Hoe Lang Zwangerschap Hond?

Hoe Lang Zwangerschap Hond
De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

  • De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen;
  • Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest;
  • In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar;
  • Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe;

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

Hoe kun je merken dat je hond zwanger is?

Symptomen van een drachtige hond – De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond zwanger is:

  • Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting
  • 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding 
  • Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht 
  • Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet
  • Kort voor het werpen zal ze waarschijnlijk nestgedrag vertonen 

Hoelang hijgt een hond voor de bevalling?

Herken jij de symptomen van de nadering van een bevalling van je hond? En dan is het zover uw hond maakt aanstalte om te gaan bevallen. Hoewel de draagtijd bij honden gemiddeld 63 dagen bedraagt kan de draagtijd variëren tussen de 57 en 72 dagen. Er wordt vaak gesteld dat de draagtijd afhankelijk is van de nestgrootte.

Bij grotere nesten puppies zou de draagtijd korter zijn en bij een kleiner nestje puppies langer. Wij delen deze stelling, uit ervaring, niet! Daarom is het een goed idee om uw dragende teef scherp in de gaten te houden of ze al aanstalten maakt om te gaan bevallen.

Bekijk de video bevalling hond.

Hoe weet je of je hond gaat bevallen?

De naderende geboorte – De dracht van een teef duurt gemiddeld 63 dagen. Er zijn verschillende methoden waarmee u zelf het moment van de bevalling nauwkeuriger kunt inschatten:

  • Temperatuur. Ongeveer 12 tot 24 uur voorafgaande aan de bevalling zal de lichaamstemperatuur van de teef 0,5 – 1,5ºC dalen. Om te weten wat de normale temperatuur van de teef is zal vanaf dag 56, 3x daags de temperatuur opgenomen moeten worden. Let op! Deze daling is niet bij elke teef even duidelijk.
  • Gedrag. Ze zal zich wat onrustig gaan gedragen, meer hijgen, graven en krabben.
  • Verminderde eetlust, veel male ontlasting (kan soms dunner zijn) en plassen kunnen ook tekenen zijn van een aanstaande bevalling.
  • Uitvloeiing. Helder, slijmerige uitvloeiing kan soms een ­à twee dagen voor de geboorte worden opgemerkt. Als de uitvloeiing lichtgroen of zelfs iets bloederig is en de teef veel aan de vulva likt zal de ontsluitingsfase begonnen zijn.
  • Echo. Indien de teef over tijd dreigt te raken, kunt u een echo laten maken. Het verloop van de bevalling en het opvangen van de pups

De bevalling bestaat uit verschillende fasen:

  • Voorbereidingsfase: de teef maakt zich klaar voor de geboorte van de pups.
  • Ontsluitingsfase: de baarmoedermond gaat verslappen.
  • Uitdrijvingsfase: de ‘bevalling’.
  • Nageboortenfase: het afkomen van de placenta’s.

De laatste 2 fasen worden steeds per geboorte van een pup herhaald. Bij teven die voor het eerst jongen zal de bevalling vaak wat langer duren, dan bij meer ervaren teven. De duur van de bevalling is ook sterk afhankelijk van het aantal en de grootte van de pups. De pups worden in kop- of stuitligging (kontje eerst) geboren.

Dit is normaal. Met een stuitligging heeft de teef vaak wat meer moeite. Vooral als het een eerste jong is. Het zal dan ook wat langer duren. Dit kan voor de pup nadelige gevolgen hebben omdat het dan niet kan ademhalen en de navelstreng dichtgedrukt wordt als hij/zij in de geboortegang vastzit.

Vaak wordt op de eerste pup ook langer geperst. De geboorteweg moet immers nog opgerekt worden. Ze kunnen met intacte vruchtvliezen geboren worden of met gebroken vruchtvliezen. Dode pups worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de teef ze open bijten.

De pup zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van de pup af te halen. Hierbij is het ook verstandig om het bekje van de pup droog te maken.

Als de vliezen verwijderd zijn zal de teef de pup gaan likken. Dit stimuleert de ademhaling! Indien dit niet gebeurd moet u de pup gaan wrijven met een handdoekje en daarna aan de teef laten ruiken. De nageboorte (placenta) wordt vaak opgegeten, maar dit is niet altijd het geval.

