Hoe Lang Moet Hond Kap Op Na Operatie?

Hoe Lang Moet Hond Kap Op Na Operatie
Hoe lang moet je hond de kap ophouden na een operatie? – Hoe lang een hond een kap moet ophouden na een operatie is in vele gevallen verschillend. Dit ligt namelijk aan de bepaalde ingreep die is gedaan en de snelheid van het herstel van de wond. Als je de kap eraf haalt terwijl de wond nog niet helemaal genezen is, dan loop je het risico dat je hond een infectie krijgt en dus nog langer moet herstellen.

 1. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus haal de kraag niet te snel weg bij je hond;
 2. Het korte antwoord is dus: je hond moet de kap na een operatie blijven dragen tot de wond compleet genezen is en als de hechtingen eruit zijn;

Dit kan dus verschillen per operatie, maar in de meeste gevallen zal dit 10 tot 14 dagen zijn, maar het kan natuurlijk ook langer. Het beste is om je dierenarts even om advies te vragen. De dierenarts weet dit natuurlijk als de beste!.

Hoe lang hond kap op?

Re: Hoe lang kap om na castratie reu? – Geplaatst: 07-07-10 23:30 Als hij er echt aan zit, dan is het 10 dagen of totdat je op controle gaat bij je dierenarts. Als hij er niet aan zit, of je bent er zelf bij om te corrigeren dan mag hij af. Kap of kraag is niet leuk, maar je moet er even doorheen. Het is namelijk nog zieliger als de wond door het likken gaat ontsteken of open gaat.

Kan hond slapen met kap?

Nadelen van de plastic kap: –

 • Het is zeer stug materiaal (niet voor niets de bijnaam lampenkap)
 • Lastig met eten en drinken
 • Overal tegenaan stoten met de kap
 • Slaapt niet echt comfortabel
 • De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk
 • De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen
 • Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang

De plastic kap van de dierenarts, kun je ook zelf online kopen. Er zijn een aantal plastic kragen die iets van een verbetering hebben ten opzichte van die van de dierenarts, maar ook exact dezelfde kap kun je gewoon bestellen.

Hoe lang moet een hond een kap om na sterilisatie?

Een reu kan vanaf 6 maanden worden gecastreerd. Redenen om een reu te castreren zijn: Wordt de reu dikker na de castratie? Een hond zet na de castratie de voedingsstoffen makkelijker om in vet. Houd dus rekening met het soort voer dat u geeft en met de hoeveelheid voer.

Ons advies is om uw hond 10% minder voer te geven dan voorheen of light voer aan te bieden wanneer de hond na castratie lijkt aan te komen. Wordt de reu slomer na de castratie? Een castratie is wat betreft het afremmen van dominantie niet 100% effectief.

Het kan ook zijn dat het gedeeltelijk aangeleerd gedrag is. Er bestaat wel een grote kans dat de reu na de castratie rustiger wordt. Mensen zijn wel eens bang dat de hond na de castratie rustig wordt. Dit is vaak niet het geval als u na de castratie net zo effectief met de hond bezig blijft als voor de castratie.

 1. Wat te doen voor de castratie
? U kunt een afspraak maken om de hond ‘s morgens tussen 8;
 2. 00 uur en 8;
 3. 30 uur langs te brengen;
 4. Wanneer de hond erg zenuwachtig of bang is is er de mogelijkheid om de hond te ondersteunen tijdens het plaatsen van de verdovingsinjectie;

Voor de verdovingsinjectie Voordat uw reu de verdovingsinjectie krijgt wordt hij eerst nagekeken, daarbij kijken wij naar het gewicht en luisteren we naar de longen en het hart. Wanneer alles in orde is zal de verdovingsinjectie toe worden gediend. Als de verdoving is ingewerkt krijgt de hond voor de operatie een antibiotica injectie en een pijnstiller.

Ook wordt de operatie plek vrij gemaakt van haren en wordt de huid gewassen en gedesinfecteerd. De castratie Het operatiegebied wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt. De eerste bal wordt via de snede naar buiten gedrukt.

