Hoe lang is hond zwanger?

hoe lang is hond zwanger
Mensen zoeken ook naar Kat 58 – 67 dagen Paard 11 – 12 maanden Rund 283 dagen.

Hoe lang duurt de zwangerschap van een hond?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

 1. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen;
 2. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest;
 3. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar;
 4. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe;

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Hoe weet je of je hond zwanger is?

Symptomen van een drachtige hond – De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond zwanger is:

 • Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting
 • 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding
 • Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht
 • Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet
 • Kort voor het werpen zal ze waarschijnlijk nestgedrag vertonen

Hoelang hijgt een hond voor de bevalling?

Herken jij de symptomen van de nadering van een bevalling van je hond? En dan is het zover uw hond maakt aanstalte om te gaan bevallen. Hoewel de draagtijd bij honden gemiddeld 63 dagen bedraagt kan de draagtijd variëren tussen de 57 en 72 dagen. Er wordt vaak gesteld dat de draagtijd afhankelijk is van de nestgrootte.

Bij grotere nesten puppies zou de draagtijd korter zijn en bij een kleiner nestje puppies langer. Wij delen deze stelling, uit ervaring, niet! Daarom is het een goed idee om uw dragende teef scherp in de gaten te houden of ze al aanstalten maakt om te gaan bevallen.

Bekijk de video bevalling hond.

Kun je zien hoeveel pups echo?

De dracht van je hond – De dracht van je hond duurt gemiddeld 63 dagen gerekend vanaf de eerste dekking. Uiteraard kan hier wel wat variatie in zitten die bepaald wordt door de grootte van het nest. Kleinere nestjes hebben vaak een iets langere draagtijd.

 • Je dierenarts kan helpen bij het inschatten van het te verwachten aantal pups;
 • Je dierenarts kan proberen de vruchtblaasjes in de baarmoeder te voelen tussen de 24-32 dagen van de dracht;
 • Vanaf dag 32 is het niet meer mogelijk om dit te voelen;

Met een echo is het erg lastig vast te stellen hoeveel pups de hond verwacht. Zeker als er meer dan 3 pups in de baarmoeder zitten. Vanaf dag 28 kan een echo gemaakt worden. Vanaf 45 dagen dracht kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de skeletjes te tellen.

Dit is de meest betrouwbare methode voor het bepalen van het aantal pups. Veel eigenaren willen vooraf graag weten hoeveel pups ze verwachten in verband met de voorbereidingen. In de zesde week van de dracht nemen de pups steeds meer ruimte in de buik in beslag.

De maag van de teef heeft minder ruimte, maar ze heeft wel veel voedingsstoffen nodig. Geef daarom in deze periode een geconcentreerde voeding en verdeel het over meerdere porties per dag. Een geconcentreerde voeding bevat meer calorieën, zodat de hond met weinig grammen voeding per dag toch heel veel voedingsstoffen binnen krijgt. Als je de teef iets extra’s wilt geven met de juiste voedingsstoffen, kun je haar ook Beaphar Lactol Puppy Melk geven. Probeer de teef in een optimale conditie te houden, niet te dik en niet te dun. Als de teef te dik wordt kan er ook vet rond het geboortekanaal afzetten, dit bemoeilijkt de bevalling. Bij een te schrale conditie levert de teef direct veel in tijdens en na de bevalling.

Veelal wordt de pupvoeding gegeven die de pups later ook kunnen gaan eten. Informeer bij je dierenspeciaalzaak naar een geschikte voeding voor de teef. Voordat de bevalling daadwerkelijk gaat plaatsvinden is het verstandig de teef alvast aan de werpkist te laten wennen.

Zet deze ruim een week voor de uitgerekende datum klaar. Verdiep je in de juiste afmetingen en uitvoering van een werpkist voor jouw ras. Ook kun je een week voor de uitgerekende datum de temperatuur van de teef gaan meten. Als de temperatuur ineens daalt (meestal een graad) is de bevalling vaak in aantocht.

Meet de temperatuur in de ochtend en avond op een vast tijdstip. Maak tijdens de dracht van je hond afspraken met je dierenarts over de bevalling. Kun je hem/haar op elk tijdstip bellen, komt hij/zij dan naar jou toe, wat moet je doen als je hem/haar even niet kunt bereiken, enz.

