Hoe Leer Je Een Hond Aan De Lijn Lopen?

Hoe Leer Je Een Hond Aan De Lijn Lopen
Je pup leren lopen aan de lijn zonder trekken – Ga zelf niet aan de lijn trekken. Dit werkt vaak terugtrekken in de hand: je pup wil juist de andere kant op. Lok je pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast je te komen en beloon je pup als hij komt zonder dat de riem gespannen is.

 1. Loop steeds kleine stukjes en beloon je pup als hij met een ontspannen riem meeloopt;
 2. Geef je pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen;
 3. Begin met een paar minuten en breidt dit per week uit;

Probeer trekgedrag niet aan te moedigen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onbewust belonen veel mensen trekken aan de riem, bijvoorbeeld door de hond trekkend ergens te laten komen of te laten spelen aan de riem. Trekt je pup aan de riem, sta dan even stil en loop de andere kant op en beloon je pup weer als hij met een slappe riem met je meeloopt.

 • Moet je andere honden passeren, laat je pup dan even zitten en naar je kijken totdat de andere honden voorbij zijn;
 • Zo beloon je het echte trekken niet en zal je pup sneller leren netjes mee te lopen;
 • Het vraagt vaak veel geduld en doorzettingsvermogen van jou als baasje;

Als je nu echter doorzet en consequent bent in het vermijden van trekgedrag heb je in de toekomst een fijne hond om mee te wandelen. Veel succes! Heb je een oudere hond die trekt aan de riem? Lees dan eens onze blog Help, mijn hond trekt aan de riem!. Hierin wordt besproken hoe je de training kunt aanpakken om je hond dit trekken aan de riem af te leren.

Hoe krijg ik mijn hond aan het wandelen?

Het lijkt simpel: de leiband nemen, halsband aandoen en wandelen maar! Toch is een alledaagse hondenwandeling niet zo eenvoudig als je denkt. Een absolute must-read voor oppassers die graag honden uitlaten, maar eigenlijk voor iedereen die van honden houdt! Moet een hond meerdere malen per dag worden uitgelaten? Ja! Om honden gezond en gelukkig te houden, moeten ze voldoende beweging, positieve prikkels, uitdagingen en interactie met soortgenoten hebben. Hoe Leer Je Een Hond Aan De Lijn Lopen Hondenoppas Iris uit Brussel 1. De leiband aandoen Hoewel de hond misschien heel blij en enthousiast is om naar buiten te gaan, kalmeer de hond vóór dat jullie naar buiten gaan. Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai hem onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop. Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast.

 1. Het uitlaten van de hond is dus zeker niet alleen om z’n behoefte te laten doen, het is een belangrijk onderdeel van zijn dag;
 2. Afhankelijk van ras, leeftijd en karakter moet de hond 3 tot 4 keer per dag uitgelaten worden, waarvan in elk geval één lange wandeling waarbij de hond z’n energie goed kwijt kan;

Even checken: zorg dat er twee vingers speling tussen de halsband en de nek zit. Laat de hond rustig zitten en geef hem een beloning. Zo. Halsband aan? Poepzakjes mee? Snoepjes in de aanslag? Go! Dan is het nu tijd om naar buiten te gaan! Er valt van alles te ontdekken en te zien voor de hond.

Het is belangrijk dat hij dit kan doen zonder al te veel stress-prikkels. Ben je hondenoppas en is het de eerste keer dat je met een onbekende hond gaat wandelen? Dan weet je nog niet precies waar hij misschien bang voor is en wat hij juist leuk vindt.

Let goed op hoe de hond reageert op een langsrijdende tram, een skateboarder, honden, kinderen, enzovoort. Rustig naar buiten gaan Maak regelmatig contact met je hond: roep hem af en toe bij je en geef hem dan een snoepje of aai ter beloning. Merk je dat de hond snel stress-signalen vertoont (likken van de lippen, gapen, hijgen, haren overeind, staart tussen de benen)? Kalmeer hem dan wat en vermijd de stress-prikkels.

Zoek een rustig parkje in de buurt op waar je lekker met de hond kunt wandelen. Waarom je je hond moet laten snuffelen Honden ‘bekijken’ de wereld door hun neus. Een belangrijk doel van jullie wandeling is dan ook dat de hond volop kan snuffelen.

Honden worden niet alleen moe van beweging, maar nog wel meer van ‘hersenwerk’. En dat snuffelen kost ze veel energie: ze analyseren de omgeving en verzamelen zo informatie. Daarom werkt snuffelen ook stress-verminderend: het geeft ze een gevoel van controle.

Door het snuffelen begrijpen ze hun omgeving beter , het ontspant ze en ze krijgen een mentale uitdaging. Hoewel vaak wordt gedacht dat de hond continu op de baas moet letten, is dat dus niet helemaal waar.

Een hond heeft ook de tijd nodig om zijn neusje te gebruiken. Haast je dus vooral niet en laat de hond rustig zijn omgeving besnuffelen. Hoe Leer Je Een Hond Aan De Lijn Lopen 4. Trekken aan de leiband, wat nu? Het kan heel vervelend zijn als de hond aan de leiband trekt. Je kunt dat niet in één wandeling veranderen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het te beperken. De belangrijkste regel is: trek zelf niet aan de lijn.

