Hoe Lang Duurt Puberteit Hond?

Hoe Lang Duurt Puberteit Hond
Je kunt het gewoon voorspellen… Je hond gedroeg zich tot voor kort als een engeltje en ineens gedraagt hij zich alsof hij van de basiscommando‟s zelfs nog nooit gehoord heeft. Wat is er gebeurd? Waarom neemt mijn hond me in de maling? Dat doet hij niet.

 1. Hij zit in die meest gevreesde fase… de puberteit;
 2. Bij een intacte reu piekt de testosteronproductie in deze periode;
 3. Deze kan wel driemaal de concentratie bereiken als die van een volwassen reu en sommige honden hebben het hier echt heel moeilijk mee;

Maar de puberteit draait niet alleen om testosteron, noch om sexhormonen. Als dat zo was, zou een gecastreerde hond ervoor gespaard blijven. En dat is niet zo. Alle sociale dieren gaan door de puberteit heen. Dit wordt ook vereist door de natuur. Sociale zoogdieren komen over het algemeen hulpeloos en totaal afhankelijk ter wereld.

Als ze volwassen zijn, wordt echter van ze verlangd dat ze volledig onafhankelijk zijn en de volgende generatie kunnen grootbrengen. Tussen die twee momenten moet er dus veel gegroeid, ontwikkeld en geleerd worden.

De puberteit is de fase waarin de natuur vereist dat ze leren zelf beslissingen te nemen op basis van hun eigen inzichten. “Omdat ik het zeg” is niet goed genoeg meer. Ze worden er biologisch toe gedreven om zich van hun ouders los te maken en dingen op hun eigen manier te doen.

Het is geen rebellie. Het is de natuur. Nu kun je wel zeggen “Maar honden worden niet onafhankelijk. Ik wil niet dat mijn hond zelf beslissingen neemt!” Onzin – natuurlijk wil je dat wel. Denk er eens aan hoe het was toen je pupje 8 weken oud was.

Denk eraan hoeveel tijd je kwijt was, terwijl je ieder aspect van zijn leventje regelde. Vergelijk dit eens met een oudere hond die het allemaal al eens gezien en gedaan heeft. Die hond verdient misschien geen salaris, maar hij kent zijn wereldje binnenste buiten en is veel betrouwbaarder, voorspelbaarder en volwassen.

Nou, om dat punt te bereiken moet je door de puberteit heen :-). Hoe je ermee omgaat? Zorg ervoor dat ze alle kans krijgen om de juiste keuze te maken en zorg ervoor dat die juiste keuze heel, heel erg belonend is.

Werk flink aan het leggen van dit fundament, namelijk dat de basisoefeningen “het allerbeste zijn dat je als hond kan overkomen”. Naast deze biologische noodzaak, ondergaan de hersenen van de puppy een ongelooflijke fysieke verandering. Zenuwvezel voor zenuwvezel ontwikkelen deze zich tot een doelgerichte denkmachine.   Daarom kunnen pubers het ene moment nadenken en het volgende moment… niet. Sterker nog, de prikkels die door de (bewust denkende) hersenschors zouden moeten gaan, worden direct omgeleid via het limbisch systeem, dat primaire reacties en emoties bestuurt. Hierdoor krijg je totaal overtrokken reacties. Dit zie je ook bij mensenpubers: “Zet jij de vuilnis even buiten?” “Je haat me! Dat zou je me nooit vragen als je me ook maar een beetje begreep! Je luistert nooit naar me! Ik haat je en ik wil je nooit meer zien!” Als je later vraagt waarom de puber zo reageerde, zegt hij “Ik weet het niet”.

In de tijd ertussenin is het brein echter bepaald geen efficiënte denkmachine – en al helemaal niet tijdens de puberteit. En hij weet het ook echt niet. Hij had op dat moment geen controle over die emoties, maar een kleine kortsluiting in de hersenen.

De puberteit begint bij honden rond 6-7 maanden. Officieel duurt hij tot de hond volwassen is, ergens tussen 3 en 4 jaar. Maar de absoluut ergste fase – de periode waarin hun hersentjes wel heel weinig aankunnen – is meestal na de eerste 2 tot 3 maanden wel voorbij.

