Hoe Leer Je Een Hond Af?

Hoe Leer Je Een Hond Af
Zodra je hond gaat zitten telkens als je ‘zit’ zegt en niet telkens een beloning hiervoor nodig heeft, kun je overgaan tot het leren van ‘af’. Laat je hond eerst zitten en geef een traktatie. Terwijl hij zit, houdt dan een nieuwe traktatie tussen zijn voorpoten en zeg ‘af’.

Hoe leer je het opspringen van een hond af?

Hoe leer je een hond laag te blijven?

Hoe kan je het commando “laag” aanleren? – Gebruik een laag krukje waar je hond met zijn voorpoten op kan staan. Lok hem erop met een koekje. Zodra hij er met twee pootjes op staat, zeg je “op” of “hoog” en beloon je hem. Vervolgens lok je je hond eraf met een koekje.

 1. Als hij met zijn poten weer op de grond staat, zeg je “laag”;
 2. Als je dit regelmatig oefent, zal hij gaan snappen dat “laag” betekent dat hij met alle pootjes op de grond moet staan;
 3. Nu kan je het commando geven als je hond opspringt of zelfs het commando naar voren verplaatsen in de tijd;

Je zegt in dat geval “laag” als hij aan komt lopen en beloont hem als hij met zijn poten op de grond blijft. Zorg dat je in het begin ruim op tijd bent met het geven van het commando en het belonen. Zo zorg je dat je succes hebt. Als je afwacht totdat je hond pal voor het bezoek staat, loop je meer risico dat hij alsnog springt. .

Hoe snel leert een hond?

Hoe lang duurt de aanleerfase? – De hele aanleerfase duurt zo lang tot je hond de oefening volledig beheerst in diverse settings en bijna op de ‘automatische piloot’. Hoeveel tijd ervoor nodig is? Geen idee: dat hangt af van de moeilijkheidsgraad van de oefening, de omgeving(en), het leervermogen van jouw hond en de trainerskwaliteiten van jou zelf.

 1. Ook speelt het aantal trainingssessies die je dagelijks of wekelijks met je hond doet natuurlijk een rol (als ik 3x per week ga hardlopen ben ik sneller fit voor een marathon dan wanneer ik 1 x per week ga hardlopen) Vaak denken we al veel sneller ‘dat we er zijn’;

Dat je hond een oefening al volledig beheerst. Om er vervolgens achter te komen dat onder een andere omstandigheid de hond de oefening niet kan laten zien. Feitelijk ben je dus al die tijd nog in de aanleerfase, dat kan soms wel een jaar duren, en dat is niet erg. Hoe Leer Je Een Hond Af Wat wel belangrijk is, is dat je dit weet: dat je herkent dat je hond nog niet volleerd is, en dat je wellicht iets meer moet oefenen of je hond nog eens extra moet helpen de oefening te beheersen. In de aanleerfase kan je hond immers ook even terugvallen: hij weet de oefening niet (goed) meer, of lijkt weer als een puppy te zoeken naar het juiste gedrag bij dit commando. Logisch: een hond is geen robot, en soms moet ook je hond even in zijn geheugen ‘graven’ om te weten wat je ook weer bedoelde.

Hoe een hond iets verbieden?

Het stoppen van ongewenst gedrag – Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen. Een correctie toedienen lijkt eenvoudig, maar er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

Zo moet er bijvoorbeeld een duidelijke link bestaan tussen het ongewenste gedrag en de straf. Als je bij thuiskomst je hond straft voor het slopen van je pantoffels 4 uur geleden, dan zal je hond die link nooit leggen.

Ook moet je altijd consequent zijn en op tijd corrigeren zodra het gedrag zich voordoet. We zijn er niet altijd bij als een hond ongewenst gedrag vertoond; denk aan blaffen of slopen als je van huis bent of het stelen van eten. Er zijn nog veel meer obstakels die het toedienen van straf ineffectief maken.

Hoe leer je je hond een high five geven?

Wil je deze vakantie je hond een cool kunstje leren? Ga aan de slag met een High-Five! – Eerst moet de hond een poot kunnen geven voordat er begonnen kan worden met een high-five. Hoe leer ik mijn hond een poot te geven Laat de hond voor je zitten en til zijn voorpoot op, leg de voorpoot in je hand.

