hoe lang is een hond puppy?

hoe lang is een hond puppy
Mensen zoeken ook naar Dobermann 63 – 68 cm Dwergkeeshond 20 cm Golden retriever 56 – 61 cm.

Hoe lang is een hond een puppy?

Wanneer wordt een puppy een volwassen hond? – De leeftijd waarop uw puppy een volwassen hond wordt, hangt af van het ras en de grootte. Alle hondenrassen zijn onderverdeeld in vijf grootten: zeer kleine rassen, kleine rassen, middelgrote rassen, grote rassen en zeer grote rassen. Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd:

 • Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden
 • Kleine rassen (5 – 10 kg): 10 maanden
 • Middelgrote rassen (11 – 25 kg): 12 maanden
 • Grote rassen (26 – 44 kg): 15 maanden
 • Zeer grote rassen (45 kg en meer): 18 tot 24 maanden

De verschillende classificaties om te bepalen wanneer uw puppy een volwassen hond is, hangen samen met de lengte van de groeifase voor rassen van verschillende groottes. Bij honden van grote rassen en zeer grote rassen duurt het veel langer voordat ze volledig volgroeid zijn dan bij kleinere honden, hoewel ze allemaal een intense groeispurt doormaken.

Welke leeftijd geen pup meer?

Adolescente hond – hoe lang is een hond puppy Adolescente hond test graag zijn dominantie We spreken van een adolescente hond wanneer de pup 6 tot 8 maanden oud is geworden. Niet meer een echte pup en ook niet echt volwassen, een soort puber dus. In deze fase wil de adolescente hond zijn dominantie testen binnen de roedel. Het eerste seksuele gedrag, pubers niet vreemd, zal worden getoond en verkend.

Hoe lang duurt puppy fase?

De jeugdperiode van je puppy – De juveniele puppyperiode begint over het algemeen op de leeftijd van tien weken en duurt tot de puberteit en het begin van geslachtsrijpheid. Het is in deze periode dat puppy’s de consequenties van gedrag leren en bepalen wat het meest geschikt is voor bepaalde omstandigheden.

 • Puppy’s op deze leeftijd hebben grenzeloze nieuwsgierigheid, verbitterde koppigheid en enthousiaste genegenheid;
 • Neem aan dat je puppy alles begrijpt en je zult niet teleurgesteld zijn, dit is het  ideale moment om te beginnen met trainen;

Bijna elk moment van ontwaken wordt doorgebracht in het spel, wat niet alleen heel leuk is voor de puppy’s maar ook een goede oefening is voor het leven van honden. Puppy’s leren belangrijke hondenactiviteiten te doen zoals, jagen, rennen, bijten en vechten.

Hoelang is een hond Junior?

Het juiste voer voor volwassen honden – Kleine honden kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden oud langzaam overstappen op voer voor volwassen of ‘adult’ honden. Honden van middelgrote rassen zullen moeten gaan overstappen als ze één jaar oud zijn. Grote en zeer grote rassen krijgen puppy- en juniorvoer totdat ze twee jaar oud zijn.

Als je droogvoer geeft, kan je de overstap op ander voer gemakkelijk gebeuren: geef bij het voeren voor langere tijd steeds brokken van het nieuwe voer voor volwassen honden in het puppyvoer dat je hond al krijgt.

Zo kan je zien of je viervoeter het toekomstige voer goed verdraagt en overgevoeligheidsreacties vermijden. Het aanbod voer voor volwassen honden is ruimer: er zijn veel droog- en natvoervariaties beschikbaar voor je viervoeter. Een tip: kies twee of drie varianten van dezelfde kwaliteit die je om en om voert.

 1. Zo voorkom je dat je hond een kritische houding ontwikkeld;
 2. Mocht een fabrikant de samenstelling veranderen of leveringsproblemen hebben, dan is uitwijken ook een stuk makkelijker;
 3. Over het algemeen kunnen honden een overstap op ander voer goed verdragen als het voer van dezelfde kwaliteit is;

Wat kwaliteit betreft: hier moet je de lat hoog leggen. Hoogwaardig hondenvoer kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

 • Bevat veel vlees – vlees of vis staat bovenaan in de ingrediëntenlijst
 • Weinig of bijna geen graan, tarwe of mais
 • Zonder kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen
 • Bij droogvoer past de brokkengrootte en – vorm bij je hond
 • Je viervoeter vindt het voer lekker.

