Hoe Leer Je Een Hond Apporteren?
Mary Taylor
- 0
- 35
Hoe ga je te werk bij apporteren? – Wanneer je wil beginnen met je pup te leren apporteren doe dit dan met kleine stapjes. Gooi niet meteen het speeltje weg, maar leer je pup eerst een speeltje af te geven. Vaak laat een pup zich wel verleiden tot het vastpakken van een speeltje als je dit enthousiast voor hem heen en weer beweegt.
- Pak het speeltje vervolgens vast terwijl je pup het speeltje in zijn bek heeft en pak met je andere hand wat lekkers;
- Hou dit in je hand voor de neus van je pup zodat hij het kan ruiken, als je ziet dat hij los gaat laten om het lekkers te kunnen pakken zeg je ‘los’ en geef je hem het lekkers;
Wil de hond het lekkers niet pakken? Zorg dan voor iets nóg lekkerders of gebruik een iets minder favoriet speeltje. Heeft je pup alleen maar aandacht voor het lekkers? Neem dan iets minder lekkers en/of kijk of je een speeltje kan vinden waar je pup echt helemaal gek van is. .
Is apporteren slecht voor honden?
De hond gaat vaak springen en duiken om de bal zo snel mogelijk te kunnen vangen. Dit alles is net zo slecht voor hun lichaam als dat het klinkt: het geeft enorm veel druk op gewrichten, spieren en kraakbeen.
Waarom wil een hond apporteren?
Waarom het zo verslavend is – Om eerst eens te bekijken waarom een balletje gooien zo verslavend kan zijn voor een hond, is het goed om een vergelijk te maken. Het te pakken krijgen van een bal, kun je vergelijken met het vangen van een prooi voor een hond.
‘volgen van de prooi – najagen – vangen’ Met relatief gezien veel ‘najagen’ en veel ‘vangen’. En weinig ‘volgen van de prooi’. De hond moet namelijk maar heel even de bal volgen (sommigen gaan al rennen voordat de bal gegooid is), de hond gaat meteen een stuk najagen, en vangt zijn prooi.
Door het vangen komt er dopamine vrij in de hersenen van de hond, de hond heeft een winnaars-ervaring! Yess!! Én nog een keer…Door continu die bal te vangen, krijgt de hond continu een shotje dopamine. Dit werkt heel verslavend. Daarnaast wordt er ook de hele tijd adrenaline en cortisol (vecht-vlucht hormoon) aangemaakt, wat de spieren helpt te kunnen najagen en achtervolgen van de prooi.
Wat te doen bij een hond die trekt?
Zo leer je de hond aan de riem lopen door te belonen (binnen 10 minuten resultaat) – Met deze methode loopt je hond binnen no-time netjes aan de riem. Ik heb deze methode op veel verschillende honden van verschillende leeftijden toegepast, en binnen tien heb je de eerste resultaten al.
Je loopt tijdens de training NOOIT wanneer er aan de riem getrokken wordt, trekt de hond aan de riem dan ga je stilstaan tot de lijn niet meer strak staat. Zodra de lijn niet meer strak staat beloon je de hond met een snoepje.
Zorg dat de hond de focus op jou heeft! Desnoods hou je een snoepje omhoog om de aandacht van de hond te trekken. Begin nu (met het snoepje omhoog houdend in je hand) te lopen, verliest de hond de focus op het snoepje dan probeer je meteen de aandacht van de hond terug te krijgen.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld ‘Let op’ te zeggen. Als dit lukt kun je enkele stappen gaan lopen, blijft de lijn slap staan tijdens het lopen beloon de hond dan met een snoepje. Pak gelijk het volgende snoepje en hou deze omhoog tijdens het lopen.
Je zult dit stap voor stap moeten opbouwen , sommige honden kunnen gelijk 5 stappen lopen met een slappe lijn, andere honden trekken na 1 stap alweer. Trekt de hond al na 1 stap, dan zul je eerst langer moeten oefenen door stilstaand de hond te belonen wanneer de riem slap is.
