Hoe Lang Is Hond Zwanger?

Hoe Lang Is Hond Zwanger
Mensen zoeken ook naar Paard 11 – 12 maanden Rund 283 dagen Wolf 62 – 75 dagen.

Hoe lang duurt een zwangerschap bij een hond?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Hoe weet je of een hond zwanger is?

Als u niet van plan bent om met uw hond te fokken, dan is het altijd het beste om haar te steriliseren. Als u echter de beslissing hebt gemaakt om haar puppy’s te laten krijgen, dan staat u een groot avontuur te wachten. Hier zijn een paar symptomen die duiden op een dracht bij honden.

  • De tepels van uw hond zullen opzwellen en beter zichtbaar zijn als de dracht op 25 tot 30 dagen zit;
  • Ze zal één maand na de dekking ook beginnen met het produceren van vaginale afscheiding;
  • U zult meestal ook haar maag zien opzwellen, omdat haar gewicht 45 tot 50 dagen na de bevruchting zal toenemen;

Sommige honden zullen ook hun eetlust verliezen of tekenen van depressie gedurende de dracht (zwangerschap) laten zien. Een bezoek aan de dierenarts Als u denkt dat uw hond drachtig is, moet u haar meenemen naar de dierenarts. Dit is om zowel de dracht te bevestigen als het opsporen van eventuele vroegtijdige complicaties.

Uw dierenarts kan gebruikmaken van een aantal verschillende methoden om te bepalen of uw hond zwanger is. Na 21 tot 25 dagen kan uw dierenarts een test uitvoeren voor relaxin, een hormoon dat alleen geproduceerd wordt door drachtige honden.

Deze methode zal de dracht bevestigen, maar geeft geen informatie over het aantal pups. Door na 21 dagen te voelen aan de maag van uw hond, kan uw dierenarts een verdikking van de baarmoeder en de aanwezigheid van ‘bobbeltjes’ voelen die duiden op een dracht.

Er zijn echter een aantal dingen die de betrouwbaarheid van deze methode kunnen belemmeren: een hond met overgewicht, het feit dat ze maar één puppy draagt of zelfs alleen nervositeit kan het moeilijk maken om het juiste oordeel over een dracht te vellen.

Een stethoscoop of ECG kan na 25 dagen de puppyhartslag opsporen, maar zal waarschijnlijk niet in staat zijn om onderscheid te maken tussen individuele hartslagen. Dit maakt het dus een slecht instrument om te bepalen hoeveel puppy’s er zijn. Een dracht wordt vaak beoordeeld met behulp van een echografie.

Dit is niet-invasief, betrouwbaar en kan rond dag 28 van de dracht de aanwezigheid van puppy’s bevestigen. De meest nauwkeurige methode om de puppy’s te tellen is door middel van een röntgenfoto, die skeletten na 49 dagen kan detecteren.

Sommige dierenartsen zullen adviseren om de röntgenfoto niet uit te voeren om zo te voorkomen dat de puppy’s blootgesteld worden aan deze straling. Voorbereidingen voor een nieuw nest In de maanden voorafgaand aan de worp hoeft u niet veel voor de aanstaande moeder te doen.

U moet haar natuurlijk wel goede en gezonde voeding blijven geven. U moet haar aanmoedigen om te blijven bewegen zodat ze een goede conditie heeft mocht de worp lang en zwaar zijn. In de dagen voor de worp zal uw hond waarschijnlijk rusteloos worden en op de grond of in haar bed krassen.

Ze is op zoek naar een nest voor de bevalling. Het is belangrijk dat u haar een afgesloten ruimte biedt waar ze, ideaal gezien, in en uit kan lopen, maar waar de puppy’s niet uit kunnen ontsnappen. Een kartonnen doos van een geschikt formaat is prima voor uw hond.

  • U kunt ook overwegen om een pierenbadje (dat normaal voor kleine kinderen bedoeld is) te gebruiken;
  • Vul het “nest” met handdoeken, dekens of oude lakens;
  • Gebruik niet iets waar u later weer gebruik van wilt maken, omdat de worp aardig wat rommel achterlaat;

Als u de dag van de bevruchting weet, dan moet uw dierenarts in staat zijn om de datum te berekenen waarop uw hond is uitgerekend. Een andere manier is om de temperatuur van de moeder te meten wanneer u denkt dat ze bijna gaat werpen. De temperatuur van een hond zit meestal rond de 38,4 graden.