  • Hierbij wordt meestal ook de navelstreng afgebeten;
  • Als de teef de navelstreng niet doorbijt kunt u dat doen door het te scheuren (niet doorknippen!);
  • Dat doet u door de navelstreng tussen uw duim en wijsvinger te nemen (met beide handen) en hiertussen door te scheuren;

De navelstreng moet ongeveer 1,5 tot 2 cm lang zijn, anders kunnen de pups erin verstrengeld raken. Indien het een groot nest is, is het raadzaam om de teef maximaal 2 placenta’s te laten opeten. Dit in verband met diarreeklachten na het eten van teveel placenta’s.

Hoe lang bevalt een hond?

Uitdrijvingsfase (3-12 uur) – De baarmoeder gaat zich nog meer samentrekken en de teef begint te persen. De pups worden zo richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup binnen het bekken ligt, gaat de teef nog harder persen. Dit kan zowel liggend, hurkend, als staand.

  1. Op de eerste pup zal de teef vaak wat langer persen dan op latere pups, omdat de geboorteweg dan immers nog moet worden opgerekt;
  2. Zeker bij teven die voor het eerst een nestje krijgen, kan dit het geval zijn;

Een teef kan op de eerste pup soms wel 1 uur persen. De volgende pups worden vaak wat sneller geboren. Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.

  • Het komt regelmatig voor dat een teef een rustpauze neemt of zelfs in slaap valt tussen de geboorte van twee pups door;
  • Blijft ze langdurig persen (>30 minuten) zonder dat er een pup wordt geboren, dan kan er iets mis zijn;

De pups kunnen zowel in kop- als stuitligging geboren worden. De vliezen kunnen gebroken zijn, maar het komt ook voor dat de vliezen nog intact zijn en om de pup zitten. De teef trekt deze meestal vlot kapot en begint de pup schoon te likken. Ook bijt ze de navelstreng door.

  • Let erop dat dit niet te dicht bij de buik van de pup gebeurt, omdat de buikwand nog erg zwak is;
  • Als de teef dit zelf niet doet, verwijder dan de vliezen en verwijder slijm uit het bekje en neus van de pup;

Het wel of niet afbinden van de navelstreng staat ter discussie. Een teef die voor de eerste keer bevalt, kan soms wat angstig reageren op de geluiden en bewegingen van de pups. Ze kan zelfs proberen om de pup te verstoppen of te verwonden. Wees hierop bedacht en leg de eerste pup eventueel tijdelijk apart in een warme omgeving.

Hoeveel puppies krijgt een hond de eerste keer?

De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.

Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

See also:  Waarom Loopt Mijn Hond Me Achterna?

Wat mag een zwangere hond niet eten?

Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.

Heeft een hond pijn bij bevalling?

De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn. De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze fase kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen.

Welke dag bevalt hond?

Duur van de dracht bij de hond – Er is een grote variatie in de lengte van de dracht. De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.

Wat moet je doen bij bevalling hond?

Benodigdheden bevalling  – Een zwangere teef zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is (24 – 27 graden). Het beste is om een zogenaamde werpkist aan te schaffen.

  1. Hierin moet de teef languit kunnen liggen met voldoende ruimte voor de pups;
  2. Werpkisten hebben een opstaande rand waar de moeder makkelijk overheen kan stappen, maar de pups niet;
  3. Zorg ervoor dat de werpkist al enkele weken klaar staat, zodat ze aan de plek kan wennen;

Een teef kan tijdens de bevalling altijd nog besluiten dat een andere plek geschikter is. Probeer haar dan niet op andere gedachten te brengen, want rust is in deze fase erg belangrijk! Alle vormen van stress zorgen ervoor dat de bevalling langer duurt.

Wat heb je nodig voor een nest puppies?

Waar zitten de pups in de buik?

VAN FOETUS TOT PUP Op deze pagina laten wij u de ontwikkeling in de baarmoeder per week zien. Week 9 (57 tot 63 dagen) Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud. Week 8 (50 tot 56 dagen) Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups nu doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar. Week 7 (43 tot 49 dagen) In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken. Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd.

Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en dooierzak gelegen.

De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide  verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit.

De allantois vergroeit in de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is.

De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek. Week 6 (36 tot 42 dagen) Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuurhondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen. Week 5 (29 tot 35 dagen) De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald.

  • Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus;
  • De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen;
  • Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien;

De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup.

  • Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak;
  • De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup;
  • De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt;

Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden.

Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de foetus, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje dat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld.

Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen. Week 4 (22 tot 28 dagen) De foetussen zijn inmiddels in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Week 3 (15 tot 21 dagen) Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus. Week 2 (8 tot 14 dagen) In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen een een staartje.

  • Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht;
  • Hieronder een foto van een embryo in week vier;
  • Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar;
  • Als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt, raakt de foetus ernstig beschadigd;
See also:  wormkuur hond hoe vaak?

Week 1 (0 tot 7 dagen) De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. .

Kan een hond met 8 weken bevallen?

Als uw hond drachtig (zwanger) is en u heeft nog nooit eerder een nestje gehad, dan adviseren wij u om dit verhaal goed te bestuderen. Op deze manier weet u wat u ongeveer kunt verwachten bij een geboorte. De dracht De gemiddelde lengte van de dracht bedraagt bij de hond 60-63 dagen.

Hier kan onderlinge variatie in zitten. Zo zijn er honden die bevallen op de 58ste dag, maar ook honden die bevallen op 65ste dag of zelfs pas de 67ste dag! Voorbereidingen Voor de bevalling al kunt u het beste een werpkist aanschaffen.

Deze moet op een rustige plek in huis staan. De teef moet makkelijk de werpkist in en uit kunnen klimmen, maar de pups mogen niet over de rand heen kunnen klimmen. Het makkelijkst is om een warmtelamp in het nest te hangen en de temperatuur in het nest moet ongeveer 24-27 °C zijn.

Als de pups piepen is het te koud. Ook moet de teef weg kunnen kruipen van de lamp als ze het te warm heeft (dus er moet genoeg ruimte in de werpkist zijn). Verder moet de lamp niet te dicht op de pups hangen, want dan kunnen ze brandwonden oplopen.

Als u gewoon even uw hand op puphoogte houdt onder de brandende lamp, weet u al gauw of het te heet is of niet. Vaststellen van de dracht Met behulp van een echo kan het makkelijkst worden vastgesteld of de hond drachtig is. Dit kan vanaf de 24ste dag maar een betere nauwkeurigheid is mogelijk vanaf de 27ste dag.

Wij adviseren de echo dan ook op dag 27 na de dekking. Er kan dan ook een schatting worden gemaakt van het aantal pups. Dit blijft echter altijd een schatting! Bij kleine nesten is het aantal redelijk goed te bepalen, bij grote nesten is het wat lastiger.

Het is heel belangrijk dat u thuis de dekdatum goed noteert en uitrekent wanneer de teef is uitgeteld. Daarbij gaan we meestal uit van de 63ste dag dat de teef is uitgerekend. Tekenen van een naderende bevalling De betrouwbaarste manier om een naderende bevalling vast te stellen is de temperatuur.

Meestal daalt de temperatuur vlak voor de partus (=bevalling) gemiddeld 1 graad (variërend van 0. 5 – 1. 5 oC). Daarbij is het belangrijk dat een week voor de te verwachten partus (56ste dag)  uw hond 2x daags temperatuurt.

De normale temperatuur van een hond is overigens 38. 0-39. 0 oC. Zodra u de daling waarneemt kunt u de bevalling verwachten ongeveer 12-24 uur later. Opvallend is dat de teef soms als gevolg van de temperatuurdaling begint te rillen. Na de bevalling is het normaal als de hond enkele dagen een iets hogere temperatuur heeft dan normaal (39.

  • 3/39;
  • 4 oC) Onrust, graven en krabben (= nestbouwgedrag) zijn ook tekenen van een naderende partus;
  • Sommige honden doen dit echter al een paar dagen voor de geboorte;
  • Als de partus dichterbij komt, kan het zijn dat de frequentie van dit gedrag toeneemt;

Op de dag van de bevalling zelf heeft de teef vaak minder of zelfs geen eetlust. Ook plassen ze vaker. Heldere, slijmerige uitvloeiing is soms al 1 of 2 dagen voor de geboorte aanwezig. Ook gaan ze hijgen als gevolg van de hoge druk in de buik die ook op de longen drukt.

