Hoe Lang Romper Aan Na Sterilisatie Hond?

Hoe Lang Romper Aan Na Sterilisatie Hond
Een reu kan vanaf 6 maanden worden gecastreerd. Redenen om een reu te castreren zijn: Wordt de reu dikker na de castratie? Een hond zet na de castratie de voedingsstoffen makkelijker om in vet. Houd dus rekening met het soort voer dat u geeft en met de hoeveelheid voer.

 1. Ons advies is om uw hond 10% minder voer te geven dan voorheen of light voer aan te bieden wanneer de hond na castratie lijkt aan te komen;
 2. Wordt de reu slomer na de castratie? Een castratie is wat betreft het afremmen van dominantie niet 100% effectief;

Het kan ook zijn dat het gedeeltelijk aangeleerd gedrag is. Er bestaat wel een grote kans dat de reu na de castratie rustiger wordt. Mensen zijn wel eens bang dat de hond na de castratie rustig wordt. Dit is vaak niet het geval als u na de castratie net zo effectief met de hond bezig blijft als voor de castratie.

Wat te doen voor de castratie
? U kunt een afspraak maken om de hond ‘s morgens tussen 8. 00 uur en 8. 30 uur langs te brengen. Wanneer de hond erg zenuwachtig of bang is is er de mogelijkheid om de hond te ondersteunen tijdens het plaatsen van de verdovingsinjectie.

Voor de verdovingsinjectie Voordat uw reu de verdovingsinjectie krijgt wordt hij eerst nagekeken, daarbij kijken wij naar het gewicht en luisteren we naar de longen en het hart. Wanneer alles in orde is zal de verdovingsinjectie toe worden gediend. Als de verdoving is ingewerkt krijgt de hond voor de operatie een antibiotica injectie en een pijnstiller.

 1. Ook wordt de operatie plek vrij gemaakt van haren en wordt de huid gewassen en gedesinfecteerd;
 2. De castratie Het operatiegebied wordt met steriele doeken afgedekt;
 3. Er wordt een snede in de huid gemaakt;
 4. De eerste bal wordt via de snede naar buiten gedrukt;

Hierna wordt de eigenlijke balzak ingesneden en wordt de testikel uit de balzak gehaald. De zaadstreng en de bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt en de testikel kan worden verwijderd. Dit alles wordt ook bij de tweede bal gedaan. Daarna worden de onderhuid en de huid gesloten d.

hechtingen. Na de castratie Nadat uw hond gecastreerd is wordt de wond schoon gemaakt en krijgt uw hond een halskraag om of een rompertje aan. Tevens worden de oren, tanden, nagels en anaalklieren van uw hond  nagekeken en eventueel in overleg behandeld.

De hond gaat daarna naar de recovery waar hij zijn roes uitslaapt. Een teef kan vanaf 5 á 6 maanden leeftijd , vóór de loopsheid, gesteriliseerd worden. Dit vermindert de kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Ook kan er voor gekozen worden om de teef na de eerste loopsheid te steriliseren, meestal is dit op de leeftijd van een jaar.

De teef is dan grotendeels volgroeid en zal minder last hebben van de operatie. Voordelen sterilisatie De teef zal niet meer loops worden en kan ook niet ongewenst gedekt worden. De kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren neemt af.

Nadelen sterilisatie Teven kunnen na de sterilisatie dikker worden. Het advies is dan ook om de teef ongeveer 10-15% minder voer te geven dan voorheen wanneer ze dikker lijkt te worden. Hoe gaat de operatie in zijn werk? ‘s Morgens tussen 8. 00 uur en 8. 30 uur kunt u uw teef langs komen brengen (op afspraak).

Uw hond wordt voordat we gaan opereren onderzocht en gewogen. Daarna wordt de narcose injectie toegediend. Wanneer de hond slaapt wordt  de buik geschoren, gewassen en ontsmet. Daarna zal het operatievlak met steriele doeken worden bedekt om vervolgens een sneetje in de buikwand te maken en de eierstokken te verwijderen.

Indien de baarmoeder afwijkend lijkt te zijn kan er voor worden gekozen om deze geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Daarna worden de onderhuid en de huid gesloten d. hechtingen. Na de operatie wordt de wond schoongemaakt en krijgt uw hond een halskraag om of een rompertje aan.

 1. Tevens worden de oren, tanden, nagels en anaalklieren van uw hond nagekeken en eventueel behandeld;
 2. De hond gaat daarna naar de recovery waar zij haar roes uitslaapt;
 3. Nazorg Na 10 dagen moet de teef terug komen voor controle en voor het verwijderen van de hechtingen;

Tijdens de voorafgaande 10 dagen moet de hond een halskraag op of een rompertje dragen zodat ze absoluut niet aan de wond kan likken of bijten. Tevens is het belangrijk dat u uw hond niet laat zwemmen in deze periode. Ook kan teveel wandelen spanning geven op de buikwand..

Hoe lang moet romper aan na sterilisatie?

Nazorg bij sterilisatie van uw kat Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.

Hoe lang moet een hond rustig aan doen na sterilisatie?

Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? – Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo’n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen. Hoe Lang Romper Aan Na Sterilisatie Hond Heeft u nog verdere vragen met betrekking tot het steriliseren van uw hond neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. 0161-496016 [email protected] nl Bekijk onze honden pagina voor meer informatie over wat we voor uw hond kunnen betekenen. Ons werkgebied is: Galder , Riel , Meer , Rijsbergen , Ulvenhout , Ulicoten , Goirle , Alphen , Baarle-Nassau , Bavel en Gilze ..

Hoe lang mag hond niet aan wond komen?

Castratie kan vanaf 6-8 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een kap meestal niet nodig.

Na 10 dagen wordt de wond door ons gecontroleerd. Voor u uw hond laat castreren is het verstandig een afweging te maken van de voor en nadelen van castratie. We zetten ze voor u op een rij. Beter voor de gezondheid? Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een hond te castreren.

Bij het op jonge leeftijd castreren kan de kans op kwaadaardige tumoren van bijvoorbeeld de prostaat licht toenemen. Op latere leeftijd castreren kan om medische redenen juist wél geindiceerd zijn. Denk hierbij aan prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus waarbij castratie noodzakelijk is voor de behandeling.

 • Meer rust Sommige honden kunnen erg last hebben en onrustig worden van hun hormonen;
 • Ze willen soms zelfs niet meer eten en gaan kwijlen als ze een loopse teef ruiken;
 • Zonder deze opspelende hormonen kan uw hond een aangenamer huisdier worden;

Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer. De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen. Niet meer vruchtbaar Een voordeel van castratie is dat uw hond niet meer vruchtbaar is.

