Hoe Leer Je Een Hond Niet Te Trekken?

Hoe Leer Je Een Hond Niet Te Trekken
Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorg je er op deze manier voor dat jij de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.

Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

Welke riem en halsband kun je nu het beste voor je hond uitzoeken? De meeste mensen beginnen met een leren of nylon halsband en dito hondenriem van ongeveer een meter. Prima! Dat is een goede combinatie om je pup mee te trainen en hem naast je te houden tijdens de wandelingen wanneer je zijn aandacht vast kan houden (volgen).

 • Als je je pup niet goed leert of geleerd hebt om te volgen, zal hij voor je uit gaan lopen om je als het ware mee voort te trekken;
 • Dit is uit het oogpunt van opvoeding niet wenselijk maar ook niet uit het oogpunt van de gezondheid van je hond;

Op dat moment zie ik veel hondenbaasjes overgaan tot een zogenaamde uitrolriem waardoor je hond 3 tot 8 meter bij je vandaan kan lopen. Daarmee geef je je hond de ruimte om te doen wat hij wil, in plaats van dat je hem opvoedt. Je hond trekt dan inderdaad niet die eerste paar meter, maar als hij met een schok aan het einde van de lijn is gekomen, trekt hij daarna weer net zo hard.

Bovendien zijn deze riemen gevaarlijk voor anderen. De riem kan bijvoorbeeld door het enthousiasme van je hond om de benen van een tegenligger gewikkeld worden, waar door deze kan vallen. Hetzelfde kan gebeuren bij een aankomende fietser.

Ook kunnen deze riemen snij-/brandwonden veroorzaken, doordat de lijn langs het lichaam van bijvoorbeeld een kind schuurt. Erg naar en zeker onnodig! Laat deze riemen daarom lekker in het schap liggen, koop een korte vaste riem en zorg dat je je pup vanaf het begin goed traint.

 • Als je dan iedere dag lekker met hem gaat lopen in een hondenlosloopgebied , dan is ook je hond helemaal blij ! Dan de halsband van je hond;
 • Zorg er altijd voor dat je nog twee vingers tussen de hond en de halsband kunt krijgen, dan zit hij comfortabel en kan hij niet af gaan;

Bij een juiste opvoeding van je pup/hond volstaat een gewone halsband. Om een hond op latere leeftijd het trekken aan de riem af te leren, werken sommige hondenbaasjes met een halti. Dat is eigenlijk een soort halster (als van een paard) maar dan voor honden.

 • Het zorgt ervoor dat de neus van je hond naar beneden getrokken wordt als hij trekt aan de riem, niet erg goed voor de nek van je hond;
 • Bovendien zal hij hierdoor niet meer trekken … totdat hij natuurlijk weer een gewone halsband om krijgt;

Daarom vind ik dat je beter met je hond kunt gaan trainen. Als je je hond consequent traint op het volgen , zal hij uiteindelijk blijvend niet meer trekken. Laat je dus ook niet verleiden tot het kopen van slipkettingen, prikbanden of halsbanden die schokjes geven.

 1. Want deze zijn erg hond-onvriendelijk en je maakt je hond er alleen maar angstig mee! Natuurlijk werkt dat averechts ! Deze halsbanden zijn overigens al in meerdere landen verboden en hopelijk komt dat in Nederland ook nog eens zover;

Om de klappen en druk op de nek te vermijden, moet je serieus kijken of je niet beter een tuigje kunt kiezen , goed op maat en niet knellend, voor je hond in plaats van een halsband. Ik vind een halsband prima om mee te trainen omdat ik er daarbij vanuit ga dat je tijdens de training continue de aandacht hebt van je hond en de hond dus niet trekt.

Trekt een hond echter wel , zeker als dat plotseling is omdat hij bijvoorbeeld iets ziet waar hij ineens achteraan wil, dan krijgt hij met een halsband natuurlijk een plotselinge klap op zijn nek en hals.

Van nature is een hondennek, net als een mensennek, daartegen niet bestand. Dit brengt dus het risico met zich mee op blijvend letsel voor de hond met alle gevolgen van dien. Het argument om geen tuig te gebruiken omdat je hond dan meer zou trekken vind ik onnodig. Dat betekent dat je je hond gewoon moet gaan trainen op het netjes naast je lopen! Ga lekker met je hond aan de slag, het is voor iedere hond te leren met een positief ingestelde baas ! Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters..