Beloon wat de hond op dat moment doet: goed zo, dát is ‘poot’. Als je de hond in deze houding een aantal malen beloont, is de kans groot dat hij al snel uit eigen beweging zijn poot op je hand gaat leggen.

Gebruik wel altijd consequent hetzelfde commando. Nu de hond een poot kan geven, kun je gaan oefenen met een High-five Zorg ervoor dat de hond eerst een poot geeft. Zodra de hond de poot op je hand heeft gelegd, draai je je hand zo om, dat de poot van de hond tegen je hand aan staat.

 • Hij geeft je dus eigenlijk een high-five;
 • Laat de hond weer recht voor je zitten;
 • Houd je handpalm vlak naar voren gericht;
 • Til met je andere hand de voorpoot van de hond op en zet deze tegen je hand aan en geef tegelijk het commando “high-five”! Beloon wat de hond op dat moment doet: goed zo, dát is ‘high-five’;
See also:  Wat Als Een Hond Je Likt?

Als je de hond in deze houding een aantal malen beloont, is de kans groot dat hij al snel uit eigen beweging zijn poot op je hand gaat leggen. Hoe Leer Je Een Hond Af Wil je iets meer uitdaging : Kan jouw hond op verzoek met zijn rechterpoot jouw linkerhand en met zijn linkerpoot jouw rechterhand aantikken? Super! Je hond kan nu een poot en high-five geven! Belangrijk Bij het aanleren van iets nieuws zijn een paar dingen belangrijk: in kleine stapjes en korte sessies trainen, de hond altijd belonen op het moment dat hij doet wat de bedoeling is. Vergeet je niet een leuke foto te posten op onze Facebookpagina en Instagram #sportenspelvoordieren? Wist je dat je ook konijnen een High-five kunt aanleren Heb je een konijn en wil je dit toffe kunstje aan je konijn leren   klik dan hier   voor het lesplan, geschreven door Bernice Muntz. Hoe cool is het, als je konijn en hond, je tegelijk een high-five kunnen geven! Hoe Leer Je Een Hond Af.

Hoe leer je een hond zwaaien?

Kun je een hond verwennen?

Speeltjes – Je trouwe viervoeter verwennen met een nieuw speeltje is ook altijd een succes. Er is zoveel te verkrijgen, je kunt het zo gek niet bedenken. Een bal vinden ze in veel gevallen helemaal leuk, maar ook een touw, kauwspeelgoed of attributen met geluid vallen meestal goed in de smaak.

Wat betekent het als je hond tegen je opspringt?

Waarom springt mijn hond tegen me op? – Een hond springt tegen je op simpelweg omdat hij het leuk vindt – het is puur enthousiasme. Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op.

 • Je hond is blij je te zien en heeft je enorm gemist! Opspringen is dus niet per sé ‘dominant’ gedrag, het is meer vriendelijk en vrolijk gedrag;
 • Straf je hond daarom nooit als hij tegen je opspringt! Word niet boos en geef hem al helemaal niet een duw of knie;

Je hond vertoont heel normaal hondengedrag. Desalniettemin kan het opspringen behoorlijk vervelend zijn, zeker voor ‘vreemden’ en kleine kinderen. Bij jonge puppy’ss kan het nog schattig zijn, maar als een puppy groot groeit wordt het minder prettig. Daarom is het belangrijk om – als dat kan – de hond van jongs af aan af te leren om tegen mensen op te springen.

Waarom bijt een hond in je hand?

Mijn pup bijt in mijn handen als hij wil spelen – Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht! Je kunt je pup op dat moment het beste negeren en de kamer uitlopen.

Waarom bijt een hond zijn baas?

Hond bijten afleren – Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes! Wat te doen?.

Waarom rijdt mijn hond op mij?

Bestijgen. Waarom?   – Bestijgen/berijden, zonder dat er sprake is van voortplanting, is een veel voorkomend fenomeen onder honden. Er zijn honden die op knuffels of dekentjes rijden, er zijn honden die de benen van mensen bestijgen en het komt ook veel voor tussen honden onderling.