Komt uw hond veel in aanraking met niet gesteriliseerde teven? Dan kan castratie er voor zorgen dat er niet zomaar ongelukjes ontstaan Overgewicht Sommige honden kunnen wat aankomen na sterilisatie of castratie.

Na de ingreep wordt de stofwisseling vertraagd. Honden die na de operatie hetzelfde blijven eten houden meer energie over, wat kan worden opgeslagen als vet. Dit betekent dat een hond na sterilisatie of castratie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte nodig heeft.

Dagelijks 15% minder voeren dan u gewend was is voldoende om uw hond op gewicht te houden. Operatie risico Castratie is een standaardingreep die onder algehele narcose plaatsvindt. Uw hond wordt daarom voor de operatie altijd grondig gecontroleerd op gezondheid.

Enkel gezonde dieren worden geopereerd. Er worden moderne en veilige middelen gebruikt voor zowel de injectie narcose als de gasnarcose. Daarnaast is altijd een operatie assistente aanwezig die de lichaamsfucnties van de hond gedurdende de operatie monitort.

Al met al maakt dit de kans op complicaties tijdens de castratie zeer klein. Verergeren probleemgedrag Bij sommige honden (met name honden waarbij het ongewenste gedrag ontstaat uit angst) kan castratie ervoor zorgen dat het probleemgedrag juist verergerd door verandering in zijn hormonen.

Wilt u weten of castratie u en uw hond kan helpen? Overleg dan met een deskundige over de situatie met uw hond. Zo kan een plan op maat gemaakt worden voor uw hond. Uw hond is bij ons geopereerd. Hier volgen een aantal adviezen voor de eerste paar dagen. Heeft u toch nog vragen dan mag u natuurlijk altijd bellen.

 1. Uitlaten : De dag dat u uw hond ophaalt, kan hij nog wat suf zijn van de anesthesie;
 2. hierdoor kan zijn reactie vertraagd zijn;
 3. Laat hem daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen;
 4. Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen  aangelijnd uit te laten;

Beweging : Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen. Vruchtbaarheid : Een reu is na castratie nog 6-8 weken vruchtbaar.

 1. Eten en drinken : De hond mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken;
 2. Het geeft niet als  uw hond de dag van de operatie nog niet wil eten;
 3. Het kan namelijk zijn dat uw hond nog wat misselijk is van de narcose;

De volgende dag moet ze wel weer gaan eten. Het kan zijn dat uw hond wat in gewicht aankomt. Dit komt doordat de stofwisseling op een lager niveau is komen te liggen. U kunt dit voorkomen door ongeveer 15-20% minder te voeren dan voorheen. De wond en hechtingen : De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand.

 • De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is;
 • Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken;
 • Uw hond mag de wond schoonlikken, maar ze mag er niet continue aan knagen of bijten;

In dat geval kunt u een kraag ophalen of uw hond een T-shirt aantrekken. U hoeft niets aan de wond te doen, juist door zalf op de wond te smeren, wordt de drang om dit er af te likken groter. Als de huid rondom de wond erg geïrriteerd is (door  het scheren en wassen) kunt  u daar wat vette zalf zoals purol of vaseline opsmeren.

Controle : We willen na 10 dagen graag de wond controleren om te zien of alles goed is gegaan. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Wanneer u ons moet bellen: Zodra u denkt dat er iets niet goed gaat of u het niet vertrouwt.

Bij bloedverlies. Als uw hond voortdurend aan de wond zit. Bij herhaaldelijk braken. Niet willen drinken. Bij algeheel ziek zijn. Bij twijfel altijd bellen!.

Hoe lang duurt het tot een hond hersteld is van een sterilisatie?

Nazorg – Je hond blijft na de ingreep meestal een middag op de dierenkliniek om even bij te komen van de narcose. De meeste teven herstellen snel van een sterilisatie. Ze voelen zich al snel weer fit. Toch is het goed je hond nog een paar dagen rust te geven zodat de wond goed kan herstellen.

Na een dag of tien volgt er een wondcontrole bij de dierenarts. Ziet de wond er rood of gezwollen uit? Komt er vocht of bloed uit? Of likt je hond overmatig aan de wond? Ga dan eerder langs bij de dierenarts en wacht niet af.

Ook wanneer je hond de dag na de operatie niet wil eten of drinken is een extra controle verstandig. Eventueel kan er pijnstilling voorgeschreven worden. Wil je je hond laten steriliseren? Of zoek je meer informatie over de sterilisatie? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden..

Hoe lang pakje na sterilisatie?

Wondverzorging en beweging – De wond is  gehecht. Om te voorkomen dat de wond kan gaan ontsteken is het belangrijk dat uw kat niet aan de wond likt of bijt. Een kraag of een romper (MPS) voorkomt dat uw kat aan de wond kan likken of bijten. Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit? Dit kan duiden op een infectie.

 1. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts 10 Dagen na de operatie vindt er een wondcontrole plaats;
 2. Eventuele hechtingen worden dan gelijktijdig verwijderd;
 3. U kunt hiervoor online of telefonisch een afspraak maken bij de vestiging van uw voorkeur;

Vanwege de beperkende maatregelen willen wij u vragen om na 10 dagen een foto van de wond te maken en deze per app naar ons te sturen naar de vestiging waar uw kat gesteriliseerd is. Middelburg: 06-380 860 82 Terneuzen: 06-380 860 81 Vlissingen: 06-380 860 74 Oost-Souburg: 06-380 860 75 Houdt uw kat 10 dagen na de sterilisatie binnen.

See also:  Wat Te Doen Als Je Hond Thuis Sterft?

Wat te doen na sterilisatie hond?

Aanwijzingen voor na de operatie – Bij een sterilisatie wordt de buikwand geopend, ondanks dat deze zorgvuldig is dichtgehecht moet u in de eerste weken na de operatie toch een aantal zaken in acht nemen zodat de buikwand weer goed aan elkaar kan groeien. Het uitlaten

 • De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.

Het wondgebied

 • Door de bloedvaatjes in de huid is het vlak na de operatie soms mogelijk dat er kleine beetjes bloed uit wond komen. Zolang dit niet meer is dan enkele druppels en hooguit tot 2 dagen aanhoudt is dit niet verontrustend. Anders kunt u altijd contact opnemen met de praktijk om te overleggen.
 • In een enkel geval leggen we een buikverband aan om wat tegendruk te geven. Dit verband mag u de volgende dag verwijderen.