Ontdek ons aanbod van speciaal hondenvoer naar ras en grootte. © chalabala / stock. adobe. com.

Hoeveel groeit een pup van 6 maanden nog?

Een kleine hond heeft bijvoorbeeld ongeveer de helft van zijn groei bereikt na 4 maanden en driekwart van zijn groei na 6 maanden. Ter vergelijking: een grote rashond heeft waarschijnlijk de helft van het volledige gewicht bereikt na 5 maanden en driekwart na 9 maanden.

Hoe vaak pup 7 maanden uitlaten?

Home » Dierenadvies » Jij en je huisdier » Puppy uitlaten – samen op stap! Schema puppy uitlaten :

Leeftijd Plasje ophouden Minimum aantal keer uitlaten per dag
20 weken 5 – 6 uur 4 – 5 keer
6 maanden 6 – 8 uur 3 – 4 keer
7 maanden 12 uur 3 keer

.

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

hoe lang is een hond puppy Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

 • In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt;
 • Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag;

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

 1. Dat is in ieder geval een mooi gegeven;
 2. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen;
 3. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden;

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Hoe krijg ik mijn puppy rustig?

Testen – Hoe test je dus wat er echt aan de hand is. Dat is eigenlijk heel simpel, door één tot twee weken rustiger aan te doen met je hond. Heb je meerdere honden in huis, voorkom dan dat ze de hele dag kunnen spelen. Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt.

En verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen. Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing. Wordt het erger, dan had je hond misschien juist meer stimulatie nodig en mag je de komende twee weken juist meer met hem op avontuur.

See also:  Hoe Lang Duurt Pubertijd Hond?

Zorg dan juist dat hij zijn ei kwijt kan door bijvoorbeeld in losloopgebieden met hem te wandelen , te trainen en leuke spelletjes met hem te doen. Let wel op dat bij pups een dol uurtje heel normaal is omdat ze zelf niet op tijd rust nemen. Voordat je je hele ritme om gaat gooien kun je eerst testen wat er gebeurt als je hem alleen op dat moment helpt om zijn rust te pakken door hem dan bijvoorbeeld mee te nemen naar zijn bench. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Hoe lang blijft een pup bijten?

Wanneer stopt je pup met bijten en happen? – Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.

 • Met de online puppycursus van Tinki leer je van experts hoe je bijtgedrag kunt afleren;
 • Bekijk het hier;
 • Bijten om te onderzoeken of laat je hond ander gedrag zien? Met het bijten van een pup bedoelen wij in dit geval het zachtjes bijten om dingen te onderzoeken;

Als je hond (harder) bijt, hierbij gromt en ander gedrag laat zien waar je je niet prettig bij voelt is het verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hondenschool of gedragstherapeut. Zij kunnen zien of je pup normaal gedrag vertoond of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

Welke leeftijd pup puberen?

Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.

Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat de basisoefeningen al vóór de puberteit goed aangeleerd zijn, bijvoorbeeld door een puppycursus te volgen waar met een positieve methode getraind wordt, en te weten wat u ongeveer kunt verwachten in deze periode.

In de puberteit wordt uw teefje voor het eerst loops. Bij grote rassen gebeurt dit meestal later dan bij kleine rassen. De loopsheid kan gedragsveranderingen met zich meebrengen. Welke dit zijn, is niet helemaal te voorspellen, wel kunt u zien dat het eraan begint te komen als uw teefje ineens veel vaker kleine plasjes doet.

Daarin kunnen andere honden ruiken dat ze loops gaat worden. De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat u bloed vindt. Dit is echter bij de ene hond duidelijker dan bij de andere, sommige teven zijn zo schoon op zichzelf dat u vrijwel niks merkt.

Wel kunt u zien dat de uitwendige geslachtsdelen gaan opzwellen. Vaak wordt uw teefje onrustig. Geïnteresseerde reuen snauwt ze nog weg. Na een paar dagen tot twee weken lijkt het bloeden af te nemen. De uitvloeiing wordt vaak wat wateriger en bruingeler van kleur en veel mensen denken dan dat het ergste voorbij is.

