Hoe Lang Kan Een Hond Zonder Water?

Water is onmisbaar voor onze viervoeters, net als voor mensen. Een hond kan echter niet langer dan 24 uur zonder water. Het is onmisbaar voor allerlei belangrijke functies in zijn lichaam.

Wat als een hond niet drinkt?

Soort eten – Het soort voedsel dat een hond eet, draagt ​​bij aan hun hydratatie. Sommige soorten voedsel bevatten minder vocht, waardoor een hond meer water drinkt, terwijl andere meer vocht bevatten, waardoor de hond minder drinkt. Als alleen droge brokken worden gevoerd, moet een hond meer water drinken om aan zijn hydratatiebehoeften te voldoen.

Hoe lang kan een hond niet plassen?

Honden zijn sociale dieren – Een hond is een sociaal dier. Geen enkele hond houdt ervan lang alleen te zijn. Straathonden leven ook in roedels (vaak bestaan deze uit familieleden: ouders, ooms, tantes, grootmoeder, broertjes en zusjes). Soms gaat zo’n hond alleen op pad, maar blijft dan meestal binnen het territorium van zijn eigen roedel.

 • Na zijn uitstapje zal hij altijd weer terugkeren naar zijn familie;
 • Hetzelfde geldt voor onze honden;
 • Even alleen zijn kan best, maar als een hond vaak en veel alleen is, dan gaat dat ten koste van het welzijn;

Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.

Hoelang kan een hond overleven zonder eten en drinken?

Hoe lang kan een gezonde hond zonder eten? – De meeste gezonde honden kunnen tot vijf dagen zonder voedsel zitten, hoewel dat aantal alleen waar is als uw huisdier nog steeds veel water drinkt. Sommige kunnen zelfs tot zeven dagen zonder gaan, hoewel je de dingen nooit zo ver moet laten komen zonder je hond naar de dierenarts te brengen.

Hoe kun je zien of een hond uitgedroogd is?

Symptomen van uitdroging – Zelfs als je rekening houdt met al deze tips, kan het dat je hond het toch te warm krijgt en uitdroging dreigt. Dan is het belangrijk om er snel bij te zijn. Symptomen van uitdroging herkennen, is niet altijd makkelijk, maar we helpen je graag. Let steeds op (een combinatie van de) volgende signalen:

 • Onrustig
 • Dik speeksel
 • Donkergele (geconcentreerde) urine of het uitblijven van plassen
 • Droge neus en ogen
 • Droge, plakkerige slijmvliezen
 • Desinteresse voor omgeving
 • Laag energiepeil
 • Hijgen
 • Slaapzucht
 • Likken aan de bek of smakken
 • Prikkelbaarheid
 • Verminderde eetlust
 • Verminderde huidelasticiteit

Twijfel je of je hond uitgedroogd is? Dan zijn er twee handige tests om het te controleren. Check de elasticiteit van zijn huid 1: Pak van bovenaf de nekhuid van je hond tussen duim en wijsvinger 2: Knijp in de huid, trek deze een stukje omhoog en laat weer los 3: Kijk hoe lang de huid erover doet om terug in zijn  originele positie  te komen Zolang je hond niet uitgedroogd is, blijft zijn huid elastisch en valt de huid vanzelf weer ‘in zijn plooi’.

Hou wel rekening met de huid van jouw specifieke hond. Als je hond veel rimpels, zal de huid ook na het loslaten natuurlijk niet strak woren. Duurt het langer dan 2 seconden vooraleer de huid weer normaal zit? Dan kan je hond wat uitgedroogd zijn.

Blijft de huid helemaal staan, nadat je hebt geknepen? Dan kan je hond zeer uitgedroogd zijn. Contacteer je dierenarts. Check zijn slijmvliezen 1: Druk met je vinger op het tandvlees 2: Kijk hoe lang het duurt tot de normale, roze kleur is teruggekeerd. Doe dit wel alleen maar als je denkt dat je hond het zal toestaan.

Hoe krijg ik mijn hond aan het drinken?

Doe wat water bij het voer: – Als je hond droge brokken krijgt, maar ook bij vers voer of blikvoer kan het enorm helpen als je er wat extra water bij doet. Liefst kies je niet voor ijskoud water, maar op kamertemperatuur. De smaken van het voer komen vaak ook beter ‘los’ als er wat water doorheen gaat.

