Hoe lang is een hond zwanger?

hoe lang is een hond zwanger
Mensen zoeken ook naar Kat 58 – 67 dagen Paard 11 – 12 maanden Rund 283 dagen.

Hoe lang duurt een zwangerschap bij een hond?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Hoe kun je zien dat een hond zwanger is?

Symptomen van een drachtige hond – De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond zwanger is:

 • Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting
 • 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding
 • Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht
 • Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet
 • Kort voor het werpen zal ze waarschijnlijk nestgedrag vertonen

Hoe vaak kan een hond zwanger worden?

Extra regels voor honden en katten – Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels:

 • Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest.
 • Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt. Zo kunt u aan de regels blijven voldoen. Fokt u bedrijfsmatig met huisdieren? Dan gelden er voor u meer regels. U leest hierover meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.

Hoelang hijgt een hond voor de bevalling?

Herken jij de symptomen van de nadering van een bevalling van je hond? En dan is het zover uw hond maakt aanstalte om te gaan bevallen. Hoewel de draagtijd bij honden gemiddeld 63 dagen bedraagt kan de draagtijd variëren tussen de 57 en 72 dagen. Er wordt vaak gesteld dat de draagtijd afhankelijk is van de nestgrootte.

 • Bij grotere nesten puppies zou de draagtijd korter zijn en bij een kleiner nestje puppies langer;
 • Wij delen deze stelling, uit ervaring, niet! Daarom is het een goed idee om uw dragende teef scherp in de gaten te houden of ze al aanstalten maakt om te gaan bevallen;

Bekijk de video bevalling hond.

Heeft een hond pijn bij bevalling?

De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn. De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze fase kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen.

Waar zitten de pups in de buik?

VAN FOETUS TOT PUP Op deze pagina laten wij u de ontwikkeling in de baarmoeder per week zien. Week 9 (57 tot 63 dagen) Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud. Week 8 (50 tot 56 dagen) Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups nu doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar. Week 7 (43 tot 49 dagen) In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken. Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd.

Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en dooierzak gelegen.

De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide  verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit.

 1. De allantois vergroeit in de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion;
 2. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is;

De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek. Week 6 (36 tot 42 dagen) Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuurhondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen. Week 5 (29 tot 35 dagen) De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald.

 1. Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus;
 2. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen;
 3. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien;

De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup.

Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt.

Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden.

Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de foetus, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje dat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld.

Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen. Week 4 (22 tot 28 dagen) De foetussen zijn inmiddels in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Week 3 (15 tot 21 dagen) Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus. Week 2 (8 tot 14 dagen) In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen een een staartje.

Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Hieronder een foto van een embryo in week vier. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar. Als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt, raakt de foetus ernstig beschadigd.

Week 1 (0 tot 7 dagen) De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. .

Wat mag een drachtige hond niet doen?

Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.

Kan een hond door meerdere reuen gedekt worden?

Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd. Dubbeldekking toegestaan per 1 december 2020 In artikel III.

See also:  Hond In Auto Wat Te Doen?

21  lid 3 van het Kynologisch Reglement (KR) staat dat een fokker bij de dekaangifte kan opgeven dat zijn teef door één extra reu is gedekt. Dit houdt in dat een dubbeldekking is toegestaan en dat het vanaf 1 december 2020 dus mogelijk is om een 2 de reu aan te geven.

Hiervoor gelden wel extra kosten o. in verband met DNA-controle. KR III. 21 (per 1 december 2020) De Eigenaar van een teef mag bij de in lid 1 bedoelde dekaangifte opgeven dat zijn teef door één extra reu is gedekt. Van deze tweede reu dienen de in lid 2 genoemde gegevens te worden vermeld.

Ongeplande dekking Sinds de invoering van het verplichte DNA-afstammingsonderzoek is wel gebleken dat pups soms niet afstammen van dezelfde opgegeven vaderhond. In dergelijke gevallen is een teef ongepland ook door een andere reu gedekt.