Al met al is het gedrag wat voor hondeneigenaren vaak als “gênant” wordt ervaren. Waarom doen honden dit? Zoals bij alle verschijnselen rondom honden, zijn er ook over bestijgen vele uiteenlopende meningen en theorieën.

Er zijn mensen die beweren dat het bestijgen onderdeel is van spel, anderen beweren dat het te maken heeft met dominantie. Uiteraard koppelen veel mensen het bestijgen aan voortplanting en seksueel getint gedrag. Net zoals bij kwispelen of blaffen, wat vele uiteenlopende betekenissen kan hebben, kan ook de verklaring voor bestijging per hond en per situatie verschillend zijn.

Hieronder worden een aantal verklaringen behandeld. Opwinding of ongerustheid In alle gevallen is er tijdens het bestijgen sprake van een emotionele reactie, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst, verlangen of frustratie.

Bij deze reacties speelt ook stress of opwinding een rol (niet per se seksuele opwinding, maar ook opwinding in het algemeen). Onderzoek toonde aan dat bestijging aanzienlijk vaker voorkomt bij druk spelende honden. Dit kan heel goed te maken hebben met de opwinding die veroorzaakt wordt door het spelen.

Die opwinding wordt vervolgens door de hond geuit via het bestijgen en rijden. Er kan zo veel (sociale) opwinding in het lichaam van de hond opbouwen, dat de hond een gedeelte van de opgedane opwinding omzet in seksueel gedrag wat compleet uit z’n verband is geraakt.

See also:  Vanaf Welke Leeftijd Hond 2X Per Dag Eten?

Met de seksuele drang tot voorplanting heeft het dan vrij weinig te maken. Opwinding vindt niet alleen plaats tijdens spelen. Een hond kan ook opgewonden, ongerust of gestrest raken bij binnenkomst van bezoek, of wanneer er een onbekende hond in het huis van een een hond verblijft, of wanneer hij signalen waarneemt die aangeven dat hij gaat wandelen.

Allemaal situaties waarbij de hond uit opwinding of stress kan gaan bestijgen/rijden. In de meeste van deze gevallen is het bestijgen een vorm van overspronggedrag, ook wel conflictgedrag genoemd. Dit niet logisch lijkende (misplaatste) gedrag wordt ingezet wanneer twee gedragssystemen met elkaar botsen.

Bijvoorbeeld: een hond die buiten bij het zien van een onbekende hond zowel wil toenaderen als vluchten en vervolgens heel druk begint te graven. Het graven kan in zo’n geval gezien worden als overspronggedrag. Dominantie* Veel hondenliefhebbers zien bestijgen als een teken van dominantie en het uitoefenen van controle.

 1. Wat is dominantie precies en waar past bestijgen in dat plaatje? Volgens de biologische wetenschap en veterinaire gedragskunde is dominantie geen karaktereigenschap , maar wordt het als term gehanteerd bij het voorspellen van interacties tussen twee individuen die een sociale relatie met elkaar hebben;

Een individu kan als dominant omschreven worden wanneer er duidelijk sprake is van een vaststaand patroon waarbij verschillende situaties steeds voordelig uitpakken voor hetzelfde individu. Denk hierbij aan toegang tot belangrijke bronnen als voedsel, een geprefereerde rustplaats of voortplantingspartner.

Het consequent ‘winnende’ individu is in dat geval dominant te noemen ten opzichte van het andere individu. Wanneer deze status is vastgesteld, stelt het andere individu zich zodanig op (onderdanig, toegevend) dat het dominante individu iedere keer zijn voordeel behaald.

Hiermee wordt eventuele escalatie (agressie, vechten) voorkomen. Dominantie dient binnen de gedragsleer dus vooral als een model waarmee vrede bewaard wordt tussen individuen. Ook is het iets wat een vaststaande relatie omschrijft. Bij onderzoeken naar interacties tussen honden is het tot op heden nog niet gelukt om het bestijgen te linken aan dominantie.

