvers baasje je hond traint zindelijk te worden. Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort:
- Laat je puppy iedere twee uur uit
- Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen)
- Ook ‘s nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden
Door duidelijke signalen af te geven lukt het de meeste puppy’s om rond de 6 tot 10 weken nagenoeg volledig zindelijk te zijn. Een ongelukje hier en daar zal dan nog wel eens plaatsvinden. Per puppy kan het enorm verschillen hoe gemakkelijk het is om de puppy zindelijk te maken. De volgende factoren hebben een impact op het zindelijk maken van je puppy.
Hoe krijg ik mijn pup zo snel mogelijk zindelijk?
Hoe je binnen een week een compleet zindelijke hond of pup hebt?
Vaste momenten – Puppy’s moeten ongeveer elke 30-60 minuten plassen en na het eten en spelen zullen ze vaak moeten poepen. Wanneer je de eetmomenten strikt inplant, weet je ongeveer hoe lang de pup zijn ontlasting vast kan houden, dit kun je dan gaan rekken.
- Zet de puppy na elk eetmoment op de juiste plek om te ontlasten.
- Zet de puppy na veel gespeeld en/of gedronken te hebben op deze plek.
- Wanneer de puppy veel piept, kan het zo zijn dat hij moet plassen of poepen.
- Snel nadat het hondje wakker wordt zal hij ook nodig moeten plassen of poepen.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut. Bekijk het assortiment zindelijkheidstraining op Plein. nl.
Hoe lang plast een pup in huis?
Hoelang kan een pup zijn behoeften ophouden? – Uiteraard in het begin nog niet zolang, maar naar mate de pup ouder wordt is hij steeds beter in staat om zijn plas en poep op te houden. Een pup van 8 weken oud houdt het hooguit 2 tot 2,5 uur vol maar wanneer ze 12 weken oud zijn lukt het ze vaak al om het 3 tot 4 uren in te houden.
Wat moet je doen als je hond binnen plast?
Opwinding – Ten gevolge van opwinding kunnen honden de controle over hun blaasspieren verliezen en een plasje laten lopen. Deze opwinding kan bestaan uit enthousiasme en blijdschap, maar ook spanning. We zien dit ook voornamelijk bij pups en jongen honden.
- Deze worden bij een begroeting of tijdens het spelen soms zo enthousiast dat ze de urine laten lopen;
- Probeer een begroeting zo rustig mogelijk te laten verlopen en blijf daarbij zelf rustig;
- Als dit onvoldoende werkt kunt u de hond bij binnenkomst eerst negeren en pas weer aanhalen wanneer deze wat rustiger is geworden;
Daarnaast is het verstandig om voor en na het spelen de hond de kans te geven om te gaan plassen en hou de spelletjes kort. Dit maakt de kans op ongewenst plassen kleiner.
Hoe leer ik mijn pup binnen plassen af?
Markeergedrag – Sommige mannelijke intacte honden hebben de neiging om overal ‘geurvlaggen’ te gaan plaatsen. Deze manier van plassen wordt markeren genoemd. Ze doen dit om hun territorium af te bakenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit binnenshuis gebeurt! Wanneer de positie van de hond binnen de groep of het gezin niet duidelijk is, kan dit optreden.
Maar ook bij het zien van een andere hond, een loops teefje in de buurt of een andere hond in huis, kan dit optreden. Gehoorzaamheidstraining kan helpen om goed de regels te stellen en duidelijk leiderschap naar de hond toe te tonen.
Ook (chemische) castratie biedt een uitkomst. Straf jouw hond nooit bij het vinden van een ongewenst plasje. Duw hem er zeker niet met zijn neus in. Straffen maakt de situatie alleen maar erger! Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet.
- Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten;
- Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen;
- Wanneer het maar niet lukt, kan gedragstraining noodzakelijk zijn;
Om de training te ondersteunen kan je gebruik maken van Kalmerende voedingssupplementen. Deze supplementen helpen tegen stress en spanning, factoren die ongewenst plasgedrag veroorzaken. Bestel hier je voedingssupplement voor je hond tegen angst, stress en spanning.
Waarom blijft mijn puppy in huis plassen?
Blaasontsteking – Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine, troebele urine, koorts en veel drinken en plassen.