Wanneer deze reu van hetzelfde ras is en uit afstammingsonderzoek blijkt dat die reu de vader is van de overige pups, kan de Raad van Beheer toch stambomen afgeven. Van belang is dan nog wel dat er geen sprake is van overtreding van de inteeltregels. De Raad van Beheer doet dit om enerzijds de fokker tegemoet te komen en niet de dupe te laten zijn van een ongeplande dekking en anderzijds om deze honden te behouden voor de fokkerij, hetgeen met het oog op een brede genenpool wenselijk is..

Kan een hond zwanger worden als ze niet loops is?

Ja hoor, dat kan best. Over het algemeen worden teefjes ieder half jaar loops, maar er zijn er genoeg die vaker of minder vaak loops zijn. Een teefje laat zich alleen dekken op haar hoogte punt. de vulva zwelt op.

Wat zijn de kosten van een nestje pups?

> Gun je huisdier een gezond gebit. – Waarschijnlijk hecht je veel waarde aan je gebit en is het heel normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan om je gebit gezond te houden. Maar hoe zit het met het gebit van je hond of kat? Ook voor je geliefde huisdier is een goed onderhouden en schoon gebit erg belangrijk.

 • Naast dat een schoon gebit en frisse adem fijn is voor je huisdier voorkom je ook ernstige problemen en hoge dierenarts kosten in de toekomst;
 • Bij van Schot & Mane hebben we ruime ervaring met gebitsreinigingen en streven we altijd naar een optimaal resultaat;

We bieden deze behandeling tegen een scherp tarief aan zodat een gebitsreiniging voor iedereen toegankelijk is. De bevalling leiden Ondanks dat de meeste teven de bevalling prima zelf leiden is het altijd goed een oogje in het zeil te houden en het is natuurlijk leuk om het te begeleiden als de teef dit toe laat.

De bevalling kan lang duren, er zit gemiddeld 3 kwartier tussen elke pup en dit kan zelfs uitlopen tot 2 uur. De onderstaande foto’s zijn gemaakt bij een teef die alles prima vond en graag hulp kreeg van haar baasjes.

Dit is niet bij alle honden het geval, accepteer het als de hond dit niet toe laat en kijk enkel van een afstandje toe. Er zijn dus 2 scenario’s mogelijk: 1. De teef laat niet toe dat je te betrokken bent bij de bevalling. Je kijkt daarom van een afstandje toe. Het is in dat geval belangrijk om te weten in welke gevallen je hoort in te grijpen:

 • Indien de teef de vruchtvliezen niet zelf van de pup verwijdert. Een pup kan na de geboorte nog relatief lang overleven zonder adem te halen (+/- 20 minuten). Desondanks raden wij aan om in te grijpen wanneer er een pup langer dan 5 minuten in de vruchtvliezen blijft zitten of niet gaat ademen. Scheur de vlies open (handen dienen vooraf goed gewassen te zijn), dit klinkt misschien eng maar je kunt er weinig verkeerd aan doen, de vlies moet er gewoon af.
  • Je kunt met een vinger het slijm uit de bek van de pup halen waardoor de pup makkelijker kan gaan ademen;
  • Daarbij zal de navelstreng los moeten komen van de moederkoek, trek deze los op een afstand van ongeveer 5 centimeter van de pup;

  Het overige gedeelte van de navelstreng gaat vanzelf verschrompelen en afvallen of de teef gaat hem zelf op de juiste lengte afbijten. Te dicht tegen de navel openmaken kan leiden tot een bloeding of een infectie.

 • Indien de navel blijft bloeden. Het is dan verstandig om de navelstreng af te binden met een draadje.
 • Indien de teef te lang perst zonder dat er een pup komt. Dit persen kunnen we omschrijven als samentrekkende bewegingen van de buik waarbij de teef eventueel kreun-geluiden maakt. Dit persen mag maximaal 30 minuten aanhouden. Indien het langer duurt zul je de dierenarts moeten raadplegen.
 • Raadpleeg de dierenarts ook bij situaties als donkergroene uitvloei bij de teef (dit hoort helder/bloederig te zijn), wanneer er meer dan 2 uur verstrijken terwijl er nog pups verwacht worden en wanneer je een goed doorbloed vlies uit de vagina ziet komen waar geen pup in zit.

2. De teef laat toe dat je dicht betrokken bent bij de bevalling. Je plaatst jezelf en eventueel bijkomende mensen voor de werpbak. Hierbij is het belangrijk dat er enkel mensen bij zijn die de hond kent en vertrouwd, tenzij er een dierenarts aan te pas moet komen natuurlijk.