 • Als je hond een moeilijker eter is kan je ook een (zeer zoutarme) bouillon maken en wat toevoegen: de meeste honden vinden dat helemaal te gek;
 • Omgekeerd kan je natuurlijk ook wat lekker voer bij het water doen;

Kies dan voor een bescheiden hoeveelheid water, en geef je hond daarin wat lekkers van zijn voer, of uit je eigen koelkast: veel honden vinden een klein scheutje melk erdoor erg lekker, of vissen graag een paar kleine stukjes kaas uit het water. Natuurlijk zijn dit de extra’s waar je geen dagelijkse gewoonte van wilt maken: maar op een moment dat je hond te weinig drinkt kan het snel helpen om zijn vocht op peil te krijgen.

Hoe vaak moet een hond drinken?

Hoeveel water heeft een hond per dag normaliter nodig? – Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij  meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.

Hoe lang kan een hond s nachts zonder plassen?

12-24 maanden – Afhankelijk van het ras kan het zijn dat je puppy nog niet volwassen is. Hopelijk heb je een goed zindelijkheidsregime ingesteld, maar zo niet, dan kan het alsnog, zelfs voor volwassen honden. Hoewel het niet onmogelijk is, kost het wel veel meer energie en doorzettingsvermogen van jouw kant om een oudere hond het juiste gedrag aan te leren.

Voor een puppy geldt de algemene regel dat het aantal uren dat hij zijn plas kan ophouden ongeveer overeenkomt met zijn leeftijd in maanden Creëer een  geschikte omgeving Puppy’s hebben geen idee van wat mensen goed of fout vinden.

Ze kunnen echter wel allerlei gedrag aanleren. Een puppy weet niet dat het “slecht” is om op jouw kleed te plassen. Voor je pup is het kleed een prima plek, net als het gras buiten. Aan jou de taak om jouw puppy te leren dat er betere plekken zijn om een plasje te doen.

 1. Kies een toegewezen gebied voor je puppy om te “gaan” voordat je hem mee naar huis neemt;
 2. Deze plek kan ergens achterin de tuin zijn, zoals naast een tank die als schuilplaats tegen de wind kan dienen, of een andere geschikte plek in de tuin;

Waar het ook is, wijs één specifieke plek aan voordat je de puppy krijgt, zodat je geen inconsequente signalen stuurt door zijn toilet door de hele tuin heen te verplaatsen omdat je het nog niet weet. Ontwikkel een routine Om je zindelijkheidstraining succesvoller te maken is het zinvol om je puppy de eerste weken/maanden op een voedingsschema te zetten terwijl je hem zindelijk maakt.

Een puppy die mag eten wanneer hij wil zal veel moeilijker zindelijk te maken zijn. Let wel op dat je de pup ongeveer 15 tot 20 minuten laat rusten na de maaltijd. Ontwikkel een plasschema. Het allerbelangrijkste bij het zindelijk maken van een puppy is consequentie.

Als je consequent bent en iedere keer hetzelfde doet en dezelfde handeling verwacht, zal je puppy het snel gaan begrijpen. Aan de andere kant, als je iedere keer je handelingen en verwachtingen verandert, zal je puppy in de war raken en doen wat op het moment goed lijkt, los van wat jij “wil”. Een puppy moet naar buiten:

 • Als hij ‘s ochtends vroeg wakker wordt (of ervoor, als jij eerder wakker bent dan de puppy)
 • Kort na elke maaltijd
 • Na ieder dutje
 • Voor en na het spelen
 • Na opwinding (bijv. na de komst van bezoek)
 • Voordat hij ‘s avonds naar bed gaat. Puppy’s tussen de 8 en 14 weken moeten vaak ‘s nachts ook nog plassen. Zet het hok in je slaapkamer, zodat je hem kunt horen piepen als hij eruit wil. Hou de riem, je slippers en je badjas bij de hand.
See also:  Hoe Tandsteen Verwijderen Bij Een Hond?

Straf je hond niet voor ongelukjes! Ongelukjes kunnen gebeuren. Straf je pup nooit als je hem zijn behoefte in huis ziet doen, want de paniek die dat veroorzaakt maakt het voor hem moeilijk te begrijpen wat hij dan wel moet doen. Schelden of slaan maakt je hond alleen maar bang voor je. Daardoor gaat hij misschien stiekem in verborgen hoekjes zijn behoefte doen waar je hem niet kunt zien.

Creëer een goede routine en zorg voor voorspelbaarheid. Als je geen positieve methode hanteert kun je ernstige zindelijkheidsproblemen krijgen. Let op tekenen Je puppy gaat waarschijnlijk al eerder begrijpen waar hij zijn behoefte moet doen voordat hij weet hoe hij je moet duidelijk maken dat het zo ver is.