Hoe leer je een hond netjes naast je te lopen?

Hoe leer je dit aan – Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.

Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes. Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been.

Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Hoe leer je een hond om niet te springen?

Waarom trekt een hond aan de lijn?

Mijn hond trekt enorm aan de riem? Waarom? – Er kunnen veel redenen zijn waarom een hond aan de lijn trekt:

 • Teveel energie
 • Te weinig regels en grenzen (tijdens het lopen aan de lijn)
 • Hij ruikt iets waar hij graag naar toe wil
 • Hij heeft het (nog) niet geleerd
 • Gebrek aan mentale stimulatie
 • Hij heeft niet de juiste gemoedstoestand (opgewonden bijvoorbeeld)
 • Verkeerd riemgebruik (daar is geen standaard voor)
 • Verkeerde vorm van begeleiding van de mens
 • Gebrek aan stabiliteit (vanuit mens en hond)
 • Spanning
 • En nog meer oorzaken

Wat te doen bij een hond die trekt?

Wat is het beste anti-Trektuig?

Trixie anti – trektuig Ben je op zoek naar een anti – trektuig die je zonder problemen bij jouw hond kunt aantrekken? Dan kun je kiezen voor de het anti – trektuig van Trixie. Je kunt namelijk iedere band van dit tuigje aanpassen, zodat het perfect om het lijf van jouw hond past.

Waarom wil mijn hond altijd voorop lopen?

Heeft een hond een sterke leider nodig? – Een hond heeft vooral een betrokken, geduldige en duidelijke baas nodig. Dat betekent dat er veel tijd nodig is om het gedrag van je hond te bestuderen om te begrijpen waarom hij bepaald gedrag vertoont. Als een hond blijft blaffen en uitvallen naar mensen of maar niet luistert als je roept, dan zijn daar verschillende oorzaken voor.

 1. Misschien is hij bang, verveeld, gestrest, heeft hij te veel energie, is hij ziek of getraumatiseerd;
 2. Verder is de rol van de leider niet om alle ‘macht te hebben’;
 3. Je hoeft dus echt niet eerder dan je hond te eten, of als eerste de deur door te lopen om aan te geven dat jij de baas bent;
See also:  Hoe Meet Je Borstomvang Hond?

Een hond snapt dat helemaal niet, hij raakt enkel in verwarring. Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep.

 • Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te ‘verkennen’;
 • Schattig he?  Lees meer over het uitlaten van een hond;
 • Wel is het belangrijk om duidelijk aan te geven wat je van de hond verlangt en om consequent te zijn;

De huishond wil ons van nature graag pleasen, dus hij doet graag z’n best voor je. Hij zal misschien niet alles gelijk begrijpen maar hij zal alles in het werk stellen om jou trots en blij te maken!.

Hoe word je de baas over je hond?

Hoe trekken aan de leiband afleren?

Hoe voorkomt u dat een pup gaat trekken aan de riem? – Pups zullen in het begin niet altijd netjes aan de riem kunnen lopen. Dit komt doordat het wandelen aan de riem helemaal nieuw is en ze zich nog niet volledig op de baas kunnen focussen. U kunt wel van jongs af aan beginnen met training.

 1. Wanneer de pup (toevallig) netjes naast u loopt, beloont u hem;
 2. Na enige tijd zal hij de link kunnen leggen tussen netjes wandelen en een beloning krijgen;
 3. Daarnaast kunt u de pup met wat lekkers in uw hand verleiden om netjes naast u te lopen;

U kunt daar vervolgens het commando ‘naast’ aan gaan verbinden. Bij een jonge pup heeft het geen zin om dit commando voor de handeling te geven. Er is op straat waarschijnlijk nog veel te veel afleiding en de kans dat de hond het commando niet opvolgt is erg groot.

Geef het commando dus pas op het moment dat de hond daadwerkelijk netjes naast u loopt. Wanneer de hond ouder wordt, kan dit commando uiteraard wel gebruikt worden om een handeling van de hond te vragen.

