Hoe Leer Je Een Hond Naast Lopen?

Hoe Leer Je Een Hond Naast Lopen
Hoe leer je dit aan – Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.

 1. Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes;
 2. Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been;

Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Hoe hond leren wandelen zonder trekken?

Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorgt u er op deze manier voor dat u de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verandert u direct 180 graden van richting en loopt u de andere kant op.

Hoe zorg je ervoor dat je hond niet trekt?

Hoe voorkom je dat een pup gaat trekken aan de riem? – Pups zullen in het begin niet altijd netjes aan de riem kunnen lopen. Dit komt doordat het wandelen aan de riem helemaal nieuw is en ze zich nog niet volledig op de baas kunnen focussen. Je kunt wel van jongs af aan beginnen met training.

 1. Wanneer de pup (toevallig) netjes naast je loopt, beloon je hem;
 2. Na enige tijd zal hij de link kunnen leggen tussen netjes wandelen en een beloning krijgen;
 3. Daarnaast kun je de pup met wat lekkers in je hand verleiden om netjes naast je te lopen;

Je kunt daar vervolgens het commando ‘naast’ aan gaan verbinden. Bij een jonge pup heeft het geen zin om dit commando voor de handeling te geven. Er is op straat waarschijnlijk nog veel te veel afleiding en de kans dat de hond het commando niet opvolgt is erg groot.

Geef het commando dus pas op het moment dat de hond daadwerkelijk netjes naast je loopt. Wanneer de hond ouder wordt, kan dit commando uiteraard wel gebruikt worden om een handeling van de hond te vragen.

Wanneer de pup iets ziet waar hij graag naartoe wil en daardoor gaat trekken aan de riem, kun je het beste proberen om de aandacht van je pup te krijgen door wat lekkers aan te bieden, een gek geluidje te maken of door je knieën te gaan. Zodra de pup bij je is, wordt hij beloond en loop je vervolgens een stukje verder.

Hoe leer je een hond niet weg te lopen?

TIP 1 : Repetities gebruiken bij het terugroepen bij het loslopen – Smijt die f*cking hondenkom in de prullenbak en laat jouw werken voor het eten. Geef ze het niet op vaste tijdstippen eten en gebruik hun eten bijvoorbeeld tijdens de wandelingen als ze iets goed doen.

Voor het loslopen neem je een lange lijn en ga je ze tijdens het loslopen meerdere keren terugroepen. Telkens als ze terugkomen ga je ze belonen en laat je ze weer gaan. De hond leert dan dat komen naar jou altijd iets leuk oplevert en niet persé wil zeggen dat ze worden aangelijnd of naar huis gaan.

Daar wringt het schoentje meestal, wanneer wij de honden terugroepen is het om iets onaangenaam te doen, namelijk naar huis gaan of aanlijnen, dus gedaan met plezier maken. Als je ze bijvoorbeeld over een bepaalde periode 100 keer terugroept en ze weer laat gaan en daarbij een paar keer aanlijnt om naar huis te gaan, hebben ze nog steeds meer positieve associaties gemaakt voor het terugkomen en gaan ze sneller bij jou komen.

Hoe leer je je hond om andere honden te negeren?

Hond afleren te reageren op andere honden – Als je hond erg gefocust is op andere honden, om welke reden dan ook, dan is jouw eerste uitdaging om de aandacht van je hond te verleggen. Dit kan in beginsel lastig zijn als je hond een hoge motivatie heeft om naar andere honden af te gaan.

Training begint dan met het aanpassen van de situatie en het stellen van duidelijke regels en grenzen. Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt.

Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert. Wat wil je dan wél dat hij doet?

 • Hoe krijg je de aandacht van je hond?
 • Creëer interactie met jou
 • Beloon voor gewenst gedrag

Zodra jij voor je hond leuker wordt, kan je ‘concurreren’ met de andere hond. Dat is de makkelijkste, en leukste, manier. De motivatie van je hond verandert in dit geval, waardoor je veel meer controle krijgt over je hond en hem eenvoudig kunt laten gehoorzamen. Omdat hij dat zelf graag wil. Wil je je hond soms wel toestaan om naar andere honden toe te gaan, dan kan je dat doen door je hond in die gevallen toestemming te geven.

 1. Maar ook dan moet je hond wel éérst leren om andere honden te negeren;
 2. Mis je de juiste kennis om bovenstaande in praktijk te brengen, dan kan ik je helpen;
 3. In de online cursus Sociale Hond leer je de vaardigheden om je hond te leren andere honden te negeren;

Vragen? Mail naar [email protected] nl.

Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

Zorg voor een goed hondentuig – Allereerst is het belangrijk om het juiste materiaal te hebben voor je de hond correct aan de lijn leert lopen. Veel mensen weten niet dat een halsband een veroorzaken is van nekletsel bij honden. Daarbij zorgt een halsband er ook voor dat een hond ongewenst gedrag gaat vertonen, zoals het trekken aan de lijn.

Waarom moet de hond links lopen?

Optimale controle over de hond – De voornaamste reden waarom we de hond links laten lopen of laten volgen, is om de controle over de hond te hebben. Enerzijds doe je dat om de volledige controle over je hond te hebben en omdat het aangenamer is om met een hond te wandelen die je netjes volgt.

 1. Natuurlijk mag hij eens loslopen op de hondenlosloopweide, maar in drukke straten is het gewoon beter om je hond dicht bij je te hebben;
 2. Zo voorkom je dat hij wordt omvergereden door een fietser of dat hij een kindje bijt;

Natuurlijk heb je je hond goed opgevoed, maar een hond is een dier en dieren blijven altijd onvoorspelbaar. Daar houdt men ook in het aansprakelijkheidsrecht rekening mee. Op baasjes rust er een grote verantwoordelijkheid en ze moeten ervoor zorgen dat ze altijd de controle hebben over hun hond.

Hoe leer je een hond aan de leiband lopen?

Uw pup leren lopen aan de lijn zonder trekken – Ga zelf niet aan de lijn trekken. Dit werkt vaak terugtrekken in de hand: uw pup wil juist de andere kant op. Lok uw pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast u te komen en beloon uw pup als hij komt zonder dat de leiband gespannen is.

 • Loop steeds kleine stukjes en beloon uw pup als hij met een ontspannen riem meeloopt;
 • Geef uw pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen;
 • Begin met een paar minuten en breidt dit per week uit;
See also:  Hoe Groot Moet De Bench Voor Mijn Hond Zijn?

Probeer trekgedrag niet aan te moedigen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onbewust belonen veel mensen trekken aan de riem, bijvoorbeeld door de hond trekkend ergens te laten komen of te laten spelen aan de riem. Trekt uw pup aan de riem, sta dan even stil en loop de andere kant op en beloon uw pup weer als hij met een slappe riem met u meeloopt.

Moet u andere honden passeren, laat uw pup dan even zitten en naar u kijken totdat de andere honden voorbij zijn. Zo beloont u het echte trekken niet en zal uw pup sneller leren netjes mee te lopen. Het vraagt vaak veel geduld en doorzettingsvermogen van jou als baasje.

Als u nu echter doorzet en consequent bent in het vermijden van trekgedrag heeft u in de toekomst een fijne hond om mee te wandelen. Veel succes! Heeft u een oudere hond die trekt aan de riem? Lees dan eens onze blog Help, mijn hond trekt aan de riem!.

Hoe snel leert een hond?

Hoe lang duurt de aanleerfase? – De hele aanleerfase duurt zo lang tot je hond de oefening volledig beheerst in diverse settings en bijna op de ‘automatische piloot’. Hoeveel tijd ervoor nodig is? Geen idee: dat hangt af van de moeilijkheidsgraad van de oefening, de omgeving(en), het leervermogen van jouw hond en de trainerskwaliteiten van jou zelf.

 • Ook speelt het aantal trainingssessies die je dagelijks of wekelijks met je hond doet natuurlijk een rol (als ik 3x per week ga hardlopen ben ik sneller fit voor een marathon dan wanneer ik 1 x per week ga hardlopen) Vaak denken we al veel sneller ‘dat we er zijn’;

Dat je hond een oefening al volledig beheerst. Om er vervolgens achter te komen dat onder een andere omstandigheid de hond de oefening niet kan laten zien. Feitelijk ben je dus al die tijd nog in de aanleerfase, dat kan soms wel een jaar duren, en dat is niet erg. Hoe Leer Je Een Hond Naast Lopen Wat wel belangrijk is, is dat je dit weet: dat je herkent dat je hond nog niet volleerd is, en dat je wellicht iets meer moet oefenen of je hond nog eens extra moet helpen de oefening te beheersen. In de aanleerfase kan je hond immers ook even terugvallen: hij weet de oefening niet (goed) meer, of lijkt weer als een puppy te zoeken naar het juiste gedrag bij dit commando. Logisch: een hond is geen robot, en soms moet ook je hond even in zijn geheugen ‘graven’ om te weten wat je ook weer bedoelde.