  • De bevalling Op het moment dat de teef zichtbaar begint te persen is de bevalling begonnen;
  • De pups worden in kop- of stuitligging geboren;
  • Bij een kopligging komt soms eerst de kop, of komen eerst de voorpootjes gevolgd door de kop;

Bij een stuitligging komen meestal eerst de achterpootjes, maar soms liggen deze teruggeslagen en komt eerst het kontje. Meestal kan een pup in stuitligging normaal geboren worden, maar regelmatig zorgt dit ook voor problemen. Vooral wanneer bij kleinere rassen het eerste jong in stuitligging ligt, levert dit nog wel eens problemen op, waardoor de bevalling niet vordert.

Geboorte van de pups Op de eerste pup wordt in de regel wat langer geperst. Gemiddeld wordt er 15-45 minuten geperst. Als de pup naar buiten komt, zit hij soms nog in het vruchtvlies. Meestal zal de teef het vlies stukbijten en eraf likken.

Vooral honden met een platte schedel (Bull Doggen, Bordeaux Doggen, Boxers etc) hebben soms moeite met het stukbijten van de vliezen. Indien dit niet spoedig gedaan wordt, is het belangrijk dat u zelf de vliezen verwijderd, beginnend bij de kop. Hierdoor kan de pup meteen beginnen met ademen.

  1. Het schoonlikken van de pups door de teef bevordert de ademhaling;
  2. De navelstreng moet, indien de teef deze niet heeft stukgebeten, worden afgescheurd vrij ver van de buik;
  3. Indien dit te dicht bij de buik (navel) gedaan wordt, kan de navel inscheuren;

Hierdoor ontstaat er een navelbreuk en kunnen de darmen naar buiten komen. Het gevaar bestaat dan dat de teef de darmen gaat stukbijten (omdat ze denkt dat dit de navelstreng is). Het is goed om de navel te ontsmetten met een niet-irriterend middel, bijvoorbeeld met betadine.

De tijd die ligt tussen de geboorte van twee opeenvolgende pups wordt “tussenpuptijd” genoemd. De gemiddelde tussenpuptijd bedraagt 3 kwartier (45 minuten). Deze tijd kan behoorlijk variëren. De tussenpuptijd bedraagt minimaal enkele minuten.

Als de teef niet perst, dan is het niet erg als er na 4 of 5 kwartier nog steeds geen pup is geboren. Sommige teven, die al vaker een nestje hebben gehad, zijn soms zo rustig dat ze tijdens de bevalling in slaap vallen. Dit is helemaal niet erg. Op het moment dat de teef wel aan het persen is, dan moet er na een half uur – drie kwartier toch wel een pup geboren zijn.

Indien u de pup ziet zitten in de vulva, maar hij er niet uitkomt, mag u voorzichtig aan de pup trekken om een handje te helpen. De periode na de bevalling Als eerste is het belangrijk om te kijken of de teef melk geeft.

Dit doet u door zachtjes aan de tepels te trekken. Komt er witte of witgelige melk uit, dan is dit goed. Is dit niet het geval, dan is het belangrijk dat u contact opneemt. De dierenarts kan dan een injectie komen zetten om de melkproductie op te wekken. Tevens kunnen dan meteen alle pups worden nagekeken op aangeboren afwijkingen, zoals een open gehemelte.

  1. Het is belangrijk dat u alle pups weegt na de geboorte en dit gewicht noteert (in een schriftje);
  2. De pups moeten vervolgens iedere dag gewogen worden;
  3. In principe moet het gewicht van de pups iedere dag toenemen;

De eerste dag na de bevalling kan een pup soms wat lichter zijn dan de dag ervoor. Belangrijk is dat er de dag erna wel weer een stijging is waargenomen in het gewicht. Is de pup de tweede dag ook lichter, of op hetzelfde gewicht, dan kan er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld te weinig melkgift door de teef of te weinig zuigreflex bij de pup(s).

Ook als er heel veel pups zijn, kan het zijn dat de teef niet voor alle pups genoeg melk heeft. Het kan dan soms nodig zijn om een pup bij te gaan voeden met kunstmelk. Zuiveringsspuiten Na de bevalling adviseren wij om zuiveringsspuiten te geven.

