Hoe Krijgt Een Hond Vlooien?

Hoe krijgt mijn hond vlooien? – Vlooien kunnen overal voorkomen waar mensen en dieren ook komen. Wanneer uw dieren buiten komen, kunnen ze ook in aanraking komen met andere dieren die met de parasieten besmet zijn, bijvoorbeeld wanneer uw hond aan een andere hond snuffelt.

Waar kan een hond vlooien oplopen?

Vlooienliftplaats 1 – Andere dieren – Eén van de meest voorkomende manieren waarop je hond vlooien oploopt, is door contact met andere dieren – hetzij huisdieren hetzij wilde dieren. Honden zijn sociale wezens en vlooien kunnen zo vanaf die pup in het park op jouw hond springen, of zelfs vanaf andere huisdieren.

Je hond kan vlooienbeten krijgen van zowel hondenvlooien als kattenvlooien – de soorten die in Nederland het meest voorkomen. De hondenvlo bijt het liefst honden. Kattenvlooien, die vaker voorkomen, zijn echter niet zo kieskeurig, dus bijten ze zowel katten als jouw hond.

Bovendien gaan honden graag op onderzoek uit op open plekken waar ook wilde dieren komen. Tijdens je dagelijkse wandeling, zelfs in je tuin, kan je hond in contact komen met vogels, knaagdieren, konijnen, eekhoorns, vossen en herten. Of hij kan op plekken komen waar zij zijn geweest en zo vlooien oplopen.

Waar kunnen vlooien niet tegen?

Wat is het beste anti-vlooienmiddel? – Er zijn een heleboel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die mensen elkaar aanraden. Of ze werken? Misschien wel. Of ze afdoende werken? Waarschijnlijk niet. Het ligt er ook aan hoe ernstig de vlooienplaag is natuurlijk. Wat wordt er zoal genoemd door mensen?

 • Na het stofzuigen de vloer dweilen met heet water met daarin een flinke scheut Dettol (ontsmettingsmiddel).
 • Na het stofzuigen de vloer dweilen met een water- en azijnoplossing.
 • Zout strooien op plaatsen waar je niet kunt dweilen of op zaken die niet in de wasmachine kunnen (bankstellen bijvoorbeeld). Het zout haalt het vocht weg én de eitjes, larven en coconnetjes verdrogen, waarna je ze op kunt stofzuigen.
 • Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op.
 • Zet ‘s avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
 • Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig. Check dit wel van tevoren bij je dierenarts!
 • De hond of kat wassen met afwasmiddel of met Head & Shoulders. Besef dat beide producten niet goed voor de huid van je huisdier zijn.
 • Vlooien doden met de elektrische vliegenmeppers! Doe ‘s avonds het licht uit, leg de vliegenmepper plat op de grond en maak langzaam vegende bewegingen terwijl je de knop ingedrukt houdt. De vlooien lichten op zodra ze contact maken met de vliegenmepper.
 • Leg bladeren van de varen (een plant) in de honden- of kattenmand. Vlooien houden er niet van.
 • Verpulver mottenballen en strooi het gruis langs de plinten en de randen van de vloerbedekking, eventueel ook eronder. Vlooien vinden dat vies. Bij thuiskomst goed stofzuigen!
 • Je kunt ook gewoon je huisdier met een vlooienkam kammen en de vlooien die je vangt in een bak met water en afwasmiddel doen. Dat overleven ze niet.
 • Je huisdier inwrijven met gekneusde Hondsdrafblaadjes. Hondsdraf wordt gebruikt door egels. Ze vullen er hun nest mee zodat de jonkies minder last hebben van vlooien.

Zo zijn er vast nog tientallen oma-weet-raad-middeltjes. Je kunt ze uitproberen, maar we raden je aan om met je huisdier zelf niet te veel te experimenteren. Het beestje heeft het al zwaar genoeg met de vlooienoverlast alleen.

Kunnen vlooien van honden op mensen?

Om te beginnen: kunnen katten- of hondenvlooien ook op mensen leven? Het eenvoudige antwoord is dat vlooien die op mensen zitten wel kunnen bijten, maar niet op je kunnen overleven. Vlooien gaan liever op je hond of kat zitten, om zich daar te goed te doen aan een zogeheten bloedmaaltijd.

 1. Er zijn 2 specifieke soorten vlooien die vaak op katten en honden te vinden zijn:  Ctenocephalides felis , de wetenschappelijke naam voor kattenvlooien, en   Ctenocephalides canis , de wetenschappelijke naam voor   hondenvlooien;

Ondanks deze namen is de kattenvlo de meest voorkomende vlo bij katten én honden. Vlooien zijn namelijk niet aan 1 soort gastheer gebonden. Ze hebben wel een voorkeur voor honden of katten, maar vinden het prima om op beide diersoorten te gaan zitten – en soms zelfs op mensen! Het goede nieuws voor huisdiereigenaren is dat vlooien ons dus wel kunnen bijten, maar niet op mensen kunnen overleven.

 1. Hoe komt dat? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vlooien zich op ons relatief onbehaarde lichaam niet goed kunnen verstoppen of vasthouden;
 2. Daarnaast is ons lichaam niet warm genoeg voor vlooien om lang te overleven;

Ze komen op een mensenlichaam dus letterlijk van een koude kermis thuis! Maar een donkere, vochtige omgeving, zoals een dierenvacht… Dát vinden ze heerlijk. Daarom kunnen vlooien ook geen eitjes op jou leggen. Ze hebben een hond, kat of ander huisdier nodig, dus als jij de enige bron van voedsel bent, kunnen ze zich niet voortplanten.

 • Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften;
 • Ze wachten dan een tijdje totdat er een betere gastheer langskomt, zoals je hond of kat, waarop ze kunnen overspringen;

Ze kunnen ook een plaag in huis vormen. Zo kunnen ze op je huisdier eitjes leggen, die vervolgens op je meubels en het tapijt vallen. Na enige tijd ontwikkelen die eitjes zich tot larven, die uiteindelijk tot volwassen vlooien uitgroeien. Bestaat er ook zoiets als een mensenvlo? Jazeker, maar geen zorgen. Hoe weet je of je door een vlo bent gebeten? Wil je weten of dat jeukende plekje op je huid gewoon een bultje, een vlooienbeet of echt iets naars is? Hieronder lees je waaraan je een vlooienbeet kunt herkennen:

 • Je hebt een klein korstje op je huid gevonden met een lichtrode ring eromheen
 • Eén rode vlek met allerlei kleine rode vlekjes eromheen
 • Verschillende bijtplekken bij elkaar die zijn opgezwollen, zoals bij muggenbulten
 • Je bent vooral in je enkels en benen gebeten

Andere aanwijzingen dat er bij je thuis vlooien zijn:

 • Heb je ergens zwarte vlekjes gevonden die een beetje op gemalen peper lijken? Dit zijn vlooienpoepjes
 • Je huisdier krabt zich meer dan normaal en heeft wellicht vlooien

Waar hebben vlooien een hekel aan?

Hoe kan je azijn tegen vlooien het beste gebruiken? – Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken.

Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk. Het is natuurlijk en vrij van chemicaliën, het is zowel huisdier- als kindveilig en het kalmeert de vlooienbeten van uw huisdier. Hieronder lees je hoe je azijn tegen vlooien kan gebruiken.

Om een eigen vlooienspray te maken, kan je zowel reguliere witte- als appelazijn gebruiken. In de werking zit geen verschil, al zal appelazijn wel een iets aangenamer zijn qua geur. Een zelfgemaakte vlooienspray maken is simpelweg het verdunnen van azijn met water.

 • Sommige mensen raden aan om gelijke delen azijn en water te mengen;
 • Anderen raden aan om één deel azijn te mengen met twee of drie delen water;
 • Zelf ben ik voorstander van gelijke delen water en azijn;
 • Azijn is namelijk ongevaarlijk, dus waarom onnodig verdunnen?! Voordat je de zelfgemaakte vlooienspray aanbrengt op de huid van mens of dier, let wel even op dat er geen wondjes zijn;

Azijn kan immers bijten. Kijk daarbij ook uit dat je niet in de buurt van het Gebruik voor het aanbrengen van de azijnoplossing een spuitfles of breng deze aan met een doek die in de azijnoplossing is gedoopt. Voor katten zou ik sowieso kiezen voor het aanbrengen met een doek. Hoe Krijgt Een Hond Vlooien Je hebt niet veel nodig om een eigen vlooienspray op basis van zijn tegen mieren te maken: water, azijn en een plantenspuit!.

Hoe kun je zien dat je vlooien in huis hebt?

Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.

Hoe krijg je vlooien weg bij een hond?

Wat dood vlooien?

Manden en dekens wassen – De vlooien zoeken naast de vacht van een hond of kat ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine.

Hoe weet je of je vlooien in bed hebt?

Hoe snel gaan vlooien dood na pipet?

Wat kunnen we eraan doen? – Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien.

 • Advantage: Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen ( 98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood). Hiermee bereikt de vlo ook niet het stadium, waarin eitjes gelegd worden en wordt indirect een vlooienbesmetting in huis ook tegen gegaan.
 • Frontline spuitbus: Dit middel wordt door het goed bespuiten van de vacht van hond of kat aangebracht. Frontline doodt de vlooien binnen 24 uur. Frontline spray kan gebruikt worden vanaf de 2e levensdag van pup of kitten.
 • Advocate: Voor honden die lijden aan, of risico lopen op, gemengde parasitaire infecties: Voor de preventie en behandeling van vlooienbesmetting (Ctenocephalides felis), voor de behandeling van oormijtinfestatie (Otodectes cynotis), schurft veroorzaakt door Sarcoptes scabiei var. canis, demodicosis veroorzaakt door Demodex canis, voor de preventie van hartworm (L3 en L4 larven van Dirofilaria immitis) en voor de behandeling van infecties met gastro-intestinale nematoden (L4 larven, onvolgroeide en volwassen stadia van Toxocara canis, Ancylostoma caninum en Uncinaria stenocephala, volwassen Toxascaris leonina en Trichuris vulpis). Het product kan gebruikt worden als onderdeel van een behandelingsstrategie tegen door vlooien veroorzaakte allergische dermatitis
 • Stronghold De toedieningsvorm van stronghold is te vergelijken met advantage en frontline pipetten alleen de werking is veel breder het werkt namelijk ook tegen: •volwassen vlooien •vlooien eieren •oormijt •spoelwormen •haakwormen •hartworm Het mag al vanaf 6 weken leeftijd gebruikt worden.

Voor bestrijding van de vlooien in het huis hebben wij Mand- en tapijtspray. Dit doodt zowel de volwassen vlooien, als de eitjes en larfjes. Dit laatste is het meest van belang bij het tegen gaan van een vlooienbesmetting. Voor bestrijding van de vlooien op het dier zijn er ook nog steeds vlooienbanden, vlooienpoeder en dergelijke.

Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.

See also:  Waarom Plast Een Hond In Huis?

Deze hebben als nadeel ten opzichte van de genoemde moderne middelen dat ze veel trager werken en de vlo pas doden nadat deze bloed gezogen en eitjes gelegd heeft. Bij alle traagwerkende middelen tegen volwassen vlooien is combinatie met Program of met een bestrijdingsmiddel in het huis altijd noodzakelijk.

 • Bij een juist gebruik zijn alle genoemde middelen veilig, Frontline mag al in het nest gebruikt worden, Advantage vanaf 8 weken en Program vanaf 6 weken leeftijd;
 • Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur;

Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

.

Kan 1 vlo kwaad?

