Hoe Leer Ik Mijn Hond Loslopen?

TIP 1 : Repetities gebruiken bij het terugroepen bij het loslopen – Smijt die f*cking hondenkom in de prullenbak en laat jouw werken voor het eten. Geef ze het niet op vaste tijdstippen eten en gebruik hun eten bijvoorbeeld tijdens de wandelingen als ze iets goed doen.

 1. Voor het loslopen neem je een lange lijn en ga je ze tijdens het loslopen meerdere keren terugroepen;
 2. Telkens als ze terugkomen ga je ze belonen en laat je ze weer gaan;
 3. De hond leert dan dat komen naar jou altijd iets leuk oplevert en niet persé wil zeggen dat ze worden aangelijnd of naar huis gaan;

Daar wringt het schoentje meestal, wanneer wij de honden terugroepen is het om iets onaangenaam te doen, namelijk naar huis gaan of aanlijnen, dus gedaan met plezier maken. Als je ze bijvoorbeeld over een bepaalde periode 100 keer terugroept en ze weer laat gaan en daarbij een paar keer aanlijnt om naar huis te gaan, hebben ze nog steeds meer positieve associaties gemaakt voor het terugkomen en gaan ze sneller bij jou komen.

Hoe leer je een hond los laten?

Commando “Los” – Het is erg vervelend als je hond iets aan het eten is wat eigenlijk niet de bedoeling is. Door het commando “los” te trainen, is dat te voorkomen. Bij deze oefening is het belangrijk dat je snoepjes gebruikt die je lobbes lekker vindt. Laat je hond bij deze training eerst zitten.

Vervolgens zeg je “los” en geef je hem meteen een beloning. Doe deze oefening meerdere keren op een dag en houd dit een paar dagen vol. Zo leer je hem om meteen zijn mond open te doen wanneer hij het woordje “los” hoort.

Zodra je hond dit snapt, voeg je een speeltje toe aan dit commando. Wanneer je dan “los” zegt, zal je hond het speeltje loslaten, omdat hij denkt dat hij een snoepje gaat krijgen. Doet hij dat niet? Ga dan weer terug naar de vorige stap. .

Wat moet je doen als je hond niet luistert?

Blijf consequent! – Het duurt een tijdje voordat jouw hond een commando snapt en er meteen naar luistert. Zelfs de beste oefeningen in de hondenschool zal de hond vergeten als je het thuis niet herhaalt of  het thuis anders doet. Je moet bevelen en commando’s vaak herhalen – op verschillende plaatsen.

Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug. Vaak verwachten hondenbezitters dat honden de commando’s die ze op de hondenschool geleerd hebben hun leven lang zullen opvolgen.

Dat is niet het geval! Het is belangrijk dat je ook buiten de hondenschool consequent bent. Het is ook van belang dat je de commando’s niet veranderd en dat je de hond prijst als hij het juiste gedrag vertoont.

Kunnen alle honden loslopen?

We hebben geen regels – Doordat we niets doen als we onze hond los laten, ontstaat er probleemgedrag. Want over het algemeen mogen onze honden van alles als ze los zijn. Ze mogen overal lopen, snuffelen, rennen, achteraan jagen enzovoort. Doordat we geen regels hebben weet onze hond niet wat wij van hem verwachten.

Waarom komt mijn hond niet als ik hem roep?

Leer je hond luisteren – Onderzoek de oorzaak van het gedrag: naast een sterk jachtinstinct kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw hond niet naar jou toe komt als je hem roept. Het kan ook zo zijn dat de hond niet genoeg uitdaging heeft of in het algemeen niet goed luistert.

 • Train het komen op commando systematisch;
 • Om het veilig te spelen kun je na het roepen van het commando „hier” meteen op een hondenfluitje blazen – daardoor kun je het in de toekomst allebei gebruiken;
 • Als men hulpeloos met de handen zwaait, niet traint en „kom nou eindelijk”, „kom hier” of „terug” roept, hoeft men zich niet te verbazen dat hij niet luistert;

Dit commando kan het beste geoefend worden als het etenstijd is, terwijl iemand anders de hond aan de halsband vasthoudt als je het voer in de bak doet – dan heb je wel zijn aandacht. Zodra alles klaar staat geef je het commando „kom”. Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen.

