Hoe Laat Je Een Kat Wennen Aan Een Hond?

Hoe Laat Je Een Kat Wennen Aan Een Hond

Een goede start – Hoe jonger kat en hond zijn als ze elkaar voor het eerst zien, des te gemakkelijker zal een introductie gaan. Het mooiste is als ze samen kunnen opgroeien of als je begint met een hond bij een jonge kat. Is je kat daarentegen al een jaar of zes of nog ouder en heeft hij nooit honden gezien, dan is de kans buitengewoon klein dat hij ooit vrienden zal worden met je hond.

Hoe een kat laten wennen aan een hond?

Situatie 1: je hebt al een hond en wilt er een kat bij. – Als een hond katten gewend is, zal de introductie een stuk eenvoudiger zijn. Richt een kamer in voor nieuwe kat waar zij rustig kan wennen, een eigen plek heeft, rustig naar de kattenbak kan en op haar gemak kan eten en drinken.

Hou de hond weg uit die kamer. Laat de twee rustig aan elkaar wennen door eerst de slaapdekentjes eens bij de ander te leggen; zo kunnen ze vast aan elkaar ruiken. Als de kat daar rustig op reageert kunnen ze elkaar ontmoeten.

Doe dit door de kat de ruimte te geven om te vluchten, hoog te gaan zitten of zich te verstoppen en lijn de hond aan. Zo voorkom je dat je hond toch achter de kat aan rent en de kat een negatieve eerste ontmoeting met de hond heeft. Is de kat heel gestrest of raakt je hond erg opgewonden als hij de kat ziet, hou de ontmoetingen dan kort en bouw deze langzaam uit.

Hoe lang duurt het voordat hond en katten aan elkaar gewend zijn?

Honden en katten lijken soms natuurlijke vijanden en kunnen het bloed onder elkaars nagels vandaan halen. Ze begrijpen elkaars lichaamstaal niet goed en dat zorgt voor miscommunicatie, met ‘jagen’, ruzie en soms zelfs agressie tot gevolg. Toch kunnen goed gesocialiseerde honden en katten prima samenleven en zelfs goede vrienden worden.

 1. Wil jij naast je kat ook een hond in huis halen of andersom? Of ben je dierenoppas en wil je naast je eigen hond of kat ook andere dieren in huis kunnen opnemen? Zorg dan voor een goede en verantwoorde introductie tussen hond en kat;

De voorbereiding Zorg dat de hond moe is voordat je hem voorstelt aan de kat. Ga eerst wandelen en laat hem volop achter balletjes aan lopen zodat hij zijn energie en jacht-behoefte kwijt is, en hij een kalm gemoed heeft. Zorg ook dat de kat ontspannen is.

Introduceer hond en kat indien mogelijk bij de kat thuis: katten krijgen vaak stress van een nieuwe omgeving en we willen dat beide dieren zoveel mogelijk op hun gemak zijn. Onthoud dat het huis het privédomein van de kat is.

Laat het ‘kattenhoekje’ waar zijn kattenbak staat ook verboden terrein zijn voor honden, dit is het privédomein van de kat. Eerst snuffelen Een laagdrempelige manier om aan elkaar te wennen is door te starten met snuffelen. Introduceer de dieren nog niet aan elkaar, maar aai de dieren en laat ze via jouw handen dan ruiken aan elkaars geur.

 • Dit is de eerste kennismaking;
 • Breng je het ene dier bij het andere dier in huis, zet de dieren dan eerst apart in een andere ruimte zodat ze elkaar nog niet kunnen zien, maar wel de ruimte kunnen verkennen;

Gaat dat goed, wissel de dieren dan van ruimte zodat ze elkaars geur weer kunnen opsnuffelen. Gaat dit goed? Beloon de dieren met wat lekkers zodat ze de nieuwe geur associëren met iets positiefs. Hoe Laat Je Een Kat Wennen Aan Een Hond 3. De introductie Zijn beide dieren rustig en nieuwsgierig? Dan kun je ze aan elkaar introduceren. Het veiligste is om de kat in een kennel of reismand te zetten op een hoge plaats. Zorg wel dat de kat vertrouwd is met deze reismand en hij zich er dus goed in voelt.