Hoe meer spanning je zelf op de lijn zet, hoe meer spanning je voor de hond creëert. Dat maakt het probleem alleen maar groter. Doe in plaats daarvan eens het omgekeerde. Trekt de hond aan de lijn? Stop dan en wacht totdat de lijn slap is.

En loop dan pas weer door. Op die manier breng je de rust terug in de wandeling, en beloon je de hond voor een slappe lijn. Is het na een poosje snuffelen weer tijd om verder te lopen? Trek de hond dan niet mee, maar roep ‘m gewoon op vrolijke toon mee. Heeft de hond dan direct aandacht voor je? Dat verdient een beloning toch? Een snoepje of een heel enthousiaste ‘braaaaaaaf’ 🙂 Hoe Leer Je Een Hond Aan De Lijn Lopen Misverstand: een hond die voor jou loopt, is niet altijd dominant “Wie wandelt eigenijk met wie?” Misschien heb je deze opmerking ook wel eens naar je hoofd geslingerd gekregen. De hond loopt voor je en een voorbijganger roept “haha, wie laat wie nu eigenlijk uit?” Deze opmerking is best begrijpelijk als je met een gespannen leiband voortgetrokken wordt door de hond. En in dat geval kun je ook beter even stoppen en wachten tot de hond is gekalmeerd.

 1. Maar loopt de hond met een slappe leiband een stukje voor je? Dan is er niets aan de hand;
 2. In tegenstelling tot wat er veel gedacht wordt, is een hond die een stukje voor je loopt (vaak ongeveer 1,5 meter) geen teken van ‘dominant gedrag’;

Sterker nog, in wilde roedels loopt de leider achterop: die heeft zo het overzicht over de groep. De andere honden lopen als een soort verkenners voorop. Zo is het ook met jouw vrolijke hond, hij is de boel alvast aan het verkennen, en jij loopt ‘veilig’ achter hem en bepaalt de route.

 1. Zolang de hond ontspannen is en de leiband slap, is er dus totaal geen noodzaak om je hond per sé naast je of achter je te laten lopen;
 2. De dominantietheorie is achterhaald en inmiddels weten we dat gelukkige, evenwichtige honden niet heel de dag bezig zijn om ons te domineren;

Integendeel: ze trekken er het liefst samen met ons op uit, snuffelend en spelend, in harmonie met mens en dier. Hoe Leer Je Een Hond Aan De Lijn Lopen Andere honden begroeten. Een goed idee? Tijdens de wandeling zul je ongetwijfeld andere honden tegenkomen. Zolang beide honden aangelijnd zijn, is de situatie in evenwicht. Je kunt de honden dan rustig kennis laten maken. Laat het initiatief daarvoor bij de honden zelf. Geef ze de ruimte zodat de honden genoeg plek hebben om uit te wijken.

Honden die een beetje wegkijken en via een soort omweggetje naar de andere hond toe lopen, zijn niet ongeïnteresseerd maar juist heel beleefd. Ze willen eigenlijk zeggen: ‘maak je geen zorgen, ik doe je geen kwaad’.

Ook hier geldt weer: honden willen eerst even ruiken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Niet alle honden zitten op een andere hond te wachten. Laat een hond waarschuwingssignalen zien (met de ogen fixeren, staart gespannen rechtop, haar overeind, lippen likken, lip optrekken, grommen) neem dan afstand, roep de hond bij je en loop door. Dat zal jullie band alleen maar versterken! Hoe Leer Je Een Hond Aan De Lijn Lopen Alle tips in een lijstje Wat doe je best niet?

 • Trekken aan de leiband
 • Haast hebben
 • Stressprikkels opzoeken

Wat doe je best wel?

 • Aandacht aan de hond besteden
 • Snuffeltijd
 • Contact maken met de hond
 • Stress vermijden
 • Hondentaal lezen
 • Samen plezier hebben!

Wil je vaker honden uitlaten? Word hondenoppas bij Pawshake en schrijf je gratis in..

Wat te doen als hond niet wil lopen?

Pijn – Een reden waarom een hond niet wil lopen kan zijn dat hij pijn heeft. Grote honden hebben een grote kans last te krijgen van hun gewrichten. Wil de hond niet lopen, kijk dan eerst of hij mank loopt en of er iets tussen zijn tenen zit. Kleine wondjes op de voeten zijn pijnlijk voor een hond, maar ze kunnen makkelijk ontstaan als er bijvoorbeeld glas op straat ligt. IJsvorming tussen de tenen kan pijnlijk zijn voor een hond, met sneeuw is het dus extra opletten. / Bron: Sulaco229, Rgbstock.

Hoe een hond aan de leiband leren lopen?

Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn –

 1. Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! 
 2. Maak de riem vast. Geef het startsein (bijvoorbeeld met het woord ‘ja’ of ‘ga je mee?’) En ga lopen. Beloon je hond als hij met je mee wandelt (met een klicker, een woord of een snack)
 3. Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
 4. Trekt de hond aan de lijn? Stop dan met lopen. Zodra de de hond de lijn weer loslaat, dan kun je verder stappen.
 5. Bouw dit langzaam uit, en ga stap voor stap in een omgeving met meer afleiding lopen.
 6. Ga naar een meer uitdagende omgeving en oefen stap 2-4 opnieuw.
 7. Blijf oefenen in verschillende omgevingen en situaties. Raadpleeg onze onderstaande lijst met tips voor het lopen met een losse lijn.
See also:  Wat Kost Hond Opzetten?

Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

Welke riem en halsband kun je nu het beste voor je hond uitzoeken? De meeste mensen beginnen met een leren of nylon halsband en dito hondenriem van ongeveer een meter. Prima! Dat is een goede combinatie om je pup mee te trainen en hem naast je te houden tijdens de wandelingen wanneer je zijn aandacht vast kan houden (volgen).

Als je je pup niet goed leert of geleerd hebt om te volgen, zal hij voor je uit gaan lopen om je als het ware mee voort te trekken. Dit is uit het oogpunt van opvoeding niet wenselijk maar ook niet uit het oogpunt van de gezondheid van je hond.

Op dat moment zie ik veel hondenbaasjes overgaan tot een zogenaamde uitrolriem waardoor je hond 3 tot 8 meter bij je vandaan kan lopen. Daarmee geef je je hond de ruimte om te doen wat hij wil, in plaats van dat je hem opvoedt. Je hond trekt dan inderdaad niet die eerste paar meter, maar als hij met een schok aan het einde van de lijn is gekomen, trekt hij daarna weer net zo hard.

Bovendien zijn deze riemen gevaarlijk voor anderen. De riem kan bijvoorbeeld door het enthousiasme van je hond om de benen van een tegenligger gewikkeld worden, waar door deze kan vallen. Hetzelfde kan gebeuren bij een aankomende fietser.

Ook kunnen deze riemen snij-/brandwonden veroorzaken, doordat de lijn langs het lichaam van bijvoorbeeld een kind schuurt. Erg naar en zeker onnodig! Laat deze riemen daarom lekker in het schap liggen, koop een korte vaste riem en zorg dat je je pup vanaf het begin goed traint.

Als je dan iedere dag lekker met hem gaat lopen in een hondenlosloopgebied , dan is ook je hond helemaal blij ! Dan de halsband van je hond. Zorg er altijd voor dat je nog twee vingers tussen de hond en de halsband kunt krijgen, dan zit hij comfortabel en kan hij niet af gaan.

Bij een juiste opvoeding van je pup/hond volstaat een gewone halsband. Om een hond op latere leeftijd het trekken aan de riem af te leren, werken sommige hondenbaasjes met een halti. Dat is eigenlijk een soort halster (als van een paard) maar dan voor honden.

 • Het zorgt ervoor dat de neus van je hond naar beneden getrokken wordt als hij trekt aan de riem, niet erg goed voor de nek van je hond;
 • Bovendien zal hij hierdoor niet meer trekken … totdat hij natuurlijk weer een gewone halsband om krijgt;

Daarom vind ik dat je beter met je hond kunt gaan trainen. Als je je hond consequent traint op het volgen , zal hij uiteindelijk blijvend niet meer trekken. Laat je dus ook niet verleiden tot het kopen van slipkettingen, prikbanden of halsbanden die schokjes geven.

Want deze zijn erg hond-onvriendelijk en je maakt je hond er alleen maar angstig mee! Natuurlijk werkt dat averechts ! Deze halsbanden zijn overigens al in meerdere landen verboden en hopelijk komt dat in Nederland ook nog eens zover.

Om de klappen en druk op de nek te vermijden, moet je serieus kijken of je niet beter een tuigje kunt kiezen , goed op maat en niet knellend, voor je hond in plaats van een halsband. Ik vind een halsband prima om mee te trainen omdat ik er daarbij vanuit ga dat je tijdens de training continue de aandacht hebt van je hond en de hond dus niet trekt.

 1. Trekt een hond echter wel , zeker als dat plotseling is omdat hij bijvoorbeeld iets ziet waar hij ineens achteraan wil, dan krijgt hij met een halsband natuurlijk een plotselinge klap op zijn nek en hals;

Van nature is een hondennek, net als een mensennek, daartegen niet bestand. Dit brengt dus het risico met zich mee op blijvend letsel voor de hond met alle gevolgen van dien. Het argument om geen tuig te gebruiken omdat je hond dan meer zou trekken vind ik onnodig. Dat betekent dat je je hond gewoon moet gaan trainen op het netjes naast je lopen! Ga lekker met je hond aan de slag, het is voor iedere hond te leren met een positief ingestelde baas ! Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters..

Waarom moet de hond links lopen?

Hond leren volgen – Wanneer ik het commando volg aan de hond ga leren start ik altijd naast een garage deur zoals je in de video kan zien. Het hoeft natuurlijk geen garage deur te zijn, het kan ook een muur of zelfs heg zijn. Dit doe ik omdat ik wil dat de hond direct leert netjes recht naast me te volgen.

