Hoe Laat Ik Mijn Hond Afvallen?

Hoe Laat Ik Mijn Hond Afvallen
Extra tips om gewicht te verliezen – Naast de voeding en beweging, hebben we nog een aantal tips opgesteld wat het proces van afvallen bevordert.

 • Weeg je hond regelmatig, bijvoorbeeld elke week. Hierdoor kan je het afvallen goed volgen.
 • Zorg dat je de porties veterinaire voeding afweegt, zodat je niet te veel, maar ook niet te weinig voert.
 • Verspreid de voeding over 3 tot 4 maaltijden per dag.
 • Voorkom dat je hond andere voeding tot zijn beschikking heeft, denk hierbij aan het voer van een ander huisdier of snacks.
 • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
 • Maak een foto van je hond vlak voordat je begin met het laten afvallen. Op die manier kan je voortgang goed bijhouden!

Wat te doen als hond te dik is?

Als uw hond overgewicht heeft, heeft hij meer lichaamsbeweging nodig. Zo kunt u bijvoorbeeld de voeding in een speciale snackbal geven of het verdelen over verschillende kleine bakjes door het huis. Op deze manier moet de hond ‘werken’ voor z’n eten. Spelen is ook bewegen!.

Welk voer voor hond met overgewicht?

Waarom wordt mijn hond zo dik?

Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt ? – Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

 • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
 • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
 • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
 • Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig uw hond altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet.

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen aan uw dierenarts.

Hoe krijg ik mijn hond op gewicht?

Hoe voedt u uw hond zodat hij in gewicht toeneemt – Over het algemeen moet u uw volwassen hond twee maaltijden per dag geven, maar u kunt zijn dagelijkse portie in kleinere maaltijden opdelen en die kleinere maaltijden vaker geven. Dit kan bijdragen aan een betere verteerbaarheid en minder druk op zijn maag-darmkanaal.

 1. U kunt zijn voedsel ook op een wat hogere plek dan normaal zetten en de zwaartekracht laten meehelpen om het voedsel gemakkelijk in zijn maag te laten komen;
 2. Als u meer vocht aan zijn dieet toevoegt, bijvoorbeeld door natvoeding te gebruiken of water toe te voegen aan de brokken, kunt u uw hond stimuleren tot eten;

Het vocht maakt het voor uw hond mogelijk makkelijker om te eten dan droog voedsel. Zorg dat er voldoende vers water voor hem is. Dit is ook essentieel voor zijn algemene gezondheid. De juiste combinatie van voeding en voedingsmethode kan er ook toe bijdragen dat de hond op een veilige manier aankomt.

Waarom valt mijn hond niet af?

In de meeste kvv’s zit nog wat koolhydraat en dat kan net genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je hond niet afvalt. Bij grote honden kan je ook wel een vastendag invoeren, waarbij je misschien alleen nog wat groentenmix voert, maar weet niet of dat bij kleinere honden ook een goed idee is.

Is diner goed voor een hond?

 • VOEDINGSTIPS VOOR HONDEN
 • 10/12/2020

De naam laat al geloven dat het lekker is en dit klopt want honden zijn er dol op. Er zijn diverse redenen om de overstap te maken naar natvoeding. Diner is natvoeding die uitkomst kan bieden. Lees in onze blog meer over de voor- en nadelen van Diner hondenvoer. Hoe Laat Ik Mijn Hond Afvallen Wanneer geef je natvoeding aan je hond?