 • Houd de hond aan de leiband en laat ze van een afstandje elkaar bekijken;
 • Gaat dit goed? Geef ze beide een beloningssnack;
 • Dan kun je naar de volgende stap;
 • Houd de hond aan een slappe leiband en laat de kat juist vrij om te gaan waar hij wil;

Zorg voor uitvalswegen voor de kat en hoge ‘vluchtplaatsen’ waar de kat zijn omgeving veilig kan overzien. Forceer de dieren niet om elkaar te begroeten, laat hen zelf het tempo bepalen. Praat vriendelijk over de hond en de kat. Zo horen de dieren in jouw stem dat het wel goed zit.

 • Zijn de dieren kalm en vriendelijk? Beloon ze dan door uitbundig te prijzen en geef ze iets lekkers;
 • Let op lichaamstaal Let goed op de lichaamstaal van beide dieren, ze geven je een aanwijzing als er irritatie of agressie opborrelt;

Heeft de kat zijn oren plat naar achteren en zwiept hij zijn staart heen en weer, dan is de kat geïrriteerd. Houdt de hond zich stijf, houdt hij zijn oren omhoog en fixeert hij zijn blik op de kat? Dan staat hij in de actie-stand, klaar om te ‘jagen’.

See also:  Hond Kopen Waar Op Letten?

Likt hij zijn lippen of gaapt hij, dan is hij gestresst en voelt hij ongemak. Zodra de dieren deze tekenen van irritatie vertonen, leidt ze dan af met wat lekkers en breng de dieren naar een andere ruimte.

Probeer de introductie op een later moment nog eens. Let ook op je eigen lichaamstaal: ben je zelf kalm en ontspannen of ben je bang dat er iets gaat gebeuren? Probeer de spanning te minimaliseren, ook bij jezelf. Geduld en toezicht Begin de introductie met een paar minuten en herhaal dit elke dag.

Gaat het na een paar dagen goed? Dan kun je beide dieren loslaten en ze zelf verder kennis laten maken. Sommige honden en katten worden nooit vriendjes, anderen doen er nu eenmaal lang over (weken, soms maanden) om elkaar te verdragen.

Gun ze die tijd en laat ondertussen de dieren enkel onder toezicht bij elkaar. Laat ze elke dag een paar minuten bij elkaar, en zet ze dan weer apart. Gaat het na een paar weken niet steeds een beetje beter en blijft de verhouding agressief of afwijzend naar elkaar? Verbreek dan het contact, gun de dieren rust of schakel dan eventueel een gedragstherapeut in.

Kittens en puppies Het voordeel van kittens en puppies aan elkaar introduceren, is dat jonge dieren nog geen slechte ervaring hebben met het andere soort. Vooral kittens zijn vaak nieuwsgierig en (nog) niet bang van honden.

Veel volwassen honden zijn van nature vriendelijk naar jonge dieren. Het gevaar van het introduceren van jonge dieren aan elkaar is wel dat ze nogal wat onbezonnen kunnen zijn. Kittens hebben het vaak niet in de gaten als een hond achter hen aan wil jagen en negeren alle waarschuwingssignalen. De basisregels op een rijtje:

 • Voorkom ‘jagen’ achter elkaar aan
 • Beloon vriendelijk en kalm gedrag
 • Dwing de dieren tot niets
 • Voorkom stress en irritatie: leidt de dieren af
 • Laat de kat zelf zijn vluchtroute bepalen
 • Laat de hond niet bij de kattenbak komen

Heb jij een lieve hond en kat in huis die vriendjes met elkaar zijn? Deel je mooiste en schattigste foto’s op je Pawshake-profiel óf tag ons op Instagram via #PawshakeBE of @PawshakeBE. Wie weet delen we jouw foto binnenkort met onze community!.

