Hoe Lang Blijft Narcose In Lichaam Hond?

Hoe Lang Blijft Narcose In Lichaam Hond

Bijeffecten en uitleg – Een hond onder narcose brengen is al niet fijn, maar soms krijgen de eigenaren een schok als ze hun hond weer zien ontwaken. Soms kan dit gepaard gaan met wat lijkt op stuiptrekkingen en grommen. Met de hond is op dat moment totaal geen contact te krijgen.

Erger nog, het kan voorkomen dat ze agressief reageren terwijl het normaal de liefste hond ter wereld is. Omdat meer mensen hier mee in aanraking kunnen komen, hebben we deze vraag neergelegd bij onze dierenarts.

Zij kwam terug met het volgende: Echt agressief zijn met het wakker, heb ik nog nooit meegemaakt. Elke hond reageert anders op narcose middelen en het verschilt dus ook hoe snel ze “mentaal” weer de oude zijn. Bij de meeste honden is dit de dag erop (na een nacht lekker verder uit slapen) sommige honden, zeker als ze wat ouder zijn, doen er 3-5 dagen over om weer helemaal het oude karakter te hebben.

 • Daarom geven wij de honden ook niet half slapend mee na een operatie of narcose, omdat we willen dat ze weer redelijk stabiel kunnen lopen en ook op basis van het op dat moment getoonde gedrag de eigenaar een goed beeld kunnen geven wat hij de komende uren kan verwachten aan sloomheid, “afwijkend gedrag” en de verwachte herstel snelheid;

Meestal kunnen we hier door onze ervaring een goede inschatting van maken. Wat we regelmatig zien is dat honden die zo en zo al de neiging hebben om wat agressief te zijn (met name angstagressie) of die heel neurotisch/ druk zijn eerder mogelijk wat afwijkend/agressief kunnen reageren na wakker worden.

Dit omdat ze dan nog onvoldoende wakker zijn en prikkels heftiger door krijgen, verrast worden omdat ze iets niet aan zien komen, of van slag zijn omdat ze niet kunnen reageren zoals ze zouden willen. Maar bij 99% van de honden die wij onder narcose hebben, geeft dit geen agressief gedrag hooguit wat chagrijnig zijn.

Maar eigenlijk alle honden zijn al door deze fase heen voor we ze überhaupt mee naar huis geven, dus de baas merkt er dan niks van omdat hij mentaal weer wakker genoeg is om normaal op de baas te reageren. Bepaalde pijnstillers (de morfine achtige) kunnen bij honden die er gevoelig voor zijn wel een ander reactie patroon geven.

Ze werken dan vaak langer door dan de gebruikelijke 6-8 uur, het dier is langer sloom en reageert wat afwezig, best te vergelijken met stoned. In zo’n geval zien we dit al met meegeven van het dier en wordt daar ook voor gewaarschuwd.

Bij bepaalde ingrepen is deze pijnstiller gewoon nodig omdat de normale pijnstilling gewoon niet voldoende werkt. Denk hierbij aan alle orthopedische operaties. Pijn na een ingreep is een andere reden om eventueel agressief te reageren. De hond snapt niet waarom hij ineens met wat pijn wakker wordt en is daar chagrijnig door en kan dit dan dus even afreageren.

Dit word dan versterkt door het mentaal nog niet helemaal de oude zijn zeker de eerste 12 uur na de operatie. Dit gebeurd vooral bij de wat dominantere honden die normaal gesproken al maar net onder de baas staan.

De minder dominante honden zijn in zo’n geval namelijk alleen maar blij met de steun en aandacht van het baasje. Kortom zeker de eerste 12 uur na de operatie is de hond van slag, is hij mentaal minder stabiel en is het reactie vermogen sterk verminderd.

dit is gewoon vergelijkbaar met mensen, de hond hersteld zelfs nog wat sneller. Bij 99% van de dieren moet dit bij meegeven naar huis door de dierenarts thuis absoluut geen problemen meer geven omdat ze op dat moment al voldoende hersteld zijn.