Om wondinfectie te voorkomen is het van belang dat uw hond niet overmatig aan de wond likt. Indien de hond de wond een enkele keer likt hoeven we hier geen maatregelen tegen te nemen. Wanneer uw hond echter vaak likt moet de wond beschermd  worden. Neem in zo’n geval contact met ons op zodat u een beschermend pakje (Medical Pet shirt) of kraag kan ophalen.

Is sterilisatie hond pijnlijk?

Uw hond is vandaag gecastreerd / gesteriliseerd in onze praktijk. er zijn een aantal aandachtspunten waar u bij thuiskomst en de dagen erna op moet letten. Daarnaast is een aangepaste voeding van belang. Waar moet ik direct na de operatie op letten:

 • Het drukverband dat om het pootje zit mag bij thuiskomst verwijderd worden.
 • Aangezien uw hond vandaag narcose heeft gehad kan het zijn dat hij/zij de rest van de dag en avond een beetje suf is en graag wil liggen en slapen. Naarmate de dag vordert zal uw hond waarschijnlijk steeds actiever worden.
 • Uw hond heeft tijdens de operatie een sterke pijnstiller gekregen, dit is een morfine-achtig middel. Dit brengt met zich mee dat dit voor hallucinaties kan zorgen. Sommige dieren uiten dit door gejank of piepen.
 • Het is niet normaal als uw hond juist steeds slomer wordt. Het is daarom aan te raden om uw hond warm te houden indien deze koud aanvoelt. Laat hierbij uw dier zelf bepalen of deze op een warme plek wilt liggen. U kunt uw dier ook temperaturen; de normale rectale temperatuur van de hond ligt tussen de 38° en 39° graden.
 • Uw hond zal op de dag van de operatie wellicht nog geen zin hebben om te eten doordat hij/zij nog misselijk kan zijn van de narcose. Zet daarom eerst een kleine hoeveelheid eten klaar. Het is niet erg als uw huisdier de eerste dag nog niets eet.
 • Het is normaal dat uw hond na de operatie veel behoefte heeft om te drinken. Uw hond mag na de operatie dan ook gewoon drinken. Begin ook hiermee met kleine hoeveelheden enzorg ervoor dat het niet te koud is.

Waar moet ik de eerste week na de operatie op letten:

 • De eerste dagen kan er nog wat bloed uit de wond komen. U hoeft zicht hier geen zorgen om te maken, aangezien dit waarschijnlijk een gesprongen huidvaatje is.
 • Zorg dat er geen vuil in de wond komt. Een Medical Pet Shirt (een shirt dat de wond bedekt) kan hierbij helpen. Op deze manier kan uw huisdier ook niet aan de wond komen.
 • De huid rondom het scrotum (balzak) kan bij honden na de operatie geïrriteerd en rood raken. Dit is een reactie op het scheren. Probeer uw hond te corrigeren indien deze hieraan wil gaan zitten. Lukt dit niet, dan adviseren wij dat u een jeukstillende zalf, hondenkap of Medical Pet Shirt komt halen.
 • De hechtingen die wij gebruiken lossen vanzelf op. Na 10 dagen is de wond waterdicht. Na deze 10 dagen vind de wondcontrole plaats waarbij eventueel achtergebleven hechtingen zullen worden verwijderd.
 • Probeer de eerste week het uitlaten van uw hond te beperken tot kleine stukjes. Bij de kat is het verstandig deze de eerste dagen binnen te houden.
 • We raden het af om gedurende de eerste week na operatie met uw dier te gaan zwemmen.
 • Houdt er rekening mee dat uw reu na castratie nog enkele dagen tot weken vruchtbaar kan zijn. Tevens kan het gedrag nog aanwezig zijn; er word geen nieuw testosteron aangemaakt, maar het al aanwezige testosteron moet nog afgebroken worden en daar gaat een aantal weken over heen.

Aangepaste voeding: Na een castratie / sterilisatie vindt er bij uw huisdier een hormoonverandering plaats. Hierdoor gaat de stofwisseling omlaag en heeft uw huisdier dus minder voedingsstoffen nodig. Daarom adviseren wij om de voeding van uw hond of kat hier op aan te passen. Na de castratie / sterilisatie krijgt u van ons een GRATIS zak Royal Canin Neutered voeding mee. .

Hoe voorkomen dat hond aan wond likt?

Voorzorgsmaatregelen Om goed een wond te kunnen beoordelen is het belangrijk dat je bedacht bent op primaire reacties van het dier bij pijn. Laat het dier goed vasthouden om happen of krabben te voorkomen. Bij twijfel, doe een hond een muilkorf om, of een bandje om de snuit.

Ook kan je het dier in een handdoek wikkelen (kat/konijn) Waar zit het Als er bloed te zien is, kan er een wondje ter plaatse zitten. Het kan echter ook zo zijn dat het bloed bijvoorbeeld van de staart, oor of tong komt en door rondspatten op andere plekken terecht komt.

Schoonmaken Reinig de wond door voorzichtig te deppen met een schoon gaasje met wat water zodat bloed, vuil en haar verwijderd wordt en de wond beoordeeld kan worden. De beoordeling Waar precies zit de wond, hoe groot is de wond  (zowel wat betreft doorsnee als diepte), is de huid geperforeerd, hoeveel wonden zijn er (bij bijtwonden zijn er vaak twee of meer wondgaatjes te vinden), zitten er nog vreemde voorwerpen in de wond (bijvoorbeeld glas of hout), bloedt de wond nog steeds, of blijft het na schoonmaken droog.

 1. Bloedende wonden Blijft een wond bloeden, bindt er een schoon verband omheen of geef de wond tegendruk met een verbandgaas , schone lap of theedoek en ga naar de dierenarts;
 2. Grote wonden Is het al duidelijk dat de wond heel groot is, dek de wond af met schone (of liefst steriele) gazen of lappen en ga naar de dierenarts;

Bijtwonden Laat bijtwonden altijd beoordelen door de dierenarts. Hoewel het een klein gaatje kan zijn aan de buitenkant, lopen bijtwonden onder de huid vaak verder door dan je denkt! Wond i. poot niet belasten Wees altijd bedacht op mogelijke botbreuken als een dier een wond heeft op een poot waar hij ook niet op wil staan.

Röntgenonderzoek bij de dierenarts is aan te raden! Brandwonden Een brandwond dient zo mogelijk eerst 10 minuten gekoeld te worden met schoon, stromend water, of anders koelen met natte lappen. Zorg dat de hond niet onderkoeld raakt.