 • Kort op een rijtje: 7-10 maanden, vroege puberteit;
 • Dit is de moeilijkste periode van de puberteit;
 • Mini-hersentjes;
 • Als niet gecastreerd, hoge concentraties hormonen;
 • De wittebroodsweken van de puppytijd zijn voorbij! Dit is vaak ook de tijd wanneer problemen met het temperament boven komen drijven;

Sommige honden worden erg reactief in deze periode en binnen een roedel kunnen onderlinge problemen ontstaan. 11 maanden-3 jaar, puberteit. Veel veranderingen tijdens deze lange periode. De hond vormt zich van een emotioneel, onderontwikkeld, 12-jarig jochie via een slungelige puber tot een jong volwassene.

 • De „mini-hersen‟-momenten worden langzaam minder;
 • Maar met de fysieke volwassenheid komt ook de sociale volwassenheid en soms zijn er „problemen‟ die vaak samenhangen met groeispurten;
 • Agressie komt vaak vroeg in deze fase voor het eerst bovendrijven, grofweg tussen 12-18 maanden;

3 jaar en ouder, volwassenheid. De hormoonconcentraties trekken bij. De hond groeit niet meer. Honden zijn ergens tussen 3 en 4 jaar fysiek volwassen. Sommigen worden mentaal nooit volwassen ;-). Anderen worden rustiger en evenwichtiger in deze periode. De snelheid van het volwassen worden verschilt sterk van ras tot ras.

Samenvattend, de puberteit bij honden is rond 7 tot 10 maanden op zijn ergst, waarna deze gestaag verbetert en overgaat als de hond tussen 3 tot 4 jaar volwassen wordt. In grote lijnen is de “verbeteringscurve” vrij lineair – als hij 2 jaar is, is de hond anders dan met 18 maanden – maar van dag tot dag bekeken is er geen pijl op te trekken.

Je hond heeft vandaag misschien hersenen. Maar misschien ook niet. Op de dagen dat zijn hersenen gevlogen lijken, vat het dan niet persoonlijk op. Hij is niet koppig. Hij kan echt niet nadenken. Maak alles dus heel simpel en eenvoudig voor hem. Bij een mensenpuber zijn dat de momenten waarop je een geschreven lijstje meegeeft in plaats van een mondeling verzoek.

Of neem een dagje vrij en geef je hond een kans om informatie te verwerken en, misschien, een eh… helder moment te beleven. Oorspronkelijke titel: Canine Adolescence (copyright: Melissa Alexander) www. clickersolutions.

com http://www. reinventing-melissa. com Met toestemming vertaald door: Sandra Hurkmans, http://www. doghouserock. nl.

Wat doet hond in puberteit?

Gedrag van een hond in de hondenpuberteit – Een puber is met zichzelf en geuren bezig en niet met de baas. Een puberende hond neemt meer afstand met wandelen, rekt meer of loopt weg. Een puberende hond kan ook onder meer last krijgen van bak- of prooi-nijd, opspringen en sloopgedrag.

 • (Weer) trekken aan de lijn
 • Uitvallen naar andere honden
 • Opspringen, poten in je gezicht
 • Onzindelijkheid
 • Weglopen
 • Sloopgedrag
 • Niet meer alleen willen zijn
 • Niet luisteren
 • Blijven kwispelen ook als je boos bent

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

 1. Dat is in ieder geval een mooi gegeven;
 2. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen;
 3. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden;

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Hoe lang pubert een kleine hond?

Je pup wordt volwassen – Wanneer je pup klein is zul je soms wensen dat  hij snel groter wordt. Maar de puppytijd is voorbij voordat je het weet!  Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen.

Hoe lang is een hond hitsig?

O estrus (bronsttijd) –

Tijdens de vruchtbare periode van de oestrus zal het vrouwtje zich niet meer afwijzend gedragen. Ze heeft plotseling interesse in de versierpogingen van het reutje en staat ervoor open. Een duidelijk teken dat het nu „gevaarlijk” wordt. Het teefje is nu vruchtbaar en kan gedekt worden. Als een mannetje tijdens deze fase in de buurt komt, blijft ze vrijwillig staan en doet ze haar staart aan de kant.

 • Deze fase duurt gemiddeld ook negen dagen en tijdens deze fase is het vrouwtje hitsig;
 • In deze periode vindt de eisprong plaats;
 • De vulva is minder gezwollen, de bloederige afscheiding wordt wateriger en soms slijmeriger;

Als de hond in deze periode gedekt wordt, is de kans op bevruchting groot.

 • .

  Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

  Hoe Lang Duurt Puberteit Hond Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

  In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag.

  Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

  Wat te doen met een overactieve hond?

  Belang van inspanning voor hyperactieve honden – Honden hebben vele verschillende karaktertrekken, energie niveaus en behoeftes, maar alle honden hebben zowel mentale en als fysieke activiteiten/uitdagingen nodig, hoewel dit dus per hond verschilt.

  Hyperactieve honden hebben meer activatie en stimulatie nodig dan rustige honden. Het mentaal en fysiek uitputten van hyperactieve honden is belangrijk. Een hond die onvoldoende geactiveerd wordt zal nooit gaan liggen chillen.

  Zelfs het aanleren van de ‘uit-knop’ zal lastig worden bij hyperactieve honden die hun energie niet kwijt kunnen. Jij bent als hondeneigenaar verantwoordelijk voor jouw hond en moet ervoor zorgen dat hij dagelijks voldoende mentale en fysieke training krijgt.

  Jij kiest zelf hoe je daar invulling aan geeft, en of dat voor jou betekent dat je een hondenuitlaatservice gebruikt, of dat je met je hond naar een actieve trainingscursus gaat, of dat je zelf met hem gaat (hard)lopen, jouw hond vertrouwt erop dat jij ervoor zorgt dat hij zijn mentale en fysieke energie kwijt kan.

  Houd in je achterhoofd dat een hyperactieve hond minimale fysiek en mentale basisbehoeften. Als hij zijn energie niet kwijt kan dan zal hij nooit echt leren kalmeren. Denk bijvoorbeeld ook aan deze spelletjes die je kunt doen: trekspel, apporteren, wandelen, met een bal gooien en nog veel meer.

  Hoe krijg je een rustige hond?

  Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.

  Hoe rijgedrag hond afleren?

  Zelf het rijgedrag van uw hond afleren – Het is zeker een poging waard om zelf te proberen uw hond het rijgedrag af te leren. De beproefde manier daarvoor is hetzelfde als bij het aan- en afleren van andere gedragingen: beloon uw hond voor het gewenste gedrag.

  Dat kan met een snack, maar ook met positieve aandacht. Let wel op dat u de beloning niet te vroeg geeft. Doet u dit meteen nadat uw hond gestopt is met rijden, dan kan uw hond denken dat hij juist beloond wordt voor het bestijgen.

  Beloon uw hond wanneer het hem of haar lukt om zich in te houden om opnieuw te bestijgen. Lukt het niet om zelf het rijgedrag bij uw hond af te leren? Dan kunt u advies inwinnen bij een dierenarts. Deze zal u mogelijk adviseren om met uw hond deel te nemen aan een specifieke training waarbij speciale aandacht wordt besteed aan het afleren van rijgedrag.

  Waarom wil mijn hond op mij rijden?

  Bestijgen. Waarom?   – Bestijgen/berijden, zonder dat er sprake is van voortplanting, is een veel voorkomend fenomeen onder honden. Er zijn honden die op knuffels of dekentjes rijden, er zijn honden die de benen van mensen bestijgen en het komt ook veel voor tussen honden onderling.

  • Al met al is het gedrag wat voor hondeneigenaren vaak als “gênant” wordt ervaren;
  • Waarom doen honden dit? Zoals bij alle verschijnselen rondom honden, zijn er ook over bestijgen vele uiteenlopende meningen en theorieën;

  Er zijn mensen die beweren dat het bestijgen onderdeel is van spel, anderen beweren dat het te maken heeft met dominantie. Uiteraard koppelen veel mensen het bestijgen aan voortplanting en seksueel getint gedrag. Net zoals bij kwispelen of blaffen, wat vele uiteenlopende betekenissen kan hebben, kan ook de verklaring voor bestijging per hond en per situatie verschillend zijn.

  Hieronder worden een aantal verklaringen behandeld. Opwinding of ongerustheid In alle gevallen is er tijdens het bestijgen sprake van een emotionele reactie, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst, verlangen of frustratie.

  Bij deze reacties speelt ook stress of opwinding een rol (niet per se seksuele opwinding, maar ook opwinding in het algemeen). Onderzoek toonde aan dat bestijging aanzienlijk vaker voorkomt bij druk spelende honden. Dit kan heel goed te maken hebben met de opwinding die veroorzaakt wordt door het spelen.