Wat betekent het als een hond zijn poot op je legt?

(Overname van deze artikeltjes voor ander dan persoonlijk gebruik is niet toegestaan zonder  toestemming van de auteurs. Voor toestemming kun je contact opnemen met één van de instructeurs) In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen  wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is.

 • Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd;
 • Ook onze  huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend;
 • De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft;
 • Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn  wij de roedelgenoten;

Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om  te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één  laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde.

Als deze rangorde duidelijk  is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een  lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen.

Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is  natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan  de sociale ladder staat de hond van het gezin.

Dit is niet zielig. Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij  zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft. Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in  rang is.

Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen  weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd:

 • Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.
 • Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
 • Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
 • Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
 • Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
 • Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen  van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
 • Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van  blijdschap (sommige honden “glimlachen”), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
 • Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
 • Over urine van een andere hond plassen.
 • poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het  verspreiden van geur.
 • Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
 • Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen,  het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
 • Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
 • Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
 •   Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
 • Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
 • Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
 • Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden  zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.

Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te  proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal “regeltjes” die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
 • Neem in de omgang met je hond geen “lage” houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
 • Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
 • Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van  speeltjes, piepen of pootjes geven.
 • Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
 • Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook  niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
 • Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando “los” voldoende beheerst.
 • Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
 • Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door  de deur.
 • Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af  zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
 • Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
 • Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
 • Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer  de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.
See also:  Hoe Laat Je Je Hond Braken?

Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het  niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken. De hierboven genoemde “regeltjes” hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het  hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe  en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars  nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:

 •   Laat de hond regelmatig voor je “werken” (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld “zit”)  en beloon hem voor een goede uitvoering.
 •   Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten  of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van  jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.

Waarom trekt een hond meer naar 1 persoon?

Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.

Hoe hond laten komen als je roept?

Het is misschien wel de meest belangrijke vaardigheid van elke hond: komen als hij wordt geroepen. Het ‘hier’ of ‘kom’ commando is belangrijk omdat het je hond op elk moment in veiligheid kan brengen. Maar sommige honden lijken soms helemaal geen zin te hebben om te luisteren.

Waarom weigeren honden soms te komen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (oppas)hond altijd naar je toe komt als je hem roept? 1. Waarom luistert mijn hond niet? Dat kan verschillende redenen hebben. Onthoud in elk geval: het is niet om jou te pesten.

Wel kan het zijn dat de hond een keer een slechte ervaring heeft gehad met het hier komen. Bijvoorbeeld omdat je toen boos op hem werd, of omdat de hond ervaren heeft dat ‘hier komen’ het einde van een leuke speelpartij betekent. Ook kan het zijn dat je hond simpelweg niet begrijpt wat je van hem vraagt.

 1. In dat geval moet het ‘hier komen’ weer bij de basis worden getraind;
 2. En dat kan gelukkig op elke leeftijd! Het trainen van het hier komen van je hond kan bovendien jullie onderlinge band enorm versterken;

Doe je dit op de juiste manier, dan zal je hond ook op andere vlakken heel graag naar je luisteren en met je samenwerken! 2. Het commando koppelen aan het gedrag Wil je jouw hond (opnieuw) leren om naar je toe te komen? Begin dan thuis en in kleine stapjes.

Kies een commando dat je altijd gebruikt (Hier, of Kom, bijvoorbeeld). Gebruik ook de naam van je hond. Bijvoorbeeld ‘Toby, hier!’. Let erop dat de hond vooral positieve associaties heeft met zijn naam. Spreek je hond liever niet boos toe met ‘Toby, nee’ als hij iets fout doet, want dan zou hij niet graag naar zijn naam luisteren.

Probeer in allerlei situaties de aandacht van de hond te vragen door zijn naam te gebruiken. Komt de hond ‘per ongeluk’ naar je toe? Gebruik dan het commando zodat het woord wordt gekoppeld aan het gewenste gedrag. Zodra de hond aandacht voor jou heeft en een paar stapjes jouw richting uit doet, prijs je hem uitbundig of geef je hem een snoepje.

