Hoe Lang Duurt De Bevalling Van Een Hond?

Hoe Lang Duurt De Bevalling Van Een Hond

Uitdrijvingsfase (3-12 uur) – De baarmoeder gaat zich nog meer samentrekken en de teef begint te persen. De pups worden zo richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup binnen het bekken ligt, gaat de teef nog harder persen. Dit kan zowel liggend, hurkend, als staand.

Op de eerste pup zal de teef vaak wat langer persen dan op latere pups, omdat de geboorteweg dan immers nog moet worden opgerekt. Zeker bij teven die voor het eerst een nestje krijgen, kan dit het geval zijn.

Een teef kan op de eerste pup soms wel 1 uur persen. De volgende pups worden vaak wat sneller geboren. Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.

 • Het komt regelmatig voor dat een teef een rustpauze neemt of zelfs in slaap valt tussen de geboorte van twee pups door;
 • Blijft ze langdurig persen (>30 minuten) zonder dat er een pup wordt geboren, dan kan er iets mis zijn;

De pups kunnen zowel in kop- als stuitligging geboren worden. De vliezen kunnen gebroken zijn, maar het komt ook voor dat de vliezen nog intact zijn en om de pup zitten. De teef trekt deze meestal vlot kapot en begint de pup schoon te likken. Ook bijt ze de navelstreng door.

 • Let erop dat dit niet te dicht bij de buik van de pup gebeurt, omdat de buikwand nog erg zwak is;
 • Als de teef dit zelf niet doet, verwijder dan de vliezen en verwijder slijm uit het bekje en neus van de pup;

Het wel of niet afbinden van de navelstreng staat ter discussie. Een teef die voor de eerste keer bevalt, kan soms wat angstig reageren op de geluiden en bewegingen van de pups. Ze kan zelfs proberen om de pup te verstoppen of te verwonden. Wees hierop bedacht en leg de eerste pup eventueel tijdelijk apart in een warme omgeving.

Hoe weet je of een hond klaar is met bevallen?

Bevalling hond de weeën – Je herkent de weeën wanneer de hond meeperst nu heel duidelijk. Je ziet de buikspieren vanaf achter de ribben sterk samentrekken. De teef maakt daarbij vaak persgeluiden (zacht tot soms hard kreunen tijdens de persweeën). Het meepersen met de weeën doet de teef meestal liggend op haar zij maar het is geen uitzondering wanneer ze andere houdingen aan neemt.

Sommige teefjes die de eerste keer bevallen denken dat ze moeten poepen en zullen naar buiten willen. Indien ze steeds naar buiten wil, in poep houding gaat zitten en daardoor onrustig wordt kan je even met haar naar buiten lopen, maar let op! Houd haar heel scherp in de gaten en neem een grote handdoek mee.

Houd de tijd in de gaten (opschrijven)! Het moet niet veel langer dan 45 minuten duren voordat de eerste pup geboren wordt. Kijk zo nu en dan onder de staart welke ze vaak hoog of opzij draagt. De eerste pup en zeker een teef welke de eerste keer bevalt kan soms wat stroef gaan. .

Hoe lang duurt de Ontsluitingsfase bij een hond?

De geboorte. – Het moment van de bevalling is in de meeste gevallen redelijk te voorspellen met behulp van de lichaamstemperatuur. Deze zakt 12 tot 24 uur voor de bevalling van de eerste pup namelijk 0,5 tot 1 graden. Om deze daling op te merken moet u vanaf dag 55 liefst 3xdaags de temperatuur opmeten (rectaal met een digitale thermometer), en deze in een grafiekje zetten.

 • Tijdens de geboorte stijgt de temperatuur weer en kan dan licht verhoogd zijn gedurende een paar dagen;
 • Als er 24uur na een de temperatuursdip nog geen tekenen zijn van een naderende geboorte (vaginale uitvloeiing, nest maken, eventueel al persbewegingen), dan is het verstandig contact op te nemen met uw dierenarts;

Het opzwellen van de melkklieren waar dan ook melk uit te halen is, is niet betrouwbaar om het moment van geboorte te schatten, omdat dit al dagen voor de geboorte het geval kan zijn. een tot twee dagen voor de geboorte is soms wat slijmerige vaginale uitvloeiing te zien.

Als de uitvloeiing groenig of bloederig wordt is de geboorte meestal begonnen. Op de dag van de geboorte zal de teef onrustig zijn, geen of minder eetlust hebben, kan vaker gaan plassen en poepen, hijgen, graven in de werpkist, en zal zich vaak schoonlikken in het genitale gebied.

