Hoe Lang Duurt Genezing Gekneusde Poot Hond?

Hoe Lang Duurt Genezing Gekneusde Poot Hond

Auteur van dit artikel: Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet VTC Dierenkliniek Accustraat 3-5, 3903 LX Veenendaal www. eduvet. nl Nota bene Deze cliënten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien.

De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts! Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven.

Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur. Inleiding Als een hond zich een keer verstapt met één van zijn voorpoten kan er sprake zijn van een kreupelheid, die, of binnen enkele dagen vanzelf geneest, of met ondersteuning van een ontstekingsremmer, zoals Rimadyl® of Metacam® of Novacam® binnen 10 – 14 dagen alsnog verdwijnt.

In sommige gevallen duurt de kreupelheid veel langer en kan dan zelfs chronisch worden genoemd. De kreupelheid reageert niet, onvoldoende of alleen tijdens de kuur op ontstekingsremmers. Het komt er dan op aan dat we de juiste diagnose stellen, zodat we gericht de juiste oplossing kunnen bieden.

We bespreken hier een aantal oorzaken van een chronische kreupelheid aan één van de voorpoten. We vestigen vooral ook de aandacht op een nekprobleem als oorzaak van een dergelijke kreupelheid; deze wordt vaak over het hoofd gezien. Bij jonge honden in de groei, vooral bij de grote rassen, is het van belang een kreupelheid snel op te lossen, omdat door het aannemen van een verkeerde lichaamshouding de andere poten onevenredig zwaar belast kunnen worden.

 1. Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van een chronische kreupelheid aan een voorpoot zijn: – Los Processus Coronoïdeus (LPC);
 2. – Elleboogdysplasie;
 3. – Verrekking / verscheuring van het gewrichtkapsel van het schoudergewricht – Enostosis (‘groeipijn’; jonge hond) – Nekproblemen (bijvoorbeeld: spondylose, kanteling van een nekwervel, hernia) – Osteochondrose Dissecans (OCD;

) van het schoudergewricht (jonge hond in de groei) – Teen arthrose. – LPC / ED LPC / ED U vindt uitgebreide informatie over LPC en ED in onze internet bibliotheek. Vooral in chronische gevallen van elleboogdysplasie (ED) zien we een kreupelheid die in de loop van de dag steeds erger wordt; ‘s avonds zien we vaak ernstige startproblemen.

 1. ‘s Morgens, na een nacht rust, ziet het er nog goed uit;
 2. Rust verbetert, maar lost uiteindelijk niks op;
 3. De diagnose LPC (in een later stadium) en ED zijn eenvoudig met behulp van röntgenfoto’s te stellen;

De behandeling kan plaats vinden met reguliere pijnstillers of een arthroscopische operatie (LPC). We zien vaak goede resultaten van het homeopathische middel MacSamuel Gewricht A® in combinatie met Cosequin®  of 4Cyte. VERREKKING / VERSCHEURING Een verrekking of een verscheuring van het gewrichtskapsel van het schoudergewricht kan soms een zeer langdurige kreupelheid veroorzaken.

 1. We zien het bij de jonge hond, vaak van een groter ras en vaak ook tijdens de groeifase;
 2. De gebruikelijke ontstekingsremmers hebben onvoldoende effect en de klachten komen vaak weer terug na het stoppen van de ontstekingsremmers;

We vinden bij onderzoek een pijnlijke schouder. Er is duidelijk sprake van startproblemen. Bij beginnende beweging zien we stijfheid en kreupelheid, die verbetert bij voortgezette beweging (‘startproblemen’). De klachten verdwijnen meestal niet helemaal. Met rust treedt vaak wel verbetering op, maar dat is schijn.

Bij de geringste beweging zien we de problemen weer terug komen. De behandeling bestaat uit toediening van MacSamuel Beweging®. Hierin zit het middel Ruta graveolens D6, dat een belangrijk middel is bij kreupelheden ten gevolg van problemen op de overgang van pees naar bot.

De kuur moet 6 weken gegeven worden en kan gecombineerd worden met Cosequin® of 4CYTE® ENTOSTOSIS U vindt uitgebreide informatie over enostosis of groeipijn in onze internet bibliotheek. We zien het voornamelijk bij de jonge hond. Er is sprake van een ernstige kreupelheid.

Niet de gewrichten zijn pijnlijk, maar de pijpbeenderen. Soms ontlast de hond zijn pijnlijke poot en er is soms ook sprake van koorts. De diagnose is in een aantal gevallen vast te stellen via een röntgenfoto (lukt niet altijd).

In de reguliere diergeneeskunde worden ontstekingsremmers en prednison toegepast. Omdat beide middelen bijwerkingen kunnen hebben en we vooral een middel als prednison niet graag tijdens de groei geven, kiezen we vaak voor het veilige homeopathische middel Mercurius vivus D6.

 • NEKPROBLEMEN Zeker als er aan de kreupele voorpoot zelf niets te vinden is (zoals pijn bij onderzoek of afwijkingen op een röntgenfoto), dan moeten we er zeker rekening mee houden, dat het probleem in de nek kan zitten;

De dierenarts constateert bij passieve bewegingen van het halsgedeelte van de wervelkolom verzet of zelfs pijnuitingen. Soms zien we de typische stijve nek houding. Het komt echter ook vaak voor, dat we geen pijn of typische houding kunnen vaststellen; dan nog kan het probleem in de nek zitten.

