Hoe Lang Is Een Hond Een Pup?
Mary Taylor
- 0
- 51
Mensen zoeken ook naar Dobermann 63 – 68 cm Dwergkeeshond 20 cm Golden retriever 56 – 61 cm.
Hoelang is mijn hond puppy?
Wanneer wordt een puppy een volwassen hond? – De leeftijd waarop uw puppy een volwassen hond wordt, hangt af van het ras en de grootte. Alle hondenrassen zijn onderverdeeld in vijf grootten: zeer kleine rassen, kleine rassen, middelgrote rassen, grote rassen en zeer grote rassen. Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd:
- Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden
- Kleine rassen (5 – 10 kg): 10 maanden
- Middelgrote rassen (11 – 25 kg): 12 maanden
- Grote rassen (26 – 44 kg): 15 maanden
- Zeer grote rassen (45 kg en meer): 18 tot 24 maanden
De verschillende classificaties om te bepalen wanneer uw puppy een volwassen hond is, hangen samen met de lengte van de groeifase voor rassen van verschillende groottes. Bij honden van grote rassen en zeer grote rassen duurt het veel langer voordat ze volledig volgroeid zijn dan bij kleinere honden, hoewel ze allemaal een intense groeispurt doormaken.
Hoe lang blijft een pup groeien?
Jeugd- en tweede socialisatiefase (12 weken t/m jong volwassenheid) – De grootste veranderingen in het leven van jouw puppy is geweest en het groeitempo zal afzwakken. Vanaf dit moment in de groeicurve zullen de groeiperiodes van de verschillende groottes honden gaan veranderen.
- Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn.
- Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar).
- Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar).
- Zeer grote honden groeien door tot ze 24 maanden zijn (2 jaar).
Grote en zeer grote honden hebben een andere voedingsbehoefte dan honden van een middelgroot of klein ras. Dit komt omdat deze honden het lichaamsgewicht meer moeten vermenigvuldigen. Zorg er daarom voor dat je jouw hond puppyvoeding of juniorvoeding geeft tot hij is uitgegroeid. Deze voedingen bevatten de juiste hoeveelheden eiwitten; de belangrijkste bouwstenen van de groei.
Er wordt onderscheid gemaakt in kleine honden, middelgrote honden, grote honden en zeer grote honden. Daarnaast bevatten deze voedingen de juiste hoeveelheden Calcium en Fosfor; voldoende om te groeien, maar zorgt ook dat de botten juist niet te snel groeien.
Dit kan namelijk zorgen voor een afwijkende groei. Ben je benieuwd naar meer informatie over voer voor je puppy? Bekijk ons advies !.
Hoeveel groeit een pup van 6 maanden nog?
Een voorbeeld – Stel je hebt een: – Berner Sennenhond – 4 maanden oud – geslacht: teef Zoek in de rassentabel hieronder het te bereiken volwassen eindgewicht. Het gemiddelde gewicht voor een Berner Sennenhond teef is 45 kg. Ga naar de balk “eindgewicht 45 kg”.
Kijk bij 4 (maanden) in de kolom “leeftijd in maanden”. Deze Berner Sennen pup van 4 maanden mag dan 19,8 kg wegen en mag per dag 520 gram Denkadog Growing Up Sensitive eten. Let op : Op 6 maanden is het optimale gewicht 25.
9 kg en bijbehorende hoeveelheid voer 490 gram Denkadog Growing Up Sensitive. per dag en op 9 maanden is dit 31 kg en de bijbehorende hoeveelheid voer ook 490 gram. Dit is correct omdat honden van grote rassen (meer dan 30 kg eindgewicht) niet te snel mogen groeien.
Bij deze rassen kunnen in die leeftijd groeipijnen optreden. De voergift mag niet stijgen in die periode. De hoeveel eten voor een pup van een groot ras op de leeftijd van 4 tot 9 maanden niet mag stijgen en kan zelfs afnemen.