 1. Niets is echter minder waar;
 2. Uw teef is er nu helemaal klaar voor om gedekt te worden, zal reuen nu toelaten en haar staart voor hen opzij houden;
 3. Die periode kan ook weer enkele dagen tot twee weken duren;

Daarna is er een periode van gemiddeld twee maanden waarin het lichaam weer terugkeert naar een rusttoestand. De teef wil dan niet meer gedekt worden en de uitvloeiing verdwijnt. Houd uw teef aan de lijn vanaf de eerste voortekenen van de loopsheid totdat u merkt dat zij reuen weer afwijst, ze geen uitvloeiing meer heeft en de geslachtsdelen niet meer gezwollen zijn, ook al luistert ze nog zo goed.

Soms wint de natuur het van de gehoorzaamheid. Wandel ook niet door een losloopgebied, voor u het weet wordt u gevolgd door alle reuen uit de buurt. Meer informatie over loopsheid leest u in ons document ‘ Loopsheid bij de hond ‘.

Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes.

Na het ruiken of soms zelfs oplikken ziet u ze zelfs wel eens klappertanden. Ze willen het teefje dekken! Soms ziet u een gedragsverandering ten opzichte van andere jonge honden waarmee uw hond eerst bevriend was.

In eerste instantie konden ze samen fantastisch spelen. Op deze leeftijd kan het spel echter steeds fanatieker worden en uiteindelijk uitmonden in ruzie. Een hond die volwassen wordt, is de sociale grenzen aan het uitproberen en andere dingen beginnen belangrijker te worden.

Vooral reuen kunnen soms minder goed met andere reuen overweg. Hoewel dit gedrag niet ongewoon is, zult u er uiteraard wel voor moeten zorgen dat uw hond geen vechtersbaas wordt. Daarbij helpt het als u voordat de puberteit aanbreekt de basisoefeningen al goed getraind heeft.

Zorg er ook voor dat u een goede band met uw hond heeft en dat hij altijd met plezier naar u toe komt als hij wordt geroepen. Aandachtsoefeningen en oefeningen met hierkomen zijn belangrijk om uw hond uit situaties te halen die uit de hand dreigen te lopen.

Soms gaat spelen in het begin goed, maar als het langer duurt kan het alsnog op ruzie uitlopen. Haal uw hond al uit een situatie voordat de opwinding te hoog oploopt door hem naar u toe te roepen met spel of wat lekkers.

U laat hem dus even kort spelen en neemt hem dan mee terwijl u hem iets anders leuks te doen geeft. Gelukkig zijn er ook veel honden die het wel altijd en overal met de meeste andere honden goed kunnen vinden. De puberteit is de periode waarin de rek in de sociale regels wordt uitgeprobeerd en een wereld vol geuren voor uw hond open gaat.

 • In deze periode luisteren de meeste honden minder goed naar u, want alles wat onbekend is, is veel interessanter;
 • Sommige honden proberen de baas te gaan spelen over andere honden;
 • Andere proberen uw regels uit en kijken hoe ver ze kunnen gaan;

In het begin van de puberteit kunnen sommige honden ook juist onzeker worden of schrikken van dingen die ze al kenden. Ook zijn ze soms zo afgeleid door hun omgeving en de hormonen die door hun lichaam razen dat ze verzoeken waar ze eerst goed op reageerden nu ineens vergeten lijken te zijn.

See also:  Waarom Een Hond Als Huisdier?

Dat wil doorgaans niet zeggen dat ze u met opzet negeren: het betekent vooral dat de puberteit ook voor hén een hele verwarrende tijd is! Dat betekent echter niet dat u alles maar goed moet vinden, want u moet voorkomen dat er ongewenst gedrag ontstaat dat u daarna weer met veel moeite moet afleren.

Het is daarom belangrijk om structuur te bieden, consequent en duidelijk te blijven en niet toe te staan dat de hond uw grenzen steeds verder oprekt. Ga gewoon door met het op een positieve manier trainen van de basisoefeningen zoals hierkomen, aandachtsoefeningen, zitten, liggen en het loslaten van voorwerpen.

 • Let daarnaast op dat u niet steeds op de initiatieven van uw hond ingaat: natuurlijk mag uw hond best aangeven wat hij wil, maar als zijn begeleider bent u degene die kan overzien of zijn acties wel gewenst zijn;

Blijf dus de huisregels die u uw hond heeft geleerd, handhaven. Juist nu zijn hormonen opspelen en hem misschien onzeker of overmoedig maken, heeft de hond behoefte aan veel structuur en moet hij weten waar hij aan toe is. Een goede hondenschool kan u helpen het gedrag van de hond te begrijpen en het pubergedrag in goede banen te leiden.