Kan je een hond nemen als je een kat hebt?

Blijf alert – Ook na een succesvolle introductie is het belangrijk om alert te blijven. Zelf als hond en kat bevriend zijn met elkaar kunnen dieren altijd onverwacht gedrag vertonen. Bijvoorbeeld als één van de twee dieren ziek is of pijn heeft kan het andere dier onbedoeld de ander irriteren.

En als jouw hond en kat met elkaar overweg kunnen, betekent dat niet dat ze met álle honden en katten overweg kunnen. Neem je hond vanaf nu dus nooit zomaar mee naar een huishouden met katten en andersom.

Leer jezelf zoveel mogelijk van de honden- en kattenlichaamstaal te begrijpen. Het is de beste manier om je dieren te leren kennen en om hen te helpen zo gelukkig en gezond mogelijk te kunnen (samen)leven.

Waarom valt een kat een hond aan?

Hoe introduceer ik een nieuw huisdier bij mijn kat?

Waarom is een kat agressief? – ‘Agressie kan te maken hebben met het verdedigen van territorium. Een kat heeft van nature de behoefte om ‘een gebied’ te hebben, dat ‘ie wil verdedigen. Meestal vallen ze alleen andere katten aan die hun gebiedje betreden, maar honden – en zelfs mensen – kunnen ook aangevallen worden.

Waarom lopen kat mee met hond uitlaten?

Volgens een kattengedragstherapeute uit de bron (Maggie Ruitenberg): Feit is dat ik regelmatig verhalen hoor van katten, die op een goede dag besluiten mee te gaan wandelen als de eigenaar met de hond gaat wandelen. Katten zijn sociale dieren en kunnen echt genieten van zo’n gezamenlijk uitstapje. Het zegt in ieder geval iets over de goede band die de kat met u en met de hond heeft! Bronnen: http://www. gratisadviseurs. nl/question. php.

Kan een oude kat wennen aan een hond?

Wie past zich aan aan wie? – Wanneer je nog geen speicale kat of hond in gedachte heeft om je tweede huisdier te worden, kun je het beste kiezen voor een dier dat goed past bij jouw reeds in huis wonende dier. Het beste functioneert de onderlinge socialisatie met puppies, die goed gebruikt kan worden vanaf het begin en zonder ‘voorbelasting’ om samen met de andere soort te leven.

Waarom komen katten en honden niet overeen?

Jacht – Een hond heeft een jachtinstinct. Daarom wekt een kat die wegrent het jachtinstinct in de hond op. De hond rent de kat achterna. Maar weinig katten hebben het lef om stil te blijven staan en uit te halen naar de hond.

See also:  Hoe vaak mag je een hond wassen?

Welke hond past niet bij katten?

Past elke hond goed bij katten? – Nee, zelfs de hondenrassen die we hierboven hebben beschreven zullen soms niet goed bij een kat passen. Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans.

Welke hond gaat goed samen met katten?

Hoe reageert een kat op een puppy?

Hoe Laat Je Een Kat Wennen Aan Een Hond Katten en honden kunnen in veel gevallen goed samen leven. Het kan zelfs zo zijn dat ze een hechte vriendschap ontwikkelen. Het is fijn als de dieren samen gaan spelen of slapen, maar het kan ook zijn dat ze elkaar gewoon met rust laten. In het wenproces zijn er een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

