Hoe Laat Je Een Hond Afvallen?

Hoe Laat Je Een Hond Afvallen
4 sep | Posted by Dominique | no comments | Veel honden kampen met overgewicht. Ook ik moet bekennen dat ik de afgelopen weken drastische maatregelen heb genomen om ervoor te zorgen dat beide hondjes in gewicht gingen afnemen. De oorzaak? De kwaliteit van voer is de afgelopen jaren sterk verbeterd, een sterilisatie en afname in bewegen.

 1. Ik ben zo’n 1;
 2. 5 maand bezig en gelukkig vliegen de grammetjes er weer af;
 3. Daarom een aantal tips;
 4. Meten is weten! Weeg het voer, in de praktijk zie ik nog te vaak gebeuren dat mensen wel minder voer geven;

Maar geen idee hebben hoeveel ze nu eigenlijk geven. En hoeveel minder ze zijn gaan geven. Daarnaast is mijn 1 handje voer van mij, beduidend minder dan een handje voer van mijn partner. Overleg dit goed met je partner of andere verzorgers   Hier kan ik over meepraten.

Ik had wel aangegeven dat ze minder moesten gaan eten. Maar nog steeds bleek mijn partner het dubbele te geven dan wat ik gaf. Niet handig dus. Koop een antischrokbak  E cht een super uitvinding. Door langzamer te eten, zorg je voor een betere vertering van het voedsel.

Niet alleen beter voor de darmen. Ook leidt dit tot een afname van het hongergevoel.   4. Meer bewegen   Klinkt logisch meer is niet altijd makkelijk. Vooral voor de oudere honden. Als je wilt dat je hond gaat afvallen dan moet je zijn stofwisseling actief houden. Dat betekent vooral regelmatig in beweging komen. In de ochtend een uurtje wandelen en vervolgens de hele dag slapen zal niet het gewenste effect hebben.

 • Zorg dat je jouw hond regelmatig over de hele dag stimuleert in de benen te komen;
 • Bij oudere honden, ga vaker een kort stukje wandelen;
 • Is ook veel beter voor zijn gewrichten;
 • Daarnaast zorgt een toename van het spiervolume ook voor een hoger energieverbruik;

Het is goed om de wandelingen af te wisselen met activiteiten die kracht kosten: zwemmen, door mul zand lopen of heuveltraining bijvoorbeeld. Een snackbal   Is het moeilijk je hond te motiveren om in beweging te komen? Je hebt prachtige snackballen in de winkel te koop.

Je hond moet in beweging blijven om zijn voedsel te krijgen. 2 vliegen in 1 klap. Wees voorzichtig met snacks en snoepjes Ze heten niet voor niets snacks en snoepjes. Hoewel er op zich best gezonde varianten zijn, bedenk dat elke snack eigenlijk van de hoofdmaaltijd afgehaald moet worden.

In de praktijk zie ik ook dat het voor zowel eigenaar als hond een patroon is geworden om tijdens bepaalde momenten iets lekkers te geven. Gewoontes zijn moeilijk af te leren. Bewustwording is de eerste stap. Staar niet blind op de adviezen van de fabrikant Op de verpakking staat aangegeven hoeveel je hond mag hebben.

 • Nou geloof mij, de fabrikant zal dit nooit te laag aanhouden;
 • Blijf vooral kijken naar je hond;
 • Zelfs het gemiddelde gewicht van een bepaald ras is niet de belangrijkste richtlijn;
 • Wat dan wel? Je mag de ribben van de hond niet zien, maar je moet ze wel makkelijk kunnen voelen;

En er moet duidelijk een taille zichtbaar zijn. Lukt het niet? Soms kan het echt heel moeilijk zijn. Maar probeer vol te houden! Een normaal gewicht is van essentieel belang voor een gezonde en fitte hond. Mocht het echt niet lukken? Dierenartsen bieden hele goede en effectieve afvalprogramma’s aan.

Ook kunnen zij monitoren of er geen andere onderliggende oorzaken aanwezig zijn vanwege het niet afvallen van je hond. Tuig aanpassen Hoewel deze ook weer heel logisch klinkt. Is het ontzettend belangrijk dat het tuig bij een te zware hond niet te strak zit.

Tijdens het bewegen zetten de ribben uit naar buiten. Je kunt je wel voorstellen dat het bewegen hierdoor niet prettiger word. Deze honden ik in de praktijk met veel pijn ter hoogte van de schoft en oksels..

Wat geef je een hond die moet afvallen?