 • We komen alleen achter de werkelijke aard van het nekprobleem als we meer onderzoek doen, zoals een röntgenfoto maken;
 • Soms is een contrastonderzoek nodig, soms kiezen we voor een CT of MRI scan;
 • De laatstgenoemde onderzoeken zijn nodig als we op de röntgenfoto niets vinden;

De meest gevonden afwijkingen zijn: spondylose, hernia of kanteling van een nekwervel. Wij sluiten niet uit, dat de kanteling van een nekwervel ook veroorzaakt kan worden door het te bruut rukken aan de halsband. We moeten er bij stilstaan, dat de halsband weliswaar geaccepteerd is als een normaal hulpmiddel, maar dat eigenlijk niet is.

De kreupelheid ontstaat niet, omdat de hond pijn aan zijn poot heeft, maar omdat de poot heel licht verlamd is en de hond een doof gevoel ervaart. De kreupelheid laat meestal een wisselend beeld zien. Soms is het heel erg, dan weer minder; in een aantal gevallen wisselt de kreupelheid van voorpoot en dat is wel een heel sterke aanwijzing voor een nekprobleem.

Opvallend is, dat zo’n nekprobleem niet of onvoldoende reageert op de gebruikelijke ontstekingsremmers zoals Rimadyl® en Metacam®. De meeste honden met dergelijke klachten reageren beter op Prednison. Met het oog op eventuele bijwerkingen dienen we dit middel slechts 2 keer toe met een tussentijd van 24 uur.

Gewoon even om op te starten. Daarna kunnen we behandelen met homeopathisch middelen, zoals MacSamuel Wervel S ® (spondylose) of MacSamuel Wervel H®(hernia, kanteling). Voor de kanteling van een wervel sturen wij de patiënt door naar een orthomanuele therapeut (Dr.

Aharon). OSTEOCHONDROSE Osteochondrose Dissecans (OCD) van het schoudergewricht zien we bij de jonge hond in de groei. We vinden bij onderzoek een pijnlijke schouder. De hond loopt flink kreupel. De diagnose is eenvoudig te stellen met een röntgenfoto. De behandeling bestaat uit een arthroscopische operatie met als nabehandeling ontstekingsremmers en eventueel een voedingssupplement (o.

Cosequin® of 4CYTE®) TEENARTROSE Teenarthrose wordt regelmatig gevonden bij honden aan de voorpoten. Belangrijk hierbij is te bedenken, dat het opvallend weinig klachten veroorzaakt, meestal helemaal niet.

Dat betekent, dat bij onduidelijke kreupelheidsklachten de aanwezig teenarthrose heel vaak ten onrechte als oorzaak voor de kreupelheid wordt aangeduid. Echte klachten ten gevolge van teenarthrose kunnen zijn: stand aanpassen van de voet (om de aangetaste teen te ontlasten), poot optillen, verergering van de kreupelheid op harde ondergrond en in grint.

 • De diagnose is eenvoudig te stellen middels een röntgenfoto;
 • Als er echt sprake is van klachten ten gevolge van teenarthrose moeten we kiezen voor de reguliere ontstekingsremmers of voor het homeopathische middel Ledum palustre D6;

In een enkel geval wordt wel geadviseerd om de aangetaste teen te amputeren. Dan moeten we natuurlijk wel heel zeker ervan zijn, dat de oorzaak van de kreupelheid ligt in de arthrotische teen!! Heeft u een kreupele hond: Bel naar kliniek Klaver4dieren in Dodewaard 0488-410040 voor een afspraak op woensdag bij dierenarts Atjo Westerhuis.

Hoe lang mag een hond mank lopen?

Help mijn hond is kreupel. Het komt regelmatig voor dat een hond kreupel loopt. Maar moet je dan meteen naar de dierenarts? En zo nee, wanneer dan wel? Om deze vragen te beantwoorden zijn een paar weetjes belangrijk. Ten eerste dat honden bikkels zijn. We kunnen er vanuit gaan dat een kreupel dier pijn heeft! Bij acute pijn wil een dier wel eens piepen, maar bij chronische pijn, hoe erg ook, hoor je ze zelden.

 • Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden;
 • Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen;
 • Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje;

Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts. Wel moet er na het ontstaan van de kreupelheid verbetering te zien zijn en na 3 dagen hoort de kreupelheid over te zijn. Als een hond na een ongelukje langer dan een half uur zijn poot helemaal niet belast of laat bungelen dan is een snel bezoek wel te adviseren.

Vooral jonge puppy’s kunnen drama maken, zonder dat er veel aan de hand is. Dan zien we snel herstel. Een gezonde hond staat soepel op vanuit een liggende houding en is niet stijf of mank. Spierpijn kent een hond amper! Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn.

Deze dieren zijn ook vaak eerder moe. Ze gaan bijvoorbeeld liggen zodra u tijdens een wandeling stopt. Voor dieren met bewegingsproblemen zijn er zeer veel behandelingen mogelijk. Vaak kan een eigenaar zelf al heel veel zelf doen door de beweging beter over de dag te verdelen en explosieve bewegingsvormen te vermijden.

