Hoe Lang Diarree Hond?

Hoe Lang Diarree Hond

Acute diarree – Acute diarree bij een hond komt vaak voor en deze duurt niet langer dan 7-10 dagen. De 4 oorzaken waarom een hond last kan hebben van acute diarree:

 1. Voeding:  de vertering van een hond reageert op voeding welke niet goed meer verteerd wordt of wanneer het onbekend is (nieuwe snack of andere voeding). Goede natuurlijke voeding heeft voordelen en een positief effect op de vertering van een hond.
 2. Parasieten:  wanneer een hond last heeft van parasieten/wormen dan heeft deze vaak ook last van diarree
 3. Virus:  je hond kan last hebben van een virus, dit is meest voorkomende oorzaak van diarree bij honden
 4. Voorwerpen:  je hond een voorwerp heeft doorgeslikt welke niet verteerbaar is, zoals bijv. speelgoed. Deze zal in veel gevallen operatief worden verwijderd.

Acute diarree bij de hond is te behandelen met diarree remmers wanneer je hond geen andere klachten heeft en zijn energie niet verminderd is. In het geval dat je hond meerdere klachten heeft (vermoeid, weinig etenslust, koorts, braken) dan is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen.

Hoe lang duurt dunne darm diarree hond?

Aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree, zijn veel voorkomende klachten bij honden en katten. Een hond of kat heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als de ontlasting dun of brijig is in plaats van goed gevormd spreekt men van diarree.

 1. Vaak is de frequentie van ontlasten verhoogd;
 2. De meest vormen van acute diarree zijn onschuldig en duren heel kort: van een dag tot slechts een paar dagen;
 3. Er kan ook sprake zijn van chronische diarree;
 4. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree;

Bij dikke darm diarree is de frequentie van ontlasten sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden ontlasting geproduceerd, soms met slijm en bloed. Bij dunne darm diarree wordt er doorgaans minder vaak ontlast en per keer grote hoeveelheden zonder dat het dier erg perst.

 1. Het spijsverteringskanaal Huisdieren hebben, net als andere levende wezens, voeding nodig als ‘brandstof’ om in leven te blijven;
 2. Voordat voedsel door het lichaam kan worden opgenomen, moet het eerst tot kleine deeltjes (voedingsstoffen) worden afgebroken;

Dit proces, de spijsvertering, vindt plaats in het maagdarmkanaal en de bijbehorende organen. Het begint in de maag en gaat door in de dunne darm, waar de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De lever en alvleesklier (pancreas) produceren stoffen die de vertering mogelijk maken.

In de dikke darm vindt weinig vertering meer plaats, behalve van voedingsvezel. Hier wordt voornamelijk water vanuit het darmkanaal opnieuw opgenomen in het lichaam, waardoor de darminhoud als het ware indikt.

Dit is belangrijk voor het krijgen van een stevige ontlasting en het houdt daarnaast het watervolume van het lichaam op peil. Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

 • Verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer;
 • Eten van ‘rommel’ (tafelresten, snoepgoed, planten, bepaalde medicijnen, etc. );
 • Stress, bijvoorbeeld wanneer een dier verhuist;
 • Virussen, zoals coronavirus en parvovirus;
 • Parasieten, zoals wormen en Giardia;
 • Voedselovergevoeligheid.

Voeding De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer en/of het eten van allerlei ‘tussendoortjes’. Het is van belang dat het dier een kwalitatief goed voer eet. Goedkoop voer veroorzaakt vaker diarree dan wat duurdere hoogwaardige voeding. Voor sommige honden en katten maakt de kwaliteit van het voer kennelijk niets uit: op elk voer ‘doen’ ze het goed, maar de meeste dieren hebben dan toch wel af en toe last van diarree en/of winderigheid.

Ook het abrupt wisselen van verschillende voeren kan braken en/of diarree tot gevolg hebben. Het is daarom verstandig om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren. Virussen Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de virale enteritis.

