Hoe lang draagt een hond?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Hoe weet je of de dekking gelukt is?

Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.

Hoe lang duurt de bevalling van een hond?

Uitdrijvingsfase (3-12 uur) – De baarmoeder gaat zich nog meer samentrekken en de teef begint te persen. De pups worden zo richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup binnen het bekken ligt, gaat de teef nog harder persen. Dit kan zowel liggend, hurkend, als staand.

 1. Op de eerste pup zal de teef vaak wat langer persen dan op latere pups, omdat de geboorteweg dan immers nog moet worden opgerekt;
 2. Zeker bij teven die voor het eerst een nestje krijgen, kan dit het geval zijn;

Een teef kan op de eerste pup soms wel 1 uur persen. De volgende pups worden vaak wat sneller geboren. Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.

Het komt regelmatig voor dat een teef een rustpauze neemt of zelfs in slaap valt tussen de geboorte van twee pups door. Blijft ze langdurig persen (>30 minuten) zonder dat er een pup wordt geboren, dan kan er iets mis zijn.

De pups kunnen zowel in kop- als stuitligging geboren worden. De vliezen kunnen gebroken zijn, maar het komt ook voor dat de vliezen nog intact zijn en om de pup zitten. De teef trekt deze meestal vlot kapot en begint de pup schoon te likken. Ook bijt ze de navelstreng door.

Let erop dat dit niet te dicht bij de buik van de pup gebeurt, omdat de buikwand nog erg zwak is. Als de teef dit zelf niet doet, verwijder dan de vliezen en verwijder slijm uit het bekje en neus van de pup.

Het wel of niet afbinden van de navelstreng staat ter discussie. Een teef die voor de eerste keer bevalt, kan soms wat angstig reageren op de geluiden en bewegingen van de pups. Ze kan zelfs proberen om de pup te verstoppen of te verwonden. Wees hierop bedacht en leg de eerste pup eventueel tijdelijk apart in een warme omgeving.

Hoe lang mag een teef persen?

Wanneer contact opnemen met de dierenarts – Het is voor eigenaren soms moeilijk te bepalen wanneer het te lang duurt tijdens de bevalling en wanneer er contact opgenomen moet worden met een dierenarts. Enkele richtlijnen zijn: • Bij de eerste pup mag de teef, na het breken van de vliezen, tot 45 minuten (flink) persen of 1 tot 2 uur lang af en toe persen.

 • Als het langer duurt, neem contact op met de dierenarts;
 • • Bij elke volgende pup mag de hond tot 30 minuten flink persen, als de teef langer hard aan het persen is, neem contact op met de dierenarts;
 • • De tijd tussen twee pups kan vrij lang zijn, als er af en toe geperst wordt kan dit vaak wel 2 uur zijn;

Daarnaast is het bij grote nesten deze periode vaak nog langer waarbij vaak gezien wordt dat de teef tussendoor gaat slapen.

Hoeveel nesten mag een hond hebben?

Extra regels voor honden en katten – Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels:

 • Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest.
 • Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt. Zo kunt u aan de regels blijven voldoen. Fokt u bedrijfsmatig met huisdieren? Dan gelden er voor u meer regels. U leest hierover meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.

Hoe lang laat een teef zich dekken?

Het bepalen van het juiste dekmoment bij de teef. G emiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer. T ijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.

Voor een fokker is het dus van essentieel belang om dit handjevol vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar. Nu zal de loopsheid zelf niet gauw gemist worden, de teef verliest bloed, de vulva is opgezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen.

Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is. Gelukkig is er een betrouwbare test op de hoeveelheid progesteron ( zwangerschapshormoon) in het bloed van de teef. Aan het begin van de loopsheid is er een lage progesteronwaarde.

 • Deze waarde stijgt snel vlak voor en tijdens de eisprong;
 • Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen;
 • In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering;

Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.

Ook zal ze stil blijven staan als de reu haar bespringt. Bij sommige teven kan het dekmoment door diverse oorzaken erg lastig te bepalen zijn. Soms is er amper vulvazwelling en bloedverlies. Een heel angstige of dominante teef kan ontwijkend op de reu reageren, waardoor er geen dekking mogelijk lijkt.

Als het dekoptimum dan maar bekend is dan kan Kunstmatige Inseminatie ( KI) worden toegepast. De resultaten zijn over het algemeen iets minder goed ( ongeveer 80% drachtigheid) dan na een natuurlijke dekking ( ongeveer 90% drachtigheid) wanneer in beide situaties een progesteronbepaling wordt gedaan.

 1. Ook voor teven die naar een reu moeten worden gebracht die niet in de buurt woont is het verstandig om het dekmoment middels progesteronbepaling te bepalen;
 2. Hoewel het ook heel vaak goed gaat als de teef een paar dagen “op bezoek gaat” bij de reu;

Maar vaak is deze situatie niet gewenst door de reu of teef eigenaar. Normaliter laten wij op dag 7 of 8 de eerste keer progesteron bepalen. Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml.

Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment. Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten.

Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig! Wij geven bij de onderstaande waarden de volgende adviezen: Progesteronwaarde lager dan 2 ng/ml- na 2 dagen hertesten. ( soms zelfs na 3 dgn) Progesteronwaarde van 3-7 ng/ml- na 1 dg hertesten Progesteronwaarde 8-9- de volgende dag dekken Progesteronwaarde > 10 ng/ml dan dezelfde dag dekken.

Andere methoden, zoals het maken van uitstrijkjes, of glucosebepalingen in vaginaal slijm geven wel een indruk of de teef loops is, maar zijn beslist niet betrouwbaar voor dektijdstipbepaling. Wij kunnen de progesteron waarde in de kliniek vaststellen.

Hierdoor hebben met ongeveer 1. 5 uur al een uitslag (dit kan in het weekend wat langer duren). Wilt u een afspraak maken om de progesteron waarde van uw teef vast te stellen, bel dan met 0341-353451. Daan Kranendonk , Dierenkliniek Putten.

Hoe weet je of je hond gedekt is?

Hoe weet ik of mijn hond zwanger is? – Het kan zonder onderzoek lastig zijn te beoordelen of een hond drachtig is. Natuurlijk, aan het einde van de dracht is dit meestal uitwendig wel goed zichtbaar, maar de eerste 45-50 dagen kan dit soms erg lastig zijn.

Een teef die schijnzwanger is kan heel lastig te onderscheiden zijn van een teef die echt zwanger is. Daarom is het het beste om de zwangerschap bij twijfel door een dierenarts te laten bevestigen. De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van  echografie.

Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.

Later in de dracht van de hond kan de diagnose ook gesteld worden met  röntgen. Vanaf dag 43 treedt er verbening op en kunnen de pups met röntgen in beeld gebracht worden. Ons advies is dit pas vanaf dag 45 te laten doen voor een grotere betrouwbaarheid.

Met röntgen is ook exact te zeggen hoeveel pups er verwacht worden.

Hoe weet je of een hond klaar is met bevallen?

Bevalling hond de weeën – Je herkent de weeën wanneer de hond meeperst nu heel duidelijk. Je ziet de buikspieren vanaf achter de ribben sterk samentrekken. De teef maakt daarbij vaak persgeluiden (zacht tot soms hard kreunen tijdens de persweeën). Het meepersen met de weeën doet de teef meestal liggend op haar zij maar het is geen uitzondering wanneer ze andere houdingen aan neemt.

Sommige teefjes die de eerste keer bevallen denken dat ze moeten poepen en zullen naar buiten willen. Indien ze steeds naar buiten wil, in poep houding gaat zitten en daardoor onrustig wordt kan je even met haar naar buiten lopen, maar let op! Houd haar heel scherp in de gaten en neem een grote handdoek mee.

Houd de tijd in de gaten (opschrijven)! Het moet niet veel langer dan 45 minuten duren voordat de eerste pup geboren wordt. Kijk zo nu en dan onder de staart welke ze vaak hoog of opzij draagt. De eerste pup en zeker een teef welke de eerste keer bevalt kan soms wat stroef gaan. .

See also:  Waarom Blaft Een Hond Veel?

Heeft een hond pijn bij bevalling?

De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn. De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze fase kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen.

Hoe help je een hond bevallen?

Benodigdheden bevalling  – Een zwangere teef zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is (24 – 27 graden). Het beste is om een zogenaamde werpkist aan te schaffen.

 • Hierin moet de teef languit kunnen liggen met voldoende ruimte voor de pups;
 • Werpkisten hebben een opstaande rand waar de moeder makkelijk overheen kan stappen, maar de pups niet;
 • Zorg ervoor dat de werpkist al enkele weken klaar staat, zodat ze aan de plek kan wennen;

Een teef kan tijdens de bevalling altijd nog besluiten dat een andere plek geschikter is. Probeer haar dan niet op andere gedachten te brengen, want rust is in deze fase erg belangrijk! Alle vormen van stress zorgen ervoor dat de bevalling langer duurt.

Kan een hond maar 1 pup krijgen?

Aantal pups, controle van het — vóór de geboorte – Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef ‘klaar’ is met bevallen.

Het is daarom raadzaam om circa 7 – 10 dagen voor de te verwachten geboortedatum het aantal pups te tellen middels een röntgenfoto. Met een echo is het veel lastiger, zo niet onmogelijk (bij meer dan 3 – 4 pups).

Ook met een röntgenfoto kunnen we er bij een grotere dracht nog wel eens naast zitten. De toegepaste hoeveelheid röntgenstraling is niet schadelijk voor de pups. Wel moet ervoor gezorgd worden, dat de teef bij het röntgenonderzoek zo weinig mogelijk stress ondervindt.

Wat na de bevalling van een hond?