10. Ik heb behandeld, maar ik zie nog vlooien… –

 • Zorg ervoor dat je een geregistreerd product gebruikt. Producten die je bij een dierenarts gekocht hebt of via voorschrift bij de apotheek hebt verkregen, zijn volledig betrouwbaar.
 • Zorg ervoor dat het product juist is toegediend. (Voor tips van toediening zie hier )
 • Zorg ervoor dat je alle contactdieren een aangepaste behandeling geeft
 • Volg een strikte behandeling op, rekening houdende met de juiste werkingsduur.
 • Bij een vlooienbesmetting kan het nodig zijn tot 4m te behandelen voor de omgevingsbesmetting onder controle is
 • Ben je zeker dat je vlooien ziet? Vraag raad aan de dierenarts.
 • Behandel je thuisomgeving! 95 procent van de besmetting zit in de omgeving.
  • Stofzuig alle oppervlakken waar je dier gelopen of geslapen heeft. Let op! Ledig de stofzuiger onmiddellijk in een gesloten vuilniszak.
  • Was alles wat gewassen kan worden. Bijvoorbeeld dekentjes, kussens,…
  • Reinig alle oppervlakken met nat, indien mogelijk.
  • Gooi weg wat je kan weggooien.
  • Dekens of kussens die niet gewassen kunnen worden, kunnen eventueel voor lange tijd in een gesloten verpakking in de vriezer gestoken worden.
  • Laat jouw behandelde hond of kat lopen waar hij voorheen ook al liep. Wachtende vlooien zullen op uw dier springen en sterven door het antiparasitair product.
  • Behandel de ruimte nog eens extra met een antiparasitair middel. Let op! Kies een betrouwbaar product, aangeraden door de dierenarts.

Kunnen vlooien overleven in huis?

Hoe kan je vlooien bestrijden? – Het bestrijden van vlooien wordt gedaan in fases. Als eerste kun je het best de bron aanpakken; de vlooien bij jouw huisdier. Er bestaan verschillende soorten anti-vlooienmiddelen voor huisdieren. Je kunt kiezen voor een vlooienband, tabletten, vlooienspray of druppels. Het is echter belangrijk om ook jouw huis te behandelen. Vlooien, larven en poppen kunnen namelijk overal in huis aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om jouw huis goed schoon te maken als je te maken hebt met vlooien. Haal regelmatig de stofzuiger door het huis, maak de slaapplek van de kat of hond goed schoon en was hun dekens op 60 graden in de wasmachine.

Deze verschillende middelen werken binnen enkele uren, zodat vlooien snel bestreden zullen worden. Druppels van Frontline Combo werken bestrijdend voor volwassen vlo en voor de larve. Zo worden niet alleen de volwassen vlooien gedood, maar ook de larven.

Daarnaast kun je een omgevingsspray tegen vlooien kopen, dit werkt heel goed, maar is flink giftig. Het middel mag dan ook nooit op jouw huisdier zelf gebruikt worden. Spray het middel in een bepaalde ruimte op de vloer of op plekken waar de vlooien zich bevinden.

Hoe vaak moet je een hond behandelen tegen vlooien?

Het uitsluiten van een vlooienallergie is relatief eenvoudig. Dit kunt u doen door de hond strikt elke 4 weken met een goed en betrouwbaar antivlooienmiddel te behandelen. Doe dit ook als u geen vlooien ziet bij uw hond!.

Hoe kom je het snelst van vlooien af?

Kunnen vlooien tegen Dreft?

Vlooien op de juiste manier bestrijden – Je hond heeft vlooien, wat kun je het beste doen? In ieder geval niet met Dettol, groene zeep of afwasmiddel gaan wassen. Wil je de hond echt wassen, gebruik dan een vlooienshampoo. Maar let op want een vlooienshampoo doodt alleen de vlooien die op dat moment op het huisdier zitten.

 1. De overige 95% van de vlooienpopulatie bevindt zich in je woning;
 2. Wil je vlooien effectief bestrijden dan moet je spot-on of een vlooienband op het huisdier toepassen;
 3. Bij een ernstige vlooienplaag is het aan te raden om ook de omgeving te behandelen;

Naar spot-on tegen vlooien.

Wat is het beste middel tegen vlooien bij honden?

Frontline – Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.

Tot wel 8 weken is je hond na behandeling beschermd tegen vlooien en 4 weken tegen teken. Het wordt aangeraden om een behandelschema op te stellen. Hierbij herhaal je elke 6 weken een behandeling met Frontline.

De Frontline druppels zijn verkrijgbaar in verschillende maten afhankelijk van het gewicht van je hond. .

Waardoor krijg je vlooien?

Veelgestelde vragen over vlooienplagen – Vanaf het moment dat de buitentemperatuur 20 graden Celsius of meer bedraagt en de vochtigheidsgraad is zo rond de 70 procent, kunnen eitjes en poppen buiten overleven. Het vlooienseizoen begint derhalve in de lente, duurt de gehele zomer en beleeft zijn hoogtepunt in de herfst, als zich de meeste eitjes en poppen buiten bevinden.

 1. Die hebben echter wel een gastheer of -dame nodig om te overleven;
 2. Komt er toevallig geen hond of kat voorbij gelopen waar die ze mee naar binnen neemt, dan zullen deze eitjes en poppen niet overleven;
 3. De eitjes en poppen die binnenshuis liggen overleven wel, gezien de ideale omstandigheden die we voor ze creëren door het aanzetten van de centrale verwarming;

Of we dit jaar te maken krijgen met een serieuze vlooienplaag hangt eigenlijk vooral af van de weersomstandigheden”, zeggen onze ongediertebestrijders. “Bij lekkere zomertemperaturen overleven de eitjes, larven en poppen in de buitenlucht. Ze liggen te wachten tot er een gastheer -of vrouw langskomt – jouw hond of kat – en die neemt de vlooien zo mee naar binnen.

” Als het lekker weer is, trekken de mensen er met hun huisdier ook meer op uit. “De hond of kat die vlooien heeft, verspreid zo vlooien, eitjes, larven en poppen buiten”, weten de ongediertebestrijders.