  • Die opwinding wordt vervolgens door de hond geuit via het bestijgen en rijden;
  • Er kan zo veel (sociale) opwinding in het lichaam van de hond opbouwen, dat de hond een gedeelte van de opgedane opwinding omzet in seksueel gedrag wat compleet uit z’n verband is geraakt;

  Met de seksuele drang tot voorplanting heeft het dan vrij weinig te maken. Opwinding vindt niet alleen plaats tijdens spelen. Een hond kan ook opgewonden, ongerust of gestrest raken bij binnenkomst van bezoek, of wanneer er een onbekende hond in het huis van een een hond verblijft, of wanneer hij signalen waarneemt die aangeven dat hij gaat wandelen.

  Allemaal situaties waarbij de hond uit opwinding of stress kan gaan bestijgen/rijden. In de meeste van deze gevallen is het bestijgen een vorm van overspronggedrag, ook wel conflictgedrag genoemd. Dit niet logisch lijkende (misplaatste) gedrag wordt ingezet wanneer twee gedragssystemen met elkaar botsen.

  Bijvoorbeeld: een hond die buiten bij het zien van een onbekende hond zowel wil toenaderen als vluchten en vervolgens heel druk begint te graven. Het graven kan in zo’n geval gezien worden als overspronggedrag. Dominantie* Veel hondenliefhebbers zien bestijgen als een teken van dominantie en het uitoefenen van controle.

  1. Wat is dominantie precies en waar past bestijgen in dat plaatje? Volgens de biologische wetenschap en veterinaire gedragskunde is dominantie geen karaktereigenschap , maar wordt het als term gehanteerd bij het voorspellen van interacties tussen twee individuen die een sociale relatie met elkaar hebben;

  Een individu kan als dominant omschreven worden wanneer er duidelijk sprake is van een vaststaand patroon waarbij verschillende situaties steeds voordelig uitpakken voor hetzelfde individu. Denk hierbij aan toegang tot belangrijke bronnen als voedsel, een geprefereerde rustplaats of voortplantingspartner.

  Het consequent ‘winnende’ individu is in dat geval dominant te noemen ten opzichte van het andere individu. Wanneer deze status is vastgesteld, stelt het andere individu zich zodanig op (onderdanig, toegevend) dat het dominante individu iedere keer zijn voordeel behaald.

  Hiermee wordt eventuele escalatie (agressie, vechten) voorkomen. Dominantie dient binnen de gedragsleer dus vooral als een model waarmee vrede bewaard wordt tussen individuen. Ook is het iets wat een vaststaande relatie omschrijft. Bij onderzoeken naar interacties tussen honden is het tot op heden nog niet gelukt om het bestijgen te linken aan dominantie.

  1. Je zou dan namelijk verwachten dat de hond die bestijgt een dominante status heeft of verkrijgt en daarmee dan dus ook z’n voordeel behaald in andere situaties met onderdanig gedrag van de tegenpartij als gevolg;

  Dit bleek niet te bewijzen. Honden die zich ‘onderdanig’ gedroegen (verlaagd benaderen, bek likken), bestegen zelf ook regelmatig de honden waarbij ze dit gedrag toonden. Een hond is dus zeer waarschijnlijk niet bezig met het behalen van een dominante status wanneer deze andere honden, mensen of objecten bestijgt.

  • Sociale provocatie Het bestijgen zou ook gezien kunnen worden als een vorm van sociaal contact en het onderzoeken van een sociale band;
  • Honden kunnen bestijgen om aandacht af te dwingen, of om een reactie uit te lokken (aangeleerd gedrag);

  Soms lijkt het op een soort ‘pesten en testen’ waarbij een hond aandacht/reacties probeert uit te lokken en meteen test hoe ver hij kan gaan. Niet elke hond is hier van gediend. De meeste honden ervaren het niet als prettig wanneer zij bestegen worden. Hormonaal Bestijgen komt voor bij zowel pups als volwassen honden, bij zowel reutjes als teefjes en bij zowel gecastreerde (of gesterriliseerde) als ongecastreerde (intacte) honden.

  Wanneer teefjes loops zijn is er wel een grotere drang voor reutjes om teefjes te bestijgen en loopse teefjes laten ook uitnodigend gedrag zien waarbij zij zich ‘aanbieden’. Hormonen spelen vooral een rol wanneer het bestijgen van seksulee aard is.