Voeding – Na de bevalling zal de teef meer voer nodig hebben. Geef haar altijd vers drinkwater en een uitgebalanceerde en energierijke voeding verdeeld over 3-4 maaltijden per dag. In de 3e-4e week na de bevalling geeft de teef erg veel melk en is haar energiebehoefte erg groot, wel 4 keer zoveel dan normaal.

Als voldoende energie kan worden opgenomen, zal de teef op gewicht blijven. Enig gewichtsverlies is echter niet direct verontrustend. Als de pups bijgevoerd worden kan de hoeveelheid voeding van de teef langzaamaan teruggebracht worden, zodat de melkgift daalt.

Door de melkgift zal de calciumbehoefte van de teef verhoogd zijn. Indien zij onvoldoende calcium binnenkrijgt met de voeding, bestaat de kans op een levensbedreigende hypocalcemie. Een optimale voeding tijdens de lactatie is dus essentieel. Het geven van extra calcium is echter niet altijd aan te raden.

Hebben dieren ook pijn bij bevalling?

Jij dacht dat de menselijke bevalling zwaar en gevaarlijk was? Voor deze dieren is bevallen al helemaal geen pretje. Een bevalling is niet bepaald pijnvrij en makkelijk te noemen. Niet voor mensen, en al helemaal niet voor deze vijf dieren.

Hoeveel pups mag je belastingvrij fokken?

Het Besluit houders van dieren Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden. Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.

Wat zijn de kosten van een nestje pups?

> Gun je huisdier een gezond gebit. – Waarschijnlijk hecht je veel waarde aan je gebit en is het heel normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan om je gebit gezond te houden. Maar hoe zit het met het gebit van je hond of kat? Ook voor je geliefde huisdier is een goed onderhouden en schoon gebit erg belangrijk.

Naast dat een schoon gebit en frisse adem fijn is voor je huisdier voorkom je ook ernstige problemen en hoge dierenarts kosten in de toekomst. Bij van Schot & Mane hebben we ruime ervaring met gebitsreinigingen en streven we altijd naar een optimaal resultaat.

We bieden deze behandeling tegen een scherp tarief aan zodat een gebitsreiniging voor iedereen toegankelijk is. De bevalling leiden Ondanks dat de meeste teven de bevalling prima zelf leiden is het altijd goed een oogje in het zeil te houden en het is natuurlijk leuk om het te begeleiden als de teef dit toe laat.

 1. De bevalling kan lang duren, er zit gemiddeld 3 kwartier tussen elke pup en dit kan zelfs uitlopen tot 2 uur;
 2. De onderstaande foto’s zijn gemaakt bij een teef die alles prima vond en graag hulp kreeg van haar baasjes;

Dit is niet bij alle honden het geval, accepteer het als de hond dit niet toe laat en kijk enkel van een afstandje toe. Er zijn dus 2 scenario’s mogelijk: 1. De teef laat niet toe dat je te betrokken bent bij de bevalling. Je kijkt daarom van een afstandje toe. Het is in dat geval belangrijk om te weten in welke gevallen je hoort in te grijpen:

 • Indien de teef de vruchtvliezen niet zelf van de pup verwijdert. Een pup kan na de geboorte nog relatief lang overleven zonder adem te halen (+/- 20 minuten). Desondanks raden wij aan om in te grijpen wanneer er een pup langer dan 5 minuten in de vruchtvliezen blijft zitten of niet gaat ademen. Scheur de vlies open (handen dienen vooraf goed gewassen te zijn), dit klinkt misschien eng maar je kunt er weinig verkeerd aan doen, de vlies moet er gewoon af.

  Je kunt met een vinger het slijm uit de bek van de pup halen waardoor de pup makkelijker kan gaan ademen. Daarbij zal de navelstreng los moeten komen van de moederkoek, trek deze los op een afstand van ongeveer 5 centimeter van de pup.

  Het overige gedeelte van de navelstreng gaat vanzelf verschrompelen en afvallen of de teef gaat hem zelf op de juiste lengte afbijten. Te dicht tegen de navel openmaken kan leiden tot een bloeding of een infectie.

 • Indien de navel blijft bloeden. Het is dan verstandig om de navelstreng af te binden met een draadje.
 • Indien de teef te lang perst zonder dat er een pup komt. Dit persen kunnen we omschrijven als samentrekkende bewegingen van de buik waarbij de teef eventueel kreun-geluiden maakt. Dit persen mag maximaal 30 minuten aanhouden. Indien het langer duurt zul je de dierenarts moeten raadplegen.
 • Raadpleeg de dierenarts ook bij situaties als donkergroene uitvloei bij de teef (dit hoort helder/bloederig te zijn), wanneer er meer dan 2 uur verstrijken terwijl er nog pups verwacht worden en wanneer je een goed doorbloed vlies uit de vagina ziet komen waar geen pup in zit.