Probeer bij de eerste stap de focus van de hond te houden. Is een trainingssnoepje niet interessant genoeg om de focus te houden? Probeer het dan eens met lekker ruikende worstjes, er zijn maar weinig honden die niet focussen als ze een worstje ruiken.
Uiteindelijk zal de hond dit ook zonder beloning gaan doen. Het is wel een training welke veel tijd kost, maar door consequent te zijn kom je er wel. Het hoeft niet in één keer goed te gaan, voor deze gedragsaanpassing moet je VEEL geduld hebben. Wanneer je ziet dat de hond wilt gaan trekken stop je meteen, je stopt dus al VOOR de hond begint te trekken.
Wanneer de hond weer trekt loop je een paar stappen terug, geeft de hond een ontspannen lijn dan beloon je meteen. Dit werkt vooral goed bij honden welke erg op hun omgeving letten, deze honden willen snel verder lopen en ze zullen snel doorhebben dat door aan de lijn te trekken het langer duurt voor ze verder lopen.
De meest gemaakte opmerking bij deze oefening is:.
Hoe krijg ik het vertrouwen van mijn hond?
Wat moet je doen als je hond je negeert?
Fase 3: Versterk je commando voor terugkomen – Je bent nu ongeveer een week aan het oefenen met het koppelen van je commando tijdens elke wandeling en je denkt dat je hond er klaar voor is. Begin niet met de volgende fase als je het gevoel hebt dat je hond het commando nog niet zo goed begrijpt.
- Je kunt beter te lang in elke fase trainen dan te kort;
- Zorg ervoor dat je ergens bent zonder afleiding;
- Wacht tot je hond naar je kijkt maar niet naar je toe beweegt;
- Geef je commando;
- Als hij naar je toe komt, is dat geweldig! Geef je traktatie en veel aandacht;
Probeer situaties te vermijden waarin je vrijwel zeker weet dat je hond niet zal luisteren. Roep het commando bijvoorbeeld niet als je hond afgeleid is door geuren of andere honden. Het is heel verleidelijk om je commando te testen in dit soort situaties, maar je verpest je commando hiermee.
- Als je hond onverhoopt niet reageert, zwaai dan met je armen en ren weg om je hond aan te moedigen je te volgen;
- Als je hond gek is op speeltjes, kan een piepspeeltje ook helpen zijn aandacht te trekken;
Ga terug naar fase 2 en oefen nog een week verder. Als je hond toch op je commando naar je toe komt, kun je dit tijdens je dagelijkse wandelingen blijven trainen. Je kunt het ook thuis proberen. Thuis kan je je hond vanuit verschillende kamers of vanuit de tuin roepen, zodat hij je moet zoeken.
Onthoud dat het belangrijk is dat je hond ziet dat het het waard is om naar je toe te komen. Maak het leuk. De meest voorkomende fout in deze fase van de terugroep-training is het herhalen van het commando.
Het kan verleidelijk zijn om je commando te herhalen als je hond je de eerste keer negeert, maar door het commando te herhalen, leert je hond alleen om het te negeren. Maak gewoon een geluid en doe gek om de aandacht van uw hond te trekken, zodat hij naar je toe komt.
Je hond omkopen is ook een slecht idee. Als je hond naar je kijkt maar niet komt, begin dan niet met eten naar hem te zwaaien. Je wilt hem aanmoedigen om op commando te komen, niet omdat je hem eten hebt aangeboden.
Dit zal je hond alleen leren dat hij moet wachten tot je een traktatie aanbiedt voordat hij naar je toe komt. Nu kun je beginnen met de training als je hond los loopt. Ga naar een plaatselijk park of het strand om je training echt te testen. Als je eerst met een lange lijn begint, helpt dit voor het geval je hond toch wordt afgeleid, maar als je training goed is gedaan, zou je hond zonder problemen bij je terug moeten komen.