Laat de hond daarna door een dierenarts beoordelen. Ontsmetten Heb je van de dierenarts het advies gekregen om de wond te ontsmetten, doe dat dan met een zoutoplossing (1 eetlepel keukenzout op 1 liter water uit de waterkoker, afgekoeld), of deppen met Betadine of Dettol.

Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje. Wat goed werkt bij beweeglijke dieren is  sodawater in een plastic handschoen doen, en de poot in de handschoen stoppen en even een paar minuten vasthouden.

Gebruik voor het ontsmetten van wondjes in de buurt van de bek of ogen enkel schoon water. Zalven? Het wordt niet aangeraden om verse wonden te zalven. Enkel bij slecht genezende wonden of overmatige korstvorming kunnen bepaalde zalven voorgeschreven worden.

Raadpleeg liever eerst een dierenarts. Hechten? Of een wond wel of niet gehecht moet worden hangt af van de grootte van de wond, de diepte en de plek waar het zit. Verse wonden van 2 cm of groter worden doorgaans gehecht.

Het hechten van kleinere wonden op bewegelijke of kwetsbare plekken wordt soms aangeraden. Het hechten van oudere wonden, waarbij al een gedeeltelijke genezing heeft plaats gevonden, behoeft doorgaans eerst opschoning (d. dat er  nieuwe wondranden worden gecreëerd) alvorens het gehecht kan worden.

Hechten zo snel mogelijk, en liefst binnen 12 uur,  geniet de voorkeur! Likken aan wonden Dieren gaan doorgaans direct likken aan wonden (en vertellen daarmee direct waar het zit!) Als dat enkele minuten gebeurt, dan is dat geen probleem.

Maar als een dier de wond veelvuldig “schoon” likt, is de kans groot dat deze geïnfecteerd raakt met de bacteriën uit de bek. Zorg ook dat dieren niet bij elkaar dit gedrag gaan vertonen. (zie verder bij wondbescherming ) Wondinfectie Kenmerken van een geïnfecteerde wond zijn roodheid, zwelling en pijn, eventueel met pus gepaard.

Oorzaken kunnen zijn: vuil, voorwerpen in de wond als glas of hout, overmatig likken. Laat de wond door een dierenarts beoordelen en behandelen! Ziek/sloom zijn Geïnfecteerde wonden of abcessen kunnen koorts veroorzaken, waardoor het dier ziek gedrag vertoont, zoals slecht eten en sloom zijn.

Regelmatig zien we zieke dieren, waarbij een (beet)wond en daardoor veroorzaakt abces nog niet zijn opgemerkt. Laat een sloom dier wat (mogelijk) heeft gevochten daarom door een dierenarts onderzoeken! Kwijlen/slikproblemen Bij wonden in het keelgebied (bijv.

beetwonden in de hals, maar ook wonden van stokken of graten in de keel) kan het dier door zwelling slikproblemen krijgen en daardoor gaan kwijlen. Laat het dier zo snel mogelijk, liefst binnen 3 uur, door een dierenarts onderzoeken.

Een of meerdere poten niet kunnen belasten Onder wonden kunnen botbreuken zitten! Laat een dier met een wond die een of meerdere poten niet belast beoordelen door een dierenarts. Ook wonden in combinatie met niet willen kauwen (kaakbreuken) of wonden in combinatie met vreemd ademen (ribbreuken) dienen met spoed door een dierenarts beoordeeld te worden.

Zwelling Wonden kunnen zwelling veroorzaken, die als eerste wordt opgemerkt. Denk aan een gezwollen ooglid of een dikke poot. Soms kan er een splinter of angel gevonden worden als oorzaak. Na het verwijderen ervan moet de zwelling snel (binnen 24 uur afnemen).

Indien zwelling steeds erger wordt of niet afneemt, is verder onderzoek door een dierenarts noodzakelijk. Klapperen met de oren Honden met wondjes aan het oor (bijv. door prikkeldraad), gaan vaak klapperen met de oren (waardoor het bloed dan overal rondspat).

 • Probeer het wondje af te dekken met een gaasje en trek een stuk van een panty over de kop heen;
 • Dat voorkomt dat de hond de wond open blijft klapperen, en dat het bloed overal komt te zitten;
 • Kleinere wondjes op de oren worden vaak geplakt en het dier krijgt een kopverband, opdat ze niet elke keer opnieuw gaan bloeden;

Verband/kap/pet shirt Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden. Controleer de wond onder een pet shirt of verband minstens een maal per dag, en zo mogelijk vaker.

 1. Dieren die aan verband of pet shirt gaan kluiven moeten een kap om de kop;
 2. Een wond moet snel genezen als het dier er echt niet aan kan zitten;
 3. Als de genezing niet vordert binnen 3 dagen ondanks dat het dier er niet aan kan zitten, dan is er doorgaans meer aan de hand (infectie, er zit nog iets in de wond, parasieten);

Ga naar de dierenarts en wacht niet langer af. Schoentjes Wonden aan poten of voetzolen worden vaak beschermd met een  schoentje of ‘walker’. Dit zijn sokjes met een rubber zool, die bedoelt zijn voor bescherming van een wond  tijdens het buiten lopen. Zorg dat het schoentje thuis af is en dat de wond kan ‘luchten’, bijvoorbeeld onder een luchtig verband of katoenen sok.

Hoe snel geneest een wond na operatie hond?