 • Het is voornamelijk bij de introductie belangrijk dat de eerste indruk goed is. Bereid de kennismaking daarom goed voor en zet de twee niet zomaar bij elkaar.
 • Zorg ervoor dat de kat zich veilig voelt. Zet hem eerst even in een apart kamertje, zodat hij kan binnen komen als hij hier klaar voor is.
 • Laat de pup eerst even zijn nieuwe omgeving verkennen en wacht tot hij wat rustiger is. Nu kan er worden gestart met het uitwisselen van de geuren.
 • Laat de kat wennen aan de geur van zijn nieuwe huisgenoot. Sommige katten kunnen schrikken van de geur van een hond. Forceer dit moment dus niet, want het is een belangrijk moment om de kat in aanraking te brengen met de nieuwe huisgenoot.
 • Door eten en een spel aan te bieden aan de kat tijdens het wennen van de geur, kan hij dit positiever oppakken. Herhaal dit indien nodig een paar keer.
 • Blijf het rustig aan doen en zorg ervoor dat alles op een rustig tempo gaat. Als de kat angstig, gestrest of agressief gedrag vertoont, moet u dit even in de gaten houden. Hou daarom de pup in eerste instantie aangelijnd. De pup kan in zijn speelsheid te dichtbij komen of achter de kat aanrennen.
 • Het is belangrijk dat de kat zijn gewoontes en routines blijft behouden. Zorg daarom voor een paar plekjes waar hij zich kan terugtrekken of wat hoge plekjes zodat hij alles in de gaten kan houden vanaf een veilige hoogte.
 • Als je het een en ander moet verschuiven in huis, is het handiger om dit te doen voordat de pup komt. Zo kan de kat al even wennen aan de verandering.
 • Laat de dieren in het begin niet alleen. Lees goed hoe de dieren op elkaar reageren, voordat je besluit ze samen alleen te laten.

Born: Hart voor Dieren Deel dit artikel met anderen:.

Kan een kat vals worden?

Pijn als oorzaak voor agressie – Een kat die ineens agressief wordt, kan pijn hebben of ziek zijn. Zeker als de agressie erg hevig is of optreedt nadat je de kat aangeraakt hebt, is een medische oorzaak voor de hand liggend. Katten laten pijn nauwelijks zien, als eigenaar kom je er vaak pas laat achter dat er iets mis is.

Een onderschatte oorzaak voor pijn is het gebit. Er zijn weinig eigenaren die regelmatig in de bek van de kat kijken. Tandproblemen komen pas aan het licht als het al ver gevorderd is. Bedenk zelf hoe afschuwelijk kiespijn is en je snapt waarom een kat chagrijnig kan worden.

Is je kat agressief, ga als eerste naar de dierenarts.

Kan een kat ons verstaan?

Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun ‘typische’ miauw.

Hoe leer ik mijn hond af om achter katten aan te gaan?

– Geplaatst: 12-05-09 14:10 blokje schreef: Je zou met je hond kunnen gaan trainen. leer hem de clicker aan. Zijn goede gedrag beloon je het slechte negeer je volkomen! je leert hem de clicker aan zodra hij geen aandacht aan de kat schenkt klik je en beloon je hem. Eventueel extra met je stem. Als hij er achter aan gaat negeer je hem. Misschien een honden cursuc met hem doen.

Dit is verreweg de beste methode. Straffen helpt alleen als je er zelf bij bent. Bovendien, telkens als jij reageert op het moment dat de hond achter de kat aan gaat, bevestig je alleen zijn gedrag. Je moedigt hem dan juist aan! Als je naar een cursus gaat waar ze clickertraining doen, kun je trouwens vragen of ze met jou specifiek op jouw situatie kunnen trainen.

Op de hondenschool waar ik ben geweest hebben ze op deze manier de hond van een mede-cursist geleerd om niet meer achter fietsen aan te jagen.

See also:  Wanneer Weet Je Of De Hond Zwanger Is?

Hoe spelen kat en hond?

Nieuwe kat en hond aan elkaar introduceren – Als u een kat neemt in een huis waar al een hond is, of andersom, is het belangrijk om de introductie goed te laten verlopen. Grote veranderingen, zoals een nieuw gezinslid, kunnen voor honden en vooral voor katten erg stressvol zijn.