Honden die na een narcose blijvend agressiever blijven komen zelden voor. Vaak was er dan op hersen niveau iets al niet helemaal goed en heeft de narcose dat proces versneld. Bij erg dominante of juist bange honden kan bij het niet goed aanpakken van het onder narcose brengen (en dan heb ik het niet over de gekozen middelen) natuurlijk gedragsmatig wat fout gaan.

Maar over het algemeen uit zich dat daarna in angst(agressie) bij de dierenarts en veranderd er niks in de thuissituatie. Samengevat: – Een dierenarts moet je vertellen hoe hij/zij inschat wat de situatie van de komende uren gaat worden.

Als de dierenarts het niet verteld, vraag er dan naar! – Een dierenarts mag/moet een hond niet meegeven aan mensen als deze nog niet voldoende ontwaakt is. – Oudere honden hebben vaak langer nodig om geheel te herstellen – Honden die al problemen vertonen of er tegen aan hikken, kan dit gedrag versterkt worden door de narcose – Honden die uit narcose komen, hebben pijn.

Een dier die pijn heeft kan vervelend reageren naar de omgeving, helemaal als daar ook nog een bepaalde versuftheid bij komt. Ze reageren dan defensief als bescherming voor zichzelf Onderstaand is nog een stukje over de narcose zelf, ook geschreven door de dierenarts.

Het wegbrengen voor een operatie is zowel voor hond als baasje altijd spannend. Grote vraag van veel mensen is altijd: wat is nu precies het narcose risico? Het aanwezige narcose risico word bepaald door de volgende punten: 1. Een goed lichamelijk onderzoek voorafgaand aan de narcose om aanwezige risico’s op te sporen, zoals bijvoorbeeld een hartruis.

 1. De juiste keuze van narcosemiddelen in de voor het individuele dier juiste doseringen;
 2. Er is dus geen standaardnarcose, dit moet per dier bekeken worden!!!!!!! 3;
 3. Een goede controle van ademhaling, hartslag, en temperatuur tijdens de operatie;

En heel belangrijk: een goede controle tijdens het wakker worden van de hond. Regelmatig controleren van de ademhaling, pols, temperatuur, vrij zijn van de adem weg en het tijdig wakker spuiten als de gebruikte narcosemiddelen dit mogelijk maken. Te snel wakker spuiten kan ook spierkrampen en lichte agressie veroorzaken omdat dan nog niet alle middelen uitgewerkt zijn 5.

 • Goede uitleg aan de eigenaar bij weer naar huis gaan van de hond over wat hij kan verwachten van de na effecten van de narcose;
 • Als dierenarts hebben we de beschikking over een groot aantal verschillende narcosemiddelen, die we alleen of in een combinatie kunnen gebruiken (met als voordeel dat we van beide dan minder hoeven te geven);

Elk middel heeft zijn gewenste effecten maar ook een minder gewenste extra belasting van een of meerdere orgaansystemen zoals het hart, de longen, de lever en/ of de nieren. Een (jonge) gezonde hond kan prima met deze “extra” belasting omgaan , waardoor het narcose risico zeer klein is.

De honden worden na de operatie over het algemeen snel wakker, willen ‘s avonds al weer eten en even uit, en zijn dan de volgende dag bij het geven van een goede pijnstilling (afhankelijk van de ingreep) weer vrijwel de oude.

Bij de zogenaamde senior honden ligt het risico wat hoger. Bij deze honden kan er namelijk sprake zijn van onderliggende problemen zoals beginnend nier- of leverfalen. Daarom raden we ook bij alle honden ouder dan 8 jaar een bloedonderzoek aan voorafgaand aan de narcose.

Vinden we hierin afwijkingen dan kunnen we voor andere middelen kiezen die zo min mogelijk door de lever of nieren uitgescheiden hoeven te worden. Indien nodig kunnen we dan ook door middel van een infuus de lever en nierfunctie ondersteunen.