Belangrijke tips voor thuis:   –

 • Vaak zal uw dier een infuusnaald in een bloedvat van de poot krijgen, waardoor wij medicijnen en infuusvloeistof kunnen geven. Als uw dier weer mee naar huis gaat, wordt de infuusnaald eruit gehaald en wordt er een verbandje om de poot gedaan. Dit verbandje mag na 15 minuten weer verwijderd worden, anders kan de poot dik worden.
 • Leg uw dier op een warme plaats (maar niet op een hete plaats tegen de verwarming of in de volle zon) onder een deken of handdoek. Eventueel kunt u er een warme kruik gewikkeld in een handdoek bijleggen.
 • Laat uw dier zoveel mogelijk met rust in een vertrouwde omgeving. Door de narcose kan uw dier soms nog wat gedesoriënteerd zijn.
 • Na de narcose mag uw dier wel drinken. Begin met kleine beetjes lauwwarm water.
 • Wacht met eten geven tot uw dier goed wakker is. Te snel eten geven na een narcose leidt vaak tot misselijkheid en braken. Wacht daarom minimaal een aantal uren na de narcose en begin met kleine porties. Het kan zijn dat uw dier op de dag van de narcose geen eetlust heeft, dit is niet erg.
 • Veel likken aan de wond kan leiden tot irritatie of ontsteking. Wij adviseren dan ook om likken te voorkomen door uw hond een  Medical Pet Shirt  of  kap/kraag  om te doen. Deze zijn bij onze klinieken en via Dierapotheker. nl te koop.
 • De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven voor een optimale wondgenezing. Laat uw hond aan de lijn uit en laat hem/haar geen balspelletjes doen, springen of zwemmen. Wij adviseren om uw kat deze periode binnen te houden.
 • Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw dier medicijnen mee. Volg de instructies op het etiket op en maak de antibioticumkuur altijd af. Lukt het niet goed om de medicijnen in te geven?
 • Tien dagen na de operatie zien we uw dier graag terug voor controle van de wond en eventueel verwijderen van de hechtingen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Deze kosten zijn inbegrepen bij de operatie.
See also:  Wanneer Is Het Tijd Om Je Hond In Te Laten Slapen?

Waarom mag een hond niet aan een wond likken?

Likken van een wond is gevaarlijk De bacterie die afsterven van weefsel (gangreen) veroorzaken, de Capnocytophaga, kan zelfs in het speeksel van de hond aanwezig zijn.

Hoe lang Medical Pet Shirt aan na sterilisatie?

Medical Pet Shirt® –

 • Waarvoor dient het bandje met de drukknoop op buikhoogte aan de binnenkant van het hondenshirt? Het bandje aan de buikzijde aan de binnenkant van het shirt is het Hold-up systeem. Wanneer de hond uitgelaten wordt, kan het shirt aan de buikzijde naar binnen worden opgerold. Met het Hold-up systeem (bandje met de drukknoop) kan het opgerolde shirt op een eenvoudige manier stevig worden vastgezet.
 • Hoe bepaal ik de juiste maat? Voor honden en katten meet u de afstand van de nek (halsband) tot de staartaanzet. Voor konijnen bepaalt u de juiste maat aan de hand van het gewicht van uw konijn. Kijk op de productpagina bij ‘Kies de juiste maat’ voor meer informatie:
  • Medical Pet Shirt® Hond
  • Medical Pet Shirt® Kat
  • Medical Pet Shirt® Konijn
 • Wat is het verschil tussen het rode, blauwe en groene shirt? Ieder van deze basiskleuren is specifiek ontworpen op de anatomie van de betreffende diersoort. Blauw is voor de hond, Rood voor de kat en Groen voor het konijn. Enkele kenmerken per kleur: Het blauwe hondenshirt heeft onder andere een wijdere boord bij de nek. Ook is er een bandje aan de binnenkant van het shirt ter hoogte van de buik aanwezig met een drukknoopje ter hoogte van de borstkas om het opgerolde shirt bij lange wandelingen extra vast te maken.
 • Kan het Medical Pet Shirt® kapot worden gekauwd? Om het Medical Pet Shirt® resistent te maken tegen kauwen en bijten zou het gemaakt moeten zijn van Kevlar. Dit is niet wenselijk omdat dit materiaal niet ademend is en niet veel stretch biedt. In de praktijk wordt het Medical Pet Shirt® zeer goed door dieren verdragen waardoor dit nadeel niet tegen de voordelen van een genezing zonder stress opweegt. Soms moet het huisdier even wennen aan het product.

  Het rode kattenshirt heeft een smallere nekopening. Ook heeft het rode shirt een grotere opening onder de staart zodat het shirt niet geopend hoeft te worden wanneer de kat op de kattenbak wil. Het groene konijnenshirt heeft de pootgaten dichter bij elkaar staan en de opening onder de staart is groter zodat het shirt aan kan blijven als het konijn zijn behoefte doet.

  Wij raden dan aan om voor afleiding met een speeltje of traktatie te zorgen. Ook adviseren wij u om uw huisdier te allen tijde onder toezicht van een verantwoordelijke volwassene te houden.

 • Heeft het Medical Pet Shirt® voor de hond ook een opening voor het uitlaten? Nee, het shirt bevat geen opening voor het uitlaten, omdat het operatiegebied in veel gevallen zeer dicht bij het plasgebied zit. Om ervoor te zorgen dat de gehele romp beschermd blijft bij ieder postuur, is er de keuze gemaakt om het shirt (ongeacht het geslacht) volledig gesloten te maken. Bovendien is bij de buik extra ruimte aangebracht waardoor lucht goed kan circuleren en de wond sneller kan genezen.
  1. Om toch met een hond naar buiten te kunnen of om de wond te controleren, heeft Medical Pet Shirts voor de hond een hold-up systeem ontwikkeld;
  2. Het shirt kan naar binnen opgerold worden en bij de borstkas met een drukknoop worden vastgezet;

  Na het uitlaten is het belangrijk om te controleren of het wondgebied schoon is. Na deze controle en een wandeling buiten dient het shirt altijd weer te worden gesloten.

 • Is de Medical Pet Shirt® veilig voor mijn huisdier en zijn omgeving? Ja, onze producten zijn veilig voor dier en omgeving.
 • Moet ik het Medical Pet Shirt® eerst wassen voor het eerste gebruik? Nee, u hoeft het Medical Pet Shirt® niet te wassen voor het eerste gebruik. Raadpleeg echter eerst uw dierenarts in het geval van open wonden.
 • Kan mijn huisdier het Medical Pet Shirt® de gehele dag dragen? Het MPS-Medical Pet Shirt® is gemaakt van 94% hoogwaardig katoen en 6% Invista Lycra® 4-weg stretchstof. Dankzij deze samenstelling is het shirt comfortabel en heeft het een ademend design. Hierdoor kan het shirt de gehele dag worden gedragen, mits de volgende aanbevelingen in acht worden genomen. Wanneer uw huisdier het MPS-Medical Pet Shirt® voor langere tijd draagt, moet het geregeld gewassen worden.

  Om constante bescherming te bieden, worden vaak twee Medical Pet Shirts gekocht. Zo kunt u een shirt wassen terwijl uw huisdier het andere shirt draagt. Verwacht u dat uw huisdier langer dan een week het shirt zal dragen? Dan is het altijd beter om een back-up shirt in huis te hebben! Raadpleeg uw dierenarts wanneer u het MPS-Medical Pet Shirt® voor medische doeleinden wilt gebruiken.

