Hoe Lang Is Een Hond Zwanger In Weken?

Hoe Lang Is Een Hond Zwanger In Weken
Mensen zoeken ook naar Paard 11 – 12 maanden Rund 283 dagen Wolf 62 – 75 dagen.

Hoe lang zit een puppy in de buik?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

  1. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen;
  2. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest;
  3. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar;
  4. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe;

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Hoe kun je zien als een hond zwanger is?

Symptomen van een drachtige hond – De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond zwanger is:

  • Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting
  • 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding 
  • Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht 
  • Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet
  • Kort voor het werpen zal ze waarschijnlijk nestgedrag vertonen 

Hoe snel weet je of een hond zwanger is?

Als u niet van plan bent om met uw hond te fokken, dan is het altijd het beste om haar te steriliseren. Als u echter de beslissing hebt gemaakt om haar puppy’s te laten krijgen, dan staat u een groot avontuur te wachten. Hier zijn een paar symptomen die duiden op een dracht bij honden.

  1. De tepels van uw hond zullen opzwellen en beter zichtbaar zijn als de dracht op 25 tot 30 dagen zit;
  2. Ze zal één maand na de dekking ook beginnen met het produceren van vaginale afscheiding;
  3. U zult meestal ook haar maag zien opzwellen, omdat haar gewicht 45 tot 50 dagen na de bevruchting zal toenemen;

Sommige honden zullen ook hun eetlust verliezen of tekenen van depressie gedurende de dracht (zwangerschap) laten zien. Een bezoek aan de dierenarts Als u denkt dat uw hond drachtig is, moet u haar meenemen naar de dierenarts. Dit is om zowel de dracht te bevestigen als het opsporen van eventuele vroegtijdige complicaties.

Uw dierenarts kan gebruikmaken van een aantal verschillende methoden om te bepalen of uw hond zwanger is. Na 21 tot 25 dagen kan uw dierenarts een test uitvoeren voor relaxin, een hormoon dat alleen geproduceerd wordt door drachtige honden.

Deze methode zal de dracht bevestigen, maar geeft geen informatie over het aantal pups. Door na 21 dagen te voelen aan de maag van uw hond, kan uw dierenarts een verdikking van de baarmoeder en de aanwezigheid van ‘bobbeltjes’ voelen die duiden op een dracht.

Er zijn echter een aantal dingen die de betrouwbaarheid van deze methode kunnen belemmeren: een hond met overgewicht, het feit dat ze maar één puppy draagt of zelfs alleen nervositeit kan het moeilijk maken om het juiste oordeel over een dracht te vellen.

Een stethoscoop of ECG kan na 25 dagen de puppyhartslag opsporen, maar zal waarschijnlijk niet in staat zijn om onderscheid te maken tussen individuele hartslagen. Dit maakt het dus een slecht instrument om te bepalen hoeveel puppy’s er zijn. Een dracht wordt vaak beoordeeld met behulp van een echografie.

Dit is niet-invasief, betrouwbaar en kan rond dag 28 van de dracht de aanwezigheid van puppy’s bevestigen. De meest nauwkeurige methode om de puppy’s te tellen is door middel van een röntgenfoto, die skeletten na 49 dagen kan detecteren.

Sommige dierenartsen zullen adviseren om de röntgenfoto niet uit te voeren om zo te voorkomen dat de puppy’s blootgesteld worden aan deze straling. Voorbereidingen voor een nieuw nest In de maanden voorafgaand aan de worp hoeft u niet veel voor de aanstaande moeder te doen.

U moet haar natuurlijk wel goede en gezonde voeding blijven geven. U moet haar aanmoedigen om te blijven bewegen zodat ze een goede conditie heeft mocht de worp lang en zwaar zijn. In de dagen voor de worp zal uw hond waarschijnlijk rusteloos worden en op de grond of in haar bed krassen.

Ze is op zoek naar een nest voor de bevalling. Het is belangrijk dat u haar een afgesloten ruimte biedt waar ze, ideaal gezien, in en uit kan lopen, maar waar de puppy’s niet uit kunnen ontsnappen. Een kartonnen doos van een geschikt formaat is prima voor uw hond.

  • U kunt ook overwegen om een pierenbadje (dat normaal voor kleine kinderen bedoeld is) te gebruiken;
  • Vul het “nest” met handdoeken, dekens of oude lakens;
  • Gebruik niet iets waar u later weer gebruik van wilt maken, omdat de worp aardig wat rommel achterlaat;

Als u de dag van de bevruchting weet, dan moet uw dierenarts in staat zijn om de datum te berekenen waarop uw hond is uitgerekend. Een andere manier is om de temperatuur van de moeder te meten wanneer u denkt dat ze bijna gaat werpen. De temperatuur van een hond zit meestal rond de 38,4 graden.