Je zou dan namelijk verwachten dat de hond die bestijgt een dominante status heeft of verkrijgt en daarmee dan dus ook z’n voordeel behaald in andere situaties met onderdanig gedrag van de tegenpartij als gevolg.

Dit bleek niet te bewijzen. Honden die zich ‘onderdanig’ gedroegen (verlaagd benaderen, bek likken), bestegen zelf ook regelmatig de honden waarbij ze dit gedrag toonden. Een hond is dus zeer waarschijnlijk niet bezig met het behalen van een dominante status wanneer deze andere honden, mensen of objecten bestijgt.

 • Sociale provocatie Het bestijgen zou ook gezien kunnen worden als een vorm van sociaal contact en het onderzoeken van een sociale band;
 • Honden kunnen bestijgen om aandacht af te dwingen, of om een reactie uit te lokken (aangeleerd gedrag);

Soms lijkt het op een soort ‘pesten en testen’ waarbij een hond aandacht/reacties probeert uit te lokken en meteen test hoe ver hij kan gaan. Niet elke hond is hier van gediend. De meeste honden ervaren het niet als prettig wanneer zij bestegen worden. Hormonaal Bestijgen komt voor bij zowel pups als volwassen honden, bij zowel reutjes als teefjes en bij zowel gecastreerde (of gesterriliseerde) als ongecastreerde (intacte) honden.

 1. Wanneer teefjes loops zijn is er wel een grotere drang voor reutjes om teefjes te bestijgen en loopse teefjes laten ook uitnodigend gedrag zien waarbij zij zich ‘aanbieden’;
 2. Hormonen spelen vooral een rol wanneer het bestijgen van seksulee aard is;

De hormonen stimuleren voortplantingsdrang met bestijgen als gevolg. Vaak gaat dit gepaard met het likken aan elkaars geslachtsdelen en soms gaan reutjes er zelfs een beetje van klappertanden. Onderzoek heeft aangetoond dat de drang voor reutjes om te bestijgen iets lijkt af te nemen nadat castratie heeft plaatsgevonden.

 • Castratie zorgt er echter over het algemeen niet voor dat het gedrag compleet wordt uitgedoofd;
 • Er gaat dus meer achter bestijgen schuil dan alleen invloed van hormonen;
 • Aangeleerd gedrag Hoewel er ook een instinctieve factor mee kan spelen bij, met name, seksuele drang om te bestijgen (voortplanting), vallen de meeste gevallen van bestijging onder aangeleerd gedrag;

We dienen dus rekening te houden met een motiverende factor. De hond haalt er iets prettigs uit voor zichzelf en wordt er dus voor beloond, wat als gevolg heeft dat hij het gedrag gaat herhalen. Aandacht/de reactie die er op volgt (ook voor aandacht van mensen geldt dat elke vorm van reageren gezien kan worden als aandacht, zelfs als het negatief bedoeld is) kan een motiverende factor zijn, maar het kan ook zijn dat de hond het bestijgen lichamelijk als prettig ervaart.

De hond leert dan om op een voor hem prettige manier een overschot aan opwinding/stress/energie kwijt te raken. Het bestijgen kan in sommige gevallen (vaak wanneer er sprake is van stress) zelfs onderdeel worden van obsessief-compulsief gedrag, waarbij het gedrag overmatig uitgevoerd wordt.

In dat geval doe je er goed aan om een professionele, gediplomeerde gedragstherapeut in te schakelen. Conclusie Er kunnen diverse redenen zijn waarom je hond bestijgt/rijdt. Wanneer je er achter probeert te komen waarom jouw hond dit gedrag vertoont, kan het helpen om bijvoorbeeld notities bij te houden over wat er vooraf gaat aan het bestijgen (een soort dagboekje) en wat er daarna gebeurt.

 • Dit zou kunnen helpen in het vinden van een verklaring die past bij jouw hond;
 • Vervolgens kun je beslissen of het iets is wat je moet voorkomen, managen of dat het volkomen onschadelijk is;
 • Let vooral goed op eventuele stress-signalen (bij zowel de hond die bestijgt, als de eventuele hond die bestegen wordt!);
See also:  Hoe Vaak Moet Je Een Hond Uitlaten Per Dag?