  De hormonen stimuleren voortplantingsdrang met bestijgen als gevolg. Vaak gaat dit gepaard met het likken aan elkaars geslachtsdelen en soms gaan reutjes er zelfs een beetje van klappertanden. Onderzoek heeft aangetoond dat de drang voor reutjes om te bestijgen iets lijkt af te nemen nadat castratie heeft plaatsgevonden.

  Castratie zorgt er echter over het algemeen niet voor dat het gedrag compleet wordt uitgedoofd. Er gaat dus meer achter bestijgen schuil dan alleen invloed van hormonen. Aangeleerd gedrag Hoewel er ook een instinctieve factor mee kan spelen bij, met name, seksuele drang om te bestijgen (voortplanting), vallen de meeste gevallen van bestijging onder aangeleerd gedrag.

  We dienen dus rekening te houden met een motiverende factor. De hond haalt er iets prettigs uit voor zichzelf en wordt er dus voor beloond, wat als gevolg heeft dat hij het gedrag gaat herhalen. Aandacht/de reactie die er op volgt (ook voor aandacht van mensen geldt dat elke vorm van reageren gezien kan worden als aandacht, zelfs als het negatief bedoeld is) kan een motiverende factor zijn, maar het kan ook zijn dat de hond het bestijgen lichamelijk als prettig ervaart.

  1. De hond leert dan om op een voor hem prettige manier een overschot aan opwinding/stress/energie kwijt te raken;
  2. Het bestijgen kan in sommige gevallen (vaak wanneer er sprake is van stress) zelfs onderdeel worden van obsessief-compulsief gedrag, waarbij het gedrag overmatig uitgevoerd wordt;

  In dat geval doe je er goed aan om een professionele, gediplomeerde gedragstherapeut in te schakelen. Conclusie Er kunnen diverse redenen zijn waarom je hond bestijgt/rijdt. Wanneer je er achter probeert te komen waarom jouw hond dit gedrag vertoont, kan het helpen om bijvoorbeeld notities bij te houden over wat er vooraf gaat aan het bestijgen (een soort dagboekje) en wat er daarna gebeurt.

  Dit zou kunnen helpen in het vinden van een verklaring die past bij jouw hond. Vervolgens kun je beslissen of het iets is wat je moet voorkomen, managen of dat het volkomen onschadelijk is. Let vooral goed op eventuele stress-signalen (bij zowel de hond die bestijgt, als de eventuele hond die bestegen wordt!).

  Wanneer er sprake is van stress-signalen waar niet gepast op wordt gereageerd (met afstand nemen, terugtrekken), dan doe je er verstandig aan om je hond op een vriendelijke manier uit de situatie te begeleiden. Het gedrag kan ook omgebogen worden, door de hond te motiveren om ander gedrag te tonen of door de hond iets anders aan te bieden om te doen.

  Verder is het goed om te realiseren dat het een zeer bekend fenomeen is onder honden. Je hoeft je er als eigenaar dus absoluut niet voor te schamen. Het is onderdeel van veelvoorkomend hondengedrag. * Meer lezen over dominantie bij honden? Klik hier.

  Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, mei 2015. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

  Waarom rijdt een hond tegen je been?

  Wat doet mijn hond nu!? Beschaamd met rode wangen hoor ik het haar nog zeggen. Bij mijn binnenkomst rent de hond naar zijn teddybeer en begint te rijen. Ze verontschuldigde zich en zei: we laten hem snel castreren want dit kan echt niet langer zo doorgaan. Het bestijgen van teddyberen, ander honden, kussen of zelf je been heeft negen van de tien keer niets te maken met seksuele driften.

  Maar het heeft te maken met spanning die hoog oploopt bij de hond. Overprikkeling of zich oncomfortabel voelen. De hond gaat dan opzoek naar een manier om zichzelf te kalmeren. Ja je leest het goed, de hond kalmeert zich zelf.

  Wanneer de hond zich niet prettig voelt en even niet meer weet wat hij met al de opgebouwde spanning moet doen, zal deze opzoek gaan naar een manier om te kalmeren en weer rust te vinden. Het rijden voelt goed! Een voorbeeld: Jonge honden zijn druk aan het spelen.

  Spanning in het spel loopt snel hoog op bij jonge honden. Één van de honden raakt overprikkeld en begint te rijden op de andere hond. Of De deurbel gaat. De hond raakt gespannen, wie komt daar en wat gaat er gebeuren.