Let op tekens dat je puppy een volle blaas heeft. Let op of hij blaft of aan de deur krabt, gaat hurken, rusteloos is en in cirkels rondloopt en snuffelt aan de grond. Als je dit soort gedrag ziet, vooral als hij al een tijdje niet buiten is geweest, betekent dat waarschijnlijk dat hij moet plassen of poepen.

Koppel een verbaal signaal (commando) aan het plassen of poepen. Naast het aanwijzen van een vaste plek, kun je ook een verbaal signaal bedenken dat je pup kan associëren met zijn behoefte doen, zoals “Ga plassen”, of “plasje doen?”, of wat je ook kiest.

Geef het signaal de eerste 10 keren op het moment dat je puppy gaat plassen. Op deze manier koppelt jouw pup het woordje aan het gedrag (plassen). Beloon je puppy als hij klaar is. Geef je puppy na ieder plasje een beloning. Dit kun je doen door hem de hemel in te prijzen en vervolgens iets lekkers te geven voordat je naar binnen gaat.

Let op: beloon je puppy als hij klaar is, maar onderbreek de “stroom” niet. Sommige puppy’s zijn zo gevoelig dat ze de plas onderbreken als je ze te vlug beloont. Ze denken dan misschien zelfs dat ze al beloond worden voor het hurken.

Het moment dat je een beloning geeft is dus heel belangrijk. Onthoud dat vrijheid ook een beloning kan zijn. Ga lekker spelen als de puppy zijn behoefte heeft gedaan. Hij moet namelijk niet denken dat hij niets leuks meer mag doen zodra hij heeft geplast. Hij moet verder kunnen gaan met plezier maken, want dan weet hij dat hij gauw moet plassen om daarna weer lekker te kunnen spelen.

 • Laat iedereen meedoen;
 • Als je alleen woont met je puppy zal deze stap makkelijk zijn;
 • Als je puppy in een huis woont met meer dan één persoon, zorg dan dat iedereen de stappen neemt om het proces van zindelijk maken snel en gemakkelijk te maken;

Hoe beter iedereen meedoet, hoe sneller het zindelijk maken zal verlopen. Haal vroeg in de avond het water weg bij je puppy. Pak ongeveer 2,5 uur voordat hij moet gaan slapen zijn bakje water weg. Dan weet je zeker dat de avondwandeling voor zijn bedtijd de laatste is.

De meeste puppy’s kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je ‘s nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.

Als je te veel lichten aan doet of gaat spelen, denkt je pup dat het tijd is om op te staan, of dat jij het gezellig vindt om ‘s nachts wakker gemaakt te worden. Neem hem even kort mee naar buiten en stop hem dan weer in bed. Hoe lang duurt het? Elke pup heeft zijn eigen leertempo.

Sommige snappen vrijwel direct wat er van hen gevraagd wordt, terwijl andere daar veel meer tijd voor nodig hebben. Een pup uit een smerige of te krappe kennel heeft waarschijnlijk meer tijd nodig dan een hond met een betere start.

Hoe snel een pup zindelijk wordt, is vooral afhankelijk van jou: hoe meer tijd en energie je erin steekt, hoe minder het de pup kost om zindelijk te worden. Mijn hond plast wanneer er bezoek binnenkomt of wanneer ik binnenkom Dit soort plasjes worden deemoedsplasjes of ook wel onderdanigheidsplasjes genoemd.

 • Jonge honden hebben vaak nog onvoldoende controle over de sluitspieren van hun blaas;
 • Sommige pups, vooral teefjes, laten makkelijk wat urine lopen als ze opgewonden of zenuwachtig zijn, of bij confrontaties met sommige mensen of honden;

Soms doen ze een plasje als ze worden begroet. Daarmee geven ze eigenlijk aan: ‘Kijk, (ruik), ik ben nog maar klein, doe mij geen pijn!’. Deemoedsplassen is het nederigste gebaar dat een hond kan maken. Als je hem straft, begrijpt hij daar niets van. Het helpt in dit soort gevallen de pup te negeren bij thuiskomst.

Dit geldt ook voor bezoek dat binnenkomt. Je kunt ook een balletje of iets lekkers weggooien zodat hij zijn aandacht even op iets anders richt. Wanneer de ergste blijdschap voorbij is, aai je hem even heel terloops over de borst.