Deze spuiten zorgen ervoor dat (de resten van) de nageboorte goed afkomen en er geen ontsteking ontstaat in de baarmoeder. Ook stimuleert de injectie de melkgift. Deze zuiveringsspuiten moeten binnen 24 uur na de geboorte gegeven worden. U kunt hiervoor naar de praktijk bellen. Wanneer moet u de dierenarts bellen tijdens een bevalling:

  • als de teef al een half uur krachtig aan het persen is zonder dat er een pup is geboren (bij de eerste pup geldt 3 kwartier krachtig persen)
  • als de teef 1 à 2 uur af en toe perst maar er niets lijkt te gebeuren
  • als de teef na de geboorte van de laatste pup al 2 uur niet meer heeft geperst, zeker als dat er nog meer pups inzitten (indien er een echo/röntgenfoto is gemaakt)
  • als er een pup is geboren waar de darmen door de navel naar buiten komen (navelbreuk)
  • als de teef niet perst en er wel groenige uitvloeiing is
See also:  Wat Is Steriliseren Hond?

Wanneer moet u de dierenarts bellen na de bevalling:

  • als de teef krampen of spiertrillingen heeft (dit duidt meestal op een calciumtekort)
  • als de pups niet drinken
  • als het gewicht van de pups niet toeneemt/blijft afnemen
  • als er pups doodgaan
  • als de teef de pups niet accepteert

Overige aandachtspunten na de bevalling: Ontwormen Pups moeten vaak ontwormd worden. Wij adviseren om dit te doen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. De teef moet ook mee ontwormd worden, anders besmet zij de pups weer meteen. Ontwormingsmiddel kunt u bij ons in de praktijk krijgen. Inenten Pups krijgen hun eerste puppyenting als ze 6 weken oud zijn.

  1. De tweede als ze 9 weken oud zijn en de laatste “grote cocktail”-spuit op 12 weken leeftijd;
  2. De 6 weken vaccinatie krijgen ze als ze nog bij de fokker zijn;
  3. Meestal gaan de pups met 7 à 8 weken naar hun nieuwe baasjes toe, waardoor ze de 9 weken spuit  bij hun nieuwe eigenaar krijgen;

Hele nestjes komen wij ook bij u thuis inenten, zodat u niet met de teef en alle pups naar de praktijk hoeft te komen..

Hoe snel merkt een hond dat je zwanger bent?

Hoe ga je de hond betrekken in je zwangerschap? – Het kan voorkomen dat een hond een raar gedrag vertoont tijdens je zwangerschap. Je hond kan een zenuwachtig gedrag gaan vertonen wat hij anders nooit heeft. Ook kan de hond op je buik willen gaan liggen of hij loopt je de hele dag achterna.

Een hond voelt goed aan dat je zwanger bent. Honden hebben een goed vermogen om aan te voelen dat er wat aan de hand is. Honden merken aan het gedrag van hun baasje dat ze zwanger is. In veel gevallen is dat zelfs nog eerder dan dat je het zelf weet.

Hij ruikt steeds weer nieuwe geurtjes en ziet ook de spanningen die er kunnen zijn tijdens de zwangerschap. De aanstaande ouders kunnen onrustiger zijn en je hond heeft dat direct in de gaten. Je moet je hond tijdens de zwangerschap goed begeleiden. Hij moet ook voldoende rust krijgen tijdens je zwangerschap.

In veel gevallen is de hond gericht op zijn baasje, maar het kan ook zo zijn dat je hond minder aanhankelijk wordt. Ook kan hij slechter gaan luisteren. Dat zijn belangrijke zaken waar je mee om moet weten te gaan.

Je zult je ook gaan afvragen of de aanwezigheid van de baby invloed zal uitoefenen op het gedrag van je hond? Kan hij al de nieuwe indrukken wel verwerken?.

Wat doet een hond als je zwanger bent?

“Voordat ik zelf wist dat ik zwanger werd, had onze Daisy het al in de gaten. Ze leek mij meer te beschermen. Ik zag er geen kwaad in en ik dacht dat het wel over zou waaien. Maar nu ben ik twee weken geleden bevallen van mijn zoontje Sam en ze blijft zo waaks.

Het wordt zelfs erger. Iedere keer wanneer er iemand naar mij en Sam toeloopt, springt ze op en gaat ze tussen mij en de visite in staan. Ze laat zich dan niet wegsturen. En laatst gromde ze er ook nog bij. Ik weet niet wat ik dan moet doen, ik schrik dan vooral.