 • Ook overgewicht bestrijden kan zeer effectief zijn in het oplossen van bewegingsproblemen;
 • Er zijn zeer veel preparaten verkrijgbaar die wonderen beloven;
 • Neem bij twijfel over zo’n product gerust contact met ons op dan kunnen we u vaak vertellen of het zin heeft of juist kwaad kan om een bepaald product aan uw dier te geven;
See also:  Wat Gebeurt Er Als Een Hond Een Slak Eet?

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Kan een hond zijn poot verstuiken?

Een hond kan tevens mank gaan lopen omdat hij zich verstapt en een spiertje verrekt. Ook als je hond zijn poot verzwikt kan dit een tijdje zeer doen. Wel is het verstandig om even goed het pootje en zooltje te inspecteren om te kijken of je hond niet in glas is gestapt.

Hoe weet je of een hond zijn poot heeft gebroken?

Botbreuken bij de hond – De botbreuken die een hond oploopt zijn meestal het gevolg van een aanrijding, vechtpartijen of valpartijen. Soms is het tegen de eigenaar opspringen van een jonge hond al voldoende voor het krijgen van een breuk van het bovenbeen.

 • Bij aanrijdingen is het logisch dat door de krachten die daarbij ontstaan botten kunnen breken of dat bijvoorbeeld een heup uit de kom schiet doordat het heupkapsel scheurt;
 • Bij vechtpartijen kunnen sterke honden bij kleinere honden zo hard in de poten bijten dat er een breuk optreedt, betreft het grotere honden dan zie je nog wel eens dat er breuken aan de kaken optreden doordat de honden met de bek tegen elkaar botsen of elkaar daar bijten;

Honden die vallen kunnen van alles breken of gewrichten kunnen uit de kom schieten. Een kleine ongelukscategorie die dan nog overblijft zijn de honden die door een paard worden getrapt of natuurlijk de (jonge) hondjes die altijd om de voeten van de eigenaar dartelen en dan gebeurt het natuurlijk eens dat de eigenaar per ongeluk op het voetje gaat staan en dat er wat breekt.

Ga zelf niet onderzoeken of er iets gebroken is, de scherpe uiteinden van de breukvlakken kunnen heel wat interne beschadigingen veroorzaken. Het is duidelijk te merken wanneer een hond iets gebroken heeft: hij heeft pijn en op de plaats van de breuk treedt vaak een zwelling op; hij zal de poot niet meer kunnen gebruiken, soms staat een gebroken poot op een vreemde manier onder de hond; ook is het mogelijk de gebroken poot op een abnormale manier te bewegen.

Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden om verdere beschadigingen tegen te gaan. Botbreuken kunnen via verscheidene methodes geopereerd worden. Naast de pin en de externe fixatie gebruiken wij veelal de botplaat. Dit geeft de meest stabiele fixatie, maar hiervoor is wel genoeg heel bot nodig om de plaat op te fixeren.    Foto 1: Fractuur van de elleboog. Vastgezet met 2 pinnen, 2 schroeven en cerclage. Foto 2: Dwarsfractuur van een voorpoot, met wat losse fragmenten. Gezet met een plaat en 6 schroeven..

Kan een hond kneuzing hebben?

Wat is een kneuzing? – Een kneuzing is een gesloten verwonding waarbij de huid nog intact is. Het  ontstaat na een slag met een bot voorwerp of door het stoten tegen een voorwerp. Ook een aanrijding of valpartij kan tot flinke kneuzingen en inwendige bloedingen leiden.

Wat moet je doen als je hond mank?

Mijn hond loopt mank – Als je hond mank loopt betekent dit dat hij of zij pijn heeft aan één van de poten. Door mank te gaan lopen ontziet je hond de zere poot en kan hij/zij zich toch voortbewegen zonder al te veel pijn. Het is belangrijk om de oorzaak van het manken te achterhalen en te behandelen.

Zo kan je maatje zich zo snel mogelijk weer goed en zonder pijn voortbewegen. Wat is de oorzaak? Misschien heb je zelf al een idee wat de oorzaak van de kreupelheid is. Je hond is bijvoorbeeld tijdens het spelen met zijn poot in een kuil blijven haken, tussen de deur gekomen of gestoken door een insect.

Als je dit als eigenaar gezien hebt, heb je al een belangrijk inzicht in de mogelijke oorzaak van de pijn bij je hond. Soms loopt je hond mank zonder dat je enig idee van de oorzaak hebt. Plots of juist heel geleidelijk aan ontziet hij of zij één van de poten terwijl je hiervoor nooit iets aan je huisdier gemerkt hebt.

De uiteindelijke oorzaak van het mank lopen kan variëren van een doorn in een zoolkussen tot een kneuzing of verrekking tot een botbreuk tot een heup of elleboog uit de kom. Ook artrose, een gescheurde kruisband of patella luxatie kan de oorzaak voor het mank lopen zijn.