Haar temperatuur zal vlak voor de worp dalen tot onder de 37,8 graden. Gaat mijn hond werpen? De tekenen van een op handen zijnde worp zijn rusteloosheid, een verhoogde behoefte om te urineren, hijgen en graven in haar “nest”.

Meestal komt er groene afscheiding uit de vagina. Dit betekent dat de placenta is losgegaan en de moeder klaar is om te werpen. Als de afscheiding wel is verschenen, maar uw hond heeft na een paar uur nog steeds geen puppy’s, neem dan contact op met uw dierenarts voor hulp.

  • Een moederhond kan de worp meestal wel alleen aan;
  • Ze werpt de puppy’s, haalt ze uit het vliesje, kauwt de navelstreng los en begint ze te reinigen;
  • Een helpende hand Als de nieuwe moeder niet lijkt te weten wat ze moet doen, uitgeput is of middenin de worp zit van een volgende pup, dan zijn er een paar dingen die u kunt doen;

Haal sowieso de pup uit het vliesje, mocht dit nog niet gedaan zijn. Als u de navelstreng moet losmaken, neem dan een stevig stukje draad en bind deze strak om de navelstreng heen op ongeveer een duimlengte van het lichaam van de pup. Bind verderop een ander draadje vast en knip met een schone schaar de streng af.

Knijp in de nek van de puppy en probeer om hem te laten schreeuwen. Dit schreeuwen zal ervoor zorgen dat de vloeistof uit de luchtwegen van de puppy kan worden geleegd. Als u een klein pipetje heeft, dan kunt u dit gebruiken om zachtjes de vloeistof uit de neus van de puppy te zuigen.

Moedig de moeder na de worp aan om naar buiten te gaan om haar spieren te strekken en zichzelf te ontspannen. Ruim de handdoeken en dekens op en vervang ze voor schone. Laat de nieuwe moeder vervolgens alleen met haar puppy’s zodat ze voor hen kan zorgen.

Kun je zien hoeveel pups echo?

Zwangerschapsduur en ontwormen – Het is raadzaam om vlak voor of vlak na de bevalling uw teef eenmaal te ontwormen. De bevalling vindt plaats tussen de 56 en 67e dag, gemiddeld 63 dagen. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht meestal duurt, en omgekeerd geldt dit ook.

  • Het aantal puppy’s in een buik is niet betrouwbaar vast te stellen met een echo;
  • Met een echo kan wel gekeken worden of er levende pups aanwezig zijn door naar de hartjes te kijken;
  • Maar het tellen van de pups is erg onbetrouwbaar; een pup kan makkelijk 2 keer geteld worden of helemaal niet geteld worden;

Ook als de hond wat aan de dikke kant is, of erg zenuwachtig is met het maken van de echo, kunnen er pups gemist worden. De enige manier om met zekerheid vast te stellen om hoeveel pups het gaat, is door het maken van een röntgenfoto. Aangezien röntgenstraling niet gezond is voor pups, raden wij dit af.

Wat mag een zwangere hond niet eten?

Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.

Hoe weet je dat de laatste pup geboren is?

Einde van de bevalling bij de hond – De bevalling is afgelopen wanneer alle pups geboren zijn. Soms is het onduidelijk of dit het geval is. Het navoelen van de baarmoeder is vaak erg onbetrouwbaar omdat deze door de dracht sterk verdikt is. Het wordt dat ook zeker aanbevolen om tijdens de zwangerschap een röntgenfoto te maken zodat het aantal pups geteld kan worden. Hoe Lang Is Een Hond Zwanger In Weken.

Waar zitten de pups in de buik?

VAN FOETUS TOT PUP Op deze pagina laten wij u de ontwikkeling in de baarmoeder per week zien. Week 9 (57 tot 63 dagen) Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud. Week 8 (50 tot 56 dagen) Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups nu doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar. Week 7 (43 tot 49 dagen) In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken. Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd.

  1. Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud;
  2. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo;
  3. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en dooierzak gelegen;

De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide  verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit.

  • De allantois vergroeit in de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion;
  • Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is;
See also:  Wat Te Doen Als Je Hond Vlooien Heeft?

De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek. Week 6 (36 tot 42 dagen) Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuurhondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen. Week 5 (29 tot 35 dagen) De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald.

Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien.

De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup.

Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt.

Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden.

Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de foetus, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje dat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld.

Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen. Week 4 (22 tot 28 dagen) De foetussen zijn inmiddels in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Week 3 (15 tot 21 dagen) Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus. Week 2 (8 tot 14 dagen) In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen een een staartje.

Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Hieronder een foto van een embryo in week vier. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar. Als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt, raakt de foetus ernstig beschadigd.

Week 1 (0 tot 7 dagen) De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. .

Kan een hond door meerdere reuen gedekt worden?

Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd. Dubbeldekking toegestaan per 1 december 2020 In artikel III.

21  lid 3 van het Kynologisch Reglement (KR) staat dat een fokker bij de dekaangifte kan opgeven dat zijn teef door één extra reu is gedekt. Dit houdt in dat een dubbeldekking is toegestaan en dat het vanaf 1 december 2020 dus mogelijk is om een 2 de reu aan te geven.

Hiervoor gelden wel extra kosten o. in verband met DNA-controle. KR III. 21 (per 1 december 2020) De Eigenaar van een teef mag bij de in lid 1 bedoelde dekaangifte opgeven dat zijn teef door één extra reu is gedekt. Van deze tweede reu dienen de in lid 2 genoemde gegevens te worden vermeld.

  • Ongeplande dekking Sinds de invoering van het verplichte DNA-afstammingsonderzoek is wel gebleken dat pups soms niet afstammen van dezelfde opgegeven vaderhond;
  • In dergelijke gevallen is een teef ongepland ook door een andere reu gedekt;

Wanneer deze reu van hetzelfde ras is en uit afstammingsonderzoek blijkt dat die reu de vader is van de overige pups, kan de Raad van Beheer toch stambomen afgeven. Van belang is dan nog wel dat er geen sprake is van overtreding van de inteeltregels. De Raad van Beheer doet dit om enerzijds de fokker tegemoet te komen en niet de dupe te laten zijn van een ongeplande dekking en anderzijds om deze honden te behouden voor de fokkerij, hetgeen met het oog op een brede genenpool wenselijk is..

Hoe oud moet een hond zijn om puppies te krijgen?

Kijk je er al lang naar uit om een nestje pups te fokken maar vraag je je af hoe het in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken? In dit artikel nemen we alle stappen uitgebreid met je door. We bespreken wat er bij komt kijken om een nest pups te fokken, waar moet je op letten en welke maatregelen moet je nemen.

We vertellen alles tot in detail en in chronologische volgorde, van de loopsheid tot het moment dat de pups het nest kunnen verlaten. In dit artikel laten we de keuringen voor stamboek-fokken, controles op erfelijke afwijkingen en de voeding achterwege.

Tenslotte geven we nog een korte indicatie over de tijd en kosten die je kwijt zult zijn om een nest pups te fokken. Kortom, we gaan ons helemaal richten op alle praktische aspecten die je zelf nodig zult hebben wanneer je overweegt een nestje te fokken.

  1. – Leeftijd Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen);
  2. Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar);

Het is lastig plannen wanneer je het nestje wilt, je bent namelijk afhankelijk van wanneer de hond loops wordt. Er is ook medicatie beschikbaar om dit proces te vervroegen maar dit willen we niet aanraden, laat liever de natuur zijn gang gaan. In de periode voordat de hond loops wordt (ongeveer 4 maanden na de vorige loopsheid) ga je op zoek naar een reu.

Je kunt natuurlijk pas een afspraak maken wanneer de hond loops wordt, maar het is fijn om vooraf kennis te maken om door te nemen hoe alles in zijn werk zal gaan. Wanneer dekken? Loops worden bij een teef is niet hetzelfde als menstrueren bij een vrouw.

Vrouwen worden namelijk ongesteld ná de eisprong en honden worden loops vóór de eisprong, wat een voordeel is om exact te kunnen bepalen wanneer de teef gedekt zal moeten worden. De eisprong zal plaatsvinden op dag 10-13 van de loopsheid. Dag één is de eerste dag dat de hond bloed verliest, houdt dit goed in de gaten.

  1. De eerste 7 dagen is de hond niet vruchtbaar en zal ze een reu ook niet accepteren, reuen zullen wel interesse tonen wanneer je met de teef gaat wandelen maar dit kan geen kwaad;
  2. Na 7 dagen wordt het oppassen, de hond komt in de buurt van de eisprong en zal één dezer dagen reuen gaan accepteren;

Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 en eventueel voor de zekerheid nog een extra keer op dag 11-13. In theorie is dit de juiste tijd, net als bij de mens zit er veel variatie in, wil je zeker geen loopsheid overslaan, ga dan langs de dierenarts om via onderzoek het juiste dek-tijdstip beter te bepalen.

