Hoe Krijgt Een Hond Hersenvliesontsteking?

Hoe Krijgt Een Hond Hersenvliesontsteking

Beschrijving – Een aseptische meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen en de vliezen van het ruggenmerg. De oorzaak hiervan is meestal immuungemedieerd: het is een reactie van het eigen afweersysteem, waardoor de ontsteking wordt veroorzaakt. Deze aandoening komt voornamelijk voor op jonge leeftijd van 3 tot 12 maanden, maar kan ook pas op oudere leeftijd tot uiting komen.

Hoe komt een hond aan meningitis?

OORZAAK – Zoals boven aangehaald is de oorzaak van de ontstekingen nog niet achterhaald. Dit heeft ook geleid tot een plethora aan benamingen van de aandoening. Men vindt in de literatuur verscheidene synoniemen terug, zoals steroïd responsieve meningitis, necrotiserende vasculitis, suppuratieve, steriele of aseptische meningitis.

Cortico-respondieve meningitis of aseptische meningitis is een immuun-gemedieerde ontsteking van de meningen (hersenvliezen) en de arteriën (bloedvaten) van de hersenvliezen, waarbij antistoffen (IgG, IgM en IgA) gevormd worden in het cerebrospinaal vocht (CSV, hersenvocht).

Dit lijkt een lokale reactie te zijn, die er ook voor zorgt dat er (via de chemotactische factor IL-8) ontstekingscellen (neutrofielen) aangetrokken worden, die de ontstekingsreactie verergeren en de hersenvliezen en de bloedvaten aantasten. De reden waarom deze ontstekingsreactie zo plots verschijnt is onduidelijk.

Kan een hond genezen van hersenvliesontsteking?

Behandeling – Honden met hersenvliesontsteking krijgen medicijnen. De meeste honden knappen daarvan binnen een dag weer helemaal op. Een hersenvliesontsteking kan soms terugkomen; ook dan wordt met medicijnen behandeld en is de prognose goed. U kunt voor de behandeling van een hersenvliesontsteking terecht bij de afdeling Neurologie  van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren..

Wat zijn de symptomen van hersenvliesontsteking?

Is een hersenvliesontsteking besmettelijk?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt.

De ontlasting is dan besmettelijk. Iemand die virale meningitis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten.

Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Na de ziekte kan iemand soms wekenlang besmettelijk blijven, ook al is hij zelf niet meer ziek..

Wat is een hersenvliesontsteking?

Overslaan en naar de inhoud gaan

 • Bij een hersenvliesontsteking raakt het vlies rond de hersenen ontstoken.
 • Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen.
 • Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid.
 • Baby’s willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
 • Bel uw huisarts als uw kind meer van deze verschijnselen heeft.
 • Is uw baby jonger dan 3 maanden? Bel meteen als uw baby alleen koorts heeft.
 • Als uw huisarts hersenvliesontsteking vermoedt, moet u of uw kind meteen naar het ziekenhuis.

Wat doet prednison bij een hond?

Wanneer prednison geven? – Prednison wordt voorgeschreven bij verschillende ontstekingen en allergieën in het lichaam. Bij de behandeling van astma en eczeem zijn ze erg belangrijk. Wij gebruiken het veel bij auto-immuunziektes en bij overgevoelige darmen (IBD).

Kan een hond stijf zijn?

Hoe Krijgt Een Hond Hersenvliesontsteking 7f25ec42-a4e4-4a71-ae54-e2ce5a5158f1 Hoe Krijgt Een Hond Hersenvliesontsteking Heb jij een specifieke vraag over de voeding van Total Bite? Neem vrijblijvend contact op met de specialist. Geeft doorgaans antwoord binnen een uur. Het lichaam van de gemiddelde hond bestaat voor zo’n 40% uit spieren. Het is dan ook niet zo gek dat je hond wel eens last van spierpijn of stijve spieren heeft. Je hond kan last van stijve spieren hebben tijdens of vlak na inspanning.

See also:  Hoe Een Hond Trimmen?

Deze spierpijn wordt veroorzaakt door een teveel aan melkzuur in de spieren die de zenuwuiteinden teveel prikkelen. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose en wordt afgebroken in de lever.

Wanneer er teveel melkzuur wordt geproduceerd dan dat de lever kan afbreken, hoopt het melkzuur teveel op in de spieren. Er treedt vervolgens verzuring op waardoor je hond last van kramp in de spieren krijgt. Het is ook mogelijk dat je hond last van stijve spieren heeft terwijl de inspanning al even geleden heeft plaatsgevonden.

Deze spierpijn wordt veroorzaakt doordat er kleine scheurtjes in de spiervezels zijn ontstaan. De spieren zullen dan pijn doen en minder belastbaar zijn. Om deze scheurtjes te doen herstellen is een goede dagelijkse voeding essentieel.

Door je hond extra in deze behoefte te voorzien stimuleer je de groei van spiervezels en zorg je ervoor dat er meer energie vrij zal komen in de spiercellen. Dit is noodzakelijk voor het optimaal functioneren van de spieren van een hond. Door daarnaast op de juiste manier in de juiste hoeveelheid met je hond te bewegen zorg je ervoor dat de spieren goed getraind en ontwikkeld zullen zijn.

