Hoe Lang Tussen Ontvlooien En Ontwormen Hond?

Vaccineren, ontwormen en ontvlooien Er komt ongetwijfeld veel informatie op u af over vaccineren, ontwormen en ontvlooien. Het is goed om te beseffen dat dit állemaal erg belangrijk is voor uw hond. Met een goed schema kunt u heel veel ziekten voorkomen. Vaccineren : Tijdens de dracht en via de melk krijgt de pup veel afweerstoffen binnen van zijn moeder. Echter, na enkele weken daalt het gehalte aan afweerstoffen in het bloed snel. Vanaf dan moet de pup zelf afweerstoffen gaan aanmaken om zich te weren tegen infecties. Het is belangrijk om uw hond te vaccineren tegen meerdere ziekten. Wij adviseren het volgende schema:.

 • 6 weken oud : puppy vaccinatie (Puppy-DP)
 • 9 weken oud : ziekte van Weil en Parvo (Parvo-C + L4) en de Besmettelijke Hoest / Kennelhoest (KC) 
 • 12 weken oud : grote cocktail (DHP-L4)

Hierna dient de vaccinatie jaarlijks (rond de verjaardag van uw hond) herhaald te worden. Besmettelijke hoest / Kennelhoest kan veroorzaakt worden door meerdere kiemen. Het is mogelijk om tegen de bacterie (Bordetella) en het virus (Para-influenza) die kennelhoest veroorzaken te enten met een neusdruppel. Dit wordt niet standaard gedaan, maar is aan te raden wanneer uw hond naar een pension, puppycursus of shows gaat.

 1. De meeste pensions stellen deze enting verplicht;
 2. Vraag altijd aan de pensionhouder welke vaccinaties in zijn/haar pension verplicht zijn;
 3. De neusenting tegen Kennelhoest kan bij de hond samen met de basisvaccinatie gegeven worden op 9 of 12 weken leeftijd;

Ook deze enting dient daarna jaarlijks te worden herhaald. Wanneer u met uw hond op reis gaat naar het buitenland, dan is ook de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig. Het dier moet in het buitenland ook gechipt en in het bezit zijn van een paspoort.

 1. Zie voor meer informatie “met uw hond naar het buitenland”;
 2. Titeren op antistoffen: Het is mogelijk om na vaccinatie het bloed van uw hond te onderzoeken op antistoffen, veelal het zogenaamde “titeren” genoemd;

Het voordeel hiervan is dat u zeker weet dat uw hond voldoende afweerstoffen heeft opgebouwd na de vaccinatie (dus dat het vaccin aangeslagen is/gewerkt heeft). Daarnaast hoef je bij voldoende antistoffen enkele jaren (afhankelijk van de uitslag)  niet te enten tegen de ziektes die als voldoende getest zijn.

Deze Vaccicheck kunt u bij ons op de praktijk uit laten voeren. Het is mogelijk voor 3 virale ziektes (Distemper, Hepatitis en Parvo) te titeren. Het is niet mogelijk om te titeren voor de bacteriële ziekte Leptospirose (ziekte van Weil).

Daarom adviseren wij om deze enting jaarlijks te blijven geven. Leptospirose komt in Nederland zeer geregeld voor. Ook de Kennelhoestenting, verplicht bij bezoek aan het pension, zit niet in de Vaccicheck. Daarnaast blijft de 3-jaarlijkse Hondsdolheidenting (Rabiës) verplicht indien u met uw dier over de grens wilt reizen. Ontwormen: Reeds in de baarmoeder en bij het drinken bij de moeder kunnen pups besmet raken met wormen. Ook komen wormeitjes en -larven overal in de omgeving voor. U kunt daarom nagenoeg niet voorkomen dat uw pup met wormen wordt besmet. Wormen leven, na een migratie door het gehele lichaam in het maag-darmstelsel van uw hond en scheiden daar elke dag duizenden eitjes uit.

Daarnaast komen er ook steeds vaker besmettingen voor met longwormen (Franse hartworm). Niet alleen uw hond kan heel ziek van worden van wormen, sommige van deze wormen zijn ook gevaarlijk voor de mens, in het bijzonder voor kinderen.