Dit blijft meestal niet beperkt tot één hond of kat, vaak is het zo besmettelijk dat dieren elkaar aansteken. Doorgaans is er bij deze vorm van diarree koorts. Daardoor zijn de dieren slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. In ernstige vallen ziet men ook bloed in het braaksel en/of in de diarree.

Er zijn een aantal virussen die diarree kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het coronavirus. Dit geeft meestal vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging.

Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy’s en kittens aan dood kunnen gaan, wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden en katten in Nederland. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkst om besmetting te voorkomen.

Parasieten Wormen, zoals spoelwormen en lintwormen, kunnen ook diarree veroorzaken. Daarnaast kunnen deze wormen ook besmettelijk zijn voor mensen, waarbij er met name voor hele jonge kinderen en zwangere vrouwen een toegenomen risico bestaat.

Daarom is het van belang om uw hond of kat meerdere keren per jaar te ontwormen. Puppy’s en kittens kunnen al in de baarmoeder en later via de moedermelk besmet raken met wormen, zij moeten daarom vaker ontwormd worden dan volwassen dieren. Over het algemeen hebben volwassen honden, afgezien van diarree, zelf weinig last van een worminfectie.

Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en, belangrijker, voor uzelf. Een oorzaak die steeds vaker gezien/getest wordt is diarree ten gevolge van Giardia. Giardia is een flagellaat, dit is een eencellige parasiet.

Jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, lopen eerder diarree door Giardia op dan gezonde volwassen honden en katten. Diarree als gevolg van Giardia is vaak brijig en er kan slijm of bloed bij zitten, het verloop kan erg wisselend zijn De diagnose van zowel wormen als Giardia is gemakkelijk te stellen door middel van ontlastingonderzoek.

See also:  Welke Maat Bench Voor Welke Hond?

Voedselovergevoeligheid Honden en katten kunnen allergisch zijn voor voedselbestanddelen. In het maag- en darmslijmvlies komen dan teveel witte bloedcellen en hierdoor wordt de darmwerking slecht. De dieren gaan overgeven en/of hebben diarree.

De diagnose is te stellen door het geven van een speciaal bereid voer. Dit is gebaseerd op het geven van een eiwitbron die het dier nog niet eerder gehad heeft, bijvoorbeeld gehydrolyseerde eiwitten. Deze voeding moet gedurende 6 tot 8 weken gegeven worden, indien de klachten weg zijn en weer terug komen na provocatie met het oude dieet, dan is de diagnose voedselovergevoeligheid vastgesteld.

 • Behandeling van acute diarree Samengevat is de behandeling van diarree als volgt: licht verteerbare voeding, frequente kleine maaltijden, voldoende vocht en natuurlijk de oorzaak bestrijden;
 • De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen;

Door een licht verteerbaar voer in kleine hoeveelheden te geven kan het maagdarmkanaal tot rust komen. Soms wordt daarbij medicatie gegeven dat een beschermlaag over de maag en darmen legt. Braakt het dier dan kan antibraakmedicatie worden verstrekt. Tevens is het van belang dat het dier vocht binnen krijgt.

Indien de diarree ernstig is en/of lang duurt, kan het dier uitgedroogd raken. In die gevallen kan een intraveneus infuus aangelegd worden. Zeker bij pups en kittens moet in ieder geval niet te lang gewacht worden met de dierenarts te consulteren.

Ze raken snel uitgedroogd en kunnen dan sterven. Verder zal het duidelijk zijn dat de primaire oorzaak moet worden bestreden. Wordt de diarree veroorzaakt door parasieten zoals wormen of Giardia, dan zijn hiervoor medicijnen beschikbaar. Antibiotica helpen niet tegen virussen, maar een enkele keer kunnen bacteriën wel de (secundaire) oorzaak zijn van de diarree. Chronische diarree Ook voor chronische diarree zijn diverse oorzaken, zoals:

 • Exocriene pancreasinsufficiëntie
 • Chronische dunnedarmontsteking
 • Colitis

Chronische dunnedarmontsteking Een chronische dunnedarmontsteking is een veel voorkomende oorzaak van braken en diarree bij honden en katten. De dieren hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie. De diagnose kan lastig te stellen zijn, vaak is endoscopisch onderzoek van het maagdarmkanaal noodzakelijk om zekerheid te krijgen.