 1. Wanneer je hond moeilijk wil eten dan kan diner een uitkomst bieden. Diner zal door de meeste honden als zeer smakelijk worden ervaren. Wanneer je het voer nat maakt, dan komt er een geur vanaf waar je hond dol op is. Hierdoor zal je hond het gemakkelijk opnemen.
 2. Sommige honden zijn gebaat bij extra vochtopname door medische problemen. Het is moeilijk om je hond duidelijk te maken dat het verstandig is om meer te drinken. Doordat je de diner mengt met een groot percentage water krijgt je hond veel vocht binnen. Bovendien is het water lauw, waardoor het vocht nog sneller wordt opgenomen.
 3. Honden met overgewicht kun je tijdelijk op de diner zetten. Ook hier speelt het grote vochtgehalte een belangrijke rol aangezien dit geen energie bevat, maar de hond wel een verzadigd gevoel krijgt.
 4. Als je hond wat ouder is gaat ook het kauwen vaak moeilijker. Doordat je de diner weekt met lauw water zal je hond het gemakkelijker opnemen dan hardere brokken.
See also:  Welke Vaccinaties Moet Een Hond Hebben?

Wat is diner voor je hond? Diner is een natvoeding. De Diner van Dommelsche Watermolen bestaat uit dierlijke eiwitten, granen oliën en vetten, mineralen en granen. Hierdoor is het een zorgvuldig samengesteld volledig voer voor jouw hond. Waar moet je op letten als je diner aan je hond geeft? Het nadeel is dat honden die dinervoeding krijgen eerder last hebben van tandplak en tandsteen dan honden die harde brokken krijgen.

 • Als plaque niet wordt verwijderd door langdurig kauwen, dan kan het veranderen in tandsteen;
 • Dat  veroorzaakt pijnlijk tandvlees en als dat niet wordt behandeld kan het gaandeweg leiden tot tandvleesaandoeningen;

Een uitkomst zijn dan kauwstaafjes. Deze dental sticks hebben een uniek ontwerp met spiraalvormige ribbels om tandplak te verwijderen. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem door natuurlijke pepermuntextract! Ze zijn natuurlijk en bevatten geen suiker en kunstmatige kleur- en of smaakstoffen.

Hoe geef je diner aan je hond Je maakt de diner aan met lauwwarm water en laat het even staan. De hoeveelheden voer vermeld in de tabel zijn de dagelijkse voerbehoeftes, bij voorkeur te verstrekken in drie maaltijden.

In de praktijk kan hier, indien nodig, van afgeweken worden. Belangrijk is om de conditie van de hond steeds goed in de gaten te houden. Voedingswijzer Hoe Laat Ik Mijn Hond Afvallen.

Hoeveel mag een gesteriliseerde hond eten?

Hondenvoer voor een gecastreerde hond – Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord. Dit komt doordat elke hond na de castratie een eigen, individuele voedingsstofbehoefte heeft, die afhankelijk is van het ras, de leeftijd, het geslacht, de hoeveelheid activiteit en de gezondheidstoestand.

 • Als je twijfelt, kan je het best naar een expert gaan, bijvoorbeeld de dierenarts , en met zijn/haar hulp een nauwkeurig voedingsplan voor je hond samenstellen;
 • Als vuistregel geldt dat de hoeveelheid calorieën van het nieuwe voer ongeveer 20 tot 30 % lager moet liggen dan in het reguliere voer;

Zo hebben gecastreerde honden en honden met overgewicht ca. 52 kcal per kg lichaamsgewicht nodig. Als je hond ook na de castratie veel beweegt, dan ligt de energiebehoefte natuurlijk relatief hoger.

Wat zijn koudgeperste brokken?

Vraagt u zich af wat de verschillen zijn tussen krokante hondenbrokken en geperst voer? Wij vertellen u graag wat de voordelen zijn van de geperste hondenbrok. Geperst hondenvoer is een compacte en geconcentreerde voeding. De voedingsstoffen worden bij elkaar geperst zonder dat er lucht in de brokken komt. In geperst voer wordt er voorzichtig omgegaan met de natuurlijke ingrediënten, omdat belangrijke voedingsstoffen door hoge temperaturen hun waarde kunnen verliezen.

Hoeveel geef ik mijn hond te eten?