“De eitjes die buiten worden opgepikt ontwikkelen zich in de vacht van het huisdier tot vlo en die gaat zich direct voortplanten. De vrouwtjes leggen eitjes en die worden weer verspreid, ook buiten dus. Zo is de cirkel rond. ” Natuurlijk kun je zelf wel een en ander doen om een vlooienplaag terug te dringen. Dit kun je doen:

 1. Stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen, zo vaak mogelijk. Vergeet daarbij niet om de kleinste naden en kieren mee te nemen, want daar zitten de vlooien met hun nageslacht vaak verstopt! Vergeet ook niet om de stofzuigerzak daarna weg te gooien, anders kun je straks weer opnieuw beginnen. Je kunt ook een stukje vlooienband afknippen en in de stofzuigerzak stoppen, dan gaan de daarin aanwezige vlooien dood.
 2. Klop beddengoed, matten of vloerkleedjes goed uit. Doe dit uiteraard buiten. Was alles vervolgens op een temperatuur van ten minste 60 graden. Vlooien zijn niet bestand tegen deze hitte.
 3. Je kunt tevens een stoomapparaat gebruiken om vlooien te doden. Ook hier geldt dat je geen enkel naadje, kiertje of plint mag overslaan. Bovendien helpt dit ook alleen als de plaag niet al te ernstig is, wat bijna nooit het geval is.
 4. Met omgevingssprays kun je vlooien, eitjes, larven en poppen in huis doden. Met de spray kun je de vloeren behandelen. Neem daarbij alle hoeken, kieren en, plinten mee en spuit ook onder meubels, kleden en tapijten. Gaat je hond (of kat) wel eens mee in de auto, vergeet dan ook je auto niet te behandelen met een omgevingsspray.

Krijg je de vlooienplaag er niet onder of neem je op voorhand liever het zekere voor het onzekere, neem dan contact op met een van onze professionele vlooienbestrijders. Beestjes Kwijt is een platform van lokale ongediertebestrijders door heel Nederland. Hier vind je dus jouw lokale vlooienbestrijder. Hij is zo bij je en lost je vlooienprobleem gegarandeerd voor je op!.

Wat veroorzaakt vlooien?

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die veel overlast kunnen veroorzaken voor uw huisdier en uzelf. Een goede vlooienbestrijding is dan ook essentieel, want als u eenmaal last heeft van een plaag is het erg lastig om hier weer vanaf te komen. Zaak dus om dit te voorkomen. Bij onze huisdieren komen hoofdzakelijk twee soorten vlooien voor: de hondenvlo ( Ctenocefalides canis ) en de kattenvlo ( Ctenocefalides felis ).

Niet geheel volgens verwachting is de kattenvlo tevens de meest voorkomende vlo bij de hond. Ook andere huisdieren zoals konijnen of cavia’s kunnen vlooien oplopen, en ook bij hen is dit meestal de kattenvlo.

Een enkele keer worden egel-, konijnen-, mensen- of andere vlooiensoorten gezien. Een besmetting met vlooien ontstaat vaak doordat honden of katten op plekken komen waar vlooien voorkomen. Als uw kat of hond vlooien heeft, kunnen daardoor ook andere huisdieren besmet worden.

 • Maar u kunt ook zelf vlooieneitjes mee naar binnen lopen, bijvoorbeeld als u ergens op bezoek bent geweest waar vlooien waren;
 • Het is dus een misverstand dat vlooien met hygiëne te maken hebben, elk dier kan in principe vlooien krijgen;

Het is soms lastig om een vlooienbesmetting te ontdekken tussen de vacht van uw dier. Katten eten bovendien vaak de vlooien op die ze tegenkomen als ze zich wassen. Vaak ontdekt u een besmetting doordat uw dier jeuk heeft en veel krabt, of door verdachte, jeukende rode plekjes (insectenbeten) op uw eigen onderbenen.

 • U kunt controleren of uw dier vlooien heeft door hem boven een lichtgekleurd oppervlak zorgvuldig te kammen met een vlooienkam;
 • Kam het hele dier maar richt u met name op de voorkeurslocatie van de vlooien zoals de oksels, lies en staartbasis;

Eventuele vlooien of vlooienpoepjes (zwart of donkerrood gekleurde korrels) herkent u eenvoudig op de lichte ondergrond. Bij twijfel: een vlooienpoepje laat op een vochtige tissue een kenmerkend rood spoor achter. Dit zijn resten van het bloed waarmee de vlo zich voedt.

 1. Er wordt wel eens gezegd: ‘Als mijn dier vlooien heeft dan had ik dat wel gemerkt omdat ik dan ook word gebeten’;
 2. Dit is niet waar;
 3. Uw bloed is misschien best lekker maar de vlo heeft liever het bloed van uw huisdier;

Als u zelf gebeten wordt, is er vaak al sprake van een behoorlijke plaag. Uw huisdier lijkt zelf soms niet zoveel last te hebben van de vlooien. Toch is het belangrijk uw dier tegen vlooien te beschermen.

 • Vlooien kunnen ziektekiemen overbrengen naar uw dier, zoals bijvoorbeeld de eieren van de lintworm ( Dipylidium caninum ). Als uw dier een besmette vlo opeet, bijvoorbeeld tijdens het likken van zijn vacht, dan groeien de eitje in de darmen uit tot een volwassen lintworm. Ook kinderen kunnen op deze manier besmet raken. Vlooien kunnen daarnaast nog andere besmettelijke ziekten overdragen, zoals de bacterie die bij de mens kattenkrabziekte veroorzaakt of de dodelijke virusziekten myxomatose en RHD bij het konijn.
 • Vlooien kunnen erg vervelend zijn voor uw dier. Hun beet is pijnlijk en veroorzaakt daarnaast veel jeuk. Dit komt doordat de vlo met de beet ook een beetje speeksel inspuit om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit speeksel geeft jeuk en irritatie waardoor het dier zich constant gaat bijten en krabben.
 • Sommige dieren zijn erg gevoelig voor het speeksel en dan kan er een allergische reactie optreden, vlooienallergie, wat enorme jeuk geeft. De dieren bijten en krabben zichzelf soms zelfs tot bloedens toe. Er zijn niet veel vlooien voor nodig om een allergie te ontwikkelen, een beet per week is al voldoende om de allergie in stand te houden.
 • Er wordt bij pups en kittens nog wel eens gesproken van ‘nestvlooitjes’. Dit zijn echter gewone vlooien en geen aparte, minder schadelijke soort! Bij pups en kittens kunnen vlooien zelfs zoveel bloed zuigen dat er bloedarmoede kan optreden. Daardoor kan het dier verzwakken en bij erg veel vlooien zelfs sterven.
 • Ook mensen kunnen gevoelig zijn voor vlooien en vlooienbeten. Vooral de onderbenen zijn vaak het doelwit van vlooien. Een vlooienbeet kan vreselijk jeuken.
See also:  Hoe Leer Je Hond Niet Te Trekken?