Wanneer naar de dierenarts? Zoals aangegeven is mank lopen een uiting van pijn. Als je hond direct na een verstapping een aantal passen mank loopt, maar zich daarna hersteld dan is er geen reden om naar de dierenarts te gaan. Als de kreupelheid echter aanhoudt is het wel verstandig je hond te laten onderzoeken.

Dit kan namelijk betekenen dat er iets mis is met één van de poten van je hond. Wat kan er aan gedaan worden? De dierenarts zal je altijd vragen of je zelf een idee hebt van de oorzaak van de kreupelheid.

Heeft je hond hard gerend of gek gespeeld? Als jij als eigenaar iets kunt vertellen over de mogelijke oorzaak kan dit de dierenarts helpen om te bepalen wat er aan de hand kan zijn. Vervolgens zal de dierenarts je hond uitgebreid onderzoeken. Tijdens het orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van je hond bewogen en goed nagevoeld.

Soms is aanvullend onderzoek nodig, in de meeste gevallen zal dit het maken van een röntgenfoto zijn. Op een röntgenfoto kan de dierenarts de botstructuren in beeld brengen en een mogelijke breuk zien. In een heel enkel geval is een CT-scan nodig om te bepalen waar je hond last van heeft.

Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je hond mank loopt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is. Soms is het probleem met rust en pijnstilling te verhelpen, soms zijn ingrijpendere behandelingen zoals een operatie nodig om je hond weer goed en pijnloos te laten lopen.

Onze Service Wij zijn makkelijk bereikbaar. Bij onze praktijk bevindt zich een parkeerterrein met voldoende gratis parkeergelegenheid. Ook als je graag een tweede mening wilt kun je bij ons terecht. Niet alleen baasjes, maar ook andere dierenartsen sturen regelmatig patiënten naar ons door voor een second opinion op het gebied van cardiologie, tandheelkunde en interne geneeskunde.

Maandag: 9. 00 – 19. 00 uur Dinsdag: 9. 00 – 19. 00 uur Woensdag: 9. 00 – 19. 00 uur Donderdag: 9. 00 – 19. 00 uur Vrijdag: 9. 00 – 19. 00 uur.

Wat doen bij manke poot hond?

Loopt je hond mank na het rennen? – Loop je harige vriend na het rennen mank? Dan is de kans groot dat hij tijdens zijn wandeling iets heeft verrekt of verstuikt heeft. Maar het is ook mogelijk dat je viervoeter in iets scherp is gaan staan. Controleer daarom zijn pootjes om er snel genoeg achter te komen waar hij precies last van heeft.

 1. Je wilt natuurlijk niet dat je dier te lang rond blijft lopen met een probleem;
 2. Kijk bijvoorbeeld over er iets onder zijn voetzolen zit of tussen zijn tenen;
 3. Wanneer je hond aan zijn poot likt en mank loopt dat is de kans groot dat zijn pootje warm en/of dik is geworden en zijn spieren zijn beschadigd;

Houd in de gaten of je hond niet meer kan lopen en of hij lang mank blijft lopen. Wanneer zijn pootje warm aanvoelt kun je de betreffende poot koelen en een bezoek aan de dierenarts brengen.

Wat kost een rontgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

Wat is een goede pijnstiller voor de hond?

Pijnstiller voor hond – Pijnstillers kunnen mensen helpen als ze pijn hebben, maar zo zijn er natuurlijk ook pijnstillers voor dieren. Dit zijn speciale pijnstillers die helemaal op uw specifieke dier zijn afgestemd. De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts.

 • U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig;
 • Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond;
 • Deze zijn vaak op basis van kruiden en planten en kunnen in bepaalde gevallen uw hond helpen ondersteunen bij ongemak;

We raden u aan om eens een kijkje te komen nemen in onze webshop als u op zoek bent naar een natuurlijk ondersteunend middel voor hond of kat.

Kan een hond lopen op een gebroken poot?

Wat zijn de voordelen van een operatie ? –

 • Uw hond kan de poot snel weer belasten.
 • Uw hond kan snel weer lopen, en plassen en ontlasting doen als er sprake was van een bekkenbreuk.
 • Wekelijkse gips controles bij uw hond zijn niet nodig, net zoals aanpassingen of vervanging van het gipsverband.
 • Er is controle op de stand waarin de botdelen genezen.
 • Kleinere kans op vervelende complicaties van de huid, zoals het geval kan zijn bij een gipsverband.
 • Het genezingsproces is voorspelbaar.
 • Het genezingsproces is comfortabeler voor hond en eigenaar.
 • Uw hond kan in geval van een kaakbreuk snel weer eten.

Röntgenfoto’s van behandeling van botbreuk in dijbeen bij een pup, met links de botbreuk en op de twee rechterfoto’s de geplaatste botplaat met aan iedere kant van de breuk twee botschroeven. Bij AniCura werkt een groot aantal chirurgen met speciale deskundigheid in het behandelen van botbreuken. Zij beschikken over een uitgebreid aanbod aan instrumenten en implantaten die nodig zijn voor het behandelen van de meest uiteenlopende botbreuken.

Wat kost een gebroken poot bij een hond?