  Uw dierenarts kan dan een geschikte behandeling adviseren. Houd uw hond te allen tijde onder toezicht van een verantwoordelijke volwassene tijdens het gebruik van dit product. Houd bovendien uw huisdier regelmatig in de gaten en controleer of de pasvorm goed en niet te strak zit.

  1. Contacteer uw dierenarts als het gedrag van uw huisdier verandert of als uw huisdier overmatig lik-/kauwgedrag vertoont;
  2. Alleen u als eigenaar kunt beslissen of u uw huisdier zonder toezicht kunt laten terwijl hij het Medical Pet Shirt draagt;

  Dit hangt af van uw huisdier en de specifieke situatie en daar kunnen wij u helaas niet in adviseren.

 • Hoeveel tijd heeft mijn kat nodig om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen? Katten hebben doorgaans wat tijd nodig om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen. Om de gewenning al direct na de medische ingreep te starten, kiezen veel dierenartsen ervoor om het MPS-Medical Pet Shirt® al bij katten om te doen terwijl ze nog onder narcose zijn. Als zij dan wakker worden en langzaam bijkomen van de narcose, kunnen ze al wennen aan het shirt.

  Sommige katten kunnen een beetje bevriezen als zij het MPS-Medical Pet Shirt® voor het eerst aanhebben. Schrik hier niet van en geef ze vooral de tijd om te wennen. Het kan helpen om je kat in eerste instantie een beetje af te leiden met speeltjes of brokjes, zodat hij of zij zich even op iets anders kan focussen.

  Zo kan jouw kat ook ervaren dat hij of zij nog gewoon kan bewegen, spelen, eten en drinken. Je zou ook voor een stap-voor-stap aanpak kunnen kiezen als je denkt dat jouw kat daar behoefte aan heeft. Laat je kat dan eerst kennis maken met het Medical Pet Shirt® door hem of haar er rustig aan te laten snuffelen (trek het shirt dus nog niet aan).

  Pak het shirt dan even op en geef je kat ondertussen iets lekkers of speel even samen. Doe de kop van je kat door de daarvoor bedoelde opening en geef ondertussen een snoepje. Als je kat rustig blijft, kun je het shirt steeds wat verder aantrekken (kop erdoorheen, gevolgd door 1 poot en daarna beide poten bijvoorbeeld).

  Hoeveel tijd een kat nodig heeft om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen, verschilt per kat. Houd je kat in de gaten tijdens het gebruik van dit product. Als jouw kat na een dag nog niet aan het shirt is gewend en niet wil eten of drinken, raadpleeg dan de dierenarts.

 • Mijn kat likt aan het MPS-Medical Pet Shirt®. Kan dat kwaad? Sommige katten zullen aan het MPS-Medical Pet Shirt® likken als onderdeel van hun wasritueel of omdat ze bijvoorbeeld eigenlijk aan hun wond of hechtingen willen likken. Hier komt meteen een groot voordeel van het Medical Pet Shirt® naar voren: het voorkomt dat de kat aan de wond of hechtingen kan likken, krabben en bijten, terwijl hij of zij nog wel gewoon comfortabel kan bewegen.

  Soms is het dan beter om samen met de dierenarts naar een ander alternatief te zoeken dat beter werkt voor jouw kat. Als jouw kat blijft likken, kun je hem of haar even afleiden door samen te spelen of iets lekkers te geven.

  De kat moet waarschijnlijk nog even wennen aan het shirt (lees ook meer hierover onder de FAQ ‘Hoeveel tijd heeft mijn kat nodig om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen?’). Als een kat aan het Medical Pet Shirt® blijft likken, kunnen gaatjes in het shirt ontstaan door de scherpe kattentong.

  Dat is niet erg, maar het moet uiteraard geen groot gat worden, waardoor de kat alsnog bij de wond zou kunnen komen en de wond dus niet meer bedekt is. We raden dan ook aan om jouw huisdier in de gaten te houden.

  Als het likgedrag overmatig wordt, raadpleeg dan jouw dierenarts om advies in te winnen.

.

Kan een hond slapen met kap?

Nadelen van de plastic kap: –

 • Het is zeer stug materiaal (niet voor niets de bijnaam lampenkap)
 • Lastig met eten en drinken
 • Overal tegenaan stoten met de kap
 • Slaapt niet echt comfortabel
 • De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk
 • De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen
 • Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang

De plastic kap van de dierenarts, kun je ook zelf online kopen. Er zijn een aantal plastic kragen die iets van een verbetering hebben ten opzichte van die van de dierenarts, maar ook exact dezelfde kap kun je gewoon bestellen.

Hoe lang heeft een hond last van narcose?

Bijeffecten en uitleg – Een hond onder narcose brengen is al niet fijn, maar soms krijgen de eigenaren een schok als ze hun hond weer zien ontwaken. Soms kan dit gepaard gaan met wat lijkt op stuiptrekkingen en grommen. Met de hond is op dat moment totaal geen contact te krijgen.

Erger nog, het kan voorkomen dat ze agressief reageren terwijl het normaal de liefste hond ter wereld is. Omdat meer mensen hier mee in aanraking kunnen komen, hebben we deze vraag neergelegd bij onze dierenarts.

Zij kwam terug met het volgende: Echt agressief zijn met het wakker, heb ik nog nooit meegemaakt. Elke hond reageert anders op narcose middelen en het verschilt dus ook hoe snel ze “mentaal” weer de oude zijn. Bij de meeste honden is dit de dag erop (na een nacht lekker verder uit slapen) sommige honden, zeker als ze wat ouder zijn, doen er 3-5 dagen over om weer helemaal het oude karakter te hebben.

Daarom geven wij de honden ook niet half slapend mee na een operatie of narcose, omdat we willen dat ze weer redelijk stabiel kunnen lopen en ook op basis van het op dat moment getoonde gedrag de eigenaar een goed beeld kunnen geven wat hij de komende uren kan verwachten aan sloomheid, “afwijkend gedrag” en de verwachte herstel snelheid.

Meestal kunnen we hier door onze ervaring een goede inschatting van maken. Wat we regelmatig zien is dat honden die zo en zo al de neiging hebben om wat agressief te zijn (met name angstagressie) of die heel neurotisch/ druk zijn eerder mogelijk wat afwijkend/agressief kunnen reageren na wakker worden.

Dit omdat ze dan nog onvoldoende wakker zijn en prikkels heftiger door krijgen, verrast worden omdat ze iets niet aan zien komen, of van slag zijn omdat ze niet kunnen reageren zoals ze zouden willen. Maar bij 99% van de honden die wij onder narcose hebben, geeft dit geen agressief gedrag hooguit wat chagrijnig zijn.