Vlooien hebben bloed nodig om hun eitjes te produceren. De volwassen vlo leeft op een gastheer, uw huisdier, en blijft daar meestal het hele leven. Het grootste gedeelte van de vlooiencyclus speelt zich echter af in de leefomgeving van huisdieren. De volwassen vlo bijt zich vast in de huid van zijn gastheer. Voordat ze bloed kan zuigen boort de vlo eerst een gaatje in de huid en spuit ze speeksel in, dat voorkomt dat het bloed stolt.

 1. Een volwassen vrouwtje kan wel 15 keer haar eigen gewicht aan bloed per dag opzuigen;
 2. Als ze haar bloedmaaltijd heeft gehad legt het vrouwtje enkele tientallen eieren (ongeveer 0;
 3. 5 mm groot) in de vacht van het dier;

Deze eitjes rollen vervolgens uit de vacht en vallen op de grond waar ze zich verder ontwikkelen. Vlooieneitjes (en larven) verspreiden zich overal waar uw dier is geweest, maar vooral bij manden en ligplekken, omdat de meeste eitjes ‘s nachts gelegd worden.

 • De larven komen uit na gemiddeld 1,5 tot 10 dagen, afhankelijk van de omstandigheden;
 • In sommige gevallen kan het enkele maanden duren;
 • De larven zijn maar een paar millimeter lang en dun als een haar;
 • Ze houden vooral van donkere beschutte plekjes zoals vloerbedekking of kieren van het parket;

Ze voeden zich met huisstof (huidschilfers etc. ), andere larven en met de ontlasting van volwassen vlooien. Na twee vervellingen spinnen de larven zich in een plakkerige cocon en verpoppen zich daarin tot jonge vlooien. Het proces van larve tot popstadium kan onder goede omstandigheden (voldoende eten, ideale luchtvochtigheid en temperatuur) in vijf tot tien dagen plaatsvinden.

De cocons met vlooien kunnen maandenlang in rust overleven en zijn bestand tegen veel invloeden van buitenaf, zoals wisselende temperatuur en luchtvochtigheid. De jonge vlooien blijven in de cocon totdat ze een signaal van buitenaf krijgen dat er een gastheer in de buurt is: bijvoorbeeld een stijging in temperatuur, koolstofdioxide, een trilling of verandering van licht.

Dan komen ze binnen enkele seconden uit, springen op de gastheer en de cyclus begint weer van voor af aan. Onder ideale condities duurt de hele cyclus zo’n 2 tot 3 weken, de vlooien kunnen zich dus zeer snel vermenigvuldigen als de omstandigheden gunstig zijn.

Onze moderne huizen met centrale verwarming en vloerbedekking vormen zo’n ideale omgeving! Daarom kunnen vlooien het hele jaar door een plaag vormen en is het heel belangrijk om het gehele jaar door vlooien te bestrijden.

Zoals gezegd hebben de verpopte vlooien een signaal nodig om uit hun cocon te komen, zoals warmte of trillingen. Dat is ook de reden dat vlooienplagen vaak ontstaan na een periode van afwezigheid, zoals bijvoorbeeld een vakantie. Er is lange tijd geen signaal en alle aanwezige poppen ontwikkelen zich tot volwassen vlooien die in hun cocon blijven wachten.

Als u dan thuiskomt van vakantie, komen alle vlooien gelijktijdig uit hun cocon en ontstaat er een plaag. In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de cyclus van de vlo zich dus af buiten het huisdier.

Slechts 1 tot 10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien en meer dan 90% uit eieren, larven en poppen. Dat houdt in dat de vlooien die u op uw huisdier aantreft slechts een topje van de ijsberg zijn! Dat betekent ook dat bestrijding van alleen de volwassen vlo niet voldoende is maar dat gelijktijdige behandeling van de omgeving essentieel is om de cyclus te doorbreken.

Het aanbod aan vlooienbestrijdingsmiddelen is overweldigend. Er zijn druppels, tabletten, poeders, shampoos, sprays, bandjes en injecties. Al die middelen kunnen aanzienlijk verschillen qua samenstelling, werkzame stof(fen), werkingsmechanismen, effectiviteit, veiligheid in gebruik, enzovoorts.

Het ene middel werkt beter dan het andere, sommige vullen elkaar aan terwijl andere elkaar tegen kunnen werken. Welk middel u het beste kunt kiezen is afhankelijk van de situatie én van uw diersoort. Niet elk middel kan bij elk dier of in elke situatie gebruikt worden en de juiste dosering is erg belangrijk.

Vlooienbestrijdingsmiddelen zijn giftige stoffen. Overleg daarom met uw dierenarts of een speciaal daarvoor opgeleide medewerker in uw dierenspeciaalzaak wat de beste aanpak is. Sommige middelen (adulticiden) doden de volwassen vlo en andere middelen (insectengroeiremmers,IGR’s) zorgen ervoor dat de larven en eieren niet uitgroeien tot volwassen vlooien.

Insectengroeiremmers (IGR’s) remmen de ontwikkeling en groei van de jonge stadia van insecten (eitjes en larven). Ze zijn al bij kleine hoeveelheden werkzaam en zeer veilig voor zoogdieren. De oudste en meest bekende IGR is methopreen. Inmiddels zijn er nieuwere generaties IGR’s ontwikkeld die in nog kleinere hoeveelheden werkzaam zijn en stabieler blijven in een vochtige omgeving (bijvoorbeeld pyriproxifen).

Deze IGR’s worden toegepast op het dier of in de omgeving. Een IGR die via de bloedbaan van het dier inwendig werkt, is lufenuron. Vlooien die een bloedmaaltijd hebben genoten van dieren die hiermee zijn behandeld, leggen steriele eitjes.