Honden hebben vaker iets onder de leden, kunnen minder hebben en zijn minder voorzichtig dan katten. Hierdoor zijn baasjes meer bewust van hun verantwoordelijkheid en durven daarom minder risico’s te nemen. De kosten bij een dierenarts voor honden zijn hoger dan voor een kat.

See also:  Hoe Meet Je Halsband Hond?

Wat moet je doen als je hond trilt?

Hoeveel metacam mag een hond?

Honden : Aandoeningen van het bewegingsapparaat: éénmalige subcutane injectie. Voor het voortzetten van de behandeling kan gebruik gemaakt worden van Metacam 1,5 mg/ml orale suspensie, in een dosering van 0,1 mg meloxicam per kg lichaamsgewicht, 24 uur na toediening van de injectie.

Hoe laat een hond merken dat hij pijn heeft?

Pijn herkennen – Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen. Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen. Chronische pijn is lastiger.

Wat te doen bij verstuikte poot hond?

Auteur van dit artikel: Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet VTC Dierenkliniek Accustraat 3-5, 3903 LX Veenendaal www. eduvet. nl Nota bene Deze cliënten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien.

De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts! Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven.

Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur. Inleiding Als een hond zich een keer verstapt met één van zijn voorpoten kan er sprake zijn van een kreupelheid, die, of binnen enkele dagen vanzelf geneest, of met ondersteuning van een ontstekingsremmer, zoals Rimadyl® of Metacam® of Novacam® binnen 10 – 14 dagen alsnog verdwijnt.

In sommige gevallen duurt de kreupelheid veel langer en kan dan zelfs chronisch worden genoemd. De kreupelheid reageert niet, onvoldoende of alleen tijdens de kuur op ontstekingsremmers. Het komt er dan op aan dat we de juiste diagnose stellen, zodat we gericht de juiste oplossing kunnen bieden.

We bespreken hier een aantal oorzaken van een chronische kreupelheid aan één van de voorpoten. We vestigen vooral ook de aandacht op een nekprobleem als oorzaak van een dergelijke kreupelheid; deze wordt vaak over het hoofd gezien. Bij jonge honden in de groei, vooral bij de grote rassen, is het van belang een kreupelheid snel op te lossen, omdat door het aannemen van een verkeerde lichaamshouding de andere poten onevenredig zwaar belast kunnen worden.

 1. Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van een chronische kreupelheid aan een voorpoot zijn: – Los Processus Coronoïdeus (LPC);
 2. – Elleboogdysplasie;
 3. – Verrekking / verscheuring van het gewrichtkapsel van het schoudergewricht – Enostosis (‘groeipijn’; jonge hond) – Nekproblemen (bijvoorbeeld: spondylose, kanteling van een nekwervel, hernia) – Osteochondrose Dissecans (OCD;

) van het schoudergewricht (jonge hond in de groei) – Teen arthrose. – LPC / ED LPC / ED U vindt uitgebreide informatie over LPC en ED in onze internet bibliotheek. Vooral in chronische gevallen van elleboogdysplasie (ED) zien we een kreupelheid die in de loop van de dag steeds erger wordt; ‘s avonds zien we vaak ernstige startproblemen.

 • ‘s Morgens, na een nacht rust, ziet het er nog goed uit;
 • Rust verbetert, maar lost uiteindelijk niks op;
 • De diagnose LPC (in een later stadium) en ED zijn eenvoudig met behulp van röntgenfoto’s te stellen;

De behandeling kan plaats vinden met reguliere pijnstillers of een arthroscopische operatie (LPC). We zien vaak goede resultaten van het homeopathische middel MacSamuel Gewricht A® in combinatie met Cosequin®  of 4Cyte. VERREKKING / VERSCHEURING Een verrekking of een verscheuring van het gewrichtskapsel van het schoudergewricht kan soms een zeer langdurige kreupelheid veroorzaken.

 1. We zien het bij de jonge hond, vaak van een groter ras en vaak ook tijdens de groeifase;
 2. De gebruikelijke ontstekingsremmers hebben onvoldoende effect en de klachten komen vaak weer terug na het stoppen van de ontstekingsremmers;

We vinden bij onderzoek een pijnlijke schouder. Er is duidelijk sprake van startproblemen. Bij beginnende beweging zien we stijfheid en kreupelheid, die verbetert bij voortgezette beweging (‘startproblemen’). De klachten verdwijnen meestal niet helemaal. Met rust treedt vaak wel verbetering op, maar dat is schijn.

Bij de geringste beweging zien we de problemen weer terug komen. De behandeling bestaat uit toediening van MacSamuel Beweging®. Hierin zit het middel Ruta graveolens D6, dat een belangrijk middel is bij kreupelheden ten gevolg van problemen op de overgang van pees naar bot.

De kuur moet 6 weken gegeven worden en kan gecombineerd worden met Cosequin® of 4CYTE® ENTOSTOSIS U vindt uitgebreide informatie over enostosis of groeipijn in onze internet bibliotheek. We zien het voornamelijk bij de jonge hond. Er is sprake van een ernstige kreupelheid.