Bereid de ontmoeting daarom goed voor. Als u de kat al in huis heeft, zorg er dan voor dat deze een lekker plekje voor zichzelf heeft waar hij of zij zich kan terugtrekken. Bij een nieuwe kat is het belangrijk dat hij of zij zich zo snel mogelijk veilig voelt en dus ook een plekje voor zichzelf heeft.

Honden kunnen nogal opgewonden worden als ze nieuwe personen ontmoeten – dat herkent u vast wel van de momenten dat er een nieuw iemand op bezoek kwam. Bij een nieuwe kat gaat dit hetzelfde, maar de kat is er lang niet altijd van gediend. Zorg er daarom voor dat de hond lekker moe is als hij of zij de kat voor het eerst ontmoet.

Ga een flink eind wandelen, stoei lekker, laat hem of haar zwemmen of speel apport tot de hond erbij neervalt. Zo heeft de hond in ieder geval geen energie meer over om de kat doodsbang te maken met enthousiasme.

Zet de dieren nog niet direct bij elkaar, maar geef ze eerst allebei een eigen ruimte. Wanneer ze aan deze ruimte gewend zijn, kunnen ze wisselen van ruimte. Zo leren ze elkaars geur kennen. Beloon de huisdieren voor goed gedrag, zodat ze de nieuwe geur associëren met iets positiefs.

Welke hond past niet bij katten?

Past elke hond goed bij katten? – Nee, zelfs de hondenrassen die we hierboven hebben beschreven zullen soms niet goed bij een kat passen. Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans.

Hoe reageert een kat op een puppy?

Onze tekenfilmwijsheid leert ons dat katten en honden per definitie vijanden van elkaar zijn, maar uit ervaring weten we dat dat helemaal niet waar hoeft te zijn. Als je ze maar goed aan elkaar laat wennen. Honden en katten kunnen prima in volledige vrede met elkaar leven.

Sterker nog het kunnen elkaars beste vrienden zijn. Wanneer de nieuwe pup mee naar huis komt, zorg er dan voor dat de kat in een aparte ruimte zit. Zo kan jouw pup eerst aan de geur van de kat wennen. Voor beide dieren is het belangrijk dat ze een plekje hebben waar ze zich terug kunnen trekken.

Voor de kat kan dit bijvoorbeeld een krabpaal zijn met een hoog plateau. Zo kan ze zelf de rust opzoeken als ze dat wil. Vooral in het begin is het verstandig de aparte ruimte, waar de pup niet kan komen, in stand te houden. Daar kun je dan ook de kattenbak plaatsen en een eet- en drinkbak. Hoe Laat Je Een Kat Wennen Aan Een Hond Laat je puppy rustig kennismaken met de kat. Houd de puppy aan de lijn als je hem of haar kennis laat maken met jouw kat. Zo kan hij of zij niet te enthousiast en onverwacht reageren, wat de kat bang kan maken. De kans zit er in dat de kat de pup negeert en misschien zelfs kwaad reageert. Dit is zijn of haar teken dat ze liever met rust gelaten wil worden.

De kat kan dan ongestoord zijn of haar behoeftes vervullen. Laat de eerste weken de pup en kat niet alleen bij elkaar, maar houd altijd een oogje in het zeil. Mocht het dan toch misgaan, kun je altijd op tijd ingrijpen.

Geef beide dieren voldoende tijd om aan elkaar te wennen en beloon goed gedrag. Dit wordt een hele leuke tijd voor jullie allemaal! Succes en veel plezier!.

Wat moet je doen als een kat blaast?

Waarom je kat vriendelijk is naar jou maar niet naar je vrienden: –

 • Allereerst is het belangrijk om je vrienden uit te leggen dat de kat niet boos is. Blazen is geen teken van boosheid of woede bij katten. Blazen is een teken van angst. Het is een manier voor katten om te vertellen dat ze die persoon eng vinden en om de afstand tussen de kat en de persoon te vergroten;
 • Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen;
 • Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft. Hij probeert uit alle macht de afstand tussen hem en de naderende persoon, waardoor hij zich bedreigd voelt, te vergroten.