Ik hoop dat dit vanzelf over gaat, maar is dat wel zo?” Als er een mail binnenkomt met de tekst ‘onze hond is sinds mijn zwangerschap zo fel…’, ben ik altijd extra alert. Het waakse gedrag kan klein en onschuldig beginnen. Maar hoe onhandig, moeilijk en gevaarlijk kan het zijn als het niet vanzelf overwaait.

Als het uit de hand loopt… Veel honden ‘voelen’ aan dat hun baasje zwanger is. Een deel van de honden raakt hierdoor rusteloos, wil voortdurend bij de vrouw liggen of verliest zijn eetlust. Maar een deel van de honden wordt feller en waakzamer.

Naar andere honden, maar ook naar andere mensen en soms zelfs naar de partner van de zwangere vrouw. Veelal wordt het waakse gedrag door de eigenaren gezien als schattig en grappig, maar het kan behoorlijk uit de hand lopen. Dat zie je in de noodkreet van de zwangere vrouw in de intro.

In dit artikel deel ik een aantal stappen uit mijn werkwijze en licht ik toe waar het waakse gedrag mogelijk door ontstaat. Ik schreef dit artikel voor de hondenprofessional in Nederland en België, maar als eigenaar kun je er ook veel informatie uit halen.

Wanneer je nog vragen hebt over je hond en het (klein)kindje op komst, laat het ons weten. Klik even  HIER. Uit ervaring kan ik zeggen dat honden reageren op twee grote veranderingen bij de zwangere vrouw: de hormonale factoren en de psychologische factoren.

Kan je een zwangerschapstest doen bij een hond?

Speciale verzorging voor een drachtige hond – De dracht van een hond duurt ongeveer 59 tot 67 dagen. Er bestaat helaas geen zwangerschapstest voor honden zoals die er is voor mensen. Het zal dus na de dekking een tijdje duren voor u zeker kunt weten of uw hond inderdaad puppy’s draagt.

Vanaf dag 26-30 kunnen de vruchtkamers gevoeld worden door de dierenarts, maar een betrouwbaardere uitslag krijgt u als u na dag 23 een echo laat maken. Om achter het aantal pups te komen dat uw hond draagt, is een röntgenfoto nodig.

Deze kunt u laten maken vanaf dag 45, wanneer de skeletten van de jonge hondjes zich beginnen te verbenen. Het belangrijkste wat betreft de zorg voor een drachtige hond is de voeding. zal de teef een hoop energie geven om door de zwangerschap heen te komen.

Vaak wordt aanbevolen om uw drachtige hond speciaal  te geven. Dit is gericht op groeiende honden die veel energie nodig hebben en daarmee heel geschikt voor zwangere honden. Ook zitten er belangrijke mineralen in die handig zijn voor de ongeboren pups om binnen te krijgen.

Honden gaan in de loop van de dracht ook veel meer eten. Vanaf week 6 zult u uw hond dan ook steeds meer  moeten geven. Als de bevalling dichtbij is, is het handig een werpkist te regelen, waar moeder met haar pups de eerste dagen/weken in door kan brengen.

  1. Ook is het goed om uw hond zo’n twee weken voor de bevalling en twee weken na de bevalling te ontwormen;
  2. Via de moedermelk kunnen de wormen namelijk bij uw puppy’s terecht komen, die daar flink ziek van kunnen worden;

De dagen voor de bevalling zal de hond wat onrustiger worden en nesteldrang krijgen. Ook is het handig om haar temperatuur bij te houden, aangezien een plotselinge dip in temperatuur ook aangeeft dat de bevalling eraan komt.

Hoeveel dagen is een hond vruchtbaar?

Dektijdstipbepaling – De variatie in het ovulatie tijdstip is zeer groot: van de 5e dag van de loopsheid tot en met de 30e dag van de loopsheid is mogelijk. De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets.

De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden.

Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter). Uit de beschrijving van de cyclus van de teef blijkt, dat de progesteronspiegel in het bloed alleen zal kunnen stijgen, als er een eicelsprong heeft plaats gevonden! Maar een eerste lichte stijging van de progesteronspiegel vindt al plaats vóór de ovulatie.