Als jouw pup er een gewoonte van maakt bezoekers op deze manier bij de deur te begroeten, kun je daar alvast een stuk plastic en een oude handdoek neerleggen voordat je met de ‘begroetingsceremonie’ begint. Bij pups die dit gedrag vertonen is het wel belangrijk om het zelfvertrouwen te versterken..

See also:  Omeprazol Hond Wanneer Geven?

Hoeveel keer per dag moet een hond plassen?

Hoe vaak moet een hond plassen? – Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat elke hond anders is en dat verschillende factoren, zoals hun leeftijd, ras en dieet, van invloed zijn op hoe vaak uw hond moet plassen.

 • Bijvoorbeeld, honden met overgewicht of obesitas moet misschien meer plassen;
 • Er zijn ook enkele medicijnen die frequenter urineren kunnen veroorzaken, evenals: gezondheidsproblemen zoals diabetes wat van invloed kan zijn op hoe vaak ze naar het toilet moeten;

Daarnaast hebben kleinere rassen zoals Chihuahua’s een kleinere blaas dan een grotere hond zoals een Labrador, dus houd hier aub ook rekening mee. U kunt uw hond ook beter nooit te lang laten wachten om naar het toilet te gaan, omdat dit niet alleen erg ongemakkelijk voor hem is, maar ook het risico kan vergroten dat hij blaas- of nierproblemen krijgt en nare urineweginfecties.

Wat als een hond niet plast?

Mijn hond lijkt te moeten plassen maar er komt niets – Zit je hond te persen maar komt er geen urine? Dan is het mogelijk dat de plasbuis van je hond verstopt is. Een verstopping komt niet vaak voor bij honden maar moet wel heel serieus genomen worden.

Als een hond verstopt zit gaat dit bijna altijd om een reutje, teefjes hebben een dermate grote plasbuis dat verstoppingen nauwelijks voorkomen. Het is heel belangrijk om het onderscheid te maken tussen (vaak) een klein beetje plassen en helemaal niet meer kunnen plassen.

Als je hond perst maar er komt helemaal geen urine meer dan moet je hond zo snel mogelijk behandeld worden door een dierenarts. Een onbehandelde verstopping kan tot onherstelbare schade en zelfs tot de dood leiden. De plasbuis van je hond kan verstopt raken door bijvoorbeeld een blaassteen of een tumor.

 • Ook een blaasverlamming of problemen met de zenuwen die de blaas aansturen kunnen zorgen voor een overvolle blaas die niet geleegd kan worden;
 • Als je hond zijn of haar urine niet kwijt kan raakt de blaas snel overvol;

De nieren, die afvalstoffen via de urine uit het lichaam afvoeren, kunnen deze afvalstoffen niet meer kwijt. Je hond vergiftigt zichzelf en wordt snel doodziek. De schade aan de nieren als gevolg hiervan is onherstelbaar. Als de plasbuis van je hond te lang verstopt zit, raken de nieren zo beschadigd en komen er zoveel afvalstoffen in het lichaam dat dit uiteindelijk leidt tot de dood.

 • Twijfel je of je hond mogelijk niet meer kan plassen, neem dan altijd contact op met een dierenarts;
 • Hij of zij kan je helpen om te bepalen of jouw hond verdere behandeling nodig heeft;
 • Onze Service U kunt uw auto in de buurt van de praktijk parkeren;

Daarnaast zitten we aan een belangrijke doorgaande weg in Breda en zijn we dus ook met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken. Ook als je graag een tweede mening wilt kun je bij ons terecht. Niet alleen baasjes, maar ook andere dierenartsen sturen regelmatig patiënten naar ons door voor een second opinion op het gebied van cardiologie, tandheelkunde en interne geneeskunde. 00 uur .

Kan een hond zich uithongeren?

Wat niet doen als mijn hond niet wil eten?: – Als hondenbaas moeten we natuurlijk niet meteen panikeren wanneer niet wil eten. Meestal gaat deze niet eet periode voorbij en herstelt je viervoeter vanzelf. Een hond zal zichzelf van natuur niet laten uithongeren en kan bovendien wel een langdurige tijd zonder maaltijd.

Zolang je hond voldoende drinkt is er niet onmiddellijk reden tot paniek. Indien je hond echt ziek is zal hij meerdere symptomen vertonen en is het snel duidelijk wanneer je een dierenarts moet contacteren.