In de meeste gevallen verloopt een bevalling zonder complicaties, maar het is altijd fijn om dit soort afspraken te maken voor het geval er extra ondersteuning nodig is..

Hoe lang zit een puppy in de buik?

Hoelang duurt de dracht van je hond? – Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen. De lengte van de dracht is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje. Hoe groter het nest is, hoe eerder de pups in ‘foetale nood’ zullen komen en hoe korter de draagtijd zal zijn.

Kleinere nesten hebben vaak een langere draagtijd, terwijl grotere nesten vaak een kortere dracht hebben. Van een te lange draagtijd is sprake wanneer bij een dracht van 1 tot 2 pups de zwangerschap langer dan 76 dagen duurt.

Bij een dracht van 3 of meer pups is een draagtijd van meer dan 71 dagen te lang.

Heeft een hond pijn bij bevalling?

De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn. De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze fase kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen.

See also:  Hond Dood Wat Te Doen?

Hoe gedraagt een drachtige hond zich?

Gedragsveranderingen schijndracht hond – Naast de symptomen van schijnzwangerschap kan je ook aan de gedragsveranderingen zien of je hond zwanger of schijnzwanger is. Gedragsveranderingen die zichtbaar worden bij een (schijn)zwangerschap van jouw hond zijn onder andere nestdrang, rusteloosheid, minder interesse om actieve dingen te ondernemen.

Is mijn hond gedekt?

Normale dekking hond – Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).

 1. Zodra de penis is ingebracht beginnen de frictie bewegingen en komt de volledige erectie tot stand;
 2. De twee zwellichamen aan weerzijden van de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu komt “vast te zitten”;

Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.

Wat mag een zwangere hond niet eten?

Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.

Kan een hond maar 1 pup krijgen?

Aantal pups, controle van het — vóór de geboorte – Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef ‘klaar’ is met bevallen.

Het is daarom raadzaam om circa 7 – 10 dagen voor de te verwachten geboortedatum het aantal pups te tellen middels een röntgenfoto. Met een echo is het veel lastiger, zo niet onmogelijk (bij meer dan 3 – 4 pups).

Ook met een röntgenfoto kunnen we er bij een grotere dracht nog wel eens naast zitten. De toegepaste hoeveelheid röntgenstraling is niet schadelijk voor de pups. Wel moet ervoor gezorgd worden, dat de teef bij het röntgenonderzoek zo weinig mogelijk stress ondervindt.

Waar op letten bevalling hond?

De bevalling – Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken.

De ontlasting kan dan ook wat dun zijn. De melkklieren die opzwellen en waar melk uit te halen is, is niet zo betrouwbaar. Dit is vaak al meerdere dagen voor de bevalling mogelijk. Hou tijdens de bevalling bij wanneer de teef is begonnen met persen, wanneer de pups geboren werden etc.

Op deze manier kan snel bekeken worden of ingegrepen moet worden bij problemen.

Waar op letten bij bevalling hond?

Voortekenen van de bevalling – Er zijn verschillende tekens om op te letten:

 • Aanwezigheid van melk bij druk op de tepels. Dit is erg onbetrouwbaar, omdat het al enkele dagen tot weken voor de bevalling aanwezig kan zijn en zelfs bij schijndracht.
 • Het gedrag van de teef. Onrust, nestbouw, graven en krabben wijzen op een naderende geboorte. Sommige teven tonen dit al enkele dagen van tevoren. Veel teven hebben op de dag van de geboorte een verminderde eetlust en urineren en/of defaeceren frequent. Sommige teven braken kort voor of zelfs tijdens de uitdrijving.
 • Uitvloeiing uit de vulva. Het loskomen van de slijmprop die de baarmoedermond heeft afgesloten start 1-2 dagen voor de bevalling. Men ziet dan een heldere slijmige uitvloeiing. Als de uitvloeiing iets bloederig of lichtgroen wordt, zal de ontsluitingsfase zijn begonnen.
 • Lichaamstemperatuur. Dit is het betrouwbaarste voorteken van een naderende bevalling. De normale temperatuur van de teef ligt tussen de 38-39°C. Als men vanaf de 56e dag driemaal daags de lichaamstemperatuur van de teef opmeet, dan wordt tussen 12 en 24 uur voorafgaand aan de geboorte van de eerste pup een daling van de lichaamstemperatuur waargenomen.
 • Daling van het progesterongehalte in het bloed. Aan het einde van de dracht zal het progesterongehalte dalen. Deze daling kunnen we in het bloed meten en geeft houvast bij de voorspelling van de geboorte.

