Hoe Lang Is Het Geheugen Van Een Hond?

Uur – Pas als hun baasje “doe het” riep, imiteerden de dieren de handeling. Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.

Hebben honden lange termijn geheugen?

Psyche & Brein 24 november 2016 door Eos-redactie Ook honden kunnen zich een tijdlang triviale dingen herinneren. Wat we zien, horen, voelen en meemaken onthouden we automatisch. Ook als daar helemaal geen goede reden voor is. Dat is niet anders voor honden, zo blijkt. Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens.

Dat mag geen al te grote verrassing zijn. Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond. Dieren testen op hun geheugen ligt natuurlijk niet voor de hand – je kunt een hond, kat of zelfs een aap moeilijk even vragen wat die zich allemaal herinnert.

Daarbij komt ook dat een episodische herinnering triviaal is. Met een slim opgezet experiment konden Hongaarse onderzoekers dan toch een succesvolle test uitvoeren bij honden. De onderzoekers leerden een groep van zeventien honden om menselijke bewegingen na te bootsen op commando (‘Doen!’).

 • Als hun baasje bijvoorbeeld sprong, dan moest de hond onmiddellijk hetzelfde doen;
 • De tweede les was geheel anders;
 • Nu moesten de honden blijven stilliggen, ongeacht de toeren die hun baasjes allemaal uitstaken;

Credit: Claudia Fugazza, Ákos Pogány, Ádám Miklós / Current Biology Toen de onderzoekers tijdens die tweede les plots ‘Doen!’ riepen, vielen de honden meteen terug op het patroon dat ze in de eerste les hadden geleerd. Ze herinnerden zich de bewegingen nog, ook al hadden ze daar in de tweede les helemaal geen reden voor.

Kan een hond goed onthouden?

Associatief geheugen helpt honden hun favoriete dingen te onthouden – Als je erover denkt om een ​​wandeling te maken, herinner je je waarschijnlijk specifieke wandelingen die je in het verleden hebt gemaakt. Je kunt in gedachten nadenken over een bepaald pad, of je herinneren aan de tijd dat het regende terwijl je aan het wandelen was.

Bij honden werkt dit niet zo, onderzoek toont feitelijk aan dat ze zich maar weinig herinneren. In plaats daarvan hebben honden een associatief geheugen. Honden onthouden mensen, plaatsen en ervaringen op basis van associaties die ze bij zich hebben.

Ze kunnen bijvoorbeeld wandelingen onthouden vanwege hun associatie met je wandelschoenen en worden opgewonden als ze zien wanneer je die specifieke schoenen aantrekt. Je kunt de associatieve herinneringen van je hond in de loop van de tijd veranderen. Dat is eigenlijk een groot deel van de training.

 • Denk na over hoe je de hond aan nieuwe mensen introduceert;
 • Als je iemand uitnodigt en deze de hond positieve aandacht en traktaties geeft, zal de hond die persoon associëren met positieve aandacht en traktaties;

Ze onthouden de gasten misschien niet op dezelfde manier als jij ze herinnert, maar ze zullen bepaalde associaties vormen.

Kan een hond een mens missen?

Trouw van huisdier duurt maar zo lang als het u kan zien Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent”, zegt dierendokter Rob Lückerath.

 • Roel VANDECASTEELE Zaterdag 2 september 2006 om 00:00 Sommige dierenliefhebbers durven niet op vakantie omdat ze hun lievelingsdier niet willen achterlaten;
 • ,,Dat is een edelmoedige maar verkeerde redenering”, vertelt dierenarts Rob Lückerath;

,,De trouw van je hond of kat duurt maar zo lang als ze jou in het vizier hebben. ” ,,Honden die goed gesocialiseerd zijn, passen zich zeer snel aan in een andere omgeving, zelfs met andere viervoeters in de buurt. Honden met een foute opvoeding kunnen wel voor problemen zorgen.

Maar hun eigenbehoud komt op de eerste plaats. Het zal de hond worst wezen of buurman-hond genoeg te eten heeft; als zijn eigen eetbakje maar flink is gevuld. ” Eigenbelang ,,Ze geven wel signalen wanneer ze (mis)tevreden zijn”, gaat de dokter verder, ,,maar dat doen ze enkel uit eigenbelang.