- Top tip: Raak je je hond nog steeds af en toe kwijt omdat hij je negeert en liever zelf op pad gaat? Tijdens je training kun je ervoor zorgen dat je je hond veilig houdt en altijd terug kan vinden door een GPS tracker aan de halsband te bevestigen;
Een van de beste en meest gebruikte GPS trackers voor honden is de Tracktive tracker.
Hoe lang duurt het voor een hond gewend is?
De Nederlandse hond maakt al generaties lang onderdeel uit van ons gezin. Vaak is dit met buitenlandse honden heel anders, zij zijn minder gedomesticeerd. Dit houdt in dat het instinct nog veel sterker aanwezig en beter zichtbaar is in het gedrag. Het resultaat? Gedrag dat niet altijd wenselijk is in onze drukke maatschappij.
Denk hierbij aan het alleen thuis kunnen blijven, omgang met andere mensen en honden en drukte in de omgeving. Het duurt enige tijd voordat een hond gewend is aan zijn nieuwe omgeving. In ons onderzoek hebben we onze respondenten gevraagd naar welk gedrag de hond vertoonde in de eerste periode, of dit verbeterd is en wat hierbij geholpen heeft.
Gemiddeld geeft men aan dat het wennen aan de nieuwe omgeving 2 tot 6 maanden duurt. Mensen die hun hond al meer dan twee jaar hebben zeggen over het algemeen vaker dat het 6 tot 12 maanden duurt. Geef je hond (en jezelf) dus even de tijd.
Hoe begrens je een hond?
Begrenzen voorkomt probleemgedrag – Tot slot is het voor een hond – net als voor mensen… – heel goed om te leren dat hij niet altijd zijn zin krijgt: hiermee bouwt je hond frustratieweerstand op, waardoor hij beter om kan gaan met situaties waarin hij niet krijgt wat hij wil.
- Als gedragstherapeuten zien we regelmatig voorbeelden van mensen die goedbedoeld hun hond teveel hun gang hebben laten gaan en te weinig begrenzen;
- Het resultaat kan een hond zijn die snel gefrustreerd is als hij onverhoopt toch een keer zijn zin niet krijgt en die moeilijk te stoppen is wanneer hij ongewenst gedrag vertoont;
Ook zijn deze honden vaak drukker, minder gehoorzaam en blaffen ze meer. Begrenzen is dus noodzakelijk bij de opvoeding van een hond. Maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Je kunt je hond letterlijk begrenzen met bijvoorbeeld een lange lijn of een hekje.
Zo kun je je hond achter een hekje plaatsen als er bezoek komt, zodat hij simpelweg niet bij het bezoek kan komen. Met de lange lijn kun je een hond die najaagt tegenhouden. Ook door gedrag te onderbreken ben je aan het begrenzen.
Hierbij is het wel belangrijk dat je dit doet op een manier die de hond begrijpt, en dat je de hond de kans geeft om de juiste keuze te maken. Hierbij kun je je volgende stelregel hanteren: 2 x onderbreken + alternatief geven, daarna onmogelijk maken Dus stel dat je pup in een tafelpoot hangt.
- Onderbreek dit dan rustig maar duidelijk, bijvoorbeeld door een specifiek woord te gebruiken zoals ‘niet doen’, ‘nee’ of ‘klaar’;
- Geef vervolgens aan wat je wél wil dat je pup doet, bijvoorbeeld een speeltje of een botje pakken en help hem daarbij door hem ernaartoe te leiden;
Als je namelijk alleen maar aangeeft wat je níet wil, geef je je hond geen kans om te leren wat er wel van hem wordt verwacht, waardoor je hond gefrustreerd kan raken en je terechtkomt in een negatieve spiraal waarbij je alleen maar ‘nee’ aan het roepen bent.
Gaat de hond toch weer terug naar de tafelpoot? Onderbreek dan nog een keer en geef nog een keer aan wat je wél wil. Gaat je pup voor de derde keer terug naar de tafelpoot? Dan haal je hem weg en zet je hem bijvoorbeeld in een puppyren, zodat hij niet meer bij de tafelpoot kan.