Je blijft altijd rustig in elke omstandigheid, je zet een lieve stem op en laat horen dat ze het goed doet. Je mag helpen door pups aan te pakken wanneer ze eruit komen, het vlies eraf halen en het slijm uit de bek halen, zorg hierbij dat je de teef nooit ‘buitensluit’.

Presenteer de nieuw geboren pup direct aan de teef en laat haar helpen het vlies eraf te halen en de pup schoon te likken. Dit likken stimuleert het op gang komen van de ademhaling, wanneer de teef te druk bezig is met de volgende pup kun je dit nabootsen door te wrijven met een handdoek. Indien de teef het toe laat dat je dicht betrokken bent bij de bevalling, neem je plaats naast de werpbak en helpt waar nodig. Leg de pups vervolgens aan een tepel zodat ze direct kunnen drinken. Bij de komst van een nieuwe pup kan het zijn dat de teef gaat staan en draaien. Probeer de pups voorzichtig even opzij te leggen. Ga zeker niet panikeren wanneer je hier niet op tijd mee bent, de teef is over het algemeen toch heel voorzichtig. De teef zal zelf de navelstreng doorbijten. Terwijl de andere pups liggen te drinken wordt er nog een pup geboren. De rest van de pups kunnen rustig blijven drinken zolang de teef niet opstaat. Probeer erop te letten dat er geen pups onder drukpunten zoals de elleboog van de teef komen te liggen op dit moment. Pups Een goede begeleiding van een nest pups kost tijd. Een aantal basispunten zijn heel voornaam: controle, hygiëne en ziektebestrijding.

 1. Lees zeker ook bovenstaande punten door die opgesomd staan in het vorige scenario, in die gevallen is het zeker belangrijk te helpen of de dierenarts te bellen;
 2. Jonge pups zijn zeer kwetsbaar voor ziektes;

Deze slaan sneller toe wanneer zaken als hygiëne, goede voeding en warmte niet gewaarborgd worden. We gaan hieronder chronologisch een opsomming maken van je taken:

 • Net na de geboorte : het is van belang dat de pups snel droog worden, droog ze af met een handdoek en voorkom dat ze te ver van de warmtelamp komen te liggen. Wanneer ze volledig droog zijn kun je ze merken, dit kan eventueel met verschillende kleurtjes nagellak (voorkom dat de teef het eraf likt als het nog nat is). Het nest moet een temperatuur van +/- 28°C hebben. 12 uur na de geboorte, de pups zijn volledig droog en liggen lekker te drinken.
 • Eerste 2 weken na de geboorte : de pups mogen niet te ver van de warmtelamp af komen te liggen, het is daarom belangrijk dat je de eerste week maximaal 3 uur tussen 2 controles in hebt zitten (ook ‘s nachts). De tweede week kan dit worden afgebouwd indien alles goed verloopt. De eerste weken zal de teef nog netjes de ontlasting van de pups opruimen, ze zal zelfs met haar tong over het buikje van de pup likken om het ontlasten te stimuleren. Je zult 1 of 2 keer per dag de dekens moeten verschonen.
  • Daarnaast is het belangrijk de eerste 2 weken in de gaten te houden of de pups voldoende drinken/groeien;
  • Weeg de pups hiervoor 2 keer per dag op een keukenweegschaaltje en noteer het gewicht;
  • Maak hiervoor een duidelijk schema met ‘dag 1 ochtend …, avond …;

  , dag 2 ochtend …, enzovoort’. Doe dit voor iedere pup op een aparte bladzijde en druppel de kleur nagellak ook op het papier zodat dit aan elkaar gelinkt is. Merk de pups met verschillende kleurtjes nagellak om ze uit elkaar te houden tijdens het wegen. Wanneer je ziet dat een pup een dag niet is aangekomen probeer je deze aan een ‘goede’ tepel te leggen (de achterste tepels). Het is normaal dat ze de eerste dag bijna niet aankomen, maar ze mogen na de geboorte zeker niet afvallen. Indien dit wel gebeurt probeer deze pup dan bij iedere melkbeurt aan een goede tepel te leggen.