IGR’s zijn dus vooral bedoeld om de ontwikkeling van de vlo in de omgeving van het huisdier te doorbreken. Bij het regelmatig toepassen ervan op of in het huisdier, kan een omgevingsbehandeling achterwege blijven. Vaak wordt bij een bestaand vlooienprobleem of als start van een preventieve behandeling wel geadviseerd om te beginnen met een behandeling van de omgeving.

 1. IGR’s zijn niet werkzaam tegen volwassen vlooien en daarom worden ze vaak gecombineerd met middelen die volwassen vlooien doden;
 2. Sommige middelen die de volwassen vlo doden hebben tegelijkertijd een IGR-werking, doordat ook de vlooieneitjes en -larven hier gevoelig voor zijn;

Middelen die op het dier gebruikt worden, zijn meestal middelen die de volwassen vlooien doden. Door de snelle en goede werkzaamheid van met name de nieuwere middelen is voor de eigenaar het resultaat direct zichtbaar. Sommige ervan werken ook op de larven en zorgen ervoor dat eieren niet levensvatbaar zijn.

 1. Er is ook een product met als werkzame stof nitenpyram;
 2. Nitenpyram werkt zeer snel na toediening tegen volwassen vlooien (15 tot 30 minuten) terwijl na 24 uur alle werkzame stof uit het lichaam is verdwenen;

Dit snelle en kort werkzame middel in tabletvorm kan gebruikt worden om dieren direct vlooienvrij te maken, bijvoorbeeld bij aankomst in of vertrek uit een pension, voorafgaand aan een bezoek aan een besmette omgeving of gewoon als continue vlooienbestrijding.

In het laatste geval wordt een behandelingsfrequentie van één tot twee keer per week geadviseerd, afhankelijk van de vlooiendruk. Door de snelle werkzaamheid doodt het nieuw verkregen vlooien al vóór de eiproductie.

Het is overigens niet waar dat sommige anti-vlooienmiddelen zo snel werken dat de vlo de kans niet krijgt om te bijten, de vlo bijt altijd! Om deze reden is het uiterst belangrijk, zeker voor dieren met een vlooienallergie, om de besmetting in huis tot een minimum te beperken.

Er zijn bestrijdingsmiddelen in verschillende vormen. Spot-on De zogenaamde ‘spot-on’ producten (druppeltjes in de nek) worden met een pipet op de huid aangebracht. Ze worden opgenomen en vervolgens uitgescheiden in de huidoliën van het dier.

Deze middelen doden de volwassen vlooien op het dier en sommige bevatten ook ingrediënten die de eitjes en larven aanpakken. Er zijn ook middelen die werken tegen zowel vlooien als teken. De middelen kunnen tegen water maar bij een hond of kat die u vaak in bad doet is het beter om een ander middel te kiezen, bijvoorbeeld een tablet.

Meestal moet u de behandeling maandelijks herhalen. Over het algemeen kan maar 1 spot-on product tegelijk worden toegepast. De ‘spot-on’ formuleringen (druppeltjes in de nek) zijn zeker bij kat, konijn en knaagdier vaak makkelijker in gebruik dan tabletjes of sprays.

De meeste spot-on producten hebben 30 dagen na aanbrengen van het product nog een effectiviteit van 95% tot 100%. Bij een spot-on is het belangrijk dat u de druppeltjes op de huid van het dier aanbrengt, dus niet op de vacht. Voor het aanbrengen moet dus de vacht goed uit elkaar duwen.

Wrijf de druppel niet in. Tabletjes Er zijn voor hond en kat tabletjes tegen vlooien die het uitkomen van eitjes tegengaan. Deze worden in de bek gegeven en hierdoor komt de werkzame stof in het bloed van de hond.

Als een vlo bijt krijgt ze dit binnen, en als het vrouwtje daarna haar eitjes legt zijn deze vervolgens niet in staat om uit te komen. Meestal moeten de tabletten eens per maand worden gegeven en over het algemeen kan maar één soort tabletten tegelijk worden gegeven.

Deze tabletten werken niet tegen volwassen vlooien en larven die al aanwezig zijn. Voor katten kan zo’n middel ook in injectievorm worden toegediend en dan is het meerdere maanden werkzaam. Verwar deze tabletten niet met de bovengenoemde tabletjes met nitenpyram; die werken juist alleen tegen volwassen vlooien en slechts heel kort.

Vlooienbanden Er zijn vlooienbanden op de markt voor honden en katten. De oudere types vlooienbanden zijn soms weinig effectief en niet altijd veilig. Nieuwere types vlooienbanden met onder andere imidacloprid zijn efficiënt en hebben een langere werkingsduur.

Een nadeel van de vlooienband is dat het dier er aan kan blijven hangen. Het is dus belangrijk dat de band een veiligheidssluiting heeft die dan breekt. Hoewel de nieuwste middelen vrij veilig lijken te zijn voor zoogdieren moet men toch opletten als dieren met elkaar spelen.

Daarbij bijten ze elkaar soms in de nek wat tot gevolg kan hebben dat ze wat van het bestrijdingsmiddel binnenkrijgen, en dat kan beter voorkomen worden. Voorkom ook contact van andere diersoorten met de banden. Laat kleine kinderen niet aan de band komen, ze zouden iets kunnen binnenkrijgen als ze daarna hun handen in hun mond doen.

 • Shampoo Shampoos zijn geschikt om vlooien van het dier te verwijderen maar werken vaak niet erg lang;
 • Als het dier dan wordt blootgesteld aan nieuw uitgekomen vlooien begint het hele verhaal weer van voor af aan;

De shampoos zijn daarom meer geschikt als aanvulling op de vlooienbehandeling, bijvoorbeeld in combinatie met tabletten. Ook kunnen de shampoos niet zomaar worden gecombineerd met vlooienpipetten omdat ze elkaars werking kunnen verstoren of zelfs een giftige combinatie kunnen vormen.

Poeder en spray Poeders en sprays voor op het dier (en soms ook voor in de omgeving) beschermen vaak alleen tegen volwassen vlooien (soms ook tegen larven en eieren) en werken vaak maar kort. Daarnaast zijn sommige van deze middelen giftig voor vissen en reptielen en soms ook voor katten, dieren mogen elkaar na gebruik niet wassen en ook het behandelde dier zelf mag het niet oplikken van de vacht.