Hierna wordt de eigenlijke balzak ingesneden en wordt de testikel uit de balzak gehaald. De zaadstreng en de bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt en de testikel kan worden verwijderd. Dit alles wordt ook bij de tweede bal gedaan. Daarna worden de onderhuid en de huid gesloten d.

hechtingen. Na de castratie Nadat uw hond gecastreerd is wordt de wond schoon gemaakt en krijgt uw hond een halskraag om of een rompertje aan. Tevens worden de oren, tanden, nagels en anaalklieren van uw hond  nagekeken en eventueel in overleg behandeld.

De hond gaat daarna naar de recovery waar hij zijn roes uitslaapt. Een teef kan vanaf 5 á 6 maanden leeftijd , vóór de loopsheid, gesteriliseerd worden. Dit vermindert de kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Ook kan er voor gekozen worden om de teef na de eerste loopsheid te steriliseren, meestal is dit op de leeftijd van een jaar.

De teef is dan grotendeels volgroeid en zal minder last hebben van de operatie. Voordelen sterilisatie De teef zal niet meer loops worden en kan ook niet ongewenst gedekt worden. De kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren neemt af.

Nadelen sterilisatie Teven kunnen na de sterilisatie dikker worden. Het advies is dan ook om de teef ongeveer 10-15% minder voer te geven dan voorheen wanneer ze dikker lijkt te worden. Hoe gaat de operatie in zijn werk? ‘s Morgens tussen 8. 00 uur en 8. 30 uur kunt u uw teef langs komen brengen (op afspraak).

 1. Uw hond wordt voordat we gaan opereren onderzocht en gewogen;
 2. Daarna wordt de narcose injectie toegediend;
 3. Wanneer de hond slaapt wordt  de buik geschoren, gewassen en ontsmet;
 4. Daarna zal het operatievlak met steriele doeken worden bedekt om vervolgens een sneetje in de buikwand te maken en de eierstokken te verwijderen;

Indien de baarmoeder afwijkend lijkt te zijn kan er voor worden gekozen om deze geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Daarna worden de onderhuid en de huid gesloten d. hechtingen. Na de operatie wordt de wond schoongemaakt en krijgt uw hond een halskraag om of een rompertje aan.

Tevens worden de oren, tanden, nagels en anaalklieren van uw hond nagekeken en eventueel behandeld. De hond gaat daarna naar de recovery waar zij haar roes uitslaapt. Nazorg Na 10 dagen moet de teef terug komen voor controle en voor het verwijderen van de hechtingen.

Tijdens de voorafgaande 10 dagen moet de hond een halskraag op of een rompertje dragen zodat ze absoluut niet aan de wond kan likken of bijten. Tevens is het belangrijk dat u uw hond niet laat zwemmen in deze periode. Ook kan teveel wandelen spanning geven op de buikwand..

Hoe lang mag hond niet aan wond likken?

Probeer uw hond te corrigeren indien deze hieraan wil gaan zitten. Lukt dit niet, dan adviseren wij dat u een jeukstillende zalf, hondenkap of Medical Pet Shirt komt halen. De hechtingen die wij gebruiken lossen vanzelf op. Na 10 dagen is de wond waterdicht.

Kan een hond drinken met een kap?

Als uw hond is geopereerd, is het mogelijk dat de dierenarts u aanraadt de hond een kraag te laten dragen. Uw hond moet bijvoorbeeld een kraag om te voorkomen dat hij of zij aan de wond likt. Hierdoor kunnen er bacteriën in de operatiewond komen, waardoor een infectie in de wond kan ontstaan.

 • Wondinfecties kunnen met name tot ernstige complicaties leiden als er schroeven, platen of andere niet-oplosbare materialen zijn gebruikt bij de operatie;
 • Een infectie kan zich dan nestelen rond de materialen en dan niet meer te bestrijden zijn anders dan na verwijderen van implantaten;

De hond moet dan dus opnieuw geopereerd worden. Als u de kraag voor de eerste keer omdoet, is het belangrijk dat deze goed strak zit. De kraag zit strak genoeg als er twee vingers tussen de hals en de halsband kunnen. Gebruik hiervoor geen bandje met elastiek, maar een normale halsband van stof of leer. Een hond moet altijd even aan de kraag wennen en kan na het eerste omdoen achteruit gaan lopen of rollen. Het blijkt het beste de hond even geen aandacht te geven maar wel in de gaten te houden. De meeste honden accepteren de kraag dan na een tijdje vanzelf. Soms is het in het begin nodig om de hond te helpen met eten en drinken. Er zijn diverse typen kragen. Bij ons de meest gebruikte kraag is de doorzichtige kraag.

