Hoe Lang Blijft Een Teek Zitten Bij Een Hond?

Hoe Lang Blijft Een Teek Zitten Bij Een Hond
Wat is en doet een teek bij honden? – Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige die zich nestelt op muizen, honden en zelfs mensen. Doordat het bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan het ernstige ziekten bij zich dragen. Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is zo snel mogelijk te verwijderen.

 1. Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt;
 2. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los;
 3. Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht;

De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen zware gevolgen hebben.

Hoe lang duurt het voordat een teek los laat?

Wat is een teek? – Een teek is een klein beestje, één tot drie millimeter groot, dat lijkt op een plat spinnetje. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken kruipen en kunnen niet vliegen of springen.

 • Ze houden van een vochtige omgeving en zijn vooral actief van maart tot oktober;
 • Ze kruipen of klimmen op passerende mensen en dieren en bijten zich vast in de huid;
 • Teken leven van het bloed van dieren of mensen;

Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruin-zwart of grijzig bolletje en wordt dan ongeveer een centimeter groot. Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoe lang teek op huid hond?

Na een aantal dagen laten ze zich weer los. Je kan de beet van een teek niet voelen. Doordat de teek zich diep in de huid boort kan er wel een wondje ontstaan. Ook komt er vaak een rode plek die binnen 10-14 dagen weer weg is.

Wat gebeurt er als een teek blijft zitten?

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb? •    Haal een teek  zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. •    Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.

 1. •    Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit;
 2. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk;
 3. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter;

Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. •    Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme. .

See also:  Wat Is De Gevaarlijkste Hond Ter Wereld?

Wat gebeurt er als je een teek niet verwijderd?

Sommige teken hebben de Lyme-bacterie bij zich. Bij een tekenbeet kan die bacterie door uw huid naar binnen gaan. U kunt dan de ziekte van Lyme krijgen. In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken drager van de Lyme-bacterie. In sommige delen van het land heeft de helft van de teken de bacterie bij zich.

In andere delen is er bijna niet een teek met die bacterie. De kans dat u de ziekte van Lyme krijgt, is klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 de ziekte van Lyme. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe meer kans dat u de bacterie krijgt.

De kans is klein als de teek korter dan 24 uur in uw huid zit. Teken kunnen ook het TBE-virus (tick-borne-encephalitis-virus) bij zich hebben. Dit virus komt in Nederland bijna niet voor. Het komt meer voor in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Rusland en in Centraal-Azië.

 • Het virus kan een hersenontsteking of een hersenvliesontsteking veroorzaken;
 • Er zijn in Nederland maar een paar mensen die dit virus van een teek hebben gekregen;
 • Waarschijnlijk van een teek op Sallandse Heuvelrug of op de Utrechtse Heuvelrug;

Er zijn meer ziekten die u via teken kunt krijgen. Dit zijn meestal ziekten waar u weinig of niets van merkt. Ze gaan ook vanzelf over..

Doet een teek pijn bij een hond?

Verschijnselen van de ziekte van Lyme – Bij honden beperkt de ziekte van Lyme zich meestal tot de gewrichten en veroorzaakt lusteloosheid. Ernstiger en zeldzamer zijn klachten aan het hart, de nieren en de hersenen. Symptomen van de ziekte van Lyme bij honden De ziekte van Lyme uit zich bij honden voornamelijk als acute of subacute artritis. De acute vorm kan voorbijgaand van aard zijn, maar kan in sommige gevallen ook terugkeren. Het dier vertoont plotselinge kreupelheid en soms tekenen van ernstige pijn; vaak zijn de gewrichten gezwollen, warm en pijnlijk bij passief bewegen. De kreupelheid ontstaat gemiddeld 2-5 maanden na een tekenbeet. Een EM komt bij een hond maar zelden voor.

Waar op letten na tekenbeet hond?

Hoe lang kan een teek blijven zitten?

Wat zijn teken? – Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.

Waar kan een teek niet tegen?

Houd je tuin tekenvrij – Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dit zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas.

 1. Zittend op een stoel op een verharde ondergrond, zoals het terras, of languit liggend op een zonnig, goed onderhouden gazon, is het vrijwel uitgesloten dat je een tekenbeet oploopt;
 2. Ook helpt het om het gras regelmatig te maaien, vooral op schaduwrijke plekken, en mos uit het gazon te verwijderen;
See also:  Wanneer Echo Hond Drachtig?

Ook vind je nauwelijks teken in stukken tuin die regelmatig gespit of geschoffeld worden, zoals een bloemenborder of moestuin. Pas wel op bij overhangend groen en de hierboven genoemde situaties.

Wat als er een stukje teek blijft zitten bij hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen.

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

Waarom mag je een teek niet draaien?

Hoe verwijder je een teek? –

 • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek ‘zichzelf leeg maakt’ en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
 • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
 • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
 • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
 • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.

Bron: Ehbo. nl en Tekenbeetziekten. nl.

Wat te doen na verwijderen teek bij hond?

7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
See also:  Waar Zit De Navel Bij Een Hond?

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts Hoe Lang Blijft Een Teek Zitten Bij Een Hond.

Hoe lang duurt het voor een teek zich heeft volgezogen?

Hoe is een teek te herkennen? – Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Waarom mag je een teek niet draaien?

Draaien, trekken of schrapen? – Ben je toch gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Dit doe je door de teek eruit te trekken, het liefst met een tekentang. Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit.

Hoe groot is een volgezogen teek?

Uiterlijk – De gewone teek heeft een harde huid, 8 poten en duidelijk vooruitstekende monddelen. Ze variëren in kleur van grijs tot roestbruin. Het volwassen mannetje heeft een lengte van ca. 2 mm; het vrouwtje ca. 4 mm, maar kan in volgezogen toestand tot wel 11 millimeter groot worden (vergelijkbare grootte als een erwt).

Tijdens het larvestadium heeft de teek 6 poten en een lengte van ongeveer 0,75 millimeter (volgezogen 1,25 mm); het daarop volgende nimfstadium heeft wel 8 poten en een lengte van ca. 1,3 millimeter (volgezogen 2 mm).

De eitjes zijn geel van kleur.

Waar kan een teek niet tegen?

Houd je tuin tekenvrij – Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dit zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas.

Zittend op een stoel op een verharde ondergrond, zoals het terras, of languit liggend op een zonnig, goed onderhouden gazon, is het vrijwel uitgesloten dat je een tekenbeet oploopt. Ook helpt het om het gras regelmatig te maaien, vooral op schaduwrijke plekken, en mos uit het gazon te verwijderen.

Ook vind je nauwelijks teken in stukken tuin die regelmatig gespit of geschoffeld worden, zoals een bloemenborder of moestuin. Pas wel op bij overhangend groen en de hierboven genoemde situaties.