  Indien de pup nog verder afvalt na deze ondernomen actie neem je contact op met de dierenarts. Na 1 week zal het gewicht ongeveer verdubbeld moeten zijn. Wanneer veel pups achterblijven is het belangrijk om te gaan bijvoeren, doe dit met speciale aanmaakmelk voor pups uit de dierenspeciaalzaak of vraag er naar bij de dierenarts.

  De tijd die je de eerste 2 weken kwijt bent is afhankelijk van hoe goed de pups aankomen. De teef zal het nest nog niet veel willen verlaten, probeer haar enkel op tijd te laten plassen (ideaal zou zijn als ze zelf naar een plasplaats toe kan lopen).

 • Week 3 en 4 : Afhankelijk van hoe vaak de pups weg liggen van de warmtelamp kun je de bezoeken ‘s nachts afbouwen tot stoppen. Dit geldt ook voor het wegen, weeg ze zeker nog 3 keer per week om te voorkomen dat je zaken over het hoofd ziet. Hoewel dit werk stopt/afneemt zal het schoonmaakwerk pas beginnen. Je zit als het ware in het midden van 2 fases waardoor dit de rustigste periode is.De teef kan het opruimen van de ontlasting van de pups niet meer behappen. Langzaam zullen de pups het nest steeds meer proberen te verlaten, leg een gedeelte vol met kranten. De pups zullen uit zichzelf gaan proberen het nest (de doeken) schoon te houden en hun behoefte gaan doen op de kranten.

  Maak 1 a 2 maal per dag het hok volledig schoon met een sopje en eventueel ontsmettingsmiddel. Daarnaast kun je de bovenste lagen kranten zo vaak mogelijk vervangen wanneer pups hier hun behoefte op hebben gedaan. Wanneer de teef minder gaat voeden of wanneer de pups onrustig blijven tussen de melkbeurten in is het belangrijk dat je gaat bijvoeren.

  Hiermee kun je starten in de 4e week. Je gebruikt lage schaaltjes, je maakt de melk aan met afgekoeld gekookt water (afkoelen tot lichaamstemperatuur). Op de verpakking van de aanmaakpoeder zal vermeld staan hoeveel ze mogen hebben.

  Je begint met weinig, het is belangrijk dat ze niet abrupt stoppen met drinken bij de moeder. Wanneer de teef zich niet meer aanbiedt om te drinken is het toch belangrijk dit nog even vol te houden en af te bouwen. Wanneer de melkgift niet langzaam wordt afgebouwd kan de teef melkklierontsteking krijgen.

 • Week 4 tot 8 : Hier begint de drukste periode, naast het vele werk met de pups zul je tussendoor tijd moeten maken voor ontmoetingen met de nieuwe baasjes. Afhankelijk van wanneer je in de 4e week begonnen bent met bijvoeren zit je op een aantal bakjes per dag, dit bouw je op. Afhankelijk van hoe vaak de teef nog voedt geef je de pups een bepaald deel van de maximale hoeveelheid die op het pak aanmaakmelk vermeld staat.De borst zal volledig op spanning staan, rood kleuren en pijnlijk zijn. Probeer dit zeker te voorkomen. Indien je de teef echt niet meer bij de pups krijgt probeer dan zelf nog een tijdje af te kolven. Tussen de 4 en 5 weken kun je ook al eens verweekte brokjes gaan geven.

  Eventueel kun je een tussenfase inlassen met het vermengen van brinta bij de melk om de pups te laten wennen aan vaste voeding. Dit zullen ze in het begin niet graag eten maar ze zullen er snel aan wennen. Je bouwt het aantal maaltijden per dag op tot je op 5 weken aan 4 voedingsbeurten per dag zit.

  • Zorg dat je minimaal 1 schaaltje per 3 pups hebt;
  • Er komt nu enige regelmaat in de aandachtsbesteding van de pups;
  • Wanneer je ‘s ochtends op staat zul je eerst de oude kranten moeten opruimen en alles grondig schoon moeten maken , zorg dat je een bench of andere plek hebt waar je de pups tijdelijk in kunt zetten;

  Daarna kun je voederbeurt 1 geven, ze zullen door het eten heen lopen en er een kliederboel van maken. Vervolgens zullen ze gaan spelen (steeds langer) en hun ontlasting doen en gaan slapen. In deze tijd kun je het beste aanwezig blijven om steeds kranten te vervangen, enkel zo kun je er voor zorgen dat de pups enigszins schoon blijven.