Wanneer er sprake is van stress-signalen waar niet gepast op wordt gereageerd (met afstand nemen, terugtrekken), dan doe je er verstandig aan om je hond op een vriendelijke manier uit de situatie te begeleiden. Het gedrag kan ook omgebogen worden, door de hond te motiveren om ander gedrag te tonen of door de hond iets anders aan te bieden om te doen.

 • Verder is het goed om te realiseren dat het een zeer bekend fenomeen is onder honden;
 • Je hoeft je er als eigenaar dus absoluut niet voor te schamen;
 • Het is onderdeel van veelvoorkomend hondengedrag;
 • * Meer lezen over dominantie bij honden? Klik hier;

Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, mei 2015. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Waarom komt mijn hond niet als ik hem roep?

Leer je hond luisteren – Onderzoek de oorzaak van het gedrag: naast een sterk jachtinstinct kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw hond niet naar jou toe komt als je hem roept. Het kan ook zo zijn dat de hond niet genoeg uitdaging heeft of in het algemeen niet goed luistert.

 • Train het komen op commando systematisch;
 • Om het veilig te spelen kun je na het roepen van het commando „hier” meteen op een hondenfluitje blazen – daardoor kun je het in de toekomst allebei gebruiken;
 • Als men hulpeloos met de handen zwaait, niet traint en „kom nou eindelijk”, „kom hier” of „terug” roept, hoeft men zich niet te verbazen dat hij niet luistert;

Dit commando kan het beste geoefend worden als het etenstijd is, terwijl iemand anders de hond aan de halsband vasthoudt als je het voer in de bak doet – dan heb je wel zijn aandacht. Zodra alles klaar staat geef je het commando „kom”. Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen.

Beloon hem uitvoerig. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje.

Maak de uitdaging op een laag tempo steeds moeilijker. In het begin moet de afstand tussen jou en jouw hond niet te groot zijn en moet er niet te veel afleiding zijn. Maak de afstand alleen groter als de voorgaande oefeningen goed verliepen. Denk ook na over een commando zoals „los”.

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Training – Wanneer je de oorzaak hebt onderzocht en weet welke prikkels jouw maatje tot blaffen aanzet, kun je hier doelbewust op trainen. Zo kan je in sommige gevallen jouw hond zo min mogelijk blootstellen aan de prikkels die hem stimuleren om te gaan blaffen.

Bijvoorbeeld wanneer je huisdier uit het raam kijkt en blaft naar alles en iedereen die voorbij loopt of fietst, kun je zijn zicht blokkeren met raamfolie of door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen.

Het werkt averechts wanneer je tegen de hond schreeuwt of hem fysiek corrigeert. Jouw huisdier kan hierdoor een vertrouwensprobleem en/of angst ontwikkelen en vaak werkt deze aanpak slechts voor korte duur. Commando – Een mogelijkheid voor een langdurig positief resultaat kan worden bereikt door een commando aan het gedrag te koppelen.

Zo kan je bijvoorbeeld het commando “Blaf” of “Spreek” aan het gedrag koppelen en “Stil” gebruiken om de hond te corrigeren. Zo krijg je meer controle over de situatie en kan je jouw hond afleiden door er een training van te maken.

Wanneer je de hond corrigeert en hij stil is, kan je de hond belonen met een beloningssnack of door bijvoorbeeld met hem te spelen. Doe dit echter alleen wanneer de hond stil is en nooit als afleiding op momenten dat hij blaft. De hond denkt anders dat hij beloont wordt voor het blaffen en zal hierdoor dit gedrag blijven vertonen.

Geeft hij geen gehoor aan het commando, laat hem dan uitblaffen en prijs hem pas als hij weer stil is, nadat je het commando gegeven hebt. Zo leert hij dat er iets leuks volgt wanneer hij stil is. Afleiding – Wanneer jouw hond zo veel herrie maakt dat je commando niet hoorbaar is, kan je er ook voor kiezen om de hond af te leiden van de blaf-prikkel.

Vooral bij honden die werklustig zijn, kan dit zeer goed van pas komen. Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.