Wat kost echo hond zwanger?

Kosten – Een echo laten maken door onze gespecialiseerde dierenarts bij uw drachtige hond kost Euro 57. 75.

Hoe duur is een echo bij een hond?

Kosten echo voor een hond – Mocht je een drachtige hond hebben, of mocht je vermoeden dat jouw hond drachtig is dan kan je een echo laten maken. Het is per dierenkliniek verschillend maar meestal kost een echo voor een drachtige hond al wel €50,-. Je kunt dan met deze echo zien of de puppy’s leven en of de hartjes van de honden goed kloppen.

Het kan echter ook zijn dat je een echo van de buik moet laten maken. Dit kan te maken hebben met een mogelijke afwijking of met problemen aan de organen. Door de buikecho kun je dit ook weer heel eenvoudig zien.

Deze kosten zijn wel een stuk hoger, voor een buikecho betaal je over het algemeen €100,-. Dan is er ook nog zoiets als een hartecho, met een hartecho wordt er ook een echo gemaakt. Deze ingreep kost €105 gemiddeld, echter dit gebeurt alleen maar bij honden waarvan verwacht wordt dat ze ernstige hart problemen hebben.

 • De prijzen zijn dus geheel afhankelijk van het soort echo dat je wilt laten maken;
 • De buikecho komt het meeste voor, dit gezien het feit dat mensen zo kunnen zien of hun hond ziek is of niet;
 • Als we kijken naar de soort honden dan zien we in ieder geval geen verschil in prijs, het is dus niet zo dat je voor een bepaald soort hond of voor een grotere hond meer moet betalen om een echo te laten maken;
See also:  Wat Te Doen Als Hond Bang Is Voor Onweer?

Het kan wel zijn dat een behandeling in de Randstad duurder is dan een echo in de gebieden hier om heen, maar dit is vrijwel voor iedere ingreep die je laat maken bij een dierenarts.

Wat kost een echo bij de dierenarts?

Ons prijsbeleid

HOND:
Echo (dracht) €83,05
Echo (buik) €101,30
Sterilisatie €433,80
Sterilisatie €455,50

.

Wat is de beste leeftijd om een hond te laten dekken?

Regels Basisreglement Welzijn & Gezondheid – Artikel VIII. 1

 1. Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt.
 2. Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
 3. Een teef, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 108 maanden heeft bereikt. * (zie hieronder de aanpassing per 17-04-2020)
 4. Een teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop haar vijfde nest is geboren.
 5. Een teef mag niet worden gedekt als deze dekking tot gevolg heeft dat tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van deze teef geen termijn van ten minste 12 maanden zit.

De definitie van een nest is: een situatie waarbij een teef uit één dracht één of meer volgroeide of onvolgroeide pups heeft voortgebracht, die al dan niet op natuurlijke wijze levend of dood zijn geboren. Artikel VIII. 2 (aangepast per 1 december 2020 – toevoeging halfbroer) Een teef mag niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar halfbroer, haar zoon of haar kleinzoon. Artikel VIII. 3 Hij die op het tijdstip van dekking eigenaar was van de teef en die teef in strijd met de bepalingen van artikel VIII.

1 of VIII. 2 heeft laten dekken dan wel niet heeft voorkomen dat die teef in strijd met die bepalingen werd gedekt, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit als bedoeld in artikel I. 4 en artikel VI. 3 lid 1, en kan worden gestraft overeenkomstig het gestelde in artikel VI.

Artikel VIII. 4

 1. Het feit dat pups zijn geboren als gevolg van een dekking die heeft plaatsgevonden in strijd met het gestelde in artikel VIII. 1, staat opname in de Nederlandse stamboekhouding niet in de weg.
 2. Voor pups die in Nederland zijn geboren als gevolg van een dekking die heeft plaatsgevonden in strijd met het gestelde in artikel VIII. 2, wordt de opname in de Nederlandse stamboekhouding geweigerd.

