Hoe Lang Kan Een Hond Loops Zijn?

Hoe Lang Kan Een Hond Loops Zijn
Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.

 1. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn;
 2. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen;

Dit is voor kleinere rassen meestal op een leeftijd tussen zes en tien maanden, voor grotere rassen tussen tien en zestien maanden en voor sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan.

 • Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens;
 • Ze blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden dus ook nog op hoge leeftijd loops;
 • Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren;
 • De cyclus die de teef doormaakt bestaat uit vier fasen;

Hoe lang elke fase precies duurt kan per ras, per teef en ook per cyclus verschillen. De eerste twee fasen, pro-oestrus en oestrus, worden samen vaak de ‘loopsheid’ genoemd. Pro-oestrus : Dit is een voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt een paar dagen tot twee weken lang.

 • De vulva (de uitwendige geslachtsdelen) begint op te zwellen, de teef krijgt bloederige afscheiding en gedraagt zich vaak onrustig;
 • Ze is nog niet bereid om te paren;
 • Oestrus : Dit is de eigenlijke ‘loopsheid’: de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is;

Dit duurt zo’n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij. Behalve voor reuen kan de teef nu ook interessant ruiken voor andere teven. Metoestrus (of post-oestrus) : De teef staat nu geen dekking meer toe.

Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is. Als ze niet gedekt is, is de teef schijndrachtig (schijnzwanger). Het lichaam keert dan in deze periode langzaam weer terug naar de rusttoestand.

Dit duurt zo’n zes tot tien weken. Anoestrus : Dit is de periode van rust. Dit duurt gemiddeld ongeveer 100 tot 140 dagen. Bij grote rassen kan dit langer duren. Een uitzondering daarop is de Duitse Herder die juist een korte periode van anoestrus heeft. De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef.

Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is. De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding. Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere.

Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen.

Veel aandacht van andere honden kan voor u dus een teken zijn dat u op moet gaan letten! Eerst zal ze hen nog wegjagen, later wil ze paren. Ze zal ook wat vaker plassen om haar geur te verspreiden. Als uw teefje loops begint te worden, is er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.

Uw teefje kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Dit is dus niet de periode om een lastige training te beginnen of hoge eisen aan haar te stellen. Prestaties in sport en training zullen minder zijn en bovendien mag u vaak niet deelnemen aan wedstrijden.

 1. Natuurlijk moet u ook in deze periode geen gedrag toestaan dat u anders ook niet wilt zien, maar overvraag haar in deze periode niet;
 2. Dat loopt alleen maar uit op frustratie;
 3. Houd uw teefje aan de lijn! Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, kunt u haar nu niet los laten lopen;
See also:  Wanneer Tilt Een Hond Zijn Poot Op?

Bovendien is er een risico dat zij wegloopt en veel minder goed luistert dan anders. Loop niet met uw loopse teef door een losloopgebied. Reuen ruiken al van heel ver dat zij loops is en zullen op haar afkomen. En ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun eigenaar ze vaak niet terug zal kunnen roepen.

Voorkom dus situaties waarbij uw teefje belaagd wordt door aanbidders en u uw best moet doen om de reuen van haar lijf te houden. Om deze reden kan het ook handiger zijn om de uitlaattijd van uw hond wat aan te passen en op minder drukke tijden, in minder drukke gebieden te lopen.

Verschoon regelmatig de dekens uit de hondenmand. Als uw teefje veel last heeft van afscheiding kan het prettig zijn om een loopsheidbroekje te kopen. Dit kan worden aangetrokken als de teef binnenshuis is, waarmee u vlekken op vloer en bekleding voorkomt.

 • Denk echter niet dat een broekje uw teef beschermt tegen een ongewenste dekking! Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel;
 • Dit kan in de natuur gunstig zijn, omdat de niet gedekte teven zo kunnen helpen bij het opvoeden en zogen van de jongen in hun groep;

Hormonaal gezien is elke teef na de loopsheid ‘schijndrachtig’, omdat de hormoonspiegels die tijdens de loopsheid omhoog zijn gegaan, langzaam weer moeten worden afgebouwd. Vaak merkt de eigenaar daar niets van. Bij sommige teven zijn de symptomen echter sterk en lijken op een echte dracht.

 • De teef kan dan ander gedrag gaan vertonen: speeltjes verzamelen en bezitterig zijn (soms zelfs agressief omdat ze haar ‘pups’ wil verdedigen), erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, een nest willen maken, janken, weinig energie hebben, depressief gedrag, minder goed eten en soms minder drinken;

Soms gaat de teef melk produceren, en doordat zij de melkklieren likt, houdt zij dit zelf in stand. De buik is vaak wat opgezwollen. Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over en heeft de teef er niet al te veel last van, maar soms kan ze zich slecht voelen, duurt het erg lang en blijft ze melk geven.