  Spanning loopt heel snel op en je hond spring achterop de andere hond in huis. Of Je hebt druk spelende kinderen op bezoek gehad. Er is veel gerent en luide geluiden. In de avond als iedereen op de bank zit begint de hond zijn kussen ineens te bestijgen. Hij moet de spanning van die dag kwijt voor hij rustig kan gaan slapen.

  • Wanneer je ziet dat je hond dit doet kap het dan niet zomaar af en word zeker niet boos;
  • De kans is dan groot dat de hond het gedrag alleen maar gaat herhalen;
  • Het is immers een teken dat spanning in het lijf is opgebouwd wat niet prettig voelt;

  Bied rustig en kalm een alternatief aan. Kauwen bijvoorbeeld. Dit kalmeert ook. Of neem je hond rustig bij je en geef een ontspannende massage. Bedenk je dan eens wat er van te voren gebeurt is. Kun je bijvoorbeeld het spel tussen de honden de volgende keer eerder rustig afbreken? Kun je gaan oefenen met het binnenkomen van bezoek? En hoe kan je de situatie met spelende kids managen zodat de hond zich veilig en goed voelt? Niet alleen reuen maar ook teven kunnen dit gedrag laten zien.

  Mijn hond Nova deed het laatst. Als de poetshulp komt dan is ze extreem blij. Ze neemt koekjes mee! Maar als de stofzuiger komt vind ze dat iets minder leuk. En tijdens onze wandeling waren we een uitvallende hond tegen gekomen.

  Thuis wilde James ook nog eens spelen en dat was het moment dat ze hem besteeg. Ik zag het gebeuren omdat ik James weg wilde halen bij haar zodat ze kon rusten. Ze voelde zich onbehaaglijk en moest die spanning kwijt. Een kauwbot en James even weg uit de ruimte deed de truc.

  Het is ook absoluut geen dominant gedrag. Je hond is op dat moment niet bezig met de andere hond te overheersen of de baas over jou te worden. Dit zijn fabeltjes. Je hond is bezig om zich beter te voelen. Het is een copingsmeganisme.

  Net als dat sommige honden bijvoorbeeld in de tuin een gat moeten graven als ze spanning ervaren. Castreren heeft dus ook geen zin en lost ook zeker de oorzaak niet op. Laat je dus niet foppen door mensen die zeggen dat dit werkt. Je hond ervaart onrust van binnen en daar zou je mee aan de slag moeten.

  Wat gebeurde er? En wat kan ik er aan doen om mijn hond te helpen? Heeft jouw hond last van spanning die oploopt en weet je niet zo goed hoe je hier mee om moet gaan of waar het nou vandaan komt? Ik help je graag met het zoeken naar een gepaste oplossing die bij jouw hond past.

  Bron: Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lightttown Dogs www. lighttowndogs. nl.

  Hoe krijg ik mijn puppy rustig?

  Testen – Hoe test je dus wat er echt aan de hand is. Dat is eigenlijk heel simpel, door één tot twee weken rustiger aan te doen met je hond. Heb je meerdere honden in huis, voorkom dan dat ze de hele dag kunnen spelen. Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt.

  • En verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen;
  • Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing;
  • Wordt het erger, dan had je hond misschien juist meer stimulatie nodig en mag je de komende twee weken juist meer met hem op avontuur;

  Zorg dan juist dat hij zijn ei kwijt kan door bijvoorbeeld in losloopgebieden met hem te wandelen , te trainen en leuke spelletjes met hem te doen. Let wel op dat bij pups een dol uurtje heel normaal is omdat ze zelf niet op tijd rust nemen. Voordat je je hele ritme om gaat gooien kun je eerst testen wat er gebeurt als je hem alleen op dat moment helpt om zijn rust te pakken door hem dan bijvoorbeeld mee te nemen naar zijn bench. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

  Hoe lang duurt opvoeding hond?

  Het opvoeden van een pup is superleuk maar kan ook behoorlijk intensief zijn. Veel puppybaasjes komen voor uitdagingen te staan. Niet omdat ze zij het nou zo slecht doen of omdat hun pup zo’n afwijkend gedrag vertoont maar ‘gewoon’ omdat het opvoeden van een pup best een uitdaging kan zijn.

  Een goede voorbereiding en realistische verwachtingen over het opvoeden van een puppy kunnen jou helpen om de beste start te maken met jouw puppy en er zoveel mogelijk van te kunnen genieten. Ik ga je daar in deze blog mee helpen door je alvast te vertellen over hoe lang het duurt om je puppy op te voeden.