 • Oefenen aan een lange leiband Begrijpt je hond binnenshuis dat hier komen leuk is? Oefen dit dan ook buiten aan een lange leiband;
 • Neem snoepjes mee en speelgoed;
 • Vraag eerst de aandacht van je hond door vrolijk zijn naam te roepen;

Heb je aandacht, roep dan het commando. Zodra de hond ook maar iets in jouw richting komt, prijs hem dan de hemel in. Dat mag met juichen, springen, een hoge, vrolijke stem. Let maar even niet op wat andere mensen hiervan vinden 🙂 4. Jij bent de leukste persoon op aarde De grote truc van hier komen is dat terugkomen naar jou altijd leuk is. Hoe Leer Je Een Hond Naast Lopen Veel honden weigeren bij je te komen omdat het roepen van de hond een hinderlijke onderbreking is van een leuke speelpartij. Zorg er daarom voor dat het ook aan de leiband heel erg leuk is! Natuurlijk kun je de hond een snackje geven, maar probeer ook op andere manieren de aandacht van de hond vast te houden. Heb je een leuk stuk speelgoed bij je? Daar kan je leuke ‘volg’ spelletjes mee doen.

Als de hond bij jou komt, betekent dat niet dat het leuke rondlopen voorbij is. Zorg er in de plaats daarvan dat het altijd een feest is om bij jou te komen. Zorg dat de hond jou in de gaten moet houden en loop in plaats van ‘gewoon rechtuit’ eens samen een leuk parcours over bankjes, boomstammen, en slinger lekker rond.

Zo moet de hond jou in de gaten blijven houden en blijft het aan de leiband ook spannend en leuk! 5. Weet wannéér je roept In veel gevallen negeert een hond het ‘hier’ commando omdat er simpelweg iets anders véél urgenter aan de hand is: er moet iets belangrijks besnuffeld worden, de hond heeft iets te eten gevonden of is aan het spelen met een andere hond.

See also:  Hoe Lang Wandelen Hond?

In dat geval heeft het weinig zin om je hond te roepen, hij is er simpelweg niet vatbaar voor. Probeer je hem dan toch te roepen, dan leer je hem eigenlijk om het commando te negeren. Wacht daarom tot de hond is uitgesnuffeld of geplast en je zeker weet dat je de aandacht van de hond kan krijgen , en gebruik dan zijn naam en het commando.

Komt de hond dan bij je of probeert hij dat? Prijs hem uitbundig! 6. Verstop je frustratie: niet vangen / niet straffen Heb jij ook wel eens achter je hond aangerend om hem proberen te vangen? Dan weet je vast dat dit een leuk spelletje voor hem is. Als je hem dan éindelijk te pakken hebt, wil je hem misschien boos toespreken.

 • Maar daar begrijpt hij niks van! Straffen betekent: bij de baas zijn is niet leuk en niet goed;
 • Je hond is geen mens;
 • Je hond voortaan maar niet meer los laten lopen is voor hem geen ‘straf’, hij heeft geen benul dat dit de consequentie is van het feit dat hij niet naar je toe is gekomen;

Het resultaat is juist dat hij de volgende keer nog harder weg zal rennen. Ga daarom niet achter de hond aanrennen en word nooit boos. Loop in plaats daarvan juist weg van de hond, en probeer hem met een hoge, enthousiaste stem zijn aandacht te krijgen. In noodgevallen kun je op de grond gaan liggen (ja, echt waar) en met hoge stem zijn naam roepen.

Met je gedachten bij de wandeling Honden die graag bij hun baasje terugkomen op het moment dat hij wordt geroepen, hebben vaak een hele goede verstandhouding met hun baasje (of hondenoppas). Een wandeling waarbij je veel met elkaar bezig bent, kan deze band versterken.

Als jij geen oog hebt voor je hond en je tijdens de wandeling met je gedachten elders bent, kan de hond ook net zo goed ‘zijn eigen wandeling’ gaan maken. Ze zullen geneigd zijn jouw commando’s te negeren. Honden vinden het fijn als ze een beetje in de gaten worden gehouden.

 • Daarom lopen honden van nature het liefste een paar meter vóór je, zodat jij als roedelleider goed overzicht hebt;
 • Je hoeft dan niet steeds achterom te kijken en te zoeken waar je hond zich bevindt;
 • Lees meer over hoe je eigenlijk een hond moet uitlaten;

Dus: doe je telefoon en andere afleiding weg, en ga écht samen op pad met je hond. Oefen het hier komen op speelse wijze, en beloon je hond voor elke stap in de goede richting, hoe klein ook. Oefen elke dag, overal: aan de leiband en los, binnenshuis en buitenshuis.

Waarom komt mijn hond niet als ik hem roep?