Gesteriliseerde teven hebben een verhoogde kans op blaasontsteking. Blaasontsteking kan worden vastgesteld door urineonderzoek en is goed te behandelen. Er zijn een aantal natuurlijke middelen ter ondersteuning van de blaas en urinewegen.
Als de blaasontsteking snel terugkomt en bij blaasontsteking bij reuen en bij niet-gesteriliseerde teven moet je altijd alert zijn op andere aandoeningen. Denk aan nierbekkenontsteking, nierfalen, prostaatontsteking, blaasstenen, blaastumor, suikerziekte, of ziekte van Cushing.
Hoe laat water weghalen pup?
Zet s’ avonds het water weg – Deze tip lijkt misschien zielig, maar dat valt wel mee. Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup ‘s nachts in huis plast.
- De meeste pups kunnen ongeveer zeven uur slapen zonder te hoeven plassen;
- Als je puppy je ‘s nachts wakker maakt, dan hoef je niet meteen te reageren;
- Doe je dit wel, dan denkt je pup dat het tijd is om te spelen en zal hij misschien niet meer gaan slapen;
Kan je puppy het echt niet meer ophouden, dan kan je hem even snel uitlaten, om vervolgens weer lekker verder te slapen.
Hoe lang kan hond s nachts plas ophouden?
12-24 maanden – Afhankelijk van het ras kan het zijn dat je puppy nog niet volwassen is. Hopelijk heb je een goed zindelijkheidsregime ingesteld, maar zo niet, dan kan het alsnog, zelfs voor volwassen honden. Hoewel het niet onmogelijk is, kost het wel veel meer energie en doorzettingsvermogen van jouw kant om een oudere hond het juiste gedrag aan te leren.
Voor een puppy geldt de algemene regel dat het aantal uren dat hij zijn plas kan ophouden ongeveer overeenkomt met zijn leeftijd in maanden Creëer een geschikte omgeving Puppy’s hebben geen idee van wat mensen goed of fout vinden.
Ze kunnen echter wel allerlei gedrag aanleren. Een puppy weet niet dat het “slecht” is om op jouw kleed te plassen. Voor je pup is het kleed een prima plek, net als het gras buiten. Aan jou de taak om jouw puppy te leren dat er betere plekken zijn om een plasje te doen.
Kies een toegewezen gebied voor je puppy om te “gaan” voordat je hem mee naar huis neemt. Deze plek kan ergens achterin de tuin zijn, zoals naast een tank die als schuilplaats tegen de wind kan dienen, of een andere geschikte plek in de tuin.
Waar het ook is, wijs één specifieke plek aan voordat je de puppy krijgt, zodat je geen inconsequente signalen stuurt door zijn toilet door de hele tuin heen te verplaatsen omdat je het nog niet weet. Ontwikkel een routine Om je zindelijkheidstraining succesvoller te maken is het zinvol om je puppy de eerste weken/maanden op een voedingsschema te zetten terwijl je hem zindelijk maakt.
Een puppy die mag eten wanneer hij wil zal veel moeilijker zindelijk te maken zijn. Let wel op dat je de pup ongeveer 15 tot 20 minuten laat rusten na de maaltijd. Ontwikkel een plasschema. Het allerbelangrijkste bij het zindelijk maken van een puppy is consequentie.
Als je consequent bent en iedere keer hetzelfde doet en dezelfde handeling verwacht, zal je puppy het snel gaan begrijpen. Aan de andere kant, als je iedere keer je handelingen en verwachtingen verandert, zal je puppy in de war raken en doen wat op het moment goed lijkt, los van wat jij “wil”. Een puppy moet naar buiten:
- Als hij ‘s ochtends vroeg wakker wordt (of ervoor, als jij eerder wakker bent dan de puppy)
- Kort na elke maaltijd
- Na ieder dutje
- Voor en na het spelen
- Na opwinding (bijv. na de komst van bezoek)
- Voordat hij ‘s avonds naar bed gaat. Puppy’s tussen de 8 en 14 weken moeten vaak ‘s nachts ook nog plassen. Zet het hok in je slaapkamer, zodat je hem kunt horen piepen als hij eruit wil. Hou de riem, je slippers en je badjas bij de hand.