Hoe lang blijft een loopse hond bloeden?

Pro-oestus –

Het begin van de pro-oestus kan men over het algemeen precies vaststellen. Dit gaat namelijk gepaard met duidelijk zichtbare veranderingen van het teefje. De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren.

 • Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend;
 • Terwijl het bij de ene hond nauwelijks opvalt, moeten sommige hondenbezitters vrezen voor bloederige vlekken op hun tapijt;
 • Een ander teken dat de pro-oestus begonnen is, is de toegenomen interesse van reutjes;

Vaak kunnen ze niet van het teefje afblijven. Hoewel het vrouwtje nu nog niet vruchtbaar is, verspreidt ze een ‘verleidelijke’ geur. Ze wijst de versierpogingen van haar mannelijke aanbidders in deze fase meestal af. Ze blaft, wijkt uit of laat haar tanden zien als een mannetje interesse toont.

 • .

  Hoe weet je dat de loopsheid over is?

  Wanneer het beste laten dekken? – Het verminderen van de bloeding of het wat wateriger worden van de bloeding zijn geen tekenen dat de loopsheid over is, het zijn juist verschijnselen die aangeven dat dit het moment is waarop de teef het beste gedekt kan worden.

  Hoe lang vloeit een teef?

  Hoe lang duurt de loopsheid gemiddeld? – Een teefje is gemiddeld drie weken loops. Tijdens die drie weken is ze maar een aantal dagen echt vruchtbaar (tijdens de Oestrus). Een teefje wordt meestal twee keer per jaar loops, maar er zijn ook rassen die maar één keer per jaar loops worden, zoals wolfshonden.

  Hoe lang duurt het loops zijn van een hond?

  Hoe vaak is uw hond loops? – Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. Dit betekent dat honden gemiddeld twee keer per jaar loops worden, met een spreiding van één tot drie keer per jaar. Sommige rassen worden minder vaak loops dan andere rassen.

  Kan een hond langer dan 3 weken loops zijn?

  Re: Hond is al 5 weken loops – Geplaatst: 10-11-10 14:35 Geen enkele hond is het zelfde. Sommige honden zijn ‘maar’ 3 weken loops, en andere honden kan het wel tot 6 weken duren! Toevallig heb ik er gister les in gehad (over voortplanting en dan met name loopsheid/castratie etc. ) En gemiddeld genomen duurt de cyclus van een hond 6 maanden (dit kan altijd verschillen per hond!) dan zijn ze gemiddeld 4 weken loops (dit kan ook verschillen per hond).

  Je hoeft veder niets aan je hond te merken (váák zijn ze wel veel aanhankelijker en rustiger) En als het nou over 1. 5 week nog zo is zou ik zeker even langs gaan!! Nou even een vraagje. Is het bloeden wel minder geworden dan in ‘t begin? Ik hoop dat ik je een beetje heb geholpen.

  Maar ben natuurlijk geen DA! Veel succes!.

  Hebben honden pijn als ze ongesteld zijn?

  Eenmaal volwassen worden de meeste teven tweemaal per jaar loops. De eerste loopsheid kunt u verwachten tussen de zes maanden en een jaar. Voordat een teef loops wordt is vaak al wat ander gedrag te zien. Ze snuffelen meer, plassen wat vaker en ze gaan ook al een beetje anders ruiken. Dit kun je vaak merken aan het gedrag van de reuen in de buurt.

  • De vulva gaat opzetten en dan begint de loopsheid met wat bloedverlies;
  • De eerste dag waarop je een druppeltje bloed vindt, wordt geteld als de eerste dag van de loopsheid;
  • Het bloedverlies duurt meestal een dag of tien;

  Daarna wordt het donkerder van kleur en vervolgens wordt de uitvloeiing heel licht. Veel mensen denken dan dat de loopsheid over is maar vaak is dat juist het moment van dekrijp zijn. Gemiddeld is dat rond de twaalfde dag van de loopsheid. Maar niet elke teef trekt zich iets aan van gemiddelden.

  Sommigen zijn dekrijp op de vijfde dag en anderen weer op de 20ste dag van de loopsheid. Als je er dus zeker van wilt zijn dat ze niet gedekt wordt, hou dan de teef aan de lijn totdat de uitvloeiing na een week of drie geheel verdwenen is.

  Je kunt dit controleren m. een papieren zakdoek o. Waarschuw ook de eigenaren van de reuen in de buurt dat je teef loops is en ga ergens anders wandelen. Zo verklein je de kans op “ongelukjes”. Vindt er per ongeluk toch een dekking plaats, probeer reu en teef dan niet uit elkaar te trekken.

  • Dat heeft geen zin meer want de dekking heeft dan toch al plaatsgevonden en je loopt kans op beschadigingen die heel pijnlijk zijn voor de hond;
  • Ga wel even met de teef naar de dierenarts als een nestje niet gewenst is;

  Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten. Goed om even te weten. Is uw hond loops, dan mag de hond het terrein niet betreden ..