Beloon hem uitvoerig. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje.

Maak de uitdaging op een laag tempo steeds moeilijker. In het begin moet de afstand tussen jou en jouw hond niet te groot zijn en moet er niet te veel afleiding zijn. Maak de afstand alleen groter als de voorgaande oefeningen goed verliepen. Denk ook na over een commando zoals „los”.

Hoe hond laten komen als je roept?

Het is misschien wel de meest belangrijke vaardigheid van elke hond: komen als hij wordt geroepen. Het ‘hier’ of ‘kom’ commando is belangrijk omdat het je hond op elk moment in veiligheid kan brengen. Maar sommige honden lijken soms helemaal geen zin te hebben om te luisteren.

 1. Waarom weigeren honden soms te komen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (oppas)hond altijd naar je toe komt als je hem roept? 1;
 2. Waarom luistert mijn hond niet? Dat kan verschillende redenen hebben;
 3. Onthoud in elk geval: het is niet om jou te pesten;

Wel kan het zijn dat de hond een keer een slechte ervaring heeft gehad met het hier komen. Bijvoorbeeld omdat je toen boos op hem werd, of omdat de hond ervaren heeft dat ‘hier komen’ het einde van een leuke speelpartij betekent. Ook kan het zijn dat je hond simpelweg niet begrijpt wat je van hem vraagt.

 1. In dat geval moet het ‘hier komen’ weer bij de basis worden getraind;
 2. En dat kan gelukkig op elke leeftijd! Het trainen van het hier komen van je hond kan bovendien jullie onderlinge band enorm versterken;

Doe je dit op de juiste manier, dan zal je hond ook op andere vlakken heel graag naar je luisteren en met je samenwerken! 2. Het commando koppelen aan het gedrag Wil je jouw hond (opnieuw) leren om naar je toe te komen? Begin dan thuis en in kleine stapjes.

See also:  Hoe Zie Je Dat Een Hond Pijn Heeft?

Kies een commando dat je altijd gebruikt (Hier, of Kom, bijvoorbeeld). Gebruik ook de naam van je hond. Bijvoorbeeld ‘Toby, hier!’. Let erop dat de hond vooral positieve associaties heeft met zijn naam. Spreek je hond liever niet boos toe met ‘Toby, nee’ als hij iets fout doet, want dan zou hij niet graag naar zijn naam luisteren.

Probeer in allerlei situaties de aandacht van de hond te vragen door zijn naam te gebruiken. Komt de hond ‘per ongeluk’ naar je toe? Gebruik dan het commando zodat het woord wordt gekoppeld aan het gewenste gedrag. Zodra de hond aandacht voor jou heeft en een paar stapjes jouw richting uit doet, prijs je hem uitbundig of geef je hem een snoepje.

Oefenen aan een lange leiband Begrijpt je hond binnenshuis dat hier komen leuk is? Oefen dit dan ook buiten aan een lange leiband. Neem snoepjes mee en speelgoed. Vraag eerst de aandacht van je hond door vrolijk zijn naam te roepen.

HOND LEREN LOSLOPEN!? | DierenpraatTV

Heb je aandacht, roep dan het commando. Zodra de hond ook maar iets in jouw richting komt, prijs hem dan de hemel in. Dat mag met juichen, springen, een hoge, vrolijke stem. Let maar even niet op wat andere mensen hiervan vinden 🙂 4. Jij bent de leukste persoon op aarde De grote truc van hier komen is dat terugkomen naar jou altijd leuk is. Hoe Leer Ik Mijn Hond Loslopen Veel honden weigeren bij je te komen omdat het roepen van de hond een hinderlijke onderbreking is van een leuke speelpartij. Zorg er daarom voor dat het ook aan de leiband heel erg leuk is! Natuurlijk kun je de hond een snackje geven, maar probeer ook op andere manieren de aandacht van de hond vast te houden. Heb je een leuk stuk speelgoed bij je? Daar kan je leuke ‘volg’ spelletjes mee doen.