Jouw hond laten afvallen – Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het afvallen op een verantwoorde en gezonde manier gebeurd. Afvallen moet rustig en geleidelijk, een vuistregel is dat een hond maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht per week mag afvallen.

Wat te doen als hond te dik is?

Als uw hond overgewicht heeft, heeft hij meer lichaamsbeweging nodig. Zo kunt u bijvoorbeeld de voeding in een speciale snackbal geven of het verdelen over verschillende kleine bakjes door het huis. Op deze manier moet de hond ‘werken’ voor z’n eten. Spelen is ook bewegen!.

Waarom wordt mijn hond zo dik?

Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt ? – Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

 • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
 • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
 • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
 • Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig uw hond altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet.
See also:  Vanaf Wanneer Is Een Hond Geen Pup Meer?

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen aan uw dierenarts.

Hoeveel brokken mag een hond per dag?

Hoe Laat Je Een Hond Afvallen

Bij het voeren van je dier is het af en toe best lastig om nou op de juiste hoeveelheid te komen. Gelukkig zijn hier richtlijnen voor. Deze richtlijnen geven aan wat een dier van een bepaalde leeftijd en gewicht aan voeding binnen zou moeten krijgen per dag. Houd er wel rekening mee dat ieder dier anders is. Elk dier heeft zijn eigen behoefte en dit kan onderling erg verschillen.

Een dier dat veel beweegt en bijvoorbeeld meeloopt in de sport, heeft een andere voedingsbehoefte dan een huishond. Daarnaast speelt het metabolisme, de grootte van de het dier en de vacht een rol in de hoeveelheid voeding die het dier nodig heeft.

Houd de conditie van de het dier goed in de gaten. Met conditie wordt bedoeld hoe dik of dun een dier is. Wordt het dier te dik zou je wat kunnen minderen in de voeding, wordt het dier te dun zou je wat extra kunnen geven. Vaak is het zelf even zoeken naar de juiste balans. Tabel vers vlees:

Dier Hoeveelheid per dag Hoe vaak per dag?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht 4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht 7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht 10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag, 3- 6 maanden : 3 keer per dag 6- 12 maanden:  2 keer per dag. 12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht. Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht  1 of 2 keer per dag
Kitten 80 tot100 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende kat: 60-80 gram per kg lichaamsgewicht 2 keer per dag

Bij het voeren van brokken is het goed als je in gedachten houd dat de hoeveelheid ongeveer de helft van de hoeveelheid vers vlees is. Dat ziet er als volgt uit:

Dier Hoeveelheid per dag Hoe vaak per dag?
Pup tot 4 maanden: 25 gram per kg lichaamsgewicht 4-7 maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht 7-10 maanden: 15 gram per kg lichaamsgewicht 10+ maanden: 10 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag, 3- 6 maanden : 3 keer per dag 6- 12 maanden:  2 keer per dag. 12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond  10-20 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende hond: 15-20 gram per kg lichaamsgewicht 1 of 2 keer per dag
Kitten 40 tot 50 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat  15 tot 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende kat: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht 2 keer per dag

In sommige gevallen is het handig om vers vlees en brokken te combineren. Het is dan belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel voer de hond per dag nodig heeft. Rekenvoorbeeld: Een hond van 20 kilo krijgt per dag een vers vlees maaltijd van 250 gram. De rest wil het baasje graag aanvullen met brokken. De hond zou 20 gram voeding x 20 kilo lichaamsgewicht nodig hebben van het verse vlees.

 1. Hieronder staat een tabel die afkomstig is van www;
 2. voerwijzer;
 3. com;
 4. Deze tabel is een richtlijn, blijf altijd goed naar uw dier kijken;
 5. Dit is in totaal 400 gram;
 6. In plaats van deze 400 gram te geven, geeft het baasje 250 gram;

Je rekent dus uit hoeveel procent van de dagelijkse hoeveelheid je al gevoerd hebt. In dit geval is dat 62,5% van de volledige voedingsbehoefte van de hond. De aan te vullen hoeveelheid bedraagt dus 37,5%. Een hond heeft de helft van wat hij nodig heeft aan vers vlees, aan brokken nodig.

See also:  Wat Te Doen Bij Harde Ontlasting Hond?

Dit is dus 10×20=200 gram. Aangezien de hond al vers vlees heeft gehad heeft hij niet deze volledige 200 gram nodig maar 37,5% daarvan  200 : 100 x 37,5% = 75 gram. Je vult de 250 gram vers vlees dus aan met 75 gram brokken.