De geboorte begint met de ontsluitingsfase, welke 6 tot 12 uur duurt. In deze fase heeft de teef weeën en vertoont in toenemende mate de hier bovengenoemde verschijnselen. In de ontsluitingsfase wordt de geboorteweg voorbereidt voor de volgende fase, de uitdrijvingsfase.

See also:  Hoe Lang Kan Een Hond Zijn Ontlasting Ophouden?

Tijdens de uitdrijvingsfase worden de weeën (het samentrekken van de baarmoeder) krachtiger, en zullen deze ook gepaard gaan met krachtig persen van de teef zodra een pup de bekkenholte binnengaat. De meeste teven zullen tijdens deze persweeën gaan liggen, maar het kan ook gehurkt of staand.

Het persen op de eerste pup, zeker als het een eerste nestje betreft, duurt vaak wat langer dan bij de volgende pups, omdat de geboorteweg opgerekt moet worden. Als een teef langer dan 45 minuten krachtig en frequent op een eerste pup perst zonder vorderingen, dan moet u een dierenarts waarschuwen.

Indien de teef op de volgende pup(s) langer dan 30 minuten krachtig en frequent perst zonder vorderingen dan geldt hetzelfde. Teven nemen na de geboorte van elke pup echter meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt.

Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren. Teven kunnen tijdens deze periode in slaap vallen, waardoor het nog wel langer kan duren voor ze weer begint met persen.

Een lange tijd tussen 2 pups kan dus normaal zijn, als er niet geperst wordt. In deze rustperiode kan er wel af en toe een wee zijn zonder duidelijke buikpers. De pups worden vaak geheel in het vruchtvlies geboren.

Normaal gesproken zal de teef de vruchtvliezen kapot trekken en de pups schoon likken. Het likken stimuleert het op gang komen van de ademhaling van de pup. Als de teef niet snel de vruchtvliezen opentrekt dan moet u dit doen, en zonodig moet u ook het op gang komen van de ademhaling stimuleren door na het vrijmaken en schoonmaken van het kopje en bekje de pup krachtig te wrijven met een handdoek.

Vervolgens zal de teef normaliter de navelstreng doorbijten. Het is verstandig om op te letten of zij dit niet te dicht bij de buikwand doet, want deze is bij pups nog erg zwak. Als de teef dit achterwege laat kunt u zelf de navelstreng afbinden met bv.

garen of flosdraad, 2-3 cm vanaf de buikwand. Na afbinden kunt u de navelstreng doorknippen aan de kant van de nageboorte en de streng eventueel desinfecteren met betadine. Pasgeboren pup, nog in de vliezen. De rest van het nest hangt al aan de melkbar. De pup wordt schoongelikt. In de laatste fase van de geboorte wordt de placenta uitgedreven. Dit gebeurt meestal binnen 5 tot 15 minuten na de pup, maar kan ook direct met de pup gebeuren. Ook worden er soms 2 pups geboren, en daarna 2 placenta’s. De teef eet de placenta’s meestal op, maar zorg dat ze niet meer dan 3 tot 4 placenta’s opeet, anders kan dit braken en diarree tot gevolg hebben.

Probeer de pasgeboren pups liefst snel aan het drinken te krijgen. U kunt ze daarbij helpen door ze op de goede plek te leggen. Eventueel kunt u ook een druppeltje melk uit een tepel masseren, vervolgens het bekje van de pup openen en deze met geopende bek rechtstreeks op de tepel zetten.

De melk bevat de eerste 24 uur veel antilichamen die de pups de eerste levensweken bescherming moet gaan bieden tegen infecties. Deze antilichamen kunnen de darmen van de pups alleen in de eerste levensuren intact passeren. Een pup die deze maaltijd mist heeft een veel groter risico om ziek te worden de eerste levensweken.

Wat moet je doen als je hond gaat bevallen?

Wanneer moet je de dierenarts bellen – Hoewel de meeste bevallingen probleemloos verlopen kunnen er tijdens de bevalling complicaties ontstaan. Onderstaand een overzicht wanneer je de dierenarts moet inschakelen:

 1. Indien de bevalling voor de 59e dag van de dracht op gang komt.
 2. Indien de bevalling na de 64e dag nog niet is aangevangen.
 3. Waneer de teef langer dan 20 minuten krachtig aan het persen is zonder resultaat.
 4. Wanneer de teef niet tot nauwelijks perst gedurende twee uur.
 5. Wanneer er meer dan 3 uur tussen twee pups zit zonder resultaat.
 6. Indien er extreem veel bloed uit de vulva komt.
 7. Bij stinkende uitvloeiing uit de vulva. Het is normaal dat er een beetje rode, bruine of groene uitvloeiing is. Vooral de geur is van groot belang. Wanneer het stinkt direct de dierenarts bellen.
 8. Wanneer je ergens onzeker over bent. Een goede dierenarts vindt het geen probleem wanneer je even om advies vraagt.
 9. Wanneer de teef de pups niet wil accepteren.