 1. Als de hond bij jou komt, betekent dat niet dat het leuke rondlopen voorbij is;
 2. Zorg er in de plaats daarvan dat het altijd een feest is om bij jou te komen;
 3. Zorg dat de hond jou in de gaten moet houden en loop in plaats van ‘gewoon rechtuit’ eens samen een leuk parcours over bankjes, boomstammen, en slinger lekker rond;

Zo moet de hond jou in de gaten blijven houden en blijft het aan de leiband ook spannend en leuk! 5. Weet wannéér je roept In veel gevallen negeert een hond het ‘hier’ commando omdat er simpelweg iets anders véél urgenter aan de hand is: er moet iets belangrijks besnuffeld worden, de hond heeft iets te eten gevonden of is aan het spelen met een andere hond.

In dat geval heeft het weinig zin om je hond te roepen, hij is er simpelweg niet vatbaar voor. Probeer je hem dan toch te roepen, dan leer je hem eigenlijk om het commando te negeren. Wacht daarom tot de hond is uitgesnuffeld of geplast en je zeker weet dat je de aandacht van de hond kan krijgen , en gebruik dan zijn naam en het commando.

Komt de hond dan bij je of probeert hij dat? Prijs hem uitbundig! 6. Verstop je frustratie: niet vangen / niet straffen Heb jij ook wel eens achter je hond aangerend om hem proberen te vangen? Dan weet je vast dat dit een leuk spelletje voor hem is. Als je hem dan éindelijk te pakken hebt, wil je hem misschien boos toespreken.

Maar daar begrijpt hij niks van! Straffen betekent: bij de baas zijn is niet leuk en niet goed. Je hond is geen mens. Je hond voortaan maar niet meer los laten lopen is voor hem geen ‘straf’, hij heeft geen benul dat dit de consequentie is van het feit dat hij niet naar je toe is gekomen.

Het resultaat is juist dat hij de volgende keer nog harder weg zal rennen. Ga daarom niet achter de hond aanrennen en word nooit boos. Loop in plaats daarvan juist weg van de hond, en probeer hem met een hoge, enthousiaste stem zijn aandacht te krijgen. In noodgevallen kun je op de grond gaan liggen (ja, echt waar) en met hoge stem zijn naam roepen.

 • Met je gedachten bij de wandeling Honden die graag bij hun baasje terugkomen op het moment dat hij wordt geroepen, hebben vaak een hele goede verstandhouding met hun baasje (of hondenoppas);
 • Een wandeling waarbij je veel met elkaar bezig bent, kan deze band versterken;

Als jij geen oog hebt voor je hond en je tijdens de wandeling met je gedachten elders bent, kan de hond ook net zo goed ‘zijn eigen wandeling’ gaan maken. Ze zullen geneigd zijn jouw commando’s te negeren. Honden vinden het fijn als ze een beetje in de gaten worden gehouden.

 1. Daarom lopen honden van nature het liefste een paar meter vóór je, zodat jij als roedelleider goed overzicht hebt;
 2. Je hoeft dan niet steeds achterom te kijken en te zoeken waar je hond zich bevindt;
 3. Lees meer over hoe je eigenlijk een hond moet uitlaten;

Dus: doe je telefoon en andere afleiding weg, en ga écht samen op pad met je hond. Oefen het hier komen op speelse wijze, en beloon je hond voor elke stap in de goede richting, hoe klein ook. Oefen elke dag, overal: aan de leiband en los, binnenshuis en buitenshuis.

Waarom wil een hond weglopen?

Hoe Leer Ik Mijn Hond Loslopen © © gia Elk jaar lopen duizenden huisdieren weg van huis. Heel wat lezers vragen zich af wat hun dier bezielt. Een dier dat de ene dag nog voorbeeldig in zijn mandje blijft, doet er de volgende dag plots alles aan om uit het huis te breken. Waarom gaan dieren lopen en hoe hou je ze tegen? Dierenarts Rob Lückerath geeft uitleg.

Herlinde MARTENS Zaterdag 27 augustus 2005 om 00:00 Dieren lopen weg om drie redenen: omdat ze zich willen voortplanten, omdat ze wat ouder worden of omdat ze bang zijn. Honden hebben een heel sterk instinct om zich voort te planten.