Hierdoor zal de pup niet te zwaar worden en zal de kalk (Calcium) inname beperkt blijven. Mogelijke groeiproblemen kunnen zo voorkomen worden. Onder grote rassen verstaan we de rassen die op volwassen gewicht zwaarder wegen dan 30 kg. Groeipijnen worden veroorzaakt door teveel aan kalkopname uit de voeding waardoor ze dan pijn aan de voorpoten kunnen krijgen.
Hoe noem je een hond van 1 jaar?
Tot welke leeftijd is een hond een pup/puppy? – Wanneer je hond geen puppy meer is, verschilt van ras tot ras. Kleinere hondjes worden namelijk veel sneller volwassen dan grotere hondenrassen: ze stoppen gemiddeld met groeien als ze zes tot acht maanden oud zijn.
Wat kan een pup van 6 maanden?
Een puber kan het bloed onder uw nagels vandaan halen, of het nu een mens of een hond is – Want als u denkt dat pubergedrag alleen bij mensen voorkomt dan heeft u het mis. Puppy’s komen in hun puberteit als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Ze worden vaak behoorlijk eigenwijs, zoeken de grenzen op van wat mag en wat niet mag en proberen te laten zien dat ze onafhankelijk zijn.
Uw puppy zal nu waarschijnlijk proberen om u uit te testen en u merkt dat hij duidelijk minder zijn best doet om in de smaak te vallen! Dit wordt allemaal verhevigd door zijn hormonen. Die beginnen op te spelen doordat hij geslachtsrijp wordt.
Als uw puppy nog niet is gecastreerd of gesteriliseerd, dan is dit een goed moment om hem te laten helpen.
Wat doet een pup van 5 maanden?
Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.
Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat de basisoefeningen al vóór de puberteit goed aangeleerd zijn, bijvoorbeeld door een puppycursus te volgen waar met een positieve methode getraind wordt, en te weten wat u ongeveer kunt verwachten in deze periode.
In de puberteit wordt uw teefje voor het eerst loops. Bij grote rassen gebeurt dit meestal later dan bij kleine rassen. De loopsheid kan gedragsveranderingen met zich meebrengen. Welke dit zijn, is niet helemaal te voorspellen, wel kunt u zien dat het eraan begint te komen als uw teefje ineens veel vaker kleine plasjes doet.
- Daarin kunnen andere honden ruiken dat ze loops gaat worden;
- De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat u bloed vindt;
- Dit is echter bij de ene hond duidelijker dan bij de andere, sommige teven zijn zo schoon op zichzelf dat u vrijwel niks merkt;
Wel kunt u zien dat de uitwendige geslachtsdelen gaan opzwellen. Vaak wordt uw teefje onrustig. Geïnteresseerde reuen snauwt ze nog weg. Na een paar dagen tot twee weken lijkt het bloeden af te nemen. De uitvloeiing wordt vaak wat wateriger en bruingeler van kleur en veel mensen denken dan dat het ergste voorbij is.
- Niets is echter minder waar;
- Uw teef is er nu helemaal klaar voor om gedekt te worden, zal reuen nu toelaten en haar staart voor hen opzij houden;
- Die periode kan ook weer enkele dagen tot twee weken duren;
Daarna is er een periode van gemiddeld twee maanden waarin het lichaam weer terugkeert naar een rusttoestand. De teef wil dan niet meer gedekt worden en de uitvloeiing verdwijnt. Houd uw teef aan de lijn vanaf de eerste voortekenen van de loopsheid totdat u merkt dat zij reuen weer afwijst, ze geen uitvloeiing meer heeft en de geslachtsdelen niet meer gezwollen zijn, ook al luistert ze nog zo goed.
Soms wint de natuur het van de gehoorzaamheid. Wandel ook niet door een losloopgebied, voor u het weet wordt u gevolgd door alle reuen uit de buurt. Meer informatie over loopsheid leest u in ons document ‘ Loopsheid bij de hond ‘.
Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes.