2. De teef laat toe dat je dicht betrokken bent bij de bevalling. Je plaatst jezelf en eventueel bijkomende mensen voor de werpbak. Hierbij is het belangrijk dat er enkel mensen bij zijn die de hond kent en vertrouwd, tenzij er een dierenarts aan te pas moet komen natuurlijk.

Je blijft altijd rustig in elke omstandigheid, je zet een lieve stem op en laat horen dat ze het goed doet. Je mag helpen door pups aan te pakken wanneer ze eruit komen, het vlies eraf halen en het slijm uit de bek halen, zorg hierbij dat je de teef nooit ‘buitensluit’.

Presenteer de nieuw geboren pup direct aan de teef en laat haar helpen het vlies eraf te halen en de pup schoon te likken. Dit likken stimuleert het op gang komen van de ademhaling, wanneer de teef te druk bezig is met de volgende pup kun je dit nabootsen door te wrijven met een handdoek. Indien de teef het toe laat dat je dicht betrokken bent bij de bevalling, neem je plaats naast de werpbak en helpt waar nodig. Leg de pups vervolgens aan een tepel zodat ze direct kunnen drinken. Bij de komst van een nieuwe pup kan het zijn dat de teef gaat staan en draaien. Probeer de pups voorzichtig even opzij te leggen. Ga zeker niet panikeren wanneer je hier niet op tijd mee bent, de teef is over het algemeen toch heel voorzichtig. De teef zal zelf de navelstreng doorbijten. Terwijl de andere pups liggen te drinken wordt er nog een pup geboren. De rest van de pups kunnen rustig blijven drinken zolang de teef niet opstaat. Probeer erop te letten dat er geen pups onder drukpunten zoals de elleboog van de teef komen te liggen op dit moment. Pups Een goede begeleiding van een nest pups kost tijd. Een aantal basispunten zijn heel voornaam: controle, hygiëne en ziektebestrijding.

Lees zeker ook bovenstaande punten door die opgesomd staan in het vorige scenario, in die gevallen is het zeker belangrijk te helpen of de dierenarts te bellen. Jonge pups zijn zeer kwetsbaar voor ziektes.

Deze slaan sneller toe wanneer zaken als hygiëne, goede voeding en warmte niet gewaarborgd worden. We gaan hieronder chronologisch een opsomming maken van je taken:

 • Net na de geboorte : het is van belang dat de pups snel droog worden, droog ze af met een handdoek en voorkom dat ze te ver van de warmtelamp komen te liggen. Wanneer ze volledig droog zijn kun je ze merken, dit kan eventueel met verschillende kleurtjes nagellak (voorkom dat de teef het eraf likt als het nog nat is). Het nest moet een temperatuur van +/- 28°C hebben. 12 uur na de geboorte, de pups zijn volledig droog en liggen lekker te drinken.
 • Eerste 2 weken na de geboorte : de pups mogen niet te ver van de warmtelamp af komen te liggen, het is daarom belangrijk dat je de eerste week maximaal 3 uur tussen 2 controles in hebt zitten (ook ‘s nachts). De tweede week kan dit worden afgebouwd indien alles goed verloopt. De eerste weken zal de teef nog netjes de ontlasting van de pups opruimen, ze zal zelfs met haar tong over het buikje van de pup likken om het ontlasten te stimuleren. Je zult 1 of 2 keer per dag de dekens moeten verschonen.
  1. Daarnaast is het belangrijk de eerste 2 weken in de gaten te houden of de pups voldoende drinken/groeien;
  2. Weeg de pups hiervoor 2 keer per dag op een keukenweegschaaltje en noteer het gewicht;
  3. Maak hiervoor een duidelijk schema met ‘dag 1 ochtend …, avond …;

  , dag 2 ochtend …, enzovoort’. Doe dit voor iedere pup op een aparte bladzijde en druppel de kleur nagellak ook op het papier zodat dit aan elkaar gelinkt is. Merk de pups met verschillende kleurtjes nagellak om ze uit elkaar te houden tijdens het wegen. Wanneer je ziet dat een pup een dag niet is aangekomen probeer je deze aan een ‘goede’ tepel te leggen (de achterste tepels). Het is normaal dat ze de eerste dag bijna niet aankomen, maar ze mogen na de geboorte zeker niet afvallen. Indien dit wel gebeurt probeer deze pup dan bij iedere melkbeurt aan een goede tepel te leggen.

  1. Indien de pup nog verder afvalt na deze ondernomen actie neem je contact op met de dierenarts;
  2. Na 1 week zal het gewicht ongeveer verdubbeld moeten zijn;
  3. Wanneer veel pups achterblijven is het belangrijk om te gaan bijvoeren, doe dit met speciale aanmaakmelk voor pups uit de dierenspeciaalzaak of vraag er naar bij de dierenarts;

  De tijd die je de eerste 2 weken kwijt bent is afhankelijk van hoe goed de pups aankomen. De teef zal het nest nog niet veel willen verlaten, probeer haar enkel op tijd te laten plassen (ideaal zou zijn als ze zelf naar een plasplaats toe kan lopen).