Ze kunnen ongelooflijk goed ruiken. Ze ruiken op een paar straten afstand of er een vrouwtje in de buurt loops is. Honden krijgen namelijk niet elke dag de kans om zich voort te planten. Dat kan voor een hond maar twee keer twee dagen in het jaar. Je kunt je wel voorstellen dat hij knetter wordt als het zover is.

See also:  Waarom Legt Mijn Hond Overal Brokjes Neer?

Hij wil dan absoluut uitbreken en is bereid om dwars door muren te gaan. ” ,,Katten lopen ook weg omdat ze willen paren maar ook veranderde omstandigheden in huis kunnen je kat ertoe aanzetten om het op een loopje te zetten.

Ze zijn heel gevoelig voor rangorde. Als er een ander huisdier bijkomt of het gezin krijgt er een baby bij, weet het dier niet goed meer wat zijn plaats is in huis. Dieren die bang zijn, lopen weg. ” ,,Als je dier wat ouder wordt, moet je ook beter beginnen opletten dat het niet wegloopt.

 1. Net zoals mensen kunnen oudere dieren seniel worden;
 2. Dan vinden ze de weg naar huis minder gemakkelijk terug en kunnen op de snelweg terechtkomen en doodgereden worden;
 3. Het is ook afhankelijk van het ras: een jachthond zal eerder weglopen, husky’s breken ook vaker uit want dat zijn vrije honden;

” Zendersysteem Wat kun je nu doen om te zorgen dat je huisdier niet uitbreekt? ,,Het beste dat je kunt doen is het terrein goed afbakenen. Zorg ervoor dat je hond ook geen gat kan graven waardoor hij onder de omheining door kan glippen. Een andere mogelijkheid is een zendersysteem in je tuin.

 1. Je doet je hond dan een zwakstroomdraad om en plaatst zendertjes op bepaalde plaatsen in je tuin;
 2. De hond kan dan niet voorbij de zenders en loopt niet weg;
 3. ,,Een verhuizing is ook altijd een aanpassing voor je huisdier;

Dan kan je de hond of kat al op voorhand in een kamer van het nieuwe huis zetten zodat hij eraan kan wennen, of je kunt met het hele gezin een tijdje in de kamer gaan zitten. Als je dier moet wennen aan een nieuwe baby in huis, kun je hem het best aan de poepluier van de baby laten ruiken.

Hoe krijg ik mijn hond onder controle?

Uw hond belonen – Wanneer u uw hond nieuwe dingen aanleert en hij op de juiste manier reageert op een commando, is het belangrijk om hem met veel lovende woorden te prijzen en hem kleine snacks te geven. Door hem elke keer te belonen wanneer hij op de gewenste manier op een commando reageert zal hij snel leren. Hoe Leer Ik Mijn Hond Loslopen.

Hoe luistert een hond weer naar zijn baas?

Oefenen aan de lange lijn – Als je hond binnen is gewend aan hier homen, oefen dit dan ook buiten aan de lange lijn. Neem snoepjes mee en speelgoed. Vraag eerst de aandacht van je hond door vrolijk zijn naam te roepen. Heb je aandacht, roep dan het commando.

Is het verplicht om je hond aan de lijn te houden?

Aanlijnplicht – In verschillende steden geldt er een aanlijnplicht, die hoeft niet persé alleen in de randstad te zijn, maar ook daarbuiten. De aanlijnplicht houdt in dat u de hond aangelijnd dient te houden en dat de hond alleen los mag op de daarvoor aangewezen stukken. De redenen van aanlijnen zijn onder andere:

 • zodat de hond niet zomaar de straat over rent
 • zodat de hond niet zomaar op andere mensen afstuift
 • zodat de hond minder kans heeft om in gevecht te gaan met andere honden

Er kan moeilijk gecontroleerd worden welke honden echt onder appèl staan vandaar dat de regel voor elke hond geldt ook al luisteren ze nog zo goed.

Hoe leer je een hond wandelen?

Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn –

 1. Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! 
 2. Maak de riem vast. Geef het startsein (bijvoorbeeld met het woord ‘ja’ of ‘ga je mee?’) En ga lopen. Beloon je hond als hij met je mee wandelt (met een klicker, een woord of een snack)
 3. Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
 4. Trekt de hond aan de lijn? Stop dan met lopen. Zodra de de hond de lijn weer loslaat, dan kun je verder stappen.
 5. Bouw dit langzaam uit, en ga stap voor stap in een omgeving met meer afleiding lopen.
 6. Ga naar een meer uitdagende omgeving en oefen stap 2-4 opnieuw.
 7. Blijf oefenen in verschillende omgevingen en situaties. Raadpleeg onze onderstaande lijst met tips voor het lopen met een losse lijn.