- Na het ruiken of soms zelfs oplikken ziet u ze zelfs wel eens klappertanden;
- Ze willen het teefje dekken! Soms ziet u een gedragsverandering ten opzichte van andere jonge honden waarmee uw hond eerst bevriend was;
In eerste instantie konden ze samen fantastisch spelen. Op deze leeftijd kan het spel echter steeds fanatieker worden en uiteindelijk uitmonden in ruzie. Een hond die volwassen wordt, is de sociale grenzen aan het uitproberen en andere dingen beginnen belangrijker te worden.
Vooral reuen kunnen soms minder goed met andere reuen overweg. Hoewel dit gedrag niet ongewoon is, zult u er uiteraard wel voor moeten zorgen dat uw hond geen vechtersbaas wordt. Daarbij helpt het als u voordat de puberteit aanbreekt de basisoefeningen al goed getraind heeft.
Zorg er ook voor dat u een goede band met uw hond heeft en dat hij altijd met plezier naar u toe komt als hij wordt geroepen. Aandachtsoefeningen en oefeningen met hierkomen zijn belangrijk om uw hond uit situaties te halen die uit de hand dreigen te lopen.
- Soms gaat spelen in het begin goed, maar als het langer duurt kan het alsnog op ruzie uitlopen;
- Haal uw hond al uit een situatie voordat de opwinding te hoog oploopt door hem naar u toe te roepen met spel of wat lekkers;
U laat hem dus even kort spelen en neemt hem dan mee terwijl u hem iets anders leuks te doen geeft. Gelukkig zijn er ook veel honden die het wel altijd en overal met de meeste andere honden goed kunnen vinden. De puberteit is de periode waarin de rek in de sociale regels wordt uitgeprobeerd en een wereld vol geuren voor uw hond open gaat.
In deze periode luisteren de meeste honden minder goed naar u, want alles wat onbekend is, is veel interessanter. Sommige honden proberen de baas te gaan spelen over andere honden. Andere proberen uw regels uit en kijken hoe ver ze kunnen gaan.
In het begin van de puberteit kunnen sommige honden ook juist onzeker worden of schrikken van dingen die ze al kenden. Ook zijn ze soms zo afgeleid door hun omgeving en de hormonen die door hun lichaam razen dat ze verzoeken waar ze eerst goed op reageerden nu ineens vergeten lijken te zijn.
Dat wil doorgaans niet zeggen dat ze u met opzet negeren: het betekent vooral dat de puberteit ook voor hén een hele verwarrende tijd is! Dat betekent echter niet dat u alles maar goed moet vinden, want u moet voorkomen dat er ongewenst gedrag ontstaat dat u daarna weer met veel moeite moet afleren.
Het is daarom belangrijk om structuur te bieden, consequent en duidelijk te blijven en niet toe te staan dat de hond uw grenzen steeds verder oprekt. Ga gewoon door met het op een positieve manier trainen van de basisoefeningen zoals hierkomen, aandachtsoefeningen, zitten, liggen en het loslaten van voorwerpen.
Let daarnaast op dat u niet steeds op de initiatieven van uw hond ingaat: natuurlijk mag uw hond best aangeven wat hij wil, maar als zijn begeleider bent u degene die kan overzien of zijn acties wel gewenst zijn.
Blijf dus de huisregels die u uw hond heeft geleerd, handhaven. Juist nu zijn hormonen opspelen en hem misschien onzeker of overmoedig maken, heeft de hond behoefte aan veel structuur en moet hij weten waar hij aan toe is. Een goede hondenschool kan u helpen het gedrag van de hond te begrijpen en het pubergedrag in goede banen te leiden.
Een oefening die vaak veel minder goed gaat in de puberteit is het op verzoek terugkomen. Merkt u dat uw hond de neiging krijgt om uw roepen te negeren, houd hem dan liever aan de lijn, zeker op plekken met veel afleiding of in de buurt van verkeer.