 1. In geval van een voedselovergevoeligheid kan een speciaal dieet de klachten doen verdwijnen;
 2. Als uw huisdier regelmatig diarree heeft kan er meer aan de hand zijn en is het raadzaam naar de dierenarts te gaan;

De behandeling bestaat voornamelijk uit een speciaal dieet en eventueel het geven van ontstekingsremmende medicijnen. De dierenarts zal meestal een licht verteerbaar, hypoallergeen dieet voorschrijven. Deze diëten bevatten geselecteerde koolhydraten en dierlijke eiwitbronnen, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind wordt.

 • Door de zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige bestanddelen bevorderen deze diëten het herstel van beschadigde weefsels en normale lichaamsfuncties, zodat de klachten van uw huisdier meestal snel zullen verminderen;

Colitis Colitis is een ontsteking van de dikke darm (het colon) en wordt gekarakteriseerd door het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard met bloed en/of slijm. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen).

 1. Colitis kan vele oorzaken hebben, zoals parasieten, infecties en voedingsallergie of intolerantie;
 2. De klachten zijn zeer wisselend;
 3. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn;

Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem. Dieetbehandeling en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te verminderen en herhaling te voorkomen. Ontstekingsremmende medicijnen zijn vaak nodig, zeker in het begin van de aandoening om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken en de klachten te verminderen.

 • Bij bepaalde vormen van colitis kan het geven van een speciale dieetvoeding de benodigde hoeveelheid ontstekingsremmende medicijnen op de lange termijn verminderen;
 • Het spastisch colon (Irritable Bowel Syndrome; IBS) bijvoorbeeld, een darmstoornis die vaak voorkomt bij drukke, nerveuze honden, reageert vaak goed op een verhoogde hoeveelheid vezels in de voeding;

Let op bij dieetmaatregelen Het geven van het juiste dieet is de basis van de behandeling van vele spijsverteringsstoornissen. Als uw hond of kat een dieet volgt, moet iedereen die wel eens met het dier in contact komt, weten dat het dier alléén het aanbevolen dieet mag krijgen, dus geen extraatjes of tussendoortjes.

See also:  Hoe Vaak Moet Een Hond Eten Op Een Dag?

Zorg er daarom voor dat het dier zijn dieet niet buitenshuis kan aanvullen, bijvoorbeeld uit vuilniszakken. Diëten zijn complete, uitgebalanceerde voedingen, die levenslang gegeven kunnen worden. De totale dagelijkse hoeveelheid kan verdeeld worden over meerdere porties per dag.

Zorg dat er altijd schoon, vers drinkwater voor uw huisdier klaarstaat..

Wat kun je doen aan een hond met diarree?

Diarree bij je hond is natuurlijk erg vervelend. Naast dat je hond zich niet fit voelt, kan het zijn dat je hond zijn ontlasting niet op kan houden tot tijdens de vaste wandeling. Diarree is in de meeste gevallen een natuurlijke reactie van het lichaam om iets te verwijderen wat niet in het lichaam thuishoort.

 1. Denk aan een virus of bedorven voedsel;
 2. Hieronder lees je wat nog meer oorzaken van diarree bij een hond kunnen zijn, hoe je uitdroging kunt voorkomen en wat je zelf kunt doen bij diarree;
 3. De voornaamste oorzaak van diarree bij honden is het veranderen van voer;

Waar mensen juist gewend zijn om gevarieerd te eten, past het darmstelsel van je hond zich aan aan het voer dat hij gewend is te eten. Wanneer je het hondenvoer van je hond wilt veranderen, is het verstandig om dit heel geleidelijk te doen. Naast een verandering in voer, zijn er nog een aantal andere oorzaken die acute diarree kunnen veroorzaken.