Leer je hond luisteren – Onderzoek de oorzaak van het gedrag: naast een sterk jachtinstinct kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw hond niet naar jou toe komt als je hem roept. Het kan ook zo zijn dat de hond niet genoeg uitdaging heeft of in het algemeen niet goed luistert.

Train het komen op commando systematisch. Om het veilig te spelen kun je na het roepen van het commando „hier” meteen op een hondenfluitje blazen – daardoor kun je het in de toekomst allebei gebruiken. Als men hulpeloos met de handen zwaait, niet traint en „kom nou eindelijk”, „kom hier” of „terug” roept, hoeft men zich niet te verbazen dat hij niet luistert.

Dit commando kan het beste geoefend worden als het etenstijd is, terwijl iemand anders de hond aan de halsband vasthoudt als je het voer in de bak doet – dan heb je wel zijn aandacht. Zodra alles klaar staat geef je het commando „kom”. Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen.

 1. Beloon hem uitvoerig;
 2. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis;
 3. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje;

Maak de uitdaging op een laag tempo steeds moeilijker. In het begin moet de afstand tussen jou en jouw hond niet te groot zijn en moet er niet te veel afleiding zijn. Maak de afstand alleen groter als de voorgaande oefeningen goed verliepen. Denk ook na over een commando zoals „los”.

Hoe kan ik mijn hond leren ontspannen?

Waarom een Slipketting?

De bezwaren gericht tegen het gebruik van de slipketting –

 • Slipketting dient een voor de hond onaangename pijnprikkel toe wat in strijd is met de huidige opvatting met betrekking tot ontstaan van gedrag en de wijze waarop honden leren.
 • Bij (verkeerd) gebruik van de slipketting raakt de hond onzeker en gestrest en kan er geen spraken meer zijn van een ideale leersituatie.
 • Het gebruik van de slipketting berust bij veel hondeneigenaren op een machtsbasis wat in de omgang met de hond een foutief uitgangspunt is. Het wederzijds vertrouwen wordt     ondermijnd.
 • Er moet spraken zijn van wederzijds respect tussen eigenaar en hond. De eigenaar zal zijn hond moeten begeleiden wat niet kan worden afgedwongen door het gebruik van middelen die op basis van macht zijn gebaseerd.
 • Aanleren van nieuw gedrag (waar de trainingen voor bedoelt zijn) stagneert of wordt zelfs onmogelijk als de hond steeds een ruk aan de slipketting krijgt.
 • Het gebruik van de slipketting geeft aan dat het inzicht van de hondenbegeleider (eigenaar) en de instructeur, met betrekking tot de communicatieve mogelijkheden van en met de hond en de signalen die de hond daarbij afgeeft, ernstig te kort schiet.
 • Bij gebruik van de slipketting verliest de hond het vertrouwen in zijn eigenaar
 • De slipketting voldoet als hulpmiddel zeer zeker niet aan de huidige opvattingen en inzichten over de wijze waarop honden leren.
 • Het gebruik van de slipketting kan agressie bij de hond opwekken.
 • De slipketting maakt dat de eigenaar verslaafd kan worden aan het geven van straf wat een foutief uitgangspunt is bij de opvoeding of training van de hond. De correctie met de slipketting is een positieve straf die moeilijk te time is en die de hond onzeker maakt.
 • Straf heeft een korte werkingsduur en positieve bekrachtiging (beloning) heeft een lange werkingsduur.
 • Door veelvuldig gebruik van de slipketting kan de gezondheid en het welzijn van de hond worden benadeeld. Nek klachten komen veelvuldig voor.

Wat is een super grip lijn?

Sku: SG-lijn3 Super grip lijn voor optimale grip ook bij regen, koude handen of wanneer je handschoenen aan hebt. Zeer sterk en neemt nagenoeg geen water op. Multifunctioneel met de lengte van 3 meter voor vele toepassingen geschikt. Onze bestseller onder de lijnen. € 17,50 Ruim op voorraad Wordt snel verzonden

 • Beschrijving
 • Extra informatie
 • Beoordelingen (10)

Wat is een Sliplijn?

Wat is een sliplijn? – Een sliplijn is een hondenriem en een halsband in één. De lijn kan dicht slippen om de nek van uw hond wanneer hier druk op komt te staan dus wanneer de hond trekt aan de lijn. Sliplijnen worden vooral gebruikt bij het trainen met honden. Hoe Leer Je Een Hond Naast Lopen.