Wanneer de pup iets ziet waar hij graag naartoe wil en daardoor gaat trekken aan de riem, kunt u het beste proberen om de aandacht van uw pup te krijgen door wat lekkers aan te bieden, een gek geluidje te maken of door uw knieën te gaan. Zodra de pup bij u is, wordt hij beloond en loopt u vervolgens een stukje verder.

Waarom bijt een hond in je hand?

Mijn pup bijt in mijn handen als hij wil spelen – Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht! Je kunt je pup op dat moment het beste negeren en de kamer uitlopen.

Hoe leer je je hond in je armen te springen?

Stap 1: Op schoot springen & omklemmen met je armen – Van de zijkant je hond op schoot laten springen. Als hij dat helemaal niet gewend is ga je dat eerst helemaal opbouwen. Dus zoals met Ren, eerst belonen voor voorpootjes op schoot. Daarna die achterpoten erbij.

Zodra dat goed gaat ga je je armen erbij gebruiken. Je gaat hem als het ware opvangen op je schoot. Dus je werkt toe naar overdreven hard klemmen als hij schoot springt omdat ze dat straks voelen. Als je hond dat echt heel lastig vindt kun je het op schoot springen en het klemmen ook helemaal apart oefenen.

Dan laat je je hond naar je toe komen, klemt hem met je armen (zeg wat je gaat doen!) en beloon hem meteen erna. In het begin kun je ook met een hand klemmen en met de andere tegelijk voeren. Wanneer je hond echt niet op schoot wil springen kun je zelfs helemaal op de grond gaan zitten.

Of eerst een platform aanleren (bv een kussen of kleedje) en die daarna pas op je schoot leggen. Als je hond al makkelijk op een hoge stoel op schoot springt neem je die stoel al hoor. Tips voor “klemmen met je armen”: • Mocht je hond dit heel lastig vinden kun je het ook los oefenen van het op schoot springen.

• Zeg wat je gaat doen, vooral als je gaat klemmen met je armen. • Laat je hond naar je toe komen, klem je armen om hem heen en beloon meteen! • Je kunt eventueel eerst ook met 1 hand klemmen en met de andere tegelijk voeren. Overige tips: • Oefen het liefst 2 kanten.

Zo kun je ook goed kijken wat voor jou en je hond werkt. • Laat je hond echt goed vanaf de zijkant springen, zeker een grote hond kun je niet opvangen van voren. • Vooral als ze het spannend vinden: Je kunt de beloning ook weggooien, zodat hij meteen weer voorwaarts denkt en zelf terugkomt als hij er weer klaar voor is.

Roep hem dan ook niet eerder dan dat hij zelf weer komt. • Je moet zelf even ontdekken hoe hoog je stoel of krukje moet zijn. En kijk ook vast naar een optie voor een stapje hoger. Heb je niet echt iets hogers? Dan kun je ook buiten een muurtje of een boomstam gebruiken.

Wat moet je doen als je hond hapt?

Wat betekent het als een hond zijn poot op je legt?

(Overname van deze artikeltjes voor ander dan persoonlijk gebruik is niet toegestaan zonder  toestemming van de auteurs. Voor toestemming kun je contact opnemen met één van de instructeurs) In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen  wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is.

Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd. Ook onze  huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend. De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft. Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn  wij de roedelgenoten.

Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om  te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één  laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde.

 1. Als deze rangorde duidelijk  is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een  lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen;
See also:  Welke Maat Mand Voor Hond?

Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is  natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan  de sociale ladder staat de hond van het gezin.

 1. Dit is niet zielig;
 2. Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij  zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft;
 3. Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in  rang is;

Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen  weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd:

 • Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.
 • Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
 • Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
 • Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
 • Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
 • Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen  van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
 • Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van  blijdschap (sommige honden “glimlachen”), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
 • Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
 • Over urine van een andere hond plassen.
 • poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het  verspreiden van geur.
 • Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
 • Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen,  het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
 • Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
 • Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
 •   Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
 • Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
 • Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
 • Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden  zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.

Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te  proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal “regeltjes” die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
 • Neem in de omgang met je hond geen “lage” houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
 • Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
 • Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van  speeltjes, piepen of pootjes geven.
 • Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
 • Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook  niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
 • Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando “los” voldoende beheerst.
 • Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
 • Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door  de deur.
 • Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af  zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
 • Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
 • Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
 • Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer  de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.

Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het  niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken. De hierboven genoemde “regeltjes” hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het  hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe  en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars  nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:

 •   Laat de hond regelmatig voor je “werken” (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld “zit”)  en beloon hem voor een goede uitvoering.
 •   Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten  of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van  jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.

Waarom trekt een hond meer naar 1 persoon?

Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.

Hoe laat je een hond minder trekken aan de riem?

Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn –

 1. Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! 
 2. Maak de riem vast. Geef het startsein (bijvoorbeeld met het woord ‘ja’ of ‘ga je mee?’) En ga lopen. Beloon je hond als hij met je mee wandelt (met een klicker, een woord of een snack)
 3. Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
 4. Trekt de hond aan de lijn? Stop dan met lopen. Zodra de de hond de lijn weer loslaat, dan kun je verder stappen.
 5. Bouw dit langzaam uit, en ga stap voor stap in een omgeving met meer afleiding lopen.
 6. Ga naar een meer uitdagende omgeving en oefen stap 2-4 opnieuw.
 7. Blijf oefenen in verschillende omgevingen en situaties. Raadpleeg onze onderstaande lijst met tips voor het lopen met een losse lijn.

Welke riem gebruikt Cesar?

Vandaag ben ik op onderzoek uitgegaan wat de illusion Collar nu eigenlijk is. Deze halsband is door Illusion Millan jawel de inmiddels ex-vrouw van Cesar Millan bedacht en in de markt gezet. Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft.

See also:  Hond 10 Maanden Hoe Lang Wandelen?

Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek. Hoe is hij toch op het idee gekomen om de halsband/riem hoog in de nek te doen? Als u denkt dat hij dit zelf heeft bedacht dan heeft u het mis.

Hij heeft het namelijk gezien tijdens een hondenshow in Amerika endacht toen, waarom drage alle honden hun halsband zo laag in de nek.

Waarom geen Gentle Leader?

Gebruik Gentle Leader – Zoals elk hulpmiddel moet een Gentle Leader aangeleerd worden aan je hond. Het is geen kwestie van: “We gooien de Gente Leader eromheen en de hond trekt niet meer”. Vraag aan een kynologisch instructeur, gedragsbegeleider of -therapeut hulp bij het aanleren van de Gentle Leader.

Als de Gentle Leader eenmaal goed is aangeleerd, kun je hem gaan gebruiken. Misvatting is dat de hond voor altijd uitgelaten moet gaan worden met een Gentle Leader om. Dan heb je de Gentle Leader dus niet als trainingshulpmiddel gebruikt maar als ‘quick fix’ of symptoombestrijder.

Met de Gentle Leader om kun je in principe je hond leiden met één vinger, (gentle  betekent ‘zacht’) mits je de Gentle Leader goed gebruikt. De Gentle Leader kan als hulpmiddel gebruikt worden bij het aanleren van gewenst gedrag aan de riem. Wat wil je van je hond als je jouw hond uitlaat? Wellicht zet je de Gentle Leader in om aandachtsoefeningen te doen.

Zodra het gewenste gedrag mooi gevormd is, het gedrag dat je wil zien, belonen, zodat de hond het vaker gaat laten zien, kun je de Gentle Leader weer gaan afbouwen. Dit doe je op dezelfde goede manier hoe de Gentle Leader is aangeleerd aan je hond.

De grootste fout die je wat mij betreft kan maken met het gebruik van een Gentle Leader is daarbij een ‘ flexi-lijn’ of een rollijn  gebruiken. De Gentle Leader staat hiermee constant onder spanning, verliest zijn werking en heeft dus totaal geen zin. En ja dan kan de wondzalf om de hoek komen kijken.

Let wel op: de laatste tijd komen er steeds meer nadelen en negatieve reacties naar boven over de Gentle Leader, dus lees je goed in en laat je desnoods adviseren door iemand met verstand van zaken. [contentblock id=7 img=html.

png] 2 De slipketting is bedoeld als correctiemiddel en niet tegen trekken. Een slipketting-correctie is, op het moment dat de hond gedrag vertoont dat je niet wenst, een ferme ruk aan de slipketting en dan direct weer ontspannen. De slipketting-correctie werd vroeger veel gebruikt, omdat men toen niet beter wist.