Wanneer je dit consequent doet, zal je pup snel snappen dat de tafelpoot geen kauwmateriaal is maar dat hij wel op andere dingen mag bijten. Bij het begrenzen is het bovendien belangrijk dat je snel reageert: wacht niet totdat je pup al vijf minuten aan het knagen is, maar begrens direct als je hond begint met iets wat jij niet wil, en liever ben je nog net iets eerder, vlak voordat je hond iets ‘stouts’ wil gaan doen. Je vraagt je misschien af wat dan het verschil is tussen begrenzen en corrigeren. Soms zal het aangeven van een grens inderdaad een correctie zijn, zoals het weghalen van je pup van de tafelpoot. In dat geval spreken we van een zogenaamde negatieve correctie : dit is een correctie waarbij je niet boos wordt of je hond pijnt doet, maar iets leuks (in dit geval de tafelpoot) buiten bereik brengt.
- Correcties zijn dus zeker niet altijd verkeerd;
- Natuurlijk zijn ook wij geen voorstander van correcties waarbij we de hond pijn doen of angst aanjagen en dat is dus ook niet nodig als je je hond op een duidelijke en toch vriendelijke manier begrenst;
Als je consequent en op tijd grenzen aangeeft, zul je bovendien merken dat je veel minder aan het corrigeren bent dan wanneer je dat niet doet, omdat de regels helder zijn! Voor zowel je hond als jouzelf is het noodzakelijk om de regels die jij belangrijk vindt, te handhaven.
Kan een hond verslaafd zijn?
Net als mensen kunnen honden ook verslaafd raken. En dan gaat het bij honden niet om verslavende middelen of telefoongebruik, maar om… de bal. Jazeker, honden kunnen een balverslaving hebben. Iets dat vaak voorkomt, maar niet altijd herkend wordt als een probleem, terwijl het heel gevaarlijk kan zijn.
Hoe train je je hond?
Laat je hond of puppy iets doen wat hij goed kan, zodat je eindigt met een succes. Train in het begin zonder afleiding. Leer de basis in een rustige omgeving en voeg later afleidende elementen toe, zodat je hond aan verschillende omgevingen kan wennen. De training moet altijd beloningsgericht zijn.
Wat is de betekenis van apporteren?
Apporteren (Frans: apporter = ‘hier brengen’) is het ophalen van wild of gevogelte door een jachthond. Op het apporteren gespecialiseerde honden worden retrievers (letterlijk ‘ophalers’) genoemd, maar ook andere jachthonden worden geacht te apporteren.
Waarom rent een hond achter een bal aan?
Tennisballen triggeren het jagen achter fietsers en joggers – Door het keer op keer achter een bal aan gaan, wordt het jachtinstinct getriggerd en dit zorgt voor hyperactiviteit en stress. Het jachtinstinct triggeren is vaak niet gewenst, hiermee stimuleer je je hond om bijvoorbeeld achter fietsers, auto’s, vogels, katten en andere (huis)dieren aan te gaan.
- Geen enkele hond is ervoor gemaakt om keer op keer ergens achter aan te rennen;
- Achter bewegingen aanrennen is deel van de jacht, maar de prooi pakken en eventueel doden gebeurt maar één keer: aan het einde van de jachtpartij;
Daarna is het tijd voor rust om te herstellen. Wanneer je met de bal speelt, gooi je de bal vrijwel nooit maar één keer. De herhaling van het gooien van ballen zorgt ervoor dat een hond onrustig en gestrest raakt, het maakt namelijk bepaalde stofjes aan (adrenaline en cortisol).
