Hoe Lang Duurt Bevalling Hond?

Hoe Lang Duurt Bevalling Hond
Uitdrijvingsfase (3-12 uur) – De baarmoeder gaat zich nog meer samentrekken en de teef begint te persen. De pups worden zo richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup binnen het bekken ligt, gaat de teef nog harder persen. Dit kan zowel liggend, hurkend, als staand.

 1. Op de eerste pup zal de teef vaak wat langer persen dan op latere pups, omdat de geboorteweg dan immers nog moet worden opgerekt;
 2. Zeker bij teven die voor het eerst een nestje krijgen, kan dit het geval zijn;

Een teef kan op de eerste pup soms wel 1 uur persen. De volgende pups worden vaak wat sneller geboren. Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.

 • Het komt regelmatig voor dat een teef een rustpauze neemt of zelfs in slaap valt tussen de geboorte van twee pups door;
 • Blijft ze langdurig persen (>30 minuten) zonder dat er een pup wordt geboren, dan kan er iets mis zijn;

De pups kunnen zowel in kop- als stuitligging geboren worden. De vliezen kunnen gebroken zijn, maar het komt ook voor dat de vliezen nog intact zijn en om de pup zitten. De teef trekt deze meestal vlot kapot en begint de pup schoon te likken. Ook bijt ze de navelstreng door.

Let erop dat dit niet te dicht bij de buik van de pup gebeurt, omdat de buikwand nog erg zwak is. Als de teef dit zelf niet doet, verwijder dan de vliezen en verwijder slijm uit het bekje en neus van de pup.

Het wel of niet afbinden van de navelstreng staat ter discussie. Een teef die voor de eerste keer bevalt, kan soms wat angstig reageren op de geluiden en bewegingen van de pups. Ze kan zelfs proberen om de pup te verstoppen of te verwonden. Wees hierop bedacht en leg de eerste pup eventueel tijdelijk apart in een warme omgeving.

Hoe verloopt de bevalling van een hond?

Je ziet sterke weeën, gevolgd door een heldere vloeistof uit de vulva van je hond – binnen de volgende 20 à 30 minuten moet de eerste puppy worden geboren. Puppy’s worden meestal binnen de 20 minuten na elkaar geboren, maar het is normaal dat een hond tijdens de bevalling even uitrust.

Hoe lang duurt het voor een hond bevalt?

Duur van de dracht bij de hond – Er is een grote variatie in de lengte van de dracht. De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.

Hoe lang duurt de voorbereidingsfase bevalling hond?

Voorbereidingsfase bevalling hond – De voorbereidingsfase voor de bevalling kan per hond verschillend zijn. De meeste honden zullen gaan graven. In de tuin maar ook in de werpkist proberen ze middels graven een hol te maken. Dit graven zal de teef niet continue doen maar met enige tussenposen.

 • Voor ons is het graven een teken dat de pups in aantocht zijn en vanaf dat moment verliezen we de teef geen moment meer uit het oog;
 • Dat wil niet zeggen dat we continue bij de moeder hond zijn, integendeel! Honden gedragen zich anders wanneer je erbij bent en daarom hebben we altijd een camera in een aparte ruimte binnenshuis waar de werpkist staat;
See also:  Koelmat Hond Action Hoe Werkt Het?

Op deze manier kunnen we goed in de gaten houden wat de teef doet zonder haar te storen. Het is heel belangrijk dat de teef zich in alle rust kan voorbereiden op de bevalling. Tijdens de voorbereidingsfase zal je een duidelijke gedragsverandering te zien krijgen. Naast het graven zijn symptomen dat de bevalling in aantocht is:

 1. Hijgen
 2. Omkijken naar de flanken
 3. Likken van de vulva
 4. Stoppen met eten
 5. Onrustig

Hoewel het duidelijk is dat de hond zich in de voorbereidingsfase bevindt is het niet exact te zeggen hoe lang deze fase nog zal duren. Bij teven die een eerste keer moeten bevallen kunnen deze tekenen ruim van tevoren aanvangen soms zelfs 35 uur voor de daadwerkelijke bevalling. Tevens is geen enkele voorbereidingsfase gelijk. Het is dus niet gezegd dat jouw teef al deze tekenen ook daadwerkelijk zal vertonen.

