Hoe Lang Mag Een Hond In De Zon Liggen?

Hoe Lang Mag Een Hond In De Zon Liggen

Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling – Bij tropische warmte is het belangrijk in en om het huis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat je hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat je hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken.

Kan een hond goed tegen de zon?

Huid- en vachtverzorging – De vacht van een hond kan zorgen voor isolatie, zowel tegen warmte als tegen kou. Wel kan het helpen om uw hond regelmatig te borstelen om zo losse haren weg te halen. Op deze manier vermindert de ondervacht waardoor de hond warmte makkelijker kwijt kan raken.

  1. Bij honden met een langere vacht kunt u er ook voor kiezen om het korter te scheren in de zomer;
  2. Overleg hiervoor eerst met een trimmer of dierenarts, dit is namelijk niet bij alle soorten vacht goed om te doen;

De huid van honden kan, net als bij mensen, door de zon verbranden. Met name plekken waar weinig haar is, zoals de neus, randen van de oren en de buik, zijn hier gevoelig voor. Er bestaat speciale zonnebrand voor honden welke hiertegen kan helpen. Gebruik nooit zonnebrand voor mensen.

Waarom ligt mijn hond graag in de zon?

Heeft u er als hondenbaasje ook al menig keren het hoofd over gebroken waarom je hond zich het liefst languit in de brandend hete zon neer vleit? Honden met lange of korte, en witte of zwarte vacht, het maakt geen verschil. Ze liggen al hijgend uitgestrekt in de tuin of op het terras op het heetst van de dag.

  1. Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D;
  2. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding te halen en in het lichaam op te nemen;
See also:  Hoe Lang Mag Een Hond Alleen Thuis Zijn?

Vitamine D gaat dus osteoporose tegen en zorgt voor de groei en het behoud van stevige botten en gewrichten. Je kan je hond dus even zijn zin laten gaan, maar het is je taak als hondenbaas om een oogje in het zeil te houden en je hond weer tijdig een plekje in de schaduw toe te wijzen.

Kan je hond ziek worden door de warmte?

Honden en warm weer – Bij hogere temperatuur kan de hond warmer worden dan normaal. Honden kunnen echter deze warmte alleen kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Als u ziet dat uw hond hevig begint te hijgen of kwijlen of ziet dat hij sloom wordt, dan is het goed mogelijk dat uw hond last heeft van de warmte.

Welke temperatuur is gevaarlijk voor honden?

Het gevaar van oververhitting loert – Warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt.

Kan een hond zich verbranden?

Gevaarlijke zon – Je denkt misschien dat je hond niet verbrandt door zijn vacht, maar niets is minder waar. Vooral honden met een lichte huid en vacht lopen een groot risico op verbranding. Dit is dan te zien aan een droge huid op de neus en oren. Ook zal je hond flink gloeien.

See also:  Wat Te Doen Tegen Vlooien Bij Hond?

Hoe verliezen honden warmte?

Regulatie van de lichaamstemperatuur – Honden hebben een heel ander systeem om hun lichaamstemperatuur op peil te houden dan de mens. Wij verliezen voornamelijk warmte door transpiratie, een snellere ademhaling en een snellere hartslag. Het verdampen van transpiratievocht onttrekt namelijk warmte aan het lichaamsoppervlak.

  • Daarnaast krijgen we een rode huidskleur, omdat de kleine bloedvaatjes in onze huid zich verder open zetten om door uitstraling meer warmte kwijt te raken;
  • Bij honden werkt dit heel anders;
  • Zij hebben vrijwel alleen zweetkliertjes ter hoogte van de voetzolen;

Het verlies van warmte door verdamping van transpiratievocht is bij hen dus heel erg beperkt. Het belangrijkste afkoelingsmechanisme maakt gebruik van het ademhalingsstelsel. Iedereen kent het snelle hijgen van een hond na inspanning of tijdens wandelingen.