 • De kraag is goed passend wanneer de neus van de hond er niet uit kan steken;
 • Voordeel hiervan is dat de hond hier doorheen kan kijken, wat het voor het dier prettiger maakt ten opzichte van de goedkopere witte kap;
See also:  Waarom Plast Mijn Hond Ineens In Huis?

Als de hond veel last heeft van de doorzichtige kraag, kan in sommige gevallen de opblaasbare kraag een oplossing zijn. Aangezien honden hiermee nog prima bij hun poten kunnen, is dit met name van toepassing bij een wond aan de schouder of rug. Andere alternatieven voor een kraag zijn een rompertje of petshirt, waarmee de wond bedekt kan worden.

Hoe snel geneest een wond na operatie hond?

Belangrijke tips voor thuis:   –

 • Vaak zal uw dier een infuusnaald in een bloedvat van de poot krijgen, waardoor wij medicijnen en infuusvloeistof kunnen geven. Als uw dier weer mee naar huis gaat, wordt de infuusnaald eruit gehaald en wordt er een verbandje om de poot gedaan. Dit verbandje mag na 15 minuten weer verwijderd worden, anders kan de poot dik worden.
 • Leg uw dier op een warme plaats (maar niet op een hete plaats tegen de verwarming of in de volle zon) onder een deken of handdoek. Eventueel kunt u er een warme kruik gewikkeld in een handdoek bijleggen.
 • Laat uw dier zoveel mogelijk met rust in een vertrouwde omgeving. Door de narcose kan uw dier soms nog wat gedesoriënteerd zijn.
 • Na de narcose mag uw dier wel drinken. Begin met kleine beetjes lauwwarm water.
 • Wacht met eten geven tot uw dier goed wakker is. Te snel eten geven na een narcose leidt vaak tot misselijkheid en braken. Wacht daarom minimaal een aantal uren na de narcose en begin met kleine porties. Het kan zijn dat uw dier op de dag van de narcose geen eetlust heeft, dit is niet erg.
 • Veel likken aan de wond kan leiden tot irritatie of ontsteking. Wij adviseren dan ook om likken te voorkomen door uw hond een  Medical Pet Shirt  of  kap/kraag  om te doen. Deze zijn bij onze klinieken en via Dierapotheker. nl te koop.
 • De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven voor een optimale wondgenezing. Laat uw hond aan de lijn uit en laat hem/haar geen balspelletjes doen, springen of zwemmen. Wij adviseren om uw kat deze periode binnen te houden.
 • Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw dier medicijnen mee. Volg de instructies op het etiket op en maak de antibioticumkuur altijd af. Lukt het niet goed om de medicijnen in te geven?
 • Tien dagen na de operatie zien we uw dier graag terug voor controle van de wond en eventueel verwijderen van de hechtingen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Deze kosten zijn inbegrepen bij de operatie.

Hoe kan een hond eten met een kap op?

/ / Hond een hondenkap leren dragen Een ongeluk zit in een klein hoekje, soms heb je pech en raakt je hond echt gewond. Een veelvoorkomend probleem is dat honden aan hun wond willen likken, of het verband af proberen te knagen. Om dit te voorkomen wordt je aangeraden je hond dan een kap op te zetten, ook wel liefkozend schaamkraag genoemd. Maar op het moment dat je hond gewond is voelt hij zich niet zo lekker en heb je niet de tijd om hem rustig aan zo’n kap te laten wennen.

Het is beter als hij dan al aan een kap gewend is. Misschien weet je dat je hem binnenkort nodig hebt, bijvoorbeeld als je hond gesteriliseerd gaat worden. Maar zelfs als je hem nooit nodig hoopt te hebben is het dus toch verstandig om nu al te beginnen om je hond een hondenkap te leren dragen.