Ongeveer 50 gram per kg lichaamsgewicht en bij kleinere rassen tot wel 100 gram per kg lichaamsgewicht. Hoe ouder de pup wordt, hoe minder per kg lichaamsgewicht je hoeft te voeren. Ongeveer 20-40 gram per kg lichaamsgewicht, kleine en actieve honden hebben vaak meer nodig.

Waar komt een hond van aan?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond misschien wat aan moet komen. Bijvoorbeeld omdat ze oud worden, heel veel energie verbruiken of misschien wel een snelle stofwisseling hebben. Er gaat veel aandacht uit naar honden die juist een beetje af moeten vallen, maar het kan net zo lastig zijn om een hond aan te laten komen.

Hoe dik mag een hond zijn?

De Body Condition Score – We spreken van overgewicht als je hond  5 tot 10% meer weegt  dan zijn ideale gewicht. We spreken van zwaarlijvigheid of obesitas  als hij  15 tot 20% meer weegt  dan zijn ideaal gewicht. Stel dat het gezonde gewicht van een hond 10 kg is. Bekijk je hond vanaf de zijkant. Bekijk of je zijn borstkas duidelijk kan onderscheiden van zijn buik. Bij een ideale lichaamsscore zijn de  ribben voelbaar maar niet zichtbaar. Bekijk je hond van bovenaf. Bij een ideale lichaamsscore is er een  duidelijke taille  te onderscheiden. Geef je hond een score van 1 tem 5 Heeft je hond score >3, dan moet je hond op dieet. Heeft je hond een score van 3, dan is hij perfect in vorm. Heeft je hond een score van minder dan 3, dan staat hij te mager en komt hij beter wat aan.

Is schapenvet goed voor de hond?

Schapenvet voor honden en katten (500 ML) – Schapenvet gebruik je voor de hond. Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht.

 • Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D;
 • Deze vitamines zijn belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor de versteviging en opbouw van de botten, voor de slijmvliezen, voor de luchtwegen en voor het maag-darmkanaal;
See also:  Op Welke Leeftijd Hond Castreren?

Vitamine A en D ondersteunen de afweer tegen bacteriën en infecties. Schapenvet kun je ook geven aan katten, voor katten is schapenvet ook erg gezond!

 • Gezondere huid
 • Sterkere botten
 • Betere gezondheid
 • Hogere weerstand
 • Glanzende vacht
 • Betere darmflora
 • Goed voor hart en bloedvaten

Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag. De praktische fles met pomp maakt makkelijke dosering mogelijk. Schudden voor gebruik.

Welke hondenbrokken bevatten het meeste vlees?

Meeste Vlees – Orijen Whole Prey Original – We raden Orijen wel vaker aan, maar zeker in dit geval is het erg toepasselijk. Als je namelijk een hondenvoer met veel vlees zoekt is Orijen Whole Prey Original veruit de beste optie. Er zit een mix van veel verschillende vleessoorten in: vers kippenvlees, vers kalkoenvlees, verse kippenlevertje, haring, pijltandheilbot, kalkoenlever, kalkoenhartjes, en kippenniertjes.

Als je alles bij elkaar optelt bestaat Orijen voor 74% uit vlees en vis , een enorm hoog percentage. Zeker als je bedenkt dat het overgrote deel van het vlees vers is en niet gedroogd. Verder is het voer van Orijen ook graanvrij , wat er ook weer voor hoort te zorgen dat je hond minder ontlasting krijgt.

Hond laten afvallen | DierenpraatTV

Een fijne bijkomstigheid. De meeste fabrikanten vullen hun voer met erg veel granen die niet veel voedingsstoffen bevatten en lastig verteerbaar zijn. Dat is bij dit voer dus niet het geval vanwege al het verse vlees wat de traditionele granen vervangt. Orijen heeft veruit het hoogste vleesgehalte van hondenbrokken wat we ooit zijn tegengekomen. Pluspunten

 • Hoogste percentage vlees van alle opties
 • Veel vers vlees gebruikt in plaats van gedroogd
 • Volledig graanvrij
 • Hoge kwaliteit ingrediënten

Minpunten

 • Wat duurder dan andere merken met minder vlees

Wat doet zalmolie voor de hond?