Maar eigenlijk alle honden zijn al door deze fase heen voor we ze überhaupt mee naar huis geven, dus de baas merkt er dan niks van omdat hij mentaal weer wakker genoeg is om normaal op de baas te reageren. Bepaalde pijnstillers (de morfine achtige) kunnen bij honden die er gevoelig voor zijn wel een ander reactie patroon geven.

 1. Ze werken dan vaak langer door dan de gebruikelijke 6-8 uur, het dier is langer sloom en reageert wat afwezig, best te vergelijken met stoned;
 2. In zo’n geval zien we dit al met meegeven van het dier en wordt daar ook voor gewaarschuwd;

Bij bepaalde ingrepen is deze pijnstiller gewoon nodig omdat de normale pijnstilling gewoon niet voldoende werkt. Denk hierbij aan alle orthopedische operaties. Pijn na een ingreep is een andere reden om eventueel agressief te reageren. De hond snapt niet waarom hij ineens met wat pijn wakker wordt en is daar chagrijnig door en kan dit dan dus even afreageren.

Dit word dan versterkt door het mentaal nog niet helemaal de oude zijn zeker de eerste 12 uur na de operatie. Dit gebeurd vooral bij de wat dominantere honden die normaal gesproken al maar net onder de baas staan.

De minder dominante honden zijn in zo’n geval namelijk alleen maar blij met de steun en aandacht van het baasje. Kortom zeker de eerste 12 uur na de operatie is de hond van slag, is hij mentaal minder stabiel en is het reactie vermogen sterk verminderd.

dit is gewoon vergelijkbaar met mensen, de hond hersteld zelfs nog wat sneller. Bij 99% van de dieren moet dit bij meegeven naar huis door de dierenarts thuis absoluut geen problemen meer geven omdat ze op dat moment al voldoende hersteld zijn.

Honden die na een narcose blijvend agressiever blijven komen zelden voor. Vaak was er dan op hersen niveau iets al niet helemaal goed en heeft de narcose dat proces versneld. Bij erg dominante of juist bange honden kan bij het niet goed aanpakken van het onder narcose brengen (en dan heb ik het niet over de gekozen middelen) natuurlijk gedragsmatig wat fout gaan.

Maar over het algemeen uit zich dat daarna in angst(agressie) bij de dierenarts en veranderd er niks in de thuissituatie. Samengevat: – Een dierenarts moet je vertellen hoe hij/zij inschat wat de situatie van de komende uren gaat worden.

Als de dierenarts het niet verteld, vraag er dan naar! – Een dierenarts mag/moet een hond niet meegeven aan mensen als deze nog niet voldoende ontwaakt is. – Oudere honden hebben vaak langer nodig om geheel te herstellen – Honden die al problemen vertonen of er tegen aan hikken, kan dit gedrag versterkt worden door de narcose – Honden die uit narcose komen, hebben pijn.

Een dier die pijn heeft kan vervelend reageren naar de omgeving, helemaal als daar ook nog een bepaalde versuftheid bij komt. Ze reageren dan defensief als bescherming voor zichzelf Onderstaand is nog een stukje over de narcose zelf, ook geschreven door de dierenarts.

Het wegbrengen voor een operatie is zowel voor hond als baasje altijd spannend. Grote vraag van veel mensen is altijd: wat is nu precies het narcose risico? Het aanwezige narcose risico word bepaald door de volgende punten: 1. Een goed lichamelijk onderzoek voorafgaand aan de narcose om aanwezige risico’s op te sporen, zoals bijvoorbeeld een hartruis.

De juiste keuze van narcosemiddelen in de voor het individuele dier juiste doseringen. Er is dus geen standaardnarcose, dit moet per dier bekeken worden!!!!!!! 3. Een goede controle van ademhaling, hartslag, en temperatuur tijdens de operatie.

En heel belangrijk: een goede controle tijdens het wakker worden van de hond. Regelmatig controleren van de ademhaling, pols, temperatuur, vrij zijn van de adem weg en het tijdig wakker spuiten als de gebruikte narcosemiddelen dit mogelijk maken. Te snel wakker spuiten kan ook spierkrampen en lichte agressie veroorzaken omdat dan nog niet alle middelen uitgewerkt zijn 5.

 • Goede uitleg aan de eigenaar bij weer naar huis gaan van de hond over wat hij kan verwachten van de na effecten van de narcose;
 • Als dierenarts hebben we de beschikking over een groot aantal verschillende narcosemiddelen, die we alleen of in een combinatie kunnen gebruiken (met als voordeel dat we van beide dan minder hoeven te geven);

Elk middel heeft zijn gewenste effecten maar ook een minder gewenste extra belasting van een of meerdere orgaansystemen zoals het hart, de longen, de lever en/ of de nieren. Een (jonge) gezonde hond kan prima met deze “extra” belasting omgaan , waardoor het narcose risico zeer klein is.

 1. De honden worden na de operatie over het algemeen snel wakker, willen ‘s avonds al weer eten en even uit, en zijn dan de volgende dag bij het geven van een goede pijnstilling (afhankelijk van de ingreep) weer vrijwel de oude;

Bij de zogenaamde senior honden ligt het risico wat hoger. Bij deze honden kan er namelijk sprake zijn van onderliggende problemen zoals beginnend nier- of leverfalen. Daarom raden we ook bij alle honden ouder dan 8 jaar een bloedonderzoek aan voorafgaand aan de narcose.

Vinden we hierin afwijkingen dan kunnen we voor andere middelen kiezen die zo min mogelijk door de lever of nieren uitgescheiden hoeven te worden. Indien nodig kunnen we dan ook door middel van een infuus de lever en nierfunctie ondersteunen.

Op deze manier kunnen we er dan voor zorgen dat het narcoserisico gering is en dat het nier- of leverfalen ook niet erger word door de narcose. Bij het horen van een hartruis moet er eerst een echo van het hart gemaakt worden voor het dier onder narcose gaat.

Afhankelijk van de ernst en het type van de hartafwijking kunnen we dan bepalen of het verantwoord is om de hond onder narcose te brengen en zo ja met welke narcose middelen. Het narcoserisico blijft in dit geval altijd groter.

Een extra aandachtspunt is de narcose bij alle kortsnuitige honden (bulldog, mopshond etc. Door de afwijkende bouw van de neus, luchtwegen en het gehemelte hebben dit type honden normaal al moeite met de ademhaling. Zodra ze wat verdoofd raken door de narcosemiddelen zal door ontspannen van alle spieren in veel gevallen de luchtpijp afgesloten worden waardoor ze kunnen stikken.