Tyra van der Molen.

Welk voer voor hond met overgewicht?

Welke brok voor hond met overgewicht?

Gezond voer voor te dikke honden – De beste manier om tot een gezond gewicht te komen is je hond dieetvoeding te geven. Goede dieetvoeding bevat een lager vetgehalte, meer vezels en veel voedingsstoffen. Zo krijgt je hond gezonde voeding binnen die hem meer energie geeft en schotel je hem tegelijkertijd een magere maaltijd voor, waardoor hij langzaam afvalt.

 • Een goed voorbeeld van gezonde dieetvoeding is koudgeperste brokken;
 • Deze brokken zijn mager en worden op een relatief lage temperatuur bereid waardoor mineralen, vitaminen en eiwitten zo veel mogelijk behouden blijven;

Met dit zorgvuldig samengestelde voer behoudt je hond bovendien soepele gewrichten en bouwt hij een sterk afweersysteem op. Een gezonde keuze dus als voer voor te dikke honden!.

Hoe weeg je een hond?

Tabel gewicht hond

Rassen Gewicht Reu Gewicht Teef
Duitse dog 60+ 45+
Duitse herder 38 32
Duitste staande hond 30 24
Elandhond 23 20

.

Waarom valt mijn hond niet af?

In de meeste kvv’s zit nog wat koolhydraat en dat kan net genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je hond niet afvalt. Bij grote honden kan je ook wel een vastendag invoeren, waarbij je misschien alleen nog wat groentenmix voert, maar weet niet of dat bij kleinere honden ook een goed idee is.

Waar komt een hond van aan?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond misschien wat aan moet komen. Bijvoorbeeld omdat ze oud worden, heel veel energie verbruiken of misschien wel een snelle stofwisseling hebben. Er gaat veel aandacht uit naar honden die juist een beetje af moeten vallen, maar het kan net zo lastig zijn om een hond aan te laten komen.

Hoe dik mag een hond zijn?

De Body Condition Score – We spreken van overgewicht als je hond  5 tot 10% meer weegt  dan zijn ideale gewicht. We spreken van zwaarlijvigheid of obesitas  als hij  15 tot 20% meer weegt  dan zijn ideaal gewicht. Stel dat het gezonde gewicht van een hond 10 kg is. Bekijk je hond vanaf de zijkant. Bekijk of je zijn borstkas duidelijk kan onderscheiden van zijn buik. Bij een ideale lichaamsscore zijn de  ribben voelbaar maar niet zichtbaar. Bekijk je hond van bovenaf. Bij een ideale lichaamsscore is er een  duidelijke taille  te onderscheiden. Geef je hond een score van 1 tem 5 Heeft je hond score >3, dan moet je hond op dieet. Heeft je hond een score van 3, dan is hij perfect in vorm. Heeft je hond een score van minder dan 3, dan staat hij te mager en komt hij beter wat aan.

Hoe krijg ik mijn hond op gewicht?

Hoe voedt u uw hond zodat hij in gewicht toeneemt – Over het algemeen moet u uw volwassen hond twee maaltijden per dag geven, maar u kunt zijn dagelijkse portie in kleinere maaltijden opdelen en die kleinere maaltijden vaker geven. Dit kan bijdragen aan een betere verteerbaarheid en minder druk op zijn maag-darmkanaal.

 1. U kunt zijn voedsel ook op een wat hogere plek dan normaal zetten en de zwaartekracht laten meehelpen om het voedsel gemakkelijk in zijn maag te laten komen;
 2. Als u meer vocht aan zijn dieet toevoegt, bijvoorbeeld door natvoeding te gebruiken of water toe te voegen aan de brokken, kunt u uw hond stimuleren tot eten;

Het vocht maakt het voor uw hond mogelijk makkelijker om te eten dan droog voedsel. Zorg dat er voldoende vers water voor hem is. Dit is ook essentieel voor zijn algemene gezondheid. De juiste combinatie van voeding en voedingsmethode kan er ook toe bijdragen dat de hond op een veilige manier aankomt.

Hoe weet ik of mijn hond genoeg eten krijgt?

Hoeveel mag mijn hond eten? – Op de vraag hoeveel jouw hond mag eten is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn de leeftijd en het ras van je hond, maar ook het geslacht en hoe actief je hond is spelen een belangrijke rol.

See also:  Hoe Komt Het Dat Een Hond Stinkt?

Wat is de beste tijd om een hond eten te geven?

Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.

Hoeveel moet een hond eten per dag?