Op deze manier kunnen we er dan voor zorgen dat het narcoserisico gering is en dat het nier- of leverfalen ook niet erger word door de narcose. Bij het horen van een hartruis moet er eerst een echo van het hart gemaakt worden voor het dier onder narcose gaat.

 • Afhankelijk van de ernst en het type van de hartafwijking kunnen we dan bepalen of het verantwoord is om de hond onder narcose te brengen en zo ja met welke narcose middelen;
 • Het narcoserisico blijft in dit geval altijd groter;
See also:  Welke Hond Lijkt Op Een Collie?

Een extra aandachtspunt is de narcose bij alle kortsnuitige honden (bulldog, mopshond etc. Door de afwijkende bouw van de neus, luchtwegen en het gehemelte hebben dit type honden normaal al moeite met de ademhaling. Zodra ze wat verdoofd raken door de narcosemiddelen zal door ontspannen van alle spieren in veel gevallen de luchtpijp afgesloten worden waardoor ze kunnen stikken.

Deze honden moeten op dit moment dus heel snel geïntubeerd worden zodat ze weer een vrije adem weg hebben. Met name de recovery (het wakker worden) kan bij deze rassen kritisch zijn, de tube mag er pas uit op het moment dat ze echt weer goed zelf kunnen slikken en ademen (wat in veel gevallen neerkomt op net voordat ze tube op willen gaan eten!!!) en ook de uren daarna moet de ademhaling goed gecontroleerd worden.

Bij voldoende ervaring met het onder narcose brengen van deze rassen en een goede controle tijdens de recovery is het narcoserisico gering. Narcose is maatwerk en moet aangepast worden aan het individuele dier, met een goed onderzoek vooraf en een goede controle tijdens en na de narcose is het risico zeer klein.

Hoe lang duurt het voordat de narcose uit je lichaam is?

Bijwerkingen en complicaties –

 • Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
 • Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.
 • U kunt last hebben van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt bijvoorbeeld doordat u tijdens de operatie steeds in dezelfde houding heeft gelegen.
 • Het beademingsbuisje dat tijdens de operatie in uw keel zat, kan door irritatie keelpijn geven. De keelpijn verdwijnt vanzelf binnen een aantal dagen.

Elke operatie kan complicaties geven, hoe zorgvuldig wij ons werk ook doen. U heeft een kleine kans op:

 • een allergische reactie op medicijnen;
 • beschadiging van uw gebit door het inbrengen van het beademingsbuisje;
 • een beklemde zenuw in uw arm of been door een ongelukkige houding tijdens de operatie. Dit kan tintelingen en krachtverlies veroorzaken.

Als de narcose in uw geval bijzondere risico’s met zich meebrengt, bespreekt de anesthesioloog dit persoonlijk met u. Nadat u onder narcose bent geweest, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt.

 • Verder mag u die dag geen gevaarlijke machines bedienen en kunt u beter geen belangrijke beslissingen nemen;
 • Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan;
 • Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac;

Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd. Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de narcose, maar ook aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is.

Wat te doen na narcose hond?