Doordat ik de hond als het ware “opsluit” tussen mezelf en de deur kan hij enkel recht naast me volgen. Zorg ervoor dat je hond altijd links van je volgt. Het links volgen zou uit de jachtwereld komen “Hond links, geweer rechts”.

Maar er zijn ook nuttige redenen waarom je een hond links zou moeten leren volgen. Indien je met een hond op straat loopt, is het prettig om aan de linkerkant van de weg te lopen. Op deze manier zie je het verkeer op je af komen wat veiliger is dan wanneer het verkeer je in de rug nadert.

Als de hond dan rechts zou volgen zou dat aan de kant van het verkeer zijn. Links volgen is dus veiliger voor je hond én op dat moment is de berm links waar je hond naar hartelust kan snuffelen en zijn behoefte kan doen.

Ook op een IPO examen is het verplicht dat je hond links volgt. Om deze redenen is het dus verstandig dat je je hond links leert volgen.

Hoeveel kilometer moet een hond per dag lopen?

Hoeveel keer per dag moet je een hond uitlaten – Het is belangrijk dat je hond voldoende momenten aangeboden krijgt. Een hond 4 tot 5 keer per dag uitlaten is geen overbodige luxe. Echter gaat het dan over minimaal 1 lange wandeling en verder korte momenten om je hond even wat te laten snuffelen en ruimte te geven om zijn behoefte te doen.

Hoe trekken aan de leiband afleren?

Hoe voorkomt u dat een pup gaat trekken aan de riem? – Pups zullen in het begin niet altijd netjes aan de riem kunnen lopen. Dit komt doordat het wandelen aan de riem helemaal nieuw is en ze zich nog niet volledig op de baas kunnen focussen. U kunt wel van jongs af aan beginnen met training.

 • Wanneer de pup (toevallig) netjes naast u loopt, beloont u hem;
 • Na enige tijd zal hij de link kunnen leggen tussen netjes wandelen en een beloning krijgen;
 • Daarnaast kunt u de pup met wat lekkers in uw hand verleiden om netjes naast u te lopen;

U kunt daar vervolgens het commando ‘naast’ aan gaan verbinden. Bij een jonge pup heeft het geen zin om dit commando voor de handeling te geven. Er is op straat waarschijnlijk nog veel te veel afleiding en de kans dat de hond het commando niet opvolgt is erg groot.

 1. Geef het commando dus pas op het moment dat de hond daadwerkelijk netjes naast u loopt;
 2. Wanneer de hond ouder wordt, kan dit commando uiteraard wel gebruikt worden om een handeling van de hond te vragen;

Wanneer de pup iets ziet waar hij graag naartoe wil en daardoor gaat trekken aan de riem, kunt u het beste proberen om de aandacht van uw pup te krijgen door wat lekkers aan te bieden, een gek geluidje te maken of door uw knieën te gaan. Zodra de pup bij u is, wordt hij beloond en loopt u vervolgens een stukje verder.

Waarom trekt een hond meer naar 1 persoon?

Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.

Waarom gaat een hond zitten tijdens wandelen?

De puppy zit. – De bekende puppy zit, scheef op één bil zitten. Deze aandoenlijke houding bij je puppy werkt als een magneet. Dit staat garant voor gewenste en ongewenste ‘sociale interactie’ van tegenmoet komende wandelaars. Deze zullen je alle varianten op ‘ahh.

kijk eens wat schattig’ laten horen. Na een aantal weken wordt het al iets minder leuk als je hond gaat zitten. ‘Kom, nu is het genoeg geweest’. Voor puppy’s gaat er natuurlijk een hele wereld open, als ze naar buiten gaan.

Nieuwe omgeving, prikkels en omstandigheden, zorgen ervoor dat je hij heel wat indrukken krijgt te verwerken tijdens en na de wandeling. Dan kan het zijn, zeker in de eerste paar maanden, dat je hond tijdens de wandeling gaat zitten. Zo kan hij op zijn gemak, om zich heen kijken en alle indrukken verwerken die er op dat moment zijn.

Waarom stopt een hond met wandelen?

Halverwege de wandeling stoppen – Het is mogelijk dat jouw hond oververmoeid raakt tijdens de wandeling. Soms vergeten we dat de hoeveelheid  beweging die we de hond geven moet verminderen naarmate hij ouder wordt. Het is ook mogelijk dat jouw hond bijvoorbeeld lichamelijk iets heeft, waardoor hij niet verder kan lopen.

Neem contact op met je dierenarts als je wilt uitsluiten dat het om iets lichamelijks gaat. Merk je dat het niet iets lichamelijks is? Dan is het belangrijk om te kijken waarom een hond stopt. Heeft hij geen zin? Of wordt hij bang van een bepaald geluid of object waardoor hij stilstaat? Dan is het raadzaam om een hondengedragsdeskundige in te schakelen die je hier verder bij kan helpen.

See also:  Welke Noten Mag Een Hond?

Er kunnen namelijk nog veel meer redenen zijn waarom een hond opeens stil gaat staan en het is belangrijk om te kijken wat de oorzaak hiervan is.