Een meer betrouwbare manier is het meten van de temperatuur van de teef. Start op dag 55 van de dracht met het opnemen van haar temperatuur. Meet de temperatuur 2 x per dag. De eerste keer s’ morgens een half uurtje voor het uitlaten en de tweede keer ‘s avonds een half uurtje voor het uitlaten.

Probeer dit te doen op vaste tijden. Wanneer je constateert dat haar temperatuur met 1 à 2 graden zakt dan zal de bevalling binnen 24 uur plaatsvinden. Hoe groter het waargenomen verschil hoe preciezer je kan bepalen wanneer de hond gaat bevallen. De laagst gemeten temperatuur wordt namelijk 8 uur voor de bevalling waargenomen.

Sommige mensen vertrouwen op de melkklieren en het starten van melkgift om zo te bepalen wanneer de bevalling zal aanvangen. Wij vinden dit een zeer onbetrouwbaar symptoom aangezien dit in sommige gevallen zelfs 7 dagen voor de bevalling het geval is.

Wat moet je doen tijdens de voorbereidingsfase Zorg dat de temperatuur in de kraamkamer ongeveer 32 graden is. Doodsoorzaak nummer 1 bij pasgeboren puppies is een te lage lichaamstemperatuur. Helaas wordt dit zeer vaak onderschat! Puppies kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren en zeker kort na de geboorte nog niet snel genoeg een warm plekje zoeken.

 1. Wanneer ze wat ouder worden kan je langzaam de temperatuur wat lager zetten;
 2. Indien ze het dan koud krijgen zoeken ze zelf een plekje onder de warmte lamp op of kruipen ze heel dicht tegen elkaar aan;
 3. Daaraan kan je ook goed zien wanneer het te koud is in de werpkist;

Zorg er ook voor dat de teef onbeperkt kan drinken! Vooral wanneer de teef veel hijgt in deze fase in het van belang dat er altijd schoon drinkwater beschikbaar is.

Hoe lang hijgt een hond voor de bevalling?

Als uw hond drachtig is en u heeft nog nooit eerder een nestje gehad, dan adviseren wij u om deze pagina goed te bestuderen. Op deze manier weet u wat u ongeveer kunt verwachten bij een geboorte. De dracht: De draagtijd van een teef bedraagt gemiddeld 63 dagen, wanneer de teef langer dan 66 dagen drachtig is, is er sprake van een te lange draagtijd en dient er contact opgenomen te worden met de dierenarts. Voorbereiding voor de bevalling:

 • Breng de teef naar de werpkist ongeveer 2 weken voor de bevalling.
 • Zorg voor een warmtelamp in de werpkist, zodat de pups het na de bevalling niet te koud krijgen. De teef heeft deze warmte van de lamp niet nodig, dus zorg ervoor dat de teef het niet te warm krijgt.
 • Geef in de laatste 3 weken van de dracht de teef frequent te eten en indien nodig alvast puppybrokken, omdat dit voer zeer veel energie bevat.
 • Veel honden drinken tijdens de bevalling, dus zorg steeds voor vers water bij de werpkist.
 • Geef absoluut geen calcium vóór de geboorte, dit zorgt voor weeënzwakte en verminderde melkafgifte na de geboorte.
See also:  Wat Te Doen Na Verwijderen Teek Bij Hond?