Straf je hond niet voor ongelukjes! Ongelukjes kunnen gebeuren. Straf je pup nooit als je hem zijn behoefte in huis ziet doen, want de paniek die dat veroorzaakt maakt het voor hem moeilijk te begrijpen wat hij dan wel moet doen. Schelden of slaan maakt je hond alleen maar bang voor je. Daardoor gaat hij misschien stiekem in verborgen hoekjes zijn behoefte doen waar je hem niet kunt zien.
Creëer een goede routine en zorg voor voorspelbaarheid. Als je geen positieve methode hanteert kun je ernstige zindelijkheidsproblemen krijgen. Let op tekenen Je puppy gaat waarschijnlijk al eerder begrijpen waar hij zijn behoefte moet doen voordat hij weet hoe hij je moet duidelijk maken dat het zo ver is.
Let op tekens dat je puppy een volle blaas heeft. Let op of hij blaft of aan de deur krabt, gaat hurken, rusteloos is en in cirkels rondloopt en snuffelt aan de grond. Als je dit soort gedrag ziet, vooral als hij al een tijdje niet buiten is geweest, betekent dat waarschijnlijk dat hij moet plassen of poepen.
Koppel een verbaal signaal (commando) aan het plassen of poepen. Naast het aanwijzen van een vaste plek, kun je ook een verbaal signaal bedenken dat je pup kan associëren met zijn behoefte doen, zoals “Ga plassen”, of “plasje doen?”, of wat je ook kiest.
Geef het signaal de eerste 10 keren op het moment dat je puppy gaat plassen. Op deze manier koppelt jouw pup het woordje aan het gedrag (plassen). Beloon je puppy als hij klaar is. Geef je puppy na ieder plasje een beloning. Dit kun je doen door hem de hemel in te prijzen en vervolgens iets lekkers te geven voordat je naar binnen gaat.
Let op: beloon je puppy als hij klaar is, maar onderbreek de “stroom” niet. Sommige puppy’s zijn zo gevoelig dat ze de plas onderbreken als je ze te vlug beloont. Ze denken dan misschien zelfs dat ze al beloond worden voor het hurken.
Het moment dat je een beloning geeft is dus heel belangrijk. Onthoud dat vrijheid ook een beloning kan zijn. Ga lekker spelen als de puppy zijn behoefte heeft gedaan. Hij moet namelijk niet denken dat hij niets leuks meer mag doen zodra hij heeft geplast. Hij moet verder kunnen gaan met plezier maken, want dan weet hij dat hij gauw moet plassen om daarna weer lekker te kunnen spelen.
Laat iedereen meedoen. Als je alleen woont met je puppy zal deze stap makkelijk zijn. Als je puppy in een huis woont met meer dan één persoon, zorg dan dat iedereen de stappen neemt om het proces van zindelijk maken snel en gemakkelijk te maken.
Hoe beter iedereen meedoet, hoe sneller het zindelijk maken zal verlopen. Haal vroeg in de avond het water weg bij je puppy. Pak ongeveer 2,5 uur voordat hij moet gaan slapen zijn bakje water weg. Dan weet je zeker dat de avondwandeling voor zijn bedtijd de laatste is.
De meeste puppy’s kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je ‘s nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Als je te veel lichten aan doet of gaat spelen, denkt je pup dat het tijd is om op te staan, of dat jij het gezellig vindt om ‘s nachts wakker gemaakt te worden. Neem hem even kort mee naar buiten en stop hem dan weer in bed. Hoe lang duurt het? Elke pup heeft zijn eigen leertempo.
Sommige snappen vrijwel direct wat er van hen gevraagd wordt, terwijl andere daar veel meer tijd voor nodig hebben. Een pup uit een smerige of te krappe kennel heeft waarschijnlijk meer tijd nodig dan een hond met een betere start.
Hoe snel een pup zindelijk wordt, is vooral afhankelijk van jou: hoe meer tijd en energie je erin steekt, hoe minder het de pup kost om zindelijk te worden. Mijn hond plast wanneer er bezoek binnenkomt of wanneer ik binnenkom Dit soort plasjes worden deemoedsplasjes of ook wel onderdanigheidsplasjes genoemd.