Het is dus zeer belangrijk een deugdelijk ontwormschema te volgen. Ontworm uw pup daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere 2 weken. Vervolgens tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna dient uw (volwassen) hond zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden.

Ontwormen kan het beste gebeuren met een tabletje of orale pasta. Wanneer u uw pup dit vroeg aanleert, gaat dit meestal zeer goed. Een alternatief is het ontwormen door middel van een pipetje in de nek. Vraag uw dierenarts om advies bij de keuze van uw ontwormmiddel.

Er bestaat ook de mogelijkheid om te testen of uw dier besmet is met wormen. Dit kan met rechtstreeks ontlastingsonderzoek, maar beter is het om dit via de IP-Check uit te voeren. Dit is een testkit die u bij ons kunt afnemen, waar er op een zeer doeltreffende manier gezocht wordt naar schadelijke wormen.

 • Ontvlooien: Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven op de huid van uw hond;
 • Besef dat slechts een fractie (ca;
 • 10%) van de vlooien óp de hond leeft, de rest bevindt zich in de omgeving, uw huis dus! Vlooien kunnen ernstige jeuk en allergie veroorzaken, waarbij de hond zich tot bloedens toe open kan krabben, likken en bijten;

De vlo is tevens een overdrager van vele vervelende ziekten. Zo is het de tussengastheer van de hondenlintworm. Bij heel ernstige vlooieninfecties kan uw hond bloedarmoede krijgen. De conclusie is duidelijk: voorkom vlooien. Hoe vaak u moet ontvlooien is afhankelijk van het gekozen product.

See also:  Wat Kun Je Je Hond Allemaal Leren?

Hoeveel tijd tussen ontwormen en vaccinatie?

Tip: ontwormen voor vaccinatie – Uit onderzoek blijkt dat vaccinaties beter aanslaan als je hond of kat voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is om die reden verstandig om je huisdier 2 weken voor de inenting te laten ontwormen..

Kan ontwormen en ontvlooien tegelijk?

Kan ontwormen en ontvlooien van de kat tegelijk? – Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.

Hoe lang tussen ontvlooien en ontwormen?

Hoe vaak katten ontwormen? – Katten ontwormen is meestal preventief. Dat wil zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Met een  wormenkuur  ben je er vaak snel van af. Vooral in het begin is het belangrijk om kittens wat vaker te ontwormen. Deze cyclus kun je daarna langzaam afbouwen.

 1. Aangeraden wordt om  kittens  een ontwormingskuur toe te dienen op 3, 5, 7 en 9 weken;
 2. Vervolgens dien je de kuur te herhalen na 3, 4, 5 en 6 maanden;
 3. Daarna is het raadzaam om je kat elk jaar 2 tot 4 keer te ontwormen;

Katten die nooit buiten komen, hebben genoeg aan een halfjaarlijkse kuur en buitenkatten kun je het beste 4 keer per jaar behandelen. Twijfel je aan hoe vaak je jouw kat moet laten ontwormen? Vraag dan om advies bij een erkende dierenarts.

Kan ontwormen en ontvlooien tegelijk hond?

Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk – De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos ‘lastig te vallen’ met pilletjes of pasta’s, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten.

Hoe vaak moet je een hond behandelen tegen vlooien?

Behandeling. Het uitsluiten van een vlooienallergie is relatief eenvoudig. Dit kunt u doen door de hond strikt elke 4 weken met een goed en betrouwbaar antivlooienmiddel te behandelen. Doe dit ook als u geen vlooien ziet bij uw hond!.

Welke leeftijd hond ontvlooien?

Medische verzorging van een pup – Pups moeten regelmatig ontwormd worden. Pups kunnen namelijk via hun moeder besmet worden met wormen. Een groot percentage van de honden in Nederland dragen wel spoelwormen bij zich. Als een hond gedekt wordt, gaan die spoelwormen via de placenta naar de pups en daarna ook nog via de melk. Pups kunnen ook behandeld worden tegen vlooien. Als pups vanuit het nest een vlooieninfectie mee krijgen kunnen ze met een spray behandeld worden tegen de vlooien. Vanaf 8 weken leeftijd kunnen ze ook met een druppel in de nek behandeld worden (mits ze zwaarder zijn dan 1 kg). Vlooiendruppels werken over het algemeen 4 weken en moeten dus elke maand herhaald worden.