Dit hebben ze nodig om het skelet van je hond te ondersteunen tijdens de dagelijkse bewegingen. Een goede balans tussen voeding, beweging en rust zal de spieren van je hond zoveel mogelijk in optimale conditie weten te houden.

De Total Bite special ‘ fish & rice ‘, de Total Bite Fresh ‘ salmon ‘, maar ook de Total Bite Light/Senior zijn uitermate geschikt om jouw hond in deze dagelijkse voedingsbehoefte te voorzien en de spieren van je hond gezond te houden. Deze Total Bite producten sluiten perfect aan bij de bijzonderheid van jouw huisdier.

4a3e0a93-68a5-485f-84b1-b2aeda0d398f,ee7a4b92-34a5-4210-b412-147cdb39045e,36aa60ef-819d-469d-86be-aaf24dd07374 Een optimale conditie is de basis voor een goede algehele gezondheid. Wanneer jouw huisdier gezondheidsproblemen ondervindt kunnen er specifieke voedingsbehoeften ontstaan om deze optimale conditie te kunnen behouden.

Wat maakt jouw huisdier zo bijzonder? Maak een keuze en vind de Total Bite producten die speciaal zijn afgestemd op de specifieke behoefte jouw hond, kat, konijn of cavia. externalId=totalbite-problem-detail-4. 5&filter[tags]=hond&filter[type]=Probleem externalId=total-bite-core-3. 2&filter[tags]=search-uitgelicht&filter[active]=1 .

Kan een hond een stijve nek hebben?

Hersenvliesontsteking wordt ook wel nekkramp (stijve nek) of meningitis genoemd. Het dier heeft ernstige pijn bij het bewegen van de hals. Het draait dus liever helemaal om, dan dat het omkijkt. Patiënten hebben vaak koorts, kunnen bij een aanval gillen, achteruitlopen of krimpen van de pijn. Deze verschijnselen kunnen wel worden gezien bij honden met een ontsteking van het hersenweefsel zelf (zie ook: hersenontsteking ) O. de Nova Scotia is gevoelig is voor nekkramp.

Wat doet een osteopaat voor honden?

Een hondenosteopaat behandelt (pijn)klachten. Je hond heeft (pijn)klachten of zit niet goed in zijn of haar vel. Osteopathie behandelt de verstoring van beweeglijkheid.

Kan je sterven aan een hersenvliesontsteking?

Behandeling hersenvliesontsteking (bacterie) – Bij een bacteriële hersenvliesontsteking moet je snel iets doen. Het is een ziekte waaraan je kunt overlijden. Je moet direct naar het ziekenhuis. De behandeling verloopt meestal via een infuus en extra medicijnen.

 1. Behandeling start met een of meer soorten antibiotica om de bacterie te doden;
 2. Ook krijg je meteen een ontstekingsremmer om de zwelling van de hersenen tegen te gaan;
 3. Dat maakt dat de kans op overlijden en schade aan bijvoorbeeld je gehoor minder wordt;
See also:  Hoe Vaak Plast Een Hond?

Want een ontsteking maakt meestal dat het weefsel groter wordt (opzwellen). Daar is in de schedel weinig ruimte voor. De ontstekingsremmer gaat dit opzwellen zo snel mogelijk tegen. Als je besmet bent met de meningokokbacterie kom je als patiënt soms even 24 uur alleen te liggen.

 • Er mag niemand bij je om te voorkomen dat je de bacterie doorgeeft aan een ander;
 • Tijdens deze ‘isolatie’ ben je korte tijd van je omgeving afgesloten;
 • Je wordt natuurlijk goed verzorgd en je krijgt wel bezoek, maar op een aangepaste manier;

De meningokokbacterie wordt overgedragen door intensief en langere tijd contact via de lucht. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen, spreken. Maar ook door direct contact zoals bijvoorbeeld bij zoenen, of bij mond-op-mondbeademing. Als jij besmet bent, kan het dus nodig zijn dat je huisgenoten met een antibioticum behandeld moeten worden.

Of andere mensen met wie je veel in contact bent geweest. Zij krijgen van de GGD (Gemeentelijke GezondheidsDienst) of van je huisarts een antibioticum. Dit zorgt ervoor dat de bacterie bij hen verdwijnt. Iedereen wisselt trouwens bacteriën en virussen uit.

De kans dat je er ziek van wordt, is heel erg klein.

Wat doe je bij een vermoeden van hersenvliesontsteking?

Wat doe je bij hersenvliesontsteking? –

 • Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen.
 • Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft.
 • Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).

Hoe kan je een hersenvliesontsteking voorkomen?

Voorzorgen nemen – Net zoals bij andere infectieziekten, kun je ook je voorzorgen nemen om de verspreiding van de betrokken bacteriën en virussen te beperken.

 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Breng je vingers zo weinig mogelijk naar je mond of ogen.
 • Bedek bij het hoesten en niezen steeds je mond en neus. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen na gebruik in een vuilnisbak. Was daarna steeds je handen met water en zeep.