U voorkomt zo dat u de controle verliest. Bovendien krijgt hij zo niet de gelegenheid om te leren dat het leuk is om er vandoor te gaan in plaats van naar u terug te komen. Train daarnaast veel met het hierkomen terwijl uw hond aan de lijn is, wissel de normale beloningen af met voer dat uw hond extra lekker vindt of gebruik zijn favoriete speelgoed, zoals een bal.
- Zorg dat u dit op een positieve manier oefent: zo blijft hij onthouden dat naar u toe komen hem iets fijns oplevert;
- Roep altijd met een vriendelijke stem en beloon als de hond naar u toe komt;
- Doet hij er wat langer over, mopper dan niet als hij er eenmaal is want daardoor twijfelt hij een volgende keer waarschijnlijk nog langer voor hij bij u komt! In de puberteit kunnen spelletjes waarbij het op een krachtmeting aankomt soms lastiger worden;
De hond wordt sterker en soms ook feller en winnen wordt belangrijker. Veel honden vinden het leuk om te “touwtrekken” en dagen u uit met hun flostouw. Op zich is dit helemaal geen probleem, zolang het maar bij spel blijft, alles gecontroleerd blijft en de hond netjes op uw signaal los laat.
Dit laatste is een belangrijke oefening om te blijven oefenen; ruil daarbij regelmatig het voorwerp om voor een voertje en zorg dat het geen competitie wordt. Bij sommige honden wordt zo’n spelletje echter te wild en soms gaat spel over in agressie.
U kunt dat zien aan de manier waarop de hond het speeltje vast heeft. Als de tanden bedekt zijn, bijt de hond uit spel. Laat uw hond zijn voortanden of zelfs zijn hele gebit zien als hij het speeltje vast heeft, dan is het verstandig het spel onmiddellijk te stoppen.
- Grommen hoeft niet altijd slecht te zijn;
- Als de grom wat hoger en een beetje afwisselend van toon is, is het een zogenaamde spelgrom;
- Gromt uw hond echter heel diep op dezelfde toonhoogte, dan is het spel voor de hond geen spel meer;
Ook nu geldt dat het beter is direct het spel te stoppen. Merkt u dat uw hond bij trekspelletjes te wild wordt, de krachtmeting te serieus neemt of dat uw hond te sterk voor u wordt, doe dan liever andere spelletjes waarbij u met uw hond samenwerkt, zoals zoekspelletjes, apporteren of denkwerk.
- In de puberteit kan een hond gaan merken dat hij, nu hij groter en sterker wordt, anderen beter de baas kan en zijn zin kan doorzetten;
- Hij kan bijvoorbeeld zijn speelgoed of zijn mand meer gaan verdedigen;
Binnen een gezin kan dit soms problemen geven met jongere kinderen. Het is daarom belangrijk dat u in de buurt blijft om alles in goede banen te leiden. Ga er niet zomaar vanuit dat als een hond als jonge pup goed met de kinderen kon omgaan, dit nog steeds goed gaat als de hond gaat puberen.
Leer uw kind om uw hond met rust te laten als hij eet of slaapt en om hem niet steeds allerlei commando’s te geven. Het is niet verstandig om de hond door jonge kinderen te laten uitlaten. De hond wordt steeds sterker en de kinderen kunnen hem minder snel de baas, zeker als het een grotere hond is.
Ook is in de puberteit de kans wat groter dat de hond ruzie krijgt met andere honden. In zo’n geval kan het gevaarlijk zijn als kinderen tussenbeide willen komen. Overigens is ook buiten de puberteit het uitgangspunt om jonge kinderen nooit alleen de hond te laten uitlaten.