Belangrijke tips voor thuis:   –

 • Vaak zal uw dier een infuusnaald in een bloedvat van de poot krijgen, waardoor wij medicijnen en infuusvloeistof kunnen geven. Als uw dier weer mee naar huis gaat, wordt de infuusnaald eruit gehaald en wordt er een verbandje om de poot gedaan. Dit verbandje mag na 15 minuten weer verwijderd worden, anders kan de poot dik worden.
 • Leg uw dier op een warme plaats (maar niet op een hete plaats tegen de verwarming of in de volle zon) onder een deken of handdoek. Eventueel kunt u er een warme kruik gewikkeld in een handdoek bijleggen.
 • Laat uw dier zoveel mogelijk met rust in een vertrouwde omgeving. Door de narcose kan uw dier soms nog wat gedesoriënteerd zijn.
 • Na de narcose mag uw dier wel drinken. Begin met kleine beetjes lauwwarm water.
 • Wacht met eten geven tot uw dier goed wakker is. Te snel eten geven na een narcose leidt vaak tot misselijkheid en braken. Wacht daarom minimaal een aantal uren na de narcose en begin met kleine porties. Het kan zijn dat uw dier op de dag van de narcose geen eetlust heeft, dit is niet erg.
 • Veel likken aan de wond kan leiden tot irritatie of ontsteking. Wij adviseren dan ook om likken te voorkomen door uw hond een  Medical Pet Shirt  of  kap/kraag  om te doen. Deze zijn bij onze klinieken en via Dierapotheker. nl te koop.
 • De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven voor een optimale wondgenezing. Laat uw hond aan de lijn uit en laat hem/haar geen balspelletjes doen, springen of zwemmen. Wij adviseren om uw kat deze periode binnen te houden.
 • Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw dier medicijnen mee. Volg de instructies op het etiket op en maak de antibioticumkuur altijd af. Lukt het niet goed om de medicijnen in te geven?
 • Tien dagen na de operatie zien we uw dier graag terug voor controle van de wond en eventueel verwijderen van de hechtingen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Deze kosten zijn inbegrepen bij de operatie.

Hoe gevaarlijk is narcose voor een hond?

Jonge hond en narcose – Bij een jonge, gezonde hond is het risico op complicaties tijdens narcose zelfs zeer klein. Bij oudere, zieke honden zijn de risico’s iets groter, zowel van de narcose als de operatie. De narcosemiddelen hebben verschillende bijwerkingen.

Waarom piept hond na narcose?

Uw hond of kat is in het Dierenziekenhuis onder narcose geweest (of zal onder narcose gaan) voor een behandeling of operatie. Wij geven onze patiënten afhankelijk van het soort ingreep en de risico ervan een specifiek voor die patiënt samengestelde narcose om de ingreep zo veilig mogelijk te laten verlopen.

 1. Door de narcose kan de lichaamstemperatuur, normaal tussen de 38 en 39 graden, dalen;
 2. Ook heeft narcose invloed op de ademhaling en de bloedsomloop;
 3. Na de narcose zal dit allemaal weer terugkeren naar normaal;

Het kan echter een tijdje duren voordat alles weer helemaal normaal is. Daarom zijn huisdieren na narcose vaak onrustig en kunnen ze piepen, rillen, jammeren of met de kop zwaaien. Het lijkt alsof uw dier dan pijn heeft. De oorzaak echter van dit gedrag is het uitwerken van de narcose, niet de pijn! Wij geven tijdens en na de operatie zeer sterke pijnstillers.

Deze zorgen ervoor dat de pijn zoveel als mogelijk verdwijnt. Helaas kan de pijn, zeker bij grote operaties, nooit helemaal weggenomen worden. Door goede pijnstilling kan dit gelukkig wel tot een minimum beperkt blijven.

De volgende punten zijn voor u belangrijk om in de gaten te houden kort na (met name de eerste 12 uur) de narcose: Leg uw dier op een warme plaats (maar niet op een hete plaats, in de volle zon of tegen een kokende verwarming) onder een handdoek of deken, evt.

Hoe lang blijf je moe na een narcose?

Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.

See also:  Wat Is Rode Hond?

Wat zijn de bijwerkingen van een narcose?

Hoe lang duurt herstel operatie hond?