 1. We spreken van acute diarree als de diarree minder dan drie weken lang aanhoudt;
 2. De bekendste oorzaken van acute diarree zijn: In de meeste gevallen gaat acute diarree vanzelf over en is een bezoek aan de dierenarts niet nodig;

Je kunt je hond een handje helpen door hem vaker uit te laten, voldoende te laten drinken en hem licht verteerbaar voer te geven. Ook is het goed om dit voer over meerdere keren per dag in kleine porties te verdelen. Is de ontlasting van je hond dun en papperig, met mogelijk wat bloed? En gaat je hond vaak in de poephouding zitten en/of wordt er veel geperst? Dan is er mogelijk sprake van dikke darm diarree.

 • Deze vorm van diarree heeft veelal andere oorzaken en is vaak langduriger van aard;
 • Is er naast diarree ook sprake van koorts (boven de 39,5 ºC)? Of zie je bloed bij de ontlasting en/of worden de klachten na een aantal dagen (5 tot 7) niet minder? Dan is het verstandig om langs je dierenarts te gaan;

Wanneer de klachten niet verdwijnen is er sprake van chronische diarree. In dat geval is het van belang om de onderliggende oorzaak van de diarree bij je hond te achterhalen. Door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek probeert je dierenarts een beeld te krijgen van de mogelijke oorzaak.

In de meeste gevallen is er aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de diarree te ontdekken. Dit kan door middel van de volgende onderzoeken: Wanneer je hond hevige diarree heeft, kan hij na een tijdje uitdrogen.

Zeker wanneer hij niet meer (goed) eet of drinkt, braakt en/of er sprake is van koorts. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Uitdroging kun je aan de volgende verschijnselen herkennen: Om uitdroging te voorkomen is het van belang dat je hond regelmatig kleine hoeveelheden drinkt (en het liefst ook eet).

 1. Naast ervoor te zorgen dat je hond voldoende blijft eten en drinken, kun je de darmen van je hond een handje helpen;
 2. Het product Enterogelan is bijvoorbeeld een goede ondersteuning bij dunne ontlasting;
 3. Omdat dit een smakelijke pasta is, is het voor je hond gemakkelijk in te nemen;

Ook Finidiar , Diarsanyl plus en Diarstop zijn geschikte producten bij diarree. Een probiotisch product zoals Pro-Kolin is zowel ter behandeling van diarree als preventief te gebruiken bij je hond. Aangezien diarree ook door parasieten kan ontstaan, is het verstandig om je hond meteen te ontwormen indien je dat niet onlangs nog hebt gedaan.

Dit kun je het beste doen met een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals Milpro of Milbemax. Om voortaan te voorkomen dat parasieten in de maag en darmen gaan zitten, waardoor deze organen hun werk niet meer kunnen doen en er diarree ontstaat, is het aan te raden om te ontwormen op maat.

Houd bij diarree je hond goed in de gaten en blijf kleine porties voer en water aanbieden. Wanneer de diarree meerdere dagen aanhoudt, je hond meer dan 39,5 ºC koorts heeft, óf je een van bovenstaande uitdrogingsverschijnselen herkent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Hoelang duurt buikgriep bij honden?

Niet alle gevallen van diarree vereisen een bezoek aan de dierenkliniek – Een keertje diarree is meestal geen reden tot bezorgdheid. In feite zullen veel gevallen van acute diarree vanzelf verdwijnen. Wanneer je hond een ietwat zachte ontlasting heeft, maar verder speels is en normaal eet, zal deze normaal gezien weer snel herstellen. Je gaat naar de dierenarts wanneer de diarree langer dan twee dagen aanhoudt of als hij of zij naast de diarree andere symptomen heeft. Uitdroging en tal van andere complicaties die verband houden met diarree kunnen snel optreden. Houd er rekening mee dat darmverstopping als gevolg van het inslikken van speelgoed of botten kan worden geassocieerd met intense pijn, braken en inspanning om te poepen. Als je twijfelt of als je je zorgen maakt over de diarree van je harige vriend, bel dan snel je dierenarts. De dierenarts kan op basis van de door jou opgegeven geschiedenis en beschrijving bepalen of het probleem urgent is. Hij of zij kan ook het beste advies geven over hoe u de gezondheid van je hond kunt beheren. .