Wat doe je de hele dag met een hond?

Verveling bij onze huisdieren Wellicht staat u er niet bij stil dat onze huisdieren, dan spreek ik hoofdzakelijk over onze kat en hond, zich stierlijk kunnen vervelen bij ons thuis. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onze huishond gemiddeld 17 uur per dag slaapt en onze huiskat doet daar niet voor onder! Verveling kan een gevolg zijn van een prikkelarme omgeving of van prikkels die als saai, eentonig of repetitief ervaren worden. 2x per dag een bak eten voor je neus Als voorbeeld noem ik de hond die 2x per dag een bak met eten voor zijn neus gezet krijgt en er niets voor hoeft te doen, alleen zijn kop erin te steken en op te eten. En dat terwijl je net uren achter elkaar hebt liggen slapen omdat je baasje uit werken is geweest. 3x per dag hetzelfde rondje mag lopen, dezelfde honden tegenkomt en dezelfde luchtjes keer op keer weer ruikt. Op deze manier wordt je als hond niet echt gestimuleerd om zelf acties te ondernemen. Nu zult u denken: ” zo erg zal het toch wel niet zijn?” Nu, ik kan u verzekeren dat ik deze honden niet graag de kost zou willen geven! Het is logisch dat verveling bij onze hond en/of kat veel sneller optreedt dan bij mensen. Wij werken, lezen een krant, gaan uit, kijken TV of besteden een aantal uren per week aan sport, achter de laptop etc. Onze huisdieren daartegenover zijn voor een groot deel afhankelijk (gemaakt) van ons. Wij hebben een volle agenda, onze huisdieren een lege.

 • Verveling kan ook optreden als de leuke, interessante dingen om te doen niet kunnen of mogen worden uitgevoerd;
 • En zeker als je dan ook nog eens afgeleerd wordt om na te denken, dan wordt het wel erg saai en kan ons huisdier in een depressie belanden waarbij ze lusteloos worden en zelfs ziek kunnen worden;

Onze hond/kat als toegevoegde waarde Heel vroeger, toen onze hond nog in het wild leefde, moesten ze voor zichzelf zorgen om te kunnen overleven, waarbij het leven in een roedel van essentieel belang was. Wilde honden gingen samen op jacht en beschermden elkaar tegen grotere roofdieren.

 1. Maar er kwam een tijd dat de mens ontdekte dat zo’n hond getraind kon worden om o;
 2. vee te drijven en te beschermen;
 3. Ondertussen is onze huishond een toegevoegde waarde geworden en bied ons bescherming en gezelschap;

Voor de tegenwoordige hond is het mensengezin de roedel geworden en moeten ze ons volgens mij als de meest fantastische jagers zien want een paar maal per week komen we thuis met tassen vol eten! Dat neemt niet weg dat hun instinct nog steeds aanwezig is dus als ze de kans krijgen om te jagen in uw huis, zullen ze het zeker niet laten en menig biefstuk is zo al van het aanrecht verdwenen! Bij thuiskomst ligt de hele inhoud van de vuilnisbak door uw keuken? Uw hond is lekker op jacht geweest. Dit geldt natuurlijk ook voor uw kat! Het najagen van een propje, een cadeautje in de vorm van een dode muis voor uw deur of minutenlang staren naar uw aquarium met alle gevolgen van dien! Honden zijn roofdieren, aaseters en opportunisten. Bedelen aan tafel, graven enorme gaten in uw tuin, slopen uw meubilair en jagen indringers weg, de postbode weet er alles van! Vaak wordt dit alles als probleemgedrag gezien maar in de ogen van uw hond is het de normaalste zaak van de wereld en heeft dat gedrag maar 1 doel: overleven.

Het (prooi)schudden met speeltjes of voorwerpen? Ze volgen gewoon hun instincten om hun prooi tot zwijgen te krijgen zodat ze deze lekker kunnen oppeuzelen. Wanneer u dus speelt met uw hond moet u zich bedenken dat dit alles niet zomaar een spel is, het is in feite zijn natuurlijke gedrag wat u ziet, lekker jagen! Maar wat als uw hond daar geen ruimte toe krijgt? Omdat u te druk bent? Een van de vele gehoorde excuses van ons is: we zijn zo druk, we hebben zo weinig tijd.