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je dit kunt doen. De Comfy Cone kun je hier bestellen. Samengevat:

 1. Steek je hand met wat lekkers er in door de grote opening van de kap en houd hem bijna bij de kleine opening waar het hoofd van je hond doorheen moet. Als hij zijn neus in de kleine opening stopt geef je hem iets lekkers.
 2. Laat je hond zijn neus steeds een klein stukje verder naar binnen steken om iets lekkers te verdienen, als het lekkers op is zorg je dat de kap weer helemaal af is.
 3. Zodra je hond zonder twijfelen zijn hele kop naar binnen steekt ga je hem vragen om dit iets langer te doen voordat hij iets lekkers krijgt. Begin met 1 seconde en bouw dit per seconde op tot hij hem 30 seconde op kan houden voor je een beloning geeft.
 4. Zodra je de hondenkap 30 seconden op kunt laten voor je een beloning geeft ga je de hond wennen aan het langer dragen van de kap. Zodra hij zijn hoofd naar binnen steekt krijgt hij een beloning en daarna laat je de kap om en ga je iets leuks met hem doen.

Als je hond het te spannend vindt beloon je hem nog even voor iets makkelijkers. Als je hond bijvoorbeeld zijn neus niet naar binnen durft te steken mag je eerst belonen voor het in de buurt van de kap zijn. Neem de tijd, die kap hoeft niet in een keer om. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Vond je het artikel interessant? Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Hoe drinkt een hond met een kap op?

Eten en drinken met een kap – Misschien krijgt uw hond na een operatie of behandeling een kap om zijn hals om te voorkomen dat hij likt, bijt of krabt aan de wond of het verband. Het is belangrijk om deze kap de hele tijd om te houden, vooral ‘s nachts en op andere momenten dat hij alleen wordt gelaten.

Hoe lang Medical pet shirt aan na sterilisatie?

Medical Pet Shirt® –

 • Waarvoor dient het bandje met de drukknoop op buikhoogte aan de binnenkant van het hondenshirt? Het bandje aan de buikzijde aan de binnenkant van het shirt is het Hold-up systeem. Wanneer de hond uitgelaten wordt, kan het shirt aan de buikzijde naar binnen worden opgerold. Met het Hold-up systeem (bandje met de drukknoop) kan het opgerolde shirt op een eenvoudige manier stevig worden vastgezet.
 • Hoe bepaal ik de juiste maat? Voor honden en katten meet u de afstand van de nek (halsband) tot de staartaanzet. Voor konijnen bepaalt u de juiste maat aan de hand van het gewicht van uw konijn. Kijk op de productpagina bij ‘Kies de juiste maat’ voor meer informatie:
  • Medical Pet Shirt® Hond
  • Medical Pet Shirt® Kat
  • Medical Pet Shirt® Konijn
 • Wat is het verschil tussen het rode, blauwe en groene shirt? Ieder van deze basiskleuren is specifiek ontworpen op de anatomie van de betreffende diersoort. Blauw is voor de hond, Rood voor de kat en Groen voor het konijn. Enkele kenmerken per kleur: Het blauwe hondenshirt heeft onder andere een wijdere boord bij de nek. Ook is er een bandje aan de binnenkant van het shirt ter hoogte van de buik aanwezig met een drukknoopje ter hoogte van de borstkas om het opgerolde shirt bij lange wandelingen extra vast te maken.
 • Kan het Medical Pet Shirt® kapot worden gekauwd? Om het Medical Pet Shirt® resistent te maken tegen kauwen en bijten zou het gemaakt moeten zijn van Kevlar. Dit is niet wenselijk omdat dit materiaal niet ademend is en niet veel stretch biedt. In de praktijk wordt het Medical Pet Shirt® zeer goed door dieren verdragen waardoor dit nadeel niet tegen de voordelen van een genezing zonder stress opweegt. Soms moet het huisdier even wennen aan het product.
  1. Het rode kattenshirt heeft een smallere nekopening;
  2. Ook heeft het rode shirt een grotere opening onder de staart zodat het shirt niet geopend hoeft te worden wanneer de kat op de kattenbak wil;
  3. Het groene konijnenshirt heeft de pootgaten dichter bij elkaar staan en de opening onder de staart is groter zodat het shirt aan kan blijven als het konijn zijn behoefte doet;

  Wij raden dan aan om voor afleiding met een speeltje of traktatie te zorgen. Ook adviseren wij u om uw huisdier te allen tijde onder toezicht van een verantwoordelijke volwassene te houden.