See also:  Welke Hond Past Bij Autisme?

Let heel goed op voor welk dier het middel geschikt is en houd andere dieren uit de buurt als u een dier heeft behandeld. Met de opkomst van andere middelen zijn de poeders en sprays minder populair geworden voor behandeling op het dier. Voor behandeling van de omgeving kunnen sprays en eventueel poeders nuttig zijn, maar let op de veiligheid voor alle aanwezige mensen en dieren.

 • Niet elk bestrijdingsmiddel kan bij elk huisdier worden toegepast;
 • Sommige stoffen zijn giftig voor de ene soort terwijl ze bij de andere soort wel gebruikt kunnen worden;
 • Ook moet men rekening houden met leeftijd en met ras;

Zorg dus altijd dat u het juiste middel gebruikt en wissel nooit zomaar middelen uit tussen uw dieren. Zorg dat dieren die net zijn behandeld niet in direct contact komen met andere dieren die mogelijk gevoelig zijn voor de producten, bijvoorbeeld door elkaar te likken.

 • Niet alle producten zijn geschikt voor de behandeling van kittens en pups of voor drachtige of zogende poezen en teven;
 • Controleer dit altijd vóórdat u deze dieren gaat behandelen en vraag bij twijfel advies;

Niet alle hondenrassen kunnen tegen alle bestrijdingsmiddelen. Honden die een mutatie hebben in het MDR1 gen zijn gevoelig voor vergiftiging met bijvoorbeeld selamectine. Dat kom voor bij onder andere collie-achtigen, Duitse herders, witte herders en bobtails.

Vraag daarom advies aan uw dierenarts. Sommige producten die bij honden gebruikt kunnen worden, zijn giftig voor katten. Zo kan het vlooiendodende middel permethrin prima gebruikt worden voor het bestrijden van vlooien bij de hond, maar is het uiterst schadelijk voor de kat.

Zelfs in de lage doseringen die bij pups worden toegepast. Het veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel die zelfs kan leiden tot de dood. Gebruik daarom nooit permethrin of andere vergelijkbare insecticiden (zoals deltamethrin) bij de kat. Er zijn bovendien aanwijzingen dat bij gelijktijdig gebruik van deze producten met andere bestrijdingsmiddelen (tegen vlooien, of tegen andere insecten in en rond het huis), er een gevaarlijke wisselwerking kan optreden.

Het gebruik van permethrin of een vergelijkbare stof bij honden die samenleven met katten is ook niet zonder risico. Sommige producenten raden daarom aan om na de behandeling van uw hond gedurende enkele dagen elk contact tussen uw hond en kat te vermijden.

U kunt in dat geval dus beter kiezen voor een product dat niet schadelijk is voor uw kat. Er zijn aanwijzingen dat men met diazinon extra voorzichtig moet zijn bij katten. Ze zijn erg gevoelig voor een te hoge dosering hiervan. Aan bepaalde natuurlijk middelen, zoals etherische oliën (eucalyptusolie, neemolie, muntolie, theeboomolie, citrusolie, limoneem) of knoflook, wordt een vlooienwerende werking toegekend.

Er zijn echter geen uitgebreide wetenschappelijke studies gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van deze middelen. Om die reden kunnen deze middelen ook niet geregistreerd worden als anti parasitair veterinair product.

Ze worden soms wel gebruikt als hulpstof in geregistreerde producten. Sommige natuurlijke stoffen kunnen giftig zijn voor uw dier. Als u een alternatieve behandelingen wilt toepassen, zorg dan dat dit in ieder geval niet schadelijk is voor uw huisdier. Een vlooienplaag is niet alleen erg vervelend, het vormt ook een risico voor de gezondheid van uw dier.

Mocht de behandeling niet aanslaan of twijfelt u over een bepaald product, vraag dan advies bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak. Een eerste stap in de behandeling van de omgeving is om goed te stofzuigen.

Let daarbij vooral op plekken waar de dieren veel liggen en vergeet de auto niet. Dierenkleedjes kunnen het best regelmatig gewassen worden. Een vlooienband in de stofzuigerzak stoppen werkt doorgaans niet; verwijder na het stofzuigen buiten uw huis de zak uit de stofzuiger, plak deze dicht en gooi hem weg.

Stofzuigen helpt weliswaar om de omgevingsbesmetting te verminderen, maar de weggekropen larven en poppen zijn moeilijk op te zuigen. Daarom is meestal tevens een omgevingsspray of poeder nodig. Er zijn diverse producten op de markt waarmee u de omgeving kunt behandelen.

Let wel dat sommige van deze middelen alleen werken tegen volwassen vlooien en dus niet in staat zijn om de cyclus van de vlo te doorbreken. Het beste is om een combinatie te gebruiken van middelen die de volwassen vlo aanpakken (aldulticide) en middelen die de ontwikkeling van eitjes en larven remmen (insectengroeiremmer).

Poppen zijn nog moeilijk te behandelen. Gebruik de spray vooral op plaatsen waar stofzuigen onvoldoende effect heeft: hoeken, kieren, plinten, onder meubels, kleedjes en tapijt, auto, en indien van toepassing de schuur of garage.

Vaak moet de behandeling meerdere malen worden herhaald en voor een goed resultaat is het van belang om de aanwijzingen op de bijsluiter nauwkeurig op te volgen. Dit is ook van belang omdat verkeerd gebruik of overdosering schadelijk kan zijn! Houd andere dieren uit de buurt als u de omgeving behandelt, zoals knaagdieren, vogels en vissen, want zij kunnen schade ondervinden van het anti-vlooienmiddel.

 • Zet hen dus tijdelijk in een andere ruimte of zorg ervoor dat u het aquarium of terrarium tijdelijk goed afsluit;
 • Als u regelmatig een middel gebruikt dat de ontwikkeling van vlooieneitjes remt, is het op een gegeven moment niet meer nodig de omgeving steeds mee te behandelen;

De eitjes komen namelijk niet meer uit. Als ondersteuning en ter controle is het nuttig om uw dieren regelmatig te kammen met een vlooienkam. Vlooienbestrijding kan mislukken wanneer een middel niet goed wordt toegediend of in een verkeerde dosering, wanneer de behandeling onregelmatig wordt herhaald of de omgeving onvoldoende wordt behandeld.