Voortekenen van een naderende bevalling:

 • Daling van de lichaamstemperatuur: Wanneer vanaf ongeveer de 56 e dag 3x daags de temperatuur wordt opgemeten (met dezelfde thermometer en door dezelfde persoon uitgevoerd), dan wordt er op de dag van de bevalling een daling van de lichaamstemperatuur waargenomen. De daling varieert van 0,5 tot 1,5˚C, maar is niet in alle gevallen even duidelijk herkenbaar vanwege normale schommelingen van de lichaamstemperatuur.
 • Zwelling van de melkklieren is minder betrouwbaar, omdat dit vaak al enkele dagen voor de geboorte waargenomen kan worden.
 • Heldere slijmerige uitvloeiing kan soms al 1 of 2 dagen voor de geboorte worden opgemerkt. Wordt de uitvloeiing troebel of bloederig dan zal de ontsluitingsfase reeds begonnen zijn.

De bevalling: De omgeving waar de teef moet bevallen bepaalt in hoge mate een normaal verloop van de bevalling, adrenaline t. stress verhindert het opgang komen van de bevalling, dus blijf ten alle tijden zelf rustig en kalm! Fase 1: Ontsluitingsfase Deze fase duurt gemiddeld zo rond de 12 uur en is vaak gekenmerkt door onrust, helder reukloos slijm uit de vagina, niet willen eten, bezorgde blik, hijgen en rillen.

 • Fase 2: Uitdrijvingsfase De teef kan in verschillende houdingen persen: staande, in zijligging of in defecatiehouding;
 • Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren;
 • Op de eerste pup wordt vaak het langste geperst, daarna volgt een gemiddelde tussenpuptijd van 45 min, maar kan variëren van 5-120 min;

Een lange tussenpuptijd is niet verontrustend voorop gesteld dat de teef niet heftig perst!!! Overigens is een teef die zeer rustig is of zelfs even is slaap valt tussen twee uitdrijvingen geen uitzondering. Wanneer moet u de dierenarts bellen??!!!!:

 • Groene uitvloeiing en geen geboorte van een pup binnen het uur.
 • Als de teef meer dan 15 minuten heftig perst zonder dat er een pup geboren wordt.
 • Als het langer dan 2 uur duurt voordat de volgende pup geboren wordt, wetende dat er nog meer pups moeten komen.
 • Bij elke reden van twijfel of de bevalling wel goed verloopt.

Na de bevalling: Tel alle placenta’s (nageboortes) en zorg ervoor dat de hond niet alle placenta’s opeet, anders is de kans groot dat de teef last krijgt van diarree. Het is geen probleem als de teef 1-2 placenta’s opeet, maar haal daarna de placenta’s bij de teef vandaan. Controleer na de geboorte van de pup of de navelstreng niet te kort is afgebroken. Als de pup nog aan de placenta vast hangt of een erg lange navelstreng heeft, moet de navelstreng afgeknipt worden of ingekort tot 1,5 – 2 cm lengte.

See also:  Vanaf Wanneer Hond Alleen Laten?

Hoe lang duurt de bevalling?

Duur van de bevalling – De duur van de bevalling hangt af van meerdere factoren. De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit.

Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter. Bij regelmatige krachtige weeën, en vanaf 3 centimeter, ontsluit een vrouw bij een eerste kindje ongeveer een centimeter per uur.

Bij een tweede of volgend kindje kan dit sneller gaan. Bij 10 centimeter is sprake van volledige ontsluiting. Voordat er daadwerkelijk kan worden begonnen met persen moet het kindje diep genoeg in het bekken zijn gekomen. Meestal gaat dit tegelijkertijd met het vorderen van de ontsluiting. Een partner steunt zijn vrouw tijdens het opvangen van de weeen.

Hoe ziet een bevalling er uit?

De komst van uw baby – Tijdens het persen is het belangrijk dat u goed naar uw verloskundige of arts luistert. Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren.

Hoeveel puppies krijgt een hond de eerste keer?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Wat heb je nodig voor de bevalling van een hond?

Wat heb je nodig voor de bevalling van een hond?

Hoeveel puppies krijgt een hond de eerste keer?

Symptomen naderende bevalling hond en bevalling in beeld

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.