 1. Een oefening die vaak veel minder goed gaat in de puberteit is het op verzoek terugkomen;
 2. Merkt u dat uw hond de neiging krijgt om uw roepen te negeren, houd hem dan liever aan de lijn, zeker op plekken met veel afleiding of in de buurt van verkeer;

U voorkomt zo dat u de controle verliest. Bovendien krijgt hij zo niet de gelegenheid om te leren dat het leuk is om er vandoor te gaan in plaats van naar u terug te komen. Train daarnaast veel met het hierkomen terwijl uw hond aan de lijn is, wissel de normale beloningen af met voer dat uw hond extra lekker vindt of gebruik zijn favoriete speelgoed, zoals een bal.

Zorg dat u dit op een positieve manier oefent: zo blijft hij onthouden dat naar u toe komen hem iets fijns oplevert. Roep altijd met een vriendelijke stem en beloon als de hond naar u toe komt. Doet hij er wat langer over, mopper dan niet als hij er eenmaal is want daardoor twijfelt hij een volgende keer waarschijnlijk nog langer voor hij bij u komt! In de puberteit kunnen spelletjes waarbij het op een krachtmeting aankomt soms lastiger worden.

De hond wordt sterker en soms ook feller en winnen wordt belangrijker. Veel honden vinden het leuk om te “touwtrekken” en dagen u uit met hun flostouw. Op zich is dit helemaal geen probleem, zolang het maar bij spel blijft, alles gecontroleerd blijft en de hond netjes op uw signaal los laat.

Dit laatste is een belangrijke oefening om te blijven oefenen; ruil daarbij regelmatig het voorwerp om voor een voertje en zorg dat het geen competitie wordt. Bij sommige honden wordt zo’n spelletje echter te wild en soms gaat spel over in agressie.

U kunt dat zien aan de manier waarop de hond het speeltje vast heeft. Als de tanden bedekt zijn, bijt de hond uit spel. Laat uw hond zijn voortanden of zelfs zijn hele gebit zien als hij het speeltje vast heeft, dan is het verstandig het spel onmiddellijk te stoppen.

Grommen hoeft niet altijd slecht te zijn. Als de grom wat hoger en een beetje afwisselend van toon is, is het een zogenaamde spelgrom. Gromt uw hond echter heel diep op dezelfde toonhoogte, dan is het spel voor de hond geen spel meer.

Ook nu geldt dat het beter is direct het spel te stoppen. Merkt u dat uw hond bij trekspelletjes te wild wordt, de krachtmeting te serieus neemt of dat uw hond te sterk voor u wordt, doe dan liever andere spelletjes waarbij u met uw hond samenwerkt, zoals zoekspelletjes, apporteren of denkwerk.

In de puberteit kan een hond gaan merken dat hij, nu hij groter en sterker wordt, anderen beter de baas kan en zijn zin kan doorzetten. Hij kan bijvoorbeeld zijn speelgoed of zijn mand meer gaan verdedigen.

Binnen een gezin kan dit soms problemen geven met jongere kinderen. Het is daarom belangrijk dat u in de buurt blijft om alles in goede banen te leiden. Ga er niet zomaar vanuit dat als een hond als jonge pup goed met de kinderen kon omgaan, dit nog steeds goed gaat als de hond gaat puberen.

 • Leer uw kind om uw hond met rust te laten als hij eet of slaapt en om hem niet steeds allerlei commando’s te geven;
 • Het is niet verstandig om de hond door jonge kinderen te laten uitlaten;
 • De hond wordt steeds sterker en de kinderen kunnen hem minder snel de baas, zeker als het een grotere hond is;

Ook is in de puberteit de kans wat groter dat de hond ruzie krijgt met andere honden. In zo’n geval kan het gevaarlijk zijn als kinderen tussenbeide willen komen. Overigens is ook buiten de puberteit het uitgangspunt om jonge kinderen nooit alleen de hond te laten uitlaten.

De veranderingen in het gedrag van uw hond kunnen soms een reden zijn om castratie te overwegen. Vooral bij reuen wordt castratie vaak gezien als een oplossing voor ongewenst gedrag. Castratie is echter lang niet altijd een goede manier om het gedrag van uw hond te beïnvloeden want gedrag wordt door allerlei factoren bepaald, niet alleen door de aansturing via geslachtshormonen.