Jonge honden hebben vaak nog onvoldoende controle over de sluitspieren van hun blaas. Sommige pups, vooral teefjes, laten makkelijk wat urine lopen als ze opgewonden of zenuwachtig zijn, of bij confrontaties met sommige mensen of honden.
Soms doen ze een plasje als ze worden begroet. Daarmee geven ze eigenlijk aan: ‘Kijk, (ruik), ik ben nog maar klein, doe mij geen pijn!’. Deemoedsplassen is het nederigste gebaar dat een hond kan maken. Als je hem straft, begrijpt hij daar niets van. Het helpt in dit soort gevallen de pup te negeren bij thuiskomst.
- Dit geldt ook voor bezoek dat binnenkomt;
- Je kunt ook een balletje of iets lekkers weggooien zodat hij zijn aandacht even op iets anders richt;
- Wanneer de ergste blijdschap voorbij is, aai je hem even heel terloops over de borst;
Als jouw pup er een gewoonte van maakt bezoekers op deze manier bij de deur te begroeten, kun je daar alvast een stuk plastic en een oude handdoek neerleggen voordat je met de ‘begroetingsceremonie’ begint. Bij pups die dit gedrag vertonen is het wel belangrijk om het zelfvertrouwen te versterken..
Hoe leer je een hond buiten plassen?
Zo leer je de hond om buiten te plassen – Om een puppy zindelijk te maken zonder bench, is het belangrijk om hem of haar regelmatig buiten te laten. In het begin zal dit elk uur, of om het uur zijn, afhankelijk van de hond. Blijf altijd minimaal 5 minuten buiten met de pup, plast of poept de pup niet, dan is dit niet erg. .
Hoe leer je een pup buiten poepen?
Waarom wordt mijn hond niet zindelijk?
Te ver wandelen met je pup – Je hebt al helemaal zin in je hondje, heerlijk wandelen en de buurt verkennen met je nieuwe kleine vriendje. In de eerste weken kun je het beter iets dichter bij huis houden in je uitlaatrondes. Je pup moet nog leren dat hij ‘het’ buiten moet doen.
Als hij steeds op een nieuwe plek komt, is het avontuur zo groot dat hij niet ontspannen genoeg is om te gaan zitten plassen of poepen. Zodra je puppy thuis komt, is hij dat wel. Grote kans dat je na je ronde van een half uur dus een verrassing in de gang krijgt! Zoek een plekje heel dichtbij huis op, bijvoorbeeld een grasveldje aan de overkant.
Hier blijf je steeds net zo lang staan totdat je puppy alles heeft gedaan, of in ieder geval heeft geplast. Deze plek wordt voorlopig zijn toilet. Je puppy weet dat hij daar wat moet doen en pas daarna gaat de ontdekking van de buurt beginnen. Na dat rondje kom je dan weer terug op zijn vaste plekje.
Hoe leer je een hond buiten plassen?
Zo leer je de hond om buiten te plassen – Om een puppy zindelijk te maken zonder bench, is het belangrijk om hem of haar regelmatig buiten te laten. In het begin zal dit elk uur, of om het uur zijn, afhankelijk van de hond. Blijf altijd minimaal 5 minuten buiten met de pup, plast of poept de pup niet, dan is dit niet erg. .
Hoe lang kan hond s nachts plas ophouden?
12-24 maanden – Afhankelijk van het ras kan het zijn dat je puppy nog niet volwassen is. Hopelijk heb je een goed zindelijkheidsregime ingesteld, maar zo niet, dan kan het alsnog, zelfs voor volwassen honden. Hoewel het niet onmogelijk is, kost het wel veel meer energie en doorzettingsvermogen van jouw kant om een oudere hond het juiste gedrag aan te leren.
- Voor een puppy geldt de algemene regel dat het aantal uren dat hij zijn plas kan ophouden ongeveer overeenkomt met zijn leeftijd in maanden Creëer een geschikte omgeving Puppy’s hebben geen idee van wat mensen goed of fout vinden;
Ze kunnen echter wel allerlei gedrag aanleren. Een puppy weet niet dat het “slecht” is om op jouw kleed te plassen. Voor je pup is het kleed een prima plek, net als het gras buiten. Aan jou de taak om jouw puppy te leren dat er betere plekken zijn om een plasje te doen.