  Wat moet je doen als je hond loops is?

  Hoe lang ruikt een reu een loopse teef?

  Fases van de loopsheid – De loopsheid begint met de pre-oestrus, dit is een soort voorbereiding op de vruchtbare periode. De vulva van het teefje zwelt op en ze verliest bloed. Ze is in deze periode nog niet vruchtbaar en ze wil nog niet paren. Het teefje ruikt voor reuen wel al lekker en de meesten zullen nu al geïnteresseerd zijn.

  • Deze fase kan van een paar dagen tot twee weken lang duren;
  • Vervolgens komt de teef in de oestrus;
  • In deze periode vindt de eisprong plaats en is ze wel vruchtbaar;
  • De bloederige afscheiding verkleurt en neemt af;

  Ze wil nu wel graag paren, sommige teven lopen in deze periode als ze de kans krijgen zelfs weg. Als ze een reu tegen komen gaan sommige teven er nu ‘klaar voor staan’, door hun kont naar de reu te draaien en hun staart opzij te doen. Niet alleen reuen, maar ook veel teven vinden de loopse teef nu interessant ruiken.

  Wat kost het om een hond te laten steriliseren?

  Kosten sterilisatie hond en poes – De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.

  Hoe herken je baarmoederontsteking bij hond?

  De symptomen van een baarmoederontsteking bij de hond Sloomheid. Veel drinken en plassen. Niet meer eten. Een dikkere buik.

  Hoe lang na eerste loopsheid steriliseren?

  Wanneer hond laten steriliseren? – Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico’s die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.

  Hoe lang duurt de eerste loopsheid?

  Zoals bekend duurt de periode van de loopsheid duurt gemiddeld drie weken. Tijdens deze weken is de teef maar een paar dagen vruchtbaar.

  Hoe ga je om met een loopse hond?

  Omgaan met een loopse hond – Er zijn een aantal praktische zaken waarmee u rekening moet houden wanneer uw teefje loops begint te worden. Ze kan namelijk afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. In deze periode is het dus best dat u geen te hoge eisen aan haar stelt.

  U kan haar beter niet los laten lopen tijdens deze periode. Er is een risico dat ze wegloopt en minder goed luistert dan normaal. Het is afgeraden om met uw loopse teef door losloopgebied te lopen. De reu kan van veraf ruiken dat zij loops is en zal op haar afkomen.

  Laat uw teefje daarom beter uit op minder drukke momenten in minder drukke gebieden. Ververs regelmatig de dekens uit de hondenmand. U kan ook een loopsheidbroekje kopen wanneer uw teefje veel last heeft van afscheiding. Dit loopsheidbroekje beschermt uw teefje echter niet tegen een ongewenste dekking! ​.

  Hoe lang na eerste loopsheid steriliseren?

  Wanneer hond laten steriliseren? – Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico’s die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.

  Wat te doen bij een loopse hond?

  Omgaan met een loopse teef – Het is, zeker de eerste keer, verstandig om je loopse teef gedurende de gehele loopsheid aan de lijn te houden. Wanneer een teef precies vruchtbaar is verschilt per individu en kan zelfs per keer verschillen. Sommige loopse teven zijn helemaal niet geïnteresseerd in reuen en kunnen een volgende loopsheid opeens zelf actief gaan proberen te paren.

  Probeer zo nodig je route en uitlaat tijden aan te passen, zodat je zo min mogelijk loslopende reuen tegen komt. Een loopse teef ruikt voor veel reuen zo aantrekkelijk dat ze er, zelfs als ze normaal goed luisteren, vandoor kunnen gaan.

  Niet prettig voor de eigenaar en ook niet fijn voor jou als je een kudde mannen van je teef af moet houden. De meeste teefjes zijn gedurende hun loopsheid ook meer afgeleid. Het echte trainen kan hierdoor voor beide partijen frustrerend zijn. Dit betekent niet dat je hond nu opeens alles mag, maar het is niet het moment om aan nieuwe moeilijke dingen te beginnen.

  • Loopse teven zijn ook bij veel honden wedstrijden niet toegestaan, omdat ze de reuen te veel af zouden leiden;
  • Sommige teven zijn zo schoon dat je binnenshuis geen last hebt van hun loopsheid, maar de meerderheid verliest toch minimaal af en toe een druppel bloed;

  Afhankelijk van je vloer en de hoeveelheid kun je besluiten om dit gewoon weg te vegen, maar als dat niet wenselijk of haalbaar is zijn er oplossingen te koop. Bijvoorbeeld een loopsheidsbroekje (zie hier ) of honden luiers (zie hier of hier ) Vond je het artikel interessant? Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.