Waarom geef ik mijn hond zalmolie? – De verhouding aan omega-3 tot omega-6 vetzuren is in zalmolie veel gunstiger dan de oliën en vetten die producenten in hondenvoeding gebruiken. Geef je dus zalmolie, dan krijgt je hond meer belangrijke vetzuren binnen.

Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking.

Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden. Verder heeft het een gunstige invloed op de conditie van het hart. Ook voor honden die dagelijks veel energie moeten leveren is het een belangrijke aanvulling op het dagelijks rantsoen.

Is je hond te dik?

Het herkennen van overgewicht – Het ideale gewicht voor een hond is afhankelijk van grootte, leeftijd, ras en mate van activiteit. Wanneer je weet wat het ideale gewicht is, kunt je jouw huisdier natuurlijk wegen. Je hond is te zwaar als hij 5 tot 10% boven zijn ideale lichaamsgewicht zit.

Bij 15 tot 20% boven het ideale gewicht is er sprake van obesitas of zwaarlijvigheid. Je kunt ook zelf deze check doen: Bij een ideaal gewicht zijn de ribben van jouw hond niet zichtbaar door de huid, maar wel gemakkelijk te voelen.

Van bovenaf gezien kun je een taille waarnemen bij je hond. Bij overgewicht zijn de ribben niet zichtbaar door de huid en moeilijk te voelen door de vetlaag. Daarnaast is er van boven gezien nauwelijks of geen taille te zien. Ga bij twijfel altijd langs de dierenarts.

Wat te doen als je hond te mager is?

Hoe kun je jouw huisdier helpen aankomen? – Wanneer een huisdier veel is afgevallen, is het belangrijk om de oorzaak van het gewichtsverlies te achterhalen. Plotseling veel gewichtsverlies kan een signaal zijn van ziekte of andere gezondheidsproblemen.

 1. Wanner dit het geval is, neem dan contact op met de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vast te stellen of uit te sluiten;
 2. Ieder pondje gaat door het mondje, toch? Vaak wordt gedacht dat ondergewicht kan worden opgelost door simpelweg het dier meer te voeren;

Helaas is dit niet waar en komt er veel meer kijken bij het verantwoord laten aankomen van een dier dan enkel wat meer brokken, natvoer of snacks geven. Hieronder delen we een aantal tips hoe je zelf jouw huisdier op een gezonde manier kunt helpen met aankomen: – Kies voor voeding van hoge kwaliteit Om een mager huisdier te helpen aankomen, is het belangrijk dat je kiest voor goede kwaliteit voeding die een hoog gehalte aan vetten en eiwitten bevat.

 • Deze twee voedingsstoffen zorgen namelijk voor energie;
 • Koolhydraten leveren naast eiwitten en vetten ook energie, maar zijn in grote hoeveelheden weer niet gezond voor jouw hond of kat;
 • Probeer daarom voeding met veel vulmiddelen (zoals tarwe, rijst, aardappelen of andere granen) te vermijden, omdat hier weinig voedingsstoffen in zitten en in grote hoeveelheden kunnen zorgen voor spijsverteringsproblemen;
See also:  Wat Kost Vaccinatie Hond?

Riverwood voedingen bevatten geen granen of aardappels. In plaats daarvan hebben wij gekozen voor gele erwten vanwege de lage glycemische index. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken en dat is beter voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. De varianten met Rendier, Hert & Wild Zwijn voor de hond en Eend, Rendier & Everzwijn voor de kat zijn in het bijzonder geschikt voor honden en katten die extra energie kunnen gebruiken.