 • Week 3 en 4 : Afhankelijk van hoe vaak de pups weg liggen van de warmtelamp kun je de bezoeken ‘s nachts afbouwen tot stoppen. Dit geldt ook voor het wegen, weeg ze zeker nog 3 keer per week om te voorkomen dat je zaken over het hoofd ziet. Hoewel dit werk stopt/afneemt zal het schoonmaakwerk pas beginnen. Je zit als het ware in het midden van 2 fases waardoor dit de rustigste periode is.De teef kan het opruimen van de ontlasting van de pups niet meer behappen. Langzaam zullen de pups het nest steeds meer proberen te verlaten, leg een gedeelte vol met kranten. De pups zullen uit zichzelf gaan proberen het nest (de doeken) schoon te houden en hun behoefte gaan doen op de kranten.

  Maak 1 a 2 maal per dag het hok volledig schoon met een sopje en eventueel ontsmettingsmiddel. Daarnaast kun je de bovenste lagen kranten zo vaak mogelijk vervangen wanneer pups hier hun behoefte op hebben gedaan. Wanneer de teef minder gaat voeden of wanneer de pups onrustig blijven tussen de melkbeurten in is het belangrijk dat je gaat bijvoeren.

  Hiermee kun je starten in de 4e week. Je gebruikt lage schaaltjes, je maakt de melk aan met afgekoeld gekookt water (afkoelen tot lichaamstemperatuur). Op de verpakking van de aanmaakpoeder zal vermeld staan hoeveel ze mogen hebben.

  Je begint met weinig, het is belangrijk dat ze niet abrupt stoppen met drinken bij de moeder. Wanneer de teef zich niet meer aanbiedt om te drinken is het toch belangrijk dit nog even vol te houden en af te bouwen. Wanneer de melkgift niet langzaam wordt afgebouwd kan de teef melkklierontsteking krijgen.

 • Week 4 tot 8 : Hier begint de drukste periode, naast het vele werk met de pups zul je tussendoor tijd moeten maken voor ontmoetingen met de nieuwe baasjes. Afhankelijk van wanneer je in de 4e week begonnen bent met bijvoeren zit je op een aantal bakjes per dag, dit bouw je op. Afhankelijk van hoe vaak de teef nog voedt geef je de pups een bepaald deel van de maximale hoeveelheid die op het pak aanmaakmelk vermeld staat.
  1. De borst zal volledig op spanning staan, rood kleuren en pijnlijk zijn;
  2. Probeer dit zeker te voorkomen;
  3. Indien je de teef echt niet meer bij de pups krijgt probeer dan zelf nog een tijdje af te kolven;
  4. Tussen de 4 en 5 weken kun je ook al eens verweekte brokjes gaan geven;

  Eventueel kun je een tussenfase inlassen met het vermengen van brinta bij de melk om de pups te laten wennen aan vaste voeding. Dit zullen ze in het begin niet graag eten maar ze zullen er snel aan wennen. Je bouwt het aantal maaltijden per dag op tot je op 5 weken aan 4 voedingsbeurten per dag zit.

  Zorg dat je minimaal 1 schaaltje per 3 pups hebt. Er komt nu enige regelmaat in de aandachtsbesteding van de pups. Wanneer je ‘s ochtends op staat zul je eerst de oude kranten moeten opruimen en alles grondig schoon moeten maken , zorg dat je een bench of andere plek hebt waar je de pups tijdelijk in kunt zetten.

  Daarna kun je voederbeurt 1 geven, ze zullen door het eten heen lopen en er een kliederboel van maken. Vervolgens zullen ze gaan spelen (steeds langer) en hun ontlasting doen en gaan slapen. In deze tijd kun je het beste aanwezig blijven om steeds kranten te vervangen, enkel zo kun je er voor zorgen dat de pups enigszins schoon blijven.

  • Bij de volgende voederbeurten haal je steeds de vuile kranten weg , wanneer je dit goed bij houd is het niet nodig meerdere keren per dag alles schoon te maken;
  • Tussen de voederbeurten door is het belangrijk de pups te gaan socialiseren, ga er bijvoorbeeld een keer stofzuigen en klap er een keer een plastic zakje kapot;

  Het belangrijkste is dat je bij al deze handelingen heel zelfverzekerd en blij overkomt. De pups zullen dit als iets positiefs gaan ervaren en er bij de nieuwe eigenaar niet bang voor zijn. Eventueel kun je de pups ook af en toe in de bench zetten en meenemen in de auto, dit is ook goed voor de socialisatie.

  1. Daarnaast is het buitenspelen voor de pups helemaal het einde;
  2. Al deze zaken kosten veel tijd, maar die kun je gelukkig zelf indelen;
  3. Wanneer de pups het nest verlaten zal de teef op den duur door hebben dat er pups verdwijnen;

  Probeer dit daarom geleidelijk te doen, verspreidt het ophalen van de pups bij voorkeur over een paar weken. De pups zijn hier ondertussen 7 weken oud. Ze hebben dus een gedeelte waar ze slapen en een gedeelte gevuld met kranten.