Haar temperatuur zal vlak voor de worp dalen tot onder de 37,8 graden. Gaat mijn hond werpen? De tekenen van een op handen zijnde worp zijn rusteloosheid, een verhoogde behoefte om te urineren, hijgen en graven in haar “nest”.

Meestal komt er groene afscheiding uit de vagina. Dit betekent dat de placenta is losgegaan en de moeder klaar is om te werpen. Als de afscheiding wel is verschenen, maar uw hond heeft na een paar uur nog steeds geen puppy’s, neem dan contact op met uw dierenarts voor hulp.

  1. Een moederhond kan de worp meestal wel alleen aan;
  2. Ze werpt de puppy’s, haalt ze uit het vliesje, kauwt de navelstreng los en begint ze te reinigen;
  3. Een helpende hand Als de nieuwe moeder niet lijkt te weten wat ze moet doen, uitgeput is of middenin de worp zit van een volgende pup, dan zijn er een paar dingen die u kunt doen;

Haal sowieso de pup uit het vliesje, mocht dit nog niet gedaan zijn. Als u de navelstreng moet losmaken, neem dan een stevig stukje draad en bind deze strak om de navelstreng heen op ongeveer een duimlengte van het lichaam van de pup. Bind verderop een ander draadje vast en knip met een schone schaar de streng af.

  1. Knijp in de nek van de puppy en probeer om hem te laten schreeuwen;
  2. Dit schreeuwen zal ervoor zorgen dat de vloeistof uit de luchtwegen van de puppy kan worden geleegd;
  3. Als u een klein pipetje heeft, dan kunt u dit gebruiken om zachtjes de vloeistof uit de neus van de puppy te zuigen;

Moedig de moeder na de worp aan om naar buiten te gaan om haar spieren te strekken en zichzelf te ontspannen. Ruim de handdoeken en dekens op en vervang ze voor schone. Laat de nieuwe moeder vervolgens alleen met haar puppy’s zodat ze voor hen kan zorgen.

Hoelang hijgt een hond voor de bevalling?

Herken jij de symptomen van de nadering van een bevalling van je hond? En dan is het zover uw hond maakt aanstalte om te gaan bevallen. Hoewel de draagtijd bij honden gemiddeld 63 dagen bedraagt kan de draagtijd variëren tussen de 57 en 72 dagen. Er wordt vaak gesteld dat de draagtijd afhankelijk is van de nestgrootte.

  • Bij grotere nesten puppies zou de draagtijd korter zijn en bij een kleiner nestje puppies langer;
  • Wij delen deze stelling, uit ervaring, niet! Daarom is het een goed idee om uw dragende teef scherp in de gaten te houden of ze al aanstalten maakt om te gaan bevallen;
See also:  Wat Is Een Geschikte Hond Voor Ons?

Bekijk de video bevalling hond.

Kun je zien hoeveel pups echo?

Zwangerschapsduur en ontwormen – Het is raadzaam om vlak voor of vlak na de bevalling uw teef eenmaal te ontwormen. De bevalling vindt plaats tussen de 56 en 67e dag, gemiddeld 63 dagen. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht meestal duurt, en omgekeerd geldt dit ook.

  • Het aantal puppy’s in een buik is niet betrouwbaar vast te stellen met een echo;
  • Met een echo kan wel gekeken worden of er levende pups aanwezig zijn door naar de hartjes te kijken;
  • Maar het tellen van de pups is erg onbetrouwbaar; een pup kan makkelijk 2 keer geteld worden of helemaal niet geteld worden;

Ook als de hond wat aan de dikke kant is, of erg zenuwachtig is met het maken van de echo, kunnen er pups gemist worden. De enige manier om met zekerheid vast te stellen om hoeveel pups het gaat, is door het maken van een röntgenfoto. Aangezien röntgenstraling niet gezond is voor pups, raden wij dit af.

Heeft een hond pijn bij bevalling?

De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn. De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze fase kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen.

Waar zitten de pups in de buik?

VAN FOETUS TOT PUP Op deze pagina laten wij u de ontwikkeling in de baarmoeder per week zien. Week 9 (57 tot 63 dagen) Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud. Week 8 (50 tot 56 dagen) Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups nu doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar. Week 7 (43 tot 49 dagen) In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken. Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd.

Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en dooierzak gelegen.

De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide  verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit.

  • De allantois vergroeit in de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion;
  • Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is;

De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek. Week 6 (36 tot 42 dagen) Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuurhondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen. Week 5 (29 tot 35 dagen) De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald.

Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien.

De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup.

Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt.

Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden.

Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de foetus, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje dat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld.

Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen. Week 4 (22 tot 28 dagen) De foetussen zijn inmiddels in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Week 3 (15 tot 21 dagen) Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus. Week 2 (8 tot 14 dagen) In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen een een staartje.

  • Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht;
  • Hieronder een foto van een embryo in week vier;
  • Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar;
  • Als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt, raakt de foetus ernstig beschadigd;
See also:  Met Hond Op Vakantie Wat Meenemen?

Week 1 (0 tot 7 dagen) De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. .

Hoe gedraagt een drachtige hond zich?

Gedragsveranderingen schijndracht hond – Naast de symptomen van schijnzwangerschap kan je ook aan de gedragsveranderingen zien of je hond zwanger of schijnzwanger is. Gedragsveranderingen die zichtbaar worden bij een (schijn)zwangerschap van jouw hond zijn onder andere nestdrang, rusteloosheid, minder interesse om actieve dingen te ondernemen.

Hoeveel puppies krijgt een hond de eerste keer?

Hoe voer je puppy’s bij? – Moederloze pups moeten in de eerst week minimaal acht keer per dag, dus om de drie uur gevoerd worden. Na drie weken hoeft minder vaak gevoerd te worden. Naast moedermelk gaan ze dan ook vast voedsel eten. Geef hiervoor een papje van puppy-voedsel met kunstmatige melk van goede kwaliteit.

Na het voeren kunt u het gebied rond de anus masseren om poepen en plassen te stimuleren. Pups die met de hand worden grootgebracht, groeien vaak minder snel dan pups die bij de moeder blijven. Indien bijvoeding gewenst is (mogelijk in overleg met de dierenarts) is de werkwijze als volgt: één deel poeder aanmaken met twee delen voorgekookt lauwwarm water, daarna goed roeren of schudden tot alle klontjes opgelost zijn.

De melk moet snel  verbruikt worden, u kunt dan ook het beste voor iedere voeding nieuwe melk aanmaken. De dagelijks benodigde vochtbehoefte is 20 tot 25 procent van het lichaamsgewicht. Het schema hieronder is een voorbeeld van de hoeveelheid dat gegeven kan worden.

Leeftijd Aantal voedingen per 24 uur Dagelijkse hoeveelheid per 100 gram lichaamsgewicht
Eerste week 12 12 – 28 ml
Tweede week 8 14 – 28 ml
Derde week 6 16 – 28 ml
Vierde week 5 18 – 30 ml
Vijfde week 5 18 – 30 ml

Om de melk toe te dienen, kunt u gebruik maken van een flesje of een sonde. De veiligste en snelste methode is het gebruiken van een sonde, hiermee voorkomt u dat de pup zich zal verslikken. De sonde is een zacht rubberen slangetje waardoor de melk rechtstreeks in de maag gebracht kan worden. Om te kijken hoever u de sonde in kunt brengen, legt u de pup op zijn zij en legt u de sonde over de pup heen tot aan de zesde rib.

Zet nu aan het begin van de sonde (bij de bek) een streepje met een stift. Om de sonde in te brengen, duwt u met uw vinger het bekje open en schuift u de sonde over de tong heen. Als de pup slikt, duwt u de sonde langzaam door tot aan het streepje.

Zet nu de spuit met melk op de sonde en druk deze langzaam leeg. Een gezonde teef weet wat ze moet doet waardoor u als eigenaar alleen de ontwikkeling van de pups in de gaten hoeft te houden. Ook is het mogelijk dat u teef en pups alleen af en toe een handje moet helpen.

Wat mag een drachtige hond niet eten?

Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.

Hoe weet je dat de laatste pup geboren is?

Einde van de bevalling bij de hond – De bevalling is afgelopen wanneer alle pups geboren zijn. Soms is het onduidelijk of dit het geval is. Het navoelen van de baarmoeder is vaak erg onbetrouwbaar omdat deze door de dracht sterk verdikt is. Het wordt dat ook zeker aanbevolen om tijdens de zwangerschap een röntgenfoto te maken zodat het aantal pups geteld kan worden. Hoe Lang Is Hond Zwanger.

Waar op letten bevalling hond?

De bevalling – Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken.

De ontlasting kan dan ook wat dun zijn. De melkklieren die opzwellen en waar melk uit te halen is, is niet zo betrouwbaar. Dit is vaak al meerdere dagen voor de bevalling mogelijk. Hou tijdens de bevalling bij wanneer de teef is begonnen met persen, wanneer de pups geboren werden etc.