  1. Bij de volgende voederbeurten haal je steeds de vuile kranten weg , wanneer je dit goed bij houd is het niet nodig meerdere keren per dag alles schoon te maken;
  2. Tussen de voederbeurten door is het belangrijk de pups te gaan socialiseren, ga er bijvoorbeeld een keer stofzuigen en klap er een keer een plastic zakje kapot;

  Het belangrijkste is dat je bij al deze handelingen heel zelfverzekerd en blij overkomt. De pups zullen dit als iets positiefs gaan ervaren en er bij de nieuwe eigenaar niet bang voor zijn. Eventueel kun je de pups ook af en toe in de bench zetten en meenemen in de auto, dit is ook goed voor de socialisatie.

  Daarnaast is het buitenspelen voor de pups helemaal het einde. Al deze zaken kosten veel tijd, maar die kun je gelukkig zelf indelen. Wanneer de pups het nest verlaten zal de teef op den duur door hebben dat er pups verdwijnen.

  Probeer dit daarom geleidelijk te doen, verspreidt het ophalen van de pups bij voorkeur over een paar weken. De pups zijn hier ondertussen 7 weken oud. Ze hebben dus een gedeelte waar ze slapen en een gedeelte gevuld met kranten.

 • Ontworming en ontvlooiing : Je dient zowel de pups als de teef te ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken. Hoe goed je de hygiëne ook waarborgt de pups zullen altijd besmet worden met spoelwormen door de teef. De besmetting kan plaatsvinden voor de geboorte en via de melk. De besmetting van de teef is ook niet tegen te gaan aangezien deze al besmet is bij haar geboorte, de worm zal in de spieren van de teef inkapselen en daar blijven zitten tot ze drachtig wordt.De wormen komen dan vrij en gaan naar de baarmoeder en melkklier. Ontwormingsmiddelen werken niet tegen deze ingekapselde wormen waardoor de teef altijd besmet zal blijven en zo de pups ook besmet. Ontvlooiingsmiddelen dienen zo lang mogelijk vermeden te worden, dit is giftig voor de pups.

  Probeer de andere dieren waar de teef mee in aanraking komt goed te ontvlooien om te voorkomen dat er een vlooienbesmetting optreed. Indien je toch vlooien ontdekt in het nest is het belangrijk je dierenarts of dierenspeciaalzaak te raadplegen welk middel veilig is om op pups te gebruiken en zorg dat je zeker niet overdoseert.

 • Enten en chippen : Op een leeftijd van 6 weken zullen de pups hun eerste enting behoren te krijgen. Deze eerste enting is tegen hondenziekte en parvo, dit zijn 2 virussen waar voor beide een booster, ofwel een herhaling nodig is. De pups zijn dus nog niet beschermd op deze leeftijd. De volgende entingen zullen plaats moeten vinden rond de 9 en 12 weken.
  1. Een juiste behandeling is essentieel om de pups te begeleiden, wij raden onze pakketten aan voor zowel het nest als andere huisdieren waarbij je voor een gunstige prijs de juiste middelen in huis hebt;

  Indien pups het nest later dan 9 weken verlaten is het belangrijk dat ook deze enting gegeven wordt. Spreek dit duidelijk met de eigenaar af. Als fokker van een nest pups ben je verplicht de pups voor week 7 te chippen (sinds 1 april 2013). Daarnaast zul je de pups voor week 8 moeten registreren bij een databank, vraag de dierenarts hiervoor om uitleg.

 • Nageltjes knippen : Het is een optie om op 2, 3 en 4 weken de nageltjes van de pups te knippen. De pups zullen tijdens het drinken met de pootsjes op de buik van de moeder drukken, doordat de pups nog niet rondlopen zullen er scherpe puntjes aan de nageltjes zitten. Door slechts de puntjes eraf te knippen ontlast je de teef van een hoop ongemak rond de tepels.