Is er bij een huisgenoot bacteriële hersenvliesontsteking vastgesteld, is het soms aangewezen om preventief antibiotica in te nemen. Je huisarts kan oordelen in welke gevallen dit nuttig is. Heeft een medeleerling van je kinderen hersenvliesontsteking, zullen het CLB en de school je de nodige informatie verstrekken, onder meer over het al dan niet raadplegen van de huisarts.

Hoe lang duurt herstel van hersenvliesontsteking?

Behandeling Hersenvliesontsteking uitklapper, klik om te openen – Een virale ontsteking geneest meestal binnen een à twee weken vanzelf. U moet dan vooral veel rust houden. Bij een bacteriële ontsteking is snel handelen geboden: direct naar het ziekenhuis, waar we de bacterie met antibiotica doden.

Hoe groot is de kans op hersenvliesontsteking?

Waarom krijgen niet alle kinderen een vaccinatie aangeboden? – Deskundigen hebben vastgesteld in een advies aan de minister van Volksgezondheid dat een vaccinatie voor kinderen van 14 maanden en jonge tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt.

Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.

Zeer jonge kinderen spelen ook nauwelijks een rol in de verspreiding. Door de media-aandacht in de afgelopen dagen is veel vraag ontstaan naar een vaccinatie. Op dit moment is het vaccin nauwelijks beschikbaar voor andere groepen dan bovengenoemde.

See also:  Wanneer Mag Je Een Hond Steriliseren?

Wat is de incubatietijd van hersenvliesontsteking?

De incubatietijd varieert van 2 tot 10 dagen; meestal 3 tot 4 dagen.

Waar pijn bij hersenvliesontsteking?

Wanneer direct bellen als ik denk dat mijn kind een hersenvliesontsteking heeft? – Bel direct uw huisarts als uw kind 2 of meer van de volgende klachten heeft:

  • hoge koorts, boven 39 graden
  • stijve nek
  • vlekjes op de huid
  • erge hoofdpijn
  • veel minder drinken dan normaal
  • sufheid, niet makkelijk wakker te krijgen
  • steeds overgeven

Bel ook als uw kind snel zieker wordt. Is uw baby jonger dan 3 maanden? Bel ook direct als uw baby alleen koorts heeft (zonder andere klachten). Lees ook Waar moet ik op letten bij mijn zieke kind Oorzaken.

Hoe test je hersenvliesontsteking?

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen – De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht.

Heb je altijd koorts bij hersenvliesontsteking?

Wat is een hersenvliesontsteking?  – Een hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen om je hersenen en ruggenmerg. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus of een bacterie. Een hersenvliesontsteking door een virus gaat meestal vanzelf over, maar een hersenvliesontsteking door een bacterie kan levensbedreigend zijn.

 • Een bekend symptoom van deze ziekte is nekkramp of nekpijn, vandaar dat hersenvliesontsteking ook wel nekkramp wordt genoemd;
 • Vaak voelt een hersenvliesontsteking als de griep , waarbij mensen hoofdpijn en koorts hebben en misselijk zijn;

Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij baby’s, jong volwassenen en bij mensen met een verlaagde weerstand. Het wordt ook wel meningitis genoemd.

Hoe test je nekstijfheid?

Samenvatting –

 • Voor de diagnostiek van meningitis is het totaal van informatie uit anamnese en lichamelijk onderzoek nodig.
 • Bij volwassenen met anamnestisch een verdenking op meningitis verandert de betrouwbaarheid van de diagnose waarschijnlijk niet door specifieke tests voor meningeale prikkeling, zoals nekstijfheid of de tekenen van Kernig of Brudzinski.
 • Ook bij kinderen en ouderen hebben de tests van Kernig en Brudzinski waarschijnlijk weinig of geen diagnostische waarde.

Artsen vinden de diagnostiek bij een patiënt met verdenking van meningitis moeilijk. De symptomen zijn in veel gevallen atypisch en een gemiste diagnose kan zeer ernstige, zelfs letale gevolgen hebben. De prognose van een meningitis hangt grotendeels af van de snelheid waarmee de behandeling wordt ingezet. Overbodige diagnostische lumbaalpuncties moeten vermeden worden.

Lichamelijk onderzoek en fysisch-diagnostische tests kunnen een goed hulpmiddel zijn om verdere diagnostiek aan te bevelen of af te wijzen. In dit artikel bespreken we de waarde van tests voor meningeale prikkeling.

Meningeale prikkeling veroorzaakt reflexmatig spiersamentrekkingen in de paravertebrale spieren. Bij spiersamentrekkingen op cervicaal niveau spreekt men van nekstijfheid. Lumbaal kan meningeale prikkeling worden opgewekt door passieve bewegingen van de onderste extremiteiten.

De tests zijn erop gericht onwillekeurige blokkerende reacties uit te lokken. Prikkeling van de meningen zonder meningitis wordt meningisme genoemd; dit kan soms optreden bij infecties elders in het lichaam of bij een hersentumor.

Bij liquoronderzoek worden dan geen afwijkingen gevonden.