Kijken met hondstrieste ogen of kwispelen met de staart zijn daar voorbeelden van. ” ,,Het is natuurlijk niet zo dat een dier geen verdriet kan hebben. Dat drukt het uit door zich in een hoek te verstoppen, door een zeer lakse houding aan te nemen en vooral – het belangrijkste signaal – door niet meer te eten.

Voor deze signalen moeten we aandacht hebben. Wanneer je terugkeert van reis en je hond springt kwispelstaartend tegen je op, dan is dat niet omdat hij je al die tijd gemist heeft. Het dier is blij dat het iemand herkent en registreert dat als dusdanig.

” ,,Een kat blijft het liefst in haar vertrouwde omgeving hangen. Wanneer hij of zij op regelmatige tijdstippen vers voedsel en drinken krijgt en de nodige wandelingen kan maken, zal het dier best tevreden zijn. Het beestje heeft allang zijn territorium afgebakend.

 • ” ,,Over een hamstertje hoef je je zeker geen zorgen te maken;
 • Dat is een nachtdier dat overdag wegkruipt en dus weinig voeling met het baasje onderhoudt;
 • Het diertje is alleen ‘s nachts actief en dan ligt baasje in bed;

Voor de hamster zijn alleen de voeding en een proper ‘huisje’ belangrijk. Deze laatste huisregel geldt ook voor vissen, vogeltjes, enzovoort. ”.

Hoeveel woorden kan een hond onthouden?

De dierendokter Hoe Lang Is Het Geheugen Van Een Hond   ©  ss Honden kennen ongeveer evenveel woorden als een driejarige kleuter. Heel slimme honden kunnen tot wel duizend woorden of meer onthouden. Zo blijkt uit een Hongaars onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science. Rob Lückerath Zondag 16 januari 2022 om 06:00.

Hoe herkent een hond zijn baasje?

Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt. De onderzoekers zetten de hond in een lege kamer en gaven diens baasje en een onbekende de opdracht om enkele keren door de kamer te lopen.

De onbekende en het baasje liepen in tegenovergestelde richting en ontmoetten elkaar elke keer recht voor de hond. De onderzoekers noteerden naar wie de hond keek en hoelang. De twee mensen verlieten de kamer uiteindelijk allebei via een andere deur.

De hond kon daarbij kiezen bij welke deur hij wilde gaan zitten. Resultaten De resultaten zijn overduidelijk. De hond keek vaker en langer naar diens baas en wachtte ook vaker bij de deur waardoor zijn baasje weg was gegaan. Een tweede experiment verliep precies hetzelfde.

 • Maar nu bedekten de mensen hun gezicht;
 • Tijdens deze proef letten de honden veel minder op hun baasje;
 • Gezichtsuitdrukking Wilde honden kijken naar lichaamssignalen om de identiteit van anderen vast te stellen;
See also:  Hond Heeft Buikpijn Wat Te Doen?

Maar deze studie toont maar weer eens aan dat gedomesticeerde honden zo op de mens zijn aangepast dat ze zelfs in staat zijn om de gezichtsuitdrukking van hun baas te herkennen. Uit de studie blijkt ook dat honden die zeven jaar of ouder waren, minder goed in staat waren om op hun baasje te focussen.

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

Hoe Lang Is Het Geheugen Van Een Hond Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag.

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

Hebben honden besef van tijd?

Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

“Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd. Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht. Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme.

Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur. Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap. Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken.

Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond. Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht.

Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag.

Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

Honden ruiken misschien wel 100. 000 keer beter dan mensen. Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren. Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan.

Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

 1. Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt;
 2. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis;

Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

 1. Zie hieronder het betreffende filmpje;
 2. De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015;

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Kan een hond ook denken?

Geschiedenis van honden die denken zoals wij – Alle zoogdieren hebben enkele structurele kenmerken in de hersenen. Wetenschappers weten niet of zoogdieren een gemeenschappelijk begin hebben of dat de overeenkomsten zijn geëvolueerd uit het moeten oplossen van soortgelijke levensproblemen bij het vinden van voedsel, veiligheid en interactie met anderen van de eigen of andere soort.

Het hondenbrein lijkt op het menselijk brein, maar is kleiner. Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.