Belangrijke tips voor thuis: –

 • Vaak zal uw dier een infuusnaald in een bloedvat van de poot krijgen, waardoor wij medicijnen en infuusvloeistof kunnen geven. Als uw dier weer mee naar huis gaat, wordt de infuusnaald eruit gehaald en wordt er een verbandje om de poot gedaan. Dit verbandje mag na 15 minuten weer verwijderd worden, anders kan de poot dik worden.
 • Leg uw dier op een warme plaats (maar niet op een hete plaats tegen de verwarming of in de volle zon) onder een deken of handdoek. Eventueel kunt u er een warme kruik gewikkeld in een handdoek bijleggen.
 • Laat uw dier zoveel mogelijk met rust in een vertrouwde omgeving. Door de narcose kan uw dier soms nog wat gedesoriënteerd zijn.
 • Na de narcose mag uw dier wel drinken. Begin met kleine beetjes lauwwarm water.
 • Wacht met eten geven tot uw dier goed wakker is. Te snel eten geven na een narcose leidt vaak tot misselijkheid en braken. Wacht daarom minimaal een aantal uren na de narcose en begin met kleine porties. Het kan zijn dat uw dier op de dag van de narcose geen eetlust heeft, dit is niet erg.
 • Veel likken aan de wond kan leiden tot irritatie of ontsteking. Wij adviseren dan ook om likken te voorkomen door uw hond een  Medical Pet Shirt  of  kap/kraag  om te doen. Deze zijn bij onze klinieken en via Dierapotheker. nl te koop.
 • De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven voor een optimale wondgenezing. Laat uw hond aan de lijn uit en laat hem/haar geen balspelletjes doen, springen of zwemmen. Wij adviseren om uw kat deze periode binnen te houden.
 • Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw dier medicijnen mee. Volg de instructies op het etiket op en maak de antibioticumkuur altijd af. Lukt het niet goed om de medicijnen in te geven?
 • Tien dagen na de operatie zien we uw dier graag terug voor controle van de wond en eventueel verwijderen van de hechtingen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Deze kosten zijn inbegrepen bij de operatie.

Hoe lang hond misselijk na narcose?

Als uw hond geopereerd moet worden is dat niet iets om onvoorbereid te ondergaan. Daarom geven we via deze brief aan waar u op moet letten bij de voor- en nazorg van de operatiepatiënt. Mocht u toch nog vragen hebben, bel dan gerust naar de praktijk. Afspraak Met de assistente kunt u aan de balie of telefonisch een afspraak maken voor de operatie van uw hond. Voorzorg De voorzorg is de belangrijkste taak voor u als eigenaar om uw hond goed voorbereid de operatie in te laten gaan. Lees daarom aandachtig de onderstaande punten door.

 • Zorg dat de hond nuchter is. Anders braakt hij/zij mogelijk tijdens de narcose en kan er voedsel in de longen terechtkomen. De hond mag daarom de avond ervoor na 22. 00 uur geen eten meer krijgen, water drinken mag wel.
 • Laat uw hond voordat u naar de kliniek komt nog even goed plassen en zijn/haar ontlasting doen.
 • Breng uw hond met een halsband en (bij voorkeur een korte) riem.
 • Laat een telefoonnummer achter waarop u de hele dag bereikbaar bent.

Opname De opname van uw hond wordt door de dierenarts of door de assistente gedaan. Meestal nemen we uw huisdier direct op in onze opname. Zo kan hij/zij wennen aan de luchtjes van de praktijk en onderzoeken we hem/haar later zelf. De operatie wordt voorafgegaan door een pre-anesthetisch onderzoek , dit betekent dat de algemene toestand van uw hond wordt bekeken en hart en longen beluisterd worden.

Zij zal u wijzen op de belangrijkste punten waar u op moet letten voordat u de hond op de dag van de operatie brengt. Tevens zal zij met u een tijd afspreken waarop uw dier gebracht mag worden. Het is ook mogelijk voorafgaand aan de narcose en ingreep een bloedonderzoek te laten doen, waarmee o.

diverse orgaanfuncties kunnen worden beoordeeld. Voor oudere dieren en dieren met ziekteverschijnselen raden we dit altijd aan vooraf te controleren. Op basis van de uitslag kunnen er indien nodig (aanvullende) maatregelen worden genomen. De operatie Dit is de moeilijkste tijd voor u als eigenaar, het wachten op ons telefoontje.