- De veranderingen in het gedrag van uw hond kunnen soms een reden zijn om castratie te overwegen;
- Vooral bij reuen wordt castratie vaak gezien als een oplossing voor ongewenst gedrag;
- Castratie is echter lang niet altijd een goede manier om het gedrag van uw hond te beïnvloeden want gedrag wordt door allerlei factoren bepaald, niet alleen door de aansturing via geslachtshormonen;
Alleen ongewenst gedrag dat echt door hormonen beïnvloed wordt, zoals bij reuen het weglopen bij het ruiken van loopse teven of bij teefjes probleemgedrag dat duidelijk te maken heeft met loopsheid of schijnzwangerschap, zal meestal afnemen na castratie.
Soms kan een castratie echter ook ongewenste gedragseffecten hebben. Bovendien kan castratie ook invloed hebben op de gezondheid van uw hond. Castratie wordt uiteraard ook ingezet om ongewenste nestjes te voorkomen en soms om medische redenen, dat laatste vooral bij teefjes.
Overweegt u om uw hond te laten castreren, overleg dat dan goed met uw dierenarts en, als u vooral het gedrag wilt beïnvloeden, liefst ook met een hondengedragstherapeut. Bij twijfel kan bij een reu eerst een chemische castratie worden toegepast om te kijken wat het effect is op zijn gedrag.
Bij de Praktische informatie over ‘ Castratie of ‘sterilisatie’ van uw hond ‘ leest u meer over dit onderwerp. Honden zijn echt uitgerijpt op een leeftijd van 1,5 tot 2,5 jaar, waarbij de ontwikkeling bij reuen langer duurt dan bij teven.
Ook zijn er rasverschillen mogelijk..
Welke leeftijd wordt een hond rustiger?
Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.
Dat is in ieder geval een mooi gegeven. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..
Hoe krijg ik mijn puppy rustig?
Testen – Hoe test je dus wat er echt aan de hand is. Dat is eigenlijk heel simpel, door één tot twee weken rustiger aan te doen met je hond. Heb je meerdere honden in huis, voorkom dan dat ze de hele dag kunnen spelen. Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt.
- En verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen;
- Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing;
- Wordt het erger, dan had je hond misschien juist meer stimulatie nodig en mag je de komende twee weken juist meer met hem op avontuur;
Zorg dan juist dat hij zijn ei kwijt kan door bijvoorbeeld in losloopgebieden met hem te wandelen , te trainen en leuke spelletjes met hem te doen. Let wel op dat bij pups een dol uurtje heel normaal is omdat ze zelf niet op tijd rust nemen. Voordat je je hele ritme om gaat gooien kun je eerst testen wat er gebeurt als je hem alleen op dat moment helpt om zijn rust te pakken door hem dan bijvoorbeeld mee te nemen naar zijn bench. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.
Hoe lang is je hond volwassen?
Wanneer is een hond volwassen? – Wanneer is een hond geen puppy meer? Dat kun je dus enigszins herkennen, maar een precieze datum kun je niet vaststellen. Hieronder vind je een lijstje van tekenen waaraan je kunt zien dat je hond bijna puppy-af is.
- De puppytanden zijn vervangen door grote hondentanden. Je hond kan stevigere kauwspeeltjes aan en het is tijd om de orale hygiëne bij te houden;
- Je pup maakt niet meer alles kapot. je hond zal altijd blijven knabbelen, maar elke pup zal na verloop van tijd leren waar hij wel of niet in mag bijten. Ook zul je merken dat het kauwgedrag een stuk minder wordt;
- Hij eet minder. puppy’s staan erom bekend dat ze hun eten het liefst in één keer naar binnen willen slokken. Deze grote trek zal na verloop van tijd minder worden omdat volwassen honden dagelijks minder calorieën nodig hebben;
- Je hond heeft minder ongelukjes. minder plassen in huis is een teken dat je hond volwassen aan het worden is. Met het verstrijken van de maanden kan je hond het langer volhouden om het doen van zijn behoefte uit te stellen tot jullie buiten zijn;
- Je hond test grenzen. Je zult merken dat je pup zich op een gegeven moment kan gedragen als dwarse puber. De regels die je eerder hebt gesteld lijken verdwenen als sneeuw voor de zon. Dat is ook niet zo gek, want ook honden gaan door een puberteitsfase waarin ze testen welke grenzen ze kunnen verleggen;
- Borstelen wordt steeds noodzakelijker. Op het moment dat de korte puppyvacht langzaam verandert in een hondenvacht, zul je zien dat je hond meer haar zal verliezen. Het verzorgen van de vacht zal vanaf deze periode intensiever worden, afhankelijk van het ras natuurlijk;
- De interactie met andere honden verandert. Als een pup richting de volwassenheid gaat, zul je merken dat zijn omgang met andere honden anders is dan je gewend bent. Tussen de 12 en 36 maanden is je hond namelijk ook sociaal volwassen en kan het gevoel van dominantie toenemen of juist minder worden.