Ze hebben de wiskundige vaardigheden van een kind in de voorschoolse leeftijd. Honden hebben ook geheugenvaardigheden. Ze kunnen bekende mensen, dieren en plaatsen onthouden. Met hun buitengewone reukvermogen kunnen ze andere honden herkennen. Honden kunnen gevaar voelen.

 • Ze jagen, leren zoekpatronen en kunnen leren onderscheid te maken tussen geluiden, geuren en signalen;
 • Honden zullen zelfs routines opstellen en anticiperen op de gewoonten van de mensen in hun huishouden;
See also:  Hoe Lang Kan Een Hond Alleen Zijn?

Deze talenten vertrouwen op cognitieve processen die helemaal niet verschillen van die welke mensen gebruiken om problemen op te lossen en zich aan te passen aan dagelijkse uitdagingen.

Kan een hond knuffelen?

Knuffelen: liever niet. Praten: ja graag! – We vinden onze honden vaak zó lief dat we ze een dikke knuffel willen geven. Maar honden begrijpen hier weinig van. Ze voelen zich gevangen door de armen die om hen heen worden geslagen. Het is niet veilig en de hond kan onverwachts reageren.

 1. Ook is het geen goed idee om de voorpoten van een hond op je schouders te leggen en zo te ‘knuffelen’;
 2. Voorpoten op de schouders betekent: ik ben de baas over jou;
 3. En dat wil de hond helemaal niet! Hij raakt ervan in de war;

Geef je hond dus geen knuffel (en vertel je kinderen dat honden liever geaaid dan geknuffeld worden). Naast aaien is praten ook een belangrijk onderdeel van het geven van affectie. Stel een bange hond op zijn gemak of kalmeer een drukke hond. Let op je eigen gemoedstoestand: ben je zelf gespannen of bang, dan zal de hond dit merken in je stem. Zorg dat je zelf lekker relaxed ben en babbel er lekker op los tegen je hond! Wel doen:

 • Rustig aaien
 • Op de flanken en in de nek
 • Praten tegen de hond

Niet doen:

 • De hond van bovenaf benaderen
 • een knuffel geven
 • wild aaien  / overenthousiast zijn

Wil je jouw hond wat extra liefde geven? Boek een lieve hondenoppas voor de uurtjes dat jij er even niet kunt zijn. Je hond hoeft zich nooit meer eenzaam te voelen!  Boek een hondenoppas.

Wat betekent het als een hond je gezicht likt?

Bij volwassen honden krijgt het likken een andere betekenis. Honden likken hun soortgenoten dan als teken van onderdanigheid. Op die manier krijgt ook het baasje, als echte pack leader, regelmatig een lik in het gezicht. Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt.

Kan een hond verdrietig zijn?

Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.

Heeft een hond maar 1 baas?

Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.

Kan een hond een mens verstaan?

Groot nieuws vorige week: honden zouden hun baasjes woord voor woord kunnen verstaan, ontdekten wetenschappers. Maar is dat wel zo? En wat is eigenlijk het nieuws? ‘Goed zo, Tarzan,’ bromde het baasje trots en tevreden, en krauwde nog eens door de vacht van zijn trouwe viervoeter.

Want eindelijk stond het zwart op wit in de krant. Wat hij en al die andere hondenliefhebbers altijd al wisten, werd nu definitief door de wetenschap erkend: honden verstaan hun baasje niet alleen opperbest, maar doen dat ook nog precies zoals mensen het doen.

‘Hond begrijpt woord voor woord wat het baasje te zeggen heeft,’ kopte de Volkskrant op 31 augustus. ‘Honden kunnen mensentaal begrijpen,’ maakte de Britse Independent ervan. En daarmee werd het dier een nog volwaardiger gezinslid dan het in ons land en bijna de hele westerse wereld al is. Wil je dit verhaal verder lezen? Wil je dit verhaal verder lezen? Hoe Lang Is Het Geheugen Van Een Hond Meld je nu aan en krijg de eerste maand onbeperkt toegang tot alle artikelen & podcasts. Toegang tot alle artikelen, video’s en podcasts op vn. nl Na de proefperiode betaal je 4,99 per maand Opzeggen kan op elk moment Om onze journalistiek te beschermen kun je Vrij Nederland niet incognito lezen. Om onze journalistiek te beschermen kun je Vrij Nederland niet incognito lezen. Hoe Lang Is Het Geheugen Van Een Hond Word nu abonnee vanaf 4,- per maand. Toegang tot alle verhalen op vn. nl Artikelen direct in je mailbox of via WhatsApp Maandelijks opzegbaar.