 • Heeft het Medical Pet Shirt® voor de hond ook een opening voor het uitlaten? Nee, het shirt bevat geen opening voor het uitlaten, omdat het operatiegebied in veel gevallen zeer dicht bij het plasgebied zit. Om ervoor te zorgen dat de gehele romp beschermd blijft bij ieder postuur, is er de keuze gemaakt om het shirt (ongeacht het geslacht) volledig gesloten te maken. Bovendien is bij de buik extra ruimte aangebracht waardoor lucht goed kan circuleren en de wond sneller kan genezen.
  1. Om toch met een hond naar buiten te kunnen of om de wond te controleren, heeft Medical Pet Shirts voor de hond een hold-up systeem ontwikkeld;
  2. Het shirt kan naar binnen opgerold worden en bij de borstkas met een drukknoop worden vastgezet;

  Na het uitlaten is het belangrijk om te controleren of het wondgebied schoon is. Na deze controle en een wandeling buiten dient het shirt altijd weer te worden gesloten.

 • Is de Medical Pet Shirt® veilig voor mijn huisdier en zijn omgeving? Ja, onze producten zijn veilig voor dier en omgeving.
 • Moet ik het Medical Pet Shirt® eerst wassen voor het eerste gebruik? Nee, u hoeft het Medical Pet Shirt® niet te wassen voor het eerste gebruik. Raadpleeg echter eerst uw dierenarts in het geval van open wonden.
 • Kan mijn huisdier het Medical Pet Shirt® de gehele dag dragen? Het MPS-Medical Pet Shirt® is gemaakt van 94% hoogwaardig katoen en 6% Invista Lycra® 4-weg stretchstof. Dankzij deze samenstelling is het shirt comfortabel en heeft het een ademend design. Hierdoor kan het shirt de gehele dag worden gedragen, mits de volgende aanbevelingen in acht worden genomen. Wanneer uw huisdier het MPS-Medical Pet Shirt® voor langere tijd draagt, moet het geregeld gewassen worden.
  • Om constante bescherming te bieden, worden vaak twee Medical Pet Shirts gekocht;
  • Zo kunt u een shirt wassen terwijl uw huisdier het andere shirt draagt;
  • Verwacht u dat uw huisdier langer dan een week het shirt zal dragen? Dan is het altijd beter om een back-up shirt in huis te hebben! Raadpleeg uw dierenarts wanneer u het MPS-Medical Pet Shirt® voor medische doeleinden wilt gebruiken;

  Uw dierenarts kan dan een geschikte behandeling adviseren. Houd uw hond te allen tijde onder toezicht van een verantwoordelijke volwassene tijdens het gebruik van dit product. Houd bovendien uw huisdier regelmatig in de gaten en controleer of de pasvorm goed en niet te strak zit.

  1. Contacteer uw dierenarts als het gedrag van uw huisdier verandert of als uw huisdier overmatig lik-/kauwgedrag vertoont;
  2. Alleen u als eigenaar kunt beslissen of u uw huisdier zonder toezicht kunt laten terwijl hij het Medical Pet Shirt draagt;

  Dit hangt af van uw huisdier en de specifieke situatie en daar kunnen wij u helaas niet in adviseren.

 • Hoeveel tijd heeft mijn kat nodig om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen? Katten hebben doorgaans wat tijd nodig om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen. Om de gewenning al direct na de medische ingreep te starten, kiezen veel dierenartsen ervoor om het MPS-Medical Pet Shirt® al bij katten om te doen terwijl ze nog onder narcose zijn. Als zij dan wakker worden en langzaam bijkomen van de narcose, kunnen ze al wennen aan het shirt.
  • Sommige katten kunnen een beetje bevriezen als zij het MPS-Medical Pet Shirt® voor het eerst aanhebben;
  • Schrik hier niet van en geef ze vooral de tijd om te wennen;
  • Het kan helpen om je kat in eerste instantie een beetje af te leiden met speeltjes of brokjes, zodat hij of zij zich even op iets anders kan focussen;

  Zo kan jouw kat ook ervaren dat hij of zij nog gewoon kan bewegen, spelen, eten en drinken. Je zou ook voor een stap-voor-stap aanpak kunnen kiezen als je denkt dat jouw kat daar behoefte aan heeft. Laat je kat dan eerst kennis maken met het Medical Pet Shirt® door hem of haar er rustig aan te laten snuffelen (trek het shirt dus nog niet aan).