  1. Sperma blijft ongeveer 4-6 dagen leven in het lichaam van de teef, het zit dus klaar voor het moment dat de eisprong komt;
  2. Het enige probleem dat we kennen bij het dekken op dag 9 is dat sommige teven dit toch nog te vroeg vinden om een reu te accepteren;

De dekking is bij het eerste nestje meestal niet zo gepiept. De teef zal gaan uitdagen, maar een dekking vaak niet direct toelaten. Nu vraag je je vast af; hoe kun je dan zien of de teef de reu accepteert? Wanneer de teef hem niet accepteert zal de teef haar staart voor de vulva houden en licht door de achterpoten zakken tot gaan zitten om een dekking te voorkomen.

  • Bij acceptatie zal de teef de staart opheffen en haar achterwerk aan de reu tonen, dit noemen we dus accepteren ondanks dat de teef af en toe hevig kan piepen en weer weg kan rennen;
  • Wanneer het een grote afstand rijden is naar de reu is het begrijpelijk dat je niet het risico wilt lopen dat de teef de reu weigert, in dat geval kun je ervoor kiezen de dekking op dag 10 of 11 te laten plaatsvinden;

Meestal gaat dit goed maar de eisprong voltrekt zich slechts één dag dus je loopt het risico dat je te laat bent. De dekking De teef en de reu gaan een spel opvoeren, hierbij zal de teef gaan uitdagen en het kan zelfs even op spelen gaan lijken maar indien de teef in de acceptatie-fase is zal de dekking uiteindelijk plaatsvinden.

De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze ‘vast’ komen te zitten aan elkaar.

Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken. Haal de honden in dit stadium nooit uit elkaar, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten. Het stadium waarin de reu (rechts) van de teef ‘afstapt’ en er naast gaat staan. Je kan amper zien dat ze aan elkaar vast zitten, zo zullen ze +/- 20 minuten blijven staan. De dracht Na de dekking is het natuurlijk te hopen dat de hond drachtig is, in de meeste gevallen zal dit gelukt zijn. Spreek duidelijk met de mensen waar je de hond laat dekken af of je de hond ‘gratis’ opnieuw mag laten dekken indien het de eerste keer niet lukt, dit geldt dan uiteraard voor de volgende loopsheid. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weten of de teef echt drachtig is, hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op om hier achter te komen:

  • De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na deze 3 weken zijn de vruchten op echo te zien, je zou hier dus een afspraak voor drachtcontrole kunnen maken bij de dierenarts.
  • Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Dit is lastig wanneer je er nog weinig ervaring mee hebt, ook hiervoor zou je een afspraak bij de dierenarts kunnen maken, dit is vanzelfsprekend goedkoper dan het laten maken van een echo. Let op: op 4 weken voelt de dierenarts naar de vruchtkamers, deze zijn daarna een tijdje niet meer voelbaar.
    • Laat ze hierbij met rust;
    • De dracht duurt gemiddeld 63 dagen , dit kan iets afwijken naar gelang het ras;
    • Daarnaast kan de geboorte natuurlijk een paar dagen te vroeg of te laat plaatsvinden, tot normaal beschouwen we 58 tot 69 dagen;

    Daarna voel je de pups pas weer na 6,5 week, verderop meer hierover. Rond de 4 weken zul je de omvang van de buik ook zien toenemen indien je een slanke hond hebt.

  • Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je (RX) foto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken plaatsvinden via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig. Het is uiteraard afwegen of je het nodig acht te investeren in een echo of RX, aangezien het tellen nooit heel nauwkeurig is en het is nog maar een paar weken wachten tot de pups komen.
  • Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.
  • Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen/zien schoppen.

Het is belangrijk de teef haar rust te gunnen aan het einde van de dracht, ga met haar wandelen maar let goed op wat ze aan kan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit. Haal er net voor de bevalling een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft.

  • Ook de warmtelamp die je ophangt is iets waar de hond aan zal moeten wennen, zet deze vooraf al een keer aan;
  • Zo voorkom je dat de teef schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling;
  • Het is niet nodig het proces van de dracht sterk gecontroleerd op te volgen, het is eerder leuk voor je zelf;

Er dient enkel opgelet te worden of de pups niet veel te vroeg of te laat komen. Raadpleeg de dierenarts wanneer de bevalling lijkt te beginnen voor dag 58 of wanneer er nog steeds geen tekenen van een naderende bevalling zijn op dag 69. De volgende fase ‘tekenen van een naderende bevalling’ zul je wel goed op moeten volgen om te voorkomen dat je de bevalling mist. Hoog drachtig, een week voor de bevalling. Tekenen van een naderende bevalling De hond op de foto hierboven stelde het zeer op prijs dat haar baasjes bij de bevalling aanwezig waren, maar de meeste honden doen de bevalling liever alleen. Vaak gebeurt het dan ook ‘s nachts. Om te voorkomen dat je 2 weken lang slapeloze nachten hebt is het belangrijk dat je de bevalling de dag ervoor ziet aankomen. We sommen hieronder een aantal duidelijke punten op die de naderende bevalling aankondigen in volgorde van zekerheid:

  • +/- 24 uur voor de bevalling daalt de lichaamstemperatuur. Zorg dat je gaat controleren vanaf dag 55 van de dracht. Je controleert de temperatuur met een thermometer ingesmeerd met vaseline. Je controleert de temperatuur ‘s ochtends en ‘s avonds en bepaalt na 3 dagen de gemiddelde temperatuur voor de ochtend en de avond (normale temperatuur bij een hond is 38-39°C).
    • Over de hele dag genomen zit er een lichte schommeling in de temperatuur;
    • Hierdoor heb je een referentiewaarde die je tijdens de komende controles kunt gebruiken;
    • Na deze 3 dagen zit je op dag 58, ofwel de bevalling zal niet lang meer op zicht laten wachten;

    Je gaat door met de controle van de temperatuur in de ochtend en avond en vergelijkt dit met je referentiewaarde. Wanneer de temperatuur 0,5-1°C daalt weet je dat de bevalling binnen 24 uur zal plaatsvinden. Deze methode is vrij nauwkeurig. Kort voor de bevalling zal de temperatuur sterk gaan stijgen door de opwinding.

  • Het vullen en gaan druppelen van de melkklieren gebeurt in de meeste gevallen ook net voor de bevalling. We zien kegelen , ofwel druppels melk die aan de tepels hangen. Dit is geen nauwkeurige indicatie, vaak gebeurt het zo’n 24 uur voor de bevalling maar het kan ook voorkomen dat het 3 dagen voor de bevalling plaatsvindt of zelfs pas na de bevalling. Wanneer je het opmerkt kun je het extra in de gaten houden maar het is geen perfecte maatstaf.
  • Nestelgedrag. Dit zal vlak voor de bevalling gaan plaatsvinden, de teef gaat liggen en weer staan, onrustig rondlopen, enzovoort. Ofwel de teef vertoont onrustig en afwijkend gedrag. Dit is een goede indicatie maar begint te laat om rustig te kunnen gaan slapen als ze dat gedrag ‘s avonds nog niet vertoont.

Kortom, enkel de temperatuur is een goede maatstaf om op te kunnen vertrouwen. Probeer vanaf dag 58 toch 1 of 2 keer per nacht te gaan kijken hoe de hond zich gedraagt ook al is er geen voorbode geweest van een naderende bevalling. Eventueel kun je ook een camera ophangen in het hok om niet steeds uit je bed te hoeven komen. Als de nacht dan echt is aangebroken dat wanneer de temperatuur is gedaald en je de bevalling verwacht is het belangrijk dat je naast de hond slaapt of op zijn minst ieder half uur gaat kijken.

Dit is vooral belangrijk wanneer het voor de teef de eerste bevalling is, de teef weet nog niet goed wat haar te wachten staat. Het kan zijn dat ze de vruchtvliezen niet goed open bijt. Als eenmaal de navelstreng is losgekomen van de teef kan de pup nog zo’n 20 minuten in de vliezen blijven zonder te stikken, het is dus belangrijk dat je blijft controleren.

Zorg dat je vooraf het telefoonnummer van de dierenarts hebt klaarliggen voor het geval er iets misgaat tijdens de bevalling. .

Hoe lang zitten honden aan elkaar vast?

Dit noemen we ‘gekoppeld zijn’ en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat. Deze ‘koppeling’ kan soms wel 5-45 minuten duren.

Wat kost een echo maken bij een hond?

Wat zijn de kosten voor een echo bij een drachtige hond? – Het kan zonder onderzoek lastig zijn om te beoordelen of een hond drachtig is. De meest betrouwbare methode om een dracht vast te stellen is met behulp van echografie. De kosten van echografie bij een drachtige hond is naast verschil tussen verschillende dierenartspraktijken ook afhankelijk van de soort apparaten waar gebruik van wordt gemaakt.

  • De gemiddelde kosten voor een echo bij een drachtige hond liggen rond de 70 euro;
  • Vanaf ongeveer 28 dagen is het mogelijk om door middel van een echo dracht vast te stellen;
  • Aan het kloppen van de hartjes is te zien of de puppies leven;

Maar, de echo is niet betrouwbaar om het aantal van de pups te bepalen. Dit komt mede omdat niet altijd alle pups goed in beeld gebracht kunnen worden.

Hoe vaak mag een hond een nestje hebben?