Wanneer is een kleine hond uitgegroeid?
Let op je kleintjes: wanneer is een hond uitgegroeid? – Je kunt niet zien aan de grootte van een hond of hij volwassen is. Dus tot welke leeftijd groeit een hond? Dat is afhankelijk van het ras. Kleine, middelgrote en grote rassen groeien op verschillende tempo’s, wat jou weer kan helpen in te schatten hoe groot je pup gaat worden.
Kleine rassen zijn logischerwijs eerder klaar met groeien dan grotere hondensoorten. Ook zijn ze eerder emotioneel en seksueel volwassen. Met de juiste voeding kun je er vanuit gaan dat je kleine hond tussen de acht en de twaalf maanden is uitgegroeid.
Ook zal de vacht dan al gewisseld zijn van pup naar hond. Ook middelgrote rassen zijn over het algemeen in maximaal twaalf maanden uitgegroeid. Je hond zal in het eerste jaar ontzettend snel groeien, dus het is belangrijk dat hij een uitgebalanceerd dieet krijgt en regelmatig gecheckt wordt door de dierenarts.
- Grote hondenrassen hebben heel wat meer groeitijd nodig;
- Een Duitse herder gaat natuurlijk heel wat verder de hoogte in dan een teckel of maltezer;
- De meeste grote honden stoppen met groeien in zowel hoogte als gewicht tussen de tien en zestien maanden, hoewel sommigen ook na zestien maanden nog enkele centimeters groeien;
Een grote hond heeft ook speciale aandacht nodig voor wat hij eet, want te snel groeien kan slecht zijn voor de gezondheid. Een reuzenras als de Deense Dog of Sint Bernard kan wanneer hij is uitgegroeid wel de 90 kilo aantikken en heeft eveneens speciale voeding nodig om zo gezond mogelijk op te groeien.
Wat is De draagtijd van een hond?
Hoelang duurt de dracht van je hond? – Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen. De lengte van de dracht is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje. Hoe groter het nest is, hoe eerder de pups in ‘foetale nood’ zullen komen en hoe korter de draagtijd zal zijn.
- Kleinere nesten hebben vaak een langere draagtijd, terwijl grotere nesten vaak een kortere dracht hebben;
- Van een te lange draagtijd is sprake wanneer bij een dracht van 1 tot 2 pups de zwangerschap langer dan 76 dagen duurt;
Bij een dracht van 3 of meer pups is een draagtijd van meer dan 71 dagen te lang.
Wanneer maak je de overgang naar volwassen hondenvoeding?
Wanneer overstappen? – De overgang naar volwassen hondenvoeding maak je wanneer je hond fysiek volwassen genoeg is. Dit is meestal wanneer hij ongeveer 52 weken oud is. Let wel, dit is afhankelijk van de grootte van je hond: • Kleine rassen (bv. Chihuahua): 9 à 12 maanden • Grote rassen (bv.
Labrador): 12 à 15 maanden • Hele grote rassen (bv. Deense dog): 18 à 24 maanden Naast deze cijfers is het belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is. Sommige honden zijn sneller klaar dan anderen voor nieuwe hapjes.
Het is daarom aangewezen om met je dierenarts het geschikte moment te overleggen.