 • Niet de gewrichten zijn pijnlijk, maar de pijpbeenderen;
 • Soms ontlast de hond zijn pijnlijke poot en er is soms ook sprake van koorts;
 • De diagnose is in een aantal gevallen vast te stellen via een röntgenfoto (lukt niet altijd);

In de reguliere diergeneeskunde worden ontstekingsremmers en prednison toegepast. Omdat beide middelen bijwerkingen kunnen hebben en we vooral een middel als prednison niet graag tijdens de groei geven, kiezen we vaak voor het veilige homeopathische middel Mercurius vivus D6.

 1. NEKPROBLEMEN Zeker als er aan de kreupele voorpoot zelf niets te vinden is (zoals pijn bij onderzoek of afwijkingen op een röntgenfoto), dan moeten we er zeker rekening mee houden, dat het probleem in de nek kan zitten;

De dierenarts constateert bij passieve bewegingen van het halsgedeelte van de wervelkolom verzet of zelfs pijnuitingen. Soms zien we de typische stijve nek houding. Het komt echter ook vaak voor, dat we geen pijn of typische houding kunnen vaststellen; dan nog kan het probleem in de nek zitten.

We komen alleen achter de werkelijke aard van het nekprobleem als we meer onderzoek doen, zoals een röntgenfoto maken. Soms is een contrastonderzoek nodig, soms kiezen we voor een CT of MRI scan. De laatstgenoemde onderzoeken zijn nodig als we op de röntgenfoto niets vinden.

De meest gevonden afwijkingen zijn: spondylose, hernia of kanteling van een nekwervel. Wij sluiten niet uit, dat de kanteling van een nekwervel ook veroorzaakt kan worden door het te bruut rukken aan de halsband. We moeten er bij stilstaan, dat de halsband weliswaar geaccepteerd is als een normaal hulpmiddel, maar dat eigenlijk niet is.

 • De kreupelheid ontstaat niet, omdat de hond pijn aan zijn poot heeft, maar omdat de poot heel licht verlamd is en de hond een doof gevoel ervaart;
 • De kreupelheid laat meestal een wisselend beeld zien;
 • Soms is het heel erg, dan weer minder; in een aantal gevallen wisselt de kreupelheid van voorpoot en dat is wel een heel sterke aanwijzing voor een nekprobleem;

Opvallend is, dat zo’n nekprobleem niet of onvoldoende reageert op de gebruikelijke ontstekingsremmers zoals Rimadyl® en Metacam®. De meeste honden met dergelijke klachten reageren beter op Prednison. Met het oog op eventuele bijwerkingen dienen we dit middel slechts 2 keer toe met een tussentijd van 24 uur.

Gewoon even om op te starten. Daarna kunnen we behandelen met homeopathisch middelen, zoals MacSamuel Wervel S ® (spondylose) of MacSamuel Wervel H®(hernia, kanteling). Voor de kanteling van een wervel sturen wij de patiënt door naar een orthomanuele therapeut (Dr.

Aharon). OSTEOCHONDROSE Osteochondrose Dissecans (OCD) van het schoudergewricht zien we bij de jonge hond in de groei. We vinden bij onderzoek een pijnlijke schouder. De hond loopt flink kreupel. De diagnose is eenvoudig te stellen met een röntgenfoto. De behandeling bestaat uit een arthroscopische operatie met als nabehandeling ontstekingsremmers en eventueel een voedingssupplement (o.

 1. Cosequin® of 4CYTE®) TEENARTROSE Teenarthrose wordt regelmatig gevonden bij honden aan de voorpoten;
 2. Belangrijk hierbij is te bedenken, dat het opvallend weinig klachten veroorzaakt, meestal helemaal niet;

Dat betekent, dat bij onduidelijke kreupelheidsklachten de aanwezig teenarthrose heel vaak ten onrechte als oorzaak voor de kreupelheid wordt aangeduid. Echte klachten ten gevolge van teenarthrose kunnen zijn: stand aanpassen van de voet (om de aangetaste teen te ontlasten), poot optillen, verergering van de kreupelheid op harde ondergrond en in grint.

De diagnose is eenvoudig te stellen middels een röntgenfoto. Als er echt sprake is van klachten ten gevolge van teenarthrose moeten we kiezen voor de reguliere ontstekingsremmers of voor het homeopathische middel Ledum palustre D6.

In een enkel geval wordt wel geadviseerd om de aangetaste teen te amputeren. Dan moeten we natuurlijk wel heel zeker ervan zijn, dat de oorzaak van de kreupelheid ligt in de arthrotische teen!! Heeft u een kreupele hond: Bel naar kliniek Klaver4dieren in Dodewaard 0488-410040 voor een afspraak op woensdag bij dierenarts Atjo Westerhuis.

Hoe kun je zien dat een hond pijn heeft?

Grasaar operatie bij hond

Wat kost een rontgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

Welke pijnstiller kan ik aan mijn hond geven?

De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.

Hoe zie je of een hond HD heeft?

Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). ‘Dysplasie’ betekent ‘het abnormaal gevormd zijn’. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen. Het heupgewricht bestaat uit een ronde kop die in een kom draait.

See also:  Hond Met Koorts Wat Te Doen?

De kop en de kom van het gewricht zijn bekleed met elastisch kraakbeen en in de ruimte tussen de onderdelen zit gewrichtsvloeistof die ervoor zorgt dat de onderdelen soepel langs elkaar glijden. Het gewrichtskapsel is een stevig vlies dat om het hele gewricht heen zit en het gewricht bij elkaar houdt.