Hoe lang duurt het voor een hond gewend is?

De Nederlandse hond maakt al generaties lang onderdeel uit van ons gezin. Vaak is dit met buitenlandse honden heel anders, zij zijn minder gedomesticeerd. Dit houdt in dat het instinct nog veel sterker aanwezig en beter zichtbaar is in het gedrag. Het resultaat? Gedrag dat niet altijd wenselijk is in onze drukke maatschappij.

 • Denk hierbij aan het alleen thuis kunnen blijven, omgang met andere mensen en honden en drukte in de omgeving;
 • Het duurt enige tijd voordat een hond gewend is aan zijn nieuwe omgeving;
 • In ons onderzoek hebben we onze respondenten gevraagd naar welk gedrag de hond vertoonde in de eerste periode, of dit verbeterd is en wat hierbij geholpen heeft;

Gemiddeld geeft men aan dat het wennen aan de nieuwe omgeving 2 tot 6 maanden duurt. Mensen die hun hond al meer dan twee jaar hebben zeggen over het algemeen vaker dat het 6 tot 12 maanden duurt. Geef je hond (en jezelf) dus even de tijd.

Wat moet je doen als je hond je negeert?

Fase 3: Versterk je commando voor terugkomen – Je bent nu ongeveer een week aan het oefenen met het koppelen van je commando tijdens elke wandeling en je denkt dat je hond er klaar voor is. Begin niet met de volgende fase als je het gevoel hebt dat je hond het commando nog niet zo goed begrijpt.

 1. Je kunt beter te lang in elke fase trainen dan te kort;
 2. Zorg ervoor dat je ergens bent zonder afleiding;
 3. Wacht tot je hond naar je kijkt maar niet naar je toe beweegt;
 4. Geef je commando;
 5. Als hij naar je toe komt, is dat geweldig! Geef je traktatie en veel aandacht;
See also:  Waar Kun Je Met Je Hond Zwemmen?

Probeer situaties te vermijden waarin je vrijwel zeker weet dat je hond niet zal luisteren. Roep het commando bijvoorbeeld niet als je hond afgeleid is door geuren of andere honden. Het is heel verleidelijk om je commando te testen in dit soort situaties, maar je verpest je commando hiermee.

Als je hond onverhoopt niet reageert, zwaai dan met je armen en ren weg om je hond aan te moedigen je te volgen. Als je hond gek is op speeltjes, kan een piepspeeltje ook helpen zijn aandacht te trekken.

Ga terug naar fase 2 en oefen nog een week verder. Als je hond toch op je commando naar je toe komt, kun je dit tijdens je dagelijkse wandelingen blijven trainen. Je kunt het ook thuis proberen. Thuis kan je je hond vanuit verschillende kamers of vanuit de tuin roepen, zodat hij je moet zoeken.

Onthoud dat het belangrijk is dat je hond ziet dat het het waard is om naar je toe te komen. Maak het leuk. De meest voorkomende fout in deze fase van de terugroep-training is het herhalen van het commando.

Het kan verleidelijk zijn om je commando te herhalen als je hond je de eerste keer negeert, maar door het commando te herhalen, leert je hond alleen om het te negeren. Maak gewoon een geluid en doe gek om de aandacht van uw hond te trekken, zodat hij naar je toe komt.

 • Je hond omkopen is ook een slecht idee;
 • Als je hond naar je kijkt maar niet komt, begin dan niet met eten naar hem te zwaaien;
 • Je wilt hem aanmoedigen om op commando te komen, niet omdat je hem eten hebt aangeboden;

Dit zal je hond alleen leren dat hij moet wachten tot je een traktatie aanbiedt voordat hij naar je toe komt. Nu kun je beginnen met de training als je hond los loopt. Ga naar een plaatselijk park of het strand om je training echt te testen. Als je eerst met een lange lijn begint, helpt dit voor het geval je hond toch wordt afgeleid, maar als je training goed is gedaan, zou je hond zonder problemen bij je terug moeten komen.