Tijd en kosten Wanneer je onder optimale omstandigheden een nestje wilt fokken gaat hier heel veel tijd in zitten. Je kunt (onder normale omstandigheden) niet goed plannen wanneer het nestje komt omdat je moet afwachten wanneer de hond loops wordt. Vervolgens ben je er ongeveer 10-12 weken zoet mee waaronder 3-5 weken een verstoorde nachtrust. Het begint bij de dekking waarvoor je vaak een eind moet rijden om bij de juiste reu te komen, trek hier gerust een middag voor uit (4u).

Daarnaast kunnen beschadigingen rond de tepels aanleiding geven tot melkklierontsteking. Dan heb je 8 weken rust waarna het vervolgens opletten wordt. Het ‘s nachts opstaan duurt niet lang, dit is vooral vervelend (5u).

De bevalling kan lang duren en je controleert de hond daarvoor en daarna natuurlijk goed (12u). Dan komt het werk aan de pups, we gaan er vanuit dat de pups goed drinken en geen extra zorg nodig hebben. Er ontstaat steeds meer werk, van 1 uur per dag in het begin naar 5 uur per dag na 8 weken.

 • Laten we zeggen gemiddeld 3,5 uur per dag gedurende 9 weken (220u);
 • Daarnaast komen de nieuwe baasjes natuurlijk een pup uitzoeken, sommige komen nog graag een keer tussendoor kijken, enzovoort;
 • We gaan uit van een nest van 8 pups, en ieder baasje komt gemiddeld 2 keer 1,5 uur langs (24u);

Dit betekent dat je uiteindelijk ongeveer 265 uur kwijt bent aan een nest pups mits alles goed gaat, inclusief een verstoorde nachtrust. De kosten van een nest pups (we gaan uit van een nest van 8 pups):

 • Onderzoeken op erfelijke afwijkingen (extra kosten)
 • De dekking: heel divers, afhankelijk van raszuiverheid, stamboom, enz. Dit loopt uiteen van 100 – 700 euro. Hierbij tellen we benzinekosten van 0 – 100 euro er nog bij op.
 • Eventueel echo/RX bij de dierenarts (extra kosten)
 • Werpbak kopen/maken: 50 – 200 euro.
 • Voeding teef: Extra kosten voor de voeding van de teef is afhankelijk van het gewicht van de hond (5-60kg) van 110 – 1. 000 euro.
 • Voeding pups: De kosten van de puppymelk en brokken zullen afhankelijk van het eindgewicht van het ras (5-60kg) ongeveer 140 – 500 euro bedragen (5 – 60kg).
 • Ontworming: 30 – 70 euro.
 • Enten en chippen: 500 – 800 euro

Afhankelijk van het eindgewicht van de pups zijn de kosten variabel, je moet opgeteld rekenen op een bedrag uiteenlopend van 1000 – 3400 euro. Hierbij zijn erfelijkheidsonderzoeken en drachtdiagnose achterwege gelaten. Samengevat Een nest pups fokken is duur en er gaat heel veel tijd in zitten. Verder kan het nog extra tijd en kosten met zich mee brengen wanneer een of meerdere pups iets komen te mankeren.

Je kunt er zeker een leuk zakcentje aan overhouden mits alles goed gaat maar daar staat veel werk tegenover, dit valt zeker niet te onderschatten. Het is al met al heel belangrijk dat je de ruimte en tijd hebt maar er vooral héél veel zin in hebt, je krijgt er heel veel liefde voor terug! We hopen dat je met deze informatie genoeg te weten bent gekomen om zelf een nestje pups groot te brengen.

Indien je voor dilemma’s komt te staan vooraf of tijdens het nestje horen we het graag. We kunnen dit dan ook gebruiken om ook andere mensen met deze problemen te helpen. van Schot & Mane 2022-02-01T11:51:13+01:00.

Wat is een normale prijs voor een puppy?

Aankoopprijs puppy – Sommige mensen schrikken van de aanschafprijs van een pupje. Om enige referentie te hebben, vraag je best zoveel mogelijk rond aan mensen die je kent met hetzelfde ras hoeveel zij betaalden. Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro.

 • Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro’s;
 • Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen;
 • De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer;
 • Het is je goed recht om meerdere fokkers te bezoeken en prijzen te vergelijken;

Alles hangt natuurlijk af van de kosten die de fokker vooraf maakte voor de pup. Een puppy wordt door de dierenarts van de kweker klinisch onderzocht, gechipt, gevaccineerd en meestal nog ontwormd. Daarnaast mag je het dagelijks onderhoud en de voeding niet vergeten.

Deze kosten worden doorgerekend. Op het internet vind je hondjes terug die soms de helft goedkoper zijn dan de honden van een stamboekfokker. Laat je niet verleiden door die aanbiedingen. Ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pups voldoen aan alle voorwaarden.

Zijn alle vaccinaties correct toegediend? Is de pup ontwormd en gechipt? Voldoen beide ouders aan de gezondheidseisen die vandaag door de wetgever gesteld worden? Zijn de pups gesocialiseerd? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan je de moeder van de pups zien? De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond.

Hoeveel pups mag je belastingvrij fokken?

Het Besluit houders van dieren Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden. Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.

Kan een hond maar 1 pup krijgen?

Aantal pups, controle van het — vóór de geboorte – Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef ‘klaar’ is met bevallen.

Het is daarom raadzaam om circa 7 – 10 dagen voor de te verwachten geboortedatum het aantal pups te tellen middels een röntgenfoto. Met een echo is het veel lastiger, zo niet onmogelijk (bij meer dan 3 – 4 pups).

Ook met een röntgenfoto kunnen we er bij een grotere dracht nog wel eens naast zitten. De toegepaste hoeveelheid röntgenstraling is niet schadelijk voor de pups. Wel moet ervoor gezorgd worden, dat de teef bij het röntgenonderzoek zo weinig mogelijk stress ondervindt.

Welke dag bevalt hond?

Duur van de dracht bij de hond – Er is een grote variatie in de lengte van de dracht. De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.

Waar op letten bevalling hond?

De bevalling – Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken.

 • De ontlasting kan dan ook wat dun zijn;
 • De melkklieren die opzwellen en waar melk uit te halen is, is niet zo betrouwbaar;
 • Dit is vaak al meerdere dagen voor de bevalling mogelijk;
 • Hou tijdens de bevalling bij wanneer de teef is begonnen met persen, wanneer de pups geboren werden etc;

Op deze manier kan snel bekeken worden of ingegrepen moet worden bij problemen.

Hoe lang moet een puppy bij de moeder blijven?

Onze aanbevelingen –

 1. Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn.
 2. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd.
 3. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
 4. Pups die met de fles opgevoed worden moeten zo veel mogelijk met andere pups in aanraking komen om ze beter met honden én mensen te laten socialiseren.

Hoe gaat een bevalling van een hond?

De bevalling – Een rustige en veilige omgeving is heel belangrijk voor het soepel verlopen van de bevalling. Bij stress zal de voortgang van de bevalling geremd worden. Stress remt namelijk de afgifte van het hormoon oxytocine door de hersenen en dit hormoon is nodig om de baarmoeder samen te laten trekken (het zorgt voor het ontstaan van weeën). Wat zijn de voortekenen van de naderende bevalling:

 • Zwelling van de melkklieren en begin van de melkgift begint meestal al enkele tot vele dagen voor de bevalling.
 • Temperatuursdaling (0. 5-1. 5 graden) : 12-24 uur later wordt meestal eerste pup geboren. Het is daarom verstandig om 7-10 dagen voordat de hond is uitgerekend te beginnen om de hond 2x per dag te temperaturen. Op deze manier kan het begin van de bevalling heel goed voorspeld worden
 • De temperatuursdaling gaat vaak gepaard met rillen
 • Onrust, nestbouw, graven en krabben wijzen op de naderende bevalling
 • Op dag van bevalling hebben veel honden vaak een verminderde eetlust en moeten ze vaker plassen en poepen.
 • Soms wordt 1-2 dagen voor de bevalling al heldere, slijmerige, uitvloeiing uit de vulva gezien. Als de uitvloeiing troebel of bloederig is en als de hond veel gaat likken aan vulva, dan zal ontsluitingsfase begonnen zijn.
 • Soms geven honden vlak voor het begin van de uitdrijving over.
 • Zeer snel ademen en veel drinken wijst op begin van de bevalling
 • Als de hond de staart af gaat houden en gaat persen is de uitdrijvingsfase (en dus de feitelijke geboorte) begonnen.