Wist u dat de drukste man van de wereld, Barak Obama, elke dag gemiddeld 1,5 uur besteed aan sporten? En dat terwijl hij ook hij maar 24 uur in een dag heeft. Als hij hier tijd voor kan vrijmaken, dan kunnen wij, met ons in onze ogen drukke bestaan, toch wel wat extra tijd besteden aan onze huisdieren lijkt me zo! Tijd heb je nooit, tijd moet je maken. Spelen met je huisdier is een prima manier om overtollige energie kwijt te raken en dat is heel belangrijk voor aangepast gedrag. Onze huisdieren moeten de kans krijgen te spelen om lekker in hun vel te zitten. En om niet te dik te worden natuurlijk! En hoe zit het dan met mijn hond/kat? Hoe weet je nu of je hond of kat zich verveeld? Honden die zich vervelen uiten dit meestal door overal op te gaan kauwen, uw eigendommen zijn niet meer veilig, schoenen, meubels, voorwerpen en zelfs het behang moet eraan geloven. Ik ben ooit bij mensen geweest waarbij de hond de hele gang gestript had, de vloer, het behang, de verf op de deuren tot de vloerbedekking van de trap toe! Maar er kan ook ongewenst gedrag optreden zoals veel aandacht vragen, onzindelijkheid, ongehoorzaamheid, blaffen of niet alleen kunnen zijn. Dit kan zelfs nog een graatje erger: probleemgedrag zoals overmatig likken aan de (voor)poten, staartjagen, zelfverminking etc. Bij katten kan dit zich uiten in sloopgedrag, sproeien, agressie of juist lusteloosheid, onzindelijkheid met andere woorden: probleemgedrag wat voor het dier welzijn verlagend kan werken met alle nare gevolgen van dien.

Onze hond/kat raakt gefrustreerd als je voortdurend hun natuurlijke behoefte om te jagen, snuffelen, spelen en rusten onderdrukt. In de natuur is van alles te doen! Dieren in de natuur vervelen zich eigenlijk nooit, er is altijd wel iets te doen, te ruiken, te zien, te horen, te voelen en/of te proeven.

De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid. Wij werken nu! Twee soorten verveling Als we het hebben over verveling, dan kun je je op 2 manieren vervelen, fysiek of mentaal (hopelijk niet allebei tegelijk!) Sommige rashonden/katten hebben meer fysieke uitdaging nodig, terwijl er ook dieren zijn die juist blij worden van mentale stimulatie. Belangrijk bij de aanschaf van uw huisdier is het dus zaak te weten waar uw beider voorkeuren liggen en of u aan de behoefte van uw huisdier kan voldoen. Als u bijvoorbeeld een jachthond leuk vindt, maar niet voldoende tijd ervoor kunt vrijmaken om er jachttraining mee te gaan doen, of een hond aanschaft maar 5 dagen per week 8 uur werkt, kunt u er vergif op innemen dat uw hond zich stierlijk gaat vervelen, zijn energie niet kwijt kan in fysieke arbeid met als gevolg dat uw huiskamer omgetoverd gaat worden in een oorlogsgebied! En dan is het nog erger als u dan besluit de hond maar in een bench te doen, wat veel mensen adviseren, want dan kan hij niet meer slopen toch? Helaas heb ik ook hierbij voorbeelden gezien van honden die zich door de bench heen hadden gevreten, tot bloedens toe.  De enige manier om verveling tegen te gaan is om deze fysiek en/of mentaal bezig te houden. Bezigheids “therapie” voor de kat Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat u met elkaar gaat doen, als het maar leuk is voor beiden! Het hoeft ook geen handenvol geld te kosten, een eenvoudig toiletrolletje kan voor uw kat een prachtig middel zijn om het jachtinstinct op te roepen en uren hiermee bezig te zijn. Of wat te denken van een zelfgemaakt papieren propje waar ze uren achteraan kunnen jagen door er met hun pootje tegenaan te blijven slaan. Hengeltjes met speelgoed zijn te verkrijgen in een dierenspeciaalzaak en kosten de kop ook niet. Kijk wel uit dat u dit soort dingen niet onbewaakt laat hangen, want sommige speeltjes bevatten een elastiekje en uw kat kan hierin makkelijk verstrikt raken! Of wat dacht u van een eierdoosje? U kunt, in plaats van de brokjes in een bakje onbeperkt aan te bieden, deze in de holletjes van het eierdoosje doen en dan genieten van het schouwspel van het gehengel naar de brokjes! Eten verstoppen is altijd een leuke bezigheid voor de kat! Of hang eens een paar plankjes aan de muur.

 1. Een van de oorzaken kan zijn dat u het niet goed heeft aangeleerd maar de andere kan wel degelijk zijn dat uw huisdier zijn energie niet kwijt kan en zich verveeld;
 2. Ook bij katten werkt het zo helaas;
 3. Verveling leidt tot fysieke en mentale onderstimulatie;

Een kat zit graag hoog! En mocht u er iets meer voor over hebben: er zijn heel veel leuke spelletjes op de markt, kijk maar eens bij: www. catcetera. nl Bezigheids “therapie” voor de hond Ook hierbij maakt het niet zoveel uit wat u samen gaat doen, als u er samen maar plezier in heeft! Er zijn heel veel leuke dingen te leren aan honden: de krant ophalen, een deur openmaken, uw sloffen brengen etc. Ook kunt u snoepjes in huis verstoppen en de hond deze laten zoeken (maak het in het begin niet te moeilijk) Uit onderzoek is bewezen dat geestelijk moe maken net zoveel energie kost als lichamelijke arbeid. Dus verstop het eten in een Activity Toy (speeltje waar je voer in kunt doen) zoals een Kong, een puzzel, een activity ball of Buster Cube, afijn, er zijn heel veel speeltjes in de handel! Ook apporteer- en trekspelletjes zijn favoriet. Ga een behendigheidscursus doen, Flyball, ga samen speuren of op een gehoorzaamheidscursus.