Kan een hond verstaan wat je zegt?

Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen.

Kunnen honden ons begrijpen?

Soms is onze liefde voor huisdieren te groot: ‘Een hond hoort niet in bed’ – Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte. .

Hebben honden besef van tijd?

Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

“Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd. Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht. Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme.

Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur. Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap. Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken.

See also:  Hoe Maak Ik Mijn Hond Zindelijk?

Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond. Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht.

Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag.

Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

Honden ruiken misschien wel 100. 000 keer beter dan mensen. Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren. Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan.

Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis.

Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

Zie hieronder het betreffende filmpje. De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015.

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Kunnen honden hun ouders herkennen?

Herinneren honden zich hun moeders? – Mensen begrijpen dat geen liefde als een moeder-kind band is, de reden waarom mensen elke mei, jong of oud, pauzeren om hun moeders te gedenken en te eren. Maar hoe zit het met de band tussen een moederhond en haar puppy’s? Honden zijn sociale dieren en volgen een roedelhiërarchie. Hoe Lang Is Het Geheugen Van Een Hond Sommige honden herinneren zich hun ouders, vooral de moeder, maar sommige niet. De neus van een hond heeft bijna 300 miljoen olfactorische signalen, vergeleken met 6 miljoen van een mens. Dit betekent dat het vermogen van een pup om verschillende geuren te onderscheiden bijna 40% groter is dan die van een mens. Puppy’s kunnen de geur van hun moeder al vroeg vóór de scheiding oppikken en kunnen het gebruiken om hun ouders te herkennen als ze elkaar ontmoeten.

 1. Deze wezens socialiseren, zien of onthouden gebeurtenissen in hun leven als mensen niet, dus hun concept van geheugen is heel anders dan dat van mensen;
 2. Deze dieren bezitten op zijn best ook een associatief geheugen van repetitieve gebeurtenissen;

Desalniettemin helpt het hen hun favoriete dingen te onthouden, wat betekent dat de korte tijd samen moederhonden en haar puppy’s wat geheugen geeft. Puppy’s en moeders bewaren informatie over elkaar bijna twee jaar. Het is dus alleen maar logisch dat als honden hun moeders kunnen herkennen, ze die ook kunnen onthouden.

Kan een hond een scherm zien?

Kunnen honden tv kijken of lijkt dat maar zo? – Honden kijken vijftig minuten televisie per dag. Nee, het is geen grap! Dit blijkt uit een enquête van Britse onderzoekers. Vreemd, verdacht, onwaarschijnlijk? Het zijn allemaal woorden die je natuurlijk meteen te binnen schieten als je hoort dat honden tv kijken.

 1. Maar volgens de Daily Mail is er een dierenexpert geweest die de gegevens heeft bevestigd;
 2. De ogen van honden zijn een stuk gevoeliger en daarom gaat analoge tv niet snel genoeg voor de meeste honden, maar digitale tv wel;

Digitale televisie zorgt dat het beeld minder flikkert en maakt het beter zichtbaar voor honden. Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet.

Hoe lang duurt het voor een hond zich hecht?

Honden voelen liefde en hechten zich op dezelfde manier als mensen – In een asiel in Arkansas hebben onderzoekers via bloedstalen het oxytocine-niveau gemeten bij de deelnemende mensen en honden voor en na een spelmoment van vijftien minuten. Daaruit bleek dat er heel hoge oxytocine waardes werden gemeten.

Wanneer een hond beroep doet op onze menselijke gevoelens maakt ons lichaam oxytocine aan. Dit wordt ook weleens het gelukshormoon of knuffelhormoon genoemd. Dit is een hormoon dat vrijkomt bij positief onderling contact.

Uit het onderzoek bleek dat de oxytocine niet enkel bij de deelnemende mensen werden waargenomen maar ook bij de honden. Daaruit blijkt dat honden zich waarschijnlijk op dezelfde manier hechten en liefde voelen, net zoals mensen dat doen.