 • Er is altijd een risico verbonden aan een operatie en anesthesie, uiteraard doen we er alles aan om dit te minimaliseren;
 • Na de operatie houden wij uw hond nog enige tijd ter observatie om in een rustige en verwarmde ruimte bij te kunnen komen;

Als de hond weer voldoende wakker is mag hij/zij weer naar huis. We bellen altijd even om het u te laten weten. Nazorg operatie Als u uw hond weer mee naar huis heeft genomen, begint de nazorg. Er zijn een aantal belangrijke punten waar u op moet letten. Lees daarom aandachtig de onderstaande punten door.

 • Geef uw hond na afloop van de operatie de eerste paar uur nog geen eten, ook al is hij/zij al meer dan 12 uur nuchter. U mag ‘s avonds beginnen met kleine hoeveelheden eten, maar geeft u te snel te veel eten dan kan de hond misselijk worden en gaan braken. Wacht dan tot de volgende morgen, maar begin ook dan met kleine beetjes.
 • Drinken mag uw dier al direct na thuiskomst zodra hij/zij hiertoe in staat is maar ook hiervoor geldt weer: met kleine beetjes. Let op! Laat de bak met water niet staan. De hond kan namelijk in zijn/haar versufte toestand in de bak met water in slaap vallen, en dan gebeuren er ongelukken.
 • Vooral de eerste dagen heeft uw hond veel extra zorg en aandacht nodig. Door de narcose kan uw hond wankel, sloom en misselijk zijn. Dit verdwijnt meestal snel. Let er op dat uw hond niet weer suf wordt. De hond moet wel op uw aandacht reageren. Houd de hond warm en rustig.
 • Laat uw hond de eerste dagen na de operatie uitsluitend aan de lijn uit, wel regelmatig maar niet te lang achter elkaar. Probeer springen en spelen zoveel mogelijk te voorkomen in verband met eventuele hechtingen.
 • Als u medicijnen meekrijgt staat het gebruik en de dosering op de verpakking. U hoeft daar pas een dag na de operatie mee te beginnen, tenzij anders aangegeven door dierenarts of assistente.
 • Operatiewonden worden bij huisdieren meestal niet verbonden. Gaat uw hond er toch aan likken of bijten, dan is het verstandig de hond een kap of petshirt om te doen, deze zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts. Het is de bedoeling dat uw hond de kap/petshirt de eerste 10 dagen dag en nacht omhoudt.
 • Na ongeveer 14 dagen is de wond nagenoeg genezen. De hechtingen lossen vanzelf op dus u hoeft daarvoor niet terug te komen, tenzij anders aangegeven.
 • Ziet de wond er niet mooi uit of is het rood/gezwollen, neem dan contact met ons op.

Overleg Hoe Lang Blijft Narcose In Lichaam Hond Als alles goed verloopt zal uw hond weer snel de oude zijn. Maar soms gebeuren er dingen waardoor u ongerust kunt worden. Wanneer moet u ons raadplegen?

 • Als de hond enkele uren na thuiskomst nog steeds erg suf is of steeds suffer wordt.
 • Als de hond erg koud aanvoelt.
 • Als er meer dan enkele druppels bloed uit de operatiewond komen, de wond langere tijd blijft bloeden of wanneer het dier bleek wordt.
 • Als de hond veel braakt.
 • Als de hond de dag na de operatie nog niet drinkt en de tweede dag na de operatie nog niet eet.
 • Als de wond rood of dik wordt.

Heeft een hond pijn als hij hijgt?

Hijgen en pijn / ziekte – Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond.

See also:  Hoe Zie Je Dat Een Hond Stervende Is?

Wat kost een narcose voor een hond?

Hond onder narcose, wat zijn de kosten? – Op het moment dat je hond geopereerd moet worden of een gebitsbehandeling ondergaat, zal de dierenarts narcose toepassen. Hierdoor is je hond bewusteloos, voelt hij geen pijn en zijn de spieren ontspannen. Wanneer jouw hond behandeld wordt, zijn de kosten van een narcose vaak, maar niet altijd bij de kosten van de behandeling inbegrepen.

Kan een oude hond onder narcose?