Top tip: Raak je je hond nog steeds af en toe kwijt omdat hij je negeert en liever zelf op pad gaat? Tijdens je training kun je ervoor zorgen dat je je hond veilig houdt en altijd terug kan vinden door een GPS tracker aan de halsband te bevestigen.

Een van de beste en meest gebruikte GPS trackers voor honden is de Tracktive tracker.

Hoe hoog is de boete voor loslopende hond?

26 januari 2022 | Chantal van Burg De afgelopen weken verschenen er weer diverse berichten in de media over incidenten met loslopende honden. Het aantal doodgebeten reeën liep in de eerste weken van het nieuwe jaar behoorlijk op in de natuurgebieden. Soms zijn ze zo toegetakeld dat ze wel uit hun lijden verlost moeten worden. Het aantal honden is sinds corona ook enorm toegenomen. Thuiswerken bood ook mogelijkheden. Ook wij gingen ruim een jaar geleden de uitdaging aan door een klein hondenbroertje toe te voegen aan ons gezin. Het was gelukkig geen zware bevalling, maar van de naweeën heb ik nog steeds last. Het zit hem ook niet in de hond.

Iets waar wij ons als natuurbeschermers heel onprettig bij voelen. Die kan er niets aan doen. Het zit hem in de opvoeding die je hem geeft. Hoewel de kinderen soms ook Oost-Indisch doof zijn, heeft mijn puberende reu echt lak aan mijn commando’s.

Hij geeft toch echt de voorkeur aan een lekker ruikend teefje dan aan een groot stuk leverworst. Bizar, want ik heb een collega die juist voor het omgekeerde gaat. Nee, zonder gekheid, het vraagt echt discipline wanneer ik met de hond ga wandelen. Vooral in de natuur.

Hij blijft aan de lijn waar dat moet, regels zijn er niet voor niets. En waar hij wel los mag, daar schat ik zelf in of het mogelijk is. Hij staat namelijk nog niet onder appèl en dat is in de vrije natuur wel noodzakelijk.

Je hebt het zelf ook vast wel eens meegemaakt. Lekker aan de wandel, komt er ineens uit het niets een hond op je afgerend. Niet met kwade bedoelingen maar springt wel meteen tegen je op. En zijn baasje komt naar je toegesneld met de opmerking ‘hij bedoelt het goed hoor’.

Tuurlijk maar ik zit hier als bezoeker helemaal niet op te wachten. Laat staan dat de hond achter wild aangaat of schade aanricht aan rust- of verblijfplaatsen van dieren, zoals nesten en holen. Nog even en de natuur maakt zich ook klaar voor haar kraamkamer en daar is rust bij gebaat.

Zorg er dus voor dat je het voor iedereen plezierig houdt. Vooral voor de natuur, andere bezoekers én voor je eigen portemonnee. Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt. Dit kun je beter aan de lokale horeca besteden! .

Hoe leren je pup los lopen?

TIP 1 : Repetities gebruiken bij het terugroepen bij het loslopen – Smijt die f*cking hondenkom in de prullenbak en laat jouw werken voor het eten. Geef ze het niet op vaste tijdstippen eten en gebruik hun eten bijvoorbeeld tijdens de wandelingen als ze iets goed doen.

Voor het loslopen neem je een lange lijn en ga je ze tijdens het loslopen meerdere keren terugroepen. Telkens als ze terugkomen ga je ze belonen en laat je ze weer gaan. De hond leert dan dat komen naar jou altijd iets leuk oplevert en niet persé wil zeggen dat ze worden aangelijnd of naar huis gaan.

Daar wringt het schoentje meestal, wanneer wij de honden terugroepen is het om iets onaangenaam te doen, namelijk naar huis gaan of aanlijnen, dus gedaan met plezier maken. Als je ze bijvoorbeeld over een bepaalde periode 100 keer terugroept en ze weer laat gaan en daarbij een paar keer aanlijnt om naar huis te gaan, hebben ze nog steeds meer positieve associaties gemaakt voor het terugkomen en gaan ze sneller bij jou komen.