Extra regels voor honden en katten – Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels:

  • Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest.
  • Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt. Zo kunt u aan de regels blijven voldoen. Fokt u bedrijfsmatig met huisdieren? Dan gelden er voor u meer regels. U leest hierover meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.

Hoe lang bloed een hond na de bevalling?

Mijn teef heeft uitvloeiing uit de vulva ná de bevalling – Het is normaal dat er uitvloeiing is na de bevalling. Deze is in het begin bloederig, wordt hierna licht bruinig en daarna helder. De uitvloeiing stopt meestal na een paar dagen tot een week. Het is belangrijk dat uw hond vrolijk en actief blijft en blijft eten. Het is normaal dat er uitvloeiing is na de bevalling. Wij delen o. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. Volg ons op Facebook en Instagram.

Hoe lang mag er tussen de geboorte van pups zitten?

De geboorte – In de volgende fase van de bevalling krijgt de teef weeën. In de eerste fase hebben we te maken met de ontsluitingsfase,  waarbij de geboorteweg wordt voorbereid op de volgende fase: de uitdrijving. Tijdens de ontsluitingsfase hebben honden vaak geringe samentrekkingen van de baarmoeder, ze hijgen veel en graven in de werpkist.

  1. De ontsluitingsfase kan 6 – 12 uur in beslag nemen;
  2. Hierna volgt de uitdrijvingsfase;
  3. De baarmoeder zal zich samentrekken en de teef gaat echt persen; zo worden de pups richting de baarmoedermond en vagina gedreven;

Zodra de eerste pup in de bekkenholte wordt gedrukt, gaat de teef nog harder persen. Vaak doet ze dit liggend, gehurkt of staand. Vaak ademen de teven in deze fase sneller en drinken ook meer. Op de eerste pup wordt vaak wat langer (tot enkele uren) geperst om de geboorteweg op te rekken.

  1. Dit is zeker het geval als de teef voor de eerste keer aan het bevallen is;
  2. Zodra de vruchtblaas of de pup zelf te zien is, mag ze maximaal één uur persen;
  3. Een teef die voor de eerste keer bevalt, kan schrikken van de bewegingen en geluiden van de pup;

Ze kan de pup zelfs oppakken en proberen te begraven. Let hierbij op dat de pup geen wonden op loopt. Leg eventueel de eerste pup even apart in een warme omgeving. Na de geboorte van de tweede pup worden de meeste teven rustiger en gedragen zich als ervaren moeders.

Leg de eerste pup zo snel mogelijk weer bij de moeder. De pups kunnen geheel in de vliezen geboren worden, de teef trekt ze meestal vlot kapot en likt de jongen schoon. Daarna zal ze de navelstreng doorbijten.

Let op dat ze dit niet te dicht bij de buik van de pup doet omdat de buikwand nog erg zwak is. Mocht de teef het zelf niet vlot doen, verwijder dan zelf de vliezen om de pup en verwijder slijm en vocht uit het bekje en de neus van de pup. Bind de navelstreng twee – drie centimeter vanaf de buik van de pup met flosdraad en knip deze door aan de kant van de nageboorte.

Een andere methode is de navelstreng vijf centimeter vanaf de pup sterk afknijpen. Als u loslaat, mag er geen bloed meer door dat deel van navelstreng stromen en blijft het wit. Dan kunt u de navelstreng aan de kant van de nageboorte doorknippen.

Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten als de teef veel aan het persen is. Er is nog geen reden tot bezorgdheid als deze tijd oploopt tot één tot twee uur, maar de moeder mag dan niet persen. Er zijn zelfs teven die tussen de eerste groep pups en de tweede helft in slaap vallen.

Hoe gaat de bevalling van een hond?

Je ziet sterke weeën, gevolgd door een heldere vloeistof uit de vulva van je hond – binnen de volgende 20 à 30 minuten moet de eerste puppy worden geboren. Puppy’s worden meestal binnen de 20 minuten na elkaar geboren, maar het is normaal dat een hond tijdens de bevalling even uitrust.

Wie bepaalt het aantal pups?

Geslachtsorgaan van de teef – “De moederhond bepaalt het aantal pups dat zij draagt. ” Net als bij de mens kan ook bij de hond de dracht van de dochter vergelijkend zijn met de zwangerschap van haar moeder…………. Zo is dat ook met het aantal pups die zij verwacht……….

  1. Eierstok (ovarium).
  2. Eileider. Vooraanzicht geslachtsorgaan moederhond
  3. Baarmoederhoorn.
  4. Ligament (band) tussen de hoorns.
  5. Baarmoederlichaam.
  6. Baarmoederhals.
  7. Vagina (schede).
  8. Plooien in de vagina.
  9. Urinebuis.
  10. Uitwendige opening van de urinebuis.
  11. Clitorisgroeve.
  12. Kleine voorhofsklieren.
  13. Voorhof van de vagina.
  14. Plaats van het Hymen (maagdenvlies).
  15. Blaas.