Ouderdom en narcose – Wel willen we hier nog iets extra over kwijt. Ouderdom en angst voor de narcose is wat ons betreft geen reden om een gebitsbehandeling achterwege te laten. De risico’s van de narcose wegen niet op tegen de risico’s van een slecht gebit (nier-, lever- en hartklepontsteking).

 1. Mits natuurlijk de narcose zorgvuldig wordt uitgevoerd;
 2. Met de huidige middelen en technieken is het mogelijk zelfs de oudste hond met een minimaal risico onder narcose te brengen;
 3. Lees meer over narcose;

Door enkele malen per week actief met gebitsgezondheid van uw hond bezig te zijn kunt u veel problemen voorkomen. Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied:

 • Tanden poetsen
 • Speciale kauwspeeltjes zoals de Kong Dental
 • Speciale enzymatische kauwkluiven die de tandsteenvorming verminderen
 • Speciale voeding (Hill’s T/D)
 • Periodieke gebitsreiniging bij uw DierenDokters

Kan een hond zich aanstellen?

– Geplaatst: 22-10-11 14:05 Pentax schreef: tokedri schreef: Honden stellen zich niet aan! Naar de dierenarts, ik begrijp niet dat je nog niet bent geweest Jazeker wel, gedocumenteerd zijn ziektes van anorexia tot op 3 benen lopen vanuit geestelijke oorzaak. Verder klinkt het, vanuit het verhaal alsof ze iets verrekt heeft of gevallen is. Dan is het geen aanstellen maar is er iets aan de hand. Dieren doen zulke dingen niet voor de lol.

Wat kost een operatie van een hond?

Wat zijn de kosten voor een patella luxatie? – Een patella luxatie, of wel losse knieschijf, komt veel voor bij de wat kleinere honden. Bij patella luxatie schiet de knieschijf uit de groeve, hierdoor schiet de knie op slot. Hierbij loopt de hond vaak met een soort konijnenhuppel.

Hoe lang duurt een roesje bij een hond?

Waar dient u thuis rekening mee te houden? – Na een roesje of narcose is het normaal dat uw huisdier dezelfde dag nog wat suf blijft. Ook kunnen sommige dieren misselijk zijn en weinig eetlust hebben. De dag erna hoort hij weer grotendeels opgeknapt te zijn.

Hoe lang heeft een hond last van sterilisatie?

Nazorg – Je hond blijft na de ingreep meestal een middag op de dierenkliniek om even bij te komen van de narcose. De meeste teven herstellen snel van een sterilisatie. Ze voelen zich al snel weer fit. Toch is het goed je hond nog een paar dagen rust te geven zodat de wond goed kan herstellen.

Na een dag of tien volgt er een wondcontrole bij de dierenarts. Ziet de wond er rood of gezwollen uit? Komt er vocht of bloed uit? Of likt je hond overmatig aan de wond? Ga dan eerder langs bij de dierenarts en wacht niet af.

Ook wanneer je hond de dag na de operatie niet wil eten of drinken is een extra controle verstandig. Eventueel kan er pijnstilling voorgeschreven worden. Wil je je hond laten steriliseren? Of zoek je meer informatie over de sterilisatie? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden..

Hoe lang ben je misselijk na een narcose?

Misselijkheid en braken – Komt voor bij ongeveer 1 op 100 verdovingen, zowel bij algemene als regionale anesthesie. Sommige operaties en anesthetische geneesmiddelen veroorzaken meer misselijkheid en/of braken dan andere. Zowel misselijkheid als braken kunnen in de meeste gevallen behandeld of voorkomen worden, maar soms kunnen ze wel enkele uren tot dagen aanhouden.

Hoe lang duizelig na narcose?

Gevolgen van narcose – Onder narcose voel je niks van de operatie, maar wanneer je weer wakker wordt heb je vaak nog wel last van de narcose. Misselijkheid en pijn komen het meest voor. Je kunt pijn hebben aan de operatiewond, spierpijn of pijn in je gewrichten hebben.