  Lees je mee? Het opvoeden van je puppy kost tijd, veel tijd. Geen 8 of 10 weken, zoals de duur van een gemiddelde puppycursus misschien doet vermoeden. Het duurt maar liefst zo’n 2,5 jaar voordat hij volwassen is geworden en zijn gedrag stabiel en voorspelbaar is.

  Je pup ontwikkelt zich, zeker in het begin, razendsnel. Net als je denkt dat je het ene puppyprobleem onder controle hebt, verzinnen ze weer iets anders… Het opvoeden en trainen van je puppy gaat met ups en downs , dat is normaal.

  Net als je denkt dat je puppy alles heeft begrepen, komt er weer een groeispurt of andere ontwikkelingssprong waardoor het lijkt alsof je terug bent bij af…. Het hoort er allemaal bij… Al je weet door welke fases je puppy heen gaat vanaf zijn geboorte onderweg naar volwassenheid kun je zijn gedrag beter begrijpen en hem ook beter begeleiden in deze fases.

  Waarom is mijn pup zo rustig?

  Probleemgedrag hond: veel mensen denken dan aan overdadig blaffen, uitvallen, staartjagen, niet luisteren, trekken, slopen, in de lijn hangen …. in ieder geval gedrag waarbij een hond overduidelijk iets “doet”. Van een hond die in de hoek van de kamer / in zijn mand ligt of niet beweegt tijdens een behandeling door de trimmer, zal niet gauw iemand denken dat de hond probleemgedrag vertoont.

  • Toch kan dat wel degelijk het geval zijn;
  • De meeste mensen kennen het verschijnsel waarschijnlijk wel dat een hond lusteloos is als hij ziek is of na een operatie: de hond is amper tot beweging te motiveren, reageert op weinig tot niets en eet slecht;

  Wat veel mensen niet weten is dat een hond dergelijk gedrag ook kan vertonen als de hond mentaal niet lekker in zijn vel zit. Depressie komt bijvoorbeeld ook bij honden voor! Gezien vanuit het perspectief van de hond kan “rustig” gedrag in bepaalde gevallen dus wel degelijk probleemgedrag worden genoemd. “Gedragingen” die de hond kan vertonen (1 of meer):

  • is apathisch/emotieloos
  • is teruggetrokken (mentaal maar kan ook fysiek)
  • doet niet veel meer uit zichzelf
  • straalt geen levenslust uit, is lusteloos/futloos
  • afwezige blik in de ogen
  • reageert niet of amper (vertraagd) op externe triggers (bijv. iemands stem, harde geluiden, aanraking)
  • wil niet (meer) aangehaald worden of is juist extra aanhankelijk
  • vermijdt (veelvuldig) oogcontact
  • reageert alsof hij op automatische piloot staat
  • laat weinig signalen zien die een “normale” hond dagelijks laat zien. Kwispelt niet meer of is alles behalve enthousiast
  • Het lichaam is “stil” – bewegingsloos op een niet relaxte wijze – ik zou het omschrijven als een poging om onzichtbaar te zijn (niet te verwarren met verstarren zoals in een situatie dat een hond in vecht/vlucht modus komt)
  • Minder trek in eten => gewichtsverlies
  • Geen interesse (meer) in zaken /spelletjes die hij eerst wel leuk vond
  • Meer slapen
  • Verandering van persoonlijkheid
  • Janken

  Op een bepaald moment zal een hond vaak wel bewegen en of reageren, alleen de manier waarop de hond dat doet is geremd, langzaam en voorzichtig: alsof hij bang is iets verkeerd te doen of alsof hij er geen zin in heeft. Vertoond een hond langdurig dit gedrag, dan kunnen er ook fysieke symptomen ontstaan. Want honden die in een dergelijke geestelijk staat zijn, voelen zich verre van gelukkig en hebben stress(*). En net als bij mensen, kan stress op korte en lange termijn fysieke gevolgen hebben. Mogelijke redenen hiervoor zijn:

  • Er wordt gedacht dat probleem gedrag een “actief” gebeuren is (bijv. uitvallen aan de lijn)
  • Probleemgedrag wordt gezien vanuit het perspectief van de mens: welke invloed heeft het gedrag op ons?
  • Er wordt niet gekeken vanuit het perspectief van de hond: hoe wordt een situatie of handeling door de hond ervaren? Het beschreven gedrag is een uiting van een probleem dat de hond heeft.
  • Onvoldoende kennis van de lichaamstaal van de (eigen) hond: het verschil kunnen zien tussen een rustige, relaxte hond en een hond die zich rustig gedraagt maar alles behalve relaxed is.