De ovulatiecyclus van een teef De ovulatiecyclus bestaat uit 4 delen:

  1. Po-oestrus: Begin van de loopsheid. Is een periode van ongeveer 7 tot 10 dagen en wordt gekenmerkt door een bloederige uitvloeiing, donkerrood, veelvuldig urineren, gezwollen  vulvalippen, de reuen worden verliefd op haar en vinden haar aantrekkelijk. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het hormoon oestrogeen.
    • Een keizersnede kan derhalve van moeder op dochter doorgegeven worden, een erfelijkheidsfactor!! (Het aantal pups kan echter wel beïnvloed worden door een te hoog inteeltcoëfficiënt als ook het immuunsysteem, waar wij als fokker invloed op uit kunnen oefenen);

    Rijping van de follikels.

  2. Oestrus:  Deze periode heeft eveneens een gemiddelde van 7 tot 10 dagen en wordt gekenmerkt doordat de bloederige uitvloeiing en de zwelling van de vulvalippen af beginnen te nemen. De teef gaat aan de wandel en is bereid om zich te laten dekken. Dit is tevens de periode dat de ovulatie plaats gaat vinden, ongeveer ieder uur een eisprong. De follikel met daarin de eitjes verlaten de eierstokken De follikel met daarin een eitjes is dan nog niet rijp.
    1. Dit is een proces van ongeveer twee dagen;
    2. De hoeveelheid aan oestrogeen neemt af en de progesteron zal stijgen;
    3. Deze stijging kun je laten controleren door te prikken;
    4. Boven de vijf zal de stijgende lijn blijven voortzetten;

    Onder de vijf dan kan deze nog dalen.

  3. Met-Oestrus: Deze periode neemt ongeveer 2 maanden in beslag. De vulva blijft iets of wat  gezwollen. Het teefje wordt wat slomer en rustiger………. mocht ze niet gedekt zijn dan kunnen teefjes verschijnselen van schijndracht vertonen…. sommige hebben zelfs een melkafgifte. De progesteron kent een piek en aan het einde van deze periode zal deze dalen.
  4. An-Oestrus: Deze periode duurt ongeveer 2 tot 10 maanden, afhankelijk van het ras en dit kan zelfs per hond verschillen. Dit is de periode die gekenmerkt wordt als periode van rust.

Pro-oesterus en oestrus is de periode dat de teef loops is. Genoemde dagen zijn gemiddelde, kleinere rassen zijn in het algemeen wat vaker loops dan de grotere rassen. Hoe Lang Is Een Hond Zwanger In Weken De reis van een eicel en de samensmelting met de zaadcel Een teefje geeft meerdere eicellen af tijdens haar ovulatiecyclus. (Alle follikels met daarin de eicellen zijn reeds aanwezig tijdens haar eigen ontwikkeling in de baarmoeder van haar moeder. ) In de eierstokken worden follikels gevormd waaruit later een eicel zal ontspringen. Dat zal in de tweede fase van haar loopsheid, oestrus, zijn.

De prolactine zal dan toenemen rond de werpdatum. Nadat het follikel met daarin het eitje via de eierstok naar de eileider reist duurt het nog ongeveer twee dagen eer dat de eicel rijp is voor bevruchting.

In deze periode kan nog geen bevruchting plaatsvinden. De wand van de eicel is voor een zaadcel nog niet doordringbaar. De zaadcellen wachten dan……en wachten……en wachten totdat de wand voor hen doordringbaar wordt. De stadia van de follikels in de eileiders: Primitieve eicel – primaire follikel – rijper- secundaire follikel – graafse follikel – eisprong.

  • Hierna kan de zaadcel het eitje bevruchten;
  • Dit gebeurt in de eileiders;
  • Na de bevruchting spreekt men over een embryo;
  • Er kan maar één zaadcel één eicel bevruchten;
  • Op het moment dat dit gebeurt sluit de wand van de eicel zich zodat er geen andere zaadcellen meer door kunnen komen;

Vervolgens zet de embryo zijn reis verder voort, waarna het via de eileiders zich begeeft in de richting van de baarmoederhoorns. Daar nestelen zij zich in. De pups verdelen zich nagenoeg gelijkmatig over beide hoornen. De reis van de eileider naar de baarmoederhoorns duurt ongeveer tussen de 6 en de 13 dagen.