Een gewrichtsband en de bekkenspieren zorgen ervoor dat de kop goed stevig in de kom blijft zitten. Bij een pup zijn gewrichtsband en bekkenspieren nog niet voldoende ontwikkeld om alles op zijn plek te houden en zit de kop dus niet stevig vast in de kom.

 • Als er nu speling in het gewricht aanwezig is, kunnen er vervormingen ontstaan;
 • Het gewrichtskapsel wordt uitgerekt;
 • Het kraakbeen raakt beschadigd doordat de onderdelen van het gewricht op een verkeerde manier tegen elkaar aan stoten en langs elkaar draaien, en er ontstaan ontstekingen;

Hierdoor groeit de kom vaak niet diep genoeg uit. Vervolgens wordt de kop van het gewricht ook platter, waardoor alles nog minder goed op elkaar aansluit. Op de plek van de beschadigingen kunnen uitgroeisels van bot ontstaan. Op den duur wordt het gewrichtskapsel dikker en stijver zodat het gewricht minder beweeglijk wordt.

De aanleg om te veel speling in het heupgewricht te hebben is erfelijk bepaald, maar daarnaast spelen andere factoren een rol. Te veel en verkeerde beweging op jonge leeftijd, te snelle groei, overgewicht en verkeerde voeding zijn zaken die een negatieve invloed hebben op een goede ontwikkeling van de heup.

Bij jonge honden zijn de eerste klachten vaak te zien tussen vier en tien maanden oud. Ze kunnen kreupel lopen na inspanning, opvallend minder zin hebben in spelen dan andere honden, moeite hebben met opstaan en vaak gaan liggen of zitten. Soms zwaaien ze hun bekken heen en weer tijdens het lopen.

Ook kunnen ze bij het rennen afzetten met hun achterpoten tegelijk en naast elkaar alsof ze als een konijntje huppelen, in plaats van de benen één voor één en schuin achter elkaar te plaatsen. De achterpoten staan vaak dicht bij elkaar.

Bij oudere honden, ongeveer vanaf zes jaar oud, zijn moeilijk opstaan door stijfheid, niet ver willen wandelen en problemen met springen en traplopen de belangrijkste klachten. Vaak zijn de problemen het ergst als de hond net begint met bewegen, en nemen af als hij eenmaal op gang is.

Onderzoek naar heupdysplasie kan het beste gedaan worden door lichamelijk onderzoek door de dierenarts en door het beoordelen van röntgenfoto’s van de heupen. Dit kan vanaf een leeftijd van zestien weken.

Voor een goede analyse moet de hond onder narcose gebracht worden. Als u vermoedt dat uw hond heupdysplasie zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat hij klachten heeft of omdat het een ras is waarin HD relatief veel voorkomt, is het in elk geval raadzaam om foto’s te laten maken voor hij zes maanden oud is.

 1. Zo bent u er op tijd bij om een eventuele afwijking te laten behandelen;
 2. Er is een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie;
 3. Welke het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van uw hond;

Er is een aantal operatieve ingrepen mogelijk bij heupdysplasie. Deze kunnen de pijn verminderen maar de heupdysplasie wordt er niet echt door genezen. Houd er rekening mee dat er bij elke operatie risico’s op complicaties zijn. Ook kan de nazorg meerdere weken in beslag nemen, de hond moet revalideren.

 • Wilt u de hond laten opereren, spreek dan goed met uw dierenarts de voor- en nadelen, de kosten en de prognose door;
 • Bij ernstige heupdysplasie die in het eerste levensjaar wordt ontdekt, is het mogelijk om een heupoperatie te laten uitvoeren;

Daarbij wordt het bekken als het ware gekanteld, waardoor het heupgewricht beter aansluit. Dit kan alleen als er nog geen botveranderingen zijn. In ernstige gevallen kunnen de heupen worden vervangen door kunstheupen. Dit is een ingrijpende en kostbare operatie, maar kan goed helpen.

Bij oude honden kan het weghalen van een spier in de lies ervoor zorgen dat de heup net iets anders belast wordt waardoor pijn verminderd wordt. Soms wordt de heupkop verwijderd. Het been wordt dan door spieren op zijn plaats gehouden.

Dit wordt alleen gedaan als het gewricht erg is aangetast en de hond veel pijn heeft, en een andere oplossing niet mogelijk is. Deze methode is ongeschikt voor grote, zware honden. Behandeling met medicijnen is er vooral op gericht om pijn en ontstekingen te laten afnemen.

Niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) stillen de pijn en onderdrukken de ontstekingsreacties. Doordat de pijn minder wordt, zal de hond wat meer gaan bewegen en blijft het gewricht beter in conditie.

Producten met omega-3 vetzuren (visolie) en glucosamine/chondroïtine worden vaak voorgeschreven om te helpen bij de aanmaak van kraakbeen en het remmen van ontstekingen. De effectiviteit van de laatst genoemde combinatie is een punt van discussie. Massage en oefeningen kunnen helpen om het gewricht soepeler te maken en op de juiste manier spieren op te bouwen.