See also:  Wat Moet Ik Doen Als Mijn Hond Wordt Aangevallen?

Waarom heeft mijn hond steeds diarree?

Acute diarree bij de hond en oorzaken – Acute diarree komt  zeer vaak voor bij de hond. We spreken van acute diarree als deze korter duurt dan 1 week of deze niet structureel terugkerend is.

 • Iets  verkeerds eten. Dit kan iets zijn dat bedorven was (bijvoorbeeld van straat) of iets dat de hond niet gewend is te eten (tijdens een feestje).
 • Een  infectie met een virus. Dit komt ook zeer vaak voor. De bekendste virussen die diarree geven zijn het Rotavirus, het Coronavirus en  Parvovirus.
 • Parasitaire infecties. De belangrijkste parasieten zijn wormen (zie  wormen bij de hond ) en Giardia (zie  Giardia bij de hond ).
 • Een invaginatie. Dit zien we met name bij pups en kittens. Bij een invaginatie stulpt een stuk darm in een ander stuk darm. Meestal zien we dat de dunne darm instulpt in de dikke darm. Een invaginatie is te zien met een  echo  en moet  geopereerd  worden.
 • Een vreemd voorwerp. Dit betekent dat de hond iets opeet dat hij niet kan verteren. Voorbeelden zijn een stuk speelgoed, een kledingstuk etc. Dit moet via een  operatie  of  endoscopie  behandeld worden.

Hoe lang kan een hond ziek zijn?

Koorts of verhoging – De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38° en 39 °C. Met een digitale thermometer kun je de lichaamstemperatuur opnemen. Het dier heeft verhoging wanneer de temperatuur tussen de 39° en 39,5 °C ligt. Boven de 39,5 °C spreek je van koorts.

Bekijk honden thermometer Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen.

Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt. Oorzaken van koorts zijn een virale of bacteriële infectie, een parasitaire infectie, autoimmuun ontsteking of kanker. Let op want na inspanning kan de temperatuur van de hond ook tijdelijk hoger liggen. Hoe Lang Diarree Hond .

Welk voer voor hond met diarree?

Thuis remedies voor de hond met diarree? – Naast licht voedsel met rijst, wortels en kip kan het ook helpen om te vasten. Meng de bovenstaande ingrediënten langzaam met het hondenvoer dag in dag uit. Bovendien moet de hond veel vocht opnemen. Bereid hiervoor een tweede kom door een scheutje olie, kwark of groentebouillon toe te voegen aan het drinkwater.

Welk voer voor hond met dunne ontlasting?

Thuis remedies voor de hond met diarree? – Naast licht voedsel met rijst, wortels en kip kan het ook helpen om te vasten. Meng de bovenstaande ingrediënten langzaam met het hondenvoer dag in dag uit. Bovendien moet de hond veel vocht opnemen. Bereid hiervoor een tweede kom door een scheutje olie, kwark of groentebouillon toe te voegen aan het drinkwater.

Hoe krijgt mijn hond harde ontlasting?

Welke informatie krijg je door te kijken naar ontlasting van je hond? –

 • Gezonde ontlasting:  de ontlasting van een gezonde hond is compact en donker bruin van kleur.
 • V eel ontlasting:  wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert.
 • Harde ontlasting:  wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen. Vezels worden verwerkt in de voeding en onttrekken het vocht waardoor de ontlasting harder wordt. Te harde ontlasting kan een verstopping veroorzaken.
 • Zachte ontlasting:  zachte ontlasting ook wel diarree genoemd heeft verschillende oorzaken. Je hond krijgt teveel voer of snacks/extraatjes binnen, sommige honden krijgen diarree wanneer zij gestrest zijn, of met het overstappen op andere voeding wil je hond ook last kunnen krijgen van diarree. Wanneer diarree aanhoudt of ontzettend waterig wordt schakel dan dierenarts in, je hond kan last hebben van een bacterie, wormen, ontsteking of een parasiet.

Wat zijn de symptomen van een darmontsteking?