Levensduur eicel De eicel leeft ongeveer 6 uurtjes. Op het moment dat de teef vruchtbaar is heeft zij ieder uur een eisprong. Per loopsheid komen ongeveer 10 tot 12 eicellen vrij, dit kan ook per ras verschillen maar ook per individuele teef.

Er zijn honden bekend die zelfs 18 pups of meer hebben gekregen. Maar er zijn ook teven die maar een enkele pup hebben gebaart. In tegenstelling tot de mens is de eicel van een teef niet meteen rijp. Dit proces duurt nog een dag of twee. Hierna kunnen zij pas bevrucht worden.

Hoe vaak moet een pup naar buiten?

Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook ‘s nachts moeten puppy’s hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.

Waar pups voelen in buik hond?

De dracht van je hond – De dracht van je hond duurt gemiddeld 63 dagen gerekend vanaf de eerste dekking. Uiteraard kan hier wel wat variatie in zitten die bepaald wordt door de grootte van het nest. Kleinere nestjes hebben vaak een iets langere draagtijd.

Je dierenarts kan helpen bij het inschatten van het te verwachten aantal pups. Je dierenarts kan proberen de vruchtblaasjes in de baarmoeder te voelen tussen de 24-32 dagen van de dracht. Vanaf dag 32 is het niet meer mogelijk om dit te voelen.

Met een echo is het erg lastig vast te stellen hoeveel pups de hond verwacht. Zeker als er meer dan 3 pups in de baarmoeder zitten. Vanaf dag 28 kan een echo gemaakt worden. Vanaf 45 dagen dracht kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de skeletjes te tellen.

Dit is de meest betrouwbare methode voor het bepalen van het aantal pups. Veel eigenaren willen vooraf graag weten hoeveel pups ze verwachten in verband met de voorbereidingen. In de zesde week van de dracht nemen de pups steeds meer ruimte in de buik in beslag.

De maag van de teef heeft minder ruimte, maar ze heeft wel veel voedingsstoffen nodig. Geef daarom in deze periode een geconcentreerde voeding en verdeel het over meerdere porties per dag. Een geconcentreerde voeding bevat meer calorieën, zodat de hond met weinig grammen voeding per dag toch heel veel voedingsstoffen binnen krijgt. Als je de teef iets extra’s wilt geven met de juiste voedingsstoffen, kun je haar ook Beaphar Lactol Puppy Melk geven. Probeer de teef in een optimale conditie te houden, niet te dik en niet te dun. Als de teef te dik wordt kan er ook vet rond het geboortekanaal afzetten, dit bemoeilijkt de bevalling. Bij een te schrale conditie levert de teef direct veel in tijdens en na de bevalling.

Veelal wordt de pupvoeding gegeven die de pups later ook kunnen gaan eten. Informeer bij je dierenspeciaalzaak naar een geschikte voeding voor de teef. Voordat de bevalling daadwerkelijk gaat plaatsvinden is het verstandig de teef alvast aan de werpkist te laten wennen.

Zet deze ruim een week voor de uitgerekende datum klaar. Verdiep je in de juiste afmetingen en uitvoering van een werpkist voor jouw ras. Ook kun je een week voor de uitgerekende datum de temperatuur van de teef gaan meten. Als de temperatuur ineens daalt (meestal een graad) is de bevalling vaak in aantocht.

  1. Meet de temperatuur in de ochtend en avond op een vast tijdstip;
  2. Maak tijdens de dracht van je hond afspraken met je dierenarts over de bevalling;
  3. Kun je hem/haar op elk tijdstip bellen, komt hij/zij dan naar jou toe, wat moet je doen als je hem/haar even niet kunt bereiken, enz;

In de meeste gevallen verloopt een bevalling zonder complicaties, maar het is altijd fijn om dit soort afspraken te maken voor het geval er extra ondersteuning nodig is..

Hoe lang kan een pup van 4 maanden alleen zijn?

Vraag 1: hoe lang kan en mag een hond achtereenvolgens in een gesloten bench verblijven? – Bij een succesvolle benchtraining introductie zou een puppy van 8-10 weken maximaal 30 minuten alleen thuis kunnen blijven, in een gesloten bench. Naarmate de pup ouder wordt bouw je dit iedere keer iets op.

In ons boek Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek wordt dit stapsgewijs uitgelegd. Een puppy van 8-10 weken langer dan 30 minuten alleen laten is niet raadzaam in verband met de zindelijkheidstraining.

In deze situatie biedt de bench een prima uitkomst voor jullie. Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.

Meerdere hondentrainers stellen dat een hond maximaal drie uur alleen gelaten mag worden in een gesloten bench. Deze mening deel ik; een hond heeft namelijk weinig tot geen opties in een gesloten hondenbench.

Het is liggen of zitten.