Alleen ongewenst gedrag dat echt door hormonen beïnvloed wordt, zoals bij reuen het weglopen bij het ruiken van loopse teven of bij teefjes probleemgedrag dat duidelijk te maken heeft met loopsheid of schijnzwangerschap, zal meestal afnemen na castratie.

 1. Soms kan een castratie echter ook ongewenste gedragseffecten hebben;
 2. Bovendien kan castratie ook invloed hebben op de gezondheid van uw hond;
 3. Castratie wordt uiteraard ook ingezet om ongewenste nestjes te voorkomen en soms om medische redenen, dat laatste vooral bij teefjes;

Overweegt u om uw hond te laten castreren, overleg dat dan goed met uw dierenarts en, als u vooral het gedrag wilt beïnvloeden, liefst ook met een hondengedragstherapeut. Bij twijfel kan bij een reu eerst een chemische castratie worden toegepast om te kijken wat het effect is op zijn gedrag.

 1. Bij de Praktische informatie over ‘ Castratie of ‘sterilisatie’ van uw hond ‘ leest u meer over dit onderwerp;
 2. Honden zijn echt uitgerijpt op een leeftijd van 1,5 tot 2,5 jaar, waarbij de ontwikkeling bij reuen langer duurt dan bij teven;

Ook zijn er rasverschillen mogelijk..

Wat doet een pup van 6 maanden?

Een puber kan het bloed onder uw nagels vandaan halen, of het nu een mens of een hond is – Want als u denkt dat pubergedrag alleen bij mensen voorkomt dan heeft u het mis. Puppy’s komen in hun puberteit als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Ze worden vaak behoorlijk eigenwijs, zoeken de grenzen op van wat mag en wat niet mag en proberen te laten zien dat ze onafhankelijk zijn.

See also:  Hoe Neem Ik Mijn Hond Mee Op De Fiets?

Uw puppy zal nu waarschijnlijk proberen om u uit te testen en u merkt dat hij duidelijk minder zijn best doet om in de smaak te vallen! Dit wordt allemaal verhevigd door zijn hormonen. Die beginnen op te spelen doordat hij geslachtsrijp wordt.

Als uw puppy nog niet is gecastreerd of gesteriliseerd, dan is dit een goed moment om hem te laten helpen.

Welke leeftijd is adult?

Wettelijke definitie [ bewerken | brontekst bewerken ] – Wettelijk is iemand tegenwoordig doorgaans (burgerlijk) ‘meerderjarig’ vanaf een bepaalde leeftijd , maar er kunnen ook andere criteria in acht worden genomen, zoals de lichamelijke rijpheid in het Romeins recht.

In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men normaal gesproken vanaf 18 jaar meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel ‘onafhankelijk’. Een meerderjarige is in de meeste rechtsstelsels in principe handelingsbekwaam en zal dus voor al zijn eigen rechtshandelingen moeten instaan, tenzij dat ongedaan wordt gemaakt voor een wettelijk erkend beletsel, zoals sommige veroordelingen of vaststelling van mentale onrijpheid (geestelijke leeftijd van een kind).

Als men strafrechtelijke delicten begaat, kan men nu bovendien in plaats van volgens jeugd strafrecht volgens volwassenenstrafrecht worden berecht. Daarnaast kunnen wetten afzonderlijke minimumleeftijden voor bepaalde doeleinden bepalen, zoals in de VS 21 jaar om alcohol te kopen of consumeren, terwijl men op 18 als meerderjarige bijvoorbeeld dienst kan nemen in de strijdmacht.

Wat is een adult hond?

Volwassen hond – En dan wordt je pup volwassen. Een klein ras is ongeveer met 8 maanden volgroeid, grote rassen pas met 1,5 tot 2 jaar. Pas als je pup volgroeid is, stap je over op Adult voeding. Bij het kiezen van de Adult voeding, is het van belang om te kijken naar de conditie van de hond, van welk ras hij is, hoe actief hij is en of hij misschien ergens gevoelig voor is.

Hoe lang is je hond volwassen?

Wanneer is een hond volwassen? – Wanneer is een hond geen puppy meer? Dat kun je dus enigszins herkennen, maar een precieze datum kun je niet vaststellen. Hieronder vind je een lijstje van tekenen waaraan je kunt zien dat je hond bijna puppy-af is.