  1. Pak het shirt dan even op en geef je kat ondertussen iets lekkers of speel even samen;
  2. Doe de kop van je kat door de daarvoor bedoelde opening en geef ondertussen een snoepje;
  3. Als je kat rustig blijft, kun je het shirt steeds wat verder aantrekken (kop erdoorheen, gevolgd door 1 poot en daarna beide poten bijvoorbeeld);

  Hoeveel tijd een kat nodig heeft om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen, verschilt per kat. Houd je kat in de gaten tijdens het gebruik van dit product. Als jouw kat na een dag nog niet aan het shirt is gewend en niet wil eten of drinken, raadpleeg dan de dierenarts.

 • Mijn kat likt aan het MPS-Medical Pet Shirt®. Kan dat kwaad? Sommige katten zullen aan het MPS-Medical Pet Shirt® likken als onderdeel van hun wasritueel of omdat ze bijvoorbeeld eigenlijk aan hun wond of hechtingen willen likken. Hier komt meteen een groot voordeel van het Medical Pet Shirt® naar voren: het voorkomt dat de kat aan de wond of hechtingen kan likken, krabben en bijten, terwijl hij of zij nog wel gewoon comfortabel kan bewegen.
  1. Soms is het dan beter om samen met de dierenarts naar een ander alternatief te zoeken dat beter werkt voor jouw kat;
  2. Als jouw kat blijft likken, kun je hem of haar even afleiden door samen te spelen of iets lekkers te geven;

  De kat moet waarschijnlijk nog even wennen aan het shirt (lees ook meer hierover onder de FAQ ‘Hoeveel tijd heeft mijn kat nodig om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen?’). Als een kat aan het Medical Pet Shirt® blijft likken, kunnen gaatjes in het shirt ontstaan door de scherpe kattentong.

  • Dat is niet erg, maar het moet uiteraard geen groot gat worden, waardoor de kat alsnog bij de wond zou kunnen komen en de wond dus niet meer bedekt is;
  • We raden dan ook aan om jouw huisdier in de gaten te houden;

  Als het likgedrag overmatig wordt, raadpleeg dan jouw dierenarts om advies in te winnen.

.

Hoe voorkomen dat hond aan wond likt?

Voorzorgsmaatregelen Om goed een wond te kunnen beoordelen is het belangrijk dat je bedacht bent op primaire reacties van het dier bij pijn. Laat het dier goed vasthouden om happen of krabben te voorkomen. Bij twijfel, doe een hond een muilkorf om, of een bandje om de snuit.

Ook kan je het dier in een handdoek wikkelen (kat/konijn) Waar zit het Als er bloed te zien is, kan er een wondje ter plaatse zitten. Het kan echter ook zo zijn dat het bloed bijvoorbeeld van de staart, oor of tong komt en door rondspatten op andere plekken terecht komt.

Schoonmaken Reinig de wond door voorzichtig te deppen met een schoon gaasje met wat water zodat bloed, vuil en haar verwijderd wordt en de wond beoordeeld kan worden. De beoordeling Waar precies zit de wond, hoe groot is de wond  (zowel wat betreft doorsnee als diepte), is de huid geperforeerd, hoeveel wonden zijn er (bij bijtwonden zijn er vaak twee of meer wondgaatjes te vinden), zitten er nog vreemde voorwerpen in de wond (bijvoorbeeld glas of hout), bloedt de wond nog steeds, of blijft het na schoonmaken droog.

Bloedende wonden Blijft een wond bloeden, bindt er een schoon verband omheen of geef de wond tegendruk met een verbandgaas , schone lap of theedoek en ga naar de dierenarts. Grote wonden Is het al duidelijk dat de wond heel groot is, dek de wond af met schone (of liefst steriele) gazen of lappen en ga naar de dierenarts.

Bijtwonden Laat bijtwonden altijd beoordelen door de dierenarts. Hoewel het een klein gaatje kan zijn aan de buitenkant, lopen bijtwonden onder de huid vaak verder door dan je denkt! Wond i. poot niet belasten Wees altijd bedacht op mogelijke botbreuken als een dier een wond heeft op een poot waar hij ook niet op wil staan.