 • Ontworming en ontvlooiing : Je dient zowel de pups als de teef te ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken. Hoe goed je de hygiëne ook waarborgt de pups zullen altijd besmet worden met spoelwormen door de teef. De besmetting kan plaatsvinden voor de geboorte en via de melk. De besmetting van de teef is ook niet tegen te gaan aangezien deze al besmet is bij haar geboorte, de worm zal in de spieren van de teef inkapselen en daar blijven zitten tot ze drachtig wordt.
  1. De wormen komen dan vrij en gaan naar de baarmoeder en melkklier;
  2. Ontwormingsmiddelen werken niet tegen deze ingekapselde wormen waardoor de teef altijd besmet zal blijven en zo de pups ook besmet;
  3. Ontvlooiingsmiddelen dienen zo lang mogelijk vermeden te worden, dit is giftig voor de pups;

  Probeer de andere dieren waar de teef mee in aanraking komt goed te ontvlooien om te voorkomen dat er een vlooienbesmetting optreed. Indien je toch vlooien ontdekt in het nest is het belangrijk je dierenarts of dierenspeciaalzaak te raadplegen welk middel veilig is om op pups te gebruiken en zorg dat je zeker niet overdoseert.

 • Enten en chippen : Op een leeftijd van 6 weken zullen de pups hun eerste enting behoren te krijgen. Deze eerste enting is tegen hondenziekte en parvo, dit zijn 2 virussen waar voor beide een booster, ofwel een herhaling nodig is. De pups zijn dus nog niet beschermd op deze leeftijd. De volgende entingen zullen plaats moeten vinden rond de 9 en 12 weken.Een juiste behandeling is essentieel om de pups te begeleiden, wij raden onze pakketten aan voor zowel het nest als andere huisdieren waarbij je voor een gunstige prijs de juiste middelen in huis hebt.

  Indien pups het nest later dan 9 weken verlaten is het belangrijk dat ook deze enting gegeven wordt. Spreek dit duidelijk met de eigenaar af. Als fokker van een nest pups ben je verplicht de pups voor week 7 te chippen (sinds 1 april 2013). Daarnaast zul je de pups voor week 8 moeten registreren bij een databank, vraag de dierenarts hiervoor om uitleg.

 • Nageltjes knippen : Het is een optie om op 2, 3 en 4 weken de nageltjes van de pups te knippen. De pups zullen tijdens het drinken met de pootsjes op de buik van de moeder drukken, doordat de pups nog niet rondlopen zullen er scherpe puntjes aan de nageltjes zitten. Door slechts de puntjes eraf te knippen ontlast je de teef van een hoop ongemak rond de tepels.

Tijd en kosten Wanneer je onder optimale omstandigheden een nestje wilt fokken gaat hier heel veel tijd in zitten. Je kunt (onder normale omstandigheden) niet goed plannen wanneer het nestje komt omdat je moet afwachten wanneer de hond loops wordt. Vervolgens ben je er ongeveer 10-12 weken zoet mee waaronder 3-5 weken een verstoorde nachtrust. Het begint bij de dekking waarvoor je vaak een eind moet rijden om bij de juiste reu te komen, trek hier gerust een middag voor uit (4u).

 • Daarnaast kunnen beschadigingen rond de tepels aanleiding geven tot melkklierontsteking;
 • Dan heb je 8 weken rust waarna het vervolgens opletten wordt;
 • Het ‘s nachts opstaan duurt niet lang, dit is vooral vervelend (5u);

De bevalling kan lang duren en je controleert de hond daarvoor en daarna natuurlijk goed (12u). Dan komt het werk aan de pups, we gaan er vanuit dat de pups goed drinken en geen extra zorg nodig hebben. Er ontstaat steeds meer werk, van 1 uur per dag in het begin naar 5 uur per dag na 8 weken.

Laten we zeggen gemiddeld 3,5 uur per dag gedurende 9 weken (220u). Daarnaast komen de nieuwe baasjes natuurlijk een pup uitzoeken, sommige komen nog graag een keer tussendoor kijken, enzovoort. We gaan uit van een nest van 8 pups, en ieder baasje komt gemiddeld 2 keer 1,5 uur langs (24u).