Daarom moeten pups heel regelmatig ontwormd worden. Het officiële ontwormingsdschema is op 2, 4, 6, 8 en 12 weken leeftijd en daarna elke maand totdat ze een half jaar oud zijn. U kunt ervoor kiezen om u dier standaard tegen vlooien te beschermen, en dan moet dus het hele jaar door vlooiendruppels gegeven worden.

Want ook in het de winter zien we regelmatig vlooienplagen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet standaard te ontvlooien, maar uw hond regelmatig te controleren op vlooien. Vaak vindt u dan geen vlooien, maar vlooienpoepjes. Dit zijn zwarte spikkeltjes in de vacht.

 1. Bij twijfel of het zand of vlooienpoepjes zijn kunt u wat van de zwarte spikkels op een wit papiertje (bijvoorbeeld een w;
 2. papiertje) doen en dit dan wat nat maken;
 3. Vlooienpoepjes zijn opgedroogd bloed, als je dat nat maakt geeft het bruin af aan het papier;

Naast vlooienbestrijding kunnen honden ook behandeld worden tegen teken. Ook dit kan vanaf 8 weken leeftijd. Het kan met een tekenband, die 6 maanden werkzaam is of met gecombineerde vlooien- en tekendruppels. Het tekenseizoen loopt vanaf maart tot oktober.

Ook hier geldt dat u preventief kunt behandelen of dat u uw dier na elke wandeling kunt controleren op teken. Zodra u een teek vindt moet deze verwijderd worden. Als uw hond regelmatig teken heeft is het verstandig om toch te gaan behandelen tegen teken.

Verder moeten pups gevaccineerd worden tegen een aantal ziekten. De eerste vaccinatie vindt rond de 6 weken plaats en deze wordt meestal bij de fokker gedaan. De volgende vaccinaties zijn rond de 9 en 12 weken leeftijd. Pups worden tegen een aantal verschillende ziekten ingeënt.

Ze worden ingeënt tegen parvo, hondenziekte, ziekte van weil, hepatits en kennelhoest (zie vaccinatie) Tijdens het bezoek rond de 9 en 12 weken wordt een pup ook uitgebreid nagekeken om te kijken of hij/zij helemaal gezond is.

See also:  Waarom Eet Een Hond Zijn Eigen Ontlasting Op?

Verder kunnen vragen die u heeft besproken worden. Er wordt advies over de voeding gegeven, over chippen, over verzekeren, over sterilisatie en castratie. Bovendien krijgt u een puppy pakket mee met nog wat extra informatie. Jonge pups zitten nog in hun socialisatieperiode. Dit houdt onder andere in dat ze heel makkelijk dingen kunnen leren. Daarom is het belangrijk om op jonge leeftijd dingen aan te leren die nodig zijn voor de verzorging. Dit betekend dat u uw pup leert dat u aan de pootjes mag komen om ze schoon te maken en na te kijken op bijvoorbeeld een doorntje, dat u aan de oren mag zitten, dat u de ogen schoon mag maken als het nodig is, dat u naar het gebit mag kijken, en het liefst dat u uw pup al leert om tanden te poetsen.

Hoe vaak mag je ontvlooien?

Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien? – Het is belangrijk om uw kat het hele jaar door te ontvlooien. De werkingsduur kan per ontvlooiingsmiddel verschillen. Laat u daarom altijd goed adviseren over het vlooienmiddel. Veel middelen moeten maandelijks gebruikt worden.

Waarom ontwormen bij vlooien?

Heb jij ook weleens gehoord dat je bij het ontvlooien ook moet ontwormen? We leggen hier uit waarom dat zo is. Het heeft te maken met de lintworm. Lintwormbesmettingen komen voor wanneer je hond of kat eitjes van de lintworm binnenkrijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het eten van een besmet dier (ook wel een gastheer genoemd) zoals een muis of konijn, maar ook vlooien zijn gastheer van een bepaalde lintwormensoort (dipylidium canium).