Toch zien wij onze hond niet graag een maaltijd overslaan. Het maakt ons wat bezorgd en daar begint vaak een volgend probleem. Door onze paniek en pogingen om de hond te doen eten, de onderzoeken dat we laten doorvoeren gaan we de hond extra stress bezorgen wat verder zorgt voor geen eetlust.

 1. We gaan hun neus voor het eten duwen om hem te laten ruiken aan zijn eten;
 2. Echter hebben honden een veel betere neus dan wij en hebben ze dit al op afstand geroken;
 3. Vaak gaan we ook proberen de hond te voeden met onze hand zodat hij toch zou eten waardoor we hem een verkeerd gedrag gaan aanleren;

Dit gedrag uit zich dan dat hij niet uit zichzelf wil eten.

Is het erg als een hond een dag niet eet?

Een hond die gedurende een langere tijd niet wil eten en afvalt – Als een hond gedurende een langere tijd niet wil eten of slecht eet wijst dit meestal op een (medisch) probleem. Zeker als de hond ook afvalt is het verstandig snel een dierenarts te bezoeken voor verder onderzoek.

Hoe lang kan een hond overleven?

Hoe oud wordt een hond? Verschillen per ras – Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting. Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. We zetten de gemiddelde levensverwachtingen voor een aantal populaire rassen op een rijtje:

 • Jack russell terriër: 14 jaar
 • Chihuahua: 12 tot 14 jaar
 • Golden retriever: 12,5 jaar
 • Labrador retriever: 12,5 jaar
 • Duitse herder: 11 jaar
 • Staffordshire bull terriër: 10,5 jaar
 • Boxer: 10 jaar
 • Franse buldog: 10 jaar
 • Spaniël: 10 jaar
 • Berner sennenhond: 6 tot 8 jaar

Geen verschil in levensverwachting tussen reuen en teven Bij mensen is het bekend dat er verschil in levensverwachting zit tussen mannen en vrouwen. Het gemiddelde aantal jaar voor mannen ligt lager dan bij vrouwen. Wetenschappers hebben onderzocht of dit bij honden ook het geval is. Daarbij werd geconstateerd dat het geslacht van een hond geen noemenswaardige invloed heeft op de gemiddelde levensverwachting.

Is bouillon goed voor een hond?

Hoe lang kun je zonder water? – Kijkersvraag – Studio Snugger

Bouillon over de brokken – Als water niet werkt, zou je het ook met bouillon kunnen proberen. Let er wel op dat de bouillon geen zout bevat, want dat is belastend voor de nieren. Gebruik daarom liever geen bouillonblokje, maar trek zelf bouillon van kip, schenkel of mergpijp.

 • Je kan groenten mee laten trekken, maar geen ui, prei of knoflook;
 • Let op! Je mag nooit de hondenbrokken vervangen door bouillon;
 • In de brokken zitten de voedingsstoffen die jouw hond elke dag nodig heeft, niet in de bouillon;
See also:  Wanneer Eet Een Hond Gras?

Je kan zelf getrokken bouillon ongeveer twee weken in de koelkast bewaren, dus doe een scheutje over de brokken en bewaar de rest in een glazen pot in de koelkast. In de vriezer kan je bouillon nog veel langer bewaren. Tip: gebruik een ijsklontjes bak. Vul deze met bouillon en zet in de vriezer.

Wat kan een hond drinken?

Wanneer drinkt een hond te veel? – Even bij het begin beginnen: wanneer drinkt je hond eigenlijk té veel? Het is niet gek als je hond de ene dag meer drinkt dan de andere. Bijvoorbeeld als het erg warm weer is, als-ie net een stuk heeft gerend of als jullie samen speelden.

 • Je hond heeft dan meer vocht nodig en het is alleen maar goed dat hij dan meer drinkt;
 • Wanneer het echt te veel is? Een hond drinkt per dag ongeveer 40 tot 60 ml per kilo lichaamsgewicht;
 • Weegt je hond 20 kilo, dan is een liter water per dag heel normaal;

Maar net als bij mensen verschilt de waterconsumptie bij honden ook. Drinkt-ie iets meer dan die 60 ml, dan is er nog niet per se iets aan de hand. Is het, zonder veranderde omstandigheden als erg warm weer of andere voeding, (structureel) meer dan 100 ml? Dan is het absoluut slim om contact op te nemen met je dierenarts.

Hoe vaak spuugt een hond?

Is braken ernstig? – Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.

Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan. Daarom is het belangrijk om je hond goed te observeren.