Dit betekent dat je uiteindelijk ongeveer 265 uur kwijt bent aan een nest pups mits alles goed gaat, inclusief een verstoorde nachtrust. De kosten van een nest pups (we gaan uit van een nest van 8 pups):

 • Onderzoeken op erfelijke afwijkingen (extra kosten)
 • De dekking: heel divers, afhankelijk van raszuiverheid, stamboom, enz. Dit loopt uiteen van 100 – 700 euro. Hierbij tellen we benzinekosten van 0 – 100 euro er nog bij op.
 • Eventueel echo/RX bij de dierenarts (extra kosten)
 • Werpbak kopen/maken: 50 – 200 euro.
 • Voeding teef: Extra kosten voor de voeding van de teef is afhankelijk van het gewicht van de hond (5-60kg) van 110 – 1. 000 euro.
 • Voeding pups: De kosten van de puppymelk en brokken zullen afhankelijk van het eindgewicht van het ras (5-60kg) ongeveer 140 – 500 euro bedragen (5 – 60kg).
 • Ontworming: 30 – 70 euro.
 • Enten en chippen: 500 – 800 euro

Afhankelijk van het eindgewicht van de pups zijn de kosten variabel, je moet opgeteld rekenen op een bedrag uiteenlopend van 1000 – 3400 euro. Hierbij zijn erfelijkheidsonderzoeken en drachtdiagnose achterwege gelaten. Samengevat Een nest pups fokken is duur en er gaat heel veel tijd in zitten. Verder kan het nog extra tijd en kosten met zich mee brengen wanneer een of meerdere pups iets komen te mankeren.

 • Je kunt er zeker een leuk zakcentje aan overhouden mits alles goed gaat maar daar staat veel werk tegenover, dit valt zeker niet te onderschatten;
 • Het is al met al heel belangrijk dat je de ruimte en tijd hebt maar er vooral héél veel zin in hebt, je krijgt er heel veel liefde voor terug! We hopen dat je met deze informatie genoeg te weten bent gekomen om zelf een nestje pups groot te brengen;

Indien je voor dilemma’s komt te staan vooraf of tijdens het nestje horen we het graag. We kunnen dit dan ook gebruiken om ook andere mensen met deze problemen te helpen. van Schot & Mane 2022-02-01T11:51:13+01:00.

Wat is een normale prijs voor een puppy?

Aankoopprijs puppy – Sommige mensen schrikken van de aanschafprijs van een pupje. Om enige referentie te hebben, vraag je best zoveel mogelijk rond aan mensen die je kent met hetzelfde ras hoeveel zij betaalden. Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro.

 1. Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro’s;
 2. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen;
 3. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer;
 4. Het is je goed recht om meerdere fokkers te bezoeken en prijzen te vergelijken;

Alles hangt natuurlijk af van de kosten die de fokker vooraf maakte voor de pup. Een puppy wordt door de dierenarts van de kweker klinisch onderzocht, gechipt, gevaccineerd en meestal nog ontwormd. Daarnaast mag je het dagelijks onderhoud en de voeding niet vergeten.

 1. Deze kosten worden doorgerekend;
 2. Op het internet vind je hondjes terug die soms de helft goedkoper zijn dan de honden van een stamboekfokker;
 3. Laat je niet verleiden door die aanbiedingen;
 4. Ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pups voldoen aan alle voorwaarden;

Zijn alle vaccinaties correct toegediend? Is de pup ontwormd en gechipt? Voldoen beide ouders aan de gezondheidseisen die vandaag door de wetgever gesteld worden? Zijn de pups gesocialiseerd? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan je de moeder van de pups zien? De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond.

Kan een hond maar 1 pup krijgen?

Aantal pups, controle van het — vóór de geboorte – Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef ‘klaar’ is met bevallen.

Het is daarom raadzaam om circa 7 – 10 dagen voor de te verwachten geboortedatum het aantal pups te tellen middels een röntgenfoto. Met een echo is het veel lastiger, zo niet onmogelijk (bij meer dan 3 – 4 pups).

Ook met een röntgenfoto kunnen we er bij een grotere dracht nog wel eens naast zitten. De toegepaste hoeveelheid röntgenstraling is niet schadelijk voor de pups. Wel moet ervoor gezorgd worden, dat de teef bij het röntgenonderzoek zo weinig mogelijk stress ondervindt.

Hoe lang duurt de bevalling?

Duur van de bevalling – De duur van de bevalling hangt af van meerdere factoren. De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit.

Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter. Bij regelmatige krachtige weeën, en vanaf 3 centimeter, ontsluit een vrouw bij een eerste kindje ongeveer een centimeter per uur.

Bij een tweede of volgend kindje kan dit sneller gaan. Bij 10 centimeter is sprake van volledige ontsluiting. Voordat er daadwerkelijk kan worden begonnen met persen moet het kindje diep genoeg in het bekken zijn gekomen. Meestal gaat dit tegelijkertijd met het vorderen van de ontsluiting. Een partner steunt zijn vrouw tijdens het opvangen van de weeen.

Hoe lang hijgt een hond voor de bevalling?