Op deze manier kan snel bekeken worden of ingegrepen moet worden bij problemen.

Waar op letten bij bevalling hond?

Voortekenen van de bevalling – Er zijn verschillende tekens om op te letten:

  • Aanwezigheid van melk bij druk op de tepels. Dit is erg onbetrouwbaar, omdat het al enkele dagen tot weken voor de bevalling aanwezig kan zijn en zelfs bij schijndracht.
  • Het gedrag van de teef. Onrust, nestbouw, graven en krabben wijzen op een naderende geboorte. Sommige teven tonen dit al enkele dagen van tevoren. Veel teven hebben op de dag van de geboorte een verminderde eetlust en urineren en/of defaeceren frequent. Sommige teven braken kort voor of zelfs tijdens de uitdrijving.
  • Uitvloeiing uit de vulva. Het loskomen van de slijmprop die de baarmoedermond heeft afgesloten start 1-2 dagen voor de bevalling. Men ziet dan een heldere slijmige uitvloeiing. Als de uitvloeiing iets bloederig of lichtgroen wordt, zal de ontsluitingsfase zijn begonnen.
  • Lichaamstemperatuur. Dit is het betrouwbaarste voorteken van een naderende bevalling. De normale temperatuur van de teef ligt tussen de 38-39°C. Als men vanaf de 56e dag driemaal daags de lichaamstemperatuur van de teef opmeet, dan wordt tussen 12 en 24 uur voorafgaand aan de geboorte van de eerste pup een daling van de lichaamstemperatuur waargenomen.
  • Daling van het progesterongehalte in het bloed. Aan het einde van de dracht zal het progesterongehalte dalen. Deze daling kunnen we in het bloed meten en geeft houvast bij de voorspelling van de geboorte.

Wat kost echo hond zwanger?

Kosten – Een echo laten maken door onze gespecialiseerde dierenarts bij uw drachtige hond kost Euro 57. 75.

Hoe duur is een echo bij een hond?

Kosten echo voor een hond – Mocht je een drachtige hond hebben, of mocht je vermoeden dat jouw hond drachtig is dan kan je een echo laten maken. Het is per dierenkliniek verschillend maar meestal kost een echo voor een drachtige hond al wel €50,-. Je kunt dan met deze echo zien of de puppy’s leven en of de hartjes van de honden goed kloppen.

See also:  Wat Kost Een Hond Laten Chippen?

Het kan echter ook zijn dat je een echo van de buik moet laten maken. Dit kan te maken hebben met een mogelijke afwijking of met problemen aan de organen. Door de buikecho kun je dit ook weer heel eenvoudig zien.

Deze kosten zijn wel een stuk hoger, voor een buikecho betaal je over het algemeen €100,-. Dan is er ook nog zoiets als een hartecho, met een hartecho wordt er ook een echo gemaakt. Deze ingreep kost €105 gemiddeld, echter dit gebeurt alleen maar bij honden waarvan verwacht wordt dat ze ernstige hart problemen hebben.

  • De prijzen zijn dus geheel afhankelijk van het soort echo dat je wilt laten maken;
  • De buikecho komt het meeste voor, dit gezien het feit dat mensen zo kunnen zien of hun hond ziek is of niet;
  • Als we kijken naar de soort honden dan zien we in ieder geval geen verschil in prijs, het is dus niet zo dat je voor een bepaald soort hond of voor een grotere hond meer moet betalen om een echo te laten maken;

Het kan wel zijn dat een behandeling in de Randstad duurder is dan een echo in de gebieden hier om heen, maar dit is vrijwel voor iedere ingreep die je laat maken bij een dierenarts.

Hoe lang bloed een hond na de bevalling?

Mijn teef heeft uitvloeiing uit de vulva ná de bevalling – Het is normaal dat er uitvloeiing is na de bevalling. Deze is in het begin bloederig, wordt hierna licht bruinig en daarna helder. De uitvloeiing stopt meestal na een paar dagen tot een week. Het is belangrijk dat uw hond vrolijk en actief blijft en blijft eten. Het is normaal dat er uitvloeiing is na de bevalling. Wij delen o. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. Volg ons op Facebook en Instagram.

Hoe lang moet een puppy bij de moeder blijven?

Onze aanbevelingen –

  1. Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn.
  2. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd.
  3. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
  4. Pups die met de fles opgevoed worden moeten zo veel mogelijk met andere pups in aanraking komen om ze beter met honden én mensen te laten socialiseren.

Hoe gaat een bevalling van een hond?