- Wanneer jouw hond achter fietsers of joggers aangaat: stop met het gooien van ballen;
- Je kunt van de hond niet verwachten dat hij niet achter beweging (fietsers/joggers) aan mag gaan , terwijl hij gestimuleerd wordt om achter een bal aan te rennen;
Het zorgt ervoor dat het een gewoonte wordt om achter iets aan te jagen. Dit hoeft niet bij elke hond zo te zijn, maar je ziet dit veel voorkomen bij bepaalde rassen zoals border collies en andere rassen die gevoelig zijn voor het najagen van beweging.
Wat is een dummy voor honden?
Firedog standaard dummy van 500 gram worden bij de dagelijkse jachthondentraining gebruikt als wild vervanger voor de opleiding tot jachthond. Ook voor niet jachthonden is het een ideaal apporteer voorwerp. De standaard dummy´s van 500 gram worden gebruikt bij clubdiplomadagen, workingtesten en mock trials.
Als u traint in meerdere zones zijn de kleuren een geschikt hulpmiddel, hiermee weet u of de hond de juiste dummy heeft opgehaald. Door de economische werpgreep, de lengte van het touwtje, gewicht, vorm, stof en vulling, en balans is deze apporteer dummy ook zeer ver en precies te gooien.
Ook geschikt voor waterwerk dankzij het speciale drijvende vulmateriaal. Gemaakt van hoogwaardige, resistente stof. Geuren kunnen worden aangebracht, het prepareren van de dummy is een ideale aanvulling voor de jachttraining tijdens het zoeken, voorstaan en slepen.
Materiaal: 100% canvas Afmeting: ca. 25 x 7 cm Let op: Dummy’s zijn geen speelgoed, ze zijn niet geschikt voor bijt- en trekspelletjes! De dummy is bedoeld ter vervanging van het wild en wordt voornamelijk gebruikt voor apporteertraining of zoeken.
Laat uw hond nooit zonder toezicht bij de dummy en laat hem er niet op kauwen. Onderhoudsinstructies: Als de dummy nat is na de training, laat hem dan aan de lucht drogen (niet in direct zonlicht). Controleer uw trainingsaccessoires regelmatig op eventuele schade.
Welke maat dummy voor hond?
Laatste tip (echt waar de allerlaatste) – Wil je een dummy kopen ? Bij Dogline hebben 2 maten dummy’s: één van 200 gram en één van 500 gram. De dummy van 200 gram is geschikt voor jonge pups. Middelgrote en grote honden(pups) kunnen na ongeveer 7 maanden overstappen op de dummy van 500 gram (nadat ze hun tanden hebben gewisseld).
Hoe leer ik mijn hond af om niet meer te trekken aan de lijn?
Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorg je er op deze manier voor dat jij de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.
Hoe krijg je een hond in de mand?
Leer uw hond het commando “plaats” – Heeft u een tijdje met uw hond gespeeld, wilt u rustig de krant lezen of TV kijken dan kunt u de hond het commando ‘plaats’ geven. Het commando ‘plaats’ betekent dat de hond naar zijn mand of bench gaat. Breng uw hond naar zijn mand of bench en zeg ‘plaats’.
- Beloon hem direct als hij op zijn plaats blijft: “Goed zo, dat is je plaats!” Gaat uw pup aan de wandel, breng hem dan gelijk weer naar zijn mand of bench en zeg weer ‘plaats’ Ook al zit uw pup maar heel even stil op zijn plaats, beloon hem dan direct;
Stapt hij er weer uit, zet hem dan direct weer terug. Enig doorzettingsvermogen en consequent zijn is dus gewenst. De hond mag nooit uit zichzelf van zijn plaats. Tenzij u hem het commando geeft (bijvoorbeeld ‘vrij’). Een bevel is een bevel en laat je niet verleiden door zijn lieve oogjes.
Welke commando’s voor hond?
Hoe moet je een hond trainen?
Laat je hond of puppy iets doen wat hij goed kan, zodat je eindigt met een succes. Train in het begin zonder afleiding. Leer de basis in een rustige omgeving en voeg later afleidende elementen toe, zodat je hond aan verschillende omgevingen kan wennen. De training moet altijd beloningsgericht zijn.