Op deze manier maakt u van uw maatje een hulphond! Er zijn heel veel boeken op de markt met leuke hondenspelletjes er in. Of kijk eens op internet. Door samen iets aan hondensport te doen is niet alleen gezond voor u beiden, maar het versterkt ook nog eens de band samen! En u zult merken dat het ongewenste gedrag zal verdwijnen want uw huisdier heeft wel wat andere dingen aan zijn kop! Spelen met elkaar is belangrijk, want een hond die zich verveelt en geen kauwspeeltjes heeft vindt anders wel iets anders om zijn lusten op bot te vieren.

En wissel af met de wandelingen, laat uw hond ook eens uitvoerig overal aan snuffelen, zijn neus is heel gevoelig en hoe leuk is het als je op ieder hoekje een ander geurtje mag ruiken. Of neem koekjes mee naar het bos en verstop deze onder een plant! Hieronder volgt een voorbeeld van een therapie bij een hond met verlatingsangst: En als uw hond dan toch blijft slopen? Dan is er iets heel anders aan de hand! Wellicht heeft uw hond nooit goed geleerd alleen te zijn. Dit komt helaas vaak voor bij honden, verlatingsangst. Belangrijk bij het weggaan is in eerste instantie het afscheid niet belangrijk te maken. Honden in het wild staan ook niet eerst een half uur de rest van de roedel uit te zwaaien als ze weggaan op jacht. Maar zomaar weglopen is ook niet de bedoeling. Maak het niet te zwaar, geef iets heel lekkers en ga, zeker in het begin bij het goed aanleren, niet meteen de deur uit.

 • Blijf in huis en laat uw hond u niet overal achterna lopen, maar vraag hem naar zijn bench (of kleed) te gaan, geef hem het lekkers en loop even weg, sluit de deur achter u;
 • Kom vrij snel weer terug en ga dit oefenen waarbij u steeds iets langer wegblijft;
See also:  Hoe Lang Duurt De Eerste Loopsheid Van Een Hond?

Pas als het in huis lukt, mag u even naar buiten gaan en bouw de tijd weer op. Ga ook oefenen met de vertreksignalen, met andere woorden: schrijf eens op wat u allemaal doet voordat u de deur uit gaat. Schoenen aan, jas aan, sleutels pakken, radio aan, tas pakken etc.

 1. Als u deze signalen gewoon gaat oefenen (dus alsof u weggaat maar gewoon thuis blijft, evt;
 2. met uw jas aan weer in de bank gaat zitten en even de krant gaat lezen) zal uw hond deze signalen niet meer als voorbode gaan zien en rustiger worden;

Ook bij thuiskomst: maak er geen poppenkast van! Gewoon binnenkomen, overenthousiaste begroetingen negeren, niet kijken, niet praten, niet aanraken. Vervolgens wachten tot uw hond gekalmeerd is, deze dan bij u roepen (niet zelf ernaar toe gaan) en even kort een aai, beloning. Stress en verveling Stress is een gevolg van verveling, dieren raken gestrest als ze geen invloed kunnen uitoefenen op situaties in hun omgeving. Vaak zit er ook nog angst bij dus als u de tips wilt uitvoeren om verveling tegen te gaan, laat uw huisdier dan op een langzame, rustige en gecontroleerde manier kennismaken met nieuwe dingen en beloon uitbundig als deze initiatief toont. Zeker bij honden die al lang niet uitgedaagd zijn om te spelen of zelf dingen te moeten ontdekken, zult u merken dat het wel even kan duren voordat hun interesse gewekt is.

Op die manier wordt het heel gewoon dat u weggaat en weer terugkomt. Heel vaak zie ik dieren ook echt oogcontact maken met hun baas zo van: ” ja maar, wat moet ik hier nou weer mee?” Of : ” baas help me eens even!” Doe dat dan alstublieft! Help uw huisdier de goede richting in te slaan, hoe fijn is het om een bevestiging te krijgen van hetgeen je doet, hoe onprettig is het als iemand je gewoon laat vallen terwijl je je best doet om iets nieuws te leren.

Neem ook ruim de tijd om je huisdier de nieuwe speeltjes te laten verkennen en wissel af zodat ze niet een hele week met hetzelfde opgezadeld zitten. Hou het boeiend voor ze. Gebruik verschillende manieren om je hond te voeren, die bak met eten is zo saai.

 • Een aantal stress signalen zijn: overmatig likken, hijgen, piepen, uitschudden, pootje heffen, bek aflikken, tongelen (puntje van de tong uitsteken);
 • Om overmatige stress (of ongezonde stress, want stress kan ook goed zijn: een mate van stress is noodzakelijk om te overleven namelijk) te voorkomen of te reduceren is spel heel noodzakelijk! Mensen en huisdieren zijn uniek in de zin dat we ons hele leven blijven spelen en het feit dat we dat samen blijven doen, vormt een heel belangrijk onderdeel in onze bijzondere relatie samen;

Net als wij moet een huisdier zich voldoende kunnen ontspannen en plezier maken om zo het welzijn te waarborgen. Wel is het van groot belang dat u zelf aangeeft wanneer het tijd is om te spelen en wanneer er gestopt gaat worden, anders krijgt u een heel opdringerig dier die constant met speeltjes aan komt dragen. Een opgewonden hond kan namelijk de controle verliezen en te weinig controle kan ook nog eens leiden tot agressie. Rest me nog u een heel lang, gezond, zowel fysiek als mentaal, gelukkig leven te wensen en natuurlijk heel veel plezier samen! Toinny Lukken Praktijkmanager en Gedragstherapeut voor dierentuindieren en honden.