Hoe snel werkt ontvlooien?

De meeste vlooienmiddelen werken een maand. Als je een vlooienplaag goed wilt aan- pakken, is het advies om tenminste drie achtereenvolgende maanden te behandelen. Er zijn ook vlooienmiddelen voor katten die een langere werkingsduur dan een maand hebben. Vraag je dierenarts om advies.

Hoe lang hond niet aaien na ontvlooien?

Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: ‘Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier’.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.

Wat kost ontvlooien en ontwormen?

Gezondheids & dierenarts (terugkerend) – Kosten per jaar

Omschrijving Kitten (1ste jaar) Volwassen kat (1 jaar+)
Vaccinaties €130 €65
Titeren €90 (3x) €30 (1x)
Ontwormen €17 €10
Ontlastingonderzoek €141 (6x) €94 (4x)
Ontvlooien €55 €65
Chippen €45 nvt
Castratie Kater: €60 Poes: €120 nvt

.

Wat zijn de symptomen van wormen bij honden?

Welke symptomen krijgt een hond van een wormbesmetting? – Het soort worm, de leeftijd en de afweer van de hond bepaalt de ernst van de klachten. Volwassen honden hebben in de regel minder klachten dan pups.

 • Spoelwormen komen het meest bij de hond voor. Het is een uitermate succesvolle worm, de eitjes van de spoelworm zijn bijna overal te vinden. Zandbakken zijn vaak besmet met deze eitjes, waardoor kinderen ook besmet kunnen raken. Met name pups kunnen erg ziek worden van een besmetting. Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand.
 • Haakwormen geven met name chronische klachten zoals slechte groei, slechte vacht en bloederige diarree met soms zelfs bloedarmoede.
 • Lintwormen geven meestal weinig klachten. Wel kunnen stukjes lintworm uit de anus kruipen (dit kan jeuk veroorzaken) of in de ontlasting te zien zijn (lijkt op rijstkorreltjes).
 • Zweepwormen: bloederige diarree met eventueel bloedarmoede.

Kan je een hond te veel ontwormen?

Anti-vlooien en teken: pipet aanbrengen bij je kat

Wat zijn de problemen met overmatig ontwormen? – Hoewel ontwormingsmiddelen over het algemeen veilig zijn, kan ieder medicijn bijwerkingen geven. Bekende bijwerkingen zijn:

 • Overgeven
 • Diarree
 • Kwijlen
 • Gebrek aan eetlust
 • Onrust
 • Sloomheid
 • Spiertrillingen
 • (tijdelijk) verlies van coördinatie
 • Jeuk en huidirritatie

Sommige rassen met de MDR1-mutatie zoals Collies en kruisingen daarmee kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Alle middelen die afdodend werken op wormen hebben vanzelfsprekend grote impact op het darmmicrobioom. Gezonde darmen zijn een spil voor een goede gezondheid. Te vaak ontwormen zonder goede nazorg kan dan ook impact hebben op andere klachten, we zien bijvoorbeeld allergieën verergeren.

Resistentie van grote groepen wormen is gelukkig bij honden en katten nog geen groot probleem. In bepaalde regio’s of kennels kan het soms op kleinere schaal voorkomen. Bij andere diersoorten heeft onverantwoord ontwormen wel resistentie veroorzaakt.

Het is niet ondenkbaar dat dit ook bij honden- en kattenwormen kan gebeuren. Kan het ook anders? Gelukkig wel! Ook in dit geval is meten weten. Ontlastingsonderzoek naar wormen geeft duidelijkheid of er ontwormd moet worden en zo ja, tegen welke beestjes.

See also:  Hoe Vaak Tekenbehandeling Hond?

Welk tijdstip hond ontwormen?

Hoe vaak ontwromen? – Hoe vaak je moet ontwormen hangt onder andere van het ontwormingsmiddel en je hond af. Bespreek een ontwormingsschema met je dierenarts. Gangbaar is dat een pup op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd wordt. Als het goed is doet de fokker dit al voor je.

Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen. Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is. Komt je hond vaak buiten en in aanraking met kleine kinderen of zwangere vrouwen, dan wordt vervolgens elke 3 maanden ontwormen aangeraden.

Als je hond geen dingen van de straat eet (voornamelijk poep van andere dieren) en er geen kinderen in het spel zijn, is twee keer per jaar ook voldoende. Ontworm je hond in ieder geval voor dat hij gevaccineerd wordt, de entstoffen werken beter als de hond wormloos is. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Hoeveel tijd moet er tussen de vaccinaties zitten?

Interval tussen eerste en tweede prik BioNTech/Pfizer 21 dagen – Het minimale interval tussen twee vaccinaties van het BioNTech/Pfizer-vaccin is 21 dagen. Omdat er nu voldoende vaccin beschikbaar is, kunnen jongeren onder de 18 jaar die al één vaccinatie hebben gehad, de afspraak voor een tweede prik verkorten tot ten minste 21 dagen na de eerste prik.

De jongeren van 12 tot en met 17 jaar hebben allemaal BioNTech/Pfizer gehad als eerste prik. Daarom wordt met de jongere groep gestart. De groep van boven de 18 jaar is deels met Moderna en deels met Pfizer geprikt.

Het is lastiger in de uitvoering om bij uitnodigingen een onderscheid te maken tussen de twee vaccins. Wanneer er voldoende vaccins beschikbaar komen, wordt er gestart met de versnelling van de groep boven de 18 jaar. Het interval tussen de eerste en de tweede vaccinatie is bij deze groep minimaal 28 dagen..

Hoe vaak mag je ontwormen?

Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.

Hoe vaak binnenkat inenten?

Vanaf welke leeftijd moet je een kitten vaccineren? – De internationale richtlijnen adviseren om kittens vanaf de leeftijd van 6 tot 8 weken te vaccineren met de basisvaccinaties en dit iedere 2 tot 4 weken te herhalen tot en met de leeftijd van 16 weken of ouder. Over het algemeen worden de basisvaccinaties het best gegeven bij de volgende leeftijden:

 • 8/9 weken
 • 12 weken
 • 16 weken
 • Herhalingsvaccinatie: tussen 6 maanden en 1 jaar oud

De richtlijnen omschrijven dat een binnenkat die alleen leeft en niet naar buiten of naar een kattenpension gaat een minder groot risico loopt op deze ziektes. Als deze katten de juiste basisvaccinatie hebben ontvangen met een afsluitende vaccinatie tussen de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar, kunnen zij vervolgens voor al deze aandoeningen een keer in de 3 jaar worden gevaccineerd. Voor andere katten geldt dat zij jaarlijks gevaccineerd moeten worden tegen het calici- en herpesvirus en een keer in de 3 jaar tegen panleukopenie nadat de basisvaccinaties zijn afgerond tussen de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar.

 1. Het gaat dan om de vaccinatie tegen panleukopenie, feline herpesvirus en feline calicivirus;
 2. In de eerste weken van zijn leven wordt een kitten beschermd door de antistoffen die hij via de moedermelk binnenkrijgt;

Als de kitten bij een fokker vandaan komt, dan wordt hij vaak rond de 7 weken al gevaccineerd of in ieder geval 7 dagen voordat hij naar zijn nieuwe baasje verhuist. In ons vaccinatieschema staat beschreven welke vaccinaties op welke leeftijd nodig zijn.

Hoe vaak moet een kitten ontwormd worden?

Vrijwel alle kittens worden via de moedermelk besmet met spoelwormen. Wanneer er niet ontwormd wordt, kan er blijvende schade ontstaan door de worminfectie. Het advies is om kittens vanaf 3 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen (dus 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder gedronken hebben).

Daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Je kunt je kitten ontwormen met Beaphar Milquestra wormtabletten kleine kat/kitten. Is de kitten ouder dan 6 maanden? Dan kan het onderstaande ontwormschema voor volwassen katten gevolgd worden.

Gemiddeld wordt bij volwassen katten uitgegaan van 4x per jaar ontwormen, maar het is afhankelijk van de situatie en leefomgeving hoe vaak je jouw kat het beste kunt ontwormen..