*Aanpassing maximale leeftijd teef bij nest per 17-04-2020 In deze uitzonderlijke periode is het belangrijk dat er nu, maar ook ná deze periode, verantwoord kan worden gefokt. Daarbij is de mogelijkheid om flexibel te zijn met betrekking tot de maximale leeftijd van het inzetten van de teef een redelijke optie. Veel fokkers zullen juist nu besluiten om een loopsheid over te slaan bij het dekken van een teef. Vanuit de rasgroepen en de werkgroep fokkerij & gezondheid waren over de maximale leeftijd al eerder verzoeken gekomen.

De Raad van Beheer heeft hier oog voor en heeft vooruitlopend op de noodzakelijke KR wijzigingen de commissie gezondheid om advies gevraagd. Dat advies meewegende, heeft het bestuur besloten om de maximale leeftijd van een teef, die al eerder pups heeft gehad, voor dekking te verhogen van 8 jaar (96 maanden) naar 9 jaar (108 maanden).

Rasafhankelijk kan gekeken worden of dit ook overgenomen wordt in het VFR, maar het geeft in ieder geval de rasverenigingen de mogelijkheid om dit over te nemen. Deze maatregel moet nog officieel opgenomen worden in het KR. Gezien de huidige situatie wil het bestuur de maatregel eerder in laten gaan, per datum publicatie, om daarmee de verantwoorde fokkers te ondersteunen.

Daarmee gaat het bestuur ervan uit dat dit overeenkomt met de wens die binnen de kynologie leeft. Inteeltbeperking   Volgens het reglement mag e en teef niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar halfbroer, haar zoon of haar kleinzoon.

Dit geldt voor alle rassen. Daarnaast zijn er voor veel rassen aanvullende, inteeltbeperkende regels gesteld door de rasverenigingen. Denk aan het verbod om een teef te kruisen met neef of oom. Het fokken met dit soort nauwe familierelaties leidt tot hoge inteelt, waarmee de kans op erfelijke gebreken groter kan zijn.

Hoe vaak kan een hond puppies krijgen?

Extra regels voor honden en katten – Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels:

 • Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest.
 • Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt. Zo kunt u aan de regels blijven voldoen. Fokt u bedrijfsmatig met huisdieren? Dan gelden er voor u meer regels. U leest hierover meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.

Hoeveel dagen na dekking echo?

Zwangerschap hond vaststellen – Als uw hond zwanger is, dan kan – net zoals bij mensen – een echo worden gemaakt om de zwangerschap van uw hond vast te stellen. De dierenarts kan zo zien of uw hond zwanger is, hoe lang uw hond al zwanger is, en de zwangerschap in de gaten houden.

Een eerste echo om te zien of uw hond drachtig is kan gemaakt worden vanaf 28 dagen na dekking. Als u eerder een echo wilt maken, kan het zijn dat de dierenarts (nog) geen foetus ziet op de echo, waardoor de dierenarts niet kan vaststellen of uw hond drachtig is.

Lees ook: schijndracht bij honden.

Waar zitten de pups in de buik?

VAN FOETUS TOT PUP Op deze pagina laten wij u de ontwikkeling in de baarmoeder per week zien. Week 9 (57 tot 63 dagen) Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud. Week 8 (50 tot 56 dagen) Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups nu doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar. Week 7 (43 tot 49 dagen) In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken. Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd.

Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en dooierzak gelegen.

De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide  verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit.

See also:  Waarom Likt Mijn Hond Mijn Ogen?

De allantois vergroeit in de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is.

De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek. Week 6 (36 tot 42 dagen) Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuurhondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen. Week 5 (29 tot 35 dagen) De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald.

 1. Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus;
 2. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen;
 3. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien;

De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup.

 1. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak;
 2. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup;
 3. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt;

Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden.

 1. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de foetus, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen;
 2. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje dat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld;

Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen. Week 4 (22 tot 28 dagen) De foetussen zijn inmiddels in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Week 3 (15 tot 21 dagen) Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus. Week 2 (8 tot 14 dagen) In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen een een staartje.

 1. Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht;
 2. Hieronder een foto van een embryo in week vier;
 3. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar;
 4. Als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt, raakt de foetus ernstig beschadigd;

Week 1 (0 tot 7 dagen) De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. .