 1. Deze honden moeten op dit moment dus heel snel geïntubeerd worden zodat ze weer een vrije adem weg hebben;
 2. Met name de recovery (het wakker worden) kan bij deze rassen kritisch zijn, de tube mag er pas uit op het moment dat ze echt weer goed zelf kunnen slikken en ademen (wat in veel gevallen neerkomt op net voordat ze tube op willen gaan eten!!!) en ook de uren daarna moet de ademhaling goed gecontroleerd worden;

Bij voldoende ervaring met het onder narcose brengen van deze rassen en een goede controle tijdens de recovery is het narcoserisico gering. Narcose is maatwerk en moet aangepast worden aan het individuele dier, met een goed onderzoek vooraf en een goede controle tijdens en na de narcose is het risico zeer klein.

Hoe lang rust na laparoscopische sterilisatie hond?

Aanwijzingen voor na de operatie – Bij een laparoscopische sterilisatie wordt drie kleine incisies in de buikwand gemaakt waardoor de camera en instrumenten de buikholte in gaat. Ondanks dat het slechts kleine gaatjes zijn en deze zorgvuldig gehecht zijn, moet u in de eerste weken na de operatie toch een aantal zaken in acht nemen zodat de buikwand weer goed aan elkaar kan groeien. Het uitlaten

 • De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.

Het wondgebied

 • Door de bloedvaatjes in de huid is het vlak na de operatie soms mogelijk dat er kleine beetjes bloed uit wondjes komen. Zolang dit niet meer is dan enkele druppels en hooguit tot 2 dagen aanhoudt is dit niet verontrustend. Anders kunt u altijd contact opnemen met de praktijk om te overleggen.
 • In een heel enkel geval leggen we een buikverband aan om wat tegendruk te geven. Dit verband mag u de volgende dag verwijderen.

Om wondinfectie te voorkomen is het van belang dat uw hond niet overmatig aan de wondjes likt. Indien de hond de wond een enkele keer likt hoeven we hier geen maatregelen tegen te nemen. Wanneer uw hond echter vaak likt moeten de wondje beschermd  worden. Neem in zo’n geval contact met ons op zodat u een beschermend pakje (Medical Pet shirt) of kraag kan ophalen.

Wat is de beste leeftijd om een hond te laten steriliseren?

Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft! –

 • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
 • Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei! 
 • Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.

Hoe lang geen seks na sterilisatie vrouw?

Hoe lang geen seks na een sterilisatie? – Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.

Kan een vrouw nog ongesteld worden na sterilisatie?

Na de ingreep – Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang. Na een sterilisatie via de buikwand ben je direct onvruchtbaar. Sterilisatie is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, maar er is een kleine kans op een zwangerschap.

Wat zijn de nadelen van sterilisatie?

Hoe groot is de kans op zwangerschap na sterilisatie man?

Ongeveer 2,5 tot 5% van de mannen die een sterilisatie ondergaan, krijgen hier om uiteen lopende redenen spijt van. Een hersteloperatie, ook wel vaso-vastomie genoemd, kan dan uitkomst bieden. Vroeger was de kans op herstel na een sterilisatie 50%. Met de komst van microchirurgie technieken is de slagingskans sterk verbeterd.

 1. Bij 94% van de mannen verschijnen weer zaadcellen in het sperma;
 2. Levende zaadcellen garanderen echter nog geen zwangerschap;
 3. In het Albert Schweitzer ziekenhuis worden vaso-vasostomieën uitgevoerd door één van onze deskundigen op het gebied van microchirurgische herstel- operaties, dokter J;

Vis-Maters. De behandeling De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en duurt 60 tot 90 minuten. Na de verdoving wordt een insneden gemaakt in de linker- en de rechterzijde van de balzak (scrotum). Aan beide zijden worden de twee uiteinden van de zaadstreng opgezocht en vrijgemaakt.

 1. De twee uiteinden van de zaadstreng worden van alle littekenweefsel ontdaan;
 2. De zaadleider wordt dan aan beide zijden getest op doorgankelijkheid;
 3. Wanneer er tijdens de ingreep een witachtig vocht uit het uiteinde van de zaadstreng aan de teelbalzijde gezien wordt, is dit doorgaans een gunstig teken;

Wanneer er geen of eerder geelbruin vocht wordt opgemerkt aan de zijde van de teelbal, heeft dit eerder een ongunstige prognose voor de vruchtbaarheid nadien. Onder de operatiemicroscoop worden nu de uiteinden terug aan elkaar gezet met zeer dunne hechtingen die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.

De wonden worden gesloten met resorbeerbare hechtingen (verdwijnen spontaan). U kunt in principe dezelfde dag weer naar huis. Het is van groot belang dat u de eerste week lichamelijke inspanning vermijdt. Daarna kunnen de normale activiteiten rustig worden hervat.

Na 6 weken wordt u weer op de polikliniek verwacht. Een week voorafgaand aan het bezoek levert u op afspraak uw zaad bij het Result Laboratorium. Hier wordt het sperma microscopisch nagekeken op de aanwezigheid van levende zaadcellen. De uitslag wordt vervolgens uitgebreid met u besproken.

 • Na herstel van een sterilisatie is de kwaliteit van het sperma doorgaans wat minder goed dan vóór de sterilisatie;
 • Waarschijnlijk heeft de bijbal, door de stuwing als gevolg van de sterilisatie, wat schade opgelopen;

Daarnaast maakt de man na deze ingrepen ook antistoffen tegen zijn eigen zaadcellen. Dit is er waarschijnlijk de oorzaak van dat het gemiddeld een jaar duurt voordat een (natuurlijke) zwangerschap ontstaat. Gedurende dit eerste jaar adviseren wij elke drie maanden het sperma te laten controleren.

 1. Er is een kleine kans dat door overmatige littekenvorming de verbinding tussen de zaadleiders weer dicht gaat zitten;
 2. Het zou zonde zijn hier pas na een paar jaar achter te komen;
 3. Meer informatie over de vaso-vasostomie vindt u in de folder  Hersteloperatie na sterilisatie bij mannen;

Vergoeding Een hersteloperatie na sterilisatie bij mannen wordt meestal niet of niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Ook kan de  exacte  prijs van deze ingreep per zorgverzekeraar verschillen. Informeert u dus altijd eerst bij uw zorgverzekeraar naar de kosten.