Bij een onjuiste toepassing van een bestrijdingsmiddel kan bovendien resistentie optreden: de situatie waarin vlooien weerstand hebben opgebouwd tegen het middel en ongevoelig worden voor de betreffende werkzame stof.

Voor een effectieve vlooienbestrijding is het essentieel om zowel het dier als de omgeving te behandelen. Een succesvolle behandeling van vlooien op het dier en in de omgeving bestaat uit een combinatie van een adulticide (een middel tegen de volwassen vlo) met een IGR (tegen larven en eitjes).

Ga na een succesvolle bestrijding door met een IGR als preventieve maatregel. Behandel volgens het schema dat in de bijsluiter staat: sla niet over en behandel niet vaker. Behandel alle dieren tegelijk. Honden en katten, maar ook bijvoorbeeld konijnen, kunnen allemaal dezelfde soort vlo hebben.

Let hierbij wel op dat niet elk middel geschikt is voor ieder dier. Behandel hond of kat het hele jaar door: uw hond of (buiten)kat kan immers op plaatsen komen waar hij of zij een nieuwe vlooienbesmetting opdoet. Wacht niet met behandelen tot u de vlooien rond ziet kruipen, dan is de besmetting vaak al zeer hoog! Bij andere dieren die niet op plaatsen komen waar ze opnieuw besmet kunnen worden, kan het bij een vlooienbesmetting afdoende zijn om tijdelijk te behandelen; overleg dat met uw dierenarts.

Over het algemeen geldt: lees goed de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel eerst uw dierenarts of een hiervoor opgeleide medewerker in uw dierenspeciaalzaak voordat u de producten toe gaat passen. Sommige sprays of poeders tegen vlooien (zowel voor op het dier als voor in de omgeving) zijn giftig voor vissen en reptielen.

Houd deze producten, en uw dier dat net behandeld is, uit de buurt van deze dieren. Verwijder mensen en dieren uit de ruimte als u de omgeving behandelt (denk ook aan het afdekken van bijvoorbeeld het aquarium). Zorg na afloop voor goede ventilatie. Ook vlooienbanden zijn vaak giftig voor andere diersoorten zoals vogels en knaagdieren, zorg dat ze hier niet bij kunnen komen.

Houd bestrijdingsmiddelen buiten bereik van kinderen. Laat hen pas behandelde dieren niet aaien. Gebruik NOOIT een middel tegen vlooien bedoeld voor de hond bij uw kat! Bepaalde behandelingen voor de hond kunnen dodelijk zijn voor de kat.

Controleer altijd of het middel dat u wilt gebruiken wel geschikt is voor uw diersoort. Wanneer uw dierenarts uw dier vlooienbestrijdingsmiddelen of andere medicijnen voorschrijft, vertel uw arts dan welke middelen tegen vlooien u onlangs heeft gebruikt.

 • Dit geldt ook als uw dier een verdoving of narcose krijgt;
 • Meer is niet altijd beter! Als er heel veel vlooien zijn kan het verleidelijk zijn om meer van het product te gebruiken dan geadviseerd wordt;
 • Echter meer is in dit geval zeker niet beter! Het kan zelfs erg schadelijk zijn omdat veel van de stoffen die voor vlooienbestrijding worden gebruikt in te hoge dosering giftig kunnen zijn! Combineer nooit twee middelen tegelijk op het dier, bijvoorbeeld een vlooienbandje en een spot-on;

Was altijd na het aanbrengen van een vlooienbestrijdingsmiddel op uw dier zorgvuldig uw handen. Het beste moment is om een middel aan te brengen voor het slapen gaan, zodat uw dier niet direct geaaid wordt door uzelf of uw huisgenoten. Bepaalde pesticiden voor de bestrijding van houtworm, mieren, of andere insecten in en rond het huis kunnen dezelfde (of vergelijkbare) actieve stoffen bevatten als middelen tegen vlooien.

 1. Uw huisdier kan daardoor worden blootgesteld aan een onverantwoord hoge dosis bestrijdingsmiddel;
 2. Bescherm uw dier tegen blootstelling aan deze producten;
 3. Lees de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter altijd aandachtig;

Bewaar de bijsluiter. Hierin staat over het algemeen meer informatie over mogelijke gezondheidsrisico’s dan op de verpakking. Zorg voor de juiste dosering en breng het middel goed aan. Gebruikt u een spot-on, let dan goed op dat het middel op de huid moet worden aangebracht en niet op de vacht, wrijf het niet in en breng het aan in de nek waar het dier er zelf niet bij kan.

Hoe lang blijven vlooien in huis?

Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn. De cyclus van de vlo is meestal tussen de 2 a 3 weken als alle omgevingsfactoren gunstig zijn (hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen). Maar zoals eerder gezegd kan het poppenstadium tot 1 jaar lang overleven!.

Kun je vlooien hebben zonder huisdieren?

Geen huisdieren, toch bedvlooien! – Het komt niet heel vaak voor, maar het kan wel: vlooien in bed zonder dat je een huisdier hebt. Misschien ben je net naar deze woning verhuisd en hadden de vorige bewoners wél huisdieren? Mogelijk hadden die vlooien en zijn er eitjes blijven liggen.

 1. Of misschien heb je onder je schoen per ongeluk zelf eitjes mee naar binnen genomen? Je schoenen staan onder het bed en de eitjes komen in het tapijt terecht;
 2. Bij een omgevingstemperatuur van boven de 20 graden en een vochtigheidsgraad van zo’n 70 procent ontwikkelen de eitjes zich, komen er larven uit en ontstaan er uiteindelijk poppen: dat is de laatste ontwikkelingsfase van een vlo;

Als de poppen trillingen registreren of ze voelen een object dat warmer is dan de omgeving, dan vermoeden ze dat het een warmbloedig huisdier is en springen erop om direct bloed te zuigen. Zo kan het gebeuren dat ze jou bespringen! Jouw bloed is echter niet goed voor de vlo: het beestje kan er niet van leven.