Kan je dood gaan onder narcose?

De belangrijkste bijwerking is ongetwijfeld de misselijkheid en/ of braken. Deze worden echter door verschillende factoren veroorzaakt en zijn dus niet uitsluitend te wijten aan de anesthesie. Bepaalde ingrepen (laparoscopien, ooroperaties, oogoperaties,ingeslikt bloed na amandeloperaties,…) zijn ervoor bekend méér misselijkheid te geven.

De laatste jaren is op dit vlak veel onderzoek vericht en veel vooruitgang geboekt. Het is zo dat indien u weet dat u bij een voorgaande operatie misselijk was, dit zeker moet vermelden aan de anesthesist, omdat die dan zijn techniek en medicatie keuze kan aanpassen.

Keelpijn en heesheid :  veroorzaakt door het buisje dat in de luchtweg wordt geschoven. Ook een maagsonde kan dit vervelend gevoel geven. Beide problemen verdwijnen meestal spontaan na een 2 tal dagen. Tandbeschadiging :  Ook dit kan gebeuren op moment dat beademingsbuisje door de mond wordt geschoven.

De kans is groter bij een slecht gebit, meld daarom steeds losstaande tanden aan de anesthesist! Hoofdpijn :  Kan verschillende oorzaken hebben, door het nuchter zijn kan er een iewat lagere bloedsuikerspiegel ontstaan waar sommige mensen gevoelig aan zijn.

Hoofdpijn wordt ook vaker gezien bij patienten die roken of veel koffie, cola, en theedrinken als soort van ‘ontwenningsverschijnsel’ Ook na ruggeprik kan er (ernstige ) hoofdpijn ontstaan. Meestal reageert die goed op klassiekepijnstillers, maar in sommige gevallen is het zo uitgesproken dat de patient niet meer rechtop kan zitten zonder vreselijke pijn.

 1. Dit wordt opgelost met een nieuwe punctie waarbij het ontstane gaatje in het omhulsel van het ruggemerg gedicht wordt met wat bloed dat hij eerder bij  de patient afnam;
 2. Jeuk : kan een nevenwerking zijn van de krachtige pijnstillers, kan ook wijzen op allergie;

Geheugen- enconcentratiestoornissen,vermoeidheid : Deze zijn een gevolg van anesthesie en de operatie zelf, met de hierbij horende stress reactie. Na een ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen, en het is dan ook logisch dat men zich niet onmiddellijk fit voelt.

 1. Onmiddellijk na de anesthesie is men nog een tijdje onder invloedvan de narcose en pijnstillers, vandaar het suf gevoel en het probleem om zich alles duidelijk te herinneren;
 2. Vooral oudere mensen die uit hun vertrouwde omgeving gehaald zijn en hun vertrouwde routines tijdelijk kwijt zijn kunnen hier wel last van hebben en zelfsverward worden;

We zien dit ook bij drug-en alcoholverslaafden maar dan door ontwenning. Gelieve dit dan ook te vermelden aan de anesthesist zodat we daar op voorhand kunnen op in spelen. Overlijden :  Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patient, de aard van de chirurgie en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.

Een risicoloze operatie en anesthesie bestaat niet, net zoals er altijd een risico verbonden is met autorijden of de straat oversteken. Uiteraard stelt de moderne anesthesie alles in het werk om het gebeuren rond de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Daar waar vroeger het risico op overlijden rond 1 op 15. 000 lag, is het nu teruggedrongen tot 1 op 400. 000. Daarbij dient gesteld dat patiënten alsmaar ouder worden en vaak grote gezondheidsproblemen hebben en dat veel ingrijpender operaties kunnen worden uitgevoerd en dit alles met steeds minder risico.

Hoe lang op recovery na operatie?

Afhankelijk van uw ingreep of behandeling is afgesproken hoe lang u op de Recovery blijft. 0 tot 2 uur en daarna naar de afdeling of medium care. 2 tot 6 uur en daarna naar de afdeling of medium care.