 1. Ik als kynologisch instructeur zal gebruik van de slipketting in 99,9% van de gevallen afraden;
 2. Nu is het zo dat je soms alles moet proberen in training, maar toch de slipketting waarvoor die bedoeld is, is één van de laatste hulpmiddelen die ik zal inzetten;

Tot nu toe heb ik de slipketting nog nooit gebruikt of geadviseerd; mijns inziens zijn er veel betere alternatieven. Nu zie ik eigenlijk met name grote, ‘stoere’ honden met een slipketting om, ik moet altijd een beetje grinniken als ik het zie. Het is een soort ‘stoere’ halsband geworden lijkt het wel. En het gebeurt soms zelfs wel eens dat iemand de slipketting verkeerd om de hond heeft gedaan. Als je het rondje creëert waar de kop van de hond doorheen moet, ziet de ketting eruit als een P. Doe je het verkeerd, dan ziet de ketting eruit als een omgekeerde P.

Als de ketting verkeerd om zit, dan blijft die aangespannen en knelt de keel van de hond af. Met de slipketting is het dus echt uitkijken. Gebruik de slipketting niet, de ouderwetse correcties zijn vervangen door veel betere en hondvriendelijkere manieren en het kan echt schadelijk zijn voor je hond.

Ook bij dit hulpmiddel mis ik een gebruiksaanwijzing bij verkooppunten. 3 Als je dan toch een enigszins ‘stoere’ slipketting halsband voor je hond wenst (waarom eigenlijk? Heb je je dat al afgevraagd?) kun je wat mij betreft beter een half-slip aanschaffen. 4 De muilkorf is wat mij betreft het meest onderschatte en verkeerd begrepen hulpmiddel dat er is. Er heerst een groot taboe over de muilkorf. Ga eens bij jezelf na; je bent aan de wandel met je hond(en) en je komt een andere hond tegen die een muilkorf draagt. Wat denk je bij jezelf? Helaas denken veel mensen negatief over de muilkorf: ‘die hond zal wel agressief zijn’.

Ook deze kan worden ingezet als hulpmiddel voor correcties (doe maar niet), maar ik vind de half-slip (mits die de goede maat heeft) absoluut niet zo schadelijk als de slipketting. Mijn ene hond Lilly draagt de half-slip vanwege veiligheid; haar kop is in verhouding kleiner dan haar nek waardoor ze makkelijk uit een gewone halsband schiet.

Ik ben persoonlijk een groot fan van de muilkorf. Ik heb veel bewondering en respect voor mensen die er voor kiezen de muilkorf in te zetten bij hun hond (mits goed aangeleerd natuurlijk), dan neem je dus verantwoordelijkheid. Als de muilkorf inderdaad wordt gebruikt tegen bijten, dan heb je toch niets meer te vrezen van de hond die de korf draagt? Maar de muilkorf kan ook worden ingezet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld bij het voorkomen van dingen eten van straat, poep, steen, hout, plastic, noem maar op. .

Wat is het beste tuig voor hond?

Veel honden dragen een verkeerd hondentuig of harnas – Sommige mensen vinden een hondentuigje of harnas onzin, een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Gewoon je hond corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Maar is dat wel de oplossing? Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt.

De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn. Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband , verkeerd tuig of harnas , wat nooit wordt opgemerkt of te laat wordt ontdekt.

Het zogenoemde borsttuig is geen prettig tuigje voor honden, maar veel mensen weten dit niet en wandelen hiermee. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op anti-trektuigen, scrol naar beneden om verder te lezen. Hoe kies je het beste hondentuig ? Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen twee soorten tuigen: het Y-tuig en het borsttuig (harnas met de horizontale borstband).

Bekijk ook eens het filmpje in dit artikel, zodat je harnassen kunt vergelijken en jij weet welk tuig je het beste kunt kiezen voor jouw hond. Herkennen van het beste hondentuig en -harnas.