Mijn hond heeft overgewicht – Overgewicht is niet alleen een probleem van mensen, maar komt ook bij huisdieren steeds meer voor. Hoewel dit bij sommige honden genetisch kan zijn, komt het toch vaak door het eten van te veel voer. Een richtlijn voor de ideale hoeveelheid voer per dag is zo’n 25 gram per kg lichaamsgewicht zolang ze nog in de groei zijn.

Volwassen honden kunnen toe met 10 gram per kg lichaamsgewicht. Zoals hierboven echter al staat beschreven, is dit maar een indicatie. Het kan zijn dat uw hond meer of minder voer nodig heeft, door zijn bouw of door het  merk hondenvoer dat hij krijgt.

Om overgewicht te voorkomen of te bestrijden, is het des te belangrijker dat u niet te veel snacks geeft en niet reageert op gebedel. Als u uw hond ergens voor wilt belonen, geef hem dan een paar brokjes die hij anders bij zijn avondeten zou krijgen. U hond zal hier waarschijnlijk net zo blij mee zijn als met een hondenkoekje.

Hoe weeg je een hond?

Tabel gewicht hond

Rassen Gewicht Reu Gewicht Teef
Duitse dog 60+ 45+
Duitse herder 38 32
Duitste staande hond 30 24
Elandhond 23 20

.

Hoe krijg ik mijn hond op gewicht?

Hoe voedt u uw hond zodat hij in gewicht toeneemt – Over het algemeen moet u uw volwassen hond twee maaltijden per dag geven, maar u kunt zijn dagelijkse portie in kleinere maaltijden opdelen en die kleinere maaltijden vaker geven. Dit kan bijdragen aan een betere verteerbaarheid en minder druk op zijn maag-darmkanaal.

U kunt zijn voedsel ook op een wat hogere plek dan normaal zetten en de zwaartekracht laten meehelpen om het voedsel gemakkelijk in zijn maag te laten komen. Als u meer vocht aan zijn dieet toevoegt, bijvoorbeeld door natvoeding te gebruiken of water toe te voegen aan de brokken, kunt u uw hond stimuleren tot eten.

Het vocht maakt het voor uw hond mogelijk makkelijker om te eten dan droog voedsel. Zorg dat er voldoende vers water voor hem is. Dit is ook essentieel voor zijn algemene gezondheid. De juiste combinatie van voeding en voedingsmethode kan er ook toe bijdragen dat de hond op een veilige manier aankomt.

Hoeveel eten geef je een hond?

Mijn hond heeft overgewicht – Overgewicht is niet alleen een probleem van mensen, maar komt ook bij huisdieren steeds meer voor. Hoewel dit bij sommige honden genetisch kan zijn, komt het toch vaak door het eten van te veel voer. Een richtlijn voor de ideale hoeveelheid voer per dag is zo’n 25 gram per kg lichaamsgewicht zolang ze nog in de groei zijn.

 1. Volwassen honden kunnen toe met 10 gram per kg lichaamsgewicht;
 2. Zoals hierboven echter al staat beschreven, is dit maar een indicatie;
 3. Het kan zijn dat uw hond meer of minder voer nodig heeft, door zijn bouw of door het  merk hondenvoer dat hij krijgt;

Om overgewicht te voorkomen of te bestrijden, is het des te belangrijker dat u niet te veel snacks geeft en niet reageert op gebedel. Als u uw hond ergens voor wilt belonen, geef hem dan een paar brokjes die hij anders bij zijn avondeten zou krijgen. U hond zal hier waarschijnlijk net zo blij mee zijn als met een hondenkoekje.

Is mijn hond te dik test?

Het herkennen van overgewicht – Het ideale gewicht voor een hond is afhankelijk van grootte, leeftijd, ras en mate van activiteit. Wanneer je weet wat het ideale gewicht is, kunt je jouw huisdier natuurlijk wegen. Je hond is te zwaar als hij 5 tot 10% boven zijn ideale lichaamsgewicht zit.

Bij 15 tot 20% boven het ideale gewicht is er sprake van obesitas of zwaarlijvigheid. Je kunt ook zelf deze check doen: Bij een ideaal gewicht zijn de ribben van jouw hond niet zichtbaar door de huid, maar wel gemakkelijk te voelen.

Van bovenaf gezien kun je een taille waarnemen bij je hond. Bij overgewicht zijn de ribben niet zichtbaar door de huid en moeilijk te voelen door de vetlaag. Daarnaast is er van boven gezien nauwelijks of geen taille te zien. Ga bij twijfel altijd langs de dierenarts.