 • De puppytanden zijn vervangen door grote hondentanden. Je hond kan stevigere kauwspeeltjes aan en het is tijd om de orale hygiëne bij te houden;
 • Je pup maakt niet meer alles kapot. je hond zal altijd blijven knabbelen, maar elke pup zal na verloop van tijd leren waar hij wel of niet in mag bijten. Ook zul je merken dat het kauwgedrag een stuk minder wordt;
 • Hij eet minder. puppy’s staan erom bekend dat ze hun eten het liefst in één keer naar binnen willen slokken. Deze grote trek zal na verloop van tijd minder worden omdat volwassen honden dagelijks minder calorieën nodig hebben;
 • Je hond heeft minder ongelukjes. minder plassen in huis is een teken dat je hond volwassen aan het worden is. Met het verstrijken van de maanden kan je hond het langer volhouden om het doen van zijn behoefte uit te stellen tot jullie buiten zijn;
 • Je hond test grenzen. Je zult merken dat je pup zich op een gegeven moment kan gedragen als dwarse puber. De regels die je eerder hebt gesteld lijken verdwenen als sneeuw voor de zon. Dat is ook niet zo gek, want ook honden gaan door een puberteitsfase waarin ze testen welke grenzen ze kunnen verleggen;
 • Borstelen wordt steeds noodzakelijker. Op het moment dat de korte puppyvacht langzaam verandert in een hondenvacht, zul je zien dat je hond meer haar zal verliezen. Het verzorgen van de vacht zal vanaf deze periode intensiever worden, afhankelijk van het ras natuurlijk; 
 • De interactie met andere honden verandert. Als een pup richting de volwassenheid gaat, zul je merken dat zijn omgang met andere honden anders is dan je gewend bent. Tussen de 12 en 36 maanden is je hond namelijk ook sociaal volwassen en kan het gevoel van dominantie toenemen of juist minder worden.

Wat is De draagtijd van een hond?

Hoelang duurt de dracht van je hond? – Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen. De lengte van de dracht is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje. Hoe groter het nest is, hoe eerder de pups in ‘foetale nood’ zullen komen en hoe korter de draagtijd zal zijn.

Kleinere nesten hebben vaak een langere draagtijd, terwijl grotere nesten vaak een kortere dracht hebben. Van een te lange draagtijd is sprake wanneer bij een dracht van 1 tot 2 pups de zwangerschap langer dan 76 dagen duurt.

TRAIN JE HOND // Puppy #1 // Hoe leer je je puppy HIERKOMEN

Bij een dracht van 3 of meer pups is een draagtijd van meer dan 71 dagen te lang.

Wanneer is een kleine hond uitgegroeid?

Let op je kleintjes: wanneer is een hond uitgegroeid? – Je kunt niet zien aan de grootte van een hond of hij volwassen is. Dus tot welke leeftijd groeit een hond? Dat is afhankelijk van het ras. Kleine, middelgrote en grote rassen groeien op verschillende tempo’s, wat jou weer kan helpen in te schatten hoe groot je pup gaat worden.

 1. Kleine rassen zijn logischerwijs eerder klaar met groeien dan grotere hondensoorten;
 2. Ook zijn ze eerder emotioneel en seksueel volwassen;
 3. Met de juiste voeding kun je er vanuit gaan dat je kleine hond tussen de acht en de twaalf maanden is uitgegroeid;

Ook zal de vacht dan al gewisseld zijn van pup naar hond. Ook middelgrote rassen zijn over het algemeen in maximaal twaalf maanden uitgegroeid. Je hond zal in het eerste jaar ontzettend snel groeien, dus het is belangrijk dat hij een uitgebalanceerd dieet krijgt en regelmatig gecheckt wordt door de dierenarts.

Grote hondenrassen hebben heel wat meer groeitijd nodig. Een Duitse herder gaat natuurlijk heel wat verder de hoogte in dan een teckel of maltezer. De meeste grote honden stoppen met groeien in zowel hoogte als gewicht tussen de tien en zestien maanden, hoewel sommigen ook na zestien maanden nog enkele centimeters groeien.

Een grote hond heeft ook speciale aandacht nodig voor wat hij eet, want te snel groeien kan slecht zijn voor de gezondheid. Een reuzenras als de Deense Dog of Sint Bernard kan wanneer hij is uitgegroeid wel de 90 kilo aantikken en heeft eveneens speciale voeding nodig om zo gezond mogelijk op te groeien.