Als uw hond drachtig is en u heeft nog nooit eerder een nestje gehad, dan adviseren wij u om deze pagina goed te bestuderen. Op deze manier weet u wat u ongeveer kunt verwachten bij een geboorte. De dracht: De draagtijd van een teef bedraagt gemiddeld 63 dagen, wanneer de teef langer dan 66 dagen drachtig is, is er sprake van een te lange draagtijd en dient er contact opgenomen te worden met de dierenarts. Voorbereiding voor de bevalling:

 • Breng de teef naar de werpkist ongeveer 2 weken voor de bevalling.
 • Zorg voor een warmtelamp in de werpkist, zodat de pups het na de bevalling niet te koud krijgen. De teef heeft deze warmte van de lamp niet nodig, dus zorg ervoor dat de teef het niet te warm krijgt.
 • Geef in de laatste 3 weken van de dracht de teef frequent te eten en indien nodig alvast puppybrokken, omdat dit voer zeer veel energie bevat.
 • Veel honden drinken tijdens de bevalling, dus zorg steeds voor vers water bij de werpkist.
 • Geef absoluut geen calcium vóór de geboorte, dit zorgt voor weeënzwakte en verminderde melkafgifte na de geboorte.

Voortekenen van een naderende bevalling:

 • Daling van de lichaamstemperatuur: Wanneer vanaf ongeveer de 56 e dag 3x daags de temperatuur wordt opgemeten (met dezelfde thermometer en door dezelfde persoon uitgevoerd), dan wordt er op de dag van de bevalling een daling van de lichaamstemperatuur waargenomen. De daling varieert van 0,5 tot 1,5˚C, maar is niet in alle gevallen even duidelijk herkenbaar vanwege normale schommelingen van de lichaamstemperatuur.
 • Zwelling van de melkklieren is minder betrouwbaar, omdat dit vaak al enkele dagen voor de geboorte waargenomen kan worden.
 • Heldere slijmerige uitvloeiing kan soms al 1 of 2 dagen voor de geboorte worden opgemerkt. Wordt de uitvloeiing troebel of bloederig dan zal de ontsluitingsfase reeds begonnen zijn.

De bevalling: De omgeving waar de teef moet bevallen bepaalt in hoge mate een normaal verloop van de bevalling, adrenaline t. stress verhindert het opgang komen van de bevalling, dus blijf ten alle tijden zelf rustig en kalm! Fase 1: Ontsluitingsfase Deze fase duurt gemiddeld zo rond de 12 uur en is vaak gekenmerkt door onrust, helder reukloos slijm uit de vagina, niet willen eten, bezorgde blik, hijgen en rillen.

 • Fase 2: Uitdrijvingsfase De teef kan in verschillende houdingen persen: staande, in zijligging of in defecatiehouding;
 • Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren;
 • Op de eerste pup wordt vaak het langste geperst, daarna volgt een gemiddelde tussenpuptijd van 45 min, maar kan variëren van 5-120 min;

Een lange tussenpuptijd is niet verontrustend voorop gesteld dat de teef niet heftig perst!!! Overigens is een teef die zeer rustig is of zelfs even is slaap valt tussen twee uitdrijvingen geen uitzondering. Wanneer moet u de dierenarts bellen??!!!!:

 • Groene uitvloeiing en geen geboorte van een pup binnen het uur.
 • Als de teef meer dan 15 minuten heftig perst zonder dat er een pup geboren wordt.
 • Als het langer dan 2 uur duurt voordat de volgende pup geboren wordt, wetende dat er nog meer pups moeten komen.
 • Bij elke reden van twijfel of de bevalling wel goed verloopt.

Na de bevalling: Tel alle placenta’s (nageboortes) en zorg ervoor dat de hond niet alle placenta’s opeet, anders is de kans groot dat de teef last krijgt van diarree. Het is geen probleem als de teef 1-2 placenta’s opeet, maar haal daarna de placenta’s bij de teef vandaan. Controleer na de geboorte van de pup of de navelstreng niet te kort is afgebroken. Als de pup nog aan de placenta vast hangt of een erg lange navelstreng heeft, moet de navelstreng afgeknipt worden of ingekort tot 1,5 – 2 cm lengte.

Hoe warm moet het in de Werpkist zijn?

Omgevingstemperatuur – De normale lichaamstemperatuur ligt bij pasgeboren pups rond de 35,5°C en na 1 week rond de 37,5°C, maar kan nog sterk fluctueren. Pasgeboren pups kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden. Na de geboorte koelen ze flink af, zeker doordat ze nog nat zijn.

Hoe sneller de teef ze droog likt en ze tegen elkaar aan kruipen, hoe beter dit voorkomen kan worden. De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager.

In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden. Door middel van een warmtelamp in een deel van de werpkist, kan aan de behoefte van zowel pups als moeder voldaan worden. Hang de lamp op de juiste hoogte, zodat de pups het niet te warm of te koud zullen hebben.

Hangt de lamp te laag, dan kunnen de pups verbranden! Met een thermometer in de werpkist ter hoogte van de pups kun je bepalen of de omgevingstemperatuur juist is. Zorg er ook voor dat de pups niet op de tocht staan.

Pups die het te koud hebben zijn onrustig, piepen, nemen niet toe in gewicht of vallen zelfs af.