De bevalling is nu echt begonnen lees het artikel en bekijk de video: bevalling hond.

Hoeveel tijd mag er tussen de geboorte van pups zitten?

Tijdsduur van de bevalling – Het kan al gauw een paar uur in beslag nemen voordat de eerste pup geboren is. Zodra de geboortevliezen of de pup zelf zichtbaar is in de vulva, dan mag het nog maximaal een uur duren voordat de pup geboren wordt. Soms zit de pup nog in een vruchtblaas als hij/zij uitgeperst wordt, dit ziet er uit als een bol vol vocht.

 1. U mag dan voorzichtig het vlies wat om de blaas heen zit kapot maken met uw vingers;
 2. De volgende pups moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, binnen een half uur persen geboren worden;
 3. Teven nemen na de geboorte van elke pup echter meestal een pauze waarin niet geperst wordt;
See also:  Hoe Lang Duurt Dekking Hond?

Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. De pauze waarin niet geperst wordt, kan wel twee tot drie uur duren. Sommige teven vallen tijdens deze periode zelfs in slaap, waardoor het nog wel langer kan duren voor ze weer begint met persen.

Heeft een hond pijn bij bevalling?

De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn. De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze fase kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen.

Hoeveel puppies krijgt een hond de eerste keer?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Hoe lang duurt de bevalling?

Duur van de bevalling – De duur van de bevalling hangt af van meerdere factoren. De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit.

 1. Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter;
 2. Bij regelmatige krachtige weeën, en vanaf 3 centimeter, ontsluit een vrouw bij een eerste kindje ongeveer een centimeter per uur;

Bij een tweede of volgend kindje kan dit sneller gaan. Bij 10 centimeter is sprake van volledige ontsluiting. Voordat er daadwerkelijk kan worden begonnen met persen moet het kindje diep genoeg in het bekken zijn gekomen. Meestal gaat dit tegelijkertijd met het vorderen van de ontsluiting. Een partner steunt zijn vrouw tijdens het opvangen van de weeen.

Hoe ziet een bevalling er uit?

De komst van uw baby – Tijdens het persen is het belangrijk dat u goed naar uw verloskundige of arts luistert. Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren.

Hoe kun je weeën herkennen?

Weeën zijn er in verschillende soorten. De meest bekende zijn de weeën tijdens de bevalling: de ontsluitingsweeën en persweeën. Wanneer je uitgerekende datum dichterbij komt denk je bij elke kramp dat de bevalling op gang komt. Maar dit kunnen ook indalingsweeën of voorweeën (harde buiken) zijn.

Ook kun je na de bevalling nog last krijgen van naweeën. Wij hebben de verschillende weeën voor je op een rij gezet. Zo herken je zelf gemakkelijk of het oefenweeën zijn of dat de bevalling echt op gang komt.

Voorweeën, ofwel oefenweeën of harde buiken, kunnen al weken voor de bevalling plaatsvinden, maar dit is erg afhankelijk van vrouw tot vrouw. Het worden niet voor niets oefenweeën genoemd, omdat je baarmoeder letterlijk aan het oefenen is voor de uiteindelijke ontsluitingsweeën.

 • Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze niet toenemen in intensiteit en frequentie;
 • Ze blijven dus steeds op hetzelfde niveau hangen, en kunnen een beetje aanvoelen als hevige menstruatiekrampen;
 • Je kunt ze de ene dag wel hebben en de andere dag niet;

Vooral bij een eerste zwangerschap kunnen voorweeën best nog wel eens worden aangezien voor echte weeën, en je zult dat ook echt niet de eerste zijn die in dit geval meteen de verloskundige belt. Dit is echter niet nodig. Worden de voorweeën opeens veel intenser en frequenter? Dan kan het zijn dat ze zijn overgegaan in ontsluitingsweeën.

See also:  Hoe Oud Is Mijn Hond Calculator?

Lees ook: Zo beleeft je baby de bevalling Indalingsweeën krijg je door het indalen van je baby in je bekken. Dit kan voelen als een stekende pijn of een menstruatiepijn, maar veel vrouwen voelen er ook niets of weinig van.

Het hoofdje van je baby daalt hierbij in je bekken en komt daarin vast te liggen. Dit voel je dan als indalingsweeën. Ontsluitingsweeën zijn een kenmerk van dat de bevalling nu echt gaan beginnen. Ze beginnen langzaam en worden steeds sterker en nemen ook in frequentie langzaamaan toe.