  Mogelijke oorzaken Hoewel elke hond anders reageert op gebeurtenissen kan bijvoorbeeld een traumatische ervaring de oorzaak zijn (ongeluk, mishandeling, aangevallen door een hond , inbraak in huis etc. Verlies van een familielid (mens of hond door overlijden of vertrek) of verhuizing kan flinke impact hebben op een hond. Ook een hond die geen enkele invloed heeft op zijn leven, geen enkele keus heeft of zich dood verveeld kan vervallen tot lusteloosheid en apathie.

  • Van bijvoorbeeld een tijdelijke huiduitslag, haaruitval & diarree tot aandoeningen aan het immuun- of verteringsstelsel en andere ziektes;
  • Helaas wordt dit gedrag vaak niet als probleemgedrag herkent;
  • En zelfs een hond die (te)veel activiteiten heeft, kan t;

  overactiviteit, van uitputting dit soort gedrag gaan vertonen. Kortdurend versus langdurend Niet alle honden die dit gedrag vertonen doen dit de hele dag maar wel in specifieke situaties. Een behandeling bij de trimmer of dierenarts, die voor de hond zodanig spannend is en waar de hond niet kan weglopen (hij wordt bijvoorbeeld op tafel vastgehouden), kan dit gedrag tijdens de behandeling en eventueel een periode erna, veroorzaken.

  Komen dit soort situaties vaak voor dan kan dit gedrag dagelijkse kost worden. Het sluipt er dan langzaam in en wordt moeilijker herkenbaar. Of het gedrag kortstondig is of langdurig, in beide gevallen moet de situatie veranderen in het belang van de hond: als een bepaalde behandeling, zoals de trimmer, de hond mentaal totaal overrompeld, moet die behandeling gestopt worden.

  Of de behandeling moet uitgevoerd worden op een manier die de hond wel aan kan. Vertoont de hond dit gedrag veelvuldig of continue, dan moet er breder gekeken worden naar een mogelijke oorzaak. Probleemgedrag versus fysieke oorzaken Zoals ik al aangaf, kan een hond flink die ziek is ook dit soort gedrag vertonen.

  • Houdt hier dus rekening mee;
  • Het kan nodig zijn om een dierenarts te raadplegen;
  • Ga wel na (voor zover mogelijk) of de fysieke verschijnselen er eerst waren of dat het gedrag mogelijk al speelde voordat hij ziek werd: het kan namelijk zijn dat de fysieke klachten een gevolg zijn van de stress(*);

  Heeft elke rustige hond nu een probleem? Natuurlijk heeft niet elke hond die rustig gedrag vertoont een probleem. Gelukkig niet ! Maar mocht u een aantal genoemde gedragingen herkennen in uw hond en wilt u er zeker van zijn, neem dan gerust contact op met KynoCoach.

  • ©KynoCoach Haarlem (*)Stress betekent dat het lichaam in een vecht/vlucht status komt – in een staat van alertheid;
  • De werking van o;
  • het immuunsysteem en spijsverteringsstelsel wordt dan op een laag pitje gezet omdat het lichaam zich klaar maakt om te vechten of te vluchten : lichaamssystemen die op dat moment niet kunnen bijdragen aan vechten/vluchten zijn dan “nutteloos”;

  Een dier met veelvuldige of langdurige stress wordt bevattelijker voor ziektes en het lichaam herstelt slechter. Voor meer informatie over stress: • Stress: als het glas van je hond te vol raakt (Sheila Harper/Hondenleven 2010) • Stress bij honden (Martina Nagel & Clarissa von Reinhardt) • Why Zebra’s don’t get Ulcers  (Robert Sapolsky).

  Hoe lang moet een puppy wennen?

  De eerste dagen is het normaal dat je hond wat van slag is. Het verschilt per dier hoe lang hij nodig heeft om zich helemaal thuis te voelen: de ene pup heeft dit al na een week, terwijl de andere een maand nodig heeft. Geef hem de tijd en win stap voor stap zijn vertrouwen.