 • Röntgenonderzoek bij de dierenarts is aan te raden! Brandwonden Een brandwond dient zo mogelijk eerst 10 minuten gekoeld te worden met schoon, stromend water, of anders koelen met natte lappen;
 • Zorg dat de hond niet onderkoeld raakt;

Laat de hond daarna door een dierenarts beoordelen. Ontsmetten Heb je van de dierenarts het advies gekregen om de wond te ontsmetten, doe dat dan met een zoutoplossing (1 eetlepel keukenzout op 1 liter water uit de waterkoker, afgekoeld), of deppen met Betadine of Dettol.

Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje. Wat goed werkt bij beweeglijke dieren is  sodawater in een plastic handschoen doen, en de poot in de handschoen stoppen en even een paar minuten vasthouden.

Gebruik voor het ontsmetten van wondjes in de buurt van de bek of ogen enkel schoon water. Zalven? Het wordt niet aangeraden om verse wonden te zalven. Enkel bij slecht genezende wonden of overmatige korstvorming kunnen bepaalde zalven voorgeschreven worden.

Raadpleeg liever eerst een dierenarts. Hechten? Of een wond wel of niet gehecht moet worden hangt af van de grootte van de wond, de diepte en de plek waar het zit. Verse wonden van 2 cm of groter worden doorgaans gehecht.

Het hechten van kleinere wonden op bewegelijke of kwetsbare plekken wordt soms aangeraden. Het hechten van oudere wonden, waarbij al een gedeeltelijke genezing heeft plaats gevonden, behoeft doorgaans eerst opschoning (d. dat er  nieuwe wondranden worden gecreëerd) alvorens het gehecht kan worden.

Hechten zo snel mogelijk, en liefst binnen 12 uur,  geniet de voorkeur! Likken aan wonden Dieren gaan doorgaans direct likken aan wonden (en vertellen daarmee direct waar het zit!) Als dat enkele minuten gebeurt, dan is dat geen probleem.

Maar als een dier de wond veelvuldig “schoon” likt, is de kans groot dat deze geïnfecteerd raakt met de bacteriën uit de bek. Zorg ook dat dieren niet bij elkaar dit gedrag gaan vertonen. (zie verder bij wondbescherming ) Wondinfectie Kenmerken van een geïnfecteerde wond zijn roodheid, zwelling en pijn, eventueel met pus gepaard.

 • Oorzaken kunnen zijn: vuil, voorwerpen in de wond als glas of hout, overmatig likken;
 • Laat de wond door een dierenarts beoordelen en behandelen! Ziek/sloom zijn Geïnfecteerde wonden of abcessen kunnen koorts veroorzaken, waardoor het dier ziek gedrag vertoont, zoals slecht eten en sloom zijn;

Regelmatig zien we zieke dieren, waarbij een (beet)wond en daardoor veroorzaakt abces nog niet zijn opgemerkt. Laat een sloom dier wat (mogelijk) heeft gevochten daarom door een dierenarts onderzoeken! Kwijlen/slikproblemen Bij wonden in het keelgebied (bijv.

 1. beetwonden in de hals, maar ook wonden van stokken of graten in de keel) kan het dier door zwelling slikproblemen krijgen en daardoor gaan kwijlen;
 2. Laat het dier zo snel mogelijk, liefst binnen 3 uur, door een dierenarts onderzoeken;

Een of meerdere poten niet kunnen belasten Onder wonden kunnen botbreuken zitten! Laat een dier met een wond die een of meerdere poten niet belast beoordelen door een dierenarts. Ook wonden in combinatie met niet willen kauwen (kaakbreuken) of wonden in combinatie met vreemd ademen (ribbreuken) dienen met spoed door een dierenarts beoordeeld te worden.

Zwelling Wonden kunnen zwelling veroorzaken, die als eerste wordt opgemerkt. Denk aan een gezwollen ooglid of een dikke poot. Soms kan er een splinter of angel gevonden worden als oorzaak. Na het verwijderen ervan moet de zwelling snel (binnen 24 uur afnemen).