Zo wordt de baarmoedermond klaargestoomd voor de geboorte van je kindje. Je kunt de ontsluitingsweeën niet alleen in je buik, maar ook in je rug en benen voelen. Ze kunnen pijnlijk zijn en duren 60 tot 90 seconden en komen iedere 3 tot 5 minuten terug.

Bij een eerste kind bel jij de verloskundige als de weeën 2 uur lang met een frequentie van 3-4 min komen. Indien het jouw tweede of volgende kind is, bel jij de verloskundige als de weeën 1 uur lang om de 4 tot 5 min komen. De verloskundige zal de ontsluiting controleren middels inwendig onderzoek, waarbij er wordt beoordeeld hoeveel centimeter de baarmoedermond zich heeft ontsloten, dit wordt toucheren genoemd. Lees ook: Wat er gebeurt tijdens het indalen van je baby Verschillende soorten ontsluitingsweeën zijn:

 • Buikweeën

Buikweeën zijn de meest voorkomende ontsluitingsweeën. Hierbij voel je kramp in je buik en wordt de hele baarmoeder hard. Je kunt deze buikweeën zelf proberen op te vangen door zo veel mogelijk te ontspannen, door een warme kruik op je buik te leggen en door ademhalingsoefeningen te doen die je tijdens je zwangerschapscursus hebt geleerd.

 • Rugweeën

Bij rugweeën voel je de meeste pijn in je rug. Ook hierbij kun je de pijn proberen te verlichten door middel van warmte en het aannemen van een juiste houding. Ook kan je partner helpen door tegendruk te geven.

 • Beenweeën

Bij beenweeën voel je de meeste pijn van de ontsluitingsweeën in je bovenbenen. Dit wordt veelal ervaren als een nare pijn, omdat vrouwen de pijn niet gemakkelijk kunnen opvangen. Je kunt beenweeën op meerdere plaatsen in je benen voelen. Je kunt bij dit soort weeën je partner vragen of hij je benen wilt masseren. Lees ook: Achterhoofdsligging: de ideale ligging voor de bevalling Er is sprake van een weeënstorm wanneer je in 10 minuten 6 of meer weeën voelt.

 1. Deze weeënstorm kan ervoor zorgen dat de 10 centimeter ontsluiting snel bereikt is;
 2. Het is dus even tanden bijten met een weeënstorm, maar des te sneller zal het voorbij zijn;
 3. Wanneer je de laatste centimeters ontsluiting tegemoet gaat, kunnen de persweeën beginnen;

Dit voelt als een golf die steeds sterker en groter wordt, en veel vrouwen omschrijven het als een poepgevoel. Dit is in werkelijkheid het gevoel van het naar buiten willen persen van je baby. Om de placenta geboren te laten worden, kan je na de geboorte van je baby ook nageboorteweeën ervaren.

 • Hierbij wordt de placenta , ofwel de moederkoek uitgedreven;
 • Dit wordt de nageboorte genoemd;
 • Lees ook: Het gouden uur na de bevalling, hierom is het zo belangrijk Alsof zo’n bevalling nog niet genoeg was, kan je nadat je kindje is geboren ook nog naweeën krijgen;

Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder zich samentrekt en weer terugkomt naar de normale grootte. Je kunt naweeën ervaren als intense buikkrampen. Ze kunnen intenser zijn bij een tweede of derde bevalling, omdat dan de baarmoederspieren slapper zijn geworden.

Daarnaast kan de kramp ook heftiger voelen op het moment dat jij borstvoeding geeft. Paracetamol kan helpen om de naweeën op te vangen. Twijfel je of je weeën ‘echte’ ontsluitingsweeën zijn? Je kunt ze herkennen doordat ze steeds sneller achter elkaar komen en steeds langer gaan duren.

In de beginnende fase van de bevalling zullen ze pauzes van 10 minuten hebben en zo’n 30 seconden duren, maar dit zal snel toenemen. Ook de pijn wordt hierbij heviger, wat je kunt voelen in je buik, rug of bovenbenen. De pijn kun je niet laten verdwijnen onafhankelijk van je positie.

Hoe ziet een wee eruit?

De eerste echte weeën – De eerste weeën zijn normaal gesproken vrij kort en onregelmatig. Ze duren ongeveer een halve minuut en de pijn valt nog mee. Er zit tussen de 5 en 10 minuten tussen de samentrekkingen. In de loop van de bevalling worden ze steeds frequenter, krachtiger en langer van duur.

Wat heb je nodig voor een nest puppies?