Hoe leer je je hond om andere honden te negeren?

Hond afleren te reageren op andere honden – Als je hond erg gefocust is op andere honden, om welke reden dan ook, dan is jouw eerste uitdaging om de aandacht van je hond te verleggen. Dit kan in beginsel lastig zijn als je hond een hoge motivatie heeft om naar andere honden af te gaan.

Training begint dan met het aanpassen van de situatie en het stellen van duidelijke regels en grenzen. Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt.

Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert. Wat wil je dan wél dat hij doet?

 • Hoe krijg je de aandacht van je hond?
 • Creëer interactie met jou
 • Beloon voor gewenst gedrag

Zodra jij voor je hond leuker wordt, kan je ‘concurreren’ met de andere hond. Dat is de makkelijkste, en leukste, manier. De motivatie van je hond verandert in dit geval, waardoor je veel meer controle krijgt over je hond en hem eenvoudig kunt laten gehoorzamen. Omdat hij dat zelf graag wil. Wil je je hond soms wel toestaan om naar andere honden toe te gaan, dan kan je dat doen door je hond in die gevallen toestemming te geven.

Maar ook dan moet je hond wel éérst leren om andere honden te negeren. Mis je de juiste kennis om bovenstaande in praktijk te brengen, dan kan ik je helpen. In de online cursus Sociale Hond leer je de vaardigheden om je hond te leren andere honden te negeren.

Vragen? Mail naar [email protected] nl.

Hoe laat je je hond het beste uit?

De kennismaking – Hoewel de hond misschien heel blij en enthousiast is om naar buiten te gaan, kalmeer de hond vóórdat jullie naar buiten gaan. Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai de hond van onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop.

Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast. Even checken: zorg dat er twee vingers speling tussen de halsband en de nek zit. Laat de hond rustig zitten en geef hem een beloning.

Zo. Riem vast? Poepzakjes mee? Snoepjes in de aanslag? Go!.

Hoe leer ik mijn pup volgen?

Hoe leer je een hond te zitten?

Leer je hond om te rollen – Na genoeg oefening en beloning zal hij leren alleen op je commando om te rollen. Door je hond op commando te leren te gaan zitten, heb je hem in de bijna iedere situatie in de hand. Een zittende hond kan geen kattenkwaad uithalen en als ze onzeker of bang zijn in een bepaalde situatie kan het “zit” commando ze kalmeren. “Zit” leren is ook niet zo moeilijk.

 1. Neem wat lekkere dingen mee die je hond echt lekker vindt – het moet iets zijn dat hij snel kan eten zodat je er het oefenen niet voor hoeft te onderbreken! Als je een puppy traint, zorg dan dat het zacht genoeg is voor zijn jonge gebit – bijvoorbeeld PEDIGREE® Smackos Meaty Sticks. Hoe kleiner je puppy, hoe kleiner de brokjes moeten zijn.
 2. Neem een brokje tussen duim en wijsvinger en vouw de rest van je vingers tegen je handpalm. Houd het brokje dicht bij de neus van je hond, niet meer dan een centimeter weg. Nu zou je zijn aandacht moeten hebben. Als je hond eenmaal op jou geconcentreerd is (en op de behandeling), ga je verder met de volgende stap.
 3. Beweeg het brokje langzaam omhoog tot boven zijn kop en houd het daar. Als je hond zijn kop optilt om aan het brokje te knabbelen, gaat het achterwerk vanzelf naar beneden. Zeg “zit” zodra je ziet dat zijn achterwerk naar beneden gaat. (Zo leert hij de zitbeweging bij het woord. Later als hij het eenmaal begrijpt kun je het wel even ervoor al zeggen.

Welke commando’s voor hond?

Hoe lang mag een hond naast de fiets lopen?

Conditie opbouwen – Als je hond niet gewend is om veel te bewegen, dan is het belangrijk dit rustig op te bouwen. Jij kunt ten slotte ook niet zonder te trainen uit het niets een kwartier hardlopen. Voorkom dat je hond geblesseerd of uitgeput raakt. Begin met 1 minuut rustig fietsen en bouw dit in 6 weken op naar bijvoorbeeld 20 minuten.

Ook kun je het tempo geleidelijk aan opbouwen. Las voldoende rustdagen in zodat de hond kan herstellen. Als voorbeeld: een zeer goed getrainde, grotere hond kan met een snelheid van 15 km p/u naast de fiets lopen, de maximale afstand is 20 km.

Hier vind je een goede trainingsschema’s speciaal voor honden.