Indien zwelling steeds erger wordt of niet afneemt, is verder onderzoek door een dierenarts noodzakelijk. Klapperen met de oren Honden met wondjes aan het oor (bijv. door prikkeldraad), gaan vaak klapperen met de oren (waardoor het bloed dan overal rondspat).

Probeer het wondje af te dekken met een gaasje en trek een stuk van een panty over de kop heen. Dat voorkomt dat de hond de wond open blijft klapperen, en dat het bloed overal komt te zitten. Kleinere wondjes op de oren worden vaak geplakt en het dier krijgt een kopverband, opdat ze niet elke keer opnieuw gaan bloeden.

Tumor verwijderen bij hond Koura – Deel 3: 2 dagen na de operatie

Verband/kap/pet shirt Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden. Controleer de wond onder een pet shirt of verband minstens een maal per dag, en zo mogelijk vaker.

 • Dieren die aan verband of pet shirt gaan kluiven moeten een kap om de kop;
 • Een wond moet snel genezen als het dier er echt niet aan kan zitten;
 • Als de genezing niet vordert binnen 3 dagen ondanks dat het dier er niet aan kan zitten, dan is er doorgaans meer aan de hand (infectie, er zit nog iets in de wond, parasieten);

Ga naar de dierenarts en wacht niet langer af. Schoentjes Wonden aan poten of voetzolen worden vaak beschermd met een  schoentje of ‘walker’. Dit zijn sokjes met een rubber zool, die bedoelt zijn voor bescherming van een wond  tijdens het buiten lopen. Zorg dat het schoentje thuis af is en dat de wond kan ‘luchten’, bijvoorbeeld onder een luchtig verband of katoenen sok.

Hoe lang moet een hond rustig aan doen na sterilisatie?

Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? – Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo’n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen. Heeft u nog verdere vragen met betrekking tot het steriliseren van uw hond neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. 0161-496016 [email protected] nl Bekijk onze honden pagina voor meer informatie over wat we voor uw hond kunnen betekenen. Ons werkgebied is: Galder , Riel , Meer , Rijsbergen , Ulvenhout , Ulicoten , Goirle , Alphen , Baarle-Nassau , Bavel en Gilze ..

Is het goed als honden aan wonden likken?

Likken van een wond is gevaarlijk – Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.

Hoe lang pleister op wond na operatie?

Een wond heeft ongeveer 2 tot 3 weken nodig om goed te genezen. Geef de wond voldoende rust en zorg ervoor dat deze niet opnieuw scheurt. Voorkom kracht op de wond.

Is het likken van een hond gevaarlijk?

‘Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk. ‘ Jaarlijks krijgen duizenden mensen last van besmettingen. Er overlijden zelfs mensen na een lik van een hond. In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor mensen.

Hoe drinkt een hond met een kap op?

Eten en drinken met een kap – Misschien krijgt uw hond na een operatie of behandeling een kap om zijn hals om te voorkomen dat hij likt, bijt of krabt aan de wond of het verband. Het is belangrijk om deze kap de hele tijd om te houden, vooral ‘s nachts en op andere momenten dat hij alleen wordt gelaten.

Wat is de beste tijd om een hond eten te geven?

Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.

Hoe werkt een Hondenkraag?

Waarvoor dient de hondenkraag? – Een hondenkraag is een ronde of kegelvormige kraag die rond de nek van je hond wordt aangebracht. De kraag is zo gemaakt dat de hond zijn mond wordt afgeschermd van zijn lichaam. Een hondenkraag wordt voornamelijk gebruikt bij honden die net een operatie achter de rug hebben.

 1. De kraag voorkomt dan dat de hond aan zijn wondjes gaat bijten of likken;
 2. Daarnaast kan de hondenkraag ook nuttig zijn als je hond last heeft van allergieën;
 3. Allergieën zorgen ervoor dat je hond jeuk heeft en dat wil hij verhelpen door te bijten en dat kan complicaties met zich meebrengen;

Het bijten en likken van wonden en hechtingen kan namelijk erg gevaarlijk zijn. De bacteriën die je hond in zijn mond heeft kunnen zorgen voor een nare infectie van de wonde. Daarom is het een goed idee om je hond van een hondenkraag te voorzien zodat het niet erger wordt. .