Het normale verloop van de bevalling: De duur van de ontsluitingsfase kan sterk variëren, maar duurt gemiddeld 12 uur. Bij dieren die voor het eerst een nestje krijgen duurt deze fase vaak langer dan bij dieren die al vaker een nestje hebben gehad. De hond perst meestal in een zittende houding Meestal worden er iets meer pups in kop- dan in stuitligging geboren. Bij een normale kopligging, liggen de voorpootjes teruggeslagen tegen het lichaam aan (het hoofdje komt dus al eerste).

 • Bij een normale stuitligging zijn de achterpootjes naar achteren gestrekt (de achterpootjes komen dan als eerste);
 • Op de eerste pup wordt meestal wat langer geperst dan op de latere pups;
 • Meestal wordt gedurende 15-45 minuten geperst voordat de pup helemaal uitgedreven (geboren) is;

Pups worden in de baarmoeder omringd door 2 blazen, de vruchtblaas en de waterblaas. De waterblaas is soms te zien als een ballon die voor de pup uit door het bekkenkanaal komt. Vaak barst deze blaas echter al in het bekkenkanaal. De pups worden meestal in de vruchtblaas geboren.

De hond zal de vruchtblaas kapot maken en de pup droog gaan likken. Honden van kortsnuitige rassen (zoals de bulldog en de boxer) kunnen soms de vliezen zelf niet kapot krijgen. Als het de hond niet lukt om de vliezen kapot te krijgen, of als de hond geen aandacht voor de pup heeft, dan is het belangrijk om meteen de vliezen te breken en van de pup af te halen.

Als de hond geen interesse voor de pup heeft, zal de pup drooggewreven moeten worden. Het komt vrij regelmatig voor bij honden die voor de eerste keer een nestje krijgen dat ze bij de eerste pup niet weten wat er gebeurd en dan dus ook niks doen met de pup.

Meestal wordt tegelijk of vlak na de pup de nageboorte uitgedreven. Over het algemeen zal de hond dit opeten. De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 pups is 45 minuten. De tijd zal aan het begin en aan het eind van de bevalling wat langer zijn.

Honden kunnen tussen twee uitdrijvingen heel rustig zijn en soms zelfs in slaap vallen. Dit is normaal. Gezonde pups gaan, nadat ze schoongelikt en droog zijn, meteen op zoek naar de tepel.

Wat kost een echo maken bij een hond?

Ons prijsbeleid

HOND :
Echo (dracht) €83,05
Echo (buik) €101,30
Sterilisatie €433,80
Sterilisatie €455,50

.

Wat heb ik nodig voor de bevalling van mijn hond?

Voorbereiding – De precieuze datum van de bevalling bij de hond is heel moeilijk te voorspelling. Gemiddeld zal het 65 dagen na de dekking plaatsvinden, maar er zit ruime variatie in. Verder is het zo dat als er veel pups zijn, de bevalling meestal eerder plaatst vindt dan wanneer er weinig pups zijn.

 • Houdt er rekening mee dat de bevalling tussen dag 60 en 70 na de dekking plaats kan vinden;
 • Als na dag 70 nog geen pups geboren zijn, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts;
 • Omdat het dus moeilijk te voorspellen is wanneer de bevalling plaats zal vinden, is het verstandig om vanaf dag 55 2x per dag de temperatuur van de hond op te nemen;

Als de temperatuur daalt, zal over het algemeen binnen 24 uur de bevalling begonnen zijn. Het is verstandig om van te voren de spullen voor de bevalling al klaar te hebben staan. Benodigdheden voor de bevalling:

 • Werpkist: het is verstandig om ruim van te voren een geschikte ‘werpkist’ te maken zodat deze klaar en aanwezig is als de bevalling begint. Zorg dat de hond zich prettig in de werpkist voelt, anders zal ze er niet in willen bevallen.
 • Handdoeken
 • 1 of enkele warmwater kruiken
 • Touwtjes voor afbinden navelstreng.
 • Betadine oplossing
 • Evt. slijmzuiger
 • Weegschaal