Als de spieren het gewricht beter ondersteunen, worden de botten minder belast. Adressen kunt u vinden via de Nederlandse Vereniging voor DierFysiotherapeuten. De behandeling van heupdysplasie kan veel geld kosten.

Als uw hond verzekerd is, kunt u wellicht een deel van de kosten vergoed krijgen. Houd er echter rekening mee dat lang niet elke zorgverzekering vergoeding geeft voor behandelingen tegen heupdysplasie. Sommigen vergoeden niets, anderen alleen de diagnose of ze stellen bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld aan het volwassen gewicht dat uw hond zal bereiken.

 • Lees de voorwaarden van de verschillende verzekeringen dus goed na;
 • U kunt zelf ook veel doen om heupdysplasie en het verergeren ervan bij uw hond te voorkomen;
 • Hiervoor is een aantal zaken van belang: Een juist gewicht Zorg ervoor dat uw hond geen overgewicht heeft;

Dit geldt overigens niet alleen bij HD maar voor vele andere afwijkingen (zoals bijvoorbeeld knie- of andere gewrichtsproblematiek). Iedere extra kilo weegt mee in de belasting van het gewricht en zorgt voor extra slijtage. Let hier dus goed op. Bij pups is dit heel belangrijk omdat de spieren dan nog gevormd moeten worden.

Maar ook bij oudere honden die wellicht al minder bewegen vanwege pijn aan hun heupen is het nodig om het gewicht goed in de gaten te houden. De juiste beweging Voor een hond met (aanleg tot) heupdysplasie is het extra belangrijk om de bekkenspieren goed te ontwikkelen.

Bewegen is dus heel goed, maar dit moet gedaan worden op een manier waarbij de spieren getraind maar de gewrichten ontzien worden. Rechtlijnige bewegingen zijn het beste, zoals lopen naast de fiets of zwemmen. Voorkom het lopen op zwaar terrein, zoals in zand.

Spelen met een bal kan de heupen snel overbelasten omdat de hond daarbij alle kanten op draait en vaak plotseling remt, wat het heupgewricht erg zwaar belast en voor draaiïngen in het gewricht zorgt. Dit kunt u beter niet doen.

Dit geldt ook voor het spelen met andere honden. Voor een pup is spelen met anderen natuurlijk goed voor de geestelijke ontwikkeling, maar houd dit kort en laat uw hond niet met te grote, zware en wilde honden spelen. Laat uw hond niet de trap op en af rennen, als het nodig is dat hij trappen loopt dan moet u dit rustig aanleren.

Rennen of spelen op een gladde ondergrond, zoals laminaat, is slecht voor de gewrichten. Voer de hoeveelheid beweging langzaam op zodat de hond conditie en spieren kan opbouwen. Kijk goed naar uw hond en stop op tijd.

Zorg er ook voor dat uw hond eerst rustig kan warmlopen voor u inspannende dingen gaat doen en laat hem na afloop niet ineens snel afkoelen. Voeding Let er op dat u een goede kwaliteit voeding gebruikt. Uw dierenarts kan u daar advies in geven. Het is essentieel dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig zijn.

De aanleg voor heupdysplasie is deels een erfelijke aandoening. Het komt bij sommige rassen veel vaker voor dan bij andere en wordt vooral gezien bij grote en middelgrote rassen en kruisingen hiervan. Daarom is het belangrijk dat u al bij de aanschaf van een hond rekening houdt met de mogelijkheid dat uw pup HD kan krijgen.

Goede, erkende fokkers zullen niet fokken met ouderhonden die HD hebben of waar HD in de voorouders nadrukkelijk aanwezig is. Vraag altijd om tests waaruit blijkt dat de ouders van uw pup vrij zijn van HD. U kunt dit niet zelf aan de hond zien, ook een hond die prima lijkt te lopen kan HD hebben maar er, wellicht onder invloed van medicijnen, niet veel last van hebben.

Helaas worden niet alle pups door verstandige fokkers gefokt. Koopt u een hond via het internet of uit een tussenhandel of dierenwinkel, dan heeft u meestal geen enkele garantie over het wel of niet aanwezig zijn van HD-gevoeligheid.

Afgezien van de ellende voor de hond, kunt u zich daarmee ook een enorme kostenpost op de hals halen. Wilt u een pup van een HD-gevoelig ras aanschaffen, let hier dan extra op! Heeft u een bepaald ras op het oog, vraag dan bij de rasvereniging na of HD veel voorkomt en zoek via hen een goede fokker.

Hoe herken je patella luxatie?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Blog menu 19 april 2021 Hoe Lang Duurt Genezing Gekneusde Poot Hond Een hond met een te losse knieschijf loopt risico dat de knieschijf vroeg of laat uit zijn groeve schiet. Dit noemen we een patella luxatie. De voornaamste klacht is manken of af en toe door de knieën gaan. Bij luxatie aan 1 knie zie je vaak een typisch soort ‘hinken’ met 1 achterpootje in de lucht. Over het algemeen is de aandoening zeer goed te behandelen. Welke behandeling men kiest, hangt af van de oorzaak en gradatie van de luxatie.