Voorbeelden van vragen die de dierenarts aan de eigenaar kan stellen zijn onder andere: 1. Heeft hij koorts? 2. Hoe ziet de ontlasting eruit? 3. Moet hij moeite doen om te braken of komt het eten er juist heel gemakkelijk uit? 4. Is de hond meer gaan drinken?  5.

Zit er bloed bij het braaksel?  6. Zijn er gedragsveranderingen?  7. Is hij vermagerd?  8. Wanneer zijn de klachten begonnen?  Het is dus belangrijk om, als je hond overgeeft, erbij stil te staan of er nog andere symptomen zijn.

De ernst van de situatie is afhankelijk van de oorzaak.

Wat vind een hond lekker om te drinken?

Hondenvoer – Blikvoer geven Blikvoeding of natvoer is een smakelijke manier om extra vocht te geven aan je hond. Deze hondenvoer bestaat voor 80% uit vocht en vinden veel honden het lekker om te eten. Je kunt de blikvoeding door de brokjes heen mengen of los geven aan je viervoeter.

Wil je meer weten over blikvoer of natvoeding? Scroll in het advies over blikvoer of andere hondenvoedingen naar beneden voor meer informatie. Diepvriesvoeding Diepvriesvoeding is vers vlees voor honden.

Het voer kan bestaan uit twee verschillende soorten rauwe diervoeding: KVV (Kant-en-klaar Vers Vlees) of BARF (Bones And Raw Foods). Het is hondenvoer wat je ingevroren in de dierenwinkel kunt kopen. Je geeft de voeding pas wanneer het volledig ontdooit is.

Daarnaast bevat deze voeding meer vocht dan de normale hondenbrokken. Heb je interesse om diepvriesvoeding te geven aan je hond? Lees je goed in over KWW (dit kan je doen bij ons adviesartikel ‘ Diepvriesvoeding voor honden: de voor- en nadelen ‘).

Brokjes wellen in water of diner geven Wil je je hond meer vocht toedienen of merk je dat je hond de (oude) brokjes echt niet meer wilt eten? Wel de brokjes in een beetje (lauwwarm) water. De geurstoffen die de voeding bevat, zullen vrijkomen en je hond zal deze beter kunnen ruiken.

Wat mag een hond nog meer drinken?

Wanneer drinkt een hond te veel? – Even bij het begin beginnen: wanneer drinkt je hond eigenlijk té veel? Het is niet gek als je hond de ene dag meer drinkt dan de andere. Bijvoorbeeld als het erg warm weer is, als-ie net een stuk heeft gerend of als jullie samen speelden.

 • Je hond heeft dan meer vocht nodig en het is alleen maar goed dat hij dan meer drinkt;
 • Wanneer het echt te veel is? Een hond drinkt per dag ongeveer 40 tot 60 ml per kilo lichaamsgewicht;
 • Weegt je hond 20 kilo, dan is een liter water per dag heel normaal;

Maar net als bij mensen verschilt de waterconsumptie bij honden ook. Drinkt-ie iets meer dan die 60 ml, dan is er nog niet per se iets aan de hand. Is het, zonder veranderde omstandigheden als erg warm weer of andere voeding, (structureel) meer dan 100 ml? Dan is het absoluut slim om contact op te nemen met je dierenarts.

Is bouillon goed voor een hond?

Bouillon over de brokken – Als water niet werkt, zou je het ook met bouillon kunnen proberen. Let er wel op dat de bouillon geen zout bevat, want dat is belastend voor de nieren. Gebruik daarom liever geen bouillonblokje, maar trek zelf bouillon van kip, schenkel of mergpijp.

 1. Je kan groenten mee laten trekken, maar geen ui, prei of knoflook;
 2. Let op! Je mag nooit de hondenbrokken vervangen door bouillon;
 3. In de brokken zitten de voedingsstoffen die jouw hond elke dag nodig heeft, niet in de bouillon;

Je kan zelf getrokken bouillon ongeveer twee weken in de koelkast bewaren, dus doe een scheutje over de brokken en bewaar de rest in een glazen pot in de koelkast. In de vriezer kan je bouillon nog veel langer bewaren. Tip: gebruik een ijsklontjes bak. Vul deze met bouillon en zet in de vriezer.

Is het erg als een hond een dag niet eet?

Een hond die gedurende een langere tijd niet wil eten en afvalt – Als een hond gedurende een langere tijd niet wil eten of slecht eet wijst dit meestal op een (medisch) probleem. Zeker als de hond ook afvalt is het verstandig snel een dierenarts te bezoeken voor verder onderzoek.