 • Smakelijke toppers

Heb jij een hele kieskeurige hond of kat die veel is afgevallen omdat hij zijn eten laat staan? Dan kun je ervoor kiezen om de brokken te mengen met een beetje natvoer. De geur en de textuur van het natvoer zetten waarschijnlijk aan tot eten. Kies bij natvoer wel voor voeding van hoge kwaliteit met een hoog vleespercentage. De Mono Proteïne blikvoedingen voor honden van Riverwood zijn op basis van één eiwitbron en bestaan voor 70% uit vlees.

Beide varianten bevatten een hoog gehalte aan uitgebalanceerde en hoogwaardige eiwitten en vetten. Bekijk hier het volledige assortiment Mono Proteïne blikvoedingen voor de hond. Wil je jouw viervoeter liever geen natvoeding geven? Dan kun je ook kiezen voor een supplement als topper over de voeding.

De Riverwood Noorse Zalmolie is een voedingssupplement dat geschikt is voor zowel honden als katten. De sterke geur van de zalmolie kan aanzetten tot eten. Daarnaast is de Noorse Zalmolie ook rijk aan onverzadigde omega-3 vetzuren, welke de huid en vacht extra ondersteunen.

 • Geef kleinere porties voeding en verdeel deze gedurende de dag

Een goede tip is om de maaltijden van jouw hond of kat te verdelen over drie of vier porties per dag, in plaats van één of twee grote voermomenten per dag. Kleinere porties helpen het dier namelijk zijn voedsel beter te verteren en de energie uit de voedingen beter op te nemen. Hierbij is het belangrijk dat er niet meer dan zes uur tussen de maaltijden zit.

 • Geef verantwoorde tussendoortjes

Veel tussendoortjes bevatten veel calorieën. Deze snacks kunnen een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voedingen van jouw hond of kat. Kies echter wel voor gezonde snacks. Gezonde snacks bevatten natuurlijke ingrediënten en geen toegevoegde suikers of zout. Bekijk hier het assortiment gezonde beloningssnacks en natuurlijke kauwsnacks voor honden van Riverwood.

 • Laat het dier in beweging blijven

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig om lichaamsbeweging aan te bevelen voor een hond of kat die moet aankomen. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk juist voor dat je calorieën verbrandt, toch? Hoewel dat waar is, is lichaamsbeweging juist gunstig omdat het een magere hond of kat helpt om spiermassa op te bouwen. Als extra bonus zal de verhoogde activiteit hun eetlust verhogen.

We hebben eerder blogartikelen geschreven met tips voor kieskeurige honden en katten. Tips voor moeilijk etende honden vind je hier en in deze blog vind je tips voor moeilijk etende katten. Daarnaast is beweging goed voor de spijsvertering.

Let er hierbij wel op dat er minimaal 30 minuten tussen het eten en de beweging zit. Wil je jouw hond of kat meer laten bewegen? Houd er dan rekening mee dat je dit rustig moet opbouwen om blessures te voorkomen als het dier extra beweging niet gewend is.

 • Weeg jouw huisdier regelmatig

Het wekelijks wegen van jouw hond of kat is een goed hulpmiddel om het gewicht van jouw huisdier in de gaten te houden. Het geeft een goed beeld of het dier in de loop der tijd is aangekomen, afgevallen of op gewicht is gebleven.

 • Houd een voerdagboek bij

Door het bijhouden van een voerdagboek ben je je bewust van alle voeding die jouw huisdier op een dag binnen krijgt. Daarnaast kun je in achterhalen of de strategie met betrekking tot het laten aankomen van jouw viervoeter wel of niet werkt. Als het gewicht van het dier bij de volgende weging verandert – gewichtstoename of -afname – kun je terugkijken naar de aantekeningen om te zien wat er is gebeurd.

Hoe zwaar wordt een labrador reu?

Hoogte en gewicht – Ideale schofthoogte van de Labrador reu is 56-57 cm, die van de teef 54-56 cm. Een Labrador weegt ongeveer 35 kilo.