De bevalling – Een rustige en veilige omgeving is heel belangrijk voor het soepel verlopen van de bevalling. Bij stress zal de voortgang van de bevalling geremd worden. Stress remt namelijk de afgifte van het hormoon oxytocine door de hersenen en dit hormoon is nodig om de baarmoeder samen te laten trekken (het zorgt voor het ontstaan van weeën). Wat zijn de voortekenen van de naderende bevalling:

  • Zwelling van de melkklieren en begin van de melkgift begint meestal al enkele tot vele dagen voor de bevalling.
  • Temperatuursdaling (0. 5-1. 5 graden) : 12-24 uur later wordt meestal eerste pup geboren. Het is daarom verstandig om 7-10 dagen voordat de hond is uitgerekend te beginnen om de hond 2x per dag te temperaturen. Op deze manier kan het begin van de bevalling heel goed voorspeld worden
  • De temperatuursdaling gaat vaak gepaard met rillen
  • Onrust, nestbouw, graven en krabben wijzen op de naderende bevalling
  • Op dag van bevalling hebben veel honden vaak een verminderde eetlust en moeten ze vaker plassen en poepen.
  • Soms wordt 1-2 dagen voor de bevalling al heldere, slijmerige, uitvloeiing uit de vulva gezien. Als de uitvloeiing troebel of bloederig is en als de hond veel gaat likken aan vulva, dan zal ontsluitingsfase begonnen zijn.
  • Soms geven honden vlak voor het begin van de uitdrijving over.
  • Zeer snel ademen en veel drinken wijst op begin van de bevalling
  • Als de hond de staart af gaat houden en gaat persen is de uitdrijvingsfase (en dus de feitelijke geboorte) begonnen.

Het normale verloop van de bevalling: De duur van de ontsluitingsfase kan sterk variëren, maar duurt gemiddeld 12 uur. Bij dieren die voor het eerst een nestje krijgen duurt deze fase vaak langer dan bij dieren die al vaker een nestje hebben gehad. De hond perst meestal in een zittende houding Meestal worden er iets meer pups in kop- dan in stuitligging geboren. Bij een normale kopligging, liggen de voorpootjes teruggeslagen tegen het lichaam aan (het hoofdje komt dus al eerste).

Bij een normale stuitligging zijn de achterpootjes naar achteren gestrekt (de achterpootjes komen dan als eerste). Op de eerste pup wordt meestal wat langer geperst dan op de latere pups. Meestal wordt gedurende 15-45 minuten geperst voordat de pup helemaal uitgedreven (geboren) is.

Pups worden in de baarmoeder omringd door 2 blazen, de vruchtblaas en de waterblaas. De waterblaas is soms te zien als een ballon die voor de pup uit door het bekkenkanaal komt. Vaak barst deze blaas echter al in het bekkenkanaal. De pups worden meestal in de vruchtblaas geboren.

De hond zal de vruchtblaas kapot maken en de pup droog gaan likken. Honden van kortsnuitige rassen (zoals de bulldog en de boxer) kunnen soms de vliezen zelf niet kapot krijgen. Als het de hond niet lukt om de vliezen kapot te krijgen, of als de hond geen aandacht voor de pup heeft, dan is het belangrijk om meteen de vliezen te breken en van de pup af te halen.

Als de hond geen interesse voor de pup heeft, zal de pup drooggewreven moeten worden. Het komt vrij regelmatig voor bij honden die voor de eerste keer een nestje krijgen dat ze bij de eerste pup niet weten wat er gebeurd en dan dus ook niks doen met de pup.

Meestal wordt tegelijk of vlak na de pup de nageboorte uitgedreven. Over het algemeen zal de hond dit opeten. De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 pups is 45 minuten. De tijd zal aan het begin en aan het eind van de bevalling wat langer zijn.

Honden kunnen tussen twee uitdrijvingen heel rustig zijn en soms zelfs in slaap vallen. Dit is normaal. Gezonde pups gaan, nadat ze schoongelikt en droog zijn, meteen op zoek naar de tepel.

Hoeveel nesten mag een hond hebben?

Extra regels voor honden en katten – Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels:

  • Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest.
  • Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt. Zo kunt u aan de regels blijven voldoen. Fokt u bedrijfsmatig met huisdieren? Dan gelden er voor u meer regels. U leest hierover meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.

Wat kost een echo maken bij een hond?

Ons prijsbeleid

HOND :
Echo (dracht) €83,05
Echo (buik) €101,30
Sterilisatie €433,80
Sterilisatie €455,50

.