Kies een toegewezen gebied voor je puppy om te “gaan” voordat je hem mee naar huis neemt. Deze plek kan ergens achterin de tuin zijn, zoals naast een tank die als schuilplaats tegen de wind kan dienen, of een andere geschikte plek in de tuin.
Waar het ook is, wijs één specifieke plek aan voordat je de puppy krijgt, zodat je geen inconsequente signalen stuurt door zijn toilet door de hele tuin heen te verplaatsen omdat je het nog niet weet. Ontwikkel een routine Om je zindelijkheidstraining succesvoller te maken is het zinvol om je puppy de eerste weken/maanden op een voedingsschema te zetten terwijl je hem zindelijk maakt.
- Een puppy die mag eten wanneer hij wil zal veel moeilijker zindelijk te maken zijn;
- Let wel op dat je de pup ongeveer 15 tot 20 minuten laat rusten na de maaltijd;
- Ontwikkel een plasschema;
- Het allerbelangrijkste bij het zindelijk maken van een puppy is consequentie;
Als je consequent bent en iedere keer hetzelfde doet en dezelfde handeling verwacht, zal je puppy het snel gaan begrijpen. Aan de andere kant, als je iedere keer je handelingen en verwachtingen verandert, zal je puppy in de war raken en doen wat op het moment goed lijkt, los van wat jij “wil”. Een puppy moet naar buiten:
- Als hij ‘s ochtends vroeg wakker wordt (of ervoor, als jij eerder wakker bent dan de puppy)
- Kort na elke maaltijd
- Na ieder dutje
- Voor en na het spelen
- Na opwinding (bijv. na de komst van bezoek)
- Voordat hij ‘s avonds naar bed gaat. Puppy’s tussen de 8 en 14 weken moeten vaak ‘s nachts ook nog plassen. Zet het hok in je slaapkamer, zodat je hem kunt horen piepen als hij eruit wil. Hou de riem, je slippers en je badjas bij de hand.
Straf je hond niet voor ongelukjes! Ongelukjes kunnen gebeuren. Straf je pup nooit als je hem zijn behoefte in huis ziet doen, want de paniek die dat veroorzaakt maakt het voor hem moeilijk te begrijpen wat hij dan wel moet doen. Schelden of slaan maakt je hond alleen maar bang voor je. Daardoor gaat hij misschien stiekem in verborgen hoekjes zijn behoefte doen waar je hem niet kunt zien.
- Creëer een goede routine en zorg voor voorspelbaarheid;
- Als je geen positieve methode hanteert kun je ernstige zindelijkheidsproblemen krijgen;
- Let op tekenen Je puppy gaat waarschijnlijk al eerder begrijpen waar hij zijn behoefte moet doen voordat hij weet hoe hij je moet duidelijk maken dat het zo ver is;
Let op tekens dat je puppy een volle blaas heeft. Let op of hij blaft of aan de deur krabt, gaat hurken, rusteloos is en in cirkels rondloopt en snuffelt aan de grond. Als je dit soort gedrag ziet, vooral als hij al een tijdje niet buiten is geweest, betekent dat waarschijnlijk dat hij moet plassen of poepen.
Koppel een verbaal signaal (commando) aan het plassen of poepen. Naast het aanwijzen van een vaste plek, kun je ook een verbaal signaal bedenken dat je pup kan associëren met zijn behoefte doen, zoals “Ga plassen”, of “plasje doen?”, of wat je ook kiest.
Geef het signaal de eerste 10 keren op het moment dat je puppy gaat plassen. Op deze manier koppelt jouw pup het woordje aan het gedrag (plassen). Beloon je puppy als hij klaar is. Geef je puppy na ieder plasje een beloning. Dit kun je doen door hem de hemel in te prijzen en vervolgens iets lekkers te geven voordat je naar binnen gaat.
- Let op: beloon je puppy als hij klaar is, maar onderbreek de “stroom” niet;
- Sommige puppy’s zijn zo gevoelig dat ze de plas onderbreken als je ze te vlug beloont;
- Ze denken dan misschien zelfs dat ze al beloond worden voor het hurken;
Het moment dat je een beloning geeft is dus heel belangrijk. Onthoud dat vrijheid ook een beloning kan zijn. Ga lekker spelen als de puppy zijn behoefte heeft gedaan. Hij moet namelijk niet denken dat hij niets leuks meer mag doen zodra hij heeft geplast. Hij moet verder kunnen gaan met plezier maken, want dan weet hij dat hij gauw moet plassen om daarna weer lekker te kunnen spelen.
Laat iedereen meedoen. Als je alleen woont met je puppy zal deze stap makkelijk zijn. Als je puppy in een huis woont met meer dan één persoon, zorg dan dat iedereen de stappen neemt om het proces van zindelijk maken snel en gemakkelijk te maken.
Hoe beter iedereen meedoet, hoe sneller het zindelijk maken zal verlopen. Haal vroeg in de avond het water weg bij je puppy. Pak ongeveer 2,5 uur voordat hij moet gaan slapen zijn bakje water weg. Dan weet je zeker dat de avondwandeling voor zijn bedtijd de laatste is.
De meeste puppy’s kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je ‘s nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Als je te veel lichten aan doet of gaat spelen, denkt je pup dat het tijd is om op te staan, of dat jij het gezellig vindt om ‘s nachts wakker gemaakt te worden. Neem hem even kort mee naar buiten en stop hem dan weer in bed. Hoe lang duurt het? Elke pup heeft zijn eigen leertempo.
- Sommige snappen vrijwel direct wat er van hen gevraagd wordt, terwijl andere daar veel meer tijd voor nodig hebben;
- Een pup uit een smerige of te krappe kennel heeft waarschijnlijk meer tijd nodig dan een hond met een betere start;
Hoe snel een pup zindelijk wordt, is vooral afhankelijk van jou: hoe meer tijd en energie je erin steekt, hoe minder het de pup kost om zindelijk te worden. Mijn hond plast wanneer er bezoek binnenkomt of wanneer ik binnenkom Dit soort plasjes worden deemoedsplasjes of ook wel onderdanigheidsplasjes genoemd.
- Jonge honden hebben vaak nog onvoldoende controle over de sluitspieren van hun blaas;
- Sommige pups, vooral teefjes, laten makkelijk wat urine lopen als ze opgewonden of zenuwachtig zijn, of bij confrontaties met sommige mensen of honden;
Soms doen ze een plasje als ze worden begroet. Daarmee geven ze eigenlijk aan: ‘Kijk, (ruik), ik ben nog maar klein, doe mij geen pijn!’. Deemoedsplassen is het nederigste gebaar dat een hond kan maken. Als je hem straft, begrijpt hij daar niets van. Het helpt in dit soort gevallen de pup te negeren bij thuiskomst.
Dit geldt ook voor bezoek dat binnenkomt. Je kunt ook een balletje of iets lekkers weggooien zodat hij zijn aandacht even op iets anders richt. Wanneer de ergste blijdschap voorbij is, aai je hem even heel terloops over de borst.
Als jouw pup er een gewoonte van maakt bezoekers op deze manier bij de deur te begroeten, kun je daar alvast een stuk plastic en een oude handdoek neerleggen voordat je met de ‘begroetingsceremonie’ begint. Bij pups die dit gedrag vertonen is het wel belangrijk om het zelfvertrouwen te versterken..
Waarom doet mijn hond zijn behoefte in huis?
Medische oorzaken – Het is belangrijk om eerst mogelijke medische oorzaken uit te laten sluiten. Bij plassen in huis zou bijvoorbeeld een blaasontsteking een onderliggende oorzaak kunnen zijn. Dit is gemakkelijk aan te tonen door middel van urineonderzoek.
Soms is het ook nodig om aanvullend onderzoek te doen zoals bloedonderzoek of een echo. Bij poepen in huis kan worden gedacht aan problemen van het maagdarmkanaal. Het kan zijn dat je van 3 opeenvolgende dagen de ontlasting van je huisdier moet opvangen voor verder onderzoek.
Maar ook tal van andere medische oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan plassen of poepen in huis door je hond of kat. Daarom kan verder